Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok November 2008        December 2008         Dagbok Januari 2009 »


Tisdagen den 30 december 2008 | 09:30 |

I dag är ordningen återställd och det vackra soliga vädret från igår är försvunnet och nu är det mulet, blåsigt och allmänt grått och trist ute. Jag tog i alla fall vara på solskenet igår och tog mig en skön promenad ner till Klinte på eftermiddagen. Det var lite kallt om öronen, men man får ju skylla sig själv när man ger sig iväg utan mössa. Jag skulle inhandla ett pris till Cecilia, som var så duktig och vann min julkalendertävling och hade en plan på vad jag skulle sända till henne, men planen sprack, så hon får vänta lite till.

I dag är är det Efit, så fram mot kvällen kommer min tisdag den 30 december att finnas dokumenterad i bilder. Nu till dagens rubrik:

Jag har fått två utmärkelser nu igen och känner mig både glad och stolt över dem, men egentligen vet jag ju att det förpliktar att skicka dem vidare. Jag gör dock som vanligt och utnämner samtliga mina besökare till värdiga mottagare av de här priserna.

Tack Eleonora!


Tack Susanne!

Den här har jag fått förut.
Här kan du läsa texten som medföljer.

Även om jag brukar säga att jag bloggar/skriver dagbok bara för att det är ett roligt och praktiskt sätt att sortera sina tankar, lufta sina känslor och skapa minnesanteckningar, vore det bra torftigt utan alla besök och kommentarer och alla härliga kontakter bloggandet ger med folk runt om i världen. Jag tycker själv att det är väldigt roligt att surfa runt och läsa bloggar och brukar försöka lämna kommentarer även om de kanske är kortfattade ibland. Men det är bättre med några korta rader än att omärkligt försvinna ut i rymden igen. Vi är nog de flesta av oss nyfikna på vilka det är som varit och hälsat på när vi tittar på besöksstatistiken.

Varmt tack till er alla som tittar in här då och då! Ett gott slut på 2008 vill jag önska den här näst sista dagen på året och naturligtvis en trevlig helg. Ta det lugnt med fyrverkerierna i morgon kväll och ha ett riktigt GOTT NYTT ÅR 2009!

Förr året skrev jag ingenting den här dagen,
men 2006 var rubriken: Gott Nytt År!

Prenumerera      Måndagen den 29 december 2008 | 15:10 |

Fler som visar bilder utan ord hittar du HÄR i dag.

Etikett: Utan Ord

Prenumerera      Måndagen den 29 december 2008 | 11:10 |

Läsvanor

 1. Vilken är din favoritbok?
 2. Vad läser du just nu?
 3. Har du några bra boktips?
Mina svar:

 1. Tracy Chevaliers böcker och speciellt "Flicka med pärlörhänge".
 2. Jag står just i begrepp att ge mig i kast med julklappsboken, "Herr Cevdet och hans söner" av Orhan Pamuk.
 3. Jag skulle vilja rekommendera Anna Jansson och hennes deckare. Man måste ju var lokalpatriotisk.

Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i veckan

Prenumerera      Söndagen den 28 december 2008 | 17:30 |

Att säga att det varit soligt i dag är väl att ta i, men solen har skymtat i alla fall och det har varit ordentligt ljust. På förmiddagen tog jag mig en promenad ner till stranden och det var så pass fruset, att det gick att ta sig fram även där det annars är stora surhål. Det var så underbart att få komma ut och röra på sig lite, solen värmde en liten aning och det var alldeles stilla. Nere vid stranden var det fullt av svanar, som stod och sökte mat med stjärtarna i vädret. De ser verkligen skojiga ut. Annars är det inte speciellt vackert längs strandlinjen nu. All sand och alla stenar är dolda av stora drivor av svart gegga. Östersjön mår inte speciellt bra, det är tydligt!

När jag kom hem var det dags för matlagning och eftermiddagen har jag tillbringat dels vid datorn och dels vid köksbordet med DN-kryss av olika sorter. Julaftonskrysset är klart och nu håller jag på med lördagskrysset. I kväll väntar ännu ett avsnitt av "Solens Mat" vilket jag verkligen kan rekommendera!

Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2006 heller, men 2005 var rubriken:
Mellandagar

Prenumerera      Söndagen den 28 december 2008 | 10:10 |

2008 avslutas med en triss i teman. Jag har nämligen tittat på alla tidigare veckoteman och valt ut tre av dem - och det är upp till var och en nu att välja ETT av alternativen som ni vill använda i er Fototriss. De ni kan välja bland är dessa: GENOM, TREKANTIGT och KROPPSDELAR

Mitt val blev TREKANTIGT

Fler som är med i Fototriss idag hittar du Här

Etikett: Fototriss

Prenumerera      Lördagen den 27 december 2008 | 09:30 |

Här kommer en liten rapport från vårt julfirande 2008. Vädret ordnade ju till sig riktigt bra! Det har varit ordentligt ljust på dagarna och man har kunnat ana solen mitt på dagen. Ganska kallt har det också varit. På juldagskvällen hade vi nästan -6°, men det var stilla och vackert.

Måndag och tisdag före jul gick åt till förberedelser inför helgen. På tisdagen var det stora pyntardagen och då vimsade jag omkring med juldukar, tomtar och pinglor. Åke tog in granen och på eftermiddagen klädde jag den. När kvällen kom var jag färdig med allt och kunde sjunka ner i fåtöljen och njuta av julfriden.

Julafton

På julaftons morgon var det härligt att komma ner, tända granen och sätta sig med en kopp kaffe och tidningarna. I Gotlands Allehanda var det ett kåseri av Mien, som tog upp ett riktigt aktuellt ämne så här i jultider, bryggandet av gotlandsdricka och DN hade ett stort härligt korsord, som nog kommer att räcka fram till nyår. Vid 12-tiden kom sönerna med sambos hit och vi startade julfirandet med julbord och dopp i grytan vid 12-tiden. Äldste sonen hade med sig fyra olika dunkar med gotlandsdricka, samtliga bryggda av män (jag hänvisar här till Miens kåseri). När vi ätit färdigt och plockat undan var det nästan dags för Kalle Anka och hans vänner.

Här är familjen samlad till eftermiddagskaffet för att se när "Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul". Ludde var måttligt intresserad och tog sig en julslummer.

Sen blev det en liten paus och då passade Carina, Bosse och Krister på att spela kort och Thomas och Åke vilade sig och/eller såg på TV.

Det där med att spela kort på julen har vi lärt oss av Eva. Det gör man allmänt på Sicilien på julhelgen enligt henne. På gamla tiders julkalas här på Gotland brukade gubbarna samlas och spela ett parti priffe eller någonting annat, men så här på julafton eller juldagen var det nog ganska otänkbart att man tog fram kortleken.

Jag började förbereda middagen, lutfisk och risgrynsgröt, som vi skulle äta före julklappsutdelningen. Det är så härligt på julen att man inte behöver fundera på vad man ska ha för mat. Det är "the same procedure as last year" som gäller.

Julklappshögen var verkligen imponerande, men innehöll mest praktiska grejor. Där fanns stekpannor, strykjärn, brödrostar, diverse "luktagott", gummistövlar, böcker, CD-skivor och DVD-filmer. Vi hade bestämt att vara måttliga i våra julklappsinköp.

Så var det de spännande julklappspåsarna från Eva! De innehöll i stort sett samma saker till oss tre familjer. Jag fick en extrapresent och det var en vacker halsduk.

Vi fick varsin almanacka med ett foto av Gaetano och Edoardo, varsin påse Torroncini, ett sicilianska godis, som Eva vet att vi gillar och varsin litografi från Barcelona, men det mest spännande av allt var det lilla USB-minnet i mitten av bilden. Där finns foton från familjen Fotis år 2008, musik med och av Claudio, en sång där Edoardo sjunger på piazzan i Gaggi och så musik med en folkmusikgrupp, som Claudio är med i. Vilket jobb Eva lagt ner på välja ut bilder och musik till oss!

Juldagen

På juldagen var Åke tidigt uppe för att sätta igång och elda, så att vi skulle ha det varmt och skönt och när jag kom ner vid 7.30-tiden satt han och såg på Julottan i TV. Jag plockade undan efter julaftonsfirandet och sedan åt vi en härlig frukost med skinka och sillsallad tillsammans med Krister och Thomas, som övernattat här hos oss. Krister gjorde i ordning ris á la Maltan, som vi skulle ha till efterrätt och sen satt vi och såg "Emil i Lönneberga" på TV. Till lunchen kom Carina och Bosse också hit och då åt vi, helt traditionsenligt, inkokt lax med majonnäs och potatis och till efterrätt ris á la Malta. Efter eftermiddagskaffet åkte sedan sönerna hem var och en till sitt och Åke och jag slog oss ner framför TV:n. Det blev en fullspäckad kväll, som startade med "Söderkåkar" och fortsatte med "Stjärnorna på slottet", som nog kan bli roligt att följa den här omgången. Sen såg vi minnesprogrammet från "Allsång på Skansen" och sedan fortsatte jag TV-kvällen i sällskap med "Kommissarie Lewis".

Annandag jul

Igår var Carina och Bosse här på lunchen och då åt vi stekt kyckling med brysselkål, rödkål och stekt potatis. Egentligen borde det ju varit kalkon, men det blir lite mycket med en kalkon till fyra pesoner. På eftermiddagen kom en f d granne och hälsade på och drack eftermiddagskaffe tillsammans med oss. På kvällen såg vi naturligtvis fortsättningen på "Söderkåkar", "På spåret" och så första delen av "Selma". Det är verkligen många bra TV-program den här julhelgen.

Julkalendern

Julkalendern är avslutad och slutredovisad och det blev Cecilia, som blev den enda som varit med samtliga dagar och haft alla rätt. Grattis till dig Cecilia! Det har varit så roligt att se att det varit så många som skickat in svar och tyckt att kalendern varit trevlig. Det sporrar och jag hoppas kunna få till något till nästa år också. Själv har jag öppnat luckor i flera kalendrar och även i sådana där det varit tävlingar, men inte lyckats så bra att jag kommit på "pallplats".

Nu önskar jag en god fortsättning på julfirandet och en trevlig helg!

Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2006 och 2005 heller, men 2004 var rubriken:
..Tsunami..

Prenumerera      Söndagen den 21 december 2008 | 22:10 |

Just nu regnar det, men när jag nu har grämt mig så över mulet och tråkigt väder, så måste jag ju rapportera att i dag blev jag verkligen överraskad. Himlen har varit blå och ganska molnfri och det har varit solsken ! Så härligt det kändes, men ganska chockerande att se hur fönsterna ser ut! Men det struntar jag i, för vad hjälper det att putsa dem när det regnar mest varje dag.

Vi skulle åka till Visby i dag för vi var bjudna till Krister och Thomas på lunch. Krister fyller år i morgon och det passade ju bra att fira det så här en dag i förskott. Eftersom vädret var så härligt, promenerade jag i väg en timme innan vi skulle åka och hann komma riktigt långt innan Åke kom hämtade upp mig med bilen. Hos Krister fick vi en härlig lunch och kaffe med god tårta till och så fick vi ju se hur fint de julpyntat.


Granen är riktigt tjusig!

När vi åkte hem fick jag se att bensinen nu faktiskt är nere under 10:-/liter, 9:94 var minipriset hos OK. Undrar hur länge det ska vara så lågt och om det kommer att sjunka ännu mera? Det är ju tur att någonting går åt rätt håll! Väl hemkomna tog jag fram laxen, som jag tog ut ur frysen i morse, och gravade den. Den bör bli färdig lagom till julafton. Sillfiléerna har jag lagt i blöt också och i morgon ska jag lägga in sillen och göra sillsallad. Det börjar dra ihop sig!
I kväll har vi sett på "Solens Mat", som är det absolut bästa mat och kulturprogram man kan tänka sig och nu ser jag på "Heartbreak Hotel" med Helena Bergström och Maria Lundkvist. Den går på TV4, så nu är det paus för reklam och nyheter och så reklam igen. Praktiskt för den som vill "datera" en stund.

På tal om paus, så gör jag ett litet upphåll i det här dagliga rapporterandet och önskar alla en riktigt GOD JUL och så återkommer jag någon gång i mellandagarna.

Prenumerera      Lördagen den 20 december 2008 | 14:40 |

En riktigt grå och trist dag är det i dag och likadan var gårdagen. Jag måste säga att det är lite problem att få till den där riktiga julkänslan.

Igår var vi på Klinte och handlade den del av julmaten som man kan köpa i förväg. Jag hade tänkt få tag i något nytt att ha på mig till helgen också, men det är som vanligt helt hopplöst. Ibland känner jag mig som om jag vore vanskapt på något sätt, jag hittar aldrig något som passar. Och det finns väl ingen gång man är så ful, som när man står framför spegeln i provhytten. Nej, det blev inga nya kreationer, i stället köpte jag nya stolsdynor till köksstolarna och en ny matta att ha framför diskbänken.

När vi kom hem kollade jag posten och då hade jag fått ett julkort från en av mina gamla arbetskamrater och då fick jag sån lust att ringa och prata med henne. Det var ganska länge sedan vi hade kontakt senast, men vad gjorde det. Det var så himla roligt att prata med henne och att dessutom få veta att hon brukar vara här och läsa min dagbok, det var verkligen skojigt. Tack för en trevlig pratstund Harriet!!

I dag har det inte blivit mycket vettigt gjort. Jag har tvättat några maskiner, putsat några fönster på insidan och städat av. I kväll ska vi åka upp i Klinte kyrka och lyssna på en julkonsert, så får vi se om julkänslan kanske infinner sig.

Ha en riktigt fin fjärde advent!

Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2006 heller men 2005 var rubriken:
Förkylning

Prenumerera      Torsdagen den 18 december 2008 | 17:20 |

..på vad den sicilianska jultomten har hittat på. Tre stora fina julpåsar kom det med posten i dag.


Trots ihärdigt ruskande och klämmande lyckas jag inte lista ut vad det kan var för innehåll i påsarna.

I dag har det annars varit en grå och kulen dag, precis som vanligt, får man väl nästan säga. Och likadant var det igår. Fast då var jag på Kupan och jobbade, så då gjorde det inte så mycket. Men jag vet inte om det var det trista vädret som gjorde att folk höll sig hemma, för det var faktiskt mindre kunder igår än vad det brukar vara. På eftermiddagen hade man arrangerat tillverkning av julgrupper, vilket innebar att det kom personal från en handelsträdgård som hade med sig blommor, jord och andra tillbehör och så kunde kunderna få köpa skålar och korgar eller ha med sig egna och så göra sina julgrupper, precis som de själva ville ha dem, men inte heller det drog speciellt mycket folk.

Här på Stenstugu fortskrider julstöket i sakta mak. Det är verkligen en lyx att få ta allt i sin egen takt och inte behöva sno undan på kvällar och helger, som man fick göra när man jobbade.


Nu är knäcken klar!

Det blir något gjort varje dag och förutom knäckkokningen, så har jag varit på Klinte och handlat några julklappar till. Nu är julklappsinköpen avklarade och nu ska det bara handlas hem julmat och det tror jag att jag ska göra i morgon, för på lördag är det väl så mycket folk i butikerna att man inte kan ta sig fram och varför ska vi daglediga trängas med de lördagslediga. Jag hörde någon av mina bekanta (kan det ha varit min syster Kerstin kanske) berätta, att de hade extra rabatter om de handlade vissa tider och dagar när det är lite folk i butiken. Det tycker jag låter som ett smart sätt att få en jämnare kundtillströmning.Jag har fått ett så fint kort från Berit.

Tack snälla Berit!

Förra åren den här dagen skrev jag ingenting.

Prenumerera      Tisdagen den 16 december 2008 | 14:50 |

Riktigt grått och mörkt har det varit både igår och i dag. Jag har städat våra extra sovrum i dag, så att yngste sonen och hans sambo inte ska angripas av allergier när de kommer hem till julen. Men det är inte lätt att städa när det är så mörkt! Man får gå på rutin och intuition, för man ser inte var det är dammigt när man börjar och helt följdriktigt så ser man inte om det är rent när man är färdig heller.

Igår tog jag vara på tvätt och så var vi på Klinte och handlade julkort och ett par julklappar. Julkorten skrev jag i ordning igår kväll och nu är Åke på Klinte och lägger dem på postlådan. 16 december är ju sista dagen för att de garanterat ska komma fram till jul.

I morgon ska jag till Hemse och jobba på Kupan och då åker Åke dit fram emot eftermiddagen och så ska vi gå och hälsa på en gammal släkting, som bor på sjukhemmet i Hemse, när jag jobbat färdigt. Egentligen hade Åke ett läkarbesök inbokat, men de ringde från vårdcentralen igår och sa att läkaren blivit sjuk, så hans tid är ändrad till torsdag.Den här awarden har jag fått av Eleonora. Tack snälla Eleonora!

Medföljande text (som är en översättning från portugisiska) lyder:

Denna blogg byggs och fylls av NÄRHET - närhet i rum, tid och förhållande! Dessa bloggar är osedvanligt charmerande och söta, och syftet är att finna och att vara vänner. De är inte upptagna av utmärkelser och själviskhet. Hoppet är att när banden på dessa utmärkelser är gjorda, vill ännu flera vänner ha fortplantat sig. Var snäll och ge lite extra uppmärksamhet till dessa!!

Som vanligt är det regler som följer med den här awarden, men jag utnämner ingen speciell, alla som besöker min dagbok och skriver så rara kommentarer är värda den. Det är bara att ta för sig!

Förra året den här dagen var rubriken:
Jag tar time-out

Prenumerera      Söndagen den 14 december 2008 | 16:50 |

Igår var det ett riktigt frosseri i Luciafirande för vi började dagen med Luciamorgon i TV, hörde en massa Lucia- och julsånger på radion under dagen och avslutade med Luciahögtid i Fröjel kyrka på kvällen. Nu klarar man sig galant till nästa år.

I dag har vi varit på granjakt. Åke hade sett en häromdagen, som jag skulle godkänna, vilket jag inte gjorde. Den kunde man absolut inte ha i möblerade rum! Så vi for vidare till ett annat ställe och där hittade vi en som såg skaplig ut. Åke hade inte sågen med, så nu får vi verkligen hoppas att den finns kvar tills i morgon. Det är inte lätt att hitta granar i våra skogar och vi har så lågt i tak så det är knepigt att få tag i en gran som passar. Visst kan man köpa en av någon granförsäljare, men det är ju lite av en sport att hämta den direkt i skogen.

Vi går väl inte riktigt så våldsamt fram i skogarna, som i de här avsnitten ur Sunes Jul, men näst intill. Man brukar ju säga att gräset alltid är grönare på andra sidan staketet och på något konstigt sätt är det precis likadant med granarna.

Julgranen del 1

Julgranen del 2

Förra året den här dagen var rubriken:
Julpyntet är på plats

Prenumerera      Torsdagen den 11 december 2008 | 16:50 | 2° | -1,5%

I dag har jag haft värmen på i salen och kammaren och julstädat där. Inte för att det var speciellt lortigt, men ska man kunna vara där till helgen, måste man ändå städa för att det ska kännas trivsamt. Samtidigt passade jag på att stryka juldukarna och i salen och kammaren lade jag på dem också. Där är vi ju inte förrän på julafton, så där kan man gärna julpynta lite i förväg. Alla andra juldukar ligger på salsbordet och väntar på att bli utplacerade dagen för julafton.

Nu är jag färdig och har stängt av värmen igen. Det är lite synd tycker jag, att vi inte kan ha varmt där hela tiden, men det går åt väldigt mycket ved för att värma upp den delen av huset också. Och när vi inte är där, så blir det ju onödigt mycket jobb för "eldaren".

Förra året den här dagen var rubriken:
Tisdagstema - Kök

Prenumerera      Onsdagen den 10 december 2008 | 16:50 | 2° | 0,6%

Vi är nog många som har suttit och sett på utdelningen av Nobelprisen i dag och många är det nog också som kommer att följa festligheterna i kväll. Alternativa Nobelpris delas ut på skolor och arbetsplatser. På min förra arbetsplats delades ett pris ut den 10 december varje år till den som gjort årets bästa arbetsdokumentation. (Nej, jag lyckades aldrig erövra något pris.)

Och mitt i julförberedelserna och Nobelfestligheterna får jag läsa en rubrik i Kvällsposten: Kvinna på Servicehus låg död i sex veckor. Hur kan något sådant hända i ett Servicehus? Visserligen säger man att hon avsagt sig hjälp från personalen, men bor man på ett Servicehus inbillade jag mig i alla fall, att man har så mycket tillsyn så att det kollas upp att man lever.

Men det jag tycker är allra värst, är att hon var så ensam i världen, att ingen frågat efter henne på sex veckor. Hade inte posten börjat svämma över i brevlådan vet ingen hur länge det tagit innan hon hittades. Det blir med en lätt fadd smak i munnen, som jag kommer att sitta och spana på kungafamiljen i kväll.

Förra åren den här dagen skrev jag ingenting.

Prenumerera      Tisdagen den 9 december 2008 | 15:50 | 5° | 3,0%

I dag är det Anna som har namnsdag och då ska man enligt gammal tradition lägga lutfisken i blöt. Nu är vi väl inte så många som köper torkad, lutad fisk utan de flesta av oss går väl till kyldisken i vår butik och köper ett paket färdig lutfisk. Här äter vi lutfisk på julaftonskvällen och då är alla rörande eniga om att det är jättegott, men om jag föreslår att vi ska ha det någon annan dag i julhelgen möts jag inte av någon entusiasm alls. Så jag håller mig till julafton och då serveras lutfisken med kokt potatis, bechamelsås och gröna ärtor. Det där med ärtorna är väldigt viktigt, utan ärtor går det inte!

Bakning har jag ägnat mig åt en stor del av den här tisdagen och så snart vi varit på Klinte i morgon och fyllt på förråden, ska jag fortsätta med julbaket.


Deghögarna från igår har nu förvandlats till kakhögar

Förra året den här dagen var rubriken:
Utmanad av Sofia

Prenumerera      Måndagen den 8 december 2008 | 15:30 | 2° | 8,4%

Varning för virusmail! Nu snurrar det runt en massa varningar för virusmail igen. Jag har fått virusvarningar från flera av mina vänner i dag, mail som skickas med hundratals öppna mailadresser! Att skicka ut sådana här varningar, där man uppmanas att skicka det vidare till alla kontakter man har i sin adressbok gör att mailservrarna överbelastas och det är precis det som avsändaren av de här varningar har haft som avsikt. I det här fallet kan man väl också utgå ifrån att avsändaren har för avsikt att skada Hallmarks. Det verkliga viruset är den ursprungliga avsändarens uppmaning att sända det vidare.

För vi blir rädda när vi får sådana här varningar och vi vill göra så gott vi kan och varna våra vänner, men det bästa man kan göra är att helt lugnt bortse från de här mailen och vara normalt försiktig med att öppna bifogade filer och klicka på obekanta länkar. Jag vet att de som sände det här till mig gjorde det av omtanke och vill tacka för det och hoppas att jag inte gjort någon ledsen genom att jag skriver det här!


Det här mailet kom i eftermiddag och det innehåller hundratals öppna mailadresser. Det jag visar är bara en liten del, det är minst lika många till.Chokladbröd, Uppåkra och Nötkakor
I morgon ska det kavlas och gräddas småbröd.

Nu regnar det igen!

Förra året den här dagen var rubriken:
Var är julstämningen?

Prenumerera      Söndagen den 7 december 2008 | 19:30 |

En tur till Endre har vi gjort i dag, för Åkes syster fyller år den 7 december. Det är ett fasligt fyllande här från början av september och fram till jul. En trevlig eftermiddag har vi haft med gott kaffe, kakor och tårta och trevligt umgänge med släktingar från olika håll.

Det verkar som om vi utsatts för sabotage av rävarna, för vi har fått bekymmer med vår utomhusjulbelysning. Häromdagen fungerade inte slingan till den ena busken och när jag undersökte det var sladden till den avbiten och/eller avsliten på två ställen. Förmodligen är det någon lekfull räv som varit i farten. Det är tacken det, för att vi ha matat dem, eller också hämnas de för att de inte får någon mat längre. Jag lyckades skarva ihop ändarna, snodde eltejp omkring dem och allt var frid och fröjd, men i morse var alla fyra buskarna utan ljus och jordfelsbrytaren hade löst ut.

Nu var det den stora kabeln det var ett hål på och det vågade jag mig inte på att göra något åt, så den fick Åke köra iväg till en elektriker med. Nu är den lagad och i morgon ska jag försöka göra någon habbavink och se om jag kan fästa ner sladdarna mot marken med ståltrådsklamrar. Bosse föreslog att vi skulle gräva ner dem, men det lockar väl inte direkt att ta fram spaden igen. Jag inbillar mig att det ska hjälpa att sladdarna sitter ordentligt ner mot marken så att eventuella rävar inte snubblar på dem.

Förra året den här dagen var rubriken:
Jag är en urusel shoppare

Prenumerera      Lördagen den 6 december 2008 | 16:20 |

I dag har det varit julmarknad på Klinte och vi har varit iväg nästan hela dagen. På förmiddagen var vi på Rondo i Klintehamn där det var försäljning av alla möjliga julsaker, bröd, gotlandsböcker, hantverk mm. Och på biblioteket hade Röda Korset försäljning, lotterier och kaffeservering. Dessutom var Åke på brandstationen och hämtade ut en brandvarnare och en brandsläckare som vårt försäkringsbolag delar ut så lägligt nu i juletider. Varje år brinner faktiskt ett antal svenska hem ner på grund av bortglömda ljus. Under åren 2000-2007 betalade Länsförsäkringar ut cirka 44 miljoner kronor för bränder orsakade av levande ljus i december månad.

Efter lunch åkte vi till Robbjens gård där det också var julmarknad med försäljning, julsånger med delar av Klinte kyrkas ungdomskör och uppläsning på gutamål, stöpning av stearinljus och kaffeservering.


På biblioteket kunde man rösta på vilket pepparkakshus man tyckte var finast.


Och köpa lotter på det här fina lotteriet där mattan var högsta vinst.
Jag tog flera stycken, men inte vann jag någonting inte!


Det här är från Robbjens gård där tomten satt i vagnen med sin julklappssäck.


I salen på Robbjens tänder man levande ljus i granen.


Sångkören sjöng både advents- och julsånger till dragspelsackompanjemang.

När vi kom hem bakade jag en saffranskaka, vi har druckit eftermiddagskaffe, Åke sitter och ser fotboll på TV och jag ska gå och förbereda middagen. Åke kom hem med en liten torsk i morse, så den ska vi äta i kväll. Få se hur jag ska tillreda den??

Ha en riktigt fin andra advent!

Prenumerera      Fredagen den 5 december 2008 | 22:20 | 5° | -4,46%

Har jag förlorat barnasinnet totalt? Jag gillar verkligen inte årets adventskalender i TV. Förmodligen är den inte gjord för att roa "gammalt folk". Tänk så många roliga adventskalendrar det varit, Teskedsgumman, Kurt Olsson, Sunes Jul m fl.

En riktigt grå och trist dag har det varit med regn från och till. Jag har tvättat några maskiner och putsat koppar, så nu är den julblank och fin. Nu sitter jag och väntar på resultatet av Idol. Det ska bli spännande att se om det blir Robin eller Alice som blir utröstad, för att Kevin blir kvar utgår jag ifrån.

Förra året den här dagen var rubriken:
Julkortsskrivande

Prenumerera      Torsdagen den 4 december 2008 | 15:20 |

Man talar ju om pensionärsbrådska, jag vet inte om det är den jag gripits av, men i dag har jag bakat lussekatter. Något som jag annars alltid väntat med till Lucia. Men vädret är så grått och trist, så det lockar inte till städning.


Här är första plåten färdig.


Någon har tänt en strålkastare över skogen.

Nu har solen försvunnit och det börjar redan mörkna. Vi ska dricka en kopp kaffe med nygräddade lussekatter till och i kväll ska vi åka till Bosse och gratulera honom på hans 45-årsdag. Smörgåstårta har han lovat att bjuda på, mums mums.

Förra året den här dagen var rubriken:
Tisdagstema - Horisont

Prenumerera      Onsdagen den 3 december 2008 | 13:20 | 4° | 1%

Mulet och regnigt är det i dag, men det har varit ljust. För första gången på flera dagar kan man se inomhus utan att ha lyset tänt. När jag tittade runt i morse kunde jag snabbt konstatera att det behövs en vända med dammsugaren åtminstone i vardagsrummet.

På förmiddagen var vi på Klinte och jag var inne på posten/konsum och vägde paketet som ska skickas till Sicilien. Det går en gräns vid 5 kg, över det stiger avgiften med 100:-, så man vill ju inte att till exempel en extra kexchoklad till Gaetano ska kosta 100:- i frakt. Jag klarade gränsen ganska precis, 4780 gr vägde mitt paket, så nu kan jag göra det färdigt och skicka iväg det. Det är inte lätt att hitta något vettigt att köpa till modemedvetna 14 och 19-åriga italienska gossar, det kan jag bara säga. Mycket grubblande och många vändor i affärerna har det varit.

Annars köper vi inte speciellt mycket julklappar. Alla har det ju hyfsat bra och man köper det man vill ha och behöver. Det är nog inte så vanligt att man avvaktar med inköpen och tänker, att det kan jag önska mig i julklapp. Det kanske är flera än jag som har julklappsproblem. Jag läste ett så bra inlägg hos Pimli.se där hon skriver om att man ska ge julklappar med eftertanke. Dessutom har hon en lista med alternativa gåvor. Jag ska verkligen ta mig en allvarlig funderare på om inte något av hennes tips skulle passa bättre än köpa några onyttiga prylar till.

Ännu en julförberedelse ska jag göra i eftermiddag. Konsum hade så fin köttfärs till hyfsat pris, så nu ska det göras julköttbullar. Jag har kokt och pressat potatis och stekt lök, nu ska det bara kallna och sedan ska jag göra köttfärssmet, rulla köttbullar och steka dem. Några går det väl åt till middag ikväll, men resten fryser jag in.

Förra året den här dagen var rubriken:
Vi och Van Veeteren på Varvet

Prenumerera      Tisdagen den 2 december 2008 | 12:40 | 6° | 4%

Igår var det en dramatisk dag här på Gotland, då vi fick höra i nyheterna om att det varit ett skottdrama vid Brucebo, straxt norr om Visby. Det visade sig vara en riktigt tragisk historia där Torbjörn Axelman, som bott på Brucebo i mer än 30 år, i desperationen över beskedet att han skulle sägas upp från sin bostad sköt Brucebostiftelsens ordförande med tre skott i ryggen. Mannen kunde själv ta sig därifrån och kalla på hjälp, men det var tre andra personer kvar på Brucebo förutom Axelman. De andra tre gömde sig på en balkong och fram emot kvällen kunde de ta sig därifrån. Polisen gjorde då ett tillslag och Axelman kom ut ur huset med draget vapen. Då han sköt mot polisen besvarade de elden och träffade honom i båda benen och i bröstet.

Brucebo uppfördes av konstnärsparet William Blair (1859-1906) och Caroline Benedicks-Bruce (1856-1935. Caroline bildade Brucebostiftelsen för att det skulle delas ut stipendier till konstnärer, som skulle kunna få bo och arbeta på Brucebo. Hon testamenterade sedan huset till Brucebostiftelsen för att det och konstsamlingarna skulle bevaras för eftervärlden. Men stiftelsen kom i ekonomiska trångmål och på 70-talet såldes egendomen till Torbjörn Axelman. Han gjorde då en mängd TV-produktioner och filmer och tjänade bra med pengar. Efter en tid fick han dock allt sämre ekonomi och gick till slut i konkurs.

Brucebostiftelsen köpte då tillbaka huset av Axelman och han fick hyra en del av det för privat bruk. Under en lång tid har ingenting gjorts åt huset, men för några år sedan började man renovera utvändigt och nu ska man även renovera huset invändigt. Det var när ordförande kom med en flyttbil för att hämta tavlor, skulpturer och andra konstverk, som Axelman gick till angrepp. Inventarierna ska registreras, rengöras och renoveras för att sedan placeras tillbaka på Brucebo igen. Man vill återställa huset som det konstnärshem det var på 1800-talet.

Tilläggas kan att tillståndet för mannen som blev skjuten i ryggen och för Torbjörn Axelman rapporteras vara stabilt och ej livshotande.


I dag är det ännu en grå och trist dag. Jag borde sätta igång med något vettigt, men har visst fastnat här vid datorn. När jag ändå sitter här tror jag att jag ska göra bokföringen för november, så är det gjort i alla fall.

Glädjande många svar kommer det in på frågorna i kalendern och jag öppnar själv luckor i flera kalendrar, så det tar ett bra tag på morgonen att gå igenom dem och försöka googla sig fram till svaren på alla knepigheter. Kreativiteten hos kalenderbitarna är det inget fel på!

Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2006 och 2005, men 2004 var rubriken:
Nuders dumma uttalande

Prenumerera      Måndagen den 1 december 2008 | 21:45 | 6° | -5%

Arbetare

 1. Vad arbetar du med?
 2. Vad var ditt drömyrke när du var liten?
 3. Om du idag kunde få vilket jobb i världen, vad skulle du då välja och varför?
Mina svar:

 1. Jag är pensionär och dagledig, vilket innebär att jag tar hand om hus och trädgård, pysslar om maken och två katter, samt "arbetar" här vid min dator.
 2. Jag ville absolut bli lärare.
 3. Jag skulle nog välja att bli någon typ av revisor. Ekonomi intresserar mig och jag skulle kunna tänka mig ett arbete på internationell nivå. I Bryssel eller något ditåt.

Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i veckan

Prenumerera      Måndagen den 1 december 2008 | 16:10 |

Fler som visar bilder Utan Ord hittar du hos Pumans dotter.

Etikett: Utan Ord

Prenumerera      Måndagen den 1 december 2008 | 08:10 |

En riktigt mysig första adventshelg har vi haft. Vädret har varit grått och regnigt, men vad gör väl det när man får vara inne i goda värmen och lysa upp tillvaron med all adventsbelysning.

I lördags var vi på en trevlig adventskonsert på Rondo i Klintehamn. Det var ett väldigt omväxlande program med adventssånger, julsånger och en hel del annan musik. Slutnumret var "Gör Portarna Höga" och den sjöngs av Erik Bergh, vår lokale operasångare och det gjorde han med bravur. I pausen var det adventskaffe, så det blev en riktig helkväll.

Igår var vi på Warfshoms Pensionat och åt julbord tillsammans med sönerna med sambos.

Det här foto tog jag häromdagen från Varvsholmsbron.

Det var som vanligt väldigt god mat, men det värsta är att man äter för mycket när man går så där och plockar. Jag kände mig som om jag aldrig skulle behöva äta mer när vi åkte därifrån. Jag hade egentligen haft planer på att jag skulle kunna ta mig en promenad ner till Pensionatet och sammanstråla med de andra där, med det var ett riktigt tråkigt väder och på förmiddagen regnade det lite. Om nu alla tecken slår in så ska det bli en kall jul i år, Ander slaskar - Julen braskar heter det ju.

Nu är i alla fall den där gråa och trista novembermånaden slut och vi har gått in i december. Om den månaden ska jag inte orda något, för är du intresserad av vad december har att erbjuda, kan du läsa vad jag skrev förra året. Där finns en lite utredning!

Förra året den här dagen var rubriken:
December - Christmånad

Prenumerera      
V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
December


A R K I V 2008

Google