Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe

  Till bloggens startsida
Februari 2009


Onsdagen den 4 februari 2009 | 14:20 | -1°

I dag närdet är grått och kyligt ute skulle det verkligen passat att koka en omgång kytsneipå. Förr, när vi var storhushåll och slaktade grisar själva, fanns det alltid saltat kött i en tunna och ett sätt att tillaga det var att koka köttsnipa, som vi kallade det. Det var och är väldigt gott och jag känner att jag omgående måste få hem en bit saltad benfri svinlägg och koka soppa av den. Det där salta köttet man tog ur salttunnan måste först vattnas ur, men det slipper man ju med det man köper i affären.

Man kokar läggen i så kort spad som möjligt och när den börjar bli färdig lägger man i skivade morötter, palsternacka, selleri och purjolök. När allt är färdigkokt tar man upp köttet och skär det i bitar och lägger sedan tillbaka det i grytan. Soppan späs med mjölk och så reder man av den lite så att den blir lagom simmig och fin och som avslutning stör man på hackad persilja. Det är riktigt gammal och god husmanskost, som nog tyvärr blivit bortglömd.

Det där med kokt kött och kokt mat är nog också ett ganska bortglömt kapitel. Tänk så gott det är med kokt kyckling med currysås och ris till, det är en av mina absoluta favoriter. Många tror kanske att det tar lång tid och är bökigt, men man kan ju göra annat medan grytan står och puttrar. Och tänk så gott för magen att få lite annat än stekt och grillat.

I dag har jag tagit vara på en del tvätt, sått små pelargonfrön och så gjort färdigt bokslutet för 2008 och bokfört januari 2009, så nu är jag ikapp igen. Det där med pelargonfröna tycker jag känns så trevligt - det är vår på gång, även om det dröjer ett tag till.

Prenumerera