Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Februari 2005        Mars 2005         Dagbok April 2005 »


Torsdagen den 31 mars 2005

Omskolning av plantor

Så är det vardag igen efter en härlig påskhelg. Nu har vi kalla nätter, men hyfsat väder på dagarna. I morse hade vi -6 grader, men nu ser solen ut att värma upp temperaturen till runt 4 och det är man tacksam för.

Igår skolade jag om litet småplantor! Ännu är det för tidigt att sätta ut dem i växthuset, så de får stå inne i fönstrena ett tag till. Tomater, pelargoner, petunia, rudbeckia och flitiga lisor är omskolade och så har jag sått ekblad, tagetes, lobelia och prästkragar. Begonieknölar har jag också på förgroning, så nu vill det till att värmen snart kommer.

Idag ska jag ta en promenad med Ludde och tar kameran med, så får vi se om det finns några blåsippor att föreviga. Bildbevis kommer i så fall!Söndagen den 27 mars 2005

Påskhelgen

Så börjar den här helgen gå mot sitt slut. En härlig påsk blev det trots att det såg mörkt ut ett tag. Soligt och vackert och hyfsat varmt har det varit. Både långfredagen och påskafton bjöd på verkligt vackert väder. Vi har suttit ute och solat och haft det skönt. Åke börjar bli riktigt brun i ansiktet. Igår på påskafton åkte till och med tröjorna av och det blev litet sol på kroppen också.

Långfredagen gjorde vi just inte så mycket. Jag går promenader med Ludde nu varje dag och det gjorde jag då också. Det är så fruktansvärt lerigt och dant ute så det är skönt att man sedan kan släppa honom i hundgården och slipper ta in honom. Det är nog med katternas smutsiga tassar. Jag torkar av dem när de kommer in, men när Åke släpper in dem blir det ingen avtorkning minsann.

Igår påskafton var Krister och Thomas hemma och åt påskägg, sill och gravlax tillsammans med oss. Idag har det blivit en biltur på förmiddagen och i eftermiddag har vi suttit ute och njutit i solen.

En liten kommentar måste jag göra till dramat i USA, där man beslutat att avbryta sondmatningen av en kvinna, som legat i koma i 15 år. Maken har kämpat i 7 år för att få låta henne dö, medan föräldrarna kämpar för att hon ska få leva. Nu har maken med domstolsstöd fått läkarna att avbryta sondmatningen. Jag tycker att det är fruktansvärt! Hur kan man avbryta sondmatningen och bara låta henne ligga och svälta ihjäl. De har ju givit henne en dödsdom, varför då inte verkställa den omgående? Hur grymt måste det inte var för föräldrarna att sitta och se henne sakta tyna bort? Nej, dödshjälp i ett sådant här skede vore väl bra mycket humanare!


Onsdagen den 23 mars 2005

Salladssådd i växthuset

Jag kan inte låta bli att rapportera om det härliga vädret vi har haft idag. Sol, svag vind och upp till 7 grader varmt. Verkligen härligt! Jag har pysslat litet ute i trädgården. Jag har klippt ner kattmyntan för det växer så mycket snödroppar bland dem. Det kanske var litet tidigt, men jag hoppas att den klarar sig.

I växthuset har det varit varmt och skönt och jag har sått de första salladsfröna idag. Min vindruvsplanta ser också ut att ha klarat vintern bra och rosmarinen som fått övervintra i växthuset är grön och fin och sprider en härlig doft bara man nuddar den. Med posten idag kom ett paket med vårlök och knölar, som jag beställt och begonieknölarna är nu planterade för fördrivning inomhus. De andra får vänta ett tag till.

Efter lunch satt vi båda ute och solade ett tag, sedan var det en tur till Klinte för litet shopping och sedan intogs eftermiddagskaffet ute på uteplatsen idag också.Tisdagen den 22 mars 2005

Vintergäck

Som man nästan gett upp hoppet om hyfsat påskväder så ordnar det till sig!

Vintergäcken är inte rädd för kylan och idag har solen varit framme och det har varit ett par grader varmt. Vi har gjort i ordning litet på uteplatsen och druckit eftermiddagskaffe ute för första gången.Lördagen den 19 mars 2005

Nötväckan o höken

Övermodigt förklarade jag vårens antågande i torsdag. Jag ska be att få ta tillbaka det påståendet. Idag är det flera grader kallt och det är blåst och snö som gäller. Ja ja, det är nog ett helt normalt marsväder egentligen.

Vi har rätt mycket fåglar utan för köksfönstret nu och i morse när jag satt och tittade på dem fick jag se en nötväcka, som betedde sig litet konstigt, men jag kom på vad den höll på med. Den hämtade solrosfrö i fågelhuset, men eftersom de har en tunn och spetsig näbb, så kunde den inte krossa fröet med näbben. Då kilade den in solrosfröet under en barkflaga på äppelträdet och sedan gick den till angrepp. Den hackade och hackade och lyckades på det sättet få hål på solrosfröet så att den kunde äta upp innehållet.

Så gick jag därifrån och när jag kom tillbaka efter en stund, fick jag se nötväckan igen. Den satt på trädstammen med huvudet neråt alldeles blick stilla. Det så nästan ut som om den sov, men det insåg jag att den inte kunde göra. Då såg jag att alla de andra småfåglarna var borta och när jag tittade mig omkring upptäckte jag en sparvhök i ett av träden. Småfåglarna hade gömt sig i syrénhäcken och så fort någon av dem försökte ta sig därifrån så gick höken till angrepp. Nötväckan upptäckte höken inte, eftersom den satt så stilla mot trädstammen.

Det slutade med att jag gick ut och jagade bort höken. Visst ska den också leva, men inte på mina småfåglar, som jag fött för dyra pengar hela vintern. Jag var på Klinte på förmiddagen idag och köpte nya talgbollar till dem för 10:-/st. Så nu gäller det att hålla höken borta!Torsdagen den 17 mars 2005

Vanliga hushållsjobbet

Idag är det äntligen blidväder och vårkänslorna bryter ut med full kraft! Fast enligt väderleksprognoserna blir det kallt i morgon igen, men trots det, +4 grader, det känns verkligen härligt. Åke gillar det inte särskilt mycket, han kan inte få komma ut i skogen, för det blir för vått i marken, men han får sysselsätta sig med annat. Just nu är det ladugårdsstädning som pågår.

Annars har väl inte den här veckan bjudit på några större begivenheter, en och annan promenad har det blivit och det vanligt hushållspysslet. Dessutom har jag läst Björn Hellbergs bok, Paria. Det är första gången jag läser något av honom, men det lär inte vara den sista. Den här boken köpte jag på bokrean, men nu ska det nog bli ett besök på Klinte bibliotek för att kolla om de har något av honom.

I söndags var Bosse och Carina här och då hjälpte Bosse mig att sätta upp glashyllor i fönstret på hallen. Där står nu mina pytsar med frösådder. Pelargoner, flitiga Lisa, tomater, petunia och rudbeckia har redan grott och ska snart planteras om i krukor. Det är såååå roligt!

Idag är det bakning som står på schemat. Jag har just bakat upp en liten bulldeg, och nu står plåtarna för jäsning och i eftermiddag ska det bli litet kakbakning. Påsken närmar sig och igår strök jag påskdukar och plockade fram litet pynt. I morgon ska det städas och pyntas. Vi har inte varit hemma de senaste påskarna så det känns riktigt skojigt att förbereda inför påskhelgen. Björkris tar jag inte in, men några kvistar forsythia är snart utslagna och det är lika vackert.Söndagen den 13 mars 2005

Anja Pärsson vann Världscupen

Idag har det varit solsken fram till nu, 16.30, men nu snöar det för fullt igen. Igår höll snöskottningen Åke sysselsatt mest hela förmiddagen och om det fortsätter snöa, som det gör just nu, har han morgondagen intecknad också. Och kallt är det fortfarande! Igår natt hade vi -8 grader och idag har det legat runt -3. Nog nu om vädret!

Dagens rysare var annars Anja Pärssons vinst i världscupen. Det var verkligen med minsta möjliga marginal hon vann den. Även om man är svensk så är det nästan så att man tycker synd om Kostelic.

Gårdagens melodifestivaltävling blev litet av en besvikelse. Jag hade trott att Shirley Clamp skulle vinna, men tyckte igår kväll att Alcazar var bäst. Martin Stenmark är litet för snutfager i mitt tycke, men det är ju låtarna som tävlar, så det kanske var den bästa som vann??

Veckan har annars varit lugn, inget särskilt har hänt på hemmafronten. Nu närmar vi oss påsk så nästa vecka får man väl skärpa sig vad gäller städning och bakning.Tisdagen den 8 mars 2005

Kvinnodagen o koltrastsång

Tisdagen den 8 mars, kvinnodagen, vilken tur för oss att vi åtminstone får ha en dag om året. Maken undrade just varför det inte finns någon mansdag, men fick det självklara svaret att "mansdagar är det de övriga 364 dagarna", möjligen med undantag för Mors dag. Nej, jag tycker egentligen inte om såna här dagar. Vad har det för betydelse egentligen att det en dag om året sätts fokus på kvinnofrågor?

Tisdagen den 8 mars och snöstorm! Det är ingen ordning med vädret över huvud taget. Jag såg på nyhetssändningen från Sicilien häromdagen att där är det så kallt fortfarande, att man är bekymrad över alla flyttfåglar som inte ger sig iväg, utan ännu är kvar vid Medelhavet.

Tro sjutton det att de inte flyttar! De har väl fått rapport om hur det är här uppe i kalla norden. Ännu har jag inte sett någon stare, annars skulle man kunnat hoppas att dagens snöoväder är ett starur, men så väl är det nog inte.

Igår när jag var ute och hämtade posten sjöng en av koltrastarna så vacker uppe ifrån äppelträdet. Jag vet inte om det var för att reta katten, för han satt högst uppe i ett annat träd och spanade. Inte kan väl koltrasten fått vårkänslor i kylan? Nej, det var nog katten som gjort honom litet upprörd. Jag hittade några burkar gamla infrusna vinbär i frysskåpet och det matar jag trastarna med nu och det är uppskattat. Äpplena är slut, det är annars det som trastarna gillar mest.

Idag har det inte blivit så mycket uträttat:strykning, mangling, det sedvanliga pysslet med matlagning och städning, en vända på Klinte, bokföringen för februari och litet annat "daterande". Igår tog jag mig en promenad ner till stranden, men idag har vädret varit för oroligt. Åke har ont i ryggen, så han har varit hemma i eftermiddag. På förmiddagen körde han sågdus från Flisen till Gannarve Ridhus. Pållarna måste ha något mjukt och gott att gå på.Lördagen den 5 mars 2005

Luddevantar

Här är resultatet av vantstickningen, som jag utlovade häromdagen. Det blev ganska ok tycker jag själv. Garnet var litet grovt och ojämt, men det var helt ok att sticka av det. Det kändes nästan som ett grovt mohairgarn och fällde ungefär lika mycket som när man stickar av mohair. Hoppas nu att vantarna håller Carinas händer varma och goda i kylan.

  

Det har varit en lämplig sysselsättning, att sitta inne och sticka, för vi har verkligen haft det kallt. Mitt på dagarna har det varit runt -5 grader och soligt och vackert och då har jag varit ute. Jag tagit promenader både till Klinte och ner till stranden och så har det faktiskt blivit ett par solgäddor. I lä värmer solen skönt! Morgnar och kvällar har det varit mellan -15 och -20 grader. Det har gått åt mycket ved!!! Husbonden är bekymrad, två pallar ved på en vecka!Men när det är så här kallt, måste vi ha värmen på litet i den del av huset, som normalt inte är uppvärmd vintertid, annat än när vi ska vara där.

Jag, som hade hopp om en resa till värmen nu i mars, har fått ge upp drömmarna om det. Det går inte att åka hemifrån när det är så här kallt. Man får sikta in sig på våren i stället och då är det Sicilien som hägrar. Att få åka dit och träffa Eva och barnbarnen längtar jag efter hela tiden.Tisdagen den 1 mars 2005

Hos Krister o Thomas

Enligt bondepraktikan har vi nu gått in i vårmånaden mars. Litet tveksamt hur man ska tolka det. Månaden inleddes med ordentlig kyla. I morse hade vi -17 gr och nu mitt på dagen är det 6 grader kallt. Mars får allt skärpa till sig och det illa kvickt! Jag trotsade dock dagens kyla och tog en promenad ner till Klinte på förmiddagen och det var ganska behagligt trots minusgraderna. Solen värmer bra redan och även om det var kallt om näsan och kinderna, så värmde det gott på ryggen.

Helgen har varit lugn och i söndags var Bosse och Carina och åt lunch tillsammans med oss och när de åkt hem, körde vi in till stan och hälsade på Krister och Thomas. De har lagt nya golv i sin lägenhet och köpt en bredbands-tv och det måste naturligtvis kollas av. I stora delar av lägenheten var det tidigare heltäckningsmatta och det är inte speciellt trevligt. Nu har de lagt laminat överallt och golven blev jättefina, men de har ännu litet pyssel kvar med listerna innan allt är perfekt. TV-n var imponerande, verkligen fin, men så har de ett stort och fint vardagsrum att sätta den i också. För det krävs naturligtvis utrymme, även om den sitter ganska platt mot väggen.

När vi var inne vid dem passade jag på att få litet gamla fotografier inscannade. Det var kort från Eva och Claudios bröllop och kort från barnbarnens födelser, dop och konfirmation. Igår pysslade jag med att få till ett album på min hemsida med de bilderna. Jag har fått in det mesta, men litet text till ska det bli. Det återstår ännu att fundera på. Sedan är tanken att jag ska fylla på efterhand som gossarna växer. I vår konfirmeras Edoardo och då hoppas jag att vi är på plats.

Nu ska jag börja på ett uppdrag, som jag fick i helgen. Jag ska sticka vantar till Carina av garn som spunnits av "Luddeludd". Carina har sparat all ull, som blivit när hon borstat Ludde och av det har de låtit spinna garn. Nu ska det bli spännande att se om jag kan sticka med det garnet. Jag nystade upp härvorna igår och det ser ganska bra ut. Jag återkommer med rapport och kanske en bild av resultatet.


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Mars


A R K I V 2005

Google