Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Juli 2005        Augusti 2005         Dagbok September 2005 »


Sol och värme

tisdag, augusti 30, 2005

Så fick vi några dagar med sol och värme i alla fall. Igår var det blåsigt, men hyfsat varmt. Jag städade kylksåp och skafferi på förmiddagen och på eftermiddagen var jag ute i trädgården och vattnade. 

Idag har jag varit och planterat litet nya blommor på mammas och pappas grav. De gamla var inte vackra längre. Hoppas nu att de här kommer att hålla sig litet bättre. Det var full aktivitet på kyrkogården, med ett helt gäng folk som höll på med att hacka ogräs och sedan kratta och göra fint. På eftermiddagen kokade jag en ny omgång ratatouille. Det blir hur mycket tomater som helst nu och den sista stora paprikan skulle också tas vara på. 

Igår började nya delen av Krönikan. Jag älskar de här danska serierna. Matador, Mordkommissionen och nu Krönikan, de är väldigt bra.   

Och ikväll var det   Kommissionen igen och den gjorde mig inte besviken den här gången heller.  Jag satt faktiskt och såg på Idol på tv4 i väntan på Kommissionen och ..........ja, jag vet inte vad jag ska säga om det. Förra året såg jag ingenting av uttagningarna, men läste en hel del om hur de gick till. Man kan förstå att juryn tröttnar på att höra och se på alla usla framträdanden. Det är otroligt vilken dålig självkritik en del har och juryns domar är hårda och "artisterna" blir snabbt avspisade. Nej,  jag tror inte att jag har något större behov av att se det programmet en gång till.Innesittarväder

söndag, augusti 28, 2005

 = dagens väderläge. 

Jag vaknade ganska tidigt i morse av att det blåste så att fönstret slog. För att kunna sova vidare blev jag tvungen att gå upp och stänga det och sedan blev det ingen ordning med sovandet. Jag drömde en massa larv och för att få slut på eländet var det bara att stiga upp.

Det var grått och mulet hela förmiddagen. Jag upptäckte, när jag knäppte på datorn att det var EFIT-dag idag, så det var bara att ta fram kameran och sedan har den hängt med hela dagen. Tänkte egentligen gå ut en sväng på eftermiddagen, men 

vädret var inte så där hemskt lockande  och 13,30 började Borta Med Vinden på TV, så jag blev sittande. Jag har nog sett den någongång förut, men hade inget minne av att den var så lång! Den höll på ändå till kl 17,00. Och sedan var det för sent att gå ut. Det blev en sväng med bilen till Klinte för att införskaffa en Expressen. 

Efter ett par varma mackor, litet mer TV-tittande och litet daterande är det nu dags för sängen.Promenad

lördag, augusti 27, 2005

 = en sammanfattning av väderläget. 

Inte blev det någon mer fönsterputsning inte! Nej det slingrade jag mig ifrån genom att hävda att det var viktigare att vara ute i trädgården och klippa gräsmattor mm mm. Det är ju så nu när det kommer en skvätt regn då och då, att gräset växer som bara den. 

Idag tog jag en promenad ner längs Muldestranden och det var bra länge sedan. På sommaren är man så mycket i farten ute, så då känns inte behovet av promenader så stort. Men det var jätteskönt, solen sken och det blåste ganska friskt, men jackan, som jag tagit på mig, fick jag ta av efter en stund. Kameran var naturligtvis med och nere på stranden jagade jag en fjäril tills jag fick en hyfsad bild av den.
Och alldeles nere i strandkanten stog en solros alldeles för sig själv och nickade i vinden. Det måste ha varit någon fågel som släppt ett frö där i våras.De är förunderligt när man är ute och går, vad man funderar och tänker mycket. Tankar som man aldrig har annars egentligen. Idag gick jag och grubblade på hur jag kommer att ha det om 20 år om jag lever då. Då är jag 85 år! Sitter jag på något hem? Eller är jag ännu pigg och klarar mig själv? Eller ligger jag ensam i någon lägenhet och väntar på att hemtjänsten ska komma och byta på mig? Kommer jag att kunna klara mig på min pension? Inte känns det särskilt tryggt och roligt när man ser framåt. Det känns som om framtiden är slut.................Rena fönster!

onsdag, augusti 24, 2005

 Så här började dagen, men det var varmt och skönt ute. Jag fixade litet i trädgårdslandet , tog upp löken och la den till tork, rensade litet ogräs  och vattnade  på förmiddagen. Såsmåningom dök  fram och det blev riktigt svettigt.

Igår och idag har jag hållit på med fönsterputsning. Vi har många fönster och igår tog jag dem nere i vardagsrummet och köket och idag har jag putsat dem på övervåningen. Om jag nu har riktig arbetslust i morgon ska jag ta ett tag i salen och kammaren också. Det känns verkligen tillfredsställande när man har rena och blanka rutor. Inte för att det varar så länge. Nu på sommaren är det en massa konstiga insekter som lämnar prickar efter sig överallt.

I kväll satt vi och såg programmet om Pompeji på tv, fast jag tror att vi har sett det förut minst 2 ggr. Det belyser verkligen hur det gick till vid Vesuvius stora utbrott.

Vi har varit i Pompeji flera gånger och det är alltid lika fantastiskt när man kommer dit. De håller hela tiden på och gräver fram mer och mer och förbättrar möjligheterna för turisterna att ta del av alla fynd.  Jag måste rekommendera alla som har möjlighet till det att inte  missa att besöka staden. 

Nu när hösten närmar sig har TV-utbudet blivit bättre igen ocn nya serier startat. Gårdagens första avsnitt av "Kommissionen" var verkligen spännande. Jag är ju litet svag för Loa Falkman! Hoppas fortsättningen blir lika bra. Nostalgitripp

måndag, augusti 22, 2005

 Ännu en strålande sensommardag har det varit.

Idag har jag gjort en riktig nostaligtripp. Jag blev erbjuden att få ta mig en titt i min farfar och farmors gamla hus. Under min barndom var det min faster och farbror och min kusin som bodde där. I det huset har jag och mina systrar haft mycket roligt. Vi lekte alltid tillsammans med kusin Göran, vi tillbringade alla jular och större helger tillsammans med dem, vi packade våra små övernattningsväskor och fick "ligga över" hos Göran. Det var verkligen lycka!!!

När min farbror dog och faster inte längre orkade ha huset kvar blev det sålt. Göran hade flyttat till Arboga och kunde inte ha det kvar. Den nye ägaren hade det ett par år, men sedan blev det sålt igen. Den här gången till en ung familj med 2 barn. De har renoverat huset och gjort det till ett modernt hem. För några år sedan var det ett reportage i tidningen "Allt om Hem" (om jag nu minns rätt namn på tidningen) från det här huset. Rubriken på artikeln var "Blå huset i Klintehamn".

Det var med blandade känslor jag gick in i huset idag. Jag hade ju på näthinnan precis klart för mig hur det hade sett ut sista gången jag var där. Egentligen var huset var precis likadant, som förut. Det var bara  i köket och badrummet, som någon ombyggnad gjorts. Däremot hade man "skalat av" det invändigt. Jag vet inget annat uttryck, som kan passa bättre. Alla golvbeläggningar var borta och man hade tagit fram de gamla trägolven. Möbleringen var modern, sparsmakad och mycket konstnärlig. Ingenting hade gjorts åt de gamla fönstrena, det var fortfarande lösa innanfönster. I köket där man tagit bort skafferiet var fortfarande det lilla skafferifönstret kvar. I gamla hus finns det ju ofta små skrubbar och garderober och det hade man tagit vara på och accentuerat genom att måla dörrarna i avvikande färg. Annars gick det mesta i vitt, både möbler och textilier.

Ja, det var en märklig känsla att gå runt och minnas. I Görans gamla rum bor det nu en ny lintott, som heter Herman. Herman förevisade stolt alla sina ruskiga figurer som stod uppställda på skrivbordet.

En stor föränding till hade hänt med huset. När jag var barn fanns det ett sommarkök. Det var man alldeles speciellt imponerad av. Den nya familjen har nu gjort det till ett härligt uterum, med stora glasdörrar ut mot uteplatsen i hörnan utanför köksdörren.

Jag kommer nog att drömma om det här besöket i natt............Dagboken

söndag, augusti 21, 2005

En av mina nätvänner Pia har varit så bussig och delat med sig av sina kunskaper när det gäller CSS. Hon har en jättefin sida där även dagboken är integrerad i sidans layout. Hon har även fått en Award av Bioblog för sitt arbete. Jag är ju inte så där väldigt duktig i CSS, men har tidigare lyckats få till mallar till gästboken och tag-boardet på indexsidan, så när jag såg Pias dagbok, tänkte jag att det var väl också sjutton, det bör gå. Och med hjälp av hennes mall så blev resultatet ganska bra, tycker jag själv i alla fall. Nu slipper dagboken ligga i en iframe i alla fall.

Vädret har varit härligt idag också. Bosse och Carina var här på lunch och på eftermiddagen har  Åke  varit iväg och pressat hö och halm för grannarna. Jag har njutit i solskenet på uteplatsen med mitt korsord. (Och så har det blivit litet tid vid datorn förstås)

Ikväll såg vi andra akten av "Charlies tant " i Minnenas Television. Det var helt otroligt vad Sven Lindberg var bra i den rollen. Jag läste någonstans att det var hans paradroll och det stämmer nog. Nu börjar det bli sent och läggdags. Natti, natti!
Turisterna har åkt hem

lördag, augusti 20, 2005

 Ett härligt sensommarväder har vi just nu. Precis när man börjat ge upp hoppet kom de här dagarna, som en gåva från högre makter. Man njuter av solen och värmen!  Men trots det, känns det att hösten närmar sig. Jag upptäckte idag, att på vår uteplats, når inte solen fram förrän efter lunch. Innan dess står den så lågt att ett äppelträd skuggar. Maken, som inte gillar sol och värme speciellt mycket, tycker att det är perfekt med skuggan, men jag känner vemod. Jag kan väl inte påstå att jag deprimerar när det blir höst och mörkt igen, men jag gillar det inte speciellt mycket. 

Fast en fördel har den med sig, hösten! Vi får tillbaka vår ö igen. Det är förfärligt roligt med turister och vi är i mångt och mycket beroende av turismen, men dagligdags blir det litet jobbigt. Det är köer överallt: på ICA, på Konsum, på banken, vid bensinmacken, ja överallt. Vi är inte vana vid det!!! Och trafiken ska vi bara inte tala om. Vi har som vana, att sitta i vägkorsningarna och vänta tills det inte syns någon bil alls, varken till höger eller vänster. På sommaren går det ju inte, då fick man sitta och vänta tills natten kom. Man blir tvungen att tränga sig ut trots att man kan ana bilar i fjärran. 

Jag tycker nästan litet synd om de turister som kommer hit till ön under högsäsong. Det är inte det riktiga Gotland de får se. I Visby, som är en så vacker stad, är det fullt av fula uteserveringar på varenda trottoar där det bara går att få ner några bord och stolar. Så ska inte en medeltida stad se ut! Nej, de  som vågar sig hit till Gotland vår och höst, upplever nog en helt annan och mer genuin miljö än de som kommer under högsäsong.

Tyvärr är det bara så, att de flesta serveringar och sevärdheter stänger så fort medeltidsveckan är slut och skolsäsongen börjar. Häromåret skulle vi åka ut till Ljugarn en vacker söndag i början av september. Vi hade räknat med att äta lunch där någonstans. Det enda stället som var öppet var ett kaffé där vi fick hålla tillgodo med en vanlig micrad industritillverkad paj. Det var inte riktigt vad vi tänkt oss!

Lägesrapport: I onsdags vete rackar´n vad vi gjorde, men i torsdags var vi i Visby. Åke skulle kolla hörseln och står nu i valet och kvalet om han ska skaffa sig hörappart. Annars håller han på med hö och halmpressning för grannarna och jag pysslar med mitt. I går kokade jag en ny sats ratatouille. Tomaterna och paprikan måste tas tillvara på och vi kan inte äta hur mycket som helst.

Idag har Krister och Thomas varit här och  hälsat på. Jag gjorde en lasagne till middag och använde då en sats ratatouille när jag gjorde köttfärssåsen och det blev jättegott. I morgon kommer Bosse och Carina och då ska det vara duvgryta och ris till lunch.Sommaren åter

tisdag, augusti 16, 2005

Det känns faktiskt som om sommaren återvänt, även om det är litet svalare och mörkare om kvällarna och nätterna. 

I söndags var det soligt och vackert och efter en vända på Klinte lagade jag lunch som vi åt tillsammans med  och Bosse och  Carina. På eftermiddagen var vi på Muldestranden för det var årsmöte i Garngårdsföreningen. Jag trodde inte att skulle komma så många, eftersom det var sista dagen på årets Medeltidsvecka, men det var några trogna medlemmar som dök upp i alla fall. Det var en gemytlig eftermiddag och efter årsmötet drack vi kaffe tillsammans. Sedan åkte Åke och jag  ner till Bosse   för att hjälpa honom installera ett antivirusprogram.

Måndag  och ett strålande väder. Jag jobbade i trädgården hela dagen med att hacka och rensa i gångarna och annat pyssel också. Åke har hjälpt några grannar med slåtter av "ansen-hö".

 Idag har det mest sett ut så här. Det var först ganska sent på eftermiddagen som solen bröt fram litet då och då. Jag har suttit en del vid datorn och så har det varit det vanliga hushållsjobbet, litet mangling, en tur till Klinte mm mm. Bosse har varit ledig från jobbet idag och  har varit på jakt och skjutit 36 duvor, så dem har vi tagit vara på nu ikväll. Det blir mums att ha i frysen och ta fram till söndagsmiddagar.

Jag har haft ideér om att ändra layouten på min hemsida igen, men efter litet förfrågningar bland några av mina nätvänner, som är mer erfarna än jag, så inser jag att jag nog ska hålla fast vid den här ett tag till i alla fall och i stället satsa på att förbättra innehållet i den.  

Nu börjar det bli läggdags. Natti, natti!Jordgubbsplantor

lördag, augusti 13, 2005

 Igår var det lite växlande väder och man visste inte riktigt vad det skulle bli av det. Jag inställde mig på att det skulle bli regn och satte igång med litet ordentlig städning. Ut med alla mattor och alla golven tvättade, det kändes ganska bra faktiskt. Jag har en känsla av att jag börjar slarva litet. När man rår sin tid är det  så lätt att tänka: nu är det fredag och jag borde städa, men jag är ju ledig och kan städa när jag vill, varför ska jag göra det just idag. Så går den ena dagen efter den andra och man hittar hela tiden på annat man kan göra. 

På eftermiddagen satte jag igång med gräsklippning och tog det som var mest angeläget, med förhoppning om att det skulle gå att göra färdigt dagen efter. Det är hemskt vad gräset växer nu när det regnar från och till nästan varje dag. 

Idag vaknade jag tidigt på morgonen av att Åke var uppe och stängde sovrumsfönstret för att det regnade  . Som tur var var det bara en skur, för när jag sedan vaknade till nästa gång hade det slutat regna, Mulet var det, men uppehållsväder.

Idag har vi satt nya jordgubbsplantor. Jag fick se en annons i GA om jordgubbsplantor och ringde för att kolla vad det rörde sig om och det var en i Klintehamn som sålde revplantor. Helt perfekt!  Så vi åkte iväg med en gång på morgonen och hämtade 70 plantor. De är nu på plats och nu är det bara att hoppas att de tar sig och rotar sig bra innan kylan kommer. 

Vädret idag ska vi helst inte tala om, det har varit alldeles nermulet hela dagen  inte en solglimt . När jordgubbsplantorna var på plats och fått sig en skvätt vatten, fortsatte jag med gräsklíppningen som jag påbörjade igår. Nu är det klippt och fint överallt, utom i gångarna, som grönskar! Dem får jag ta itu med på måndag. Något ska man ju pyssla med då också.Sol hela dagen!

torsdag, augusti 11, 2005

 Idag får jag verkligen ta till stora solen. Den har strålat från en nästan klarblå himmel hela dagen. Helt underbart!!
På förmiddagen höll jag på i trädgården och klippte bort avblommade och vissna växter. Det börjar faktiskt kännas som litet höst, men mina zinnia är fortfarande väldigt fina. Har inte haft dem tidigare, men det var en fullträff.

De har blommat i över en månad och ser ut att fortsätta ett bra tag till.

I eftermiddag har jag varit i Hemse och jobbar för Röda Korset på Kupan. Jag har sorterat kläder, som ska gå till  försäljning i butiken och till behövande i andra länder. Det är otroligt vad mycket kläder och andra grejor som folk lämnar in. Just nu var det ett helt berg av säckar, som skulle sorteras. Tyvärr är större delen av dålig kvalitet och måste slängas. Allt, som ska säljas eller sändas till bistånd, måste var helt och rent och det är dåligt med det ibland.

Åke har jobbat med jordgubbsodlingen och nu är det bara jordgubbsplantorna som fattas! Hemma igen

tisdag, augusti 9, 2005

Vi har varit i Arboga över helgen för att vara med på ett bröllop mellan min kusindotter och hennes spanske fästman. Fler bilder  och ett  reportage från bröllopet finns här .

Vi åkte från Arboga till Stockholm på söndagsmiddagen och i Stockholm mötte min syster Kerstin och hennes man Hassine upp. Från början hade vi tänkt åka direkt hem till Gotland, men en dag i huvudstaden  är alltid trevligt, så vi övernattade hos Kerstin och i går turistade vi i Stockholm tillsammans med henne. Vi åkte hem med kvällsbåten, som var litet försenad på grund av något trassel med en motor, så vi var inte hemma förrän klockan var över 10 på kvällen.

Idag vaknade man till ljudet av regn  mot plåttaket och det kom en hel del på morgonen, men sedan klarnade det upp litet, men solen har lyst med sin frånvaro idag. Jag har passat på att "datera" litet  och har även skördat  tomater och bönor. Jag har kokat en stor gryta ratatouille på lök, tomater och paprika, allt från trädgården. Tomaterna i växthuset hade mognat jättemycket de här dagarna vi varit borta och jag plockade flera kilo och den största paprikan var stor som en mindre fotboll. Enda inköpet var vitlök, som jag tycker man måste ha med. Det blev jättegott och är bra att ha sedan i vinter till grytor och köttfärssås.

Bönorna har jag förvällt så att jag kan lägga in dem i frysen. Jag kan inte fatta att det kan bli så mycket på bara några plantor.

Nu har vi ätit middag och i kväll är det sista programmet från Skansen, så det ska vi naturligtvis se.Förberedelser inför Kia`s bröllop

torsdag, augusti 4, 2005

Idag har det varit litet förberedelser inför vår stundande resa till fastlandet. Vi ska åka till Arboga i morgon för att vara med när min kusindotter gifter sig. Jag har varit och klippt mig, Åke har provknutit nya slipsen och provgått fin-skorna och packningen har planerats. 

På eftermiddagen planterade jag ut penséplantor, som jag drivit upp för att ha egna penséer nästa vår. Det blev jättefina plantor och jag har skolat ut 90 stycken i krukor. Nu får de stå i trädgårdslandet under resten av sommaren (där det varit potatis förut) och sedan i höst sätter jag in dem i växthuset. När jag var färdig var bara hälften av plantorna tagna, så jag gav bort resten till en granne.  

Nu ska jag ta en dusch och sedan väntar sängen. Det blir tidig uppstigning i morgon. Vi ska åka med båten 8.50, så vi måste nog upp vid 6-tiden för att komma till Visby i tid.På besök i Endre

onsdag, augusti 3, 2005

 Idag har det verkligen varit grått hela dagen. Jag har manglat och strukit litet och sedan har jag suttit och skrivit ett nytt dokument , som jag lagt ut på hemsidan. Jag har en gammal bok, skriven av signaturen Au Revoir och utgiven på Dahlbergs förlag år 1917. Det är en handbok om hur en gentleman ska uppträda och den är riktigt rolig ,när man läser den så här nästan 90 år senare. Jag tänker plocka ur de bästa avsnitten och lägga in på min sida.  Första avsnittet är klart. Jag skulle vilja få med några illustrationer, så det jobbar jag ännu på.

I eftermiddag har vi varit i Endre hos Åkes syster Barbro och hennes man. Vi blev bjudna på en härlig köttgryta och hade en riktigt trevlig stund. Det är kul med ett avbrott i vardagen."Senafte"

tisdag, augusti 2, 2005

Åh, nu börjar det bli "senafte" och jag har litet dåligt samvete för att jag inte ligger i min säng och sover i stället för att sitta här. Men några rader i dagboken får det bli innan dagen är slut. Ikväll har det varit Morden i Midsommer på TV och det ser jag alltid. Ibland är det litet konstigt,  men ikväll var det ganska bra. Man kan undra över hur det kan finnas folk kvar i Midsommer, när det mördas 3-4 st i veckan, 6-8 veckor per år!  Det tål att fundera på!

Idag tar jag till stora solen. Det blev en härlig dag sedan morgonmolnen lättat. Jag har tvättat några maskiner och fått allt torrt och sedan har det varit litet gräsklippning och annat trädgårdspyssel.

Visst ja, jag har inte skrivit sedan i lördags! I söndags var vi i Visby, Åke och jag och shoppade litet, åt lunch och såg på "turistar".
 Igår  Var det mulet och då passade jag på  och  bakade jag saffransbullar, som Röda Korset ska sälja nästa söndag på Strandgatan i Visby, då det är medeltidsmarknad där. När jag var färdig med bullbaket hade solen börjat skina igen, så då satt jag ute i trädgården och njöt en stund.


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Augusti


A R K I V 2005

Google