Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Mars 2009        April 2009        Dagbok Maj 2009 »


Torsdagen den 30 april 2009 | 17:50 | blåsigt 12°

Torsdagsreflektion - Svininfluensan

Min torsdagsreflektion ska handla om det som har fått stora rubriker i tidningen den här veckan, larmet om svininfluesan! Ett olyckligt namn på en virussjukdom, som gjort att många människor nu inte vågar äta svinkött. Sverige har därför bestämt sig för att inte kalla den för svininfluensa längre utan nu ska man säga Den nya influensan.

Hur orolig ska man behöva vara, på en skala från 1-10? Kommer du ihåg utbrottet av SARS 2002-2004, som satte en hel värld i skräck och efter den kom larmet om fågelinfluensa, då det lät som om man nästan inte skulle våga vara ute i naturen för risken att bli anfallen av flygande virusbomber? Jag tror (och hoppas) att det är likadant den här gången.

Myndigheterna är på sin vakt och alla är medvetna om riskerna, så någon pandemi får vi väl ändå tro att det här utbrottet av influensa inte leder till och om det skulle gå så illa, så får vi hoppas att det finns medicin och sjukvårdsresurser tillräckligt. Jag hörde på radion idag, att man har planer på att det ska gå att extrainkalla nyss pensionerad sjukvårdspersonal, om den ordinarie inte skulle räcka till. En planerad insats redan innan vi haft något konstaterat fall i Sverige! Man varnar även de som är rädda för att bli smittade, för att försöka skaffa sig virushämmande medel, som till exempel Tamiflu via nätet.

Vår folkhälsominister Maria Larsson intygar att Sveriges beredskap är god!

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman.
Torsdagen den 30 april 2009 | 09:30 | blåsigt 9°

Trevlig Valborg!

Valborgsmässohelgen inleds med soligt, men kylslaget och blåsigt väder. Det är definitivt inget bikiniväder idag, men så är det ju ofta just den här helgen. Vi har runt 9° just nu och så mycket varmare lär det inte bli idag. I allnakku står det att det är Maieldns dag.

Ikväll går vi på Varfsholmen för att se på maieldn, lyssna på vårsånger och höra vårtalet som hålls av Clary Winberg och innan det är dags att tända elden går vi i restaurangen och äter sjörövarsoppa.

En riktigt trevlig helg önskar jag dig och ta det nu varligt med eldningen, så att det inte blir större brasa än tänkt!
Onsdagen den 29 april 2009 | 19:50 | 18°

Utflykt till Visby

smiley En riktigt solig och fin dag har det varit idag. Som varmast mitt på dagen var det 21°. I allnakku kan man läsa att det är Ängges dag och många vackra ängen har vi sett idag.

På förmiddagen klippte jag gräsmattorna. Det var nästan lite synd för de var vackra med alla gula blommor och tusenskönor, men gräset började bli så långt, så jag vågade inte låta det vara längre. Och så är det ju Valborgsmässoafton i morgon och då vill jag ju att det ska se snyggt ut i trädgården.

Eftersom vädret var så härligt bestämde vi oss för att göra en utflykt till Visby efter lunchen. Det var väl kanske mest jag som ville åka till stan, för jag hörde på radion häromdagen att den japanska magnolian i Botaniska trädgården står i full blom och det ville jag inte missa.

Åke ville se hur vårbruket fortskrider, så vi åkte inre vägen över Sanda och Eskelhem i stället för att ta kustvägen. Det är verkligen vackert överallt nu och man märker, att så fort man kommer från kusten en liten bit, så har grönskan kommit bra mycket längre än här. I ängena som vi passerade, var marken fullkomligt täckt av blommor och lövträden börjar slå ut.

När vi kom till Visby parkerade jag på Öster och så gick jag ner genom stan till Botaniska trädgården. Det var riktigt varmt och det var verkligen kul att se hur olika folk är klädda en sån här dag. Det fanns de som gick i linne, shorts och sandaler, medan andra ännu hade vinterjackan, halsduken och vantarna på. I Almedalen var det fullt av folk som låg och solade mer eller mindre avklädda. Det var inte så många planteringar i ordning där ännu, men det finns en riktigt vacker rabatt, som jag var tvungen att ta ett kort av.

Också utanför min gamla arbetsplats, Payex på S:t Hansplan, finns det en vacker plantering.

Men ingen av de här planteringarna kunde konkurrera mot den vackra magnolian i Botaniska trädgården.

Det är ett riktigt stort och mäktigt träd och blommorna är så stora och helt otroligt vackra.

Vår Visbyutflykt avslutade vi med kaffe och bakelse på Siesta på Öster, men först var jag inne på Domus och handlade lite, bland annat varsitt paraply, det är bäst att gardera sig!
Tisdagen den 28 april 2009 | 09:30 | 15°

Tisdagstema - Stor och liten

Idag handlar temat om storleksskillnader. Jag vill se var ni kan hitta som är stort och litet. Fram med kamerorna och börja fota!

Så lyder uppdraget idag och det var ju lite knepigt. Det finns ju så hemskt mycket att välja på, men här kommer mitt förslag till lösning av uppgiften:

En stor och en liten kartong. I den stora har vårt senaste nytillskott på teknikfronten befunnit sig och i den lilla fick vi en så trevlig julklapp av Krister för några år sedan - biljetter till det årets Nyårsrevy på Rondo i Klintehamn.

Fler som är med i Tisdagstema hittar du här idag.
Tisdagen den 28 april 2009 | 09:15 | 15°

Award från Ingrid

Idag är det ganska mulet men hela 15° grader varmt redan klockan 9. I allnakku står det att det är Fagningblåmdagen. Fagningsblommor finns det gott om just nu.

Igår kväll upptäckte jag att jag fått en så trevlig award från Ingrid. Tack snälla Ingrid för att du tänkte på mig!

Nu ska jag ju enligt reglerna sända den här vidare, men det känns så svårt att välja någon av alla de trevliga bloggar jag besöker. Kanske är det att göra det lätt för sig, men jag vill ge den till alla som är med på min lista över bloggvänner. Det är bara att ta för sig!!
Måndagen den 27 april 2009 | 16:45 | 17°

Vårbruk i trädgårdslandet

Idag har det varit halvklart och ganska blåsigt, men varmt och skönt ändå. I allnakku står det att det är Ryddninggdagen. Rydde har jag inte gjort idag, men jag har ändå varit ute nästan hela dagen. Jag har börjat så och sätta i trädgårdslandet.

Längst bort i landet är det först ett område med kryddväxter. Jag planterade om där i höstas och några av plantorna gillade inte det, utan de vill inte vara med längre, så jag ska komplettera där med salvia, citrontimjan och gräslök och så ska jag så persilja, både bladpersilja och kruspersilja.

Efter kryddodlingen har jag börjat sätta potatis. Fyra rader är satta och imorgon ska jag sätta resten, det blir nog två rader till. Jorden är ganska bra, men vi har tung lerjord, så den är inte helt lätthanterlig. Vi försöker fylla på med torv, gödsel och sand, men det är som om det försvinner och så är där en massa lerklumpar i alla fall, som man får stå och banka sönder.

Närmast, dolt under päronträdets grenar, kan man se två trädgårdssängar och där har jag sått dill, palsternacka, sallad, spenat och så har jag satt två rader lök.

Jag ska inte så/sätta i hela landet nu, för bönor och ärtor är det alldeles för tidigt att sätta ännu. Det blir lagom att göra det när vi kommer hem från Sicilien. Sen har jag purjolök på förgroning i växthuset och de ska också planteras någon gång i mitten/slutet av maj.

Och så testar jag att lägga in en slideshow på några vårbilder.


Go to ImageShack® to Create your own Slideshow
Söndagen den 27 april 2009 | 22:55 | Klart 9°

Nu har jag sett den...

...Män som hatar kvinnor. Boken läste jag för flera år sedan och tycker att den är jättebra och de övriga två i trilogin är lika spännande som den första.

Filmen är helt fantastisk, men jag tycker att det nästan var synd att jag läst boken innan jag såg den, för jag satt hela tiden och visste precis vad som skulle hända och det förtog lite av spänningen. Så tro för all del inte att du måste ha läst boken för att se den här filmen - den klarar sig alldeles utmärkt på egen hand. Huvudpersonerna gjorde helt strålande insatser och Noomi Rapace är Lisbeth Salander. Sällan har den bild man skapar sig av en person i en bok, stämt så väl överens med filmens rolltolkning. Nu önskar jag bara att man fortsätter att filmatisera de övriga två böckerna.

Idag har det varit en lugn och skön söndag. Äldste sonen med sambo var här och åt kajpsoppa tillsammans med oss till lunch och sedan satt vi ute i solen och njöt av det vackra vädret. Nu har jag plockat fram alla solstolar och dynor så det blev riktig solningspremiär. Jag fick en liten hint från Eva om att vi skulle passa på att sola, för vi hade det varmare och soligare här på Gotland än det var på Sicilien! Undrar vad hon kan mena med det? Inte kommer det väl att vara dåligt väder på Sicilien när vi kommer dit? Nu på kvällen är det i alla fall skillnad - vi har bara 8° och Sicilien har 20°, å andra sidan går det inte att sola så här dags.
Söndagen den 27 april 2009 | 10:30 | Klart 9°

Veckans Fototriss - Sten

En solig och fin söndagsmorgon, som gjord för att ut och fotografera. Dagens uppgift är följande:

Denna vecka handlar Fototriss om STEN. Jag fick idén till temat när jag bläddrade i en inrednings- och arkitekturtidning idag och såg en artikel om sånt som var skapat av materialet sten, både stort och smått. Så ut på STEN-jakt med era kameror - ni kan både visa stenar i sin naturliga form eller något som är skapat av sten.

Här följer tre foton på temat, tagna i trädgården här på Stenstugu idag på förmiddagen.


Här har jag kantat en buske med fossiler, som kallas "kattskallar".


Fågelbadet är också i sten och mycket uppskattat av både katter och fåglar.


Jag har lagt golvet i växthuset av olika sorters sten, bland annat den här fossilen.

Flera som är med i Veckans Fototriss hittar du här.
Lördagen den 25 april 2009 | 13:25 | 14°

Gullvivor och kajp

Jag tog mig en förmiddagspromenad ner till stranden och nu har det varit högtrycksbetonat väder så länge så viken är nästan tom på vatten.

Jag stod och tittade ute över havet ett bra tag och det var så vackert och massor av fåglar flög fram och tillbaka. Nu har de bråttom! På en sten stod en stilig anddrake och bröstade upp sig, men när jag riktade kameran mot honom flög han sin väg.

På hemvägen gick jag och kikade efter gullvivor, samtidigt som jag tänkte på hur det kan vara att man inte kan lugna sig och njuta av nuet. Njuta av alla vackra blåsippor som finns i så många olika nyanser, vitsipporna och gulsippor och de underbara violerna. Hela tiden går jag och väntar på nästa vårtecken. Min önskan om att få se gullvivor gick i alla fall i uppfyllelse för på dikesrenen hittade jag de allra första små knopparna.

Och alldeles intill hittade jag kajpar. Det fanns inte så mycket, men jag kunde ju inte låta bli att plocka med mig lite hem.

Nu ska jag åka ner till mitt ställe där jag brukar plocka kajp, om det finns gott om dem där så blir det kajpsoppa till kvällen.
Lördagen den 25 april 2009 | 09:30| 10°

Lördag

Soligt och lite blåsigt är det idag och enligt allnakku är det idag Pärsättningsdagen. Jag väntar nog några dagar till, för det är ännu så kallt om nätterna och jorden i trädgårdslandet är ännu sur och kall. Men pärerna är på gång.

De står på förgroning och gröna fina groddar har de fått, så när de väl kommer i jorden sätter de fart med en gång.

Igår vårstädade jag i vardagsrummet och det var en ren fröjd att komma ner där idag och se de rena fönsterna och känna doften av rena nystrukna gardiner. Då kände jag mig nöjd med mig själv, men jag måste säga att det börjar kännas att man snart är 70 år, för det var jobbigare än det brukar vara.

Det känns lite tungt faktiskt att vara tvungen att inse, att nu kommer det bara att gå utför och allt kommer att bli svårare och svårare att utföra. Ännu är jag frisk (åtminstone vad jag vet?), men om man skulle råka ut för några krämpor, då blir det tungt att sköta det här stora huset och trädgården. Och om man inte kan hålla det iordning, då blir det inte trivsamt att bo så här! Dessutom är det mycket som skulle behöva åtgärdas här nu, men det känns nästan övermäktigt att försöka få tag i hantverkare och avgöra vad man ska göra och inte.

Nej, strunt i de här tankarna, nu är det vår och solen skiner, bättre kan det nog inte bli!
Fredagen den 24 april 2009 | 09:30| 11°

Fredagsmorgon med Susan Boyle

En riktigt fin morgon är det och fredagsstädning står på dagens schema. Jag ska nog ta ner gardinerna i vardagsrummet och tvätta dem och putsa av fönsterna, det gäller ju att passa på medan vädret är fint. Det är så mycket man vill göra nu både inomhus och utomhus. I allnakku står det att det är Tåilus dag idag.

Varje gång jag hör det här gotländska namnet på spillkråkan kommer jag att tänka på när jag gick på läroverket och vi en dag hade prov på olika fågelarter. Jag kunde inte komma på det "svenska" namnet på den här vackra hackspetten, så jag skrev det gotländska namnet, tåilu. Jag fick faktiskt rätt på det, vi hade en väldigt trevlig och förstående lärare.

Jag har suttit och titta och lyssnat på Susan Boyle idag på morgonen. Hon är verkligen en helt osannolik upplevelse. Jag har stött på videos med henne här på nätet förut och häromkvällen var det ett inslag om henne i Aktuellt också. Här är ett smakprov på hennes vackra sång.

Ha en fin fredag!
Torsdagen den 23 april 2009 | 17:20|

Nytt utseende på bloggen igen!

Har hon ingenting annat att göra? Undrar du väl snart, för nu har jag ändrat på bloggen igen. Så tror jag dock att den kommer att få se ut nu ett tag framöver. Blomstrena i headern kommer väl att förnyas efterhand som sommaren lider, men annars lovar jag att hålla mig lugn.

Jag har inte suttit vid datorn hela dagen utan gjort en hel del nytta. Jag har putsat några fönster och satt upp rena gardiner. I sovrummet har jag haft tunna sådana och dem har jag bytt ut mot tjockare. Jag får sömnproblem på morgnarna annars. Här på hallen där jag sitter vid min dator har jag också bytt gardiner idag.

Ut måste man ju också och jag har varit ute i växthuset och försökt lösa problemet med att fönstret blåser iväg. Jag har bara ett litet växthus med ett takfönster och det är istucket i ett spår i nockprofilen och när det blåser kraftig flyttar sig hela fönstret och när man sedan ska stänga det går det inte med mindre än att man måste peta det tillrätta med en mejsel eller något annat vapen. Det kan man ju i och för sig göra, det är inte så besvärligt, men jag har en automatisk öppnare/stängare som jag monterar dit på sommaren och då funkar inte stängningsmekanismen utan man måste komma ihåg att gå ut och stänga på kvällarna. Jag tror dock att jag har löst problemet!!

En vända på Klinte har vi varit också, Konsum hade ½ priset på frukt, så jag hamstrade äpplen så att det räcker några dagar. Vi försöker att äta minst ett par frukter varje dag och just nu är det äpplen som är populärast.

Värmen har inte varit så märkvärdig idag heller, det är fasligt vad det går trögt med värmen i år, men vi satt ute och drack eftermiddagskaffe, med jacka på gick det bra. Nu sitter Åke och ser fotboll och jag ska gå och fixa till middagen. Gryta på kycklingbröst ska det bli ikväll, man får väl klämma igenom dem ordentligt så att vi inte får något glas i oss.
Torsdagen den 23 april 2009 | 09:35|

Torsdagsreflektion - All böikars dag

En solig och fin morgon är det den här torsdagen och min torsdagsreflektion får bli dagens tema, Världsbokdagen eller, som man kan säga enligt allnakku, All böikars dag. I min bokhylla kan man bland annat hitta de här böckerna.

Att läsa har alltid betytt mycket för mig och böckerna, som jag fick i årsdagspresent och till julklapp när jag var barn, var det bästa av allt. De vårdades ömt och man var väldigt rädd om dem. På biblioteket var vi trogna låntagare hela familjen och när jag sedan fick egna barn fortsatte vi att göra regelbundna besök där. Idag har läsandet till en del ersatts av TV-tittande och datorn, men en bok då och då blir det trots allt. Speciellt sommartid när man kan sitta ute. Själva läsandet har till en del också ersatts av ljudböcker. Det finns inte något härligare än att ligga ute i solen och lyssna på en bra bok!

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman som vanligt.
Onsdagen den 22 april 2009 | 13:20|

Trädgårdsnytt

Idag är det riktigt skönt ute och det har inte varit frost i natt heller, det är lugnt och soligt och runt 8-10°. Enligt allnakku är det Staingylpens dag. Här får du en bild av en staingylp.

Jag har varit ute i trädgården på förmiddagen och bland annat planterat penséer och hackat och rensat ogräs. Ännu går det inte att vara i trädgårdslandet, men om det blir varmt och uppehållsväder resten av veckan, ska man nog kunna sätta lök i början av nästa vecka. Potatisen står på groning och den ska jag försöka sätta omkring den första maj. Då brukar man kunna ta upp de första knölarna till midsommar. Åke håller på med reparation av staketet. Det är några stolpar som har rostat sönder och behöver bytas.
Tisdagen den 21 april 2009 | 17:00|

Deklarationen klar!

Kallt som bara den var det i morse också, vi hade -5,3° vid 6-tiden och det har inte varit varmt alls idag heller, bara runt 5°. I allnakku kan man läsa att det är Kånnstuckens dag. Kånnstucken hade jag aldrig hört talas om förut, det var ett helt nytt ord.

Idag har jag tvättat några maskiner och för övrigt har jag suttit vid datorn nästan hela dagen, för jag har gjort i ordning våra deklarationer. Min är ju inte så mycket att göra åt, men Åkes är lite mera komplicerad eftersom vi har jordbruk, så det ska några extra blanketter till. Jag har laddat hem dem från skatteverkets hemsida och sedan suttit vid datorn och fyllt i dem efter bokslutet. När jag tyckte att allt verkade stämma, skrev jag ut dem och kontrollerade en gång till och sedan loggade jag in på skatteverket.se och gjorde deklarationen färdig där. Så nu är det klart och det känns jätteskönt. Jag fick efterskatt och Åke får tillbaka en liten slant, så det blev bättre än jag trodde. När jag deklarerat färdigt gjorde jag bokföringen för mars månad också, så nu är jag ikapp!

För övrigt har det varit många funderingar och planerande, för den där resan till Sicilien, som jag bokade för länge sedan blev det ingenting av med, men i söndags fick jag se att det fanns sistaminuten, enbart flyg, en vecka, för 1995:- och det kunde jag ju inte motstå. Jag bokade in det och betalningen skulle vara gjord senast kl 20.00 ikväll. För en stund sedan betalade jag in den, så nu åker vi snart iväg. Det känns jätteroligt. Visserligen blir det bara en vecka, men det är bättre än ingenting och det passar ganska bra att inte vara bort längre tid just nu när det växer och frodas som bäst i trädgården. En övernattning på Rest & Fly har jag också bokat och betalat.

Nu ska vi bara fundera på hur vi ska ta oss till och ifrån Arlanda. Det lutar nog åt att vi kommer att åka båt. Fast det är ju som vanligt lite av ett äventyr, för man kan aldrig vara riktigt säker på att kommunikationerna fungerar. Igår var det rena cirkusen på hamnterminalen när båten först sköt fram avgångsiden till kl 01.00 på natten, men sedan ändå gick iväg och lämnade en massa passagerare akterseglade. Det har sina sidor att bo på den här ön.
Mådagen den 20 april 2009 | 22:20| Stjärnklart -1°

Måndag på Kupan

Idag har det varit lite småmulet till och ifrån, men det har inte gjort mig så mycket, för jag har varit på Röda Korsets Kupan i Hemse och jobbat. Enligt allnakku är det idag Saniggdagen, men det är nog ganska sen vår i år, för på hela vägen till Hemse kunde man inte se att det var några bönder i farten på åkrarna. Här hemikring är det väl bara gödningssåning, som varit aktuell än så länge. I mitten på den här veckan ser det dock ut att bli varmt och fint väder, så då blir det väl full fart på harvar och såningsmaskiner.

Jag åkte med en av de andra från Fröjel och när vi kom till Kupan var det redan full fart där. Butiken öppnar inte förrän klockan tio, men det var folk från Röda Korset i Klintehamn, som kommit för att sätta upp en väv, det var en grupp, som höll på med planering inför sommarens rekreationsveckor, och det var andra frivilliga, som var inne och sorterade grejor och kläder. Kupan i Visby hade sänt ut massor av kläder, som skulle sorteras för att antingen säljas eller packas till katastroflagret i Halmstad. Strykkorgen var full av kläder som skulle strykas och i tvättstugan skulle tvättmaskinen laddas och ren och torr tvätt plockas reda på. Många kunder var det också och en del satte sig ner och drack en kopp kaffe. Vi hade fullt upp med andra ord!

Vi har en gammal släkting på ett Vårdhem i Hemse och Åke passade på att köra till Hemse efter lunchen, för att hälsa på henne och sedan kom han och hämtade mig när jag jobbat färdigt. Innan vi åkte hem tog vi en vända till Lantmännen också och köpte jord, som jag ska ha till blomlådorna när det blir dags att plantera i dem.


Tre i veckan

Vecka 17 är temat Det var en gång och här följer frågorna från Maria:

1. Vilken bok läste du senast?
2. Vilken bok läser du nu?
3. Har du lånekort på biblioteket?

Mina svar:

1. Den senaste boken jag läste var Tills dess din vrede upphör och den är skriven av Åsa Larsson.
2. Jag har just startat på Den sista vintern, skriven av Åke Edwardsson.
3. Visst har jag det.

Fler som är med och svarar på de här frågorna hittar du hos Maria.
Söndagen den 19 april 2009 | 15:45| 3,8°

Nej, handsken är inte kastad...

...tvärtom, den är noggrant upphängd på en gren och där har den hängt sedan 2005.

Jag har tagit kort av den varje vår, för jag tycker det är så kul att se hur länge den ska kunna hänga kvar där på sin gren. Den måste hur som helst vara av väldigt god kvalité.

Fasligt vad det blev kallt igen! Idag har termometern inte orkat över 4°. Så länge det var någorlunda lugnt var det skönt ute i solen, men när vinden började ta till gick det inte att sitta ute längre. Efter lunchen tog jag på mig min vinterjacka och gick ut på en promenad. Jag gick Muldekvior upp, över Mölner och Klinte kyrka och sedan ner till Klintehamn. Det är straxt före Klinte kyrka som den här handsken hänger.

Nu är det helt otroligt vackert med blåsippor, vitsippor och violer bland annat och det här kyliga vädret kommer väl att göra att blomningen kommer att förlängas. Man får försöka se det positivt!
Söndagen den 19 april 2009 | 09:25| -2°

Moln över Stenstugu

Inatt har de varit riktigt kallt, -6,3° stod termometern på i morse. Jag var allt lite nervös när jag var ute och kollade i växthuset, men frostvakten har skött sig, så ingenting ser ut att ha blivit förstört. I allnakku kan man se att det är Veitrotis dag, varför nu det eländet ska ha en egen dag?

Vi sitter ju här på vår uteplats ibland och tittar på alla flygplan som passerar. Ibland ser man dem och ibland inte. Jag läste en insändare i GA häromdagen där Ingvar Britse skriver om det här fenomenent och idag fick jag anledning att leta fram hans insändare, för så många K-strimmor har vi nog aldrig sett på en gång. K-strimmor brukar vi kalla det (K=kondens), men Britse kallar det för kristallsvansar.

Hela tiden kom det nya plan, den ena strimman hann inte försvinna förrän det fylldes på av nya. Egentligen skulle det vara intressant att sätta sig och räkna dem.

Enligt Britse är det flygplan som går över 8000 m, som bildar såna här svansar. Hela himlen blir full av dem ibland och det är klart att de måste påverka klimatet! Till slut ligger det en tunn slöja över hela himlen och det upplevs som en lätt molnighet. Om det här gick att motverka genom att planen höll sig under 8000 m skulle mycket vara vunnet.

Det fick bli min lilla morgonfundering, nu ska jag gå och ta mig ett bad!
Lördagen den 18 april 2009 | 23:45| Stjärnklart -3°

Anna, Hanna & Johanna

Vilken trevlig lördagskväll jag fick! Det var en helt fantastisk föreställning och jag inser att vi är alldeles för dåliga på att utnyttja de tillfällen som bjuds att se på teater. De här två pjäserna, som jag har sett nu i vår, har verkligen givit mersmak. Kvällens pjäs hade inte Åke lust att gå med och se, han hade en viktig fotbollsmatch på TV, Juventus-Inter, tror jag det var.

Anna, Hanna & Johanna spelades av några riktigt duktiga skådespelare och scenografin var väldigt finurligt uppbyggd av först och främst en vacker himmel i fonden, som skiftade färg och så hade man skärmar, som skådespelarna själva flyttade omkring med och på det sättet skapade olika miljöer. En sjuksäng var i ena scenen just än säng, där den döende Johanna låg. I nästa scen var den en tjusig soffa och i en tredje föreställde den en segelbåt. Det var sju skådespelare på scenen och de spelade många olika roller. Den jag fäste mig mest för var Veronica Kurba som spelade Hanna och Johanna som barn, Unga Anna, Greta, Lotten, Anna som barn och Maria.

När jag kom hem laddade jag upp fotona från dagens EFIT, som blev lite stympad idag, eftersom jag glömde bort den. Inte förrän på eftermiddagen när jag fick kontakt med internet igen, kom jag på att det skulle ha fotats hela dagen idag, så det blev inte så många kort, men de finns på sidan Foto/EFIT.

Nu är det hög tid att gå till kojs!
Lördagen den 18 april 2009 | 15:45|

Blåsig och kylig lördag

Idag är det inte speciellt skönt ute. Det är kyligt och blåser ganska mycket. Solen visar då och då och när den är framme och värmer är det naturligtvis genast lite drägligare. Enligt allnakku är det idag Graipis dag och snart är det väl dags att ta tag i graipi och försöka bruka till jorden i trädgårdslandet. Mina växter som jag satte ut i går i växthuset har klarat sig bra och idag har jag sått purjolök och luktärt i krukor, så att de får förgro.

Annars har det varit mycket funderingar idag, för internet har inte fungerat. Helt plötsligt igår kväll tappade jag kontakten med omvärlden och i morse gick det inte att ansluta. Jag felsökte och det verkade som om det var modemet det var fel på. Jag ringde min internetleverantör, Ephone, men de hade bara en telefonsvarare på, så då åkte jag ner till sonhustrun och lånade hennes modem, men det passade naturligtvis inte. När vi var på Klinte och handlade på förmiddagen gick jag in och pratade med killarna på radioaffären och då sa de att de inte heller kunde ansluta till internet, så de trodde inte att det var mitt modem som det var fel på.

Efter lunch ringde jag Ephone igen och då sa de att det var en server som var nere, men att felet skulle vara åtgärdat under eftermiddagen och det stämde, för nu verkar allt funka igen.

Ikväll blir det tidig middag för jag ska gå och se "Anna, Hanna och Johanna", en pjäs efter Marianne Fredrikssons roman med samma namn. Jag har inte förbokat någon biljett, men jag hoppas att det finns plats till mig i alla fall.
Fredagen den 17 april 2009 | 14:50 |

Nu har plantorna flyttat ut

smiley Ännu en solig dag är det idag och jag vaknade tidigt som vanligt. Kallt var det i morse, vi hade -2,5° men det blev snabbt varmare. Enligt allnakku är det Lambgiftis dag idag.

Jag inledde dagen med att börja rusta i växthuset. Plantorna, som stått inne i fönsterna börjar bli långa och rangliga, så jag bestämde mig för att flytta ut dem. Jag har en frostvakt som slår på lite värme om det blir kallt på natten, så det brukar inte vara några problem.

Nu har jag pelargoner, både nysatta och gamla från förra året, tomatplantor, lobelia, isbegonia, tagetes, både höga och låga och pysslingskrage i växthuset. Några penséer var vi och köpte på Konsum och de får stå till sig några dagar, sen ska de ut i en rabatt.

Det känns jätteskönt att ha fått ut alla krukor så att jag kan få putsa fönsterna och sätta upp rena gardiner. Det har sett stökigt ut nu ett tag!

Jag höll ju på att glömma bort att tala om att Månadsbilden är uppdaterad. Den finns på sidan Foto/EFIT/Månadsbilden.
Torsdagen den 16 april 2009 | 13:00 | 10°

Torsdagsreflektion - Hur kan sådant här hända?

strong>Här på Gotland upprörs vi nu över en stor skandal och tragedi som inträffat på en gård på sydöstra delen av ön. Man har upptäckt massor av döda och får och nöt i hagarna. Bonden har fått bidrag på över 900.000 kronor för att hålla så mycket djur att betesmarkerna skulle vara öppna. Någon sorts personliga problem har gjort att han inte kunnat sköta sin djur på tillfredsställande sätt.

(Djuren på bilden har ingenting med den här tragedin att göra utan det är välskötta och lyckliga ungdjur vid Kovik i Sanda.)

Vi som varit bönder och haft djur vet hur mycket arbete det innebär att ta hand om dem och vilket pass det är. Om man inte orkar sköta om sina djur, eller om man inte har råd att skaffa mat till dem, så måste man ju göra sig av med dem eller be om hjälp. Att istället låta dem svälta ihjäl! Det är bara så ofattbart!! Nu har de kvarvarande djuren, ca 200 får och över 140 nöt, tagits om hand och man håller på att utreda hur många djur som ligger döda i markerna. Det hela är också polisanmält och bonden kommer eventuellt att fråntas rätten att hålla djur.

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman.
Torsdagen den 16 april 2009 | 09:00 |

Veckans vårtecken - vecka 16

Det är ännu en solig och fin morgon, men det har varit kallt, det var alldeles vitt av frost i morse. I allnakku kan man läsa att det är Lambunggars dag. Den här veckans vårtecken får representera även lambunggarna.

Som vanligt är vårtecknen arkiverade på min fotosida - Foto/EFIT/Vårtecken
Onsdagen den 15 april 2009 | 16:40 | 13°

Ny layout på bloggen

strong>Jag har haft en testblogg, som jag har "lekt" med och försökt få den att överensstämma med hemsidans startsida. Det är inte det lättaste det där med css-mallar och eftersom jag inte gör som man naturligtvis borde, sätter mig ner och läser hur man ska göra och vad alla olika uttryck innebär, så har det blivit många försök innan jag äntligen fick till det och vågade använda mallen på den ordinarie bloggen.Nu hoppas jag att den kommer att fungera. Är det någon som ser något konstigt, är jag glad för en information om det. Jag har testat den i IE7, Firefox och Google Chrome och där ser det ok ut.

Nu återstår det att fixa till blogglistan och gästboken, så att layouten stämmer där också. Och så tänkte jag lista några av de bloggar, som jag nästan dagligen besöker.
Onsdagen den 15 april 2009 | 15:00 | 12°

Idag har det känts som sommar

smiley Idag är det ett helt fantastiskt vackert väder med klarblå himmel, det har inte varit så varmt och just nu är det 12°. Helgen som gick var det också fint, men det var disigt och småmulet mellan varven. Så här klart solsken är det länge sedan vi hade. Allnakkur fortsätter på lammtemat och idag är det Ears dag.

Naturligtvis har jag varit ute! Gräsklipparen har fått göra tjänst för första gången i vår. Det är en liten bit där det växer en massa tjockt grönt gräs av någon lök som blivit förvildad, som man alltid måste hyfsa till lite innan det andra gräset behöver klippas. Den här gräsklipparen, som vi har nu är helt otroligt bra. Den är rätt gammal, men startar som en klocka. Åke hade lite service på den på morgonen, fyllde på bensin och blåste ur luftfiltret och sen var det bara att dra igång den. Jag har satt potatis på förgroning idag också. Jag sparade gröna potatisar i höstas och dem tänkte jag använda som utsäde i år och så har jag kanthuggit och rensat upp i ett par rabatter. Nu har jag planer på att åka och köpa penséer, men först ska det bli en kopp kaffe ute i solen.
Tisdagen den 14 april 2009 | 21:30 | Klart, 5°

Idag blev det en vända till Visby

Ganska hyfsat väder har det varit idag också. Jag känner mig lika förvånad varje dag när jag vaknar och ser att solen skiner. Tidigt vaknar jag också, trots sommartiden, väckarklockan hinner aldrig ringa innan jag stiger upp. Idag är det Kåisus dag enligt allnakku. Jag var inne vid grannen i söndags och för att se på deras nyfödda lammungar och här är ett foto av en kåisu. Den här är av rasen gutefår och därför har den horn trots att det är en tacka.

I eftermiddag har vi varit i Visby. Sonhustrun skulle på lasarettet för att operera en hand (hon är reumatiker) och eftersom hon inte skulle in förrän klockan ett, så passade det bra att vi skjutsade henne.

När vi lämnat av henne vid lasarettets entré körde vi upp till Östercentrum och parkerade bilen där. Jag var lite sugen på att köpa några nya tröjor och toppar till sommaren. De gamla jag har börjar bli urtvättade och ser inte så fräscha ut längre. Jag hittade några trevliga tröjor på Domus och ett par sportskor också. Sedan lämnade jag Åke på Östercentrum och gick Adelsgatan upp till Södertorg. Jag måste säga att stan inte visade sig från sin vackraste sida idag. Det såg lite sjabbigt och slitet ut! Man håller på att rusta inför turistsäsongen och uteserveringar och annat är under uppbyggnad, man har tydligen hållit på med gatuarbeten på några ställen och det var kullersten, asfalt och sand i en salig röra. Nej, det var inte snyggt alls! Det gjorde absolut ingenting att jag glömt kameran hemma.

Medan jag shoppade satt Åke på Östercentrum i solskenet och tittade på folk och han träffade flera bekanta också. Bland annat en granne som han inte sett på länge. När jag handlat klart avslutade vi vår utflykt med att gå på Siesta och dricka kaffe och äta varsin smarrig bakelse.
Tisdagen den 14 april 2009 | 09:00 |

Tisdagstema - Godis

Veckans tema är också ett önsketema som kommer från Marie. Hon vill veta vad vi har i våra godispåsar och det är för min del inte speciellt mycket just nu, så här när påskhelgen just är slut.

Så här ser det ut i min godisskål efter påsken. Jag kan tala om att där har funnits: geléhallon, aprikoser, punchpraliner, engelsk laktritskonfekt, chokladägg och några läckra segisar.

Fler som försöker leta fram något godis så här dagen efter hittar du här.
Måndagen den 13 april 2009 | 16:45 | disigt, 10°

Annandag Påsk

Idag har det varit halvklart eller halvmulet, vilket man nu vill kalla det, och 8-12° varmt. Jag hade ju tänkt sova lite länge, men vaknade redan vid ½7-tiden. Jag försökte somna om igen, men det gick inte, så det var lika bra att gå upp. När jag satt och drack morgonkaffet fick jag se den här hackspetten som gick till angrepp mot en talgboll. Fotot är lite oklart, men jag tog det genom fönsterrutan, för jag insåg att den skulle flyga om jag försökte öppna fönstret.

Efter frukosten tog jag en promenad ner till stranden. Åke påstod att det skulle mulna till eftermiddagen, så jag tyckte att det var lika bra att passa på. Det var stilla och fint nere vid stranden och när jag var på hemväg fick jag se att Åke körde in till några av våra bekanta som har sommarstuga i Strandkvior, så då gick jag också in dit och där blev vi sittande en stund. Idag är det enligt allnakku Gait-u-gjåndagen och trevligt hade vi, även om det väl inte var så mycket fnitter och flams precis.

Väl hemma igen var det dags för matlagning och efter lunchen åkte vi på Klinte och där klev jag av och gick genom Masshagen hem, för jag ville se om vitsipporna slagit ut där, men det hade de inte. Några dagar till med värme ska det nog till för att de ska komma igång på allvar. Så idag har jag fått ordentligt med motion. Åke har gått några kortare promenader här hemikring. Jag föreslog att vi skulle slå följe, men han föredrar att gå ensam, så att han kan få bestämma takten själv. För övrigt så har vi suttit ute och läst och solat. Det kan man ju göra med gott samvete när solen är så svag.

Nu är den här påskhelgen slut och för vår del har den verkligen varit lugn och skön och bjudit på överraskande vackert väder. Få sen nu hur fortsättningen av april artar sig. Jag skulle önska att det blev lite stadigt varmt, så att jag kunde våga mig på att flytta ut lite plantor i växthuset.
Söndagen den 12 april 2009 | 22:30 |

Påskdagspromenad

Det blev inte rikigt så fint väder som jag förväntat mig idag. Dimman rullade in från havet och emellanåt var det riktigt mulet. Jag satt ute en stund efter lunch och lästa Dagens Nyheter, men det blev kallt så jag gick in igen och knäppte på TV:n. Babben & Co gick ju igår kväll och det missade vi, så nu passade vi på att se reprisen. Peter Stormare var med och honom gillar jag. Jag skrattade så att tårarna rann när han berättade om sitt inträdesprov till Dramatens elevskola. När programmet var slut hade det klarnat lite igen så då tog jag mig en promenad till Klintehamn. Jag hade bara en sommarjacka på mig och det var faktiskt ganska kyligt så jag fick snabba på för att hålla värmen.

Nu är det väldigt vad det händer mycket i naturen, jag är ute och promenerar flera gånger i veckan och varje gång har det hänt något nytt.

Idag såg jag så söta violer som växte på dikesrenen tillsammans med tussilago, blåsippor och vitsippor.

Den här är väl kanske inte så söt precis, men tänk vilken lycka för en gris att få gå ute och böka. Den grävde och kastade jord omkring sig så att det stod härliga till.

När jag närmade mig Klintehamn blev det allt dimmigare och kallare, så jag började nästan fundera på att vända och gå hemåt igen, men då kom Åke med bilen och hämtade upp mig. Vi körde en sväng ut på hamnen för att se hur det såg ut över havet och det drev in tjocka moln med dimma.

Det här kan man nästan klassa som ett vårtecken! Karlsöbåten som legat upplagd under vintern har hamnat i sitt rätta element igen. Den 1 maj börjar den gå till Stora Karlsö, till en början lite sporadiskt, men från och med 15 maj går den dagliga turer. Reser du till Gotland i sommar ska du absolut göra en tur till Stora Karlsö, det är en upplevelse.

Jag tog ett foto över hamnbassängen och här kan man se hur Lantmännen ligger i dimma dolt (nästan i alla fall).

Nu körde vi hem och hemma var det lite soligare igen, så det blev en kopp kaffe ute, med jacka på visserligen, men det är skönt att sitta ute även om det är lite kyligt.
Söndagen den 12 april 2009 | 10:50 | 10°

Påskdagen o Påskafton

strong>Påskdagens morgon började med dimma och kylig väder och det såg ut som om solen skulle svika oss idag. Det är ju flaggdag på påskdagen och maken tog ut den nya flagga för att hissa den för första gången. Förra sommaren hade vi en vimpel uppe, så det blev aldrig av att flagga "på riktigt".

Klockan är åtta och Åke håller på att hissa flaggan, trots dimma och trots att det inte blåser någonting. Flaggan blir hängande rakt ner, han var lite missnöjd över det, men jag övertalade honom att hissa den i alla fall.

Nu är klockan tio, det har klarnat upp, solen skiner och himlen är nästan blå och nu håller flaggan på att veckla ut sig. Visst är den vacker vår svenska flagga!

Igår på påskafton var sönerna med sambos här på kvällen och åt påskmat. Det var ett helt fantastiska skönt väder på dagen och eftersom det inte var så avancerad matlagning, så hann jag sitta ute i solen och läsa färdigt boken jag började läsa på långfredagen. Det var Åsa Larssons bok "Till dess din vrede upphör". Den är mycket bra och en riktigt sträckläsare, som jag verkligen kan rekommendera för de som gillar spännande deckare. Jag läser inte så mycket som jag egentligen skulle vilja, det är nästan bara på sommaren när man kan sitta ute i solen, som det blir av. Men jag har alltid svårt att släppa en bok om jag väl har börjat på den.
Söndagen den 12 april 2009 | 10:30 | 10°

Veckans Fototriss - Tiden tand

TIDENS TAND är alltså det tema som gäller i Fototriss denna vecka. Låt dina foton visa vad tidens tand har åstadkommit och hur de påverkat ditt eller dina motiv. Jag fascineras ofta av gamla och slitna detaljer och tycker de kan vara oerhört vackra och tacksamma fotomotiv. Men vad hittar du som påverkats av tidens tand? Fotografera och visa upp!

Nog finns det mycket på en sån här gammal gård som är märkt av tidens tand. Jag tog en vända ut på gården och hittade en hel del.

Fler som är med i Veckans Fototriss hittar du här idag.
Lördagen den 11 april 2009 | 08:10 |

Glad Påsk - Buona Pasqua
Fredagen den 10 april 2009 | 17:10 | 13,5°

Långfredagen

Vilken underbar dag det blev den här långfredagen. Det har varit solsken och upp mot 15° . Idag har en av mina favoritfåglar sin speciella dag enligt allnakku - det är Langghalus dag. Ännu har det inte synts till någon, men jag hoppas att de kommer snart. Det är så söta och orädda där det vippar fram på gräsmattan och letar insekter. För säd äter de inte trots att de heter sädesärla på "svenska".

Idag har vi bara slappat. Jag tog en promenad på förmiddagen och när jag kom ner till Klintehamn fick jag se det här imponerande påskriset på Torget.

Efter lunch satt jag ute i solskenet och läste och sedan kom några bekanta in och drack eftermiddagskaffe tillsammans med oss. När de lämnat oss åkte vi en biltur längs Ekstakusten. Nu sitter Åke och ser fotboll på TV och jag ska sätta igång med middagen. Inkokt lax ska det blir ikväll.

Det blev ett lite kortfattad inlägg, men här får du en länk till en påskhistoria, som jag skrev långfredagen förra året: Nu dj-lar ska vi ha höns!
Torsdagen den 9 april 2009 | 11:10 |

Torsdagsreflektion - Påsk

Påsken och förberedelserna inför helgen ha dominerat den här veckan. Påskmaten är inhandlad och förberedd, en kaka är bakad, påskäggen är fyllda med godis och idag ger de sig iväg:

Min reflektion den här skärtorsdagen får bli den trygghet vi har i våra traditioner. De här Påskkärringarna eller Askkällinggarna, som man kan säga på gutamål, har varit med varje påsk sedan barnen var små. Seden med påskägg likaså, att barnen nu är vuxna spelar ingen roll, jag gör i ordning påskägg till dem i alla fall. Det är lite tveksamt om det är barnen som är barnsliga eller om det möjligen är jag?

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman.
Torsdagen den 9 april 2009 | 09:10 |

Skärtorsdagen

Idag regnar det! Det började någon gång inatt och vi har fått ca 5 mm. Det känns ganska bra att det kommer lite nederbörd nu. Jag sådde gödning på rabatter och gräsmattor igår, så regnet idag passar mig helt perfekt. Sen kan man ju hoppas att resten av påskhelgen blir solig och varm.

I allnakku kan man läsa att det är Askkällinggars Dag och det kräver väl knappast någon förklaring. I Visby är det traditionell Påskmarch i eftermiddag och då får alla som är utklädda till påskkärringar godis. Det är mycket populärt och brukar samla massor av både barn och vuxna.

Nu ska jag dammsuga och städa av lite, sen är vi redo, Svarten och jag!
Onsdagen den 8 april 2009 | 14:00 | Blåsigt, 8°

17.000 på camping i L'Aquila

Italiens premiärminister Berlusconi har uttalat sig för tysk press angående förhållandena för de 17.000 som blivit hemlösa efter den svåra jordbävningen i regionen Abruzzo. Enligt honom har de hemlösa det bra i tältlägren som upprättats runt staden L'Aquila, de har allt de behöver och de får mat och medicinsk vård. De bör se på sin situation som om de vore på en campinghelg.

Ett mer respektlöst och cyniskt uttalande kan man väl inte tänka sig. Skaffar han fram bostäder, så att de drabbade har någonstans att ta vägen när helgen är över? Ordnar han så att alla kan lämna campingen på måndag, i så fall är uttalandet ok, men annars......

Komlettering 22.30 med en inspelning från SVT:s nyhetssändning 19.30
Onsdagen den 8 april 2009 | 09:45 |

Dymmelonsdagen

Ännu lyser solen på oss den här dagen, som på svenska kallas Dymmelonsdagen eller som man säger i allnakku Dymlingg-onsdagen. Det är ganska blåsigt och inte så varmt och i morse var det vitt av frost på marken.

Nu är vi mitt i Stilla Veckan och enligt gammal tradition ska kläppen i kyrkklockorna från och med idag bytas ut mot träkläppar, dymlingar, för att dämpa klockklangen. Här i Klinte Pastorat, dit vi hör, har man sedan 30 år tillbaka lindat kläppen i klockorna med säckväv för att få samma effekt som träkläpparna gav. Idag hörde jag på Gotlandsradion vår präst berätta, att från och med i år har man beslutat, att i stället för att linda kläppen, helt avstå från klockringning. Pastoratets nio kyrkor kommer inte att ha någon klockringning förrän vid kvällsmässan kl 22.00 på påskafton.

Här vid Stenstugu fortsätter vi att förbereda inför helgen. Jag ska baka idag tänkte jag, för även om vi ju ska undvika kaffebröd och godis, så måste man ha någonting på lut i kakburkarna när det är påsk. Igår lade jag in sill och gravade en bit lax, så påskmaten är på gång! Nu är frågan om man ska våga sig på att köpa kyckling eller om man ska hålla sig till lamm?
Onsdagen den 8 april 2009 | 09:15 |

Antikdeckarna på Gotland

Brukar du se Antikdeckarna, programmet som går på TV4+? Jag ser det alltid och tycker att det är jättetrevligt. Jag läste i helagotland.se att det första programmet i vårens omgång börjar i morgon på skärtorsdagen och då är inspelningen gjord på Gotland. Antikdeckarna bygger på att programledarduon Pontus Silfverstolpe och Li Pamp ska fynda varsitt föremål, på varsin plats. Det gäller att hitta det mest värdefulla - vilket avgörs då de säljs på en auktion.

I morgon gör Antikdeckarna ett besök hos Sofia Wistam, som har ett fritidshus på södra delen av ön. I början av maj kommer ytterligare ett program som är inspelat här och då besöker Silvferstolpe och Pamp antik- och inredningsaffären Akantus och Torgny Samuelssons prylbod i Visby.
Tisdagen den 7 april 2009 | 17:15 |

Tisdagtema - Vardagslyx

Det är Tanja som har föreslagit veckans tema och det är vardagslyx.

Jag tycker fortfarande att det känns väldigt lyxigt att bara kunna plocka ner disken i diskmaskinen, trycka på en knapp och så blir allt rent och fint, bara att plocka upp och sätta in i skåp och lådor.

När vi byggde om vårt kök någon gång i mitten på 70-talet föreslog snickaren att jag skulle ha en diskmaskin, men inte då, det var totalt onödigt tyckte jag. Det gick ju så bra att diska för hand. Men snickaren var förutseende och placerade ett skåp så att det skulle gå att plockar ur det och sätta in en diskmaskin där. Åren gick och rätt vad det var fick jag för mig att det var dags att sluta stå och handdiska. Skåpet plockades bort och en diskmaskin sattes in. Så himla behändigt!

Nu är jag inne på den tredje maskinen och den har jag haft i ca 5 år och är så nöjd med den och glad över att den är så duktig och diskar så rent och fint. Det är vardagslyx för mig!

Fler som är med i Tisdagstema idag hittar du HÄR!
Tisdagen den 7 april 2009 | 09:50 |

Barndomsminnen

Ännu en fin aprilmorgon! Natten har dock varit kall med ett par minusgraden i gryningen. Idag är det Eidsmäkkars dag om man tittar efter i allnakku. Eidsmäkkar är detsamma som idbullar. Det finns många olika recept på idbullar och ett är det här: När man gör idbullar ska man mala och blanda ihop hälften fisk och hälften griskött. Man ska ta köttet från en id och en gris (OBS iden får inte vara för stor) smiley. Jag misstänker att den som hittade på det receptet inte gillade id något vidare. Är du nyfiken på vad iden är för en fisk kan du titta HÄR!

När jag var barn var pappa ute i Silte, som ligger ett par mil söder om Klintehamn, för att fiska. Där finns Silteån och där går iden upp för att leka tidigt på våren. Det är populärt att åka dit och fiska id och det gjorde pappa också. Han kom hem med några idar och mamma visste inte riktigt hur de skulle tillagas, så hon kokte eller stekte dem som vanligt. Vad hon inte visste är att id har massor av ben och jag, som då var 4-5 år, fick ett idben i halsen. Jag har inga större minnen av händelsen, men vet att det var första och sista gången som mamma tillagade id. Nästa gång pappa kom hem med sådan fisk kokade hon den och gav den till hönsen.

Jag vet dock att mamma sedan lärde sig att tycka om idbullar. Hon jobbade på ett pensionärshem i Klintehamn och de hade en duktig kokerska som kunde konsten att laga olika sorter gotländska rätter.

Skulle du bli få tag i id, så har du ett recept här på Eidsmäkkar:

För fyra personer

1 kg idfilé
8 hg fläsk
3-4 st kokta potatisar
2-3 st lökar
Salt och Peppar

Mal fisk, fläsk, potatis och löken i en köttkvarn.
Blanda sedan i äggen och kryddorna i den malda smeten.
Stekes som platta köttbullar

Serveras tillsammans med potatis och sötsur sås.

Sedan måste jag ju tillägga att jag varken har lagat till id eller ätit det i någon form sedan den där gången när jag var barn.
Måndagen den 6 april 2009 | 09:25 |

Stainplukkardagen

En solig och fin morgon är det den här måndagen. 10-15 grader är det utlovat mot eftermiddagen, men jag misstänker att det inte gäller oss här vi kusten. Just nu är det bara 5°. Vi har just ätit frukost och när jag uppdaterat det här ska jag ut och fortsätta i trädgården. Nu är det grusgångarna som behöver åtgärdas. Det gäller att passa på innan det blir för upptorkat. Sen finns det hur mycket mossa som helst att räfsa bort i gräsmattorna.

Enligt allnakku är det idag Stainplukkardagen och sten har det plockats i massor under årens lopp, gården heter nog inte Stenstugu för inte. Varje vår har vårbruket inletts med stenplockning av åkrarna. En har suttit och sakta kört traktorn med vagn efter över åkrarna och så har andra gått efter och plockat sten och kastat upp på vagnen. Våra barn talar ännu om sin svåra barndom när de tvingades ut på åkrarna för att plocka sten. De skyller också eventuella ryggproblem i vuxen ålder på de där passen med stenplockning. Inte var det roligt för varken dem eller oss, men stenen skulle bort och alla skulle hjälpa till, så var det bara.

Jag tänkte visa några påskkort till, men de kommer lite senare idag för jag vill lägga dem i ett eget inlägg för arkiveringens skull.
Söndagen den 5 april 2009 | 18:00 | 8,5°

Söndagen före påsk/Palmsöndagen

En riktigt skön promenad tog jag mig efter lunch idag. Solen syntes inte till, men vi har haft behaglig temperatur och det har varit nästan helt stilla. Blåser det inte kan jag vara ute i nästan vilket väder som helst.

Jag gick genom hagen ner till Muldestranden och det var så fint vid stranden. Jag slog mig ner där på badbryggan, som ännu ligger uppdragen på land, och där satt jag och mediterade en stund. Havet var nästan helt stilla, det rullade bara några långa dyningar och en bit ut simmade ett par svanar och några andra sjöfåglar. Ute på revet stod en massa stora svarta skarvar med utfällda vingar. Kameran stod kvar här hemma på skrivbordet, men mobilen hade jag med mig och innan jag fortsatte min vandring tog jag det här kortet. Kvalitén är väl sisådär .....

Sen fortsatte jag Strandkviorna upp och hela vägen ackompanjerades min vandring av lärkor som stod i luften och drillade. Det var massor av dem och de verkar då rakt inte ha minskat i antal. Vad jag saknade var tofsvipan, inte en enda en syntes till. I en glänta låg det ännu snö kvar, så vintern har inte lämnat oss riktigt trots att det är den 5 april.

När jag kom hem kokade jag kaffe och så satt vi ute på terrassen, det var väl inte så märkvärdigt varmt, men med jacka på så gick det bra. Det är så härligt att sitta ute och lyssna på fågelsången. Jag är så tacksam för att jag ännu kan höra den. Åke hör ingen fågelsång alls och det måste kännas väldigt konstigt. Det är många fågelarter som jag inte känner igen på sången, men bland de jag känner igen har vi, förutom lärkor, bofinkar och koltrastar och så naturligtvis alla talgoxar och blåmesar. I förmiddags såg jag en rödhake också, men den vet jag inte hur den låter. Lite senare brukar vi ha näktergalar ute i täppan bakom ladugården och de sjunger nästan dygnet runt. Jo förresten, Åke hör ett par fågelarter, som jag har svårt att uppfatta, det är duvor och gök. Jag har lite defekt hörsel när det gäller dova ljud.

smiley Nu har jag pratat med vår dotter, Eva på Sicilien, ett bra tag, hon var jätteförkyld, men annars var allt bra med familjen. Det är tråkigt att ha henne och barnbarnen så långt borta, men det är ju ingenting vi kan göra något åt. Åke har motionscyklat några kilometer medan han sett en fotbollsmatch på TV.

Nu är det dags att fixa till lite söndagskvällsmat!
Söndagen den 5 april 2009 | 10:15 |

Veckans Fototriss - Prickigt

Idag är det inte riktigt så vackert som det varit tidigare under veckan. Ganska mulet är det och bara 5-6 grader varmt. I allnakku står det att det är Ladisdingnus Dag och ladisdingnu det är det nog många som lider av den här tiden. Våren är en vacker tid, men alla mår inte riktigt bra just den här årstiden.

Uppdraget i Veckans Fototriss lyder: Fotouppdraget denna vecka innebär att ni ska öppna era ögon för ett visst mönster, nämligen PRICKIGT. Om ni ser er om i era omgivningar, inne och ute, kan ni säkert hitta prickiga mönster både här och där. Det kan ju vara både naturligt prickigt som i min bild ovan (inuti i en Lotusblomma), eller skapade prickiga mönster.

Jag har letat fram några bilder från arkivet för jag tror inte att jag har något prickigt här hemma. Nyckelpiga - tänkte jag på, men insekterna har inte riktigt kommit igång, så det har jag inte sett någon. Och prickiga tyger eller prickigt porslin tror jag inte heller att jag har. Det får bli så här:


En vacker prickig fjäril - tyvärr vet jag inte vad den heter. Är det någon som vet?


Lilla Tess i sin fina klänning med gröna prickar på - fotot är från midsommaren 2008


En vackert grönprickig blomma. Naturen kan verkligen få till det!

Fler som är med i Fototriss hittar du HÄR idag.
Lördagen den 4 april 2009 | 10:30 |

Den här helgen äter vi fisk

Efter en kall natt, vi hade -2,6°, stiger temperaturen snabbt, det är en solig och fin lördagsmorgon. I allnakku kan man läsa att det är Skarp Ladingen, ett gammalt uttryck, som väl knappast är gångbart idag. Vi äter väl i stort sett lika gott och rikligt året runt. Om det sen är vår, sommar, höst eller vinter står borden dukade med mat i överflöd i vår del av världen.

Jag har tidigare beklagat mig över att det är svårt att hitta bra färsk fisk i affärerna, men har man "känningar" som fiskar, så kan det se ut så här på köksbänken. Igår kom äldste sonen med en liten laxöring, som han fått på nätet. Mums, en lagom stor fisk till mig och Åke.

I morse kom en bekant med ett gäng strömmingar. Straxt ändrade jag på menyn: det får bli strömming idag och laxöring i morgon. Innan jag hann börja rensa strömmingen kom sonen igen och den här gången hade han med sig en jättefin gädda. Gädda har det varit väldigt ont om här vid kusterna och jag tror att det är minst 10-15 år sedan jag åt det senast.

Nu får helgens meny bli följande: Idag ska jag och maken äta stekt strömming och i morgon kommer sonen och hans sambo hit och då ska vi äta kokt gädda med hårdkokt hackat ägg, pepparrot och skirat smör. Den lille öringen får vänta tills på måndag och det ska väl inte vara några problem tycker jag. Igår, den 3/4, när jag var på Konsum tittade jag på en bit laxfilé och såg att den hade sista förbrukningsdag den 11/4. Åtta dagar till skulle den kunna ligga där i sin förpackning! Då vill i alla fall inte jag ha den.
Fredagen den 3 april 2009 | 17:00 |

Vårtecken vecka 14

En riktigt härlig dag blev det idag. När jag tittade på termometern efter lunch, så hade vi 11°. Förutom påskstädningen, så har vi varit på kyrkogårdarna med påskliljorna som jag köpte häromdagen. En vända på Klinte för shopping blev det också. Jag köpte kalkonfilé till kvällen, hoppas nu att det inte är glas i den. Vad är det för idioter som håller på att totalt sabotera vår tilltro till livsmedelsindustrin. smiley

När vi kommit hem igen satt vi ute på terrassen och drack eftermiddagskaffe och sen tog jag en sväng med kameran här i trädgården och en vända på vägen också.

Det här är årets första tussilago. Åtminstone är det de första jag har sett, är det väl kanske bäst att tillägga.

Fler vårtecken från dagens fotograferande hittar du på fotosidan, Foto/EFIT/Vårtecken.
Fredagen den 3 april 2009 | 10:00 |

Primörerna på väg upp

Fredagmorgon, veckan går mot sitt slut och den här första veckan i april har verkligen varit härlig. Nu är det vår! Idag skiner solen och just nu har vi 6-7° och förhoppningsvis kommer temperaturen att stiga under dagen. Enligt allnakku är det Tålkens dag. Ett underligt namn på en fågel - Rödbenan.

I Gotlands Allehanda kan man läsa att under Kristi Himmelsfärdshelgen kommer ett stort evenemang att äga rum - Primörpremiär 2009. Under fyra dagar kommer öns matproducenter att satsa stort med 60 olika aktiviteter. Det blir öppna gårdar, matnatta, tryffelsafari och primörmiddag för att bara nämna några.

Planerar du för en vårvecka på Gotland så passa på! Många åker ju hit till ön just över Kristihimmelsfärdshelgen, så turister kommer det att finnas på ön. Nu önskar arrangörerna att de ska få fart även på gotlänningarna.

Vad händer vid Stenstugu idag? Maken har åkt i skogen för att kolla om det torkat upp så mycket så att det går att köra hem mera ved. Jag ska avsluta det här morgonpasset vid datorn nu och sedan påskstäda vardagsrummet och påskpynta där. Sen hoppas jag att vädret håller sig så att jag kan gå en promenad på eftermiddagen, jag har sett alldeles för lite blåsippor tycker jag.
Torsdagen den 2 april 2009 | 13:00 |

Ingrid är....

Jag fick en uppmaning av Doris att göra den här utmaningen, som går ut på att man ska googla på sitt förnamn och sätta till ordet är. I mitt fall blir det alltså Ingrid är. Sedan ska man redovisa de fem första träffarna.

är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Den ursprungliga formen av namnet var Ingifridh. Den första delen av namnet kommer med oklar identitet (se Ingwaz) och andra delen av fridher "vacker, älskad". I Sverige är namnet bland de tio vanligaste kvinnonamnen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 126 373 personer i Sverige med namnet, varav 61 587 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 662 flickor namnet, varav 67 fick det som tilltalsnamn. Det är också vanligt i Norge.

Namnsdag: 9 oktober (sedan 1901)

är här. I onsdags klockan 14:52 föddes vår dotter Ingrid, 51 cm lång och med en vikt på 3150 gram. Vi har precis kommit hem alla tre till lägenheten och så smått börjat installera oss i vårt nya liv (Ingrid sover just nu sött i sin nya säng.)


är stylad och klar!


är som en vitamininjektion med sitt glada humör och positiva inställning. ... Ingrid har under flera år varit intresserad av och själv jobbat med ...


är kladdig. Smulor överallt och smuts i stora drivor. Fötterna är svarta. Ingrid vill bada! Tur att badrummet är ledigt. Hon vill i direkt....

Prova gärna den här utmaningen, glöm inte att sätta in är efter ditt namn när du googlar!
Torsdagen den 2 april 2009 | 09:30 |

Torsdagsreflektion - Att förlora ett barn

Halvklart är det nu på morgonen och det var -2,6° i morse, men efterhand som solen stiger så stiger också temperaturen. Böisinggars dag är det enligt allnakku och det är ju så i april, rätt vad det är kommer det en böising, som kan innehålla både snö och regn.

De här tappert små kämpande vårblommorna som strävar upp ur gruset får representera mina tankar och den här torsdagsreflektionen.

En av mina blogg/nätvänner har så tragiskt förlorat sitt barn. Lille Nicholas dog, 33 veckor och 6 dagar gammal, i sin mammas mage. Sedan det hände i förra veckan har jag inte kunnat släppa det med tankarna. Jag, som har haft tre okomplicerade graviditeter och förlossningar, inser hur enormt lyckligt lottad jag varit. Det är klart att man hade en och annan fundering på om barnet skulle vara friskt och om allt skulle gå bra, men ändå! Jag tog det så för givet - det var helt naturligt att mina barn skulle födas friska och välbildade.

Ord blir så futtiga och små när sånt här händer och jag vet att det är många med mig som känner likadant. Att förlora ett barn är nog det svåraste en människa kan gå igenom och jag har alltid sagt, att vad som helst får hända, bara jag slipper begrava mina barn.

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman.
Onsdagen den 1 april 2009 | 16:20 |

April, april...

Har du blivit lurad idag? Det är alltid roligt att kolla i tidningarna för att se vad de har hittat på. I Gotlands Allehanda berättas idag, att Destination Gotland kommer att ta betalt för toabesök på båtarna. Vad det kommer att kosta att gå på toaletten kommer att bero på när under resan man går dit. Det här beslutet har man tagit för att Gotlands Kommun höjt priset för tömning av tankarna. För att det ska bli många toalettbesök så kommer man även att sänka priset på läsk o öl.

Dagens Nyheter är också inne på det där med kommunikationer. De berättar att SL den 4 maj kommer att öppna en gräddfil, som garanterar sittplats under resan och förtur vid busshållplatserna Man kommer att införa VIP-vagnar på tunnelbana och pendeltåg och en tågvärd i varje vagn ska öppna dörrarna och ska se till att alla trivs och får en lugn och skön resa. Man har också för avsikt att ordna med servering och gratis tidningar. 1000:-/mån kommer det att kosta att ha ett vip-kort.

Här vid Stenstugu har vi inte lurats, inte vad jag vet i alla fall. Det har varit en helt underbar vårdag och på förmiddagen bytte maken till sommardäck på bilen och jag var ute och räfsade, men det gick inte bra, för det var för surt. Påskade till det gjorde jag i alla fall med fjädrar i en buske. Efter lunchen åkte vi på Klinte och jag var på Suderviljan och köpte penséer och påskliljor i kruka. Påskliljorna ska jag sätta upp på gravarna till helgen och penséerna har jag planterat i krukor. Ännu står de i växthuset, men om några dagar ska jag sätta ut dem. Och så blev det eftermiddagskaffe ute på terrassen för första gången i vår.
Onsdagen den 1 april 2009 | 09:20 |

Tills döden skiljer oss åt...

smiley Nu har vi lämnat den där tråkiga marsmånaden och gått in i gräsmånaden april och den börjar verkligen bra. Solen skiner, det är redan 4-5°, runt starholkarna, som sitter på ladugårdsgaveln, fladdrar 3 starar. De har tydligen svårt att bestämma sig för vilken holk de ska välja. Enligt allnakku är det idag Karnåbeldagen, ett passande namn så här den 1 april.

Igår kväll var vi på Hemsegården och såg en teaterförställning, Tills döden skiljer oss åt, med Kajsa Ernst och Göran Stangertz i de två rollerna. Biljetterna vann jag i en tävling i GA, annars hade det väl knappast blivit av att vi åkt till Hemse för att gå på teater.

När jag läste titeln på pjäsen trodde jag att det var en tragedi, men det var det inte alls. Det är en spännande thriller med många fyndiga och ganska komiska repliker. Vi tyckte båda att den var bra och jag ska väl inte avslöja så mycket av handlingen, men den börja med att Gilles, Göran Stangertz, vaknar upp på sjukhuset efter en olycka och inte minns vad som hänt, inte vem han är. En okänd kvinna säger att hon är hans fru och när han kan lämna sjukhuset följer han med henne till den plats hon säger är deras gemensamma hem.

Tillsammans börjar de rekonstruera ett gemensamt liv, ett minne .... hans minne. Samtidigt kommer frågorna. Flaskorna i bokhyllan vems är de? Och hur gick olyckan egentligen till? Vad händer om minnet kommer tillbaka? Föreställningen visar hur beroende vi är av varandra, om kärlekens villkor - Tills döden skiljer oss åt. Har du tillfälle att se den här pjäsen tycker jag absolut att du ska göra det!

V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
April 2009


A R K I V 2009

Google