Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok November 2007        December 2007         Dagbok Januari 2008 »


Lördagen den 29 december 2007
Riktigt mulet är det och regnet hänger i luften, runt 5 grader varmt.

Nu är det tyst i huset!

I morse skjutsade vi Eva och barnbarnen till flyget. De skulle vara på Visby flygplats 7.15, så det blev tidig uppstigning idag. Nu är det tyst och stilla i huset igen och vi kommer nog att få bra långsamt efter dem. Julen får ju en helt annan dimension när man har familjen samlad och även om barnbarnen börjar bli stora, så blir det en annan känsla. Edoardo, som är 13 år var så förväntansfull inför julaftonen.

På julafton startade vi med jullunch och då var Carina och Bosse också här. Vi satt i salen och åt och även om det var lite svalt så blev vi snabbt varma av alla tända ljus och all julmat inklusive lilla nubben till sillen.

Eva passade på att ta ett kort av bordet innan vi började äta.

Sedan såg vi på Kalle Anka på TV precis som större delen av svenska folket och efter det hade vi julklappsutdelning. Vi vuxna hade bestämt att vi inte skulle ge varandra några julklappar, men det blev minsann en och annan i alla fall.

Här är julklappsutdelningen på gång.

På kvällen åt vi lutfisk och risgrynsgröt helt enligt traditionen. Det är så skönt på julen när man inte behöver fundera över menyn utan den är densamma som vanligt.

Juldagen var Carina och Bosse också här och vi åt inkokt lax med majonäs och så ris á la Malta till efterrätt. I Italien spelar man kort under julhelgen och det har vi också gjort. Det är ett bra mycket trevligare sätt att umgås på, än att sitta framför TV:n. De italienskspråkiga barnbarnen har dessutom ingen större behållning av svensk TV.

Här avslutar Gaetano, Edoardo, Bosse och Eva juldagen med ett parti Ramino.

På annandagen kom en granne in på besök och drack eftermiddagskaffe tillsammans med oss och sen åkte Eva och pojkarna ner till Bosse för att kolla in hans jaccuzzi. Gaetano hade inte lust att bada, men Edoardo tyckte att det var roligt.

Visst ser det härligt ut?

I torsdags var Eva och pojkarna i Visby hela dagen för att försöka göra några fynd på rean och så skulle de handla presenter som de skulle ha med sig hem till Sicilien. Det var mycket folk i farten så det tog sin rundliga tid att ta sig fram i affärerna. Till middag på kvällen skulle vi ha kroppkakor och det tar lite tid att göra det, så det passade bra den dagen. Kroppkakor gillar vi allihop, så Carina och Bosse var också här och åt. Både Gaetano och Edoardo åt 5-6 kroppkakor var, så de blev verkligen uppskattade.

Igår var det så dags för Eva att börja packa ihop och försöka få ned allt i resväskorna igen. På eftermiddagen kom Krister och Thomas och hälsade på. Krister har ju inte fått träffa sin syster och sina systerbarn så mycket eftersom han tillbringat julen i Skåne. Men nu blev det en trevlig eftermiddag med kortspel och middag på kvällen.

Den här gången blev det Gin rummy

Förutom det som har hänt under själva julhelgen så har vi varit ute och farit en hel del de här dagarna vi haft besök från Sicilien. Före jul var vi en dag i Visby och handlade, vi har varit och hälsat på Åkes syster och hennes familj i Endre och vi har varit i Visby hos Krister och Thomas på pizzaparty.

Och Bosse gjorde vad han kunde för att roa den här lille sicilianaren

Nu är det bara ett par dagar och sedan har vi nyårshelgen att se fram emot och sen kan man börja se fram emot att dagarna börjar ljusna lite. När det gamla året tar slut och vi går in i ett nytt känner jag alltid förhoppning om att det nya ska medföra positiva saker, både för mig personligen och för omvärlden. Det känns som ett oskrivet blad, som man inte riktigt vet vad det kommer att fyllas med.

Jag vill önska alla ett riktigt Gott Nytt År 2008! Och tackar också för alla goda kontakter, uppmuntrande kommentarer, trevliga mail med roliga historier och vackra gåvor av alla de slag, som jag fått ta emot under året som gått. Var och en av er betyder väldigt mycket för mig, ingen nämnd och ingen glömd!

Onsdagen den 26 december 2007
Idag har det varit riktigt gråväder och runt 4 grader varmt.

God fortsättning!

Jag vill bara titta in och önska en riktigt god fortsättning på julhelgen. Vi har haft det fantastiskt trevligt. Det har varit så roligt att ha Eva och våra barnbarn här, speciellt som Krister firar julen i Skåne i sin sambos hem.

Jag kommer med ett utförligare reportage när sicilianarna åkt hem igen. Just nu är de hos vår äldsta son Bosse, och testar hans jaccuzzi. Det är ju inte ofta man kan bada utomhus på Gotland i december månad.

Ett varmt tack till alla som hälsat på under den här tiden och lämnat hälsningar här i dagboken och i gästböckerna och öppnat luckorna i julkalender och sänt in svar.

Nu är väl Kallefrågan inaktuell, så jag avslutar den och här ser du hur utfallet blev

Vi var bra många som bänkade oss framför TV:n för att se Kalle och hans vänner på julafton! Det är en gammal god tradition och passar så bra som en liten avslappningsstund mellan julens måltider, godisätande och julklappsöppnande.

Naturligtvis måste det bli en ny undran från mig - Vad känner du inför nyårets fyrverkerier? Tycker du att det är ok eller gillar du det inte?

Söndagen den 16 december 2007
Idag är det riktigt gråväder och runt 2 grader varmt.

Jag tar timeout

Vädret igår var strålande vackert, med sol hela dagen och runt -2 grader. Jag var i Hemse och jobbade på Kupan och det var väl kanske lika bra, för då slapp jag se allt damm här hemma. Jag trodde att det skulle bli många kunder, så här veckan före jul, men så blev det inte. Lugnare lördag vet jag mig inte varit med om i den butiken. Man måste ha valt andra aktiviteter framför att gå och shoppa secondhandgrejor.

Nu har sicilianarna anlänt till Stockholm och ikväll ska vi åka till Visby och hämta dem vid båten. Det ska bli så roligt att få ha dem här över julen. Åke är lite bekymrad över hur pojkarna ska kunna sysselsättas, men det ordnar sig säkert. De har tagit med sig DVD-filmer och Krister skulle bidra med något typ av TV-spel och så får jag naturligtvis upplåta lite plats här vid datorn till dem.

Av den anledningen har jag beslutat mig för att ta ett uppehåll i dagboksskrivandet. Och dessutom vill jag i första hand få umgås med familjen under helgen och inte sitta vid datorn. Fast en och annan påhälsning kommer ni nog att få av mig i alla fall. Jag måste ju ha lite koll på läget. Julkalendrarna måste jag ju besöka och öppna luckor och min egen ska uppdateras och svaren redovisas i vanlig ordning.

Till er alla från oss här på Stenstugu en riktig God Jul & Gott Nytt År. Efter julhelgen kommer en uppdatering med rapport om hur vi haft det och en massa foton.
/Ingrid


Fredagen den 14 december 2007
Mulet är det visserligen, man ganska ljust ändå, ca 0-2 grader varmt.

Julpyntet är på plats

Igår var dagen fylld av Luciafirande från morgon till kväll. Vi startade med SVT:s Luciafirande och avslutade med ett besök i Fröjel kyrka, där det var ett fint Luciatåg och massor av vacker sång. Under dagen var det också Lucia- och julsånger i radion, så fort man knäppte på den. Riktigt vacker julmusik hittade jag hos Pia (Pimli), hon har Jussi Björlings "O Helga Natt", i sitt blogginlägg den 13 december. Kan det bli vackrare och mer juligt?

Under dagen höll jag på med att placera ut julpynt och sällan är jag så oorganiserad som då. Jag springer omkring med juldukar och pinglor totalt planlöst. Efter förra julen sorterade jag bort en del gammal och skadat, så jag hade inte så mycket att placera ut i år, men då stod jag givetvis på huvudet i jullådan och letade febrilt efter just det där som jag kastat! Nu är det mesta på plats i alla fall. Det är bara granen som ska in och det väntar vi med till dagen före julafton.

Idag har jag hållit på med städning, bytt i sängarna och tvättat några maskiner. Nu ska vi åka på Klinte och handla och sedan har jag strykning att ta hand om.

I morgon ska jag till Hemse och jobba för Röda Korset på Kupan, så då blir det inget dagboksskrivande, jag vill därför passa på att önska alla en trevlig helg och en fin 3:e Advent.

Onsdagen den 12 december 2007
En blek decembersol har lyst på oss idag, ca 3-4 grader varmt.

Ser du Kalle Ankas jul?

Nu är julbaket avstökat och i morgon ska jag julpynta på allvar, så att det är klart tills Eva och pojkarna kommer hem. Jag sitter just och väntar på att Eva ska ringa. Hon har också installerat Skype, så nu kostar det ingenting att prata med Sicilien. Mycket praktiskt, men lite svajig förbindelse ibland. Vi pratade ett tag för någon timme sedan och då bröts samtalet.

Här ser du resultatet av min undersökning om hur många julkort vi sänder iväg.

Det sänds uppenbarligen iväg en hel del julhälsningar.

Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul är ett amerikanskt TV-program som klockan 15.00 varje julafton sedan 1959 sänds i Sveriges Television (SVT), nuförtiden på SVT1.

Vid starten 1959 var det Bengt Feldreich, som presenterade programmet. Avslutningsscenen där Benjamin Syrsa (Bengt Feldreich) sjunger Ser du stjärnan i det blå i ljuset av ett stearinljus har blivit en svensk TV-klassiker. Åren 1972-2002 var det Arne Weise som var programledare. I samband med att han slutade vill SVT sluta sända programmet. När detta uppmärksammades i tidningarna blev det näst intill folkstorm vilket till slut fick SVT att ändra sig och forsätta sända dem. 2006 såg 3 600 000 Kalle Ankas jul och det blev därmed årets näst mest sedda program.

Sista frågeomgången före jul handlar just om Kalle Ankas Jul. Brukar du sätta dig framför TV:n på julafton för att se det populära programmet som i år ska ledas av av Anne Lundberg?

       

Tisdagen den 11 december 2007
4 grader varmt.

Tisdagstema - Kök

Här ett par kort från vårt kök tagna idag på morgonen.
Nu ska jag sätta igång och baka julkakor, så om en stund ser det helt annorlunda ut.

En par timmar och några kakplåtar senare. OBS

       

Söndagen den 9 december 2007
Idag har det nästan varit uppehållsväder och 4-5 grader varmt.

Utmanad av Sofia

Utmaningen gäller att man ska redovisa 7 önskningar med motiveringar och sedan skicka utmaningen vidare till 7 andra bloggar. Nu vet jag att den här utmaningen rullat på ett tag, så jag avstår från att sända den vidare. Skulle någon kännar för det så är det bara att hänga på.

 1. Först och främst önskar jag att Eva och pojkarnas resa från Sicilien och hem hit till Sverige nästa vecka ska gå bra, att det inte blir några förseningar, att de får ett trevligt dygn i Stockholm och att det är stilla och fint på havet när de ska åka hit till Gotland med båt.
 2. Jag önskar att våra barn får fortsatt framgång och lycka i livet. Hur gamla de än blir så har man tanke på dem och vill att de ska må gott.
 3. En annan önskan är att Åke och jag ska kunna åka iväg på någon trevlig resa i vinter. Även om man är pensionärer, så behöver man semester och ett avbrott i vardagen då och då.
 4. En möjlighet att tillbringa längre tider på Sicilien än en vecka står högt på önskelistan.
 5. Jag skulle önska att Dagens Nyheter gick att läsa på morgonen utan en massa nysande och snörvlande.
 6. Jag önskar att det vore 2 månader höst, 2 månader vinter, 2 månader vår och 6 månader sommar. Det vore precis lagom! Man får känna årstidsväxlingarna, men ändå är vår och sommar dominerande.
 7. En önskan är få en trädgårdsarkitekt att ta sig an vår trädgård. Jag har många idéer om hur jag skulle vilja ha det, men har inte kraften att genomdriva dem. Några goda tips och råd skulle kanske kunna sätta fart på mig.
Dagen har gått i slöhetens tecken. Jag tog mig en promenad på förmiddagen för vädret såg ganska lovande ut och det var verkligen skönt. Imorgon ska jag baka lussekatter och sätta kakdegar. Det gäller ju att ladda upp nu när vi blir storfamilj.

För övrigt kan noteras att det är Anna-dagen idag. Du har väl inte glömt att lägga lutfisken i blöt, eller satt igång med bryggningen av juldrickan? Det är sådan som ska göras just den här dagen, men jag misstänker att det inte är så många av oss som gör sådant. Lufisken köper väl de flesta i kyldisken i butiken och där hittar vi vår juldricka också, om vi inte ska ha starkare alternativ förstås.

Lördagen den 8 december 2007
6 grader varmt.

Var är julstämningen?

Det regnar och det regnar. Nu har det hållit på oavbrutet i flera dygn och åkrarna står blanka av vatten och alla diken och kanaler är fulla till brädden. Idag gav vi upp hoppet om att komma ner i skogen och få hem en gran så vi åkte till Levide och köpte oss en. Det är väl fusk att köpa gran, men ibland får man ge avkall på traditionerna. Vi har ingen bra mark för gran, så det är knepigt att hitta någon i våra skogar och nu när det regnat så mycket är det svårt att ta sig fram där.

För att få till lite julstämning i det här gråa och trista vädret, så har vi varit på två olika julmarknader idag och fått lyssna på julsånger och träffat en massa trevliga människor. Det bästa med att gå på marknader här i hemtrakten är just att man träffar en massa bekanta, som man inte sett på länge. Idag stötte vi på ett par som var med på en bussresa vi gjorde till Gardasjön påsken 2003.

Det första stället vi besökte var Robbjens Gård och där var det en sångkör ackompanjerad av dragspel som underhöll. Själva försäljningen var i ladugården, men man kunde gå in i det gamla boningshuset och dricka kaffe.

Nästa ställe var Rondo i Klintehamn där Lions hade sin traditionella julmarknad och där var det en hel orkester med duktiga musiker i olika åldrar som spelade julmusik.

Nu har vi just druckit vårt eftermiddagskaffe med saffranskaka och tända ljus, maken sitter och ser på lördagsfotboll och jag sitter här vid datorn och "knappar". I morgon har vi redan den andra söndagen i advent och jag vill önska alla en riktigt trevlig helg! Nu håller vi tummarna för att vädret slår om nästa vecka, så att det kan bli någon grad kallt och lite, lite snö, bara så mycket så att det blir lite "juligare".


Fredagen den 7 december 2007
Blåsigt och 6 grader varmt.

Jag är en urusel shoppare

Regn och rusk är det som vanligt, höll jag på att säga, men gårdagen blev faktiskt en mellandag med ganska skönt väder. Man kunde till och med ana en sol stundvis. Åke och jag var i "stan", som här på Gotland alltså är det samma som Visby. Vi hade några ärenden att uträtta och tyckte det var bästa att passa på när det var en uppehållsdag. Åke skulle hämta ut sitt pass vid polisen, vi skulle ha hem fågelmat från ÖB och så tänkte jag se om jag kunde hitta något trevligt att ta på mig till julen.

Det gick bra alltihop utom mina klädinköp. Jag är helt enkelt en urusel shoppare. Det går bara inte att hitta någonting som passar. Jag är ganska kortvuxen, smal upptill och bred över baken och så får man inte se ut! I alla fall inte om man vill hitta något snyggt att ha på sig. Och sällan är man väl så ful som framför spegeln i provhytten!

Nej, det blev inga inköp utan jag får ta en titt i garderoben och se om jag hittar något där som inte använts på länge. Fast utbudet där är inte så stort, så det är nog ganska hopplöst. Men det är trist när man ser på gamla foton och ser att man haft samma kläder år efter år, efter år, efter år!

Idag är det som sagt riktigt inneväder. Jag har just tvättat och fönat håret och nu ska jag dra mig ner i köksregionerna och baka en kaka till helgen. "Stora julbaket" ska jag ta ihåll med nästa vecka. Sedan har jag fått i uppdrag av Eva att uppdatera prislistan på hemsidan till hennes lägenhetshotell. Jag talar inte om vad det heter, för det är ju frågan i dagens lucka i julkalendern. Gunnar, Cecilia och Carina har redan löst problemet, som nog inte var så svårt.

       

Onsdagen den 5 december 2007
Hemskt blåsigt och 6 grader varmt.

Julkortsskrivandet

Här kommer resultatet av frågan om vilka julblommor du föredrar.

Det var ganska jämnt mellan hyacint och amaryllis.

Den nya frågan gäller hur det är med julkortsskrivandet. Själv har jag gjort i ordning 16 st idag, men det blir nog några stycken till.

Hur många brukar du sända iväg? Du kommer väl ihåg att de ska vara postade den 16 december för att säkert bli utdelade före julafton! Trots ökningen av elektroniska julkort räknar posten med att leverera över 40 miljoner kort. Visst är det en svindlande summa vi lägger ner bara på en sån sak som julkort. 200 miljoner bara i porto!

       

Onsdagen den 5 december 2007
Hemskt blåsigt och 6 grader varmt.

Mitt i veckan

Veckan fortsätter precis som den började med regnigt och blåsigt väder. Det var riktigt trevligt igår att få sitta och titta igenom fotona för att försöka hitta horisontbilder och samtidigt drömma sig tillbaka till sommaren.

Igår fortsatte jag med julstädningen och tog vara på tvätt och så har det sett ut idag också. Nu börjar det redan bli så mörkt, så jag avslutar dagens sanering och ska sätta mig och skriva julkort. Jag brukar sitta vid datorn och göra det, för det är så bra att ta fram adresserna via Hitta.se

Gunnar har upptäckt att min shoutbox på startsidan blivit manipulerad. Om man klickade på en hemsideadress kom man inte alls dit man trodde att man skulle komma, utan till en tyskt företags hemsida. Jag felanmälde det, men fick inget svar, så då valde jag att ta bort den och avsluta mitt konto hos Myshoutbox.com. Nu har jag bytt ut den mot en Cbox. Hoppas att den ska fungera bra och att jag ska få ha den ifred.

Nu ska jag sätta igång med julkortsskrivningen. Hoppas att du får en riktigt fin "lillördag"!

       

Tisdagen den 4 december 2007
Blåsigt och 4 grader varmt.

Tisdagstema - Horisont

Det enda som bryter horisontlinjen när man ser ut över havet är Karlsöarna.

Skeppssättningen vid Gannarve och Lilla Karlsö i horisonten.

En turist har byggt ett monument över sig själv, det försvann sedan under vintern.

Vy över "Lillön" taget vid Ekstastranden.

       

Måndagen den 3 december 2007
5 grader.

Vi och Van Veeteren på "Varvet"

Igår var viWarfsholms Pensionat, eller Varvet som vi säger i vardagslag, och åt julbord tillsammans med sönerna och deras sambos. Det var så angenämt att vakna på morgonen, tända advenstsstakarna och dricka sitt morgonkaffe och lösa lördagens korsord i DN utan att behöva bekymra sig om någon matlagning.

Det var regn och rusk mest hela dagen, men det gör ju inte så mycket när man sitter inomhus och har det varmt och gott med en sprakande brasa, julmusik från högtalarna och massor av god julmat. Det fanns allt man kan tänka sig på julbordet och det enda vi saknade var de gröna ärtorna till lutfisken. Det går inte att äta lutfisk utan gröna ärtor, se den avstod vi ifrån.

Senare på kvällen satt jag och såg "Fallet G" på TV4. Det är en av Van Veeterenfilmerna med Sven Wolter i huvudrollen och de är till stor del inspelade på Gotland, så ibland tycker man att man känner igen sig. Helt plötsligt, efter ett av de där evinnerliga reklamavsnitten, fick jag en dèjá vu-upplevelse. Den där trädgårdsgången har jag ju sett idag!! Sedan kom det filmsekvenser där Van Veeteren (Sven Wolter) och de övriga sitter och äter middag och då blir jag alldeles säker, de är på Warfsholms Pensionat! Jag känner igen inredningen, tavlorna, baren mm mm.

Jag ringde idag och fick min upptäckt verifierad av Marie, som driver pensionatet. Även klippet, där Van Veeteren sitter i ett litet sovrum med snedtak och grön tapet, är därifrån. Jag lider inte av någon större kändishysteri, men visst var väl det en lustig tillfällighet att vi varit och ätit julbord där samma kväll som filmen gick på TV?

Jag ringde och pratade med Eva på Sicilien igår. Hon hade årsdag och fyllde 46 år. Nog är det hemskt att man ska ha så gamla barn? De hade ganska fint väder och hon planerade en födelsedagspicnic i trädgården på Villa Citrus. Nu dröjer det inte så länge till vi får träffa henne och pojkarna, om 14 dagar är de här!

Vad händer idag ? Just nu skramlar det uppe på taket, sotaren är här. När han har gett sig iväg ska jag städa efter honom, tvättmaskinen ska laddas och jag har några lakan som ska manglas. Få se om det blir en vända på Klinte också?

Det är rätt många som öppnar luckor i julkalendern och skickar in sina svar och det tycker jag är jätteroligt. Det utgår ju inga priser, men om du har en egen hemsida länkar jag till den när svaren och namnen på de som svarat rätt presenteras.

Ha en fin måndag!
       

Lördagen den 1 december 2007
blåsigt och ca 5 grader.

December - Christmånad

Så har vi lämnat november och gått in i december månad, som inte börjar speciellt trevligt. Det är bara att hoppas att vädret snart slår om.

I Bondepraktikan kan man läsa följande om årets sista månad:

DECEMBER, Christmånad, hafwer 31 dagar. Dagen är 6 timmar och 11 minuter lång. Och solen löper i Stenbocken, och är deruti ifrån den 13 dagen December, intill den 10 Januari.

Christmånad säger:

Nu will jag lefwa i ljuflighet,
Och slagta till Jul en oxe fet,
Och will jag mig nu warm hålla,
Förhoppandes att öfwerlefwa wintren den kalla.


Christmånad skall din dryck icke wara för kall, läkedom må du taga, hållt ditt bröst och kropp warm, du skall icke låta åder slå, förty det är skadeligt, goda örter må man bruka att styrka hjertat med. I Getebocken är godt att föra sig i nya kläder, att afwänja barn, så och plantera.

Temadagarna är inte så många. Jag har i alla fall bara hittat de här:

 • 1 december - Världsaidsdagen
 • 2 december (1:sta söndagen i advent) - Batteribytardagen
 • 3 december - Internationella handikappdagen
 • 10 december - Mänskliga rättigheternas dag
Igår hade vi besök av Sofia med man och två väldigt söta hundar. Det var så roligt att träffa dem och jag hoppas verkligen att de vill komma tillbaka. Jag tog ju inte ett enda kort! Kameran låg på bordet och väntade på att bli använd, men inte förrän de åkt fick jag se den. Så nu vet du Sofia, ni måste komma en gång till!!

Idag har vi varit och tittat till gravarna och så har vi varit på Klinte och handlat. På eftermiddagen har jag strukit juldukar, så nu ligger de redo för användning på salsbordet.


Jag önskar alla en riktigt trevlig första Advent!


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
December


ARKIV 2007

Google