Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
December 2008


Lördagen den 27 december 2008 | 09:30 |

Här kommer en liten rapport från vårt julfirande 2008. Vädret ordnade ju till sig riktigt bra! Det har varit ordentligt ljust på dagarna och man har kunnat ana solen mitt på dagen. Ganska kallt har det också varit. På juldagskvällen hade vi nästan -6°, men det var stilla och vackert.

Måndag och tisdag före jul gick åt till förberedelser inför helgen. På tisdagen var det stora pyntardagen och då vimsade jag omkring med juldukar, tomtar och pinglor. Åke tog in granen och på eftermiddagen klädde jag den. När kvällen kom var jag färdig med allt och kunde sjunka ner i fåtöljen och njuta av julfriden.

Julafton

På julaftons morgon var det härligt att komma ner, tända granen och sätta sig med en kopp kaffe och tidningarna. I Gotlands Allehanda var det ett kåseri av Mien, som tog upp ett riktigt aktuellt ämne så här i jultider, bryggandet av gotlandsdricka och DN hade ett stort härligt korsord, som nog kommer att räcka fram till nyår. Vid 12-tiden kom sönerna med sambos hit och vi startade julfirandet med julbord och dopp i grytan vid 12-tiden. Äldste sonen hade med sig fyra olika dunkar med gotlandsdricka, samtliga bryggda av män (jag hänvisar här till Miens kåseri). När vi ätit färdigt och plockat undan var det nästan dags för Kalle Anka och hans vänner.

Här är familjen samlad till eftermiddagskaffet för att se när "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". Ludde var måttligt intresserad och tog sig en julslummer.

Sen blev det en liten paus och då passade några på att spela kort och några vilade eller såg på TV.

Det där med att spela kort på julen har vi lärt oss av Eva. Det gör man allmänt på Sicilien på julhelgen enligt henne. På gamla tiders julkalas här på Gotland brukade gubbarna samlas och spela ett parti priffe eller någonting annat, men så här på julafton eller juldagen var det nog ganska otänkbart att man tog fram kortleken.

Jag började förbereda middagen, lutfisk och risgrynsgröt, som vi skulle äta före julklappsutdelningen. Det är så härligt på julen att man inte behöver fundera på vad man ska ha för mat. Det är "the same procedure as last year" som gäller.

Julklappshögen var verkligen imponerande, men innehöll mest praktiska grejor. Där fanns stekpannor, strykjärn, brödrostar, diverse "luktagott", gummistövlar, böcker, CD-skivor och DVD-filmer. Vi hade bestämt att vara måttliga i våra julklappsinköp.

Så var det de spännande julklappspåsarna från Eva! De innehöll i stort sett samma saker till oss tre familjer. Jag fick en extrapresent och det var en vacker halsduk.

Vi fick varsin almanacka med ett foto av Gaetano och Edoardo, varsin påse Torroncini, ett sicilianska godis, som Eva vet att vi gillar och varsin litografi från Barcelona, men det mest spännande av allt var det lilla USB-minnet i mitten av bilden. Där finns foton från familjen Fotis år 2008, musik med och av Claudio, en sång där Edoardo sjunger på piazzan i Gaggi och så musik med en folkmusikgrupp, som Claudio är med i. Vilket jobb Eva lagt ner på välja ut bilder och musik till oss!

Juldagen

På juldagen var Åke tidigt uppe för att sätta igång och elda, så att vi skulle ha det varmt och skönt och när jag kom ner vid 7.30-tiden satt han och såg på Julottan i TV. Jag plockade undan efter julaftonsfirandet och sedan åt vi en härlig frukost med skinka och sillsallad tillsammans med Krister och Thomas, som övernattat här hos oss. Krister gjorde i ordning ris á la Maltan, som vi skulle ha till efterrätt och sen satt vi och såg "Emil i Lönneberga" på TV. Till lunchen kom Carina och Bosse också hit och då åt vi, helt traditionsenligt, inkokt lax med majonnäs och potatis och till efterrätt ris á la Malta. Efter eftermiddagskaffet åkte sedan sönerna hem var och en till sitt och Åke och jag slog oss ner framför TV:n. Det blev en fullspäckad kväll, som startade med "Söderkåkar" och fortsatte med "Stjärnorna på slottet", som nog kan bli roligt att följa den här omgången. Sen såg vi minnesprogrammet från "Allsång på Skansen" och sedan fortsatte jag TV-kvällen i sällskap med "Kommissarie Lewis".

Annandag jul

Igår var Carina och Bosse här på lunchen och då åt vi stekt kyckling med brysselkål, rödkål och stekt potatis. Egentligen borde det ju varit kalkon, men det blir lite mycket med en kalkon till fyra pesoner. På eftermiddagen kom en f d granne och hälsade på och drack eftermiddagskaffe tillsammans med oss. På kvällen såg vi naturligtvis fortsättningen på "Söderkåkar", "På spåret" och så första delen av "Selma". Det är verkligen många bra TV-program den här julhelgen.

Julkalendern

Julkalendern är avslutad och slutredovisad och det blev Cecilia, som blev den enda som varit med samtliga dagar och haft alla rätt. Grattis till dig Cecilia! Det har varit så roligt att se att det varit så många som skickat in svar och tyckt att kalendern varit trevlig. Det sporrar och jag hoppas kunna få till något till nästa år också. Själv har jag öppnat luckor i flera kalendrar och även i sådana där det varit tävlingar, men inte lyckats så bra att jag kommit på "pallplats".

Nu önskar jag en god fortsättning på julfirandet och en trevlig helg!

Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2006 och 2005 heller, men 2004 var rubriken:
..Tsunami..

Prenumerera      
V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


M I N A   B L O G G A R

GoogleK O M M E N T A R E R
De 8 senaste

...............................................

B L O G G V Ä N N E R
...............................................F N U L B E S Ö K
» Mer statistik om min sajt

...............................................

S T A T I S T I K

online | idag
denna vecka

...............................................