Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Juli 2008        Augusti 2008         DagbokSeptember 2008 »


Blogg från Sicilien

Söndag 31 augusti 2008 | 11:20 | 15 grader

Idag är det Fototriss som går av stapel och när jag tittade in på andra bidrag hittade jag en blogg från Sicilien, Livet på citronodlingen. Pysen har massor av trevliga videos och foton från Sicilien och vad jag kan förstå måste hon bo i trakterna där Eva är. Visst är det helt fantastiskt att man kan få kontakter på det här sättet via cyberrymden. Det är sån´t här som gör att jag tycker att det är så roligt att blogga och att vara med i olika fototeman, man hittar så många trevliga hemsidor och bloggar.

Lite musik på söndagen kunde väl vara trevlig? En låt som Pysen har med i sin blogg hade jag totalt glömt bort, men den är så hemskt bra och har varit väldigt populär här i Sverigen. Det är den här låten med Umberto Tozzi. Han deltog med den i Eurovision Songcontest 1987 och kom trea.

Ha en riktigt skön söndag!


Jag fattar inte...

Lördag 30 augusti 2008 | 23:30| 18 grader

Här sägs att vi har så stor arbetslöshet och att det går ut stora ungdomskullar från gymnasieskolor och universitet som kommer att få väldigt stora svårigheter att få arbete och så läser man att de unga ratar att jobba i staten.

Inom 10 år kommer runt 350 statsanställda på Gotland att gå i pension och i hela landet pensioneras runt 60.000 statsanställda de närmaste åren och nu oroar man sig över att det är så få unga som vill ha de tjänsterna. Och ungdomar, som redan är statsanställda, försöker byta till arbete inom den privata sektorn. Jag kan inte få det här att gå ihop? Har vi verkligen så många arbetstillfällen för unga akademiker att de kan välja och vraka mellan statsanställning och privat anställning? Tydligen är det så, för Statstjänstemannaförbundets ordförande Anette Carnhede säger sig vara orolig för att det kommer att bli kompetensbrist inom statliga företag i framtiden. Hur kan det bli så när det går en massa akademiker utan jobb? Tar de inte de tjänster som blir lediga?

För övrigt kan man läsa i tidningen att det den här helgen är en stor hundutställning i Visby, Gotland Dog Show, med över 1700 hundar. Den pågår i dagarna två och i morgon tror jag att vi ska ta en vända till Visby och titta på alla hundar. Få se om mina planer går i lås.

Idag har det varit ett strålande väder. Jag pysslade i trädgården på förmiddagen, vi var på gravarna i Fröjel med blommor och på eftermiddagen gick jag en lång skön promenad via Klinte kyrka och var inne där med blommor på mammas och pappas grav och sedan fortsatte jag till Klinte där Åke mötte upp med bil.

Nu har vi lämnat sommaren och ordningen i TV-tablån börjar bli återställd efter OS. Postkodmiljonären, Dobidoo och andra gamla godingar dyker upp efterhand. Ikväll såg vi på Masjävlar. Det är en film som jag sett förut bitvis, men nu såg jag hela och den är verkligen bra. Den har en underbar blandning av burleskeri, tragedi och komedi. Man skrattar, men rätt vad det är sätter man skrattet i halsen och känner stort, stort vemod över hur människor kan fara så illa med sig själva och ändå var övertygade om att de gör helt rätt.

I inboxen, som nu bara innehåller trevligheter, kom det idag flera hösthälsningar från Veckosidan.com. Jag har valt ut en av dem och här kommer den:

Tack Ulf!


Tack Ephone!

Fredag 29 augusti 2008 | 14:30 | 14 grader, blåsigt

Min fundering igår fick sin lösning idag. Inte heller i morse fanns det någon spam i inboxen, så jag gick in och kollade på Ephone´s hemsida igen och hittade det här meddelandet:

Det märks att det är många utlänningar som jobbar på Ephone, svenskan i meddelandet är väl inte helt perfekt. Men vad gör det, nu slipper man se alla skräpmail och även risken för att få virus den vägen ska tydligen komma att minska och det tackar man ju för. Idag har det inte kommit ett enda skräpmail. Det är verkligen underbart!

Ett trevligt meddelande hittade jag i inboxen i förmiddags, det var en hösthälsning och den passar det ju bra att presentera här idag. Det är grått, småregnigt och ruggigt idag, riktigt höstlikt.

Tack Joan för ditt fina kort!

Nu får vi se om vädret blir lika fint i helgen som utlovats. Det skulle vara skönt med lite sol och värme. Åke börjar prata om att åka till Sicilien och visst skulle det vara skönt med en veckas sol och värme. Vi får väl se hur det blir med det? Hur vädret nu än blir så önskar jag alla en riktigt trevlig helg!


Inga spam??

Torsdag 28 augusti 2008 | 14:30 | 16 grader, riktigt blåsigt

Inte för att jag vill ha spammail, absolut inte, men helt plötsligt är de borta. Förut fick jag ca 50-60 spammail om dagen, i måndags var det 45 st, i tisdags 3, igår 2 och hittills idag har det bara kommit 1. Min internetleverantör har inte meddelat någonting om att de gjort någon förändring. Man tycker, att om förtjänsten är deras, så borde de jublande och triumferande meddela att de löst problemet med alla skumma erbjudanden som har fyllt mailboxen. Jag har kollat min webmail också för att se om se kanske låg kvar där, men där är tomt. De har helt enkelt försvunnit!! Vad kan det bero på? Och då infinner sig genast tanken, får jag de mail jag ska ha eller försvinner en del sådana också? Nu blir jag orolig! Jag får nog ringa Ephone och höra vad de har att säga.

Blåsigt är det idag, men ganska skönt ute ändå. Jag har varit ute och klippt lite i äppelträden, inte för att jag vet hur man beskär, men alla knippen med små, små äpplen har jag klippt bort, så slipper man hålla på att plocka upp dem från marken. Katterna har fått en ny omgång med fästingmedel och nu har jag tvättat sängöverkast och frottéhanddukar som de har legat på. En och annan kattloppa har älsklingarna säkert haft i pälsen och de stryker ju också med när katterna får fästingmedel.

Vad jag gjorde igår ska jag inte orda om, det finns att se i gårdagens Efit. Tilläggas kan att regnet som började igår kväll gav över 10 mm.

Den här söta hösthälsningen har jag fått från Maggan. Tack för den!


Sårbart samhälle

Onsdag 27 augusti 2008 | 09:30 | 16 grader

Nog lever vi i ett bra sårbart samhälle när alla samhällsfunktioner är baserade på att datatrafiken fungerar. Här på Gotland har man kunnat höra på radion och läsa i tidningarna att Sårbart receptsystem drabbade behövande apotekskunder på ön.

I måndags morse havererade nämligen Telias bredband, vilket gjorde att apoteken på Östercentrum och Visby lasarett inte kunde expediera kunder med recept. De hänvisades till Apoteket Rosen på Skarphäll i Visby, där uppkopplingen fungerade. Det ställde till det för många gamla och handikappade som hade svårt att ta sig till mer avlägsna apotek. Under tisdagen var det fortfarande fel på bredbandet. Swedbanks kontor och flera affärer i Visby drabbades också av felet. Idag ska dock felet var åtgärdat genom att Telia (allmänt kallat Felia) bytt hela servern på Gotland. Att det tagit så lång tid att åtgärda felet beror på att man inte haft reservdelar på lager.

Just när det gäller apoteken så har datoriseringen tagit riktig fart de senaste åren och nu har vi inte längre några receptblanketter hemma utan de är elektronisk lagrade. Tryggt och säkert? Javisst, så länge allt fungerar som det ska. Nog kan man tycka att en så viktig samhällsfunktion som expediering av medicin borde ha någon manuell backup. Tänk om jag t ex inte kunnat få ut medicinen när jag fick bältros. Där gäller det att få medicin inom 48 timmar från utbrottet, annars har den ingen effekt. Och det kan ju finnas bra mycket viktigare skäl till att en person omgående måste få ut sin medicin, diabetiker, hjärtsjuka m fl. Jag tycker att man måste tänka till och se vad det är man håller på med egentligen!

Vad händer här på Stenstugu idag? Vädret är sisådär, men om det blir uppehållsväder ska maken ut bakom ladugården och klippa gräs, jag ska roa mig med att ta vara på en del tvätt. Det är Efit idag, så kameran får följa min dag. Hoppas, hoppas på att jag kan ta mig en promenad i eftermiddag.

Gårdagens jubel över sommarvädret var snabbt övergående, fram på förmiddagen mulnade det till, shortsen åkte av och jeansen på. Tvätten fick jag plocka in halvtorr och hänga inne för eftertorkning. Det började regna på kvällen och har regnat en hel del inatt.


Shortsen är på igen!

Tisdag 26 augusti 2008 | 09:30 | 16 grader

Alldeles stilla är det ute och solen lyser helt underbart. Tvättmaskinen går för fullt och nu ska det putsas fönster, så att solen kan få titta in och vi titta ut.

Jag önskar dig också en riktigt fin dag!


Grått och trist

Måndag 25 augusti 2008 | 14:30 | 15 grader

Idag är det riktigt grått och kyligt. Vi var på Klinte på förmiddagen för att fylla på förråden och för att tanka bilen och bensindunken till gräsklipparen och det var riktigt otäckt ute. Jag gick ju iväg utan jacka, jag har ännu inte kommit på att man måste ha ytterkläder på sig. Åke håller på att köra in vedpallar, så nu är han redo för att börja vedeldningen igen.

Vi hade i alla fall tur med vädret igår när vi hade sammanträdet nere i Garngården. Det kom några stänk regn på morgonen, men sen klarnade det upp och eftermiddagen blev riktigt fin. Det var rätt många som ställde upp på mötet och det gick bra alltihop. Jag fick förnyat förtroende som sekreterare och protokollet skrev jag i ordning direkt när jag kom hem. Visserligen gjorde jag noteringar, men det är alltid bra att ta sånt där medan man har allt i minnet. Dessutom har vi bytt kassör, så den nya behöver lämna in en kopia av protokollet till banken, för att få disponera kontot.

I lördags gick jag en promenad ner till stranden på eftermiddagen och tänkte att jag skulle få se räven, men inte visade han sig för mig inte. Jag hann precis hem när det började regna och sedan fick vi 7 mm under kvällen och natten.

Enligt Gotlandska.se finns Josefin Nilsson från Ainbusk med på en "hemlig" lista över artister som förlag och skivbolag vill se i Melodifestivalen 2009. Med på listan är ockå Veronica Maggio, Timbuktu och Peter Jöback. Här får du ett lite smakprov på hur Ainbusk med Josefin Nilsson låter i en psalm som man önskade att man snart skulle kunna få sjunga igen:

Visst är den fin på gotländska!


Krister möter en räv

Lördag 23 augusti 2008 | 10:50 | 15 grader

Idag väntar regn och rusk och dagen har inletts med dimmigt väder och det känns som om de skulle börja regna när som helst. Åke har varit nere vid hamnen på Klinte på morgonen och kom hem med ett gäng flundror, så de har jag rensat och flått nu. Nystekta flundror blir det alltså till middag idag, mums!

Igår blev det riktigt fint väder fram på dagen, så jag satte igång med gräsklippning. Det är hemskt vad gräset kan växa trots att det är sent på året. Det märks att det finns mycket lagrad energi i jorden efter torrperioden. På eftermiddagen kom Krister och Thomas förbi. De hade varit i Hemse och badat i badhuset. Det var sista dagen på deras andra semesterperiod. De har varit ledig i 14 dagar och det har inte varit något bra semesterväder under de dagarna. Men så är det, de satsade på att augusti är en säker sommarmånad, men i år blev det inte så.

När de åkte härifrån körde de ner till Muldestranden och parkerade bilen där för att ta en promenad längs stranden. Kameran hade de naturligtvis med sig och tur var ju det, för de träffade på den här tama räven.

I morgon är det årsmöte i Fröjel Sockens Första Skifteslag och det ska vara nere i vid Muldestranden, närmare bestämt i Garngården, där vi har en lite fiskebod. Jag är sekreterare, så vi måste givetvis vara med. Nu får man hoppas att det blir bra väder och att den där räven visar sig för oss också.

Jag pratade med Eva på Sicilien igår och där har de ännu högsommarvärme (jag ser att just nu har de sol och 28 grader varmt). Hon sa att de börjar gå och längta efter att det ska bli någon typ av väderförändring. Solen bara skiner och skiner varenda dag! Tänk så olika det kan vara. En svenska har förresten, genom att hon hamnat på min hemsida, tagit kontakt med Eva och bokat in en veckas semester i oktober månad för sig och en väninna på Villa Citrus, Eva och Claudios lilla lägenhetshotell. Det tycker jag är roligt, att någon hittad dit via min hemsida.

Ha en riktigt trevlig fortsättning på helgen!


Är det höst nu?

Torsdag 21 augusti 2008 | 10:50 | 17 grader

Jag tycker nog att det definitivt känns som höst. Idag har det regnat lite lätt och det blåser en hel del. Jag hoppas på bättre väder i eftermiddag så att jag kan få göra färdigt i trädgårdslandet. Äpplena dråsar ner från träden i snabbare takt än vi hinner plocka bort dem och sommarblommorna börjar ge upp. Petunia gillar inte regn!! Men det finns fördelar också med den här årstiden. I växthuset mognar tomater och vindruvor och utanför köksdörren dignar björnbärsrankorna av mogna bär. Det är bara att ta för sig.

I mailboxen hittade jag dessutom den första hösthälsningen i morse. Jag har ju inga gåvosidor längre, men det finns en del goda vänner som bortser från det och skickar mig hälsningar i alla fall. Och den här är verkligen speciell - minst lika fin som en award!

Tack snälla Berit för din vackra hösthälsning!

Nu har jag "bakat ihop" mina olika fototemabloggar till en som heter Veckans fototeman och där finns nu det första inlägget i Pumitas nya fotoutmaning Utan Ord. I Veckans fototeman ingår nu Fototriss, Ordlös Onsdag, Tisdagstema och Utan Ord. Tyvärr försvann ju länkarna från de förra bloggarna, men det gör kanske inte så mycket. Det är väl inte så många som letar i gamla inlägg, för det kommer ju nya mer eller mindre dagligen.


Award

Onsdag 20 augusti 2008 | 17:00 | 20 grader

Jag har fått en award från Annette, Anesas-Bildblogg. Det gläder mig mycket, tack snälla Annette.

För vänskap över nätet
För inspiration
För glädje...

Regler finns det också:

  1. Du kan ge utmärkelsen till en eller hundra eller vilket antal du vill - det är upp till dig. Se till att du länkar till deras bloggar i ditt inlägg.
  2. Länka sedan tillbaka till Tammy Vitale så att hon kan besöka alla underbara kvinnor som får den. Syftet med utmärkelsen är att sända lite kärlek till de kvinnor som gör din dag, som lär dig nya saker och som lever sina liv fulla av generositet och glädje.
Jag kan omöjligt välja ut någon av alla mina underbara bloggvänner för ni är alla värda den här awarden.

Varsågod att ta den med dig om du känner för det!

Idag fick jag reda på att Pumans Dotter startat en ny fotoutmaning, som hon kallar Utan Ord och den kommer hon att lägga ut på måndagarna. Jag funderar på att vara med där också, men börjar känna att jag kanske ska ta och samla ihop alla bloggar med fototeman. Det börjar bli många nu!

Lite nytta har jag gjort idag. Jag har grävt upp ungefär hälften av sommarpotatisen och om vädret håller sig så ska jag ta upp resten i morgon. Man får vara rädd om ryggen! Maken har varit i skogen och hämtat hem det han sågade ner igår och nu sitter han och ser på OS.


Det räckte inte..

Tisdag 19 augusti 2008 | 18:00 | 19 grader

att vi höll tummarna. Idag har vi sportat framför TV, jag och maken. Mitt intresse för OS:et är måttligt, men höjdhoppsfinalen med Stefan Holm höll mig fången i fåtöljen "to the bitter end". Vår insats var att hålla tummarna för Stefan och det gjorde vi minsann krampaktigt, men inte räckte det. Han fick lämna sitt sista OS (och kanske sista stora tävling över huvud taget) utan medalj. Det är inte utan att vi tycker lite synd om honom. Och ännu mera synd är det om Susanna Kallur som ramlade så olyckligt i kvalloppet. Det kan inte vara lätt med all träning och all möda som lagts ner i förhoppning om att vara i form inför den här tävlingen och så går det så illa! Inte att undra på att tårarna rann. Therese Ahlshammars baddräkt sprack!! Ara Abrahamian fick en bronsmedalj, men ansåg sig feldömd och kastade den ifrån sig. Det verkar inte som om det här är Sveriges OS direkt.

Vad kan man annars säga om den här mastodonttävlingen? Att Kina fick den är nog ett riktigt stort misstag. Det är ingenting som kommer att göra tillvaron för kineserna lättare. Jag tror inte att öppenheten mot övriga världen kommer att bli annorlunda än innan OS. Jag hörde i radion idag att kinesiska staten sänt ut 400 milj broschyrer om hur kineserna ska uppföra sig nu under OS. Det finns anvisningar om hur de ska vara klädda till och med. De får inte ha vita sockor till svarta skor och klädseln ska vara diskret med högst 3 färger inblandade i dräkterna. Och så historien med den lilla flickan som inte fick sjunga själv för att hon inte var söt tillräckligt. Och en del av det ståtliga fyrverkeriet vi fick se i TV på invigningen var en datasimulering. Vad är det för land??? Man kan fundera på hurdan pressen på deras idrottsmän är och om de också fuskar sig fram?

Igår klarnade vädret upp, så efter lunch gick jag en lång och skön promenad. Åke var i skogen och tog vara på några vindfällen, så jag gick först ner och tittade till honom litet och sedan gick jag genom Masshagen hem. Det är mitt favoritställe året runt och där har jag varit sedan jag var liten. Pappa var väldigt naturintresserad och tog med oss ut i skog och mark och lärde oss massor om växter och fåglar och alla möjliga kryp. Allt kommer man ju inte ihåg, men något har nog fastnat.

När Åke kom hem från skogen satt vi ute i en blek höstsol och drack kaffe. Det var riktigt skönt ute, men rätt vad det var mulnade det till och så började det regna igen. Inte mycket, men det blev för blött att vara ute.

Vädret idag har varit mest mulet, så det har passat bra med inneaktiviteter i form av TV-tittande och daterande. Jag har uppdaterat Tisdagstema , som idag är metall och Månadsbilden.


Nicola Di Bari

Måndag 18 augusti 2008 | 10:00 | 15 grader

Idag gör vad jag kan för att glömma det tråkiga vädret och har satt på en gammal LP på skivspelaren. Jag lyssnar på låtarna från Ti fa bella l'amore med Nicola Di Bari. Den är gammal och sliten och kom ut någon gång på 70-talet, men jag älskade den, spelade den jämt och kunde alla låtarna utantill.

Nicola Di Bari föddes 1940 i Zapponeta, som ligger i sydöstra Italien. Han vann San Remofestivalen 1971 och 1972 och 1972 representerade han Italien i Eurovision Song Contest med I Giorni Dell'Arcobaleno. Han har också varit framgångsrik i Latinamerika med sina album inspelade på spanska.

Jag har inte lyckats hitta någon av låtarna från Ti fa bella l'amore på Youtube. Jo jag har hittat titelmelodin, men med en annan sångare. Här är i alla fall låten han vann med i San Remofestivalen 1972 och sedan ställde upp med i ESC. Där placerade han sig som nr 6. Vinnare det året blev Luxemburg med Vicky Leandros som sjöng Aprés Toi.

Nu ska jag gå och ta hand om en hög med strykning. Väderprofeterna har utlovat uppklarnande väder i eftermiddag och om det skulle bli så, tar jag mig nog en promenad efter lunch.


Gott för bönderna

Söndag 17 augusti 2008 | 13:30 | 16 grader

Idag är vädret gott för arrendatorn och alla andra bönder, som fick rapssådden klar förra veckan, för inatt började det regna och det fortsätter ännu så sakta och vackert. Hittills har vi fått ca 12 mm. Jag försöker därför glädjas med bönderna och bortse ifrån att det är en väldigt grå och trist söndag. Åke har en massa fotbollsmatcher att klara av i eftermiddag och jag tänker roa mig med att se en del Tv-program på SVTPlay, program som jag missat förut.

Gårdagen på Kupan gick bra. Vädret var hyfsat och det var jättmånga kunder hela tiden. Ännu verkar det som om det finns en hel del turister kvar här på ön, men på tisdag börjar skolorna och då lär de flesta försvinna härifrån och lugnet lägrar sig igen.

Det är väldigt roligt med alla sommargäster och turister, men lite, lite irriterad blir man över att det är så mycket folk överallt. Vi är ju liksom inte vana vid köer och bilkörningen ska vi bara inte tala om. Igår morse var det nog många som skulle med båten, för det var en ständig karavan med bilar på väg norrut förbi vår gård vid 5.30-tiden. Många av dem körde mer än tillåtna 90km/tim, det är helt klart. En del kommer med sådan fart att det bara smäller till och så har de passerat. En eller annan fartkontroll här utanför skulle nog kunna ge en hel det intäkter i form av böter.

Eftersom jag är lite gnällig idag lägger jag in den här annonsen som Donnergymnasiet i Klintehamn satt in i tidningarna med anledning av sitt 10-årsjubileum.

Man får hoppas att det inte är en svenskalärare som formulerat den.

Ha en riktigt trevlig helg!


Full fart..

Fredag 15 augusti 2008 | 16:30 | 19 grader

har det varit på oss pensionärer idag. Åke hade klockan på ringning redan kl 05.30 för han skulle köra ett lass säd till Lantmännen för en granne. De skulle köra med varsitt lass och vara nere redan 06.20. Jag låg lugnt kvar i sängen ett tag till. Åke var hemma straxt efter 7 och då vilade han ett tag, åt frukost och sedan gav han sig iväg för att hjälpa till med ringvältning och det tog hela förmiddagen.

Jag satte igång tvättmaskinen och sedan gick jag ut i trädgården och började plocka upp nedfallna äpplen och grenar efter gårdagens stormvindar. Jag hade bytt handdukar och lagt rent i sängarna på morgonen så det blev några maskiner tvätt och vädret var bra så jag kunde hänga ute. Men efter lunch kom vår arrendator och började så raps på åker här utanför och det dammade så hemskt, så jag fick plocka ner tvätten igen. Det mesta hade hunnit torka, men lite fick jag hänga inne.

I eftermiddag har jag hackat gångarna och räfsat, så nu ser det riktigt bra ut. En vända på Klinte har vi också varit. Kattmaten (och en del annat också) var slut och då är ju katastrofen nära. När herrarna kommer inmarscherande vill det till att man får fram matburken kvickt. Annars får man snubbla fram i köket med två katter snoende kring benen. Grållen jamar uppfordrande och Svarten slår efter mig med tassen för att jag ska se att han börjar bli irriterad.

I morgon ska jag till Hemse och jobba på Kupan mellan 10 och 13. Vi är bara två stycken i morgon, men förhoppningsvis ska det gå bra ändå. Vi får väl koncentrera oss på att expediera kunderna. Sortering, städning och sådant får komma i andra hand. Det är inte lätt att få folk att ställa upp och jobba ideellt. Vi är 300 personer i Fröjel, men bara 3 som är villiga att ställa upp och jobba 1 dag/mån för Röda Korset?!?

Ha en riktigt trevlig helg!


Pussa boken

Torsdag 14 augusti 2008 | 15:30 | 19 grader, kulingvindar

Jah Hollis hade ett så bra uttryck i ett inlägg angående vädret. Han sa att det blåste huggormar. Det tycker jag att det gör här idag. Uttrycket hör nog ihop med kombinationen blåst och kyla, men med min motvilja mot blåst så tycker jag att det kan gälla idag också. Gotlandsfärjan är inställd nu på eftermiddagen och det är ett bevis så gott som något på att det blåser ordentligt.

Igår ringde Åke´s tandläkare och ville att han skulle komma på en kontroll idag (hon hade fått ett återbud), så på förmiddagen har vi varit i Visby. Medan Åke satt och svettades i tandläkarstolen gick jag en promenad i stan och var ute och så ner över havet och det såg inte nådigt ut! När vi kom hem hade vinden vräkt iväg alla trädgårdsmöbler och de låg upp och ner i en stor hög intill en buske. Jag har bara rättat till dem lite och låter dem ligga kvar tills det lugnar ner sig. Jag skulle egentligen vara ute i trädgården och jobba i eftermiddag, men det är betydligt trevligare här framför dataskärmen.

I Klintehamn och på nättidningarnas insändarsidor går debatten vidare angående rånet i tisdagskväll. Den anställde vid Preem-macken är sjukskriven och vet inte när han vågar gå tillbaka i tjänst. Nuvarande föreståndaren för Pressbyrån, som bott i Stockholm i 40 år, säger sig dock känna sig trygg. Åtminstone tryggare här i Klintehamn än i Stockholm. Det är klart att ett rån av den här typen inte är en isolerad företeelse. Rån och överfall, som är bra mycket råare än det här, händer mer eller mindre dagligen i våra storstäder. Tänk bara på alla bankrån! För den eller de som drabbas av sådana här övergrepp, kan det vara en personlig katastrof.

Till dagens rubrik, Pussa boken. DN har startat en artikelserie om barns läsning och på första sidan i kulturdelen i tisdags var den här helt förtjusande bilden:


Bilden är ut boken "Boken om boken" av Anna Ribbing (text)
och Amanda Eriksson (bild)

Att barn lär sig läsa böcker är viktigt, det kan inte nog betonas. När jag var barn var böcker ett väldigt viktigt inslag i tillvaron. De bästa julklapparna var julböckerna och bokraderna på stringhyllorna blev längre och längre. Vi fick lära oss att böcker var något värdefullt, något man skulle vara rädd om. Man fick absolut inte rita och kludda i en bok och de riktigt fina böckerna satte mamma plastskydd på för att de inte skulle bli smutsiga. På biblioteket var vi trogna besökare varje vecka och det bars hem tunga kassar med böcker.

Litet av det där tänkandet har jag nog fört över till mina barn. När Eva just börjat skolan kom hon hem en dag och var ledsen på sin fröken. "Se vad fröken har gjort med min bok", sa hon, och visade fram sin läsebok. Där fanns ett avsnitt med övningsuppgifter och eftersom Eva löst alla uppgifterna korrekt, hade fröken, med rödpenna, skrivit ett stort R över hela sidan. Jag lyckades väl lugna Eva, men berättade det för lärarinnan vid ett tillfälle och hon fick sig ett gott skratt.

Så lär barnen att vara rädda om boken, pussa den i stället för att kludda i den och framför allt, läs för dina barn från det att de är små, så att de lär sig vilken rikedom det är att kunna läsa och ta del av allt fantastiskt som händer i böckernas värld!


Väpnat rån i Klintehamn

Onsdag 13 augusti 2008 | 16:30 | 22 grader

Igår kväll fick personalen på Preem-macken i Klintehamn en riktig chock, när tre ynglingar, beväpnade med knivar och en yxa, straxt för klockan 22 rusade in och krävde att få pengar. Det fanns inte annat de kunde göra än att lämna ifrån sig kassan och rånarna fick med sig ca 10.000:-. När polisen kom till platsen spårade de rånarna med hund och hittade ganska snart både kniv, yxa och en tröja. Tre grabbar, som är mellan 16 och 18 år och tillhörande Hasselakollektivet, greps efter någon timma och de sitter nu anhållna misstänkta för rånet.

Hassela är man naturligtvis ledsna idag och beklagar det inträffade. Det är ju många ungdomar som bor på Hassela och går i deras skolor här i Klintehamn, men som vanligt är det inte de skötsamma som märks, utan det är de som missköter sig och ställer till med tråkigheter, som gör att samtliga stämplas som rötägg. Jag har läst lite insändare på nätet idag och där finns många kreativa förslag - till exempel att det är alldeles fel att lägga Hasselakollektivet inne i samhället, man tycker att det skulle placeras på Gotska Sandön! Jag har också sett att en del insändare har tagits bort av redaktionen på grund av att de varit för grova och dessutom rasistiska (de misstänkta rånarna var mörkhyade) .

Helt klart är Klinteborna upprörda och det med rätta. Senast något sådant här hände var när en person på Varvsholms Pensionat överfölls nattetid av inbrottstjuvar. Också den gången var det ungdomar från Hassela och när Pressbyrån i Klintehamn rånades var det också Hasselaungdomar som var i farten. Varje gång något liknande händer säger vi automatisk - Nu har de där Hasselungarna ställt till det för sig igen - sedan brukar vi lägga till - fast det behöver ju inte var de. Men det visar sig ju att det är just vad det är!!

Hassela gör mycket gott. De har kollektiv på flera ställen i Sverige och tar hand om många ungdomar, som annars skulle driva vind för våg. Men här i Klintehamn har nog koncentrationen av den sortens ungdomar blivit lite för stor. Kommer Klintehamn till slut att bli ett enda stort behandlingshem för missanpassade ungdomar? Fastigheter och företag köps upp av Hassela i rasande fart. Snart är det bara ICA och Konsum och bankerna, som inte drivs av dem.

Här på Stenstugu har det varit gräsklippning idag. Igår blev det regnigt på eftermiddagen så det gick inte att vara ute, men idag har det varit jättefint. Nu är det så snyggt i trädgården igen. Gångarna behöver hackas, men det får vara tills i morgon.


Varning!

Tisdag 12 augusti 2008 | 12:30 | 20 grader

Jag tömde min spammapp nu på förmiddagen och då jag kollade den innan tömningen, hittade jag det här mailet från Swedbank med ämne "Kontroll av kontuppgifter":

Swedbank

Pl grund av sakerhetsrisk flr du det har varnings meddelandet frln Swedbank Online.
Swedbank har borjat med nya sakerhets serverar
Tank på att ditt Swedbank Online konto ar fryst for tillfallet.
Om du vill aktivera den igen...flr du trycka på lanken nedan
(länk att klicka på)
Tack för fortsatt samarbete.

MVH:
VD Jan Liden

©Swedbank 2008.

Jag är inte ens kund hos Swedbank och jag hoppas verkligen att det inte är någon kund till dem som gått på det här och klickat på länken. Att de aldrig slutar med sådana här fula knep. Man tycker att det varnats och varnats för just den här typen av mail, så ingen skulle gå på det längre.

Annars innehåller spammappen en mängd fiffiga erbjudanden. Övervägande är alla mail som har olika lösningar för hur jag ska förlänga min penis. Det vill till att de har några riktigt bra knep att komma med för att förlänga någonting som inte finns!! Nog kan man bli trött för mindre.

Gråväder är det idag. Jag har varit och köpt nya jordgubbsplantor och fått dem på plats, Åke har hållit på med gräsklippning och om det inte börjar regna ska jag ut och ta ett tag jag också.Buon compleanno Edoardo!

Måndag 11 augusti 2008 | 17:50 | 20 grader

Idag har det verkligen varit omväxlande väder. Inatt fick vi 5 mm regn, morgonen började med soligt väder, sedan mulnade det till litet och så blev soligt igen. Efter lunch gick jag en promenad ner till Klinte där Åke kom och hämtade upp mig med bilen. När vi kom hem satt vi ute och drack kaffe och då började det bli molnigt igen och rätt vad det var började det regna. Men det blev bara en skur, som gick ganska fort över och sedan sken solen igen. Tala om växlande väder!

Medan jag promenerade lyssnade jag på Sommar i P1 med Gotlands förre länspolismästare Carin Götblad. Carin Götblad slutade som länspolismästare på Gotland för sex år sedan. Under sina tre år på ön gjorde hon sig känd som en viljestark person som bland annat, trots många protester, genomdrev en ny organsation. Bland gotlänningarna var hon en populär polischef och ansågs ha vettiga åsikter.

Hon hade ett trevligt sommarprogram och det var intressant att höra henne berätta om sin första tid här på ön, om sin förkärlek för råttor som husdjur och om de ungdomsråd hon startat i Stockholm för att få ner ungdomsbrottsligheten. Musiken bjöd inte på några större överraskningar utan var allmänt trevlig.

I morgon är det en stor dag för vårt yngsta barnbarn, Edoardo. Då fyller han 14 år och i Italien innebär det att man får börja köra moped. Man måste dock ha gått på körskola först, så de släpps inte ut i trafiken hur som helst.


Tanti auguri a te,
tanti auguri a te,
tanti auguri a Edoardo,
tanti auguri a te!


Och regnet det bara öser ner....

Söndag 10 augusti 2008 | 14:30 | 16 grader

Nu regnar det igen! Nederbörd behövs och jag vet att vi här på Gotland inte ska beklaga oss när man ser hur det varit i landet för övrigt. Men nog är det synd att augusti, som annars brukar vara en pålitlig sommarmånad, börjat så trist! Allra tråkigast tycker jag det är för alla arrangörer och besökare av Medeltidsveckan, som har sin avslutning idag. Ikväll är det stort gästabud på Stora Torget i Visby, så man får verkligen hoppas att det slutar regna snart. Jag unnar verkligen alla turister som dröjt sig kvar här på ön en trevligare fortsättning på vistelsen här.

Oss går det ingen nöd på alls. Idag har Carina och Bosse varit här och ätit söndagsmiddag, Åker sitter och ser TV, OS antar jag, eller någon fotbollsmatch och jag har ju datorn att roa mig med. Jag har suttit här och lyssnat på Pernilla August's sommarprogram medan jag ändrat färger här på dagboken. Man roar sig så gott man kan! Startsidan har också fått lite förändrat utseende. Och fototriss är uppdaterat, veckans tema är rörelse

Igår natt fick vi 12 mm regn, men på dagen blev det ganska hyfsat. På eftermiddagen gick jag en skön promenad ner till stranden och hem igen. Jag gick genom hagen där det finns ett hjorthägn och för en gångs skull var hjortarna framme.


Vilka mäktiga horn de får.

Jag brukar inte ha radio med mig när jag promenerar. Jag tycker om att höra på alla ljud från naturen, men igår hade jag med den och lyssnade på David Batra och det ångrar jag verkligen inte. Jag tyckte om både pratet och musiken. Hans berättelse om allt vad han och hans fru gått igenom för att få barn, var verkligen tänkvärd. När man aldrig har haft några sådana problem, utan det bara gällt att ordna så att man inte skulle bli gravid, när man inte önskade det, då skäms man nästan över att man haft det så enkelt.


Det löste sig

Fredag 8 augusti 2008 | 16:30 | 20 grader

Dagen började med lätt regn, men vid 9-tiden började molnen skingras och solen tittade fram, så mina tvättproblem löste sig elegant. Tre maskiner har jag tvättat och fått kläderna torra och nu är det som skulle strykas struket och kläderna på plats i lådor och garderober. Det var bara en maskin med lakan, som jag får eftertorka inne, för jag fick plocka in dem innan de var riktigt torra. Det ser det ut att bli regn igen.

Nu på eftermiddagen har vi suttit och tittat på OS-invigningen, men nu gav jag upp. Själva underhållningen såg jag på avstånd när jag stod och strök och det var ju hur pampigt som helst, men man blir ganska mätt efter ett tag. Inmarschen tycker jag är roligt att se, men för en stund sedan, när vi tittat jättelänge, sa de att det var deltagartrupp nr 73 av 204. Då gav jag upp det hela. Maken har suttit och trampat på sin motionscykel medan han har tittat på TV och nu bevakar han händelserna och så ropar han när Sverige kommer, för dem vill man ju se. Det känns lite underligt att Kristian Olsson, som inte ska vara med i tävlingarna, är fanbärare. Det är väl kanske för att hedra hans tidigare idrottsliga insatser, som han fått det hedersuppdraget.

Grållen fortsätter sina nattliga klätterövningar. Nu har vi haft vårt sovrumsfönster stängt och haft öppet i ett intilliggande rum istället, så det har varit frid om nätterna ett bra tag. Inatt hade han kommit på att det gick att komma in den vägen också. Först trodde jag att jag missat att släppa ut honom på kvällen och tog katten under armen och gick ned släppte ut honom. Jag hann inte mer än ner i sängen igen, så hördes det en duns och så kom han jamande inklivande till oss igen. Det som förvånar mig är, att inte Svarten ser hur han gör och tar efter. Nej Svarten sitter lugnt kvar ute och väntar på att det ska bli morgon. Nu vet vi inte riktigt hur vi ska göra - byta till ett annat fönster kanske?


Här är han på väg ner efter promenad på taket.

Ha en trevlig kväll denna magiska fredag 08-08-08 och en riktigt trevlig helg!


Nu har jag troskris

Torsdag 7 augusti 2008 | 16:30 | 22 grader

Nej, det är inte min tro det är något fel på, utan det börjar bli tomt i byrålådan efter en vecka med dåligt väder. Nu är man ju bortskämd med att tvätta, hänga ut och sedan plocka in tvätten torr och fin efter ett par timmar. Slutar inte det här regnandet upp blir jag tvungen att hänga inne och det är inte alls lockande. Det är svårt att få tvätten torr inomhus på sommaren. På vintern har jag en garderob, som det går en varm skorstensstock igenom, som torkskåp, men den här tiden är det ju ingen värme där. Ett alternativ är att göra som kokerskan på St Karlsö.

1959 jobbade jag i restaurangen på St Karlsö och bodde därute hela sommaren. Varje kväll stod vi tjejer och skrubbade och tvättad underkläder och annat för att ha något rent att sätta på oss. I restaurangen jobbade också en glad och pigg samt något alkoholiserad kokerska och hon fnös föraktfullt, när hon såg oss där vi plaskade i våra handfat.
-Ska det där vara nödvändigt, varför gör ni inte som jag, sa hon.
På kvällen, när hon klätt av sig, tog hon sina stora skära underbyxor och bredde ut dem på en enebuske till vädring och när sedan morgonen kom, tog hon in dem, fräscha och fina, och tog dem på sig. Brrrrr...
I morgon ser det dock ut att bli lite bättre väder, så då kan jag säkert få tvätta några maskiner.

Idag har det regnat på förmiddagen, 5 mm fick vi, men efter lunch har det varit ganska hyfsat. Åke åkte ner till sin blinde kompis och pratade med honom en stund och jag tog mig en promenad. Jag hade jacka på mig när jag gick, men det blev varmare och varmare, så jag fick ta av den till slut. Det var skönt att komma ut ett tag. Det är väldigt mycket salmbär nu längs vägkanterna. Egentligen borde man ju plocka och göra sylt, men jag tycker att det är lite äckligt att plocka längs vägrenarna vid stora landsvägen.

Nu är det OS för hela slanten på TV. Invigningen är ju inte förrän i morgon, men fotbollsmatcherna har redan startat. Sverige - China t e x där de svenska damerna så snöpligt åkte på stryk. Ikväll vet jag inte riktigt vad maken har för planer för TV-tittandet, men jag ska i alla fall se "Solens Mat".


Jag tävlar

Onsdag 6 augusti 2008 | 09:30 | 15 grader

En grå och trist onsdag. Medan jag väntar på att sommaren ska komma tillbaka är jag med i en tävling:

Jag tävlar om den här snygga skinnväskan ifrån Harges inne hos Härligheter enligt Erika.
Anmäl dig du också. Utlottningen sker 10 augusti.


Lindrigt drabbade

Tisdag 5 augusti 2008 | 13:10 | 18 grader


Vi slapp lindrigt undan när den första höststormen drabbade Sverige. I södra delen av landet har det varit riktigt tufft med hårda vindar och massor av regn. Igår fick vi 15 mm och eftersom det varnades för hård blåst inatt var jag ute igår kväll och lyfte ner min stora surfina och satte den i lä, men det hade jag egentligen inte behövt göra, för det blev inte alls så farligt här. På förmiddagen idag har det regnat en hel del, 7 mm närmare bestämt. Nu spricker det upp och solen visar sig då och då mellan regnduscharna.

Igår såg jag sista programmet av "Sommar med Ernst" och där var han hemma vid en familj och gjorde i ordning en gammal bod. Jag har läst insändare där man efterlyst, att han inte bara skulle bygga om hos rika människor med stora tjusiga villor, utan hjälpa "vanligt" folk också, och de måste ju ha trivts igår. För den här värmländska familjen bodde på landet och levde utan alla moderniteter. Tyvärr slant tungan på Ernst den här gången också. Som Ia så rätt påpekar i en kommentar till gårdagens inlägg, så heter brännvinet man smaksätter och färgar med johannesört inte herkum perkum, utan hirkum pirkum. Men strunt detsamma, det var en trevlig avslutning på den här programserien.

Sent blev det igår för jag måste ju sitta uppe och se sista avsnittet av "Montalbano" också. Luca Zingaretti, som spelar kommissarie Montalbano är bra, men jag ser serien nästan mest för Catarellas skull - han är bara för skön - vilken karaktär Angelo Russo gör.

Idag har vi varit på Klinte på en shoppingvända och när vi kom hem satte jag en bulldeg och den ska jag gå och baka ut nu. Några plåtar släta bullar ska det bli och några sockerbullar också.


Varning för oväder

Måndag 4 augusti 2008 | 13:30 | 18 grader


Augusti månad börjar inte speciellt bra. Sommaren tog på något sätt slut i och med att juli slutade och nu är det varningar för storm och regn i stora mängder. Här har det börjat regna nu vid 12-tiden och det kommer nog att hålla på ett tag.

Så här låg regnvädret kl 12.30 enligt SMHI:s radarbilder

På förmiddagen idag har jag suttit vid datorn ett tag och nu finns mina foton från Medeltidsveckan inlagda i mina album på MSN. HÄR har du en direktlänk dit.

Nu ska jag göra bokföringen för juli månad, samtidigt som jag sitter och lyssnar på gårdagens "Sommar i P1" med Pia Johansson. Jah Hollis berömde hennes program i ett inlägg i sin blogg igår, så då måste jag ju kolla om jag håller med honom.

Nu har jag lyssnat på starten av hennes program och måste nog avstå från både daterande och bokföring och lyssna istället.


Våran Ernst III

Söndag 3 augusti 2008 | 17:30 | 22 grader


Ernst tar timeout, kan man läsa idag på Expressens löpsedlar. Jag blir så fundersam över varför det måste till en massa braskande rubriker inför varje sändning av "Sommar med Ernst". Jag tycker att programmet är så jättebra och gillar verkligen Ernst Kirchsteiger (fast Expressen lyckas inte stava hans namn rätt utan kallar honom Kirchstegier). Är det TV4 som absolut måste locka tittare eller vad är det frågan om? Sedan kan man väl kanske vara glad över att det viktigaste som hänt här i världen just idag, är detta med Ernst´s eventuella avhopp från TV. Det tycks vara dagens största katastrof (enligt Expressen i alla fall).Medeltidsveckan invigd

Idag har vi varit i Visby och varit med på invigningen av Medeltidsveckan. Efter en regnig lördagseftermiddag och natt, som gav oss 17 mm, blev det ganska bra väder idag (det blev med andra ord helt enligt beställning) och vi åkte in ganska tidigt och var och tittade på marknaden innan "Det högtidliga intåget" började. När det började närma sig lunchdags stannade vi till vid ett stånd som sålde grillat vildsvin.


Där åt vi vår lunch. Man fick ett pitabröd fyllt med strimlad vitkål, kålrot, rödlök, dressing och så vildsvinskött. Det var mycket gott även om det var lite besvärligt att få i sig det utan att spilla ner sig alltför mycket.

När vi satt där och åt kom Krister och Thomas och sedan gick vi tillsammans med dem och såg på intåget.

Krister filmade en del av intåget och har redan hunnit lägga ut det på YouTube. I slutet skymtar man faktiskt Åke och mig när vi kommer ut ur Kärleksporten. Jag har naturligtvis också tagit en massa bilder, men de kommer jag att lägga ut i fotoalbumet på MSN lite senare.


I väntan på regn

Lördag 2 augusti 2008 | 14:30 | 26 grader


Idag blev det minsann inget badväder utan tvärt om, vi går och väntar på att det ska börja regna. Det behövs verkligen regn nu, så vi hoppas att det kommer. Enligt väderprognoserna skulle det börja redan natten till lördagen, men det har tydligen blivit någon försening. På förmiddagen idag har Åke varit nere vid strandboden och röjt runt den och jag har städat och bakat en mjuk pepparkaka. Efter lunch har jag suttit ute och löst korsord.

Igår tog jag tog bort alla gamla jordgubbsplantor och så fort det kommer regn ska jag försöka få tag i nya. En ny omgång dill sådde jag också. Åke körde bort en massa trädgårdsavfall. Nu, när åkern här utanför är tröskad, kunde han komma fram till min skräphög med traktor och skopa. Men han fick avsluta lastningen innan allt var borta, för vi hittade ett humlebo i högen. Humlor ska man vara snäll emot! På eftermiddagen var vi på Varvsholmen och solade och badade. Maken har kommit riktigt i badtagen och badade två gånger.


Jag var ute med kameran i förmiddags och fick se den här
humlan och citronfjärilen som landat på en rudbeckia. Humlan är alldeles grå av frömjöl.

I morgon börjar årets Medeltidsvecka med massor av festligheter, så då ska vi till Visby och naturligtvis vill vi har fint väder då. Regn idag alltså och solsken i morgon, så har vi beställt det! Jag tror inte att vi har missat en enda Medeltidsvecka, utan vi har som tradition att alltid åka in den första söndagen och gå på Medeltidsmarknaden. På Startsidan finns en video med vackra foton och musik från förra årets Medeltidsvecka.

Yipee, nu regnar det!!


Nyare inlägg | Äldre inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Augusti


A R K I V 2008

Google