Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Januari 2005        Februari 2005         Dagbok Mars 2005 »


Lördagen den 26 februari 2005

Invigning av Vikingaåret

Den här veckan har det inte blivit så mycket skrivet, men det har inte hänt speciellt mycket heller. Att dagligen rapportera att man städat, tvättat, strukit mm känns inte helt meningsfullt.

Några trevliga händelser har det dock varit. Vårt lilla barnbarn Edoardo, som är 10 år gammal och en duktig tennisspelare, har vunnit flera matcher och det gläder oss mycket. Han är uttagen som en av Siciliens bästa tennisspelare i sin ålder och den här veckan har de varit i Calabrien och spelat en turnering. Det ska bli en match idag också och det ser vi med spänning fram emot.

Igår den 25 februari inleddes Vikingaåret med pompa och ståt. Vårdkasar tändes över hela Gotland och kronprinsessan Viktoria var här och inledde med att tända vårdkasen på Grogarnsberget. Alla hembygdsföreningar arrangerade olika begivenheter och här i Fröjel samlades vi på Styrmansberget, som ligger ovanför Fröjel kyrka. Där hade man byggt en stor vårdkase och mycket folk samlades för att se när den tändes.

  

Här brinner vårdkasen på Styrmansberget och åskådarna värmer sig.

När elden falnat gick vi ner till Skolgården där det serverades en vikingamiddag. Vi fick revbensspjäll, rotsakspytt, sås och äppelmos. Till efterrätt blev det äppelbitar i kanel och vaniljsås och till det en kopp kaffe. Det smakade verkligen bra, när man stått ute och småfrusit vid brasan i mer än en timme, att få komma in och få så god förplägnad. Efter middagen blev det en filmförevisning av en film med det passande namnet "Vikingar" med Kirk Douglas i huvudrollen. Filmen var väl inte så mycket att se, tyckte vi i alla fall, så vi åkte hem efter en stunds tittande.

Idag är Åke i skogen som vanligt och jag ska ta i håll med det vanliga pysslandet här hemma. En kaka ska bakas och en vända till Klinte för att fylla på förråden är väl vad som väntar. I morgon kommer Bosse och Carina hit på lunch och sedan får vi se vad det blir.


Tisdagen den 22 februari 2005

På bokrea i Visby

Idag har jag varit på bokrean i Visby. Här i Klintehamn finns det ju inte längre någon bokhandel, så vi måste ta oss till Hemse eller Visby. Jag kom inte iväg förrän fram på förmiddagen och naturligtvis! Boken, som jag sökte, var slut! Jag var först på Wessman & Pettersson, sedan på Norrbys bokhandel och på Åhléns, men inte förrän jag kom till Domus hittade jag vad jag sökte, "Den blå färgen" av Tracy Chevalier! Det blev några böcker till, så nu är jag försedd med litteratur ett tag framöver. Det är gråa och trista dagar nu, så man behöver drömma sig bort litet och det gör man bäst med en god bok.

Men, men, det dröjer inte så har vi våren här. Jag har tjuvstartat genom att så de första små fröna. Pelargoner och Flitiga Lisa står nu här i fönstret i miniväxthus och ska förhoppningsvis snart börja gro.

Ett besök på Linds Växthus blev det idag också, så i källaren står nu såjord och fröpåsar och bara väntar. Nu gäller det att ha is i magen och inte starta för tidigt. Då blir det bara en massa långa och gängliga plantor. En påse med salladsfrö köpte jag också i förhoppning om att man snart kan så de första fröna i växthuset. I fjol hade jag sallad jättetidigt och det var så mysigt att gå ut i växthuset och plocka sin egna sallad redan i början av april.

Det är en härlig tid som väntar........................


Lördagen den 19 februari 2005

Melodifestivalen

Ikväll har jag sett och lyssnat på andra omgången av melodifestivaldeltävlingen. Det blev en stor besvikelse jämfört med förra lördagens omgång. Då var nästan alla låtar bra , men ikväll gällde det att välja den låt, som var minst dålig. Det hjälpte inte mycket att det var en gotländska med den här gången. Klart bäst, enligt min smak, var i alla fall Sanna Nielsen och Fredrik Kempes bidrag, det stod helt klart i en klass för sig. Tur att de gick vidare tillsammans med Sanne Salomonsen, som alltid är bra.

Jag vet inte om det platsar under rubriken rasism, men jag inte låta bli att tycka att Roma och Big up med Group Avalon inte platsar att representera Sverige i en melodifestival. Inte är det väl svensk musik och svensk schlager de representerar? Visst ska vi var multinationella och ta vara på våra invandrare och vad de har att ge, men svensk schlager kan man väl näppeligen tycka att de här inslagen representerar. Sanne Salomensen?? Hon är inte heller svensk! Nej, visserligen, men trots allt är musikstilen acceptabel, enligt mitt förmenande. Retar jag upp några nu? Det bjuder jag på!!

Idag har det annars inte hänt så mycket, det har varit grått och trist väder. Litet städning, bakning, en klintefärd för att fylla på förråden, korsordslösning och litet daterande har det blivit. Åke var i skogen som vanligt på förmiddagen och på eftermiddagen har han ordnat upp litet på vedbacken.

Nu börjar det bli sent och dags att krypa till kojs. Godnatt, godnatt!!Torsdagen den 17 februari 2005

Trädgårdskatalog

Idag kom det en katalog från Willab Trädgård, det är företaget som jag köpte växthuset ifrån häromåret. Jag har suttit och tittat i den ett bra tag och drömt och planerat inför kommande sommar. Vilka tjusiga växthus, uterum , trädgårdsrum och dammanläggningar det finns. Tänk att vi är beredda att lägga ner så mycket arbete och så stora kostnader bara för de där futtiga sommarmånaderna. Jag nöjer mig nog med litet krokar, snören planteringshyllor och annat att komplettera mitt lilla växthus med. Drömma kan man ju göra i alla fall.

Besöket igår hos frissan innebar en permanentning, som slutligen tog bort all gammal färg från mitt hår. Så nu är jag verkligen gråhårig! Åke tycker att det ser konstigt ut. Han trodde att jag färgat det grått. Jag vet inte om jag kommer att gilla det i längden. Litet slingor, nästa gång jag klipper mig, blir det nog.

Idag tog jag en ordentlig promenad på förmiddagen. Jag gick ner till Åke i skogen där han håller på med sin avverkning och sedan ner till Muldestranden och upp genom Härje Hallgrens hage. Det var jätteskönt, men ganska jobbigt. Det gick inte att gå i spåren, för där var det för halt och när man gick i mittsträngen brast skaren så att man skönk igenom snön.

I eftermiddag satt jag och försökte läsa i en bok, som jag fått av Eva i julklapp. Den är på italienska och handlar om Montalbano, en serie om honom har gått i svensk TV i omgångar. Men det gick inte något vidare bra för mig. En del är skrivet på sicilianska och då kan jag inte hitta orden i ordboken och förlorar sammanhanget. Jag får nog ta med boken ner till Eva, så får hon läsa den själv. Det slutade med att jag hamnade vid datorn och satt och testade och ändrade litet på min hemsida.

På måndag börjar bokrean och då ska jag åka till Visby och handla litet. Tracy Chevalier har skrivit en bok som jag inte har läst och den finns med på rean," Den blå färgen" heter den och den hoppas jag få tag i.

Nu är det matlagning som väntar. Torsdagskväll mmm.... då blir det ett glas vin till maten!


Tisdagen den 15 februari 2005

Rosor av maken

I morgon är det ju onsdag och jag kom att tänka på att förr kallades onsdagarna för "piglördag" Hur många idag är det som känner till det uttrycket? Pigorna hade nämligen ledigt på onsdagseftermiddagarna. Så var det också ,när jag arbetade som hembiträde, en tid straxt efter att jag slutat skolan.

Det var många tjejer som gjorde så, innan man bestämde sig för om man skulle läsa vidare eller tills man blev gammal nog att få annat jobb. Det var inget speciellt välavlönat jobb, men det var ett första steg ut i arbetslivet och man tjänade sina egna pengar och, viktigast av allt, man fick flytta hemifrån. Sedan när skoltröttheten gett med sig och man ville börja plugga igen, var det att ta skeden i vacker hand och flytta hem igen. Men visst var det nyttigt att få klara sig själv ett tag.

Nu har vi firat av Valentine. Jag fick röda rosor av maken och i gengäld lagade jag en god middag till honom. Ett glas vin blev det också trots att det bara var måndag.

Idag har vi haft en ganska fin vinterdag, med ett par grader kallt, snöbyar av och till och litet solsken däremellan. Jag har väl inte uträttat speciellt mycket, donat med litet tvätt och pysslat litet. Jag tänkte gå ut en stund på eftermiddagen, men det blev inte så för just när jag skulle ge mig iväg, så mulnade det och började snöa ganska kraftigt, så det blev inget av. Åke har varit i skogen som vanligt och fått hem mera timmer.

I morgon ska jag till frissan och åtgärda håret. Det behövs verkligen. Få se vad det blir, jag har beställt tid för permanent. Håret är hopplöst nu på vintern och litet permanent brukar stadga till det. Jag har inte färgat mig nu på ett tag, så jag börjar bli duktigt gråhårig, få se vad frissan säger om det!


Lördagen den 12 februari 2005

Per Nuder o köttberg

Så var det lördagkväll igen och Melodischlagerfestivaldeltävling, ett långt ord (32 bokstäver, fast nu kanske man egentligen säger Melodifestivaldeltävling) och lång väg är det till finalen, men jag tycker nog att det är ganska högklassig underhållning med tanke på att det är just lördagkvällarna det går på. TV-utbudet på lördagarna är annars ganska uselt. Shirley Clamp gick vidare och det var helt i sin ordning, hon är klart bäst, men Nordman?? Texten är visserligen skriven av Danne Attlerud, som är gotlänning, men vad då.... var den någon typ av ursäkt för Nordmans tidigare leverne?

Nu börjar helgens ruskväder. Jag sitter här i min ensamhet vid datorn och hör hur stormen börjar vina i knutarna. Det ska bli spännande att se vad det blir av det den här gången.

Idag har det inte blivit så mycket gjort egentligen. Jag har bakat litet och städat och plockat som vanligt och suttit litet vid datorn. Jag måste säga att jag är ganska imponerad över alla fina sidor som finns. Fast jag trodde i min enfald, att alla andra var så otroligt duktiga och gjorde alla tjusigheter själva, men inte! Det finns massor av sidor där man kan hämta allt man behöver. Fantastiskt vad folk är duktiga. Att man bara kan få hämta hem det man behöver, mot att man länkar till deras sida, så att det framgår varifrån tjusigheterna kommer! Jag, som förut sagt att det där med bannerbyte och annat larv inte var något att ha, har helt plötsligt insett att det är ganska roligt. Man får kontakt med andra och man hittar många trevliga sidor. Även om kontakterna är ytliga och bara inskränker sig till några rader i gästboken, så är det roligt i alla fall. Nu har jag gått med i en webbring för 40-talister, få se vad det kan ge.

40-talist = köttberg, jag kan inte riktigt komma över Per Nuders uttalande!! Hela mitt vuxna liv har jag hört talas om jätteproppen Orvar, det är vi 40-talister det, och det uttalandet(vem det nu var som gjorde det, det har jag glömt) har jag accepterat och kunnat förstå, men köttberg???

Nog kan man väl känna sig litet oroad över vilka makthavare det är vi har. Inte att förglömma Laila Freivalds, som i dagens DN ursäktar sitt klena engagemang i början av tsunamikatastrofen med att hon inte visste vad Phuket var för någonting??? Nej nu blir jag bara så upphetsad så det är bäst att jag slutar så att inte nattsömnen blir fördärvad.


Torsdagen den 10 februari 2005

Hemsidor och börsoro

Idag är det ett riktigt ruskväder, med regn och blåst. Det har varit några fina dagar förut i veckan, men som sagt, idag är det inneaktiviter som gäller. Jag har fixat litet med tvätt och strykning idag och som vanligt har det blivit några stunder vid datorn.

Det är ganska roligt att besöka andras hemsidor och se hur olika de kan vara. En del är väldigt "lulliga" medan åter en del är väldigt strama och sparsmakade. Jag föredrar nog den senare sorten även om jag tycker att det kan vara vackert att titta på.

Och börsen deprimerar fast företagen gör stora vinster och har goda prognoser. Ericsson har hittills gått ner 5% och det gör inte humöret bättre. Fast nu borde man ju köpa egentligen. Visst är det konstigt med aktiehandel, man köper när kursen stiger och säljer när den sjunker, i ställetborde man göra tvärtom. Det är ju så man gör annars. Köper när det är rea och säljer om det är något man kan få bra betalt för (om det är så att man skulle ha något att sälja) Det är ingen logik i det hela. Och vad ska man tro om analytikerna. Läste häromdagen att en av dem ansåg att HM var värd 175:- medan den andra ansåg att den var värd 295:-. Vem av dem ska man tro på? Det är bäst att ligga lågt!Tisdagen den 8 februari

Åke jobbar på!

Jag längtar efter våren och värmen och vet på samma gång att det är långt kvar till dess. Det är i alla fall ganska soligt idag och har varit det ett par dagar, men det är kallt och litet blåsigt. Jag har trots det varit ute och promenerat litet varje dag, igår tillsammans med Ludde. Idag tog jag en vända ner till stranden och såg att isen höll faktiskt på att lägga sig.

Åke däremot trivs som fisken i vattnet! Han är iväg i skogen varje dag. För honom finns det inget dåligt väder. Nu kom han in när klockan var litet efter tre och rapporterade att han ännu skulle ner en vända i skogen och skulle komma hem vid 4-tiden. Man kan undra var han får kraften och viljan infrån. Det måste sitta i ryggmärgen att man ska arbeta hela dagarna. Jag får nästan dåligt samvete, jag som mer eller mindre "fördriver tiden" och har litet svårt att få dagarna att gå. Men jag får väl använda Åkes favorituttryck ," man har det så bra att man skäms."

Fast jag har ju min dator att leka med och tur är det! Där tillbringar jag många timmar. Nu hör jag att Åke kommer ,så då är det bäst att se till att kaffet kommer på bordet.


Fredagen den 4 februari 2005

Pigge Werkelin

Nu har ännu en vecka gått till ända. Ja, vi har ju helgen kvar förstås, men arbetsveckan är väl slut för de flesta. Min vecka har inneburit det vanliga hushållsarbetet plus att jag har varit ute med Ludde varje dag. Han är verkligen en trevlig promenadkompis. Så uppmärksam och trevlig och jätteduktig att gå i koppel har han också blivit.

I torsdags var vi i Visby för Åke skulle på halvårskontroll hos sin läkare. Allt var bara bra! Åke har besvär med cirkulationen i benen och har fått remiss till kärlkirurgen, men dit får han inte komma förrän tidigast i maj, trots att det är flera månader sedan hans läkare sände in remissen. Hoppas att det inte händer något med hans ben innan han får komma till behandling. Det värsta är om det blir någon typ av sår, som på grund av nedsatt cirkulation kan bli väldigt svårläkta. I så fall får vi ringa och kräva att han får komma omedelbart.

Jag utlovade sista kapitlet i historien om Pigge Werkelin och hans kamp för att få sin familj med sig hem från Thailand, men kan ändå inte låta bli att kommentera den timslånga intevju, som de hade med honom i Gotlandsradion. Han är verkligen en kämpe och mer än väl värd att bli månadens, eller varför inte årets gotlänning. Bertil Markusson kan slänga sig i väggen!! En motorcykelförare som kört Dakarrallyt (heter det så) Han blev utsedd till januari månads gotlänning. Bragderna går inte att jämföra på samma dag. Pigges kamp mot myndigheterna i Thailand saknar sitt motstycke. Hoppas nu bara att han får vardagen att fungera och att han kan gå vidare i sitt liv utan sin Ulrika och barnen. Jag kan verkligen rekommendera hans dagbok där han delar med sig av sina erfarenheter. Den manar till eftertanke och får en att vara tacksam för det man har.

De som läser min dagbok och tittar på min hemsida kan väl inte ha undgått att se att jag har jobbat på som bara den med hemsidan. Och mer kommer, jag grubblar och grubblar på vad som kan vara av intresse, inte bara för mina närmaste utan också för andra, som kanske av slumpen hamnar där. Jag har fått inlägg i gästboken, som glatt mig mycket. Det är kul när gamla gotlänningar hör av sig. Mer kommer, det lovar jag!Tisdagen den 1 februari 2005

Hundpassning

Idag inleds februari månad och det känns skönt att veta, att vi är ännu ett steg närmare våren. Jag tycker inte om vintern och mörkret, utan väntar bara på att solen och ljuset ska komma tillbaka. Litet ljusare har det redan blivit, det märks verkligen. På morgnarna inte minst. Nu när jag inte jobbar utan ligger litet längre och drar mig, så tror jag ibland att jag har försovit mig, när jag ser hur ljust det redan är ute, men inte har jag det!

Den här veckan ska jag rasta Bosses hund en gång om dagen. Carina är på kurs i Visby (hon kommer annars hem vid 12-tiden) och då måste Ludde få komma ut litet mitt på dagen. Han är annars snäll och klarar sig länge och gör inget bus, men hela dagen kan han ju inte vara inne. Det har varit skönt väder, milt och litet sol, så vi har gått långa promenader. Ludde, som är långhårig blir jättesmutsig, för det är så sumpigt överallt, men det är inte mycket att göra åt. Jag får torka av honom så gått det går, när jag släpper in honom igen.

Annars blir det litet tvätt och städning, idag har badrummet fått sig en omgång, och så är det "daterandet" som tar en hel del tid. Jag pysslar med min hemsida och byter och ändrar färger och tillbehör. Jag kan inte riktigt bestämma mig för hur den ska se ut, men som den är just nu är jag ganska nöjd. Passa på och titta efter, för rätt vad det är så ändrar jag på den igen.


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Februari


A R K I V 2005

Google