Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Januari 2008        Februari 2008         Dagbok Mars 2008 »


Fredagen den 29 februari 2008
5 grader varmt, blåsigt.

32 gotlänningar firar idag

Idag är det skottdagen och här på Gotland är det 32 personer som firar sin årsdag på rätt datum. Grattis till dem!

Fria får de kvinnor, som är ogifta, också göra idag. Det är en gammal tradition och en legend berättar att det var Irlands skyddshelgon som bestämde att kvinnorna kunde få fria en dag vart fjärde år. Frieriet skulle tas på största allvar och om mannen inte var intresserad fick han köpa sig fri med kostsamma gåvor.

Skottdagen har förut infallit den 24 februari, men från och med 1996 har man bestämt att den ska den 29 februari. Svenska astronomer hävdar att det är fel, men ändringen är gjord för att vi i Sverige ska vara i samklang med övriga Europa. Dessutom är det praktiskt att man slipper byta namnsdagarna i slutet av februari vart fjärde år.

Nu ska jag avsluta det här morgonpasset vid datorn och dra igång fredagsstädning och lite förberedelser inför lördagen, vi ska ha några bekanta på middag i morgon kväll. Goda vänner som var på Gran Canaria på samma gång som vi och som åkte upp till Las Palmas och gratulerade Åke på hans årsdag.

Ha en trevlig skottdag och en trevlig helg!

Torsdagen den 28 februari 2008
5 grader varmt, blåsigt.

Årets bokrea

Idag har jag varit i Visby nästan hela dagen. Jag åkte in med bussen 9.20 och kom hem 14.45. Anledningen var att jag ville gå en sväng ner i Botaniska trädgården och se hur långt våren kommit där och så lockade årets bokrea.

Jag började med att gå till Botaniska trädgården och det var så vackert där med massor av snödroppar, krokus och olika sorters hassel som blommade. Det var soligt, men blåsig, så det var ganska kallt om öronen.

Efter Botaniskan gick jag till Almedalen och där satt jag i solen på en bänk och mådde gott och tittade på alla änder, som simmade omkring i dammen. Så blev jag kaffesugen och då gick jag in på Biblioteket, som ligger alldeles intill och drack en kopp kaffe och smaskade i mig en chokladkaka med vispgrädde.

Sedan gick jag upp i stan och ni som bara har varit i Visby sommartid skulle nog inte känna igen er. Stan var totalt tom på folk. Inte förrän jag kom upp mot Öster blev det mer fart på folklivet. Jag var inne i en hel del av affärerna, men jag är ju en dålig shoppare, så några klädinköp blev det inte. Kläderna är ganska konstiga nu för tiden. Jag hörde några äldre damer som kommenterade modet och de sa att: "Förr när det fanns en massa snygga kläder att köpa, då hade man inga pengar, nu när man har råd finns det ingenting att köpa." Men jag var ju faktiskt i Visby för att gå på bokrea och där blev det några inköp i alla fall. Jag köpte "Den ryske vännen" av Kajsa Ingemarsson, "Svinalängorna" av Susanna Alakoski och "Dödslängtan" av Björn Hellberg, så nu har jag läsning en tid framöver.

På tal om böcker, så satt jag och uppdaterade Bokhyllan igår. Titta gärna in där!

Naturligtvis hade jag kameran med i Visby idag och jag har lagt upp ett nytt album på MSN med bilder från Botaniska trädgården och Almedalen.

Här kommer några smakprov:

Onsdagen den 27 februari 2008
7 grader varmt, blåsigt.

Du har väl ett bananfodral!
Idag fick jag se en alldeles ny produkt på Konsum, ett bananfodral! Men vad i hela världen, duger inte bananskalen längre som förpackning? Jag blev alldeles chockad, gick hem och googlade och upptäckte att den här grejen har funnits på marknaden i massor av år utan att jag vetat om det. Nu när vi ska vara miljömedvetna och spara på resurserna tillverkar man en sån här totalt onödig pryl.

I morse läste jag om pizzakungen Vahid Berenjian i DN och blev lite förvånad över uttalandet att han skapat ett helt nytt koncept med nybakade pizzor i svenska livsmedelsbutiker. För ett antal år sedan bakades det pizza i samtliga livsmedelsbutiker (Ica och Konsum) här i Klintehamn och även i många andra livsmedelsbutiker på Gotland. Så det är inte någon större nyhet för oss i alla fall.

Jag kan bara se nackdelar med det. De restauranger som nu bakar pizza, kommer att få sämre ekonomi och i butikerna kommer det att lukta ännu mera matos. Det räcker så bra med grillarna som redan finns där. Dessutom borde vi svenskar, som blir allt fetare och fetare, äta mycket mindre pizza än vi gör idag. Med nygräddade pizzor i butikerna blir det nog många familjer som kommer att äta den här onyttiga maten ännu oftare än de gör idag.

Så, nu var det färdiggnällt för idag och jag ska gå och sätta på kaffet. Maken sitter och ser en väldigt viktig fotbollsmatch, jag har strukit och manglat och efter kaffet ska jag ta ihåll med dagens DN-kryss.

Tisdagen den 26 februari 2008
7 grader varmt.

Tisdagstema - Last

Nu är det avslöjat!

Måndagen den 25 februari 2008
Strålande sol, klarblå himmel, 6 grader varmt, men ganska blåsigt.

Härlig vårväder

Idag behövde Carina och Bosse hjälp med rastningen av Ludde, så efter lunch har han och jag gått en riktig långpromenad. Vi gick ner till stranden och gick längs den söderut. Det blåste ganska mycket, men solen värmde gott.

När vi kommit bort från trafiken fick Ludde springa löst.

Några svanar simmade lugnt omkring.

Här är en lastbåt på väg in till Klintehamn.

Förutom de här fotona så är Ingrids Foto uppdaterat med ett nytt vårtecken.

När jag kom hem igen efter promenaden tog vi bilen ner till Klinte för att handla och så måste vi ju ut till hamnen och se hur det var med Karlsöbåten. Den låg kvar på precis samma sätt som i lördags. Enligt vad de sagt i Gotlandsradion har båten fått en hel del skador, men man hoppas ändå att den ska kunna repareras och sättas i trafiken som beräknat i början av maj.

Åke har fortsatt med att ta vara på flaggstången. Idag har han tagit ner det som stod kvar, så nu är det bara den gamla ställningen som ska tas bort. Nu funderar vi på om vi ska sätta upp en ny stång eller inte?

I morgon väntas regn och rusk och på onsdag ska det bli ännu mera blåst, så då får det bli inneaktiviteter.

Söndagen den 24 februari 2008
6 grader varmt och ganska blåsigt.

Biondo blev tvåa

Tråkigt nog lyckades inte Mattias Nilsson och gruppen Biondo vinna i Rumänien, men de hamnade på en hedrande 2:dra plats.

Sämre gick det för Ainbusk som blev 6:a och därmed har gjort sitt i melodifestivalen för den här gången. Jag tycker att deras låt var bra och röstade på dem. BWO var också bra, men de bjöd på en låt som saknade orginalitet, den lät som alla andra låtar de gjort. Övriga vill jag inte ens nämna. Det var en dålig omgång och till och med Kristian Luuk kändes en aning ansträngd.

Nu är det färdiggnällt för idag! Åke mår fortsatt bättre, även om han ännu är rejält förkyld. Vi har just ätit frukost och nu ska vi åka upp på kyrkogården. Åke vill se Tina's grav och ta ett farväl av henne, eftersom han inte kunde vara med på begravningen.

Solen tittar fram, så jag ska nog ta mig en promenad någon gång under dagen.

Lördagen den 23 februari 2008
6 grader varmt och ganska blåsigt.

Släkting till final i Rumänien

En av våra tidigare sommargrannar brukade ironisera över oss gotlänningar att vi alltid kan hitta en koppling till Gotland och gotländska släktingar i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Han påstod att det inte alls förekommer i samma utsträckning på fastlandet.

Jag vet inte om det är så, men i vilket fall som helst så har vi en avlägsen släkting, som har gått till final i Rumäniens melodifestival. Gruppen det gäller är Biondo och den består av Lars Säfsund, Mattias Nilsson och Jan Lekemark, och låtskrivare är Måns Zelmerlöw, Henrik Wikström och Niklas Edberger. Gotländska.se har en artikel om Mattias Nilsson som är en avlägsen släkting till oss. Hans pappa och våra barn är A-kusiner (sysslingar på "svenska"). Här kan du få se Biondo's bidrag, som tävlar i finalen ikväll:

Det här är ju ingenting som vi kan rösta på, men vi håller tummarna för honom och hans grupp och ikväll är vi givetvis gotlandspatrioter och röstar på Ainbusk.

Ha en riktigt trevlig lördagskväll!

Lördagen den 23 februari 2008
6 grader varmt och ganska blåsigt.

Dramatisk natt

Begravningen igår avlöpte lugnt. Kyrkan var alldeles full av folk och med på minnesstunden efteråt var säkert över 100 personer. När en människa mitt i livet går bort finns det många som känner sorg och saknad. På väderleksrapporterna varnades det hela dagen för att det skulle bli storm och oväder, men under själva jordfästningen var solen framme en stund och blåsten lugnade av. Det var som om Herren där uppe höll sin hand över oss alla.

Värre blev ovädret sedan på kvällen. Vi satt och såg "På Spåret" och sedan såg jag andra halvan av "Let´s Dance", men när det blev paus innan omröstningen gav jag upp och tänkte gå till sängs. Även om man inte är så väldigt personligt berörd av en begravning, så tar det på något sätt på krafterna. Eftersom det blåste så hemskt kokade jag en kanna kaffe och hällde på termos och sedan stängde jag av TV:n och precis då gick strömmen och därmed gick mina planer på en skön lässtund i stöpet. Det var bara att krypa till kojs och försöka sova i oväsendet. Det gick inte alls bra, för takplåtarna smällde som kanonskott och när jag gick upp för att se hur det såg ut ute, fick jag se att vår flaggstång blåst ner. Den har stått i över 60 år, så de här stormbyarna blev för mycket för den. Som tur var brast den mitt på, så ingenting blev skadat.

I morse var det fortfarande strömavbrott och rackar´n så kallt i huset. Ute sken solen och det blåste ännu kraftigt och så här såg det ut i trädgården:

Åke, som mår bättre idag, måste förstås ut och kontrollera förödelsen.

Och naturligtvis måste han röja upp omgående.

Sedan åkte han ner till Klinte för att se hur det såg ut där och efter en stund kom han hem och rapporterade att Karlsöbåten hade blåst av ställningen där den stått för vinterförvaring, blåst en bra bit iväg på kajen och sedan ner i vattnet på andra sidan. Naturligtvis tog jag kameran med och så åkte vi till hamnen för att dokumentera.

Det blev en tidig sjösättning iår för Karlsöbåten

Det var tur att det inte låg någon annan mindre båt i vägen.

Man har förankrat båten i trossar till 2 lastmaskiner för att den inte ska glida längre ner.

När vi kom hem var det fortfarande strömlöst. Jag sopade av, torkade trappor och köksgolv (solen är avslöjande) och sedan, vid 11-tiden kom strömmen tillbaka. Nu börjar det bli varmt och skönt i huset igen.

Torsdagen den 21 februari 2008
4 grader varmt och ganska blåsigt.

Kunde du sova inatt?

Inatt har det varit fullmåne och total månförmörkelse. Jag har alltid lite svårt att sova när det är fullmåne och i morse vaknade jag vid 4-tiden och tittade ut genom fönstret. Det var alldeles klart och himlen strålade av stjärnor. Då gick jag upp och tittade efter månen och där var den, alldeles rödbrun. Visst, jag vet att jag skulle ha försökt fotografera den, men kameran var inte i närheten och sängvärmen lockade mig tillbaka in under täcket. När jag sedan vaknade igen vid 7-tiden var det genommulet igen, så det kändes nästan som om det varit en dröm jag haft.

Åke blev verkligen dålig igår eftermiddag och jag ringde faktiskt och rådgjorde med sjukvårdsupplysningen . Han fick hög feber och verkade väldigt medtagen och nästan svår att kommunicera med. De lugnade mig och jag fick rådet att ge honom febernedsättande (han hade 39 i feber) och försöka få honom att dricka. Sedan satte sköterskan upp en telefontid med vårdcentralen till idag på morgonen. På kvällen hade febern gått ner och han blev bättre och var till och med nere och såg TV en liten stund. När de ringde från vårdcentralen idag sa de, att det går svåra virusinfektioner nu och att det inte finns så mycket mer att göra än att ge febernedsättande, dricka mycket, hålla svalt i sovrummet osv. Idag är Åke lite piggare, men jag vet aldrig att jag har sett honom så genomförkyld. Han kan nästan inte prata.

Själv är jag ännu frisk och idag har jag tagit mig en promenad på förmiddagen och så har jag varit uppe på kyrkogården och sett till gravarna. Imorgon begravs Tina, vår granne som dog i cancer för några veckor sedan. Åke kan ju inte gå med på begravningen nu när han är så dålig, men jag ska gå.

Jag satt tillsammans med Åke och såg på TV i eftermiddag, något som jag normalt aldrig gör på dagarna, och då var det ett program som hette "Dubbat" - ett ovanligt fånigt koncept enligt mitt tycke. Tala om tidsfördriv. Ikväll blir det "Antikrundan", det är andra grejor det!

Onsdagen den 20 februari 2008
4 grader varmt.

Rapport om hälsoläget

Åke har verkligen åkt på en ordentlig influensa, eller vad det är. Han har fått feber nu också och mår jättedåligt. Whiskyn igår hade tydligen inte avsedd effekt.

Jag är ännu pigg och idag har jag bakat bullar och nu står det en sockerkaka i ugnen.

Jag pratade med yngsta sonen nu på lunchen och han är också dålig. Hostar och kraxar och har över 39 gr feber. Undrar hur länge jag ska klara mig?

Jag var inne på blogportalen.se i morse och fick se att någon länkat till min blogg. Det var Thereselisabeth och vilken underbar titel hon hade på sitt inlägg: Blogg-Ingrid for President, det låter väl härligt för en gammal gumma att få läsa något sådant. (Det där med gumma är Thereselisabeth's uttryck och är man 17 år så måste jag ju vara en sådan). Hur som helst, visst är det roligt med variation i bloggandet. Vi skriver alla det vi känner för och behöver inte snegla på vad andra presterar. Det är ett underbart medium för den som gillar att uttrycka sina tankar i ord. Att man sedan får en massa trevliga kontakter via nätet är "grädden på moset".

Nu ska jag gå och kolla om sockerkakan är färdiggräddad.

Tisdagen den 19 februari 2008
3 grader varmt.

Nu är det förkylt

Inte jag så mycket, men Åke har fått en rejäl förkylning med halsont och hosta. I förmiddags var vi på Klinte och köpta hostmedicin och halstabletter och just nu har han försökt med egenvård i form av en whisky. Han har ingen feber, så vi får väl hoppas att det inte blir så farligt av det hela.

På förmiddagen var det strålande solsken, så jag passade på att gå hem från Klinte och det var verkligen härligt. En massa steg blev det också. Jag fick ett tips igår från Mia om en hälsosida där man kunde registrera in sina insamlade steg och sedan jämföra sitt resultat med andras. Det är en trevlig sida, som heter Promenix och den drivs av UF (Ung Företagsamhet). UF en organisation som tillsammans med gymnasieskolor låter ungdomar få testa att driva företag under ett år. På den sidan har jag nu blivit medlem och ska registerar in min dagliga steg.

Jag har köpt mig en ny digitalkamera. Inte för att det är något större fel på den gamla, men jag har haft den ett tag nu och var sugen på en med lite mera funktioner. Den gamla är därmed till salu! Är du intresserad? Klicka HÄR så får du mer information.

Rapport från gårdagen: Igår gjorde jag något som jag skulle ha gjort för länge sedan, jag frostade av frysskåpet och gjorde det ordentligt rent både inuti och bakom. Jag kände mig verkligen nöjd när det var avklarat. Det är sånt där som man går och skjuter upp för att det är så himla tråkigt. Vädret var härligt, så det blev en liten kortare promenad när avfrostningen var färdig och maten på plats igen.

Tisdagen den 19 februari 2008
2 grader varmt.

Tisdagstema - Längtan

Kan man göra annat än att längta!

Söndagen den 17 februari 2008
4 grader varmt.

Söndagen i korthet

Steg upp - vid 7.40-tiden, drack mitt morgonkaffe och löste DN:s lördagskryss.
Humör - Ganska bra
Gjort idag - Carina och Bosse var här på lunch.
Motion - Tog en lång och skön promenad på över 10.000 steg.
Drack ½ glas vin till lunchen och ett glas på kvällen.
Fotat månadens Efit, som nu är uppdaterat. Kolla på Ingrids Foto

Pratade med Eva på Sicilien i över 40 min via Skype.
Såg Wallanderfilmen "Bröderna".

Kröp i säng vid 23-tiden.

Lördagen den 16 februari 2008
-2 grader kallt kl 9.15, men det har varit -10 på morgonen.

Vintrig lördagsmorgon

Igår var det soligt och vackert, men väldigt blåsigt och kallt. Vi var i Visby på förmiddagen, för Åke skulle på en undersökning på lasarettet. Jag hade några små funderingar på att ta mig en promenad när vi kom hem, men det fick allt vara. Jag gick en vända i torsdags eftermiddag och då blåste det så jag fick ta på mig jackans huva trots att jag hade mössa på mig. Stegräknaren visade i alla fall på 6147 steg, så jag har inte så dåligt samvete för att det inte blev av att gå ut igår.

Igår kväll satt vi och såg på "På Spåret" och sedan sista delen av "Let's Dance". När jag släppte ut katterna vid 22-tiden fick jag se att det kommit snö och att det var alldeles vitt ute. Snön ligger fortfarande kvar och så här såg det ut när jag tittade ut genom fönstret i morse. Jag tänkte att det var lika bra att ta ett foto av snön, för den lär väl inte ligga kvar så länge. Enligt väderleksrapporten ska det bli 4-5 grader varmt i morgon.

Grannens hästar står ute i morgonsolen och väntar på sitt hö.

Och i äppelträdet kämpar talgoxarna med djupfrysta talgbollar.

I morgon är det Efit, så fram mot kvällen rapporterar jag här när jag lagt ut resultatet av söndagens fotograferande. Jag hoppas att det blir bra väder så att jag kan få ta mig en skön promenad på eftermiddagen.

Ha en riktigt trevlig helg!

Torsdagen den 14 februari 2008
0 grader varmt. Det är bäst att snabba sig att skryta med solen, för molnen tornar upp sig i väster.

Alla Hjärtans Dag

Firar du Alla Hjärtans Dag på något sätt? Det gör inte vi egentligen, men visst har vi fallit för reklamen och handlat små presenter till varandra. Jag fick en ask Aladdin av maken och till honom har jag köpt några påsar med nötmix. Han har känning av diabetes och ska inte äta sött, men nötter och mandel går ju bra. Sen får jag väl fixa något gott att äta till kvällen.

Ett varmt tack till alla som sänt hälsningar och kort till den här dagen. Jag samlar ju inte gåvor på speciella gåvosidor längre, men jag har lagt ut dem i ett bildspel på startsidan.

Igår var jag på Kupan och jobbade. Det var inte så mycket folk som jag hoppats, men det fanns en hel del kläder att sortera, så dagen gick fort i alla fall. Det var mulet på morgonen när jag åkte, men fram mot lunch började solen titta fram och det blev ett helt strålande väder. När jag kom hem vid 15.30-tiden rapporterade Åke att han tagit ut en stol och suttit ute och solat sig. Han har med åren utvecklats till en riktig solälskare. Förr, när han jobbade som lantbrukare, var han ju ute hela dagarna, så då kan man förstå att lusten att sitta ute inte var så stor när arbetsdagen var slut.

Ha en riktigt fin Alla Hjärtans Dag!

Tisdagen den 12 februari 2008
2 grader varmt, rätt blåsigt.

Blåsippan ute i backarna står...

Tro nu inte att jag har gått händelserna i förväg när jag har lagt ut en toppbild med blåsippor på. De finns lite överallt nu, fast de väl inte borde vara igång förrän någon gång i mars månad, men idag konsterar även Gotlands Allehanda: Blåsipporna redan utslagna.

På förmiddagen idag var det mest mulet, men det började ljusna fram mot 11-tiden, så pass att jag blev tvungen att ta en vända med dammsugaren. Efter lunch tog jag tog mig en promenad trots att det var lite grått och blåsigt. Jag hittade blåsippor på flera ställen i hagen. Bildbevis finns i Ingrids Foto, Vårtecken 2008. Jag kan också rapportera att jag gjorde 7142 steg under mitt blåsippsletande.

Igår var jag i Hemse och var med på ett medlemsmöte på Röda Korset. Det är alltid intressant att få reda på hur verksamheten planeras inför det här nya året. Dessutom har Kupan fått en ny kassaapparat, som vi fick tillfälle att träna på innan den ska tas i bruk. Åke åkte med till Hemse och var och hälsade på en äldre släkting, som bor på ett vårdhem där, under tiden jag var på mötet.

I morgon ska jag till Hemse igen och jobba på Kupan. Vi har förmiddagspasset, vilket innebära att vi börjar 9.30 och jobbar till 15.00. Det är det bästa passet för då slipper man räkna kassan, slutstäda och stänga. Hoppas att det blir många kunder, för då går tiden fort. Det börjar väl nästan bli dags att fundera på vårekiperingen?

Tisdagen den 12 februari 2008
2 grader varmt.

Tisdagstema - Okänd

Det är för mig totalt okänt vilka de här människorna är och vad det står på skylten. Platsen är dock väldigt känd, det är Pammukkale i Turkiet.

Söndagen den 10 februari 2008
Efter en solig morgon mulnade det vid 9-tiden, ca 5 grader varmt.

Vi missade melodifestivalen

igår kväll, men vad gör väl det! Vi var ju och såg nyårsrevy på Rondo och hade en verkligt trevlig kväll. Det var så roligt och man kände sig upplyft och riktigt verderkvickt efteråt. Vi träffade bekanta där, som vi drack kaffe tillsamman med i pausen och en av dem sa att hon kände sig så glad och att det var lättare att andas än tidigare. Skratt är ju så nyttigt och det fick vi stora doser av.

Idag har jag tagit mig en promenad igen och på stegräknaren stod det 6216 steg när Åke kom och hämtade upp mig med bilen. Han hade varit på Klinte och hämtat DN och nu började det bli dags att åka hem och laga middag. Åke var på hamnen i morse och köpte färsk strömming, så det har vi ätit idag. Det kanske inte är världens roligaste söndagsmat, men får man nyfångad fisk vill man ju äta den medan den ännu är färsk.

På eftermiddagen har Åke sett på fotboll och jag har suttit vid datorn och roat mig med att se på SVTPlay. Jag såg Hagge Geigerts intervju från 1983 med Anita Ekberg. Han kunde verkligen konsten att intervjua och få sina gäster att uppträda naturligt. Sedan fixade jag till en ny, lite vårligare, toppbild till startsidan.

Jag läste i dagens DN ett reportage från internetsajten Dax.se. Jag var med i den från starten för ca ett år sedan som "pionjär" och skrev rätt flitigt där, men insåg att min tid inte räcker till för mer än den här hemsidan och dagboken. Man måste faktist prioritera! Det har i alla fall gått bra för Dax.se, som idag har ca 10.000 medlemmar. Sajten vänder sig till åldersgruppen 50+ och vill vara de mogna människornas alternativ till ungdomarnas Lunarstorm.

Nu ska jag gå ut i trädgårdslandet och se om jag kan dra upp en purjolök som jag ska ha till en paj ikväll.

Lördagen den 9 februari 2008
Soligt fram till klockan 13.00 sedan kom molnen tillbaka , 5 grader varmt.

Nu räknar jag steg

Trots att Gotlandsradion hela morgonen rapporterade att det var mulet och dimmigt, så hade vi strålande solsken hela förmiddagen idag. När vi ätit frukost och jag bäddat och städat upp, gick jag ut i trädgården och tog fram skottkärran och började plocka upp björkris. Vi har stora hängbjörkar och efter allt blåsande så ligger gräsmattorna fulla av ris. Jag fick 2 stora kärror som jag kunde köra ut på skräphögen.


Här är det bildbevis på min vårstädning.

Jag hade med kameran ut också och hittade några nya vårtecken som nu finns utlagda i Ingrids Foto, och sedan Vårtecken 2008.

Sedan var då frågan om jag skulle gå in och dammsuga i vardagsrummet eller om jag skulle ta mig en promenad i det vackra vädret. Jag valde promenaden! Man måste ju passa på att vara ute när solen lyser. Jag tog vägen ner i Strandkvior och så till Muldestranden.


Det brukar vara så fina vyer över Karlsöarna från backen i Strandkvior,
men idag var det soldisigt över öarna.


Rätt många svanar låg och guppade i viken.

Nere vid stranden är det så mycket vatten i vägen, så det är svårt att komma fram där till fots. I stället får man gå ute längs stranden. Jag roade mig med att ta några foton av vad jag hittade i sanden och om du går in på Ingrids Foto och sedan Fröjelfoton/Strandfynd feb-08, så kan du få se vilka fynd jag gjorde. Jag kom hem lagom till lunch och på den här promenaden hade jag gjort 8426 steg. Och det var tur att jag gick ut på förmiddagen, för nu är det mulet igen.

Ikväll ska vi gå och se "Dundakalas" på Rondo i Klintehamn och det ser jag verkligen fram emot. De här revyerna har det blivit tradition att gå och se och de brukar alltid vara väldigt trevliga.

Jag var minsann ute och promenerade igår också och enligt stegräknaren gick jag då 6525 steg. Det var sträckan här hemifrån, genom Värsändekvior och ner till Klintehamn, där jag var inne på Konsum och beklagade mig över att jag fått betala för mycket dagen innan. Jag fick mina pengar plus 25:- i prisgaranti. Nästa vecka ska jag göra ett nytt försök att köpa samma vara, så får vi se om de rättat till priset i kassan.

Fredagen den 8 februari 2008
4 grader varmt.

Försöker de lura oss?

Gårdagen var riktigt grå och trist. Jag hade tänkt ta mig en promenad, men lusten gick av mig när jag kom ut och kände hur blåsigt och småregnigt det var. Jag satte mig vid datorn istället och surfade runt bland de som är med på min nätvänslista. Det var riktigt trevligt faktiskt, några sidor var nedlagda eller hade ändrat adress, så de är korrigerade nu.

På eftermiddagen var vi en vända till Klinte för att handla. Vi var på Konsum och där brukar det sällan vara några fel i kassan, men när jag kom hem upptäckte jag att jag fått betala för mycket för en vara, så det blir till att ta med kvittot nästa gång och se om man kan få det rättat. Jag brukar kolla av kvittona, speciellt när det är extrapriser, men slarvade igår. Det rör sig ju inte om några stora pengar, men jag blir så irriterad när de inte har kassorna rätt programmerade. Det underliga är att det alltid är till kundens nackdel - jag har i alla fall nästan aldrig upptäckt att jag fått betala för lite. Och de få gånger det har hänt har jag minsann också sagt till.

Ibland känns det nästan som om det är satt i system. Om en vara har nedsatt pris och jag upptäcker att kassan är felaktigt programmerad och uppenbarligen har varit så i en vecka - inte kan det väl vara bara jag som upptäckt felet? Under den veckan måste ju fler ha påpekat felaktigheten!! Och i så fall har man struntat i att ändra i förhoppningen om att inga fler ska upptäcka det eller att man inte ska orka protestera över slarvet. Nu vill jag inte peka ut just Konsum, för det är likadant på ICA. Fast just ICA här i Klintehamn har blivit lite bättre än tidigare. Förr var det väldigt ofta fel där. Min förhoppning är att det bara är slarv, men vad ska man tro när det händer så ofta.

Idag är det tvätt och städning på schemat, så nu ska jag avsluta det här förmiddagspasset vid datorn.

Ha en riktigt trevlig helg!

Onsdagen den 6 februari 2008
4 grader varmt.

Askonsdagen

Igår var det en riktigt fin dag. Lite mulet på förmiddagen bara, sedan bröt solen fram. Åke passade på att ta en promenad med sin blinde kompis och jag tog mig en vända till fots till Klinte.

Idag på Askonsdagen är det däremot ett riktigt dystert väder med regn och rusk. Jag har suttit och hållit på med bokslutet för 2007 och startat årets bokföring. Just nu har sotaren varit här och efter det att han gick har jag varit och skurat av golvet efter honom. Han hade lyckat sprida soten riktigt duktigt!

Känner du till vad namnet Askonsdag kommer ifrån? Askonsdagen firas 40 dagar före påsk och namnet kommer ifrån att man i den katolska kyrka förr i tiden strödde aska på de botgörare som den här dagen jagades ut ur kyrka. Efter absolution (prästen gav dem syndernas förlåtelse vid gudstjänst eller genom bikt) fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen. Askonsdagen förväxlas ibland med Dymmelonsdagen som infaller onsdagen för Skärtorsdagen i stilla veckan.

Nu avslutar jag "depparfrågan" och utfallet ser du här:

Det verkar som om vi är rätt många som inte gillar vintern!

Jag avvaktar med att lägga ut någon ny omröstning. Om inte webtjänster snart reder ut problemen så byter jag eventullet till någon annan polltjänst.

Tisdagen den 5 februari 2008
2 grader varmt.

Tisdagstema - Cirkel

Till veckans tema har jag valt att återanvända ett foto från i somras.

Så här såg solen över Stenstugu ut den 25 juli.

Måndagen den 4 februari 2008
3 grader.

Krånglande webtjänster

Jag hade tänkt avsluta pågående omröstning och lägga in en ny, men helt plötsligt så går det inte att lägga upp en ny omröstning och om man försöker uppdatera den pågående funkar inte det heller. Så det får väl vara så här ett tag till.

Igår var Carina och Bosse här på lunch och sedan på eftermiddagen satt jag och skrev min reseberättelse från vår resa till Las Palmas. Jag har lagt in rätt många bilder, så titta gärna in på Våra Resor.

Lite skoj var det faktiskt att idag när maken satt och såg morgontv så var det ett inslag med resetips från just Las Palmas.

Idag har jag annars ägnat mig åt strykning och mangling och så har jag sått de första små pellisfröna. Hoppas nu att jag lyckas få dem att gro!

Måndagen den 4 februari 2008
-2 grader på morgonen.

Cancern har skördat ännu ett offer

Den 13 maj 2007 skrev jag att en av våra grannar drabbats av cancer och i lördagstidningen den 2 februari fick vi läsa det tråkiga beskedet att hon avlidit i hemmet bara 54 år gammal.

Jag tänder ett ljus för Tina

       

Lördagen den 2 februari 2008
Hemskt blåsigt, 1 grader varmt.

Lite lördagsläsning

När vi var i Las Palmas hade vi med en bok av Herman Lindqvist, Med en gnutta flax, och där finns ett kåseri om en resa han gjorde till Island. Jag tyckte att den var så rolig och kunde inte låta bli att tänka på Doris, som bor och bloggar på Island. Känner du igen dig Doris?

Kåseriet har titeln När Island var nära att smälta.

Herman Lindqvist, som vid tidigare resor upptäckt att han har en förmåga att dra till sig onormala väderförhållanden, var förberedd på riktigt ruskigt väder och hade utrustat sig med kläder för regn och storm, kyla och väta. Och så här beskriver han sina upplevelser:

"Vi landade i strålande sol. Så blev det varmare och varmare. Ja det blev, just det, den värsta värmen i mannaminne. Nu är värmebölja på Island inte detsamma som värmebölja i till exempel Calcutta. Startpunkten är något lägre på Island, där börjar folk stöna vid 14 grader. Kläderna åkte av vid 15 och vid 16 är alla Reykjaviks uteserveringar fullproppade till midnatt av halvnakna glassätande, lätt rödstekta människor med solglasögon i midnattssolen. Deras barn satt i kalsingarna i barnvagnarna, fast värmen på kvällen hade pressats ner till, för dem, mera svalkande 10 grader.

Dagen därpå gassade värmeböljan på med olidliga 17 grader. Chockrosa islänningar stapplade gatan fram med flackande blickar och märkta av sitt danska kolonialarv: de såg ut som kringvandrade Dannebrogen allihopa, vita och röda. En blomsterhandel hade faktiskt vågat sätta ut en kruka med en blek, men tappert blommande bougainvillea. På en skylt intill stod det: Jag är äkta - rör mig inte! Alla konstaterade att skylten inte ljög."

Efter en del äventyr på Island, där temperaturen bara steg och steg avslutar han sin berättelse:

"Det var historiska 22 grader då vi åkte hem. Men då kunde man se svartblåa moln torna upp sig vid horisonten. Alla skulle nog bli normalt igen. Bara vi kom därifrån."

Godnatt, godnatt..............

       

Lördagen den 2 februari 2008
Blåsigt, 3 grader varmt.

Kyndelsmässodagen, vad är det?

Visst är det ett underligt namn i dagens almanacka, Kyndelsmässodagen. Vet du vad den innebär?

Kyndelsmässodagen firas den 2 februari, fyrtio dagar efter juldagen, till minne av jungfru Marie kyrkogångs dag. En kvinna som nyligen fött barn betraktades som oren och blev genom en ceremoni återigen upptagen i den kyrkliga och sociala gemenskapen.

Kyndelsmäss var en populär kyrktagningshelg. Seden började forsvinna vid 1800-talets slut, men levde kvar på vissa delar av västkusten ända fram till 1940- och 50-talen. Under katolsk tid var kyndelsmässan en ljusfest, varav namnet missa candelarum.

Vårt namn på helgen kommer från det fornnordiska kyndel som betyder fackla, bloss eller ljus. Man trodde att alla de ljus som tändes i kyrkorna den dagen bidrog till att jaga bort vintern.

Så ha hopp, nu är våren på intåg och jag har därför öppnat årets sida med Vårtecken 2008, du hittar den under Ingrids Foto i menyn härovanför.

Igår kväll satt vi och såg på "På Spåret" och det var ju lite extra roligt eftersom den ena resan gick till Gotland och Visby. Där svarade vi minsann rätt på alla frågorna. Sedan höll jag alldeles på att missa Let's Dance, men kom på det i sista minuten så att jag fick se utröstningen åtminstone. Fasligt hur man kommer ur rutinerna efter bara en vecka hemifrån.

Nu ska jag dra mig ner i köksregionerna och passa på att önska en trevlig helg!

       

Fredagen den 1 februari 2008
Blåsigt, 3 grader varmt.

Nu är vi hemma igen

Efter en härlig vecka i Las Palmas är vi hemma igen till kyla, regn och blåst. Vi kom till Gotland igår eftermiddag med snabbfärjan och det var nog tur för oss att vi åkte på förmiddagen, för på kvällen blev det riktigt blåsigt med stormbyar.
När vi kom hem möttes vi av två lyckliga katter som kom springande i full galopp när de hörde bilen. Carina har varit och matat dem varje dag och hon har rapporterat flera gånger under veckan vi varit borta, att de mådde bra och det såg inte ut att ha gått någon nöd på dem.

Efter att jag hade vattnat blommorna, som klarat sig bra, och packat upp startade jag datorn för att se om någon möjligen tittat in medan vi varit borta. Men det gick inte alls bra, för jag kom inte ut på internet. Jag ringde Ephone och det visade sig att det blivit fel på en av Geab's fiberkablar och reparation pågick. Så det var bara att lugna sig och vänta. Först sent på förmiddagen idag hade jag kontakt med omvärlden igen.

Och visst hade ni varit här och hälsat på! Jag blir så hemskt glad att se att det finns några som saknar mina rapporter från Gotland och nu ska jag återgälda alla besök, så fort jag bara hinner. Och en reseberättelse ska jag givetvis skriva. Jag har tagit rätt många foton och här är några smakprov.


Det var många som sökt sig till Las Canteras för att sola.
Vi hade fyra riktigt soliga och fina dagar.


På söndagen var vi och såg på canarisk folkdans.


Vackra kaktusar fanns det överallt, de här fotograferade jag
när vi var på en busstur runt en del av Gran Canaria.


Bouganvilla och canariepinje

Fortsättning följer.........
       

Nyare inlägg | Äldre inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Februari


A R K I V 2008

Google