Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Augusti 2008        September 2008         Dagbok Oktober 2008 »


Vad händer med vår ekonomi?

Tisdagen den 30 september 2008 | 13:30 | blåsigt, 13 grader

Varför skriver jag om det här, det är väl inget roligt? För att lufta min egen oro kanske och för att få en personlig dokumentation av läget. Har du inte lust att läsa det, så hoppa bara över och vidare till nästa avsnitt.


Nu är det väldigt orolig på finansmarknaden och det kommer att beröra oss alla, det är helt klart. Den ena banken efter den andra världen över får problem. Den isländska banken Glitnir, som är en stor aktör på den svenska börsen, har varit handelsstoppad och när börsen i Reykjavik hävde stoppet sjönk kursen 70%. Här i Sverige bedyrar alla att det inte finns någon risk att vi ska förlora våra sparmedel och att de svenska bankerna är solida och har tillfredsställande buffertar. Men vad kommer att hända med våra pensionsmedel, som är placerade i olika aktiefonder när alla kurser rasar. Det vi själva har placerat i aktier och fonder sjunker katastrofalt, börsvärdet har sjunkit över 30% sedan årskiftet. Vårt sparande är långsiktigt, så det är väl bara att avvakta, men stackars de som har belånat sina aktier eller lånat till att köpa dem och nu får sina portföljer tvångsförsålda till låga kurser.

På arbetsmarknaden duggar varslen tätt och senast idag kom det besked om att Volvo lastvagnar avskedar 1400 anställda i Sverige och Belgien, därav 610 i Göteborg och 370 i Umeå.

Svenska kronan sjunker i värde och nu står dollarn i 6,84 och euron i 9,79. Att matpriserna har stigit väldigt mycket är det väl ingen som undvikit att märka. Kött går det snart inte att köpa. Jag begriper mig inte på hur det kan vara så dyrt i Sverige. Vi är ju med i EU och då borde väl priserna på livsmedel vara ungefär detsamma i alla länderna, men när jag pratade med Eva (på Sicilien) i söndags, berättade hon att hon just skulle sätt in en rostbiff i ugnen. Rostbiffen var på kalvkött och när jag undrade hur mycket hon fått betala för det, så var det ca 100:-sek/kg. Det hade kostat 3 ggr så mycket här i Sverige. Om det överhuvud taget gått att få tag i sådant kött. Kalvkött finns det nästan inte att köpa i våra livsmedelsaffärer i Klintehamn i alla fall.

Olyckskorparna kraxar om att vi kommer att få uppleva en finansiell krasch jämförbar med det som hände på 20- och 30-talet, andra påstår att så illa kan det aldrig gå, men vem vet hur det hela kommer att utveckla sig? Blir folk (vi) tillräckligt uppskrämda och börjar sälja av aktier och plocka ut pengar från bankerna, då kan det snart vara riktigt, riktigt illa. Jag hörde på radion en kvinna som var orolig över de pengar hon hade satt in på sitt konto på Konsum. Om de går i konkurs, "vad händer med mina pengar då", undrade hon. Anders Andersson från Privata Affärer var med i programmet och han gjorde väl vad han kunde för att lugna ner stämningen, men det visar lite av hur orolig allmänheten börjar bli. Och då är det farligt!!

Vad som än händer och hur det hela utveckas kan vi inte göra mycket annat än att hålla andan och titta på. Ingen kan väl neka till att det är ganska spännande!


30 september är det idag och pappa Helge har namnsdag och alla andra Helge också förstås. Den sista dagen i månaden är det och i morgon har vi oktober och då är det definitivt höst. Få se om det blir några brittsommardagar i år? Jag tvivlar!

Åke gav sig iväg i skogen redan straxt efter frukost idag, för det skulle börja regna fram mot lunch påstod han. Och han hade så rätt! Han hann inte mer än hem, så började det regna. Och just nu vräker det ner! Idag hade han inget besök av räven, men igår kom den och hälsade på och fick sin leverpastej.

Jag har varit ute i växthuset på förmiddagen och rustat. Vindruvorna är slut nu och rankorna behövde hyfsas till. En ny spaljé har jag satt in så att de har något att klänga på. Så fort de sista tomaterna är skördade ska jag jämna av jordytan och lägga in ett stengolv och sedan odla i krukor i fortsättningen. Då blir det lätt att ställa in ett bord på våren när jag vill ha underbevattningsbrickor med sommarplantor och sedan sätter man in stora krukor med tomatplantor och annat när det blir dags för det.

Så har jag varit och hämtat ut ett bokpaket från Adlibris. Anna Janssons bok "Inte ens det förflutna", "Den sista vintern" av Åke Edvardsson och Åsa Larssons "Till dess din vrede upphör", så nu har jag sysselsättning ett tag och något att skringra de dystra tankarna med.


Världen har krympt

Måndagen den 29 september 2008 | 13:30 | blåsigt, 11 grader

Man märker verkligen hur världen har krympt i och med internet och de möjligheter man har idag att hålla sig informerad. Krister och Thomas är just nu i New York för första gången. De åkte i fredagsmorse och det har redan kommit rapporter därifrån i form av dagboksanteckningar och en massa bilder på KristerSpace. Det är annat det än när Eva och en kompis bilade ner till Sicilien i början på 80-talet. Ingen mobiltelefon fanns det, datorer och internet var det inte tal om och postgången var till och med den bristfällig, eller vad ska man säga om att vi först efter 3 veckor fick det första vykortet och det kom från Hamburg! Då var man en aning orolig innan de ringde från Sicilien och talade om att de var framme och att allt gått bra.

Sen kanske jag tycker att det här med att man alltid kan hålla sig ájour med vad som händer och alltid är tillgänglig via mobiltelefon när man har semester inte enbart är av godo. Förr när man åkte bort var det total avkoppling. Man visste ingenting om vad som hände varken hemma eller ute i världen. Idag blir det aldrig den där lyxiga känslan av ansvarslöshet, som man kände förr när man var bortrest. Nej, är man utomlands gäller det att hitta ett internetcafé, så fort som möjligt, så att man kan få läsa svenska nyheter. Visst, det är frivilligt och man kan ju välja att strunta i det, men ändå....det har blivit annorlunda. Är det kanske sådant här som bidrar till stress och utbrändhet?

Här är vi i alla fall inte speciellt utbrända. Igår var det en riktigt skön och avkopplande söndag. Dagen började med regn, men det blev riktigt soligt och skönt fram på förmiddagen och vi satt ute på terrassen på eftermiddagen och solade och mådde gott.

Idag är det kallare, men ändå rätt vackert. Vi har varit på Klinte för att hämta ut mediciner till Åke, jag har lagt upp byxorna, som jag skickade efter från Ellos till honom och i eftermiddag ska jag stryka och mangla. Åke har åkt ner i skogen, medförande leverpastej och lite annat godis ifall räven skulle dyka upp. Två dagar förut, när han varit i skogen, har räven kommit och hållit honom sällskap. När han har använt motorsågen har räven försvunnit, men så fort han stängt av sågen har den varit där igen.


Klinte Marknad

Lördagen den 27 september 2008 | 22:30 | 15 grader

Det blev ett idealiskt marknadsväder idag. Lagom soligt, stilla och ganska varmt. Vi åkte dit vid 11-tiden, gick runt och tittade på alla begivenheter, träffade en massa bekanta och handlade ett och annat. Många av dem vi träffade och pratade med har vi inte sett sedan förra gången det var marknad, så nog har såna här tillställningar sitt berättigande. När det började bli lunchdags åkte vi till Pensionat Warfsholm och åt jättegoda kroppkakor. De var nästan lika goda som mina, påstod maken, så ännu ligger jag på plus. I dagens tidning kan man förresten läsa en intervju med Marie Modin, som tillsammans med sin man drivit pensionatet i 16 år.

Efter lunchen åkte vi hem, för vi hade en katt som jag missat att släppa ut och Åke ville vila sig en stund, men efter middagsvilan åkte vi tillbaka marknaden igen och gjorde en ny runda på området. Fram emot 16-tiden började det bli mindre med besökare, så då åkte vi hem. Eftermiddagskaffet hägrade! Jag tog en massa kort och här kommer en del av dem, rätt många förresten.


Det fanns små och stora hästar man kunde åka med


Och riktigt små hästar att titta på


Och kaniner


Behövde man nya träskor fanns det här


Och blommor naturligtvis


Bosse satt och sjöng hela dagen


Godis fanns hur mycket som helst


Och hade man riktig tur kunde man vinna en sån här stor Toblerone


Väskor, plånböcker, svångremmar, allt fanns att köpa


Och var man barn, kunde man få åka karusell


Kläder fanns på många ställen


Styringheim gjorde reklam för sig och sålde medeltidsprylar


Ingen behövde gå hungrig, för det fanns massor av ställen som sålde varmkorv
hamburgare, bakad potatis och allt möjligt annat


Goda gärningars dag

Fredagen den 26 september 2008 | 16:55 | 15 grader

Vet du att det är Goda Gärningars Dag idag? Det är Röda Korset som har utnämnt den 26 september till Goda Gärningars Dag. Många, många gör goda gärningar dagligen och i det tysta och därför vill Röda Korset att de ska uppmärksammas och ha en egen dag. Röda Korsets Kupor på Gotland bjuder därför på kaffe med skivkaka idag. Det är kanske sent på dagen att komma med den här informationen, men bättre sent än aldrig heter det ju.

Har du gjort någon god gärning nyligen? helagotland.se har, med anledning av den här dagen, varit ute på stan och frågat några gotlänningar när de senast gjorde något gott. Där kan du få några exempel på vad som man anser vara en god gärning. Själv har jag rannsakat mig och kan inte komma på att jag gjort något särskilt. Jag försöker vara en god människa, som behandlar medmänniskor på ett respektfullt och hövligt sätt, det kanske räcker. Fast jag kanske får tillgodoräkna mig den där dagen i månaden när jag är på Kupan och jobbar, det måtte väl vara en god gärning?


Idag har det varit soligt och fint, men nu har det mulnat till igen. Morgondimman låg tät i morse också, så det kom ingen fastlandstidning idag heller, men vi fick ju torsdagens, så den får vi läsa idag. Annars har det varit städning på schemat, jag har tvättat några maskiner och Åke var och hämtade hem en skopa jord som vi har fyllt i på ett ställe i gräsmattan där det blivit en svacka. Nu är det tillsått och klart. Nu ska vi bara skaffa det där nya äppelträdet. Efter lunch satt vi ute och lapade lite sol, man måste ju ladda upp med D-vitaminer inför vintern, och sedan gick jag en promenad.

I morgon är det stor höstmarknad i Klintehamn och den lär ska bli större än någonsin. Enligt gotlandska.se slår antalet utställare och knallar rekord i år. I stort sett alla platser är fullbokade. Det är IK Tjelvar som är arrangör av marknaden och i år bjuder man på olika aktiviteter i form av agilitytävling, uppvisning av linedance, körning med häst och vagn på marknadsområdet och den från andra marknader här på Gotland välbekanta Oxen Allsvinn.


Så här såg Allsvinn ut förra året.

Nu hoppas vi verkligen på sol och vackert väder i morgon. Håll tummarna för oss! Varvholms Pensionat har laddat upp med kroppkakor och det har också restaurangen på Björkhaga gjort, så något av de ställena ska vi nog också besöka i morgon. Fast maken, som är snäll, påstår att de kroppkakorna aldrig kan vara lika goda som de jag gör. Vi får väl testa, jag tar risken!


Tack Frukostflingan!

Torsdag 25 september 2008 | 08:55 | 8 grader

Det ser ut att bli en riktigt fin dag idag också. Dimma har det varit på morgonen, så det kom ingen fastlandstidning, men dimman har lättat och solen tittar fram, så det blir nog en 15-16 grader idag också.

En jättefin början blev det på dagen när jag upptäckte att jag fått en ny utmärkelse, den här gången från Frukostflingan.

Motiveringen är: Först har vi Ingrid som varje dag skriver om livet och vedermödorna på gården Stenstugu i Fröjel. På Ingrids sida finns det för övrigt mycket annat smått och gott att ta del av.

Tack snälla Frukostflingan, jag blir så glad och stolt!

Nu ska jag avsluta morgonpasset vid datorn och återgå till lite nyttigare sysselsättningar. En vända på Klinte ska det bli för att införskaffa några plantor ljung. Gravarna måste snyggas till och en och annan ljungplanta passar nog här hemma i trädgården också.


Förlorade 11 år av sitt liv

Onsdag 24 september 2008 | 21:55 | 17 grader

Såg du Uppdrag Granskning ikväll? Det handlade om Gulli, som kom tillbaka till livet efter 11 år som ett kolli på grund av läkemedelsbiverkningar, som gjort henne förvirrad och allt mera dement. En fruktansvärd historia, som ingen vill ta ansvar för idag. Hur många är det på våra demensboenden, som vårdas där helt i onödan? Det är förfärligt skrämmande att människor blir hanterade på det här sättet.

Har du inte sett det här programmet tycker jag att du ska försöka göra det, för det är viktigt att alla blir uppmärksammade på hur illa det kan gå när olika läkare behandlar en patient, utan att de har någon som helst kontakt med varandra. Reagerar inte läkare och sjukvårdspersonal, måste anhöriga ifrågasätta och ta reda på vad de mediciner som en sjuk människa får kan ha för biverkningar. Den sjuke, som lider av förvirring och demensliknande symptom kan ju inte tala för sin egen sak. I Gullis fall hade läkaren på vårdcentralen ifrågasatt den epilepsimedicin som neurologen skrivit ut till henne, men tyckte att Gulli själv skulle ta upp det med den läkaren. Något som hon helt enkelt inte var kapabel att göra. Först när Gulli blev så sjuk att vårdpersonalen inte kunde få i henne medicinen, blev hon frisk!


Även idag har det varit en helt underbar dag. Jag är så tacksam över de här fina dagarna efter allt molnigt och trist väder. I morse var det väldigt dimmigt och ganska kallt, +4 grader bara, men när solen började stiga blev det snabbt varmare. Åke, som stiger tidigare upp än jag, hade ett besök av räven i morse. Det är förmodligen samma räv som Krister och Thomas träffade på nere vid stranden för en tid sedan. Såg du inte videon med räven då, får du en ny chans här:

Åke har sett den här på gården några gånger förut och lagt ut lite godsaker till den. Idag satt räven ute i gången och väntade medan Åke gick in och hämtade lite korv i kylskåpet. Räven var bara någon meter ifrån honom när den hämtade korvbiten. Jag får väl försöka masa mig upp tidigt någon morgon jag också och se om jag kan få något kort på besökaren.

Idag har vi fortsatt att röja upp efter nedtagningen av äppelträdet och nu är allt i ordning, hålet är igenfyllt och alla äpplen, grenar och kvistar bortforslade. Eftermiddagskaffet satt vi ute på terrassen och drack och sedan åkte Åke ner till sin blinde kompis. Jag passade på och åkte med honom till Klintehamn och sedan gick jag hem längs stranden. En underbar promenad i solskenet.

I morgon är det EFIT, så då får du följa min dag i bilder.


Äppelträdet

Tisdag 23 september 2008 | 17:55 | 17 grader

Ett så underbart väder det har varit idag. Åke åkte iväg tidigt på morgonen för att hjälpa en granne med ringvältning och jag var ute i trädgården på förmiddagen och gallrade en del buskar som blivit lite väl vidlyftiga.


Så här mycket var det kvar i morse av äppelträden som vi håller på att ta bort. Jag har alltid tyckt att det varit konstigt med ett stort äppelträd mitt i syrénbersån. Ett äppelträd där äpplen dessutom är totalt oätliga och bara kastas. Det verkar vara någon sorts vildäpplen. Den enda funktionen det här trädet egentligen har haft är att barnen hade sin gunga där, men nu är det inga små barn som gungar här längre.

I förgrunden står pionen, som jag satte för säkert mer än 10 år sedan. Den blommade första gången för tre år sedan och då fick den 3 blommor, förra sommaren fick den 5 blommor och i år inte en enda. Nu har jag gett upp, den ska bort den med och ungefär på den plats den står ska jag sätta ett nytt äppelträd. Jag har pratat med plantskolan och de rekommenderar att man gör det nu under hösten.

När vi ätit lunch och Åke vilat lite middag satte han igång med trädborttagningen igen.


Här åker en gren iväg.


Traktorn drar för fullt, men stammen vill inte ge med sig.


Åke får ta till motorsågen och såga av rötter.


Nu lyckas traktorn dra omkull den.

Nu återstår en hel del jobb med att få bort så mycket av stubben så att vi kan få på ett lager jord och så gräsfrö och så är det väldigt mycket skräp att ta vara på. Men jag tror att slutresultatet kommer att bli väldigt bra och att man kommer att kunna använda syrénbersån på ett bättre sätt nu när det inte står ett träd i vägen.


Tears in heaven

Måndag 22 september 2008 | 19:55 | 15 grader

Idag är det höstdagjämning och den infaller i år enligt SMHI klockan 17.44. Vid höstdagjämning blir dag och natt lika långa. Mot mörkare tider har vi gått länge, men nu kommer dagen att bli allt kortare i förhållande till natten.

Mulet har det varit idag, men varmt och skönt. Vi har varit ute i trädgården och jobbat hela dagen. Gräsmattorna har blivit klippta. Det hade jag ju annars tänkt göra i lördags, men då blev det trädbeskärning i stället. Ett gammalt äppelträd ville grannen inte beskära, för han ansåg att det var alltför dåligt och borde tas bort. Så idag har Åke börjat såga av de stora grenarna på det och i morgon ska förhoppningsvis hela trädet vara borta. Till våren ska vi plantera ett nytt träd i stället. Ett Ingrid Marie hade jag tänkt mig. Det är goda och vackra äpplen som mognar ganska sent och håller sig fram till jul.

Jag fick se, att på videon från Youtub, som jag hade med i lördagens inlägg, finns en av mina favoritlåtar, Tears in heaven med Eric Clapton. Här kommer den ifall du missade att den fanns med.

Nu ska jag gå och se vad den nya dramaserien "Livet i Fagervik" kan vara för något. Igår kväll satt jag och såg säsongens första avsnitt av "Andra Avenyn" och för min del lär det nog inte bli fler den här omgången heller. Ursäkta, hoppas ingen tar illa upp, vi har ju alla olika smak!


Sol ute, sol inne...

Söndag 21 september 2008 | 16:30 | 15 grader

..sol i hjärta, sol i sinne! Ja idag har det varit riktigt vackert och humöret steg flera grader när jag slog upp mina violblå och upptäckte att det var en underbart vacker morgon. Visserligen har väl molnen funnits där lite hotande hela tiden, men mestadels har det varit solsken. Vi har suttit ute och njutit, Åke har nöjt sig med att sitta med näsan i vädret och sola och jag har löst färdigt DN-krysset.

Nu har vi förflyttat oss inomhus, för molnen har tagit över igen. Åke ser fotboll på TV och jag har just beställt 2 par byxor till honom från Ellos. Jag fick ett så bra rabatterbjudande från dem. Handla för 550:- så får du 250:- i rabatt. Det kunde jag ju inte motstå, dessutom innebär erbjudandet fri retur om varorna inte passar eller inte är till belåtenhet. De senaste gångerna jag har beställt någonting till Åke har det passat perfekt, så har jag tur gör de här byxorna det också. Själv har jag svårt att handla på postorder. Jag är ganska smal upptill och bred nertill, så någon exakt konfektionsstorlek har jag inte och då behöver man kunna prova sig fram.


Håll mitt hjärta

Lördag 20 september 2008 | 22:30 | 12 grader

Ikväll var det svåra val när det gällde TV-utbudet - "Svensson, Svensson" och sedan "En kväll med Björn Skifs" på svt1 eller "Rhapsody in Rock" på TV4. Vi (jag) valde det förstnämnda alternativet, Robert Wells och hans show får vi nog snart se igen, och jag ångrar mig inte. Björn Skifs är en otroligt trevlig och ödmjuk människa och programmet med honom tycker jag var jättebra. Den här fick vi dock inte höra.

Den låg sammanlagt 142 veckor på Svensktoppen från 27 april 2003 till 8 januari 2006

Lyssna och njut!

Lördagen utvecklades på ett helt annat sätt än planerat. En granne, som är duktig på trädbeskärning, kom in och hjälpte oss med äppelträden och även om de inte är så många, så tog det hela dagen. Han klättrade, sågade och klippte och Åke och jag släpade bort grenar, kvistar och äpplen. Helt underbart känns det att ha fått det gjort och när han dessutom gav sig på vårt stora päronträd var lyckan fullkomlig. Nu känns det gott att gå till sängs och veta att den där beskärningen, som jag vurmat om så länge, äntligen har blivit gjord.


Ordverifiering

Lördag 20 september 2008 | 09:30 | 12 grader

Kallt har det varit i natt. Det var nätt och jämt vi klarade oss undan frost, 2,5 grad har det varit som kallast, men dagen har i alla fall börjat ganska hyfsat. Molnen lättar och man kan ana att solen finns där någonstans. Och temperaturen är inte oäven - 12 grader redan vid 9-tiden - det är inte illa! Idag ska jag ut i trädgården och i eftermiddag ska vi försöka klippa gräsmattorna. Gräset växer som bara den!

Jag har länge förargat mig över de där ordverifieringarna som man måste fylla i när man lämnar kommentarer i gästböcker och bloggar. Jag vet ju varför de finns där och har själv valt att ha det med i mina blogspot-bloggar. Speciellt i Resebloggen och Kattbloggen fick jag förut en massa skumma spamkommentarer så fort jag skrivit ett inlägg. Men vad jag retat mig på, är varför bokstäverna man ska fylla i ska vara så svårlästa. Är spammare ordblinda eller åtminstone bokstavsblinda tänkte jag i min enfald.

Här lite olika mer eller mindre svårtydda bokstavskombinationer.

Ett ilsket inlägg skulle det alltså bli, men så tänkte jag att jag skulle kolla på google och nu förstår jag bättre anledningen till de här förvrängda, överstrukna och allmänt svårtydda bokstavskombinationerna. De här fenomenen kallas för captcha och är en "robotfälla". Captchor används för att förhindra utskick av spam med hjälp av automatiska program, robotar. Captchor används vid många former av registreringar på webbsidor, som till exempel forum och gästböcker. De här förvrängda bokstäverna är ganska lätta för människor att läsa, men datorprogram för teckenigenkänning har stora svårigheter att lösa dem.

Se där, nu ska jag inte hetsa upp mig nästa gång jag går bet på att skriva in ordverifieringen korrekt. Är det någon mer än jag som har funderat över det här?


Trevlig helg!

Fredag 19 september 2008 | 17:30 | 9 grader

Om dagen är väl inte så mycket att säga. Det har varit sedvanligt fredagsgöra och efter lunch var vi på Klinte och handlade. Åke tog hand om mina kassar och jag tog mig en promenad hem. Jag hade inte kameran med mig, men mobilen, så jag tog några kort med den, därav kvalitén på bilderna.


Jag påstod häromdagen att det inte blivit några vackra höstfärger här ännu,
men idag hittade jag en hel del vackra lönnar.


Och mysiga hästar är det överallt längs vägen.


Den här lönnslingan lyste verkligen på långt håll.


Ännu en sån där fläckig pålle.

Här hemma har kameran dock varit igång, för det är månadsbildsdags idag. Nu har jag uppdaterat Fotosidan med september månads bild.


Slutar blogga

Torsdag 18 september 2008 | 22:30 | 8 grader

Nej inte jag, jag ger inte upp så lätt, men jag har fått plocka bort ett namn på min lista med favoriter, för Ann-charlott har beslutat sig för att lägga ner sin blogg. Hon känner inte för det längre och då ska man ju inte känna att man måste försöka hitta på något att skriva bara för att hålla igång bloggen, men hon har en fin hemsida, som man gärna tittar i på i stället. Men det hjälps inte, det är ju på bloggarna som det hela tiden uppdateras och händer saker och ting. Vem vet, Ann-charlott kanske snart är tillbaka igen!

Vad har jag gjort idag? Inte så hemskt mycket egentligen. Jag har tvättat ett par maskiner, för vädret har varit ganska hyfsat. Jag fick nästan tvätten torr ute och nu hänger den på eftertorkning i badrummet. I morse kom det in en fiskare som hade flundror att sälja, så då köpte vi givetvis några stycken. De är lite besvärliga att hantera där de ligger och sprattlar, men jag har gjort det åtskilliga gånger, så jag vet hur man ska hantera dem. Så ikväll blev det nystekta flundror och ett glas vitt vin därtill.

Suttit vid datorn har jag gjort också, för att försöka få till en höstligare layout. Jag är ju dålig på sånt här och testar och testar innan jag bli nöjd. Nu får det vara så här ett tag, tröttnar jag så går jag väl tillbaka till den gamla, eller hittar på ännu en.

Idag har arrendatorn varit och sprutat rapsåkern mot ogräs, så det blev ännu en bild i mitt åkerbildspel. Det är många gånger det ska köras i den innan allt är skördat och klart.

Svampfrågan i söndags har jag fått ett svar på. Misen säger att det är en lövsvamp. Jag har aldrig hört talas om ett det finns en svamp som heter så. Och just nu kom det en kommentar till från Misen, att hon skojat med mig. Fy på sig Misen!! Ja, ja sånt får man väl tåla! Men det är kanske någon annan som vet vad det kan vara för en svamp!

Tänkt på mamma har jag gjort idag, för det är hennes årsdag. Om hon levat skulle hon fyllt 95 år idag.


Utmanad

Onsdag 17 september 2008 | 17:15 | 11 grader

Utmaningen kommer från Lena

5 saker i min frys:

 • 4 påsar med duvbröst
 • jordgubbar
 • en back med kåldomar som blev över förra söndagen
 • glutenfritt bröd som ligger och väntar på att någon ska ha behov av det
 • saffranspannkaka
5 saker i min garderob:
 • Sommarkjolar och klänningar som väntar på att bli undanhängda
 • en tjock och god tröja för kalla kvällar
 • en svart kavaj, som nog egentligen borde rensas bort
 • långbyxor
 • en svart väst
5 saker i mitt badrumsskåp:
 • Nivea Visage Rich Misturizing Day Care
 • Cloé Eau de Toilette
 • Max Factor Skin tone Adapting Make-up
 • L'instant de Guerlain Lait de Parfum pour le corps
 • L'oréal Professionnel TEC volume inflator 13
Alla som känner för det är härmed inbjudna att anta utmaningen!

Idag har jag varit i Hemse igen och jobbat för Röda Korset på Kupan. Full fart har det varit hela dagen med många kunder, många frivilliga som varit inne och jobbat, släktforskningsgrupp, SPF-sammanträde i konferenslokalen, ett gäng damer utrustade med stegräknare mätte steglängden med måttband och gav sig sedan iväg ut på promenad. På Kupan är det verkligen aktiviteter hela tiden.

När dagens jobb var avklarat åkte jag till Granngården och köpte jord och lökar, för nu ska det sättas lökar i krukor, så att det blir något vackert att sätta ut till våren. Man måste ju se framåt och försöka glömma den här gråa och trista hösten.


Missa inte...

Tisdag 16 september 2008 | 14:15 | 9 grader

...Främmande fågel, den nya TV-serien efter Anna Janssons roman med samma namn. Anna Jansson är gotländska och född i Klintehamn och handlingen i boken/tv-serien utspelas här på ön. Serien börjar i TV4 ikväll och ska gå i 4 avsnitt. Jag hoppas att filmatisering är lika bra som boken. Jag är själv väldigt förtjust i Anna´s sätt att skriva och njuter av hennes vackra behandling av det svenska språket och det missar man givetvis. Ibland känner man direkt att "boken var bättre" och ibland är man väldigt glad att man läst boken innan man ser filmen. Det ska bli spännande att se hur reaktionen blir den här gången.

På förmiddagen idag var vi på Klinte och handlade och med oss hade vi också en kasse med glasflaskor som maken hittade i skogen igår. Någon eller några hade haft partaj nere i vår skog och haft det dåliga omdömet att lämna de tomma flaskorna under en buske. Nog är det konstigt att folk inte fattar att allemansrätten inte innebär att man får kasta skräp varsom helst ute i naturen!

När vi handlat färdigt släppte Åke av mig och så tog jag mig en promenad hem. Jag hade egentligen planer på att fortsätta ute i trädgården idag, men det har regnat i natt och det regnade lätt ännu í morse, så det får vara tills det torkat upp lite. Det var mulet och ganska kyligt, men när man går är det ju bara att öka farten, så blir man genast varm och det blev en skön promenad. Det är så mysigt när man går i Värsendekvior för där är det alltid så mycket fasaner. Man hör hela tiden hur de skrockar och rätt vad det är kommer en springande, kastar sig upp i luften och flyger tvärs över vägen. När jag kom hem stod maken och väntade, han kunde inte komma in för jag hade nyckeln i fickan. Inte tänkte jag på det när vi skildes åt!

Väl hemma igen upptäckte jag ett så trevlig meddelande från Benita och störtade omgående in till hennes blogg för att se vad det var för något hon ville. Hon ville ge mig en utmärkelse för att hon tycker om min hemsida, så glad jag blev! Jag fick ett sånt här vackert GULDKORT:

Tack snälla Benita!

Men den här utmärkelsen innebär givetvis regler och de är:

 1. Endast fem personer får utmärkas.
 2. Fyra måste vara hängivna läsare av din blog.
 3. En måste vara ny eller nyligen ny, och bo i en annan del av världen.
 4. Du måste länka tillbaka till den person som gav dej utmärkelsen.
Ganska enkelt - det är ett sätt att säga tack till dom som tar sej tid att lämna underbara kommentarer att förgylla din dag med.

Jag har väl varit dålig på att skicka sådana här utmärkelser vidare, men jag ska göra ett försök och hoppas att ingen tar illa upp över att inte bli "den lyckliga" (dessutom vet jag att det är några av de jag skulle velat ge utmärkelsen till, som redan fått den).

Nu till de som får GULDKORTET av mej:

 1. Astrid, som jag har haft kontakt med länge. Hon har en underbar hemsida, är en flitig bloggskrivare och kommer ofta på besök och kommenterar vad jag skriver.
 2. Pellispricken har också en fin hemsida med massor av tips och hon hjälper andra som inte är så hemma i hemsidesnickrandet. Hon är också en av de som är flitiga att kommenterar här hos mig.
 3. Hönsakadorran är en ganska ny bekant, men vi har många trevliga utbyten, både när det gäller bloggande och inte minst alla fototeman vi är med i.
 4. Eleonora har en verkligt trevlig blogg, tittar ofta in till mig och kommenterar flitigt (just nu har hon en liten bloggpaus, men jag hoppas hon snart är tillbaka).
 5. Mimo, en ny bekantskap, som låter oss följa hur hon lever i Spanien.


Vann en kvarts miljon på V65

Måndag 15 september 2008 | 16:15 | 10 grader

I går vann någon en kvarts miljon på V65 här på Gotland. Visst är en kvarts miljon bra mycket mer än 250.000:-? Visst låter vi dupera oss på många olika sätt. Dessutom blev vinsten "bara" 226.474:-, men det blev ju en snygg rubrik. Det är bara att gratulera den lyckliga vinnaren!

Efter en dag i trädgårdslandet har jag fått ordning på min kryddhörna, men det skar nästan i hjärtat att kasta så mycket växter. Vinruta, pimpinell, myntor, olika sorters salvia, timjan, citronmeliss, isop, det blev massor kvar när jag hade delat de stora plantorna. Plus alla smultronplantor som jag inte hade plats för. En del har jag satt längs husväggen på baksidan. Där växer redan lite vilda smultron, så de borde trivas där. Men det var ju bara en bråkdel som jag kunde plantera där. Nu är det gjort i alla fall och jag känner mig nöjd med dagens jobb.

Nu ska jag fundera ut vad jag ska välja för bild till dagens Utan Ord-foto. Det tål att fundera på.....


Duktiga grabbar

Måndag 15 september 2008 | 09:15 | 10 grader

I helgen har några killar i 13-årsåldern, boende i Visby, visat prov på både mod och initiativkraft då de upptäckte en biltjuv. Efter att först ha antecknat bilnumret i en av sina mobiler ringde de till polisen och sedan följde de efter biltjuven på cykel. Då den berusade biltjuven körde in ett staket ringde de polisen en gång till och talade om var bilen fanns. Polisen var snabbt på plats och kunde gripa biltjuven då han höll på att backa ut från staketet. Visst är det roligt att det finns så duktiga ungdomar!

Det var dagens solskenshistoria från Gotland och det ser ut som om det blir den enda sol vi får njuta av idag. Nu ska jag avsluta morgonpasset här vid datorn, trotsa vädret och gå ut i trädgården. Det är bara att inse, att vänta på vackert väder, det kan man inte göra, då blir man sittande inne. Jag ska ta ett tag i trädgårdslandet där min kryddodling vuxit igen totalt. Jag satte några smultronplantor i ena kanten för några år sedan och de har spritt sig över hela området. Nu ska de bort! Jag får försöka hitta någon annan plats till dem.


Söndagspromenad

Söndag 14 september 2008 | 14:15 | blåsigt, 13 grader

Jag undrar....


...om det blir en kall vinter i år? Mycket rönnbär är det i alla fall!


...om det går bra med apostlahästarna? Nej, jag tar en annan väg.


...vem den där mannen är som gick om mig i Masshagen och försvann i fjärran?


...hur den här stora stenen hamnat mitt i skogen?


...vilket litet barn som har tappat den här nappen?


...hur mycket skarv det ska bli längs den gotländska kusten?


...vad det här kan vara för svamp?


Vädereländet

Lördag 13 september 2008 | 14:45 | 12 grader

Jag vet att det inte är någon idé att hålla på att tjata om vädret, det är tråkigt och ointressant, men jag känner att jag måste avreagera mig lite och då blir det du din stackare, som läser det här som blir drabbad. Vill du sluta läsa nu och surfa vidare till någon annan muntrare blogg förstår jag dig mer än väl.

Jag undrar bara var den där växthuseffekten och den globala uppvärmningen håller till? På Sicilien kanske, för där ser jag att de har haft över 30 grader idag. Här har vi fått nöja oss med 10-12 och i morse var det bara +4. Och regnar och skvätter gör det hela tiden. Det är inte en hel dag med sol utan molnen kommer och går. Min tvätt fick jag torr igår i alla fall och satte övermodigt ut stolsdynorna för att servera maken eftermiddagskaffe på terrassen, men inte gick det inte. Jag hade inte mer än hunnit få ut dem så började det regna och det var bara att ta in dem igen.

Idag har vi i alla fall trotsat kylan och varit ute i trädgården och tagit vara på en del frukt, jag har delat och planterat om en lavendel och tömt några blomsterlådor där petuniorna gett upp i det evinnerliga regnandet. Egentligen hade jag planer på att ta mig en promenad efter lunch, men lusten gick av mig och jag satte mig och såg på en av filmerna med Mario Lanza som jag fick av Krister i årsdagspresent. Den var riktigt mysig, tack Krister!

Här kan du få se vad jag skrev den 13 september 2007, 2006 och 2005, jag har en känsla av att vädret nog inte var så mycket bättre då. Fast år 2006 var det varmt i september månad:

2007 Använder du IP-telefoni?    2006 Höstjobb i trädgården    2005 Sista sommardagen?

Nu ska jag gå och leta fram några varma ytterkläder, för det är väl bara att inse att man inte kan ha sommarjacka längre!


Nu är polisen på hugget

Fredag 12 september 2008 | 12:45 | 13 grader
Nu när turisterna lämnat Gotland och lugnet i Visby har lägrat sig efter Stockholmsvecka, Medeltidsvecka och andra sommarveckor, har polisen fått resurser till att övervaka oss gotlänningar så att vi sköter oss i trafiken. Igår kväll var det nykterhetskontroll här i Fröjel. 17 personer fick blåsa och alla var nyktra, men en fick böter för hastighetsöverträdelse. Förra veckan gjorde man ett riktigt kap, då ertappades en bilist med att köra i 140 straxt söder om Fröjel kyrka där det annars råder 90 km/tim. I söndags, när mina gäster skulle åka tillbaka till Visby, var det poliskontroll straxt norr om Klintehamn, de blev inte stoppade, så vad den kontrollen gick ut på visste de inte.

Jag vet att polisens arbete är viktigt och gotlänningarna är väl inga mönsterbilister, men nog känns det som om polisen är väldigt nitisk just nu. Men det är klart att det har ett preventivt syfte. Efter en period med täta kontroller är det ingen som vågar chansa varken när det gäller sprit, hastighet eller bilens skick. Men nog tycker jag att man kunde ha haft fler kontroller sommartid. Här på "vår" väg körs det säkert i hastigheter långt över det tillåtna när turisterna ska till och från färjan. På natten när man ligger med fönstret öppet kan man vakna av att det bara smäller till när bilarna dånar förbi. Då kör de definitivt långt, långt över 90 km/tim.

Igår var det en riktigt grå och trist dag. Det regnade lite lätt på förmiddagen och även om det lättade på eftermiddagen var det ingenting som lockade till uteaktiviteter. Vi var på Klinte och handlade och efter lunch förberedde jag kvällens middag. Carina och Bosse skulle komma hit, för vi upptäckte en läcka på ett kallvattenrör i söndags. I det här gamla huset händer det hela tiden något och just nu verkar det vara vattenledningarna som spökar. Vi har haft eget vatten tidigare och det var rätt aggressivt mot rören. Vårt vatten innehöll svavelväte, järn, salt och allt möjligt annat och var totalt odrickbart. Nu när vi nu fått kommunalt vatten gör tydligen det ökade trycket att ledningarna pajar, eller om det helt enkelt är åldern. De flesta ledningarna är över 60 år gamla. Tur att vi har en "rörmokarson", som är bussig hjälper till när det behövs.

Idag har jag hållit på med sedvanligt fredagsgöra, städning, och så har jag tvättat några maskiner och hängt ut till tork i förhoppning om att det ska kunna bli så pass hyfsat väder i eftermiddag, så att det torkar. Åke har varit i skogen på förmiddagen och efter lunchvilan ska han iväg och hjälpa till med ringvältning.

Ikväll väntar Postkodmiljonären och Doobidoo. Sen ser jag nog sista delen av fredagsfilmen på TV4. Jag har sett den förut och har för mig att den är rätt bra, "En på miljonen" heter den visst. Ha en riktigt trevlig fredag!


Skolmaten räddad!

Torsdag 11 september 2008 | 09:30 | 13 grader

Eftersom jag tidigare rapporterat om alla protester här på Gotland mot den aviserad försämringen av skolmaten så vill jag redovisa att alla namninsamlingar, insändare och demonstrationer mot beslutet har haft effekt. Man har på något förunderligt sätt lyckats få fram pengar så att skolmaten ska kunna behålla den standard den har idag. En stor lättnad för många och en seger för alla som engagerat sig. En liten brasklapp lägger man dock in, garantin för oförändrad skolmat gäller bara för höstterminen, så till våren vet man ännu inte hur det kommer att se ut.


Rubrik i dagens GA

Minns du 11 september 2001?

Kommer du ihåg vad du gjorde den 11 september 2001 och vad som hände då? Jag minns det mer än väl. Jag var på jobbet och skulle gå in på Dagens Industri på nätet för att kolla ekonominyheterna, när jag fick se bilder, som jag först trodde var ur någon science fiction-film. Jag bläddrade bort det, men måste titta en gång till och snart blev det uppenbart att det verkligen hände just då i USA.

Två flygplan flög rakt in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Ett tredje plan flögs in i Pentagon och ett fjärde kraschade på ett fält i Shanksville. Totalt dödades nära 3000 personer! Inte kan man glömma något sådant! Den dagen var vi inte speciellt effektiva på jobbet, den mesta tiden gick åt att följa händelserna i USA via internet.

Det finns rätt mycket på Youtube från den här hemska händelsen. Jag har valt den här, Bush´s tal till nationen. Man kan ha vilka åsikter om honom som man vill, men den här videon berör åtminstone mig. Att jakten på terrorister sedan urartad på de mest förfärliga sätt är en helt annan historia.


Award från Gunnar

Onsdag 10 september 2008 | 21:30 | 15 grader

Jag har fått en så trevlig utmärkelse från Gunnar.

Varmt tack till dig Gunnar! Jag är så glad att du uppskattar min dagbok.

Naturligtvis följer det med regler för den här awarden, men jag kan omöjligtvis välja ut någon speciell att skicka den vidare till. Det är kanske att göra det lätt för sig, men alla ni som är med på min blogroll är välkomna att ta med er den här awarden om ni känner för det!


Anna Lindh

Onsdag 10 september 2008 | 17:30 | 15 grader

Idag är det 5 år sedan vi fick höra i nyhetssändningarna att Anna Lindh blivit överfallen och knivskuren på NK. Hur allvarligt det var framkom väl inte först, men klockan 03.00 den 11 september avled hon i sviterna efter skadorna hon fått.

Hennes mördare greps efter det att man släppt en bild av honom, tagen av en övervakningskamera. Mördaren Mijailo Mijalovic´ förnekade först all inblandning, men i januari 2004 erkände han mordet och dömdes till livstid.

För Sverige, för svenska politiker och för offentliga personer över huvud taget, blir nog tillvaron aldrig riktigt densamma efter den här händelsen. Anna Lindh var ute och shoppade utan livvakt, hade hon haft det hade hon troligen fortfarande varit vid liv. Idag går nog ingen politiker i högre ställning ut bland allmänheten utan livvaktsskydd.

På Stenstugu har vi varit i trädgården idag. Jag har plockat ner päron och äpplen och Åke har tagit vara på en stor gren som brustit på ett äppelträd. Efter lunch var jag ute och beskar tujahäcken och Åke var i skogen för att ta hand om en gran som torkat. Vi pensionärer håller igång så gott vi kan.

Nu är det 6 år sedan jag slutade jobba. Jag gick i pension när jag fyllde 62 år och det är väldigt vad lätt det gick att anpassa sig till ett liv i lättja. Den sociala biten, alla kontakter med arbetskamrater och med alla trevliga kunder jag hade, saknar jag givetvis, men jag har ju i gengäld fått nya bekanta via nätet och det är inte fy skam det heller. Många fnyser lite föraktfullt när man pratar om nät- och bloggvännerna, men visst kan man ha ett tillfredsställande utbyte även av kontakter via cyberrymden.

Nu väntar den lilla torsken, Åke kom hem med igår, på att bli tillagad. Ugnsstekt ska den bli, för det var ett önskemål Åke hade och då får det bli så.


Mera om skolmaten

Tisdag 9 september 2008 | 21:30 | 15 grader

Nu har eleverna på Solbergaskolan samlat ihop 2400 namnunderskrifter mot den planerade neddragningen av skolmaten. Igår överlämnades listorna till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (m). Lena Celion säger sig ha förståelse för elevernas protester och lovar försöka hitta andra lösningar för att spara pengar. Jag hoppas verkligen att det blir så, för våra skolbarn behöver minsann en bra och fullvärdig lunch. Ingen politiker skulle väl nöja sig med att äta en tallrik soppa utan mjukt bröd till och att inte heller få någon frukt, varför ska då barnen behöva göra det? Dessutom är det väldigt positivt om barnen ser att i ett demokratiskt samhälle har man möjlighet att påverka sin situation om man gör sig besvär att protestera mot felaktiga och orättfärdiga beslut.

I morse var Åke på hamnen i Klinte och köpte färsk fisk. Han kom hem med tre stora fina flundror och en liten torsk. Ikväll har vi ätit stekt flundra och det var riktigt gott. Jag tycker att fisk är väldigt gott och Åke blir mer och mer förtjust i det. Han åker ner till hamnen flera dagar i veckan, men det är sällan det går att få tag i färsk fisk, men idag lyckades han.
Sedan var han på vårdcentralen för att lämna blodprov. Det är reumatologen som ska ha prover var tredje månad för att kolla att allt är ok.

På eftermiddagen skulle han till verkstaden och byta däck på bilen. Nej, nej han har inte satt på vinterdäcken! Han har köpt nya sommardäck för de gamla var så slitna, så nu kan vi susa omkring med nya fina däck. Vädret har varit riktigt uselt länge nu, men idag tittade solen fram, så jag passade på att ta mig en promenad ner till Klinte och så åkte jag med Åke hem.

I mailboxen fick jag en hälsning från Vonni idag, lite försenad, men det var visst mitt eget fel. Jag hade gett henne fel födelsedatum, men den snälla Vonni ändrade till rätt datum och sände en ny upplaga:

Tack Vonni

Och inte nog med det. Jag har fått en utmärkelse från Eleonora och den är jag väldigt glad över. Eleonora tittar väldigt ofta in och kommenterar också flitigt.

Tack så hemskt mycket Eleonora!

Suttit vid datorn gjorde jag ett tag i förmiddags också. Det är Tisdagstema idag, så det är uppdaterat. Temat den här veckan är humor. Och så har jag tagit ett nytt foto till headern här ovanför. Jag tänkte att jag skulle försöka lägga till en ny bild ungefär en gång i månaden, eller när jag tycker att det har hänt något, så att man kan följa utvecklingen på åkern från sådd till skörd. Jag kanske ska tala om vad vår arrendator har sått på åker, det är raps, så i vår kommer det att bli gult och vackert som bara den!


Jag tävlar

Måndag 8 september 2008 | 12:30 | 15 grader

Jag är med i en tygkassetävling hos Trebarnsmamman. Med anledning av att Google snart fyller 10 år ska man välja ut en google-logga och jag har valt den här:

Mitt val har jag gjort med tanken på att det inte är så långt kvar till Halloween


Och naturligtvis vill jag vinna den här tygkassen!

Vill DU också vara med och tävla så gå in på denna sajt och välja din favoritlogga bland alla tusentals officiella och inofficiella googleloggor som finns. Lägg upp den loggan på din blogg, tillsammans med tävlingsbilden av kassen och länka till Trebarnsmamman, Meddela henne att du är med och tävlar genom ett inlägg.

Idag har det regnat från och till hela förmiddagen, men nu bryter solen igenom molnen. Få se om det kanske blir lite drägligare i eftermiddag. Jag har plockat i ordning efter gårdagens bjudning. Inte för att vi var så många, men man drar fram en hel del ändå.

Fyndat i mailboxen har jag gjort idag också. Först kom det här grattiskortet från Ann-charlott


Tack Ann-charlott!

Och sedan den här hösthälsningen från Annette

Tack Annette!


68-årsdagen

Söndag 7 september 2008 | 22:00 | 15 grader

Nog känns det konstigt att skriva att man är 68 år! Jag fattar det inte, för jag trodde att man skulle känna sig gammal när man nått så hög ålder, men det gör jag inte. Jag har ju haft den stora förmånen att få var frisk, bortsett från den där rackarn´s bältrosen som fortfarande gör sig påmind ibland, men jag känner att lusten och glädjen med livet mattats lite. Fast att jag känner så just nu, kan också bero på att det är höst. Jag lider väl inte direkt av höstdepressioner, men blir lite "låg" och modlös just den här tiden.

Den här dagen har i alla fall varit fin trots att det kommit en massa regn, men vad gör det när man blir uppvaktad av vänner från både när och fjärran. Sönerna med sambos har varit här och Åkes syster och hennes man. Jag har fått choklad, lotter, blommor, champagne och 2 filmer med Mario Lanza. Det blir högtidsstunder när jag kan få sitta och titta på min gamla idol. Eva har ringt från Sicilien och kunde bland annat rapportera att de haft 39 grader i skuggan idag, så hon höll sig inomhus med luftkonditioneringen på full styrka. I mailboxen har det droppat in flera E-kort och så har det varit hälsningar i gästböckerna. Hur ska det bli när jag fyller 70? Varmt tack till alla, ingen nämnd och ingen glömd!

Ikväll hade jag tänkt mig att få en riktigt högtidsstund för i Klintehamn gick filmen Mamma Mia och den vill jag så gärna se, så det var ett lockande avslut på en härlig dag. Senaste gången vi var på bio, Åke och jag, var när vi såg Liza Marklunds Sprängaren och det är ett antal år sedan. Glada i hågen åkte vi iväg en halvtimme innan filmen skulle börja, men möttes av en smockfull parkeringsplats och misstänkte redan då, att det nog inte blev någon Mamma Mia för oss. Och så var det, efter en 10-15 minuter i kö meddelades att det var fullt och det var bara att åka hem igen. Lite snopet!! Vi får väl se filmen en annan gång, men frågan är om det blir av då?

Nu börjar jag känna mig lite "mör" och ska ladda upp det här och gå till sängs. I morgon har jag mycket att pyssla med. Jag ligger ju efter lite nu och tematok som jag är så blir det både Fototriss, som jag annars gör på söndagar, och Utan Ord i morgon. I Fototriss är temat trekantigt. Undrar vad jag har för trekanter???


Pappa Helge

Lördag 6 september 2008 | 10:00 | 13 grader

Idag skulle pappa ha fyllt 100 år om han fått leva, men han dog 1957 bara 49 år gammal. En stor förlust för oss barn och en ännu större förlust för mamma, som blev lämnad ensam med 3 tonårsdöttrar.

Jag kom till världen nästan som en födelsedagspresent till pappa. Mamma och pappa hade gäster hemma och firade pappas årsdag, när mamma fick värkar och var tvungen att åka till sjukhuset och sedan föddes jag dagen efter.

De bästa minnena pappa har lämnat efter sig hos mig, är nog det stora intresset han hade för djur och natur. Vi hade inte bil hemma, men när vi var så små att vi inte kunde cykla själva, satte han en låda på en cykelkärra och där placerade han oss och sedan bar det iväg ut på utflykt. Vivesholmar, Masshagen, Djupvik och andra ställen runt Klintehamn var ställen som vi åkte till och där lärde han oss massor om djur och växter och kanske framför allt om fåglar för han var en duktig fågelkännare.

Jag saknar honom mycket och tycker att det är så tråkigt att han aldrig fick se sina barnbarn, för jag är säker på att han blivit en underbar morfar.


Gratulationer

Fredag 5 september 2008 | 22:00 | 18 grader

Idag har det droppad in flera trevligheter i mailboxen och inte nog med det, med postbilen kom det en vacker blombukett från kusin Göran och ett jättefint kort från min syster Kerstin. Fyller man år på en söndag så kommer ju uppvaktningarna lite i förskott. Tack så hemskt mycket Göran och Kerstin. Det är riktigt trevligt att fylla år, men det förpliktar också och idag har jag förberett inför söndagen. Nej, jag talar inte om vad jag har gjort för något, det ska ju vara en överraskning för gästerna.

Egentligen har jag gjort sådant idag, som jag hade planerat att göra i morgon, men jag är ju som jag är - jag gillar att ha god framförhållning. Morgondagen kommer därmed att bli en lugn och skön dag. Det återstår bara att baka en tårta och så ska det städas av lite i salen.

I mailboxen kom de här gulliga hälsningarna idag:


Tack Annette!


Tack Berit!


Tack Sylvia!


Tack Britt-Marie!


Matprat

Torsdag 4 september 2008 | 19:30 | 18 grader

Här på Gotland har skolmaten debatteras livligt nu ett tag. Man har beslutat att av besparingsskäl ta bort salladsbuffén, mjölken en dag i veckan och bröd och frukt de dagar det är soppa. Gotlänningarna har protesterat på alla sätt och vis och vunnit en liten delseger, mjölken blir kvar. Nog är det ganska förfärligt att barnen inte ska få en bra lunch! För många är det dagens viktigaste måltid och ska ligga till grunden för att man ska orka vara uppmärksam och fungera fullt ut hela dagen. Att springa till kiosken och köpa godis kan aldrig ersätta en bra måltid, men det är precis vad som händer om man inte får god och näringsriktig kost. När blodsockernivån sjunker fram emot eftermiddagen måste depåerna fyllas på och då är det godis som gäller.

På Stenstugu har vi ätit gott ikväll i alla fall. Jag tycker att maten börjar bli väldigt dyr. Förut tyckte jag att kött var prisvärt, men nu vete rackar´n. 249:-/kg för vanlig ryggbiff, det är den köttbiten inte värd! Idag köpte jag kycklingfilé vilket i och för sig kostar en slant det med, men vår ICA-butik säljer inte längre färsk hel kyckling, vilket jag annars alltid köper. De påstår att dagens husmödrar inte vet hur man steker en kyckling!?! Egentligen borde man bojkotta den butiken. Men i alla fall, idag blev det kycklingbröst, vilket jag egentligen tycker är lite tråkigt, men jag gjorde en riktigt god rätt av den.

Jag skivade filén, skivade en gul lök, och strimlade en morot med hjälp av potatisskalaren. Brynde allt i en stekpanna, saltade och pepprade och när det hela fått färg hällde jag på lite matlagningsgrädde och ett par skedar mangochutney. Det fick puttra ett tag medan potatisen kokade färdigt och det blev väldigt gott. Det kan rekommenderas!

Dagarna som gått har det väl inte hänt så mycket. Vädret har varit sisådär, jag har varit ute och promenerat, vi har jobbat i trädgården och för övrigt har det varit det vanliga som ska göras för att få tillvaron att fungera.

Fast jag har hållit på med en sak som jag väl nästan inte vågar berätta om. Jag blev beskylld av en granne för att vara Fröjels största datanörd och får han höra det här, får han väl vatten på sin kvarn. Jag har suttit och klurat på hur upplägget för årets julsida ska bli och om jag ska ha en kalender i år också. Jo, det blir en kalender, den är på gång och med sådan framförhållning lär jag nog bli färdig i god tid.


Ställ en fråga..

Tisdag 2 september 2008 | 16:30 | 18 grader

..och du får svar! Visst är det underbart att kunna få sina frågor så snabbt besvarade. Mitt lilla problem med ekäpplet löste sig hur lätt som helst. Först kom Hasse A med en bra förklaring till vad det är för något. Se hans kommentar till gårdagens inlägg. Och när jag följde hans råd och sökte på galläpplen hittade jag mycket intressant information. Sedan fick jag en länk av Gunnar och där kan man får se hur ekäpplet ser ut. Nu, när jag vet vad jag ska leta efter, gäller det bara att få tag i ett före den 29:de september. Jag får nog ut och rekognosera i god tid.

Idag har vädret varit växlande, mest mulet men en del sol på eftermiddagen. Vi har varit ute i trädgården och pysslat och en vända på Klinte och handlat. Jag köpte bland annat ett storpack med vitlök, för jag hörde på Söderläge att man skulle sätta en vitlöksklyfta mellan varje jordgubbsplanta, som förebyggande mot insektsangrepp på jordgubbarna. Så nu har jag gjort så och får väl bara hoppas att inte jordgubbarna kommer att smaka vitlök. Efter eftermiddagskaffet gick jag en promenad ner till stranden. Det var riktigt varmt och skönt och väldigt vackert nere vid havet.


Strandbackarna är alldeles lila av backtimjan.


Vid Mulde Fritidsby blommar häckarna med nyponrosorna ännu.


Den här stiliga vårtbitaren var också ute på promenad.


Tag ett ekäpple..

Måndag 1 september 2008 | 16:30 | 14 grader

Idag är det den första höstdagen, för september är ju enligt Bondepraktikan höstmånaden och i just Bondepraktikan kan man läsa om september månad:

Vill du veta huru det år skall gå till,
Så märk grannelig denna lärdom snill,
Tag ett ekäpple S:t Michaelis dag,
Av vilket du bliver förfaren i din sak:
Är det etterkoppor, betyder ett ont år
Haver det flugor, ett medelmåttigt du får,
Är däruti maskar det betyder gott,
Är det intet, kommer helsot.
Äre ekäpplena många och ideligen komma,
Då se vad vintren vill göra skada eller fromma
Med mycken snö något för Jul,
Därefter må då väl köpa i skjul.
Äre ekäpplena invärtes sköna,
Då vill det oss en god sommar röna,
Skönt korn skall växa tid,
Som skall bottaga hungerns kvid
Äre de invärtes våta och fuktiga,
En våt sommar betyder det visserlig,
Äre de magre, då bliver sommaren het,
Här haver du av ekäpplena ett gott besked.

Visst är Bondepraktikan trevlig med alla sina råd, men jag har ett litet problem med det här, vad är ett ekäpple? Jag har sökt både här och där och jag har googlat, men inte lyckats hitta något svar. Får jag inte reda på vad ett ekäpple är och var jag kan hitta det, får jag ju inte veta hur nästa år ska bli. Är det någon som kan hjälpa mig? S:t Michaelis dag är den 29:de september, så innan dess behöver jag få ett svar!

Inatt har det varit riktigt kallt. Vi hade bara +2 i morse och på inre delarna av Gotland har det rapporterats frost. Temperaturen steg dock snabbt och idag har det varit soligt och vackert på förmiddagen, men lite mer mulet efter lunch. Åke har varit ute på vedbacken och jag har hackat gångarna och krattat dem och efter lunch har vi kört med våra gräsklippare. Det var väl kanske inte helt nödvändigt, men gräset var ganska långt, fast glest, så man behövde inte ha samlaren på. Skulle det nu bli regn och rusk fram i veckan är det i alla fall någorlunda snyggt i trädgården. Nu har vi just suttit ute och druckit eftermiddagskaffe, så sämre är i alla fall inte vädret för tillfället.

Igår var vi i Visby, som planerat, och gjorde ett besök på hundutställningen. Det var riktigt roligt att se hundar av alla upptänkliga slag. Jag tog några foton och de har jag lagt ut på startsidan i ett bildspel. En väldigt bekant hund finns det med där! När vi var i Visby gjorde vi ett besök till, på en mattförsäljning av persiska mattor. Jag hittade en matta som jag blev förtjust i, en Khamse, och den köpte jag. Inte vet jag om det var ett bra köp, men eftersom jag är nöjd med den, så känns det rätt. Och Åke är glad att ha klarat av presenten till min årsdag.

Och inte nog med födelsedagspresenten från Åke som vi ordnade till lite i förskott, idag hittade jag det här vackra grattiskortet från Agneta i inboxen. Vi har haft kontakt med varandra så länge Agneta och jag och hon tittar ofta in och kommer med synpunkter och kommentarer till det jag skriver.

Tack snälla Agneta!

Nu ska jag gå ut i trädgårdslandet och gräva upp ett par purjolökar. Jag tänkte göra en kasslergratäng till middagen och den blir så god om man har purjolök i den. Ha en fin måndagskväll!V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
September


A R K I V 2008

Google