Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Juli 2007        Augusti 2007         Dagbok September 2007 »


Fredagen den 31 augusti 2007

Skördemånadens sista dag

Temperatur 14 grader.

Nu är det sista dagen i augusti månad - skördemånaden. Precis i rättan tid kom vår arrendator och började tröska kornåker utanför vårt hus.


Och naturligtvis kunde jag inte låta bli att ta ett kort av tröskan.

Var och en skördar enligt sina förutsättningar. Här har jag plockat en skål björnbär, som växer precis utanför vår köksdörr. Den planterade jag där för att man ska kunna plocka sig ett bär när man passerar, men maken påstår att han är så färgblind så att han inte kan avgöra om de är mogna eller inte. Så därför plockar jag av lite till honom.

Jag fastnade vid datorn ett tag på förmiddagen, för jag upptäckte att den nya menyn inte fungerade som den skulle i Firefox. Det blev lite grubbel och testande ett bra tag innan jag fick den att fungera både i IE och Firefox. Det tar ju sin lilla tid, när man inte riktigt vet vad det är man håller på med. Men det gäller att inte ge sig.

För övrigt är det fredagsstädning på schemat idag och så kom maken hem med ett gäng strömmingar som skulle rensas. Så ikväll blir det stekt strömming till middag. Och i morgon ska jag på Kupan och jobba igen, men då är det bara mellan 10.00 och 13.00.

16.10 Hittade jag den här hälsningen från Ana-Maria i gästboken, så det fick bli en uppdatering av dagens inlägg.


Vielen Dank Ana-Maria!

Ha en trevlig helg!

       

Torsdagen den 30 augusti 2007

Gotländskor mest skuldsatta

Solen skiner lite blekt idag och på barometern påstås det att regn är på väg, temperatur 13 grader.

Igår hade PialottaKafferasten ett intressant inlägg om vådan med SMS-lånen, som är så populära bland främst ungdomar. Idag kan man läsa en artikel i Gotlandspressen med rubriken Gotländskor mest skuldsatt via SMS-lån Ännu ett tråkigt gotlandsrekord. Kan det ha samband med den låga medelinkomsten här på ön, vilket jag skrev om den 23 augusti, eller beror det på ren okunskap och brister i utbildning när ungdomar hamnar i skuldfällan på det här sättet? Det är i vilket fall som helst en väldigt tråkig utveckling!

Nu till något roligare! Har du planer på att besöka Gotland under hösten? Då kan jag rekommendera ett besök den 6 oktober för då går en av höstens höjdpunkter av stapel - Visbydagen och Kultur i natten på Gotland. Gotland stänger faktiskt inte för att Medeltidsveckan är passerad och skolorna har börjat, utan vi har en hel del att bjuda på andra årstider också.

Vad händer här på Stenstugu? Inte så mycket just nu. Det är liksom en mellantid nu, varken sommar eller riktig höst. Gräsmattorna behöver snart klippas igen, men det får nog vara till nästa helg. Idag ska jag ta mig en promenad ner till Klintehamn för att handla och så ska jag ut och plocka upp mera rutten frukt. Igår tog jag vara på tvätt och Åke håller på med tillverkning av vedpallar och staplar sedan in vinterveden i dem.

Naturligtvis tittar vi på VM i Osaka också. Igår blev vi ju lite besvikna på att varken Susanna Kallur eller Stefan Holm lyckades få till några medaljer, men de gjorde ju trots det en fantastisk insats.

       

Onsdagen den 29 augusti 2007

Tillrättaläggande

Jo visst, blev det stora solen idag. Det är ett strålande väder och solen skiner från en klarblå himmel. Värmen är det inte så mycket att skryta med, 14 grader har vi på termometern nu vid lunchtid.

Först vill jag komma med ett tillrättaläggande till gårdagens charmiga bröllopsfoto. På kommentarerna verkar det nästan som om ni trott att det var en "riktig" bröllpsbild. Det var dumt av mig att inte skriva att det var ett foto från min möhippa. Jag har ändrat texten där nu. "Brudgummen" var min väninna Gunvor, som dog några år senare i cancer. Så jag kunde inte fråga om hon ville vara med här på nätet, men jag tror inte hon haft något emot det.

I måndags var det inte bara tjejsnack utan också dags för månadsbilden och den finns nu utlagd på Ingrids Foto. Det ena kortet tar jag på Torget i Klintehamn, så då passade jag på att ta mig en promenad dit. Eller rättare sagt, jag åkte med Åke ner och gick hem.

Igår var det blåsigt och otrevlig ute, så då satt jag här vid datorn och pysslade. Jag har ändrat lite i layouten och bland annat gjort en ny huvudmeny. Hoppas att ni hittar och att den fungerar som den ska. Sedan måste man ju se på friidrottstävlingarna också, det är spännande att se hur det går för "di svenske".

Idag är det full fart på tvättmaskinen, det gäller att passa på att tvätta när det är så bra torkväder. Det finns väl ingenting som är så härligt, som att ta in lagom torra kläder och få stryka och mangla direkt. I eftermiddag ska jag ut och plocka upp äpplen som ramlar ner från träden. Jag vill inte spruta våra äppelträd, men nu har vi fått monilia på dem och det är jättetrist när all frukt ruttnar.

Nu ska jag först och främst kolla på höjdhoppstävlingarna i Osaka. Heja Stefan Holm och alla andra duktiga idrottsmän!!!!

       

Tisdagen den 28 augusti 2007

Tisdagstema/Charmig(t)

Blåsigt och kallt, inatt hade vi 9 grader och nu bara ynka 12. Tur att man kan få sitta inne vid sin dator och pyssla och slipper vara ute.

Jag valde ett gammalt foto från min möhippa.
Det här är jag och min charmiga "brudgum", som hette Gunvor.

       

Måndagen den 27 augusti 2007

Musik är den här veckans ämne.


Som du ser är musiksmaken blandad!

 • Vad lyssnar du på för typ av musik och vad är det du gillar mest med den musiken?
  Jag är inte en så aktiv musiklyssnare. Radion står på och skramlar för det mesta, men om jag vill lyssna på något speciellt så kan det faktiskt bli opera. Det är vacker musik, spännande historier som berättas och fantastiska sånginsatser.
 • Vad lyssnade du på när du var yngre, i tonåren?
  Elvis naturligtvis!
 • Finns det någon musik du inte klarar av att lyssna på? Vad, varför?
  Storbandsjazz har jag svårt för. Det låter helt enkelt illa i mina öron.
 • Nämn fem artister du har sett live/skulle vilja se live!
  Vågar man tala om att man sett Gösta, "Snoddas" Nordgren live i Levide Bygdegård här på Gotland? Ann-Louise Hansson var här och sjöng på en sommarfest i Djupvik, Robert Broberg har jag sett två gånger i Visby, "Babben" Larsson har jag sett många gånger, bl a som konfrencier i muskalen Cabaret och jag har varit på Globen och sett Luciano Pavarotti, så du ser, det är en salig blandning av artister.
 • Har du någon autograf, vem/vilkas? Finns det någon du skulle vilja ha!
  Jag har ingen autograf och har inte någon större längtan efter att få någon heller.
       

Söndagen den 26 augusti 2007

Extrafråga-Vad gillar du friidrotts-VM?

Idag har det varit alla sorters väder, sol och regn om vartannat och ordentligt blåsig och temperatur på 17-18 grader.

På förmiddagen fick ett kärt besök från Helsingborg, det var Henry med familj som tittade in en stund.

Annars är det ju Friidrotts-VM som regerar just nu både i nyhetssändningar och på TV. Friidrott är den sport jag tycker är trevligast att titta på, så vi satt minsann och höll tummarna för Carro. Vad tycker du om tävlingarn, här kan du få tala om det:

För övrigt så har det varit EFIT-dag idag och nu är sidan uppdaterad, så där kan du titta på min dag. Välkommen till Ingrids Foto.

       

Lördagen den 25 augusti 2007

Hösten är här

Mulet, ordentligt blåsig och temperatur på 17-18 grader.

Enligt väderprofeterna skulle vi få en sista sommardag idag, men här är det definitivt höstlikt väder. Kvällarna har också börjat bli så mörka, så nu är det snart dags att tända och försöka inbilla sig att det är trevligt med höst. (Märks det att jag inte gillar den här årstiden?)

Så har gotlänningarna tagit farväl av Ingmar Bergman vid en minnesstund i domkyrkan i Visby anordnad av Gotlands kommun och Visby stift. En minnesstund som debatterats livligt, eftersom en del haft åsikten, att det är fel av Gotlands kommun att anordna en religiös högtid och därigenom utestänga de gotlänningar som inte är kristna. Jag misstänker att Ingmar Bergman där uppe i sin himmel (för det är väl där han befinner sig nu) myser åt det den här religionsdebatten.

I Gotlandska.se kan man läsa att programmet Roomservice är på Gotland och spelar in ett program vid Tummelbos i Levide. Där har jag faktiskt varit på besök en gång i min ungdom. Jag hade en skolkompis som bodde där och jag var med henne hem över en helg. Du kan förstå hur länge sedan det är, om jag berättar, att vi cyklade till Levide Bygdegård och lyssnade på Gösta "Snoddas" Nordgren. Programmet, som "Roomservice" spelar in från gården, som de kallar "paradiset på jorden", kommer att visas någon gång i mitten av november.

I morgon är det Efit, så kamerabatteriet sitter på laddning. Få se vad vi kan hitta på för trevligt.

Ha en riktigt trevlig helg!

       

Fredagen den 24 augusti 2007

Värdelöst vetande

Disigt och fuktigt och tempertur 18 grader nu på morgonen.

Idag har Bartolomeus namnsdag och jag var tvungen att ta reda på lite om det namnet, för där ringde en klocka, som sa, att det var något speciellt just den här dagen. Och visst var det så! Bartolomeinatten år 1572 mördades ca 3000 hugenotter i Paris och när jag sökte på Wikipeda hittade jag de här uppgifterna på dagens datum.

 • 79- Vulkanen Vesuvius ödeläggar Pompeji och Herculanum.
 • 410- Visigoterna plundrar Rom under tre dagar.
 • 1456- Tryckningen av Johannes Gutenbergs Bibel färdigställs.
 • 1572- Under Bartolomeinatten massakeras franska hugenotter i Paris.
 • 1789- Första slaget vid Svensksund utkämpas.
 • 1992- Orkanen Andrew drabbar Florida (förödelsen pågår till 28 augusti)
Det har alltså hänt en hel del just det här datumet.

Vad händer här då? Inte speciellt mycket. Jag har skrivit iordning protokollet från söndagens årsmöte och så har jag Ludde här, för Bosse är på duvjakt. Få se om han får några. I eftermiddag ska jag ut och måla ladugårdsfönster igen. Åke är iväg och räfsar hö.

Jag ringde förresten och kollade med Skyways angående Evas resa och det finns inga förbindleser mellan Arlanda och Visby efter klockan 12.10 den 15/12. De måste alltså övernatta i Stockholm och sedan ta flyg eller båt dagen efter. Det är bara att hoppas att det blir hyfsat väder så att de kan få en trevlig lördag/söndag i Stockholm.

       

Torsdagen den 23 augusti 2007

Gotlands kommun utmärker sig

Disigt och fuktigt och tempertur 22-24 grader, det har varit åskluft.

Nu har Gotlands kommun utmärkt sig igen och klubbat igenom ett beslut, som innebär att vi gotlänningar ska betala mest i landet, för att gå till distriktsläkare och vårdcentral. En höjning med 50:-, vilket innebär att vi ska betala 200:- för varje besök. En sjukvård, som till stor del bemannas med hyrläkare, eftersom man inte kan få tag i läkare som vill bosätta sig här. Höjningen av vårdavgiften kan man ju sätta i relation till att vi, enligt statistik från år 2005, har Sveriges lägsta medelinkomst och dessutom betalar mest i kyrkoskatt i landet, detta enligt en artikel i Gotländska Nyheter. Om man sedan ser till de problem som kan uppstå när man ska till sig till och från fastlandet (se gårdagens inlägg) så vill det ju till att man älskar den här ön för att inte välja någon annanstans att bosätta sig.

Har du halsband på din katt? Så här illa kan det gå i så fall Halsband växte fast på katt

Nog med jämmer och elände för idag!

Det har varit varmt och skönt idag. Maken har hittat ett par fönster till som ska renoveras, så nu har det blivit några tag med målarpenseln igen. Efter lunch idag tog jag mig en promenad ner till Klintehamn. Det var varmt som bara den, så jag ångrade mig nästan, men det är bra att få röra på sig lite. Jag var på Konsum och handlade och sedan kom Åke och hämtade mig.

Nu är det dags att dra sig ner i köksregionerna och börja laga till middagen. Stekt lax med ishavsröra och potatis står på menyn ikväll.

       

Onsdagen den 22 augusti 2007

Glad Nyhet/Usla kommunikationer

Disigt och fuktigt och tempertur 18 grader så här på morgonen.

Så glad jag blev igårkväll när Eva ringde från Sicilien och berättade att hon bokat biljetter hem till Sverige över julen för sig och pojkarna. Det är över 5 år sedan de var i Sverige senast, så det var verkligen en härlig nyhet. Glatt berättade hon att de kommer till Stockholm kl 13.35 lördagen den 15/12 och åker tillbaka den 29/12 och så bad hon mig boka anslutning Arlanda-Visby.

Det visade sig inte vara det lättaste. Kommer man till Stockholm kl 13.35 lördagen den 15/12 hjälper det inte att man är ute 4 månader i förväg, för då finns det ingen anslutning.


Med Skyways går det inte alls!


Och på lördagarna går det bara en båt, kl 11.00!


Knappast med Gotlandsflyg heller. Det finns ett flyg 16.20 och det kan gå om Alitalia inte är försenat, om bagaget inte dröjer och om man tar taxi Arlanda-Bromma.
Vad tror du om det alternativet Eva??

Med många tankar snurrande i huvudet gick jag till sist och la mig och upptäckte ganska snart att det var åska på gång. Det var bara att gå upp igen och dra ur sladdar. Och det blev verkligen ett åskväder som hette duga. Det blixtrade oavbrutet i över 2 timmar och himlen var fullständigt upplyst av blixtar och mullret tilltog i styrka tills det var alldeles i närheten. Det blixtrade och small och regnet öste ner. Vi fick bara 15 mm, men i Fole t e x kom det över 50.

Igår var Åke på vårdcentralen för att följa upp anledning till det låga blodvärdet han haft en tid. Vi har ingen fast läkare, utan det är nya hela tiden och det är jättejobbigt. De stackarna sitter där och tittar in i sina dataskärmar och ser allmänt förvirrade ut. Nya provtagningar blev det naturligtvis, så nu har Åke kört till Klinte igen för att lämna proverna. Det gick inte att göra det igår, för bilen som skulle ta dem till labbet, hade redan gått för dagen. Förhoppningsvis är proverna klara tills på fredag. Då har han fått en telefontid, med samma läkare. Är proverna inte klara till fredag blir det en annan doktor som ska fundera över dem .

Nu har jag lagt ut en ny omröstning. Den här gången tänkte jag ta reda på hur det är med frukostvanorna. Klicka på frågetecknet här nedanför och rösta!

På den förra, om våra tobaksvanor, röstade 39 personer, 26% sade sig vara rökare, 8% snusade, 38% har slutat och 28% har aldrig använt någon typ av tobak.

       

Tisdagen den 21 augusti 2007

Tisdagstema/Grönt

Grönt finns i många nyanser, här är några av dem.

       

Måndagen den 20 augusti 2007

Ålder ska vi snacka om idag.

 • Spelar åldern någon roll? När, varför??
  Åldern spelar i vissa åldrar en väldigt stor roll. Som barn och tonåring räknade man ju inte bara år,
  utan månader. 12½ eller 13 år det var skillnad som mellan natt och dag. Man väntade på att fylla
  10 år, att bli tonåring, att bli 15 och få köra moped, att bli 18 så att man skulle kunna få gifta sig utan
  att "gå till kungs" och att bli 21 och myndig.
 • Har du önskat att du var yngre/äldre än du är någon gång? När, varför?
  Egentligen inte, i så fall finns nog svaret i första frågan.
 • Har du ljugit om din ålder någon gång, varför, i vilket sammanhang?
  Jag tror inte att jag har ljugit om min ålder någon gång.
 • Hur gammal vill du bli om du fick leva ett friskt liv? Motivera!
  Så länge man får var frisk spelar det ingen större roll hur gammal man är.
 • Vilken ålder i ditt liv så här långt, har varit den bästa? Motivera!
  Åren när man var runt 40 var nog den bästa tiden. Man kände sig säker
  i sin roll, var mitt i livet och som kvinna var man fortfarande "synlig" och framtiden hade ännu en hel
  del att erbjuda. Det var en jobbig tid, med barn och studier och arbete hemma med djur och lantbruk
  men det finns ett citat som säger att "När livet är som bäst är det arbete och möda".
       

Söndagen den 19 augusti 2007

Årsmöte i Mulde Samfällighet

temperatur 18-20 grader.

En härlig söndag har det varit med sammanträde i Mulde Samfällighet där jag är sekreterare. I Mulde Samfällighet har delägarna andelar i en släktäkt, stenbrott, grustag, sojde (där man bränner tjära) och Garngården där samtliga medlemmar, som så önskar, kan sätta upp en fiskebod. Sammanträdet skulle vara i Garngården, så på förmiddagen var vi och städade upp i vår strandbod. Boden använder vi inte nu för tiden, men när barnen var små och vi var vid stranden och badade var det roligt att ha den. Där förvarade vi badgrejor och dit gick vi och drack vårt kaffe.


Vår strandboden är ett bulhus som Åke tjärade häromåret.


Det var så vackert vid stranden med solen som lyste på Karlsöarna.


Den här boden har tillhört Åkes syster och där har vi haft många trevliga sommarfester. Den ligger lite längre söderut på Muldestranden.


Jag gick hem genom hagen och fick då beundra den här vackra hjorten.

Efter lunch låg jag i solstolen och lyssnade på Lena Endres sommarprogram, vilket fick mig att slumra så gott och sedan var det dags att åka ner till stranden igen och sammanträdet vilket avlöpte lugnt. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och blev omvald, så tydligen har vi skött oss.

Nu är det dags att krypa till kojs.

       

Lördagen den 18 augusti 2007

Ge Röda Korset några timmar av din tid!

Efter ett par blåsiga och mulna dagar skiner solen igen, temperatur 18 grader.

Igår var jag alltså i Hemse och jobbade på Kupan. Vi var bara 2 stycken från Fröjel som var där, så vi hade fullt upp att göra med många kunder och mycket kläder att ta hand om. Röda Korset söker med ljus och lykta efter folk som kan ställa upp och hjälpa till, men det är inte lätt. Nog är det underligt att daglediga och pensionärer är så upptagna så att de inte kan avsätta en halv dag i månaden till välgörenhet. Jag vet att många inte vill skänka pengar till RK och liknande organisationer i tron att pengarna inte kommer fram dit de ska. Skänk då några timmar av din tid istället!

Kuporna har en stor social uppgift att fylla och finns över hela landet. Det är ingen överdrift att påstå att Kupan är en succé. De 289 Kuporna i landet drivs av 7 500 frivilliga och man har 72 000 besökare per vecka. Kupan är idag en stor del av verksamheten inom Röda Korset, inget annat engagerar så många frivilliga i organisationen.

I Hemse där jag är, kommer det ofta in gamla och ensamma, som sätter sig ner en stund för att dricka en kopp kaffe och få en stunds gemenskap. Och den sociala kontakten med kunder och arbetskamrater är inte mindre viktig för oss, som är där och jobbar.

Idag har vi klippt gräsmattorna jag och maken, och fixat till i trädgården så nu har vi helgdagsfint. Vädret gör ju att det växer och grönskar som aldrig förr.


Här ett kort av mina gladiolus som blommar så fint nu.
Lökarna köpte jag i Holland i våras.

Tack alla som kommit med så uppmuntrande kommentarer och mail efter mitt förra lätt deppiga inlägg. Ni är så gulliga så man blir alldeles varm i . Jag känner mig lite piggare och gladare och har besämt mig för att det ännu är sommar ett tag till och att bekymra sig för morgondagen är totalt onödigt, man kan ändå inte göra så mycket åt det. Det blir som det blir!

På sidan Bokhyllan har inte hänt något på ett tag, men idag fick jag ett så roligt mail från Pialotta, så det saxade jag och satte in bland Guldkornen. Titta in där får du se!

Ha en riktigt trevlig helg på badstranden och i hängmattan!
       

Torsdagen den 16 augusti 2007

Sicilien 595:-!

Dagen började med regn och rusk, men nu är det mera växlande, temperatur 21 grader och väldigt blåsigt.

När det blåste och regnade som värst i morse satt jag med mitt morgonkaffe och läste DN. Då fick jag se att Fritidsresor säljer resor till Sicilien för 595:-, endast flyg förstås, men ändå. Så synd bara att det är så varmt där nu och att turistinvasionen där är som allra värst nu i augusti. Nog vore det roligt............

Igår blev det inte så mycket uträttat. Åke är i farten förstås, han har en otroligt vilja att hålla igång, men jag kände mig lite "låg". Det mesta kändes trist och tungt. Inte kan det väl vara höstdepressionen som kommer redan?

Jag kan inte låta bli att fundera över hur det ska bli i framtiden, man blir äldre och äldre och tillvaron krymper mer och mer. Hur kommer åldringsvården att se ut den dag man blir i behov av att utnyttja den? Med alla nedskärningar för de "tärande" grupperna i samhället, känns inte framtiden särskilt ljus ut.
Och ser man på TV är det krig och elände, sjävmordsbombare och lemlästade människor och när vi kommer till ekonominyheterna är det stadigt sjunkande kurser och stor oro. Undra på att man mår dåligt!

Eftersom arbetslusten var på 0, så satt jag vid datorn en hel del. Jag håller på att göra om arkivet här i dagboken. Nu är jag klar med 2007, så det är bara 3 år kvar. Man roar sig så gott man kan.

Idag känner jag mig lite piggare och har fredagsstädat nu på förmiddagen. Ja, jag vet att det bara är torsdag, men imorgon ska jag till Hemse och jobba för Röda Korset på Kupan.

Nu efter lunch ska jag först höra på Ingvar Oldsbergs sommarprogram och sedan ska vi ta en vända på Klinte och handla något gott till middagen, det är ju torsdag och då ska det vara vinvänlig mat!
Få se om det kan få tillvaron att se lite ljusare ut.

       

Tisdagen den 14 augusti 2007

Tisdagstema/Busig

Det här är en riktig liten buse, Bosse o Carinas keeshond Ludde.

       

Tisdagen den 14 augusti 2007

Utbrändhet ingen sjukdom?

Godmorgon, det ser ut att bli en fin dag idag.

Jag vill bara knyta an till gårdagens inlägg angående regeringens sätt att hantera problemet med sjukskrivningar. Jag läste den här artikeln, Socialstyrelsen nedvärderar våra osynliga stresssjukdomar av Jörgen Herlofson, i DN i morse. Inte kan man väl göra annat än att instämma i det han skriver. Jag haft både arbetskamrater och bekanta som "gått in i väggen" och inte hade de överlevt om de inte blivit sjukskrivna för att få återhämta sig. Hur tänker man på socialstyrelsen? Stackars alla svaga grupper i samhället, som ju måste se framtiden an med bävan.

Och det inkluderar ju även oss pensionärer. Är det någon som hört regeringen tala om att förbättra villkoren för oss? Icke! Jag röstade på Alliansen och trodde på den, men nu vete sjutton om det inte var ett felaktigt beslut!

Nog om detta. Nu ska jag gå och ta hand om en påse flundror som ska rensas och flås. Maken har varit ute skaffat fisk till middagen. Få se om sönerna med sambos ställer upp och hjälper till att äta upp dem.

Ha det gott!

       

Måndagen den 13 augusti 2007

Kärlek

Dagens frågor kommer från Rebecka och Kajsa

 • Minns du din första riktiga kärlek? Var, när, hur?
  Visst minns jag min första kärlek.
  Jag gick på läroverket och var inackorderad i Visby. Han bjöd på bio och choklad.
 • Minns du första killen du hade? Kommer du ihåg hur det var? Kändes?
  Vad då hade?? Där går nog gränsen för vad jag avslöjar här i bloggen.
 • Tror du på kärlek vid första ögonkastet? Varför, varför inte?
  Jag tror på kärlek vid första ögonkastet, för visst kan det hända att personkemin stämmer så där omedelbart.
 • Vad är kärlek för dej?
  När man ser till en annan människas bästa före sitt eget.
 • Har du en pojkvän/flickvän för tillfället? Hur länge har ni varit tillsammans, bor ni ihop?
  Jag är gift och sammanboende med min man, Åke, sedan 46 år.
       

Måndagen den 13 augusti 2007

Sommar med Susanna Alakoski

Vädret är precis likadant idag som de senaste dagarna, ganska behagligt fast solfattigt.

Idag har jag varit ute i trädgården och rustat och just nu har jag lyssnat färdigt på Susanna Alakoskis sommarprogram.

Har du inte lyssnat på det? Gör det, om du har tillfälle! Det är verkligen värt att lyssna på i dessa dagar då vi diskuterar hushållnära tjänster eller pigavdrag, som det också kallas. Nu har regeringen ju också kommit på den lysande idén att ta bort sjukskrivning vid utbrändhet och drastiskt minska ner sjukskrivningstiderna vid andra sjukdomar.

Musikvalet i Susannas program var väl inte helt i min smak, men det passade till det hon talade om, så det blev bra ändå och så hade hon med Christina Lugn och henne gillar jag skarpt. Jag glömmer aldrig när jag hörde hennes första sommarprogram för många år sedan. Hon var helt osannolik!!

Nu är det dags för eftermiddagskaffe. Ha en fin fortsättning på dagen!

       

Söndagen den 12 augusti 2007

Söndagsfrid

Mestadels mulet och disigt, men varmt ca 22-24 grader har det varit både igår och idag.

Igår hade jag bestämt att jag skulle måla färdigt på förmiddagen och rensa i trädgårdslandet på eftermiddagen. Det visade sig vara totalt fel prioritering. På förmiddagen sken solen lite svagt, vid lunchtid mulnade det till och på eftermiddagen regnade det. Fönstrena blev färdiga i alla fall.

Krister och Thomas tittade införbi på förmiddagen och blev kvar en stund. Sedan skulle de åka och bada, men jag misstänker att det inte blev något av med det, eftersom vädret blev som det blev.

Idag har vi lytt tredje budordet och helgat vilodagen. Vi har med andra ord inte gjort just någonting.
Jag inledde dagen med att ta mig ett skönt bad och använde en badkula som jag fått i present av Kerstin. Den doftade väldigt gott, det var olja i den och rosenblad som simmade runt i badvattnet, riktigt lyxigt kändes det.

Ren och fin satte jag mig sedan ute och löste lite korsord innan det var dags för matlagning.
Efter lunch satt vi ute och lyssnade på Christer Fuglesang´s sommarprogram, som var riktigt trevlig. Sedan tog jag mig en promenad till Klinte kyrka, var inne på kyrkogården och tittade till mammas och pappas grav och fortsatte sedan till Klintehamn. Där hade jag stämt träff med maken, som var och såg på en fotbollsmatch.

Nu ska jag gå och laga till något gott till kvällsmat.

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 18:00 |

Fredagen den 10 augusti 2007

Kronvallsknappen

Efter en natt med åska och regn (8 mm) fick vi en riktigt härlig sommardag. Visby hade kl 13.00 varmast i Sverige med 27 grader.

Förmiddagen höll jag på med fredagsstädning och på eftermiddagen blev det målning igen. I morgon är det det sista och sen är det klart för den här gången. Om inte maken hittar något nytt projekt förstås.

Ikväll har vi varit vid Kronvall i Eksta och sett skådespelet Kronvallsknappen ett bygdespel som framförs av amatörer från Eksta och Sproge hembygdsföreningar. Det var 16:de gången skådespelet framfördes. Det var en härlig kväll och massor av folk hade samlats.

Kronvallsknappen är en närbildd från Ekstastranden sommaren 1361 då Waldemar Atterdags soldater landstiger vid Kronvall för att dra vidare till Visby, där det brandskattar staden. En grupp av soldaterna drabbar samman med Ekstabönderna. När danskarna drar vidare efter striden, lämnar de kvar döda och sårade Ekstabönder och också en dansk soldat, som skadats och han och en flicka från Eksta förälskar sig. Han skär då bort en knapp från sin uniform och ger till flickan, som ett bevis på sin kärlek, därav namnet på bygdespelet.


En scen i slutet.


Här tar man emot åskådarnas applåder.


Det var en otroligt vacker solnedgång.

När föreställningen var slut fick vi kaffe och saffranspannkaka med sylt och grädde, helt enligt gotländsk tradition.


På vägen hem stannade jag och tog ett kort av solen när den försvann ner bakom Lilla Karlsö.

Efter en stunds TV-tittande har det nu blivit hög tid för att krypa till kojs.

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 23:000 |

Torsdagen den 9 augusti 2007

Utmanad

Nu bryter solen fram efter en morgon och förmiddag med regnskurar och åskmuller. Varmt och skönt är det 20-22 grader och likadant var det igår. Morgonen började med regn, men sen blev det riktigt kalasväder på eftermiddagen.

Åke körde in några pallar ved och jag rensade lite i rabatterna och grundmålade några ladugårdsfönster.

På kvällen gick jag en promenad ner till stranden och det var jätteskönt. Många myggstick blev det, men det gjorde inte så mycket, för det var inte något krut i de myggorna i alla fall. Inte en enda bula blev det efter deras anfall.


Den ena gåsflocken efter den andra passerade över huvudet på mig.

På en åker stod det 3 tranor alldeles intill vägen, men innan min sega kamera hade vaknat fick de se mig och flög iväg. Då skulle jag försöka få ett foto av dem i luften, men då kom det en bil.

Idag har vi forsatt med vedkörning respektive fönstermålning. Nu är det bara en sida av fönstrena kvar att måla.

Åskan har mullrat från och till idag. Är du åskrädd? Jaså inte det, läs då den här artikeln om vad blixten kan ställa till med.

För en stund sedan fick jag ett kärt besök av en mailkompis från Dax-sidan. Det var Gabriella som är och besöker vår ö för första gången. Det är alltid kul att träffas och få ett "ansikte till namnet".

Nu till utmaningen

Jag är utmanad av Britt-Inger

Tack Britt-Inger för dina vänliga ord om min hemsida!

Regler: De som blir tagna ska skicka utmaningen vidare till fyra andra som inspirerar med sin blogg eller personliga hemsida - obs, inget tvång!

Jag håller med Britt-Inger, det här var en rolig, men ganska svår uppgift. Det är ju så svårt att välja bland alla trevliga hemsidor och bloggar. Här kommer i alla fall mina val:

Astrid - www.astridla.com
Astrids hemsida besöker jag nästan dagligen. Hon har mycket trevligt att läsa, vackra foton och en jättemysig blogg. Dessutom en väldigt fin receptsamling.

curlingmormor - http://curlingmormor.wordpress.com
curlingmormor är en ganska ny bekantskap, men hennes blogg andas så mycken kärlek och optimism. Jag blir lika glad varje gång jag besöker den och att hon är en riktig curlingmormor framgår alldeles klart. Lyckliga Lilleman som har en sådan mormor!

Mia - http://www.mia.vox.nu
Mia har en hemsida som ständigt uppdateras, dit kommer jag ofta tillbaka. Dessutom har hon en helt otrolig blogg, På resande fot(steg) där hon gör en fantasiresa genom Sverige baserad på de sträckor hon avverkar på sina promenader.

Pia - pimli.se
Pia´s hemsida och blogg är en stor inspiration och glädje för mig. Henne besöker jag varje dag för att läsa bloggen, som innehåller mycken klokskap. Layouten på pimli.se är helt otroligt läcker och hon delar med sig av sina kunskaper på sin sida Tips & trix.

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 13:50 |

Tisdagen den 7 augusti 2007

Tisdagstema/Sött

Det är sommar! Och då väljer jag ett foto från en helt annan årstid.

Ett gammalt kort, med något som jag tycker är väldigt sött. Våra två barnbarn, Edoardo och Gaetano från Sicilien är på besök här på Stenstugu julen 1997. Pojkarna fyller i sommar 13 respektive 18 år, det är fasligt vad åren går!

Här är tolkning nummer två på temat sött. Riktigt sockersött är det!

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 10:05 |

Måndagen den 6 augusti 2007

Medeltidsveckan/Tjejsnack

En solig och fin dag, temperatur runt 20 grader.

Igår var det också ett helt strålande vackert väder. Medeltidsveckan inleddes och vi åkte in till Visby vid 10.30-tiden för att gå på marknaden och för att se "Det festliga intåget". Där hade vi bestämt träff med Krister och Thomas och Thomas föräldrar. Det var massor av folk i farten, men med mobil hjälp lyckades vi sammanstråla och hade en trevlig stund tillsammans.
Jag tog lite kort från intåget och marknaden och dem kan du se HÄR eller via Ingrids Foto/Mina album på MSN.

Vi stannade inte i stan så länge och när vi kom hem la vi oss ute i solen och slumrade faktiskt till ett tag. Det var så varmt och gott!

Vad händer idag? Det gäller ju att ta vara på det vackra vädret. Åke är redan iväg och slår rapsstubb, jag ska åka på Klinte och köpa en burk färg, så att jag kan få måla färdigt på verandan. Åke har också skaffat några nya fönster till ladugården och även de ska målas. Och så är det gräsklippning förstås! En skön stund ute i solen med måndagens DN-kryss måste det ju också bli tid till. Så nu avslutar jag morgonpasset här vid datorn.

Ha en trevlig dag och hoppas att solen lyser på er allihop.

Gröna fingrar

Dagens frågor kommer från Malin

 • Vad har du mest av; blomväxter eller gröna växter utan blommor, har du någon favorit?
  Jag har i huvudsak gröna växter, men några blommande är det allt också. Min favorit är en doftranka, som jag ärvt efter mamma, den blommar nästan året runt.
 • Har du balkong, trädgård etc. där du odlar något själv, vad?
  Vi har trädgård där jag odlar "allt", både fruktträd, grönsaker och blommor.
 • Vilka växter tycker du är lätta/svåra att hålla levande?
  Innan den här sommaren skulle jag sagt att tagetes är väldigt lättodlat, men i år har jag verkligen misslyckats med dem. Lätt att hålla levande har en kaktus, som jag nog haft i 25 år, varit. Begonior brukar inte bli långlivade hos mig.
 • När du köper växter till dina fönster, hur tänker du då?
  Vi har öster och söderläge på våra vardagsrumsfönster, så det måste man ta hänsyn till. För övrigt vill jag ha en blandning av gröna och blommande växter.
 • Anser du att du har gröna fingrar?
  Jag önskar att jag skulle kunna säga att jag har gröna fingrar, men tror inte att jag har det i alla fall. Jag misslyckas alltför ofta, men ambitionen är alltid hög.
       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 09:10 |

Lördagen den 4 augusti 2007

Bröllop på Ekstastranden

Regnet hänger i luften och det är bara 16 grader.

Idag skulle det ju vara solsken! För idag gifte Sofia vid stranden i Kronvall, Eksta. Vi var minsann där och kikade på henne, jag och maken. Det var tur att Sofia hade hjärtansjalen på sig så att hon slapp frysa. Alla bröllpsgästerna var så finklädda och hade solrosor i händerna.


Brudparet var så vackert och sjalen så fin.

Vad gör vi annars idag? Inte så mycket, det är så grått och trist. Vi har just ätit lunch, rökta flundror med äggröra och tomater, mycket gott. I eftermiddag ska vi åka en vända på Klinte och handla och sen blir det väl TV-tittning och korsordslösning.

Igår regnade det hela dagen, vi fick totalt 7 mm, och då passade jag på att baka saffransbullar som ska med till Visby imorgon för försäljning på medeltidsmarknaden (det är inte jag som säljer dem utan Fröjel Rödakorskrets). Medeltidsveckan startar imorgon och medeltidsmarknaden inleds 10.30 och då får vi verkligen hoppas att vädergudarna är nådiga!

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 13:10 |

Torsdagen den 2 augusti 2007

Fel i DN-krysset

Mest mulet faktiskt, temperatur ca 18 grader.

Gårdagen var riktigt fin. Solen sken hela dagen och man ville bara vara ute. Jag målade stolpen på verandan och så klippte jag gräs. Dessutom blev det en skön stund med DN:s Sommarkryss. De här sommarkryssen som kommer varje dag är lättast på måndagarna och blir sedan svårare för varje dag. Hur jag än bar mig åt, kunde jag inte lösa gårdagens. Allt gick bra utom ett par väldigt konstiga ord mitt i.

Jag fick ge upp, men när jag kollade lösningen i dag, så var det ett fel i gårdagens tidning! Det har jag aldrig varit med om förut, men det är klart att sådant kan ha hänt förr, fast man har trott att det är de små grå cellerna som är alltför små eller för få.

Jag såg Mysteriet på Blå Tåget igårkväll och kan aldrig låta bli att förvånas över Poirot´s förtjusande sätt att tala om sig själv i 3:dje person.

Idag har vi varit på Klinte och handlat på förmiddagen och i eftermiddag ska Åke hjälpa en granne med halmpressning och jag ska nog ta mig en promenad ner till stranden. Just nu håller tvättmaskinen på att ta vara på veckans tvätt, så jag får väl serva den först. Plocka i, plocka ur och hänga, skulle man inte kunna ha en maskin till det också!

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 11:50 |

Onsdagen den 1 augusti 2007

Skördemånaden

En ganska solig morgon, men molnen hotar, temperatur ca 17 grader.

I min 10-årskalender presenteras augusti månad så här. Texten är densamma som i den gamla bondepraktikan. Nu hoppas jag att augusti lever upp till sitt rykte som den bästa sommarmånaden. Juli vill man helst glömma!

Igår kväll var vi uppe i Skolgården i Fröjel och hörde på "3 duktiga tjejer". De spelade och sjöng utomhus och trots att det stänkte med regn ett tag var det rätt mycket folk och lyssnade på dem. Det började tidigt, så vi hann minsann med Allsång på Skansen också och sedan var det ett ovanligt bra avsnitt ur Morden i Midsomer. Annars har jag varit lite besviken på den serien iår faktiskt. En del avsnitt har varit erbarmligt dåliga och några har jag inte ens haft tålamod att se färdiga.

Idag är Åke och slår rapsstubb igen och jag ska ut och leka målare. Färgen på en av stolparna på vår veranda har börjat flaga och den skrapade och grundade jag igår. Få se om jag kan få den att se bättre ut.

       

Prenumerera? | ? | Till Ingrids Sida | Skrivet 09:50 |


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Augusti


ARKIV 2007

Google