Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Mars 2005        April 2005         Dagbok Maj 2005 »


Fredagen den 29 april 2005

Bilstädning mm

Nu går vi mot helg igen, Valborgsmäss och Första Maj. Just idag har det varit ganska skönt ute, men det ska bli sämre till i morgon. Hoppas bara att det inte blir regn på kvällen. Även om det är kallt, så kan man ju klä på sig ordentligt och värma sig vid brasan, men regnar det, då stannar vi nog hellre hemma och tittar på TV-brasor.

Idag har jag städat och fixat litet och faktiskt tvättat och vårstädat bilen. Den har varit en av mina dåliga samveten nu en lång tid, så det var skönt att få det gjort. Jag fattar inte att det kan bli så mycket smuts i en bil, när det bara är Åke och jag som använder den.

Nu ska jag sätta mig ute i solskenet och lösa DN:s fredagskryss och dricka eftermiddagskaffe.


Torsdagen den 28 april 2005

Vårblomning och Skype

Nu har jag tagit ännu ett steg i utvecklingen, jag har installerat Skype på min dator och ringt mitt första samtal via det. Pratade igår med Eva på Sicilien och det gick alldeles utmärkt. Samtalskostnaden är 2,2 eurocent/minut och det motsvarar vad man betalar för ett lokalsamtal. Det blir ännu bättre när Eva får bredband, då kan vi ringa gratis till varandra. Jag har faktiskt lyxat till det och beställt en IP-telefon, som man kan ansluta via en USB-port, nu ska här ringas!

Idag är det litet mulet, men annars har solen lyst varje dag den här veckan, men det har varit kallt om nätterna. Jag har flyttat ut mina plantor i växthuset, men får täcka dem om nätterna, och så har jag en "frostvakt", ett litet elektriskt element, som slår till om temperaturen kryper ner mot 0. I trädgården blommar påskliljor för full och tulpanerna börjar också slå ut. Jag har hackat och räfsat gångarna, så nu börjar det se riktigt fint ut. Annars brukar men behöva klippa gräsmattorna till första maj, men med den här kylan, så slipper man gräsklippningen ett tag till. Inget ont som inte har något gott med sig, brukar man ju säga.


Måndagen den 25 april 2005

Apatiska barn

Läste i dagens DN om apatiska barn, bl a om en pojke som tillsammans med sin familj blivit avvisad till S:t Petersburg, med löfte om att få fortsatt behandling där. Någon behandling får han inte nu och familjen lever i stor misär.

Jag tycker att det är fruktansvärt att Sverige, som ger sig ut för att vara ett civiliserat och humant land, kan behandla sjuka barn på det här sättet. Varför måste asylärendena ta så lång tid? Det är oacceptabelt att familjerna ska vänta 1/2-årsvis och t o m ännu längre, för att till slut ändå bli utvisade. Det är otroligt grymt! Kan vi inte ta emot flyktingar och asylsökande ska avvisning ske omgående.

En del säger att barnen bara spelar och att de är uppe och leker och äter på nätterna när ingen ser det. Kan väl så vara, att det kanske är så i en del fall, men många är totalt apatiska och sondmatas. Att Sverige utvisar sådana barn till en totalt oviss framtid (om de har någon framtid alls) är för mig helt otroligt.Söndagen den 24 april 2005

Dubbelmord i Fröjel

En protest mot att myndigheter inte bryr sig om att besvara mail måste man naturligtvis stödja. Det minsta man kan kräva är att få en bekräfelse på att mailet mottagits. Som det är idag kan det ta månader eller mer, om man nu överhuvudtaget får något svar.

Idag har vi varit i Visby och fixat med Kristers deklaration och fått en god middag i gengäld. Sedan i eftermiddag blev det en liten översyn av Carinas och Bosses deklarationer också.

Hoppas nu att det blir litet varmare väder, så att man få jobba litet i trädgården. Nu får det snart vara slut på nattfroster. Jag har jättemycket plantor som ska ut i växthuset, men det går ju inte när det är 7-8 grader kallt om nätterna. I går natt hade Visby den kallaste aprilnatten sedan 1966 och jag hoppas att vi slipper sätta fler sådana rekord.

Det stora samtalsämnet just nu är annars dubbelmordet i Fröjel, eller rättare sagt fyndet av 2 lik i ett grustag i Fröjel. Var brottet är begånget vet man ännu inte, men paret blev mördade för ca 1 vecka sedan. Händelsen har medfört att släkt och vänner har hört av sig per telefon, för att höra vad vi egentligen håller på med här.

EXPRESSEN.SE/Första sidan: John, 24, fann kvinnan: Hon såg allvarligt slagen ut

Gårdagens fruktansvärda händelse gör att man undrar om man verkligen befinner sig på "lilla" Gotland. Man inbillade sig, att här lever man skyddad från, brutala saker som detta. Men det är bara att inse att "livet där ute" börjar komma ikapp oss.

EXPRESSEN.SE/Första sidan: Liken grävdes ner i en grusgrop


Lördagen den 23 april 2005

Död kvinna funnen i Fröjel

DN - Nyheter - Misstänkt dubbelmord på Gotland

Fy så hemskt! Det var värre än vad man kunnat ana!!

Död kvinna funnen på södra Gotland

Hu, så ruskigt! Man har funnit en död kvinna på södra Gotland, och det visar sig vara alldeles i närheten av där vi bor. Polis och polishelikopter har farit fram och tillbaka hela eftermiddagen och vägen mellan Fröjel kyrka och Klinte kyrka är delvis avspärrad. Maken har varit ute på rekognosering, men inte lyckats få fram så mycket mer, än de kortfattade meddelandena som gått ut i radion tidigare idag och av dem framgår, att polisen misstänker brott.

Precis i de trakterna mördades en kvinna, Selma Thimgren, för mer än 50 år sedan och det mordet är ännu ouppklarat.

Idag har det blivit litet trädgårdsarbete även om det varit kallt. Vi hade -6 grader i morse och idag har det bara legat runt 5 grader. Jag har sått gödning på gräsmattorna och i rabatterna och klippt ner rise och rensat upp litet. Det är hemskt torrt, så kommer det inte regn snart blir man väl tvungen att vattna. Åtminstone de rabatter som ligger närmast huset.


Torsdagen den 22 april 2005

Vårstädning och ny soffgrupp

Den här veckan har det inte blivit mycket uträttat. Förkylningen gör att man känner sig ganska slak och orkeslös. Både Åke och jag har tagit det lugnt, vilat middag länge och försökt sköta om oss. Hostan är det värsta, för det är svårt att sova när man ideligen vaknar av hostanfall. Jag har köpt hostmedicin, men den verkar inte fungera särskilt bra.

Nu börjar det i alla fall att kännas bättre och idag har jag storstädat vardagsrummet, putsat fönstrena och satt upp de nya gardiner och lagt på mitt senaste nyförvärv, mattan jag köpte i Turkiet. Det syns en liten skymt av den framför bokhyllan. De som känner oss ser kanske också att vi har skaffat en ny soffgrupp. Gardinerna blev riktigt bra, de är skira och har precis den färg som jag ville ha. Den blåa färgen matchar tyget på möblerna.

  

Åke har varit vid en granne hela dagen och hjälpt till med sågning av timmer. Troligen kommer han hem ganska sent, men jag får väl laga litet middag och hoppas att han dyker upp såsmåningom.

Det har varit otäckt kallt den här veckan med många minusgrader på nätterna och bara några plus på dagarna. Med sorg upptäckte jag att min vindruvsplanta, som börjat spira så fint, frusit i går morse. Då hade vi -8 grader. Slarv av mig att inte täcka den, men jag kunde ju inte drömma om att det skulle bli så kallt. Det är bara att hoppas att den tar sig igen.Tisdagen den 19 april 2005

Hemma från Turkiet

Efter vår Turkietresa har vi drabbats av en ordentlig förkylning både Åke och jag. Tur att vi hann hem innan det bröt ut ordentligt. Nu får vi ta det litet lugnt några dagar, så ska det väl ge med sig till slut.

Igår satt jag vid datorn mest hela dagen och skrev reserapport och gjorde fotoalbum. Det är litet pyssligt, när man ska göra om alla kort till 2 olika format, men nu är det klart. Idag ska jag dra igång tvättmaskinen och har litet annat pyssel. Egentligen var målet att jag skulle storstäda vardagsrummet och putsa fönster, men jag tror att det är bäst att man lugnar sig litet med det tills förkylningen lagt sig.Fredagen den 15 april 2005

Rapport från Antalya

Nu sitter jag pa ett internetcafe i Antalya och skriver. Vi kom hit i sondags och mottes av stralande vader. Det holl i sig mandag och tisdag ocksa. Mandag var vi pa en trevlig stadsrundtur och tisdagen var det solning mm som gallde. I onsdags akte vi pa en 2-dagarstur till Pamukkele. Det ar langt dit och vi kom inte fram forran ganska sent pa eftermiddagen. Men malet var verkligen vard resan. Det var en otrolig syn som motte oss. Berget ar alldeles vitt och ordet Pamukkele betyder Bomullsberget. Efter att vi tittat pa det en stund akte vi och badade i Cleopatras kalla. Dar garanteras att man efter ett bad blir 10 ar yngre. Bra hotell och god mat vantade och dagen efter akte vi tillbaka via en onyxfabrik och en mattfabrik. Det blev en matta till Akes stora fasa. Nar vi akte tillbaka mot Antalya borjade det regna litet och blaste ganska mycket.

Idag har det varit halvmulet och litet blasigt och ca 18 grader. Vi har solat och vandrat omkring i stan. Just nu sitter Ake och vantar pa mig och sedan ska vi ga och ata en bit. Vi har verkligen haft fina dagar och fotografier och litet mera information kommer senare.Torsdagen den 7 april 2005

Regnväder o Visbyresa o Nya gardiner

Idag, eller rättare sagt ikväll, har vi haft det första regnet på bra länge. Det plaskade på som bara den på fönstrena och man riktigt njöt av att sitta inne i värmen och lyssna på ovädret. Katterna ville ut, men de ångrade sig snabbt när de kom till tröskeln, men ut fick de gå i alla fall.

Det var bara det att när Åke kom ut i köket upptäckte han att det var vått på arbetsbänken och inte bara där, i skafferiet var det rena översvämningen! En hängränna från en front hade lossnat, så att allt vatten strömmade rakt ner i en skarv på plåttaket och där var det en läcka. Som tur var upptäckte Åke vad som hänt och kunde åtgärda det, men mycket vatten hade det hunnit komma in. Nu blir det skafferistädning i morgon (vilket i och för sig inte skadar). Så, det var årets första regnväder, man bävar för vad som ska hända när det börjar regna på allvar!

På förmiddagen idag tog jag en vända med Ludde, som vanligt och efter lunch åkte vi till Visby. Stolsdynorna till våra solstolar kasserade jag i höstas, så det skulle jag köpa och dessutom skulle jag köpa nya gardiner till vardagsrummet. Jag hade sådan tur att det var rea på Hemtex. Med 4 fönster blir det några meter gardintyg när man vill ha långgardiner. Tyget jag köpte kostade från början 159:-/m och jag skulle ha 19 m, räkna och bäva!! Men nu hade de 70% rabatt, så då blev det inte så orimligt mycket i alla fall. Det kommer en bild här så småningom när gardinerna är uppsatta.

När jag ändå var i stan hälsade jag på Lena, en gammal arbetskamrat, som det alltid är lika roligt att träffa. Hon hade semester, så jag var hemma hos henne och drack kaffe och fick mig till livs litet skvaller från Faktab, min gamla arbetsplats. Ibland längtar jag tillbaka dit, men när jag pratat med Lena ett tag, inser jag hur bra jag har det.

I morgon får man väl titta litet på begravningen av Påven (visst måste man skriva Påven med stort P?). Det är otroligt med alla människor som strömmat till Rom för att betyga Påven sin vördnad och för att delta i begravningen. Man får bara hoppas att allt kommer att gå bra under morgondagen med sådana folkmassor.Onsdagen den 6 april 2005

Härlig vårvärme o Luddepromenad

Idag har det varit en helt fantastiskt fin dag med upp till 16 gr varmt och solsken. Redan förra veckan planterade jag penséer i krukorna, som jag har på trappan och idag har jag varit uppe på kyrkogårdarna i Fröjel och Klinte och planterat på våra gravar där. Penséerna tål ju en hel den kyla, så de klarar sig nog. De är inte så bortskämda för de har växt upp i ett ouppvärmt växthus. De som jag har ute, blommar och är jättefina, trots 5-6 minusgrader en del nätter.

Igår hände det inte så mycket, en promenad med Ludde och litet korsordslösning. Det var litet halvmulet, så det gick just inte att sitta ute och sola, men eftermiddagskaffet dricker vi alltid ute nu. Det är jacka på om det skulle vara kallt. "Har vi flyttat ut, så har vi", säger Åke, som tycker att det är bekvämt att slippa ta av sig stövlar och ytterkläder för att få en skvätt eftermiddagskaffe.

I morgon kommer Kristers svärföräldrar, Kicki och Leif hit på lunch. De är på Gotland för att fira Leifs 60-årsdag. Nu i veckan ska de åka runt litet och titta på Gotland. Krister och Thomas jobbar, så de får klara sig på egen hand. Hoppas att vädret inte blir allför dåligt. Det skulle bli kallare och litet regn skulle det också kunna komma.Måndagen den 4 april 2005

Daisy på besök

Besök från Skåne.Lördagen den 2 april 2005

Årets första blåsippor

Idag fanns de där!!

Jag har gått promenader med Ludde varje dag och gått nästan samma väg. Hela tiden har jag gått och spanat efter blåsipporna. Igår fanns de inte, men idag var de helt plötsligt där och det trots att det varit -5 grader kallt om nätterna den sista tiden. Det är alldeles vitt av rimfrost om morgnarna och den ligger kvar till framemot 1/2 9-tiden, då solen tinar bort den. Visst är det fantastiskt att både blåsippor och svalört kan trotsa kylan så!

  

Mer kort på blåsippor och andra vårblommor finns på min hemsida.Söndagen den 1april 2005

Digitalbox o april, april

Digitalbox eller inte?

Läste i dagens Gotlands Allehanda att problemet med digitalboxar nu är löst. På Gotland går vi ju över till digital-tv den 1 september och det har inneburit mycket bekymmer för många. Man måste ha en box för varje TV och även en till videon. Nog kan man tycka att det är konstigt att man tvingar på oss något sådant som digital-tv, när tekniken att ta emot den är så bristfällig. De som idag inte använder sig av digital-tv, måste nu skaffa digitalboxar, för att kunna se TV över huvudtaget. Jag tycker att man borde sansa sig tills det finns TV-apparater som kan sända digitalt. Många sitter med gamla TV-apparater och dåliga antenner. Nu måste man komplettera, inte bara med digitalboxar, utan kanske också med nya antenner.

Det kommer att innebära stora kostnader för många, men nu verkar det som om problemet är löst. En patentansökan är inlämnad, på ett par specialglasögon, Gerumbrillor, som man ska använda när man ser på TV, då behövs inga extra boxar, för då kan man se digitalt i alla fall. Fiffigt va!

Vadå, första april!! Nej, så kan det väl inte vara?


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
April


A R K I V 2005

Google