Torsdagen den 30 december 2004

Gott slut!/Tsunamin

Jag önskar att det vore under andra förhållanden, men vill ändå önska alla jag känner ett gott slut på det gamla året och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!!

Helt rätt är, dock enligt mitt förmenande, att man ställer in nyårsraketerna, om pengarna i stället går till de drabbade i Asien. För kom ihåg en sak! V har ett antal svenskar, som är drabbade, det kanske rör sig om ett tusental och deras familjer och anhöriga, och det är i och för sig många människor som är drabbade, men i Asien är det 150.000 döda, enligt de siffror vi hört idag. Hur många, som fått hela sin tillvaro slagen i spillror, kan man bara inte föreställa sig. Familjer, som har förlorat allt de äger, massor av barn som har blivit föräldralösa, massor av föräldrar som har förlorat sina barn, sina hem, allt de ägde. De flesta av svenskarna kommer dock tillbaka till sina hem och sin normala tillvaro. Naturligtvis är många svårt chockade av det inträffade och en del är svårt skadade, men med den vård de kan få i Sverige, kommer de flesta att, förhoppningvis, snart vara återställda. Det kommer att ta en tid, men till slut kommer de flesta in i sin vanliga tillvaro igen. Om några månader kommer man säkert att åkt till Thailand igen.

Många kommuner har beslutat att inte smälla av några nyårsraketer, bland annat Gotlands och det känns helt rätt. Varför ska vi smälla av tusentals kronor för några sekunders nöje när nöden i det jordbävningsdrabbade området är så stort.

Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig, det finns inte ord för det man känner när sådant här händer. Man blir liksom handlingsförlamad, man sitter och tittar på TV, det ena repor-taget efter det andra, ofta samma som man såg för en timme sedan. Man försöker se något annat , men då får man nästan dåligt samvete. Inte får man väl tycka att någonting är roligt?!?!?

Vi har, som tur var, inga nära bekanta, som är drabbade, men det hjälper inte, man har bekanta på långt håll, eller bekanta, som har bekanta, som är drabbade. Jag tror att nästan alla i Sverige har någon anknytning till tragedin i spåren av Tsunamin i Asien.

Det känns nästan litet futtigt med personliga rapporter, men jag har jobbat den här veckan utom idag, då jag varit ledig. Det har blivit litet tvätt och städning och så har jag roat mig med min dator. Jag har lagt in min receptbok på min hemsida . Jag har faktiskt städat lite också, och tvättat, men det blev ,som Åke förutspådde, mest städning vid datorn. Jag är ju lite facinerad av att kunna fixa och dona och få till det,men det är det ju bara högst amatörmässigt. Nu ska jag gå och sätta i ordning kaffebryggaren till i morgon bittida och sedan är det sängen som väntar.


Onsdagen den 29 december 2004

En hårt drabbad gotlänning

EXPRESSEN.SE/Katastrofen i Sydostasien: Farväl, min älskade Ulrika!

Det finns inte ord tillräckligt för att beskriva hur hjälplös man känner sig när en sådan här katastrof inträffar. De enda, som skulle kunna göra någonting för att hjälpa drabbade svenskar, är UD och den svenska regeringen. De måste väl ändå begripa att Thailand har fullt upp att ta vara på sina döda och allt som raserats. Varför kan inte svenska regeringen hjälpa till med att sända dit sjukhusutrustning, läkare, sköterskor och folk som kan hjälpa till på andra sätt. Nej, man säger att den thailändska sjukvården är fullt ut lika bra som den svenska, så de är inte i behov av hjälp, men hur ska de kunna ta hand om alla skadade när det gäller tusen och åter tusen personer.

Man kan inte annat än förstå de drabbade, som rasar över den flata svenska regeringen, som bara sitter här hemma och håller presskonferenser, men inte gör någonting konstruktivt. Skicka ner Laila Freivalds??? Vad ska hon dit och göra??? Plåstra om skadade människor, ta hand om chockade, gräva fram lik ut sanden??? Eller är det helt enkelt så att hon inte orkade med fler presskonferenser. Hon har ju visat tidigare, att det där med kritik för sitt handlande, gillar hon inte.


Måndagen den 27 december 2004

....Tsunami....

Så fick vi lära oss ett nytt ord "Tsunami", jättevågen, som tog så många liv under söndagen. Först sa man att det var 5.000, sedan 12.000 och 15.000 och enligt senaste rapporten är det 22.000 som omkommit. En helt ofattbar katastrof, som man inte kan föreställa sig när man sitter här i Norden och enda bekymret är, om det ska bli snö eller inte, om det är halt på vägen eller inte, om man ska jobba eller vara ledig.

En del av de omkomna är helt naturligt turister, som tillbringat julhelgen i Thailand, Sri Lanka och andra länder i området. Som turist är man ju på stranden! Hade vågen kommit senare under dagen hade säkert ännu fler dödats eller skadats. Hur många svenska turister som drabbats vet man inte ännu. En gotlänning, som vi känner till, har förlorat sin fru och sina två barn. De spolades bort från stranden när vågen sköljde in över dem.

Tsunami...............Lördagen den 25 december 2004

Julhelgen i sammandrag

Så blev det då jul i år också. Julen har vi firat traditionsenligt med sill, skinka och dopp i grytan på julaftons förmiddag tillsammans med Bosse o Carina och Krister o Thomas. Efter Kalle Ankas jul och kaffedrickning vidtog inmundigande av lutfisk och risgrynsgröt och sedan blev det julklappsutdelning. Litet sparsamt i år, eftersom vi valt att inte köpa några julklappar annat än till våra respektiver partners, men vi fick ett välkommet paket från Italien där det fanns en klapp till oss var.

  

Bosse serverar lilla nubben till Åke och Krister och en bild av granen med den sparsamma julklappshögen.

Idag juldagen har vi ätit inkokt lax och ris á la Malta, som vanligt. Krister och Thomas har åkt hem till sitt, men Bosse och Carina har varit kvar på eftermiddagen och nu har vi ätit litet sill och skinka till kvällsmat.

  

Thomas och Krister i salen på juldagen och Bosse och Carina i köket, där de försöker få Carinas nya mobil att fungera.

Just nu sitter jag vid datorn och lyssnar på Gianna Nanini . Eva sände mig en ny CD med henne i julpaketet. Det är en del gamla sånger, men nya inspelningar som jag inte hört tidigare. Verkligen bra!

Julen är ju kort i år, så nu återstår bara annandagen, sedan är det arbetsdagar som gäller. I morgon kommer Bosse och Carina och äter litet lunch med oss. De har fått en ananas i present och jag ska försöka ordna till någon god fruktsallad av den. I mellandagarna ska jag jobba och det känns ganska bra efter några dagar hemma. Jag känner att jag gör nytta och att det är uppskattat det jag gör och då känns det helt ok.Tisdagen den 21 december 2004

Julgodiset är färdigt!

Idag har jag varit ledig och rustat i köket mest hela dagen. Jag var och klippte mig på förmiddagen och var och handlade litet, men sedan har jag hållit på i köket. Jag har lagt in sillen och gjort sillsallad och så har jag stekt köttbullar. Till jul ska det vara egna köttbullar, då duger det inte med industritillverkade. Så har jag. till Åkes stora förtjusning. gjort knäck, ischoklad och fudge. Han gör täta besök i källaren där godiset står. Det ska bli spännande att se hur mycket det är kvar till julafton. Det blir väl till att göra ett nytt kok av fudgen i alla fall.

Åke har varit i skogen och huggit en gran. Jag tycker att den ser stor ut, men han säger att den ska tas av en bra bit. Den blir säkert bra! Nu ska han bara sätta upp julkärven och sedan är han färdig med "julorkorna".

I morgon ska jag jobba och på kvällen är vi bjudna till Krister som fyller 32 år. Nu ska det bli spännande att se hur lägenheten artat sig sedan vi var där senast. På torsdag är jag ledig och sedan är det ju jul. I mellandagarna ska jag jobba igen och sen får vi se hur länge det varar.Söndagen den 19 december 2004

Julkakorna är bakade

I fredagseftermiddag satte jag kakdegar när jag kommit hem från jobbet och igår var det stora kakbakardagen. Inte bakar jag så mycket som förr, helt naturligt, när hushållet är så mycket mindre nu för tiden. Men några klassiska sorter, som man tycker att man inte kan vara utan, bakar jag varje år. Jag har gjort: uppåkrakakor, chokladbröd, nötkakor och mazariner och i morgon ska jag sätta in en fruktkaka. Engelsk fruktkaka tycker jag är väldigt gott, men den ska stå till sig litet. Den blir bara bättre och bättre.

Idag har jag städat litet i köket, putsat koppar och satt upp julgardiner i köksfönstrena. Det börjar ordna till sig faktiskt. Det har varit hyfsat väder och ett tag funderade jag på att gå ut en sväng på eftermiddagen, men fastnade vid datorn. Jag har gjort en ny hemsida med foton från Norgeresan. Det är kul att lära sig och se hur man ska bete sig för att få till en egen sida utan att blogga.

I morgon väntar några timmars jobb och sen ska jag handla litet. Sillen börjar det bli dags att få inlagd och så ska det göras sillsallad, kokas knäck, göras ischoklad mm, mm.Torsdagen den 16 december 2004

Julkorten är sända

Nu börjar verkligen julen närma sig och igår sände jag iväg julkorten. Några år var det inte så populärt att sända julkort, men det har ändrat sig och nu är det inne igen. Man sänder kort till folk man inte har någon som helst kontakt med resten av året och man sänder kort till folk som man träffar dagligdags, litet konstigt faktiskt. Egentligen tycker jag att det är mest befogat att sända till dem som man inte har så mycket kontakt med annars, som ett tecken på att man trots allt tänker på dem. Men det har blivit litet av en tävlan:"Hur många julkort har du sänt i år?" "Vi har nog sänt ca 30 st". "Jaha, vi har sänt 40!"

Jag har en låda där jag lägger ner alla kort: vykort, julkort, inbjudningar, tack-kort och annat, huller om buller. Jag bara gläntar litet på lådan och sticker ner korten när de stått tillräckligt länge till beskådande på skrivbordet. I höstas var lådan så full att jag var tvungen att sortera och bunta litet för att få plats med mer. Men jag kastar absolut aldrig några kort. Det är så roligt att sitta och titta i buntarna och minnas tillbaka. Jag har även en del riktigt gamla kort, som vi fått ärva från en äldre man och de är verkligen intressanta. Där finns bland annat julkort med nazistsymbolen på. Man vet aldrig, kanske kommer även våra dagars julkort att vara av intresse i framtiden.

Jag jobbar och bloggar! Jobbar gör jag mest varje dag, även om det inte är några långa dagar och när jag är hemma så är det julstök och bloggning som gäller. Litet för mycket tid går det nog åt till bloggningen. Jag hittade häromdagen en dansk sida där man kunde hämta hem en massa olika symboler, bilder och ikoner. Det är anledningen till blomsterdekorationerna bland länkarna. Kul är det i alla fall även om de kanske inte blir kvar så länge.Tisdagen den 14 december 2004

Juldukarna är strukna

Nu har jag inte skrivit på några dagar, men det har väl inte hänt så mycket egentligen.

I söndags var det litet dramatik en stund mitt på dagen. Jag höll på att städa och plocka i ordning i salen, när jag upptäckte att det stog bilar ute på vägen. En del vände på vår gård och körde igen, men andra stog bara och väntade. Då fick jag se att det var en polis, som stoppade trafiken och de hade även ställt ut en skylt med "Olycka" på. Efter en stund kom räddningshelikoptern och den landade på vägen straxt söder om oss. Det var en bil som kört av vägen och rakt in i ett träd. Det var blixhalka fast det var solsken och blidväder. Åke gick ut och pratade med polisen och jag öppnade fönstret och var beredd med kameran, för att ta en bild av helikoptern, när den sedan lyfte. Jag förstod att den skulle dyka upp precis över ladugårdstaket, himlen var väldigt vacker med fina k-strimmor och jag såg fram mot ett fint kort. Men med en digitalkamera ska man inte tro, att man kan ta några snabba kort inte. Jag hörde att helikoptern startade, jag ställde in kameran och bara väntade. Just som helikoptern dök upp svartnade kameran! Den rackarn stänger ju av sig själv efter någon minut för att man inte ska bli stående med tomt batteri och jag hade glömt stänga av den funktionen. Så det blev inget kort! Som tur var så var det ingen allvarlig olycka, utan damen som kört bilen fick lindriga skador.

Jag har jobbat de här dagarna och idag kom jag hem straxt före kl 3 och satte igång med att stryka juldukarna, så nu är de klara och ligger på salsbordet och inväntar julen. Nu är det kakbaket som väntar och det får väl bli till helgen.


Torsdagen den 9 december 2004

Bussiga Geab och vinterflugor

Nu har jag jobbat några timmar om dagen hela den här veckan och ska även göra ett par timmar i morgon. Krister och Thomas vill ha in litet ved till sin öppna spis och så har de inte fått sitt ADSL-abonnemang flyttat till den nya lägenheten, så de vill låna mitt gamla modem. De kan naturligtvis inte klara sig utan kontakt med omvärlden. Nog är det konstigt hur man vänjer sig vid nya former för kommunikation. Jag måste säga att jag nästan inte hinner komma in innan jag knäpper på datorn för att kolla mail och annat. Om bredbandet inte fungerar känner man sig som avskuren från omvärlden. Geab har ju haft mycket krångel och för november månad ska vi inte behöva betala någon avgift, men efter uppdatering av utrustningen fungerar det nu mycket bra. Jag är helnöjd!

Jag pratade med en nätverkstekniker för en tid sedan och han sa att det finns ingenting som gör folk så vansinnigt ilskna, som när dator och internet inte fungerar, som man förväntar sig och så är det nog. Jag känner så väl igen det. I början när det var så mycket krångel med Geab´s bredband, så kunde jag gå till datorn och kontrollera om det fungerade, jag tänkte egentligen inte använda det, men om det då inte fungerade, som det skulle, blev jag hur ilsken som helst! Jag förde en logg dag för dag och när första räkningen från Geab, kom så sände jag över min logg och minsann, jag slapp betala för de första 3 månaderna! Hyggligt av dem, får man säga, att ha förståelse för den besvikelse man känner, när förhoppningarna om en bra förbindelse med omvärlden inte lever upp till ens förväntningar!

Nej, nu måste jag maila till Silvandersson Sweden AB och beställa flugfångare. Vi har ett elände med vinterflugor den här tiden på året. Så fort det blir milt har jag fönstren fulla av stora äckliga flugor, särskilt på övervåningen och värst på hallen där jag sitter vid min dator. För att slippa ha dem flygande runt öronen köper jag klisteremsor, som man sätter upp på fönstrena och där fastnar de rackarna. Sommartid har vi nästan inga flugor alls, men så här på senhöst/vinter är det hopplöst. Är det någon som känner igen problemet och har någon vettig lösning, så är jag väldigt tacksam för tips.

Förresten, ni har väl inte glömt att lägga lutfisken i blöt! Det ska man enligt gammal tradition göra på Anna-dagen.Tisdagen den 7 december 2004

Julstöket fortskrider och dyrt tandläkarbesök

Igår var det en förfärlig dag pengamässigt. Den började med ett tandläkarbesök kl 08.15. Jag tycker inte om att gå till tandläkaren. Det är ett elände att de ska skicka ut kallelser så långt i förväg. Den där lappen har stått och tittat elakt på mig i över en månad. Men som sagt igår var det dags. Efter röntgen och undersökningen, som jag tycker är det värsta av allt, vidtog lagning av 2 små hål. Det är många år sedan jag hade några hål i tänderna, men den här gången lyckades hon hitta ett par. Jag var där ca 40 minuter och det kostade 2017:-. Man undrar varför det ska behöva vara så dyrt!

Efter tandläkarbesöket rusade jag runt på stan och köpte julklappar till barnbarnen på Sicilien. 10-åringen får ingen 3G-mobil, som han så förhoppningsfullt önskat sig av mormor. Det blir något betydligt enklare i hans julpaket.

Efter julhandeln gick jag och jobbade några timmar. Jag beklagade mig över att det gått åt mycket pengar hos tandläkaren, men det hade jag ju ingenting för: "Mitt senaste besök kostade 12.000:-" var det straxt en som sa. Det är precis som när man talar om för någon att man är dålig, då för man genast höra om någon som har det hemskt mycket värre,"så man ska bara vara glad". Jag åkte hem vid 3-tiden så jag hann få iväg paketet till Sicilien. Hoppas nu att det kommer fram i tid.

Idag jobbade jag på förmiddagen och i eftermiddag har jag bakat lussekatter, strukit och manglat. Egentligen skulle vi varit och gratulerat svägerskan i Endre, som fyller år idag, men hon hade smitit iväg till Stockholm. Vi får väl åka införbi med en julblomma någon annan dag.Söndagen den 5 december 2005

Julbord och Visbyresa

I fredags jobbade jag några timmar, men det blir nästan lika mycket tid som går åt till bilåkning och förberedelse, som arbetstid när man börjar vid 12-tiden och åker hem vid 2-3 tiden igen. Men, men har man åtagit sig ett jobb på de villkor jag har gjort, så är det bara att se glad ut. I morgon ska jag till tandläkaren kl 09.00 och sen blir det väl några timmars jobb innan jag åker hem igen.

Igår fyllde Bosse 41 år och han ville inte ha någon uppvaktning så efter mycket ringande och snack hit och dit, bestämde vi att gå på Pensionat Varvsholmenoch äta julbord. Vi brukar göra det varje år och Krister och Thomas brukar också vara med, men de höll ju på med sin flytt som värst. Jag skulle egentligen åka in och hjälpa dem, men de ringde i fredags och sa att de klarade sig ändå.

Idag har vi varit i Visby och tittat deras nya lägenhet. Den är verkligen fin och framför allt stor, jämfört med vad de har haft förut. Vardagsrummet är nog lika stort som deras förra lägenhet totalt! Dessutom har de utsikt över Stora Torget, de har havsutsikt och på andra hållet har de Visby domkyrka och Klinten med alla vackra hus, som blickfång. Jag är övertygad om att där kommer de verkligen att trivas. Nu ska de vara lediga den här veckan och fixa och dona och få ordning på allt som står staplat i kartonger och kassar.

Innan vi åkte till stan, var vi på kyrkogårdarna i Fröjel och Klinte och tände litet ljus och la ut litet granris i stället för ljungen som nu definitivt var vissen. Förut har det varit så där att man inte riktigt kunnat bestämma sig för om den skulle tas bort eller inte.Fredagen den 3 december 2004

Demokratins seger i Ukraina

Så fick alla de som demonstrerat i Ukraina, för att få valet ogiltigförklarat, äntligen sin vilja igenom. Expressen.se En stor seger för demokratin och ett bevis för att det lönar sig att demonstrera för det man tror på. Vi är så många, som sitter overksamma och bara finner oss i det som sker och säger att det lönar sig inte att rösta, det lönar sig inte att protestera, man kan inte påverka. Nu ser man att om ett folk väl har bestämt sig för att få en ändring till stånd, så går det!

Jag har alltid beundrat människor som engagerar sig och helhjärtat går in för det de tror på. Även om de försätter sig i en obekväm situtation står de upp för sina ideal. Man läser i tidningarna och ser på TV och förfasar sig över allt ont som händer i världen, men man vill inte ge efterkall på sin bekväma tillvaro och satsa varken engagemang eller tid på att göra något åt eländet. Man får helt enkelt dåligt samvete! Borde man kanske sponsra Greenpeace eller Amnisty eller åtminstone skaffa ett fadderbarn eller lämna ett bidrag till Världens Barn? Nej, man gör ingenting och fredar sitt dåliga samvete med att det lilla man kan bidra med ändå inte hjälper.Torsdagen den 2 december 2004

Nuders dumma uttalande

Nog kan man undra vad det är för folk som sitter i vår regering när vår nya finansminster uttalar sig som han gör! Att han är bekymrad över "köttberget av 40-talister" som "vi 60-talister" ska föda. Tala om klart uttalat förakt för en stor grupp av svenskar, som vuxit upp under efterkrigstidens knappa villkor och som arbetat ett helt liv och snart går i pension. 60-talisterna är, i jämförelse med oss 40-talister, födda med silversked i munnen. Köttberg!? Var fick han det ifrån? Hur kan en akademiskt utbildad person, ha ett så dåligt ordförråd, att han måste ta till ett sådant uttryck. "Köttberg"!!!??? Persson tar Nuder i örat och har läxat upp honom, men vad ska man tro. Vad är det för ministrar Persson tillsätter. Och för bara några dagar sedan, var det jämställdhetministern Jens Orback, som pratade om sin mormors syster som "levde med en häst" och för att bevisa hur vidsynt han själv är, så tyckte han att det var så trevligt så, för både mormors syster och hästen!! Vad är det för folk som ska styra Sverige? Frågetecknen och utropstecknen räcker inte till. Man blir bara så upprörd och slutar aldrig att förvåna sig. Nu såg jag på löpsedlarna att Jens Orback var ute och valsade i samband med någon lägenhetsaffär. Ja, ja, de är likadana allihop!!

Idag har jag varit i stan och j0bbat på eftermiddagen och ikväll har jag pratat med Eva, som fyller 43 år just idag. Grattis, grattis en gång till! På Sicilien är det varmt och skönt runt 20 grader i alla fall. Där skulle man vara, det är annat än det här grådaskiga och trista vädret som vi har. Jag har ju litet bekymmer med julklappar till pojkarna, men nu fick jag några tips från Eva. Det blir till att ta en liten shoppingrunda så att vi kan få iväg ett julpaket till Sicilien så att det kommer fram i tid till jul.
November 2004

Tisdagen den 30 november 2004

Anders slaskar

Anders slaskar och enligt gamla bondepraktikan innebär det att julen "braskar". Det ska med andra ord bli en kall jul. Ja, det kan man väl nästan önska sig. Slask och gråväder är inget att stå efter.

Igår jobbade jag halvdag i stan och på eftermiddagen räfsade jag litet i trädgården. Vi har ett gammalt äppelträd och nu har äntligen de sista tusentalet småäpplen ramlat ner. Innan snön kom satt de ännu kvar på trädet, men som sagt, nu när snön töat bort, låg de där på gräsmattan och såg allmänt ruttna och eländiga ut. Det blev en hel skottkärra alldeles full.

Idag började dagen med en mammografiröntgen kl 08.15 (hälsokontroll) och sen jobbade jag till 14.00 och då tog jag bussen hem. Åke körde mig in till stan, för han skulle med bilen på verkstad. Vi har haft krångel med ett baklyse ganska länge. Det har lyst ibland och ibland inte, så nu måste det åtgärdas. Dessutom upptäckte jag att bromslyset uppe i bakrutan inte fungerade! Nu blev det också fixat. Hoppas nu att det inte händer något mer på ett tag.

Nu börjar det bli dags att dra igång julstöket. I morgon tror jag att jag ska vara hemma, få se vad jag hittar på då. Litet storstädning i sovrummet skulle nog inte skada. Fast jag måste nog medge, att jag dragit ner på en hel del av det där hysteriska städandet, som man höll på med till jularna förr. När varenda garderob, varenda låda, varenda skrubb och alla rum skulle städas och när alla golv och trappor skulle fernissas, allt silver putsas och allt porslin som inte använts på länge skulle diskas. Nej, nu gör man litet efterhand och det som inte blir gjort, blir inte gjort. Huvudsaken är att man har pyntat och att alla juldukar ligger på plats och att man har god mat, goda kakor och mycket glögg, sen ordnar sig resten.


Söndagen den 28 november 2004

Kommunalt vatten

Igår fick vi äntligen det kommunala vattnet inkopplat! Det är jättehärligt att äntligen kunna tappa vatten ur vilken kran som helst och få ett gott och välsmakande vatten. Vattenmätaren installerades för ca 14 dagar sedan och igår var Bosse här och gjorde det sista som skulle kopplas in. Dessutom fick jag en kran ute på väggen utanför, så att jag slipper gå in och hämta vatten när jag ska vattna i trädgården. Trädgårdsvattnet tar vi från vår egen brunn, så det kan man använda med gott samvete. Det är ju gratis!

På lördagskvällen var vi bjudna till en granne och de ordnade även att vi blev hämtade och skjutsade hem. Vi hade jättetrevligt med god mat och god dricka. Vi kom inte hem förrän kl 01.30, så det var litet segt i morse, men jag måste upp och börja städa i källaren efter rörmokaren. Nu ser det ganska hyfsat ut igen och så fort golvet har torkat ska jag börja bära tillbaka saker som varit placerade i salsfarstun under den här tiden.

Nu ska jag gå och sätta in en kyckling i ugnen för Bosse och Carina kommer hit på lunch kl 12.00.


Fredagen den 26 november 2004

Adventsfunderingar

Det är fredag förmiddag och jag har gått och pysslat litet, tagit fram ljusstakar och slingor och laddat upp litet inför advent. Sedan ska jag åka till stan och jobba några timmar. Jag tar bussen in kl 09.50 och sen får jag se hur länge jag blir kvar. Tillgången på sysselsättning får avgöra hur långa mina arbetsdagar blir.

Advent är en rätt fin tid, nu när allt är mörkt och grått. I år har jag köpt ljusnät, som jag ska sätta i buskarna på framsidan. Få se om jag kan få till någon bra bild, när det hela är klart och härligheten lyser. Granen som vi brukat ha ljus i har blivit alldeles för stor. Nu måste man ha skylift om man ska komma upp i toppen på den. Förra året satte vi bara ljus nedtill, så långt man kunde nå med stege.

När jag var barn, hävdade mamma bestämt, att till advent skulle man bara ha adventsstjärnor och de vanliga adventsstakarna med 4 levande ljus i. De elektriska ljusstakarna hörde julen till! Jag ärvde hennes sätt att se på saken, så det tog många år innan jag accepterade att plocka fram även de elektriska stakarna till advent, men nu har jag ett antal som ska placeras ut i morgon.

Nej, nu är det dags för mig att plocka i ordning litet, leta fram katterna och få ut dem och sen ska jag ge mig iväg till bussen för vidare befordran till den stora staden, Visby.


Tisdagen den 23 november 2004

Postflyget inställt

Nu har det varit ett fasligt väder några dagar! Idag började det med slask och snöblask, men nu har det utvecklat sig till ett riktigt yrväder, med mycket hård vind. Ska det verkligen vara på det här sättet??? Jag blir litet smådeprimerad när det är så här kallt och ruskigt. Vintern är i och för sig ganska trevlig när det är lagom med snö, soligt och ett par grader kallt, men det här!!!

Åkte med 7-bussen in till stan för att jobba idag, men åkte hem igen med 12-bussen. Postflyget var inställt och när löneköringen var klar, var det inte så mycket jag kunde göra. Det var lika bra att åka hem, medan det ännu gick att ta sig fram. Hoppas det blir bättre tills i morgon. Då jobbar jag eftermiddag, men kör nog in på förmiddagen i alla fall. Fåglarna behöver litet käk nu och jag tänkte köpa det på ÖB.

När jag kom hem bakade jag en toscakaka och sedan har det varit litet "daterande". Jag gjorde klart kalendern för 2005, men är litet osäker på hur det blir med pingsthelgen i år. Enligt den almanacka jag gick efter, så är annandag pingst ännu helgdag, men var det inte fr o m i år det skulle bli ändring till helg den 6:e juni? Tipsa mig gärna, om det är någon som vet!

Jag har också fakturerat för Åke. Han jobbar ju litet för grannarna med höpressning och annat och det ska klaras upp före årsskiftet.


Söndagen den 21 november 2004

Kall helg

Så fick vi en riktigt kall novemberhelg. Vi hade -11 grader igår morse och strålande solsken. Man kunde nästan tro att det var januari redan. Jag har fört dagbok sedan 1983 och inget år tidigare har det varit så kallt den 20/11. Hörde också på radion att det ligger ca 2 dm snö över hela Gotland och i november har det inte hänt sedan år 1905. Idag är det gråväder, blåsigt och yrsnö och ca -3 grader.

Den här veckan har jag varit i stan och jobbat varje dag. Inte några långa dagar, men i alla fall, och i morgon ska jag iväg igen. Nu är det lönerna, som ska göras i ordning. Jag har jobbat med löneprogram tidigare, men det är ca 15 år sedan, så det behöver friskas upp.

På kvällarna har jag suttit vid datorn och försökt förkovra mig i html och annat nyttigt. Jag är litet slö på att läsa, utan testar och testar. Nu har jag lyckats få till en kalender för de här sista månaderna 2004 och nu ska jag sätta igång med en för 2005, men först ska jag måla litet. I källaren ligger den snickarfröjd från verandan, som vi bytt ut och fått en snickare att göra om, och nu ska den målas sista gången. Jag har haft det i ladugården förut, men nu är det för kallt, färgen vill inte torka.


Fredagen den 19 november 2004

3 dm snö inatt!

Så här såg det ut i morse när jag kom ut. Det hade kommit ca 3 dm snö under natten och det snöade fortfarande.Onsdagen den 17 november 2004

Bredbandet fungerar äntligen

Jag skulle egentligen krypa till kojs nu, för i morgon ska jag jobba igen, men när nu bredbandet och internet fungerar, måste man ju passa på att utnyttja det. Det har varit ett evigt elände nu i november. Geab, som är leverantören, utlovar att det ska bli bättre och att man inte ska behöva betala för november månad. Det är en klen tröst, när man sitter där och ingenting går som man har tänkt sig.

I morgon ska jag jobba, som sagt. Jag trodde att det bara skulle bli på eftermiddagarna den här veckan, men idag har jag jobbat heldag och det blir likadant i morgon. Idag var det litet stressigt, när revisorn kom på besök och datorn hängde sig och jag var tvungen att ringa support, för att kunna byta till föregående bokföringsår. Svetten lackade, men det ordnade sig.

Vädret har varit hyfsat nu ett par dagar. Igår förmiddag fick jag mitt trädgårdsland grävt, så idag har jag nästan känt av ryggen litet. Nu väntar kyla och rusk med snö och blåst och jag vet inte allt vad för elände vädergubbarna hittar på, men det är väl sånt som hör årstiden till.Måndagen den 15 november 2004

Farsdagsfirande

Så har vi firat Farsdag. Vad ska man säga om den traditionen egentligen? Ska det vara nödvändigt att Far och Mor ska ha en speciell dag? Det är väl bara handeln, som tjänar på det. Sin far och mor borde man ju kunna fira och uppmärksamma någon dag då och då, när man känner för det och inte en dag, som är styrd av almenackan. Eller är det verkligen så att det behövs en bestämd dag????

Men igår kom i alla fall gossarna med respektive hem och gratulerade sin pappa med choklad och andra godsaker. Jag hade lagat till en köttgryta och gjort en äppelpaj med vaniljsås till efterrätt. Busen Ludde fick en bit falukorv, det uppskattar han.

Idag har jag varit i Visby och jobbat några timmar på eftermiddagen. Jag ska göra det en tid nu framöver. Tråkigt nog passar det dåligt med busstiderna, så jag måste köra. Litet tråkigt för Åke, som blir utan bil. Han får ta sina inspektionsrundor på förmiddagarna i fortsättningen.

I morgon förmiddag planerar jag, att jag ska hinna med att gräva färdigt trädgårdslandet, innan jag ska åka till Visby och jobba, sedan är "höstbruket" klart. Hoppas nu bara att vädret håller sig. Idag har det varit strålande fint, litet blåsigt, men runt 10 grader varmt (fast just nu hör jag att det regnar litet lätt).Lördagen den 13 november 2004

Nytt golv i köket

Idag när jag har haft innearbete har det varit soligt och vackert. Jag skulle ha sparat trädgårdsarbetet tills idag, men man vet aldrig vad för väder som väntar. Nu har jag nykrattat och klippt i trädgården och det känns skönt, även om det inte var skönt igår i blåst och småregn.

Morgonen började med inflyttning i köket efter golvläggningen och det känns verkligen skönt att ha tillgång till en spis igen efter nästan en vecka med micromat. Nu på eftermiddagen har vi varit på Klinte en vända och handlat litet och sedan sände jag hem handeln med Åke och gick själv hem via Värsändekvior. Det var riktigt skönt väder med lätt blåst och alldeles klarblå himmel.

  

Så här fint blev det nya golvet och jämfört med det gamla så är det bra mycket ljusare.Fredagen den 12 november 2004

Ny bloggadress

Nu har det varit stillestånd i skrivandet ett tag. Jag satt för ett par dagar sedan och ändrade och testade litet. Jag ville ha litet nya färger och på samma gång var systemet hemskt trögt, vilket det varit i stort sett hela månaden, men nu de sista dagarna har det varit helt hopplöst. I vilket fall som helst, jag lyckades i alla fall strula till det så att min blog helt plötsligt inte publicerade nya poster. Eftersom jag inte kunde klura ut varför, så har jag kopierat över alla text till en ny blog och min adress är därför ändrad till www.stenstugu.blogspot.com, i fall någon undrar!?!?

Den här veckan har bjudit på en hel del. Vi har varit i Visby en dag, för Åke skulle till tandläkaren, så har vi haft mattläggare och fått nytt golv i köket, det blev jättebra. Jag ska lägga in några bilder på "före och efter". Vi har inte fått flytta in i köket ännu för golvet ska vila ett dygn, men i morgon blir det inflyttning.

Idag har jag varit ute och klipp gräsmattorna, dels för att få bort löven, men också för att det varit så milt nu så länge, så gräset var faktiskt ganska långt. Vädret var väl inte något vidare, det har blåst hemskt idag och nu hör jag att det har börjat regna igen. Det är riktigt höstrusk.Måndagen den 8 november 2004

All Helgonahelgen, Kerstin här

Så har vi haft en Allhelgonahelg igen och den började med blåst och regn, men sedan ordnade det till sig och blev både soligt och vackert. Min syster Kerstin från Stockholm kom ner till Gotland i fredagseftermiddag och det är alltid lika roligt att ha henne här.

På lördagen åkte vi först upp till kyrkogården i Klinte och satte ljus och gravprydnader på mammas och pappas grav. Det blåste rejält, men det gick att få ljusen att brinna i alla fall. Sedan var det kyrkogården i Fröjel, som skulle besökas och där blåste det om möjligt ännu mer och dessutom började det regna. Ljuset på Åkes föräldrars grav var det inget problem med, men på den andra graven var det bara omöjligt. Vi fick ge upp till slut.

Sedan åkte vi en tur längs Ekstakusten. Vi var och tittade på det nya bostadsområdet som Frejsal Living håller på att projektera, det ska heta "Fröjelstranden", och där är redan en del vägar, gatubelysning och annat på gång. Där finns även en visningsvilla.

  

Trots blåsten tog jag mod till mig och gick ur bilen för att ta några kort av Karlsöarna. De är lika vackra alla årstider och i alla väder. När vi kom hem var det dags för lunch, men den blev litet försenad för ett par grannar kom in och vi satt och pratade en stund. På kvällen var Bosse o Carina här på middag. Naturligtvis åt vi duvbröst, vad annars?

Söndagen gick i slöhetens tecken. Vi tog det lugnt på morgonen, solen sken och det var jättefint väder så jag och Kerstin tog en promenad ner till stranden. Det är roligt att ha någon att gå och småprata med. Jag går alltid ensam annars, eftersom Åke inte orkar gå med. På eftermiddagen åkte vi till kyrkogårdarna igen och kontrollerade ljusen (vi tog en sväng på kvällen också bara för att det är så vackert att se alla ljus på gravarna)

Krister och Thomas har varit på Ikea i Älmhult i helgen och handlat till sin nya lägenhet och de kom hit på söndagseftermiddagen och satte av en massa kartonger här hos oss. Det får stå här tills det är dags för flytten.

Idag blev det en ny promenad och nu har vi varit i Visby och lämnat av Kerstin vid båten. Det blir tomt efter henne, men i morgon har jag fullt upp. Jag måste ordna litet i köket för på onsdag får jag mattläggare. Det ska bli härligt att få nytt golv, det behövs.Tisdagen den 2 november 2004

Dåligt samvete

Tro det eller inte, men solen skiner och jag har ett enormt dåligt samvete för att jag sitter här i stället för att putsa fönster eller gå ut i trädgården och rusta där. Det är förmiddag och klockan är 10. Nu ska jag i alla fall ta i håll med badrumsfönstrena. Vi har så enormt mycket flugor som kommer in nu på hösten. Detta trots att vi inte har några djur på gården längre. Jag skyller på grannarnas hästar.

Nu är klockan snart halv sex och jag ska laga middag.Det blev en promenad i alla fall idag. Jag gick över Mölner, förbi Klinte kyrka och sedan ner till Klintehamn. Där var jag och handlade litet och sedan kom Åke och hämtade mig. Jag tog några kort på längs vägen. Här är ett par stycken. Kyrkan är Klinte kyrka och där höll de på att ta vara på löven. Det såg jättefint ut.
Oktober 2004

Söndagen den 31 oktober 2004

Grått och trist

Igår var det dimmigt och duggregnade, men jag var trots detta ute och räfsade litet löv. Det var stilla och milt, så det var ganska skönt. Fast det känns litet otacksamt att räfsa nu när det ännu hänger kvar en massa löv på äppelträden, men man får ta litet efterhand.

Idag har det varit en grå och trist dag. Regnet har hängt i luften, men det blev ingenting av med det. Jag har suttit ganska mycket vid datorn. Det där med html är i det närmaste grekiska för mig, men det är som vanligt jätteroligt att lära sig något nytt. Jag testar och testar. Så tro inte att den här sidan ser likadan ut om du kommer tillbaka om några dagar!

Jag har ju god hjälp av Krister, som är van att göra hemsidor. Nu vill jag försöka få in en kalender, men vet inte riktigt hur jag ska göra. Krister är vidtalad, få se om han har något förslag till lösning.

Åke har, som vanligt på helgerna, sett fotboll. Det finns matcher nästan dygnet runt verkar det som. Han är, som gammal fotbollsspelare, alltid intresserad och särskilt om det är några svenskar med. Just nu ser han en match med Juventus och där är Zlatan ju med.

Nästa vecka blir det väl litet bakning och städning. Det är Allhelgonahelgen som står för dörren och då vill man ordna det litet extra trevligt.


Fredagen den 29 oktober 2004

Varför Sicilienlänkar

Anledningen till att jag lagt in sicilianska länkar beror naturligtvis på att vår dotter Eva är gift och bosatt på Sicilien. Vi åkte dit hela familjen på påsken 1979 och Eva var då 17 år. Jag hade läst litet italienska på studiecirkelnivå och ville naturligtvis åka till Italien och testa om jag hade någon användning av mina nyvunna kunskaper.

En varning dock, för att ta med tonårig dotter till Italien är på sin plats, man riskerar att förlora henne!! Naturligtvis blev hon förtjust i landet och senare på hösten åkte hon och en väninna ner igen. Och sedan for hon, som en jojo, fram och tillbaka mellan Sicilien och Gotland i många år. Hon jobbade som barnflicka och på restauranger på Sicilien och när hon kom hem på vintrarna lyckades hon alltid ordna något jobb, allt från kontorsarbete och jobb på Klintebys konservfabrik till skogsröjning.

Till slut träffade hon sin nuvarande man och då blev hon permanent boende i Italien. Turistsäsongen på Sicilien är från påsk och fram till i mitten av oktober, så på vintrarna var Eva och hennes man flera år på ett hotell i La Thuile, som är en skidort i norra Italien. Sedan barnen blev så gamla att de började skolan blev familjen dock kvar på Sicilien även vintertid. De bor i ett samhälle som heter Gaggi och den ligger ca 6 km från Giardini Naxos.

  

Gaetano, Edoardo, Eva, jag och Åke på restaurang La Conchiglia och en bild av Claudio i grilltagen.

  

Edoardo och Gaetano är passionerade tennisspelare. Här spelar de på Holiday Clubs bana.

Evas man, Claudio är musiker och Eva arbetar på Hotel Naxos Beach i Giardini Naxos, där hon jobbar med kongresser med deltagare från hela världen. Deras pojkar är nu 10 och 15 år gamla.


Onsdagen den 27 oktober 2004

Jobbat på V&S

Idag har jag varit i Visby och extraknäckat litet igen. Det hjälps inte att det är kanska kul att hålla på med någonting annat än hushållsarbete och trädgård. Jag åkte bussen idag och då är det tidig uppstigning som gäller, så i kväll somnar man nog ovaggad.

Solen har visat sig idag och då blir allting litet lättare. Jag tycker annars inte om hösten, men i år har det varit så många milda och fina dagar nu i slutet av oktober. Även om det har varit litet regnigt och grått så har det varit skönt ute. Nu ska jag gå ut och röja litet i trädgården.

Åke har varit ute och jobbat med sitt dike på förmiddagen och nu i eftermiddag har han varit på vårdcentralen och fått sin årliga influensavaccinering. Nu ska han köra och hämta litet gödsel till mitt trädgårdsland.


Söndagen den 24 oktober 2004

På Kupan mm

Den här veckan har det väl inte hänt så mycket. Vädret har varit ganska grått och trist och det har regnat litet nästan varje dag. I trädgården börjar det bli dags för lövräfsning, men ännu har jag ganska fina blommor i krukor och amplar. Det har bara varit någon enstaka frostnatt, så de har klarat sig bra. Sen är det jobb med all frukt som ramlar ner nu när det blåser. Nästan alla våra äpplen är maskätna eller ruttnar på träden. Vi har plockat av de bästa, men det blev inte mycket. Det räcker till en och annan äppelpaj och det är tur, för det tycker vi mycket om.

Åke jobbar med att röja upp ett dike och så hugger han enbuskar, som ska användas till gotlandstun. Han är iväg varje dag, även om det regnar. För honom finns det inget dåligt väder. Regn och rusk ser han som en utmaning och ger sig iväg i alla fall.

Jag har varit hemma hela veckan, utom igår, då var jag i Hemse och jobbade för Röda Korset på Kupan. Det är ganska roligt att komma iväg och träffa litet folk. Vi är 3 st från Fröjel, som hjälps åt en dag i månaden och då turas vi om att vara i kassan och att hålla på med sortering och prissättning av varorna. Igår var det inte så mycket kunder, men det kom in ganska mycket kläder och andra saker som skulle tas om hand.


Fredagen den 22 oktober 2004

Växthuset

I mitt lilla växthus har jag odlat tomater, gurka, physalis, rosmarin och basilika nu i sommar. I våras drev jag upp plantor och det var jätteroligt. Idag har jag varit ute och tagit bort de sista tomatplantorna och tagit vara på de sista gröna tomaterna. De får mogna efter inne i värmen.

   
Här är en bild på växthuset från hösten 2003 och senare under våren när tomater och gurkor höll på att växa till sig.


Tisdagen den 19 oktober 2004

Tankar kring pensionsåldern

Vad ska man säga om att man snart är folkpensionär? Det känns konstigt när man ser sina jämnåriga och inser att man ser lika gammal ut som de gör. Det händer, när man går på stan och ser sin spegelbild i ett skyltfönster, att man hajar till och undrar vad det var för en tant man såg. Man har en helt annan inre bild av hur man ser ut.

Sedan har jag märkt att man på något sett har blivit osynlig. Ingen lägger märke till en längre! Man är inte längre attraktiv eller intressant, varken som kvinna eller på arbetsmarknaden. Fast det kanske beror på att man rör sig i fel kretsar. Förmodligen borde man gå med i någon pensionärsförening eller gå med i någon studiecirkel där äldre människor ofta deltar.

Jag, som gifte mig med en man som är 12 år äldre än jag och som nästan i alla sammanhang varit yngst, fick på min förra arbetsplats plötsligt uppleva att jag var äldst! En konstig känsla att nästan bara omges av ungdomar i 20-25 årsåldern. Ingen uteslöt mig ur gemenskapen, men det hjälptes inte att man kände sig lite utanför ibland i alla fall.


Till menyn!