Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok December 2007        Januari 2008         Dagbok Februari 2008 »


Måndagen den 21 januari 2008
Mycket växlande väder med risk för en skur då och då, ca 5 grader varmt.

Första vårtecknet?

Det är väl att vara opimist i överkant att kalla den här tappra lilla vintergäcken, som jag hittade i trädgården idag, för ett vårtecken. Men även om det nog kommer både kyla och snö innan det går att prata om vår, så ger den hopp om livet.

       

Söndagen den 20 januari 2008
Sol hela dagen, ca 5 grader varmt.

Stormen inte värd ett namn

Helgens oväder blev inte så farligt. Det blev inte i klass med varken Per eller Gudrun och var inte så dramatiskt att det var värt att få ett eget namn. Räddningstjänsten på Gotland hade enligt Helagotland.se försett sig med ett ordentligt lager sextumsspik, men fick ingen användning av dem, för de hade inga ärenden alls att hantera i lördagens blåsväder. (Spiken skulle man använda ifall det skulle bli några problem med tak som blåste iväg.) Ett träd som blåst ner över vägen på ett ställe och strömavbrott hos ett par hundra abonnenter var de enda rapporterade följderna av blåsandet.

Idag har det varit lika soligt och vackert som igår. Jag hade tänkt ligga och ta igen mig imorse, men det var så ljust och vackert ute så jag gick upp straxt före åtta, drack mitt morgonkaffe i godan ro och löste DN:s fredagskryss, som jag inte hunnit med tidigare. Krister och Thomas skulle komma hit på lunch, så när frukosterandet var färdigt satte jag igång med matlagningen. Carina och Bosse skulle egentligen också komma, men de har blivit så förkylda, så de ville inte komma hit och smitta ner oss. Nu har Krister och Thomas åkt tillbaka till Visby och Åke sitter och ser fotboll på TV och allt är under kontroll.

Igår såg vi "Stjärnorna på slottet", där det var Jan Malmsjö's dag. Jag tycker att det var ett härligt program och hela den här serien har varit jättebra iår. Peter Stormare var en väldigt positiv överraskning! Britt Eklands dag missade vi, men jag kan nog tycka att hon är en väldigt konstlad och tillgjord människa. Hon ser helt förfärlig ut med sitt stela plastikopererade ansikte. Jag läste en kommentar i DN där man sa att hon ser så skrämmande ut att programmet borde vara barnförbjudet!

Ha en skön söndagskväll!

       

Lördagen den 19 januari 2008
Sol hela dagen, väldigt blåsigt och som mest 7 grader varmt.

Lördagsrapport

Den här dagen, som skulle bli så blåsig med storm och elände, blev en riktigt fin lördag. Solen har strålat hela dagen och även om det har blåst en hel del har det inte alls nått upp till några stormstyrkor. Med alla varningar så funderade jag nästan på att koka kaffe igår kväll och hälla på termos för att vara föreberedd på strömavbrott idag. I radion sa det att det var utfärdat en klass2-varning vilket innebär att man ska vara beredd på både vägproblem och strömavbrott och annat elände. Idag hade de dock ändrat sig till en klass1-varning.

Idag har jag städat och bakat en sockerkaka och så har vi varit på Klinte och handlat. Lite förberedelser inför vår resa har det också varit, det börjar dra ihop sig!

Jag hade ju problem med internetuppkopplingen före jul och i julhelgen och vid kontakt med Ephone ansåg de att det var min utrustning det var fel på och att jag skulle testa med ett annat modem. Det hade jag inget, men hux flux så har problemen upphört och igår fick jag ett mail från leverantören där man beklagar att en del Gotlandskunder har haft problem och att man påbörjat ett projekt för att öka kapacitet och tillgängligheten till internet. Man räknar med att arbetet kommer att vara slutfört under februari 2008. Så det är inte bara jag som har haft störningar i kommunikationen med yttervärlden.

Månadsbilden 2008 är nu uppdaterad med årets första foto. Det hittar du som vanligt på sidan "INGRIDS FOTO" i menyn härovanför.

Igår kväll såg vi "På Spåret" och sedan "Let´s Dance". Vilken tur att Ulf Larsson blev utröstad, så att det inte blev en likadan följetong som förra året med Brandeby och året före med Peppe Eng. Det var ju bara för tråkigt och så hemskt orättvist mot övriga tävlanden, då det ena paret efter det andra åkte ut medan de som dansade sämst blev kvar. Nu blir det spännande att se hur det kommer att gå för de kvarvarande. Många är ju jättedukiga! Det är fantastiskt att de kan lära sig dansa så bra på så kort tid.

Ha en riktigt trevlig helg!

       

Fredagen den 18 januari 2008
En riktigt mörk och trist dag och ca 4 grader varmt.

Uppdrag Granskning om Dehno Acar

Häromkvällen såg vi Uppdrag Gransknings program om den kriminella gruppen Original Gangsters och deras ledare "President" Denho eller Dano, som han tydligen föredrar att kalla sig, Acar. Det var verkligen ett skrämmande program och det mest skrämmande var hur programmet var upplagt.

Där talades i början om Dehno Acars uppväxt och olyckliga barndom, med en pappa som misshandlat honom,(något som pappan bestämt förnekar) som en ursäkt för hans kriminalitet. Om alla år som han suttit i svenskt fängelse för brott av olika slag. Och om det svenska rättsväsendet som nu tvingat honom att fly utomlands.

Han är efterlyst av Interpool och finns i Turkiet där Uppdrag Granskning lyckats få göra en intervju med honom. En intervju där han ställde villkoren för hur den skulle utformas. Hur kan man låta honom sitta där och titta in i kameran med sina iskalla ögon och tala om sina rån mot banker och affärer och ursäkta sig med att han bara gör sitt jobb? På frågan om han aldrig är rädd, svarade han, att om han vore rädd skulle han inte kunna ha det yrke han har och någon medkänsla med sina offer hade han inte. Hur är en människa beskaffad som talar om sin kriminella verksamhet som yrke. Hur många unga grabbar såg det här programmet och insåg snabbt att de småbrott de eventuellt begår faktiskt skulle kunna klassificeras som ett yrke, att de bara gör sitt jobb?

Sedan intervjuade man några tonårskillar och de var fulla av beundran för Denho Acar och de sade sig vara beredda att gå med i Original Gangsters för att "få beskydd". De påstod också att nästa alla ungdomar i deras omgivning är mer eller mindre kriminella, vilken Janne Josefsson vägrade att tro på. Förhoppningsvis har han rätt!

Personligen tycker jag att det är fel att sådana människor som Dehno Acar får så stor publicitet som han fick i den här dokumentären. Det är helt klart att brottslighet inte försvinner för att vi inte talar om den, men att ge en sådan publicitet till en skurk som Dehno Acar är fel, fel, fel!! Risken är, att han i ännu högre grad än tidigare, har blivit en hjälte hos de stackars förvirrade tonåringar som är på väg ut i vuxenlivet och som ska försöka skapa sig en identitet. Risken är stor att de väljer samma "yrke" som Dehno Acar.

Jag har gått och tänkt på det här programmet några dagar för det berörde mig verkligen. Såg du det inte finns det att se på SVTPlay.

Till något roligare - i mailboxen hittade jag en så trevlig award från Ulla-Britt!, den finns nu i högerlisten. Reglerna är att man ska skicka den vidare till 10 av sina vänner - få se vilka jag ska välja ut - men det gäller nog att snabba sig innan alla jag känner redan fått en.

       

Onsdagen den 16 januari 2008
Regn i stort sett hela dagen och ca 4 grader varmt.

Utmanad av Doris

Idag har det varit full fart. Först skulle vi vara med vid en lantmäteriförrättning klockan 9 i morse. Det är en husägare, som vill köpa 400 kvm skog av oss för att få större tomt, vilket krävs för att de ska få bygglov. Nej, nej, det rör sig inte om några stora pengar, det är bara en liten bit av ett skogskifte.

Det tog ett bra tag för folket från Lantmäteriet att hitta gamla markrör och markstenar för att kunna fastställa var de gamla gränserna gick och sedan skulle de försöka att slå sig in i allt rise och sly för att kunna märka ut den nya gränsen. För vår det var det hela avslutat vid 10-tiden och då hade vi brådis att komma hem och snygga till oss lite, för klockan 11 skulle vi vara i Visby och besiktiga bilen.

Vi kom i tid och bilen gick igenom utan några som helst anmärkningar och det var ju tur. Vi har fått kosta på den över 6000:- i reparationer för att få den besiktningsklar, så det var med lätt hjärta vi vände hemåt igen. Vi firade med att ta en vända in på ICA för inköp av årets första semlor. Det är väl inte världens bästa kaffebröd för Åke som har känning av diabetes, men någon gång får väl han synda lite!

Jag såg på Plus igår kväll och där pratades om färdigmat och ikväll ska vi faktiskt ha det. Jag har köpt en fiskgratäng som vi tycker är så god. Den är med tomatsås och oliver och smakar lite annorlunda. Jag inbillar mig att med lite nykokt broccoli till, så ska det vara en bra måltid. Inte måste man väl ha dåligt samvete för att man gör det lite enkelt för sig ibland??

Till dagens rubrik, jag har alltså blivit utmand av Doris som vill att jag ska skriva 7 sanningar om mig själv. De här svaren jag givit är väl kanske inte de mest seriösa man kan hitta, men de är faktiskt sanna.

Regler: Skriv 7 sanningar om dig själv, länka till den som utmanat dig, utmana 7 andra personer och lämna ett meddelande till dem om att de är utmanade.

  1. Jag kan inte ha ylle mot bar hud, det puttas!
  2. Jag har ormfobi - den enda fobi som jag tror mig ha.
  3. Jag gillar råbiff, men har aldrig testat sushi.
  4. Jag gillar operamusik, men Elvis går också bra.
  5. Jag kan inte motstå en godispåse utan den ska tömmas omgående.
  6. Jag tycker inte om hösten, men älskar sommaren.
  7. Jag älskar att läsa, men datorn har tagit över lästiden.
Den här utmaningen har valsat runt en hel del, så jag avstår från att skicka den vidare, men den som känner sig manad får gärna hänga på.

       

Tisdagen den 15 januari 2008
2 grader varmt.

Tisdagstema - Tre

Veckans tema är passande nog denna vecka tre just, tre. Vart ser ni tre runt omkring er?

3 lampor lyser och ser till att jag har kontakt med yttervärlden.

       

Måndagen den 14 januari 2008
En solig och fin dag, ca 3 grader varmt.

Tulpanens dag 15/1

I morgon är det en av dessa temadagar som dyker upp med jämna mellanrum. Den 15 januari är det tulpanens dag och tulpanen är en helt underbar budbärare om att det kommer en vår. När alla hyacinter, julstjärnor och andra julblommor är slut är det trevligt med en bukett tulpaner på bordet.

        

Britt-Marie, Ulla-Britt och Annette har skickat de här trevlig tulpankorten till mig. Tack ska ni ha!

Tack för det här kortet Lena!

Idag har jag planterat om blommor som stått och trängts i julkorgarna. De ser lite rangliga ut nu när de fått egna krukor, men jag hoppas att de kommer att ta sig. Nu ska jag ta mig en promenad i solskenet.

Söndagen den 13 januari 2008
Ett helt underbart solsken och 5 grader varmt.

Söndagspromenad i solskenet

I förmiddags var jag bara tvungen att ta mig en promenad. Solen sken så vackert, det blåste visserligen friskt, men jag tog på mig ordentligt och gick ut i alla fall. Jag tyckte det var bäst att passa på för man vet aldrig den här årstiden hur länge det vackra vädret varar.

Precis när jag börjat min promenad stötte jag på grannens lamm som stod och mådde gott i solskenet. Jag gick genom hagen vid Mulde Fritidsby, ner till stranden och sedan längs stranden norrut och så Strandkvior hem. Den här beskrivningen säger väl inte så mycket för de som inte känner till omgivningarna, men jag hade stegräknaren som jag fick av maken i julklapp och jag gjorde 9200 steg på min runda, vilket innebär att den är ungeför 5,5 km lång. Jag har några olika rundor som jag går och nu ska det bli intressant att se hur långa de är. Där det går att köra bil, kan man dubbelkolla med bilen också.

Längs stranden var vägen så sönderkörd att det inte gick att gå där. En av markägarna har kört ut skog och de stora lastbilarna har gjort vägen oframkomlig, om man inte har ordentliga gummistövlar på sig,vilket jag inte hade. Så jag gick ner till stranden och gick längs den istället för på vägen.

Här har jag gått Strandkvior upp och är nästan hemma och det är Klinte kyrka man ser. Det är så grönt och vackert på åkrarna så att man kan nästan tro att det är vår.

Jag önskar alla en trevlig söndag!

Fredagen den 11 januari 2008
7 grader varmt var det mitt på dagen.

Deppar du ibland?

Vi är nog många som känner oss lite nere då och då. Det finns perioder då ingenting känns roligt och det kan bli så utan någon egentlig orsak. Många mår dåligt på våren, men jag känner mig alltid lite sämre till sinnes på höstarna. Inte så att jag direkt kan säga att jag är deprimerad, men lusten och glädjen i tillvaron blir mindre och alla problem förstoras upp och det känns allmänt tråkigt. Jag läste en artikel om just årtidsbundna depressioner och de flesta som lider av det har det jobbigast vintertid.

HÄR är en länk till artikeln om du skulle ha lust att läsa om detta, som kan vara ett nog så stort problem. Det finns också en ny omröstning där du kan få berätta om du har någon period på året då livet känns tungt.


Här ser du utfallet av förra omröstningen
Där frågan gällde hur länge du har kvar julpyntat innan det förpassas ner i sina lådor och kartonger igen.

Idag har jag städat undan det sista av julen och så har jag läst i boken "Om Katter" av Doris Lessing. Den fick jag i julklapp av Krister och för en "kattmänniska" är det verkligen trevlig läsning. På eftermiddagen kom vår arrendator och hälsade på, drack eftermiddagskaffe tillsammans med oss och satt och pratade ett tag.
Ikväll såg vi först "På spåret", som var lika trevligt som vanligt och sedan har jag sett sista halvan av "Let´s Dance". Det var spännande med de nya deltagarna som visade upp sina förmågor på dansgolvet. Vem som blir "årets Brandeby" är ju helt klart. Jag tycker att Ulf Larsson är en sällsynt sorglig person och han passar definitivt inte in i det här sammanhanget. Hur kan det vara att en del har så dålig självkritik att det ger sig på något som är dömt att misslyckas på förhand. Kan det vara pengarna som lockar? Jag får läsa imorgon hur slutliga placeringen blev, för nu ska jag gå till sängs. Jag har suttit uppe och ugglat alldeles för sent nu några kvällar. Dessutom har jag haft lite svårt att koppla av och somna, det är mycket som har snurrat runt i huvudet.

Torsdagen den 10 januari 2008
3 grader varmt.

Barbro Holmberg ny landshövding

I Expressen kan man idag läsa att, citat/ "Förre migrationsministern, socialdemokraten Barbro Holmberg, blir ny landshövding i Gävleborg. Hon utsågs i dag av regeringen och tillträder den 21 januari 2008. Barbro Holmberg är Tiger Woods svärmor, mamma till Elin Woods."/slut på citat.

Kan det verkligen det faktum att Barbro Holmberg är svärmor till Tiger Woods vara något som påverkat utnämningen av henne till landshövding? Är inte den informationen totalt ointressant i sammanhanget? Men det är klart, det är ju i Expressen jag läst det! Kollade i DN och där finns också en artikel om det här förordnandet, men inte ett ord om släktskapet med Tiger Woods där inte.

Idag har vi faktiskt fått ana solen och det har varit riktigt ljust och fint. Jag har plockat undan det mesta av julen idag och imorgon ska resten städas bort och dukar och gardiner bytas till ordinarie. Jag skulle egentligen inte göra det förrän på lördag, men då ska jag till Kupan i Hemse och jobba. Nu ska jag åka på Klinte och klippa mig och så ska jag nog ta en sväng in på Ica och se om de fått in några av där semlorna som var slut häromdagen.

Onsdagen den 9 januari 2008
2 grader varmt.

Kundvård/Bondfångeri?

Igår kväll blev jag uppringd av en säljare från Telenor, som inledde samtalet med att de just nu bedrev kundvård och att det var av den anledning han ringde mig.

Telenor har köpt Canal Digital där vi varit kunder i många år och nu ville Telenor premiera oss genom att ge oss en mobiltelefon alldeles gratis. Först ville han bara höra lite om vad vi hade för telefon tidigare. Jag svarade att jag har en Samsung och då erbjöd han mig en ny sådan. Jättebra tyckte jag! Men vad ska jag göra för att få den där telefonen, för så dum är jag ju inte att jag tror att någon skänker bort en telefon utan motprestation. Jo, jag måste då skriva på ett abonnemang på 24 månader och betala 99:-/mån. Dessa 99:- kunde jag givetvis ringa för. Men jag ringer inte för 99:-/mån invände jag. Då erbjöd han mig 2 månader gratis.

Jag skulle alltså betala 2178:- för att få en telefon gratis. Jag undrar vad det är för typ av kundvård. Liknande erbjudande får kan man ju få överallt. Idag gick jag dessutom in på Telenors hemsida och telefonen finns där att köpa för 0:- till precis samma abonnemangsvillkor. Vill man köpa den utan abonnemang kostar den 1345:-. Det där kundvårdande erbjudandet är alltså ingenting annat än ett försök att sälja mobiltelefoner och binda upp folk med långa abonnemangstider!

Jag tycker att ett sådant här beteende gränsar till bondfångeri. Det är bara ett försöka att få erbjudandet att framstå som så förmånligt att man inte ska inse vad det innebär. Jag tackade nej och sa att jag var nöjd med den mobil jag har, samt att om jag vill ha en ny telefon kan jag köpa den själv, sätta i mitt kontantkort och själv avgöra hur mycket mitt mobilanvändande får kosta. Han envisades och undrade om jag verkligen inte ville ha en ny mobil alldeles gratis. "Men den är ju inte gratis, den kommer att kosta mig över 2000:- " sa jag. Och därmed avslutades samtalet.

Passa er för såna här bondfångerimetoder!

Onsdagen den 9 januari 2008
2 grader varmt.

Tisdagstema - Flytt

Veckans tisdagtema kommer en dag försent, som beror på att sidan flyttat till egen domän. Detta blev självklart också anledning till veckans tema.

Nu har tomten fått flytta tillbaka till kistan i salen och där får han vila sig nu nästan ett år innan det är dags att gå i tjänst igen.

       

Tisdagen den 8 januari 2008
Lätta regnskurar då och då och ca 4 grader varmt.

Bredbands- och sopproblem

I morse när jag satte på datorn hade jag ingen kontakt med nätet igen! Jag startade om modemet flera gånger och sedan ringde jag Ephone igen. Naturligtvis var det inget fel hos dem - dock hade ett antal kunder från Gotland ringt att de hade problem. Trots det ansåg de att det var min utrustning det var fel på. "Jag skulle prova med ett annat modem" föreslog killen jag talade med. Eftersom jag inte hade något annat modem i gömmorna så var det bara att avvakta och så, sim salabim, så funkade det igen. Det kan väl knappast vara mitt modem som tillfrisknat så där plötsligt! Nej felet ligger nog i andra ändan, trots att de inte vill vidgå det!

Hur som helst, nu var det frid och fröjd igen och jag gick in och kollade på sidan för tisdagstemat för att se vad vi skulle fota idag, men den sidan var inte uppdaterad, så det kanske är fler än jag som har problem med uppkopplingarna. Men kameran har kommit till flitig användning idag i alla fall, för det är årets första Efit och de första bilderna finns nu på min Fotosida. Och vad vi gjort idag framgår nog av dokumentationen på Efitsidan.

Igår hände inte så mycket. Så här efter helgdagarna lägrar sig friden och det är mest det där som ska till för att få vardagen att fungera, som blir gjort. En och annan tomte har fått gå till vila, men det mesta julpyntet är fortfarande kvar.

Lite funderingar kring hur det ska bli med sophanteringen har vi haft. Vi ska få ett nytt sophanteringssystem nu efter nyår och vet inte riktigt vad det kommer att innebära, inte mer än att det kommer att kosta mera pengar att bli av med soporna plus att man måste sortera ännu bättre. Eftersom vi har vedeldning bränner vi en hel del sopor, men det får man inte göra i fortsättningen. Fast varför vi inte skulle kunna få göra det, när de ändå ska brännas till slut, fattar jag inte riktigt.

När man läser om sopkrisen i Neapel känner man sig dock ganska tacksam över att det fungerar över huvudtaget. Tänk att ha tonvis med sopor liggande längs gatorna! Och hela eländet beror på att Camorran gör stora pengar på att ta hand om avfall från företag i norra Italien. Företag som samvetslöst betalar till maffian för att bli av med avfallet vilket sedan forslas till södra delen av landet. Det ska bli spännande att se hur problemen ska lösas.

Nu börjar det bli dags för ännu ett foto till dagens Efit!

Söndagen den 6 januari 2008
En riktigt mörk och mulen dag med byar av snö/regn, 0- +1 grader.

Trettondag Jul

Så blev vi snuvade på en röd dag redan den första veckan det här året, eftersom trettondagen infaller på en söndag. Längre fram förlorar vi ännu en dag eftersom 1 maj och Kristi himmelsfärdsdag sammanfaller. Och så är det dessutom skottår, så det blir en arbetsdag extra. 2008 har goda förutsättningar att bli ett bra år för landet och industrin, men kämpigt för de som ska jobba. Personligen bryr vi oss inte, vi som är pensionärer, det spelar ingen större roll om det är helg- eller vardag. Vi äger vår egen tid!

Trettondag jul eller Trettondedag jul, som en del föredrar att kalla den, är den kyrkliga avslutningen av julhögtiden. I många kristna länder så är trettondagen de vise männens dag och dagens namnsdagskalender uppmärksammar också dem. Namnsdag idag har Kaspar, Baltsar och Melker. Värt att notera är också att den här helgen i Spanien är stora julklappshelgen för de spanska barnen. Under natten besöker de ”magiska kungarna” alla spanska hem när familjerna sover, för att lämna presenterna. Den 6: e januari är med andra ord Spaniens julafton.

Igår var det riktigt blåsigt och kallt. Vi hade -5 grader när det var som kallast och med de hårda vindbyarna kändes det verkligen ruskigt. Vi var på Klinte en vända på förmiddagen och utanför kusten låg det 3 stora lastbåter, som sökt lä för blåsten. Ute i trädgården, som är täckt av ett tunt, tunt lager snö, ligger nerblåst bjökris överallt. Försvinner snön får man nog ta en vända ut och röja upp litet nästa vecka.

Idag har Carina och Bosse varit här och ätit lunch och de har just åkt hem till sitt igen. Åke är på Klinte för att köpa en tidning. Vi prenumererar på DN, som vi får i postlådan vid 4-tiden varje morgon utom på söndagarna. Då får vi hämta den i Pressbyrån, men idag på trettondagen kommer det inte ut någon, så han ska köpa sig någon typ av skvallerblaska.

Fredagen den 4 januari 2008
Blåsigt och -5 grader.

Julgranen har åkt ut

Jag tycker ju att man inte ska plocka bort julpyntet förrän vid 20-dag Knut, men idag åkte granen ut. Den barrade så erbarmeligt och katterna drog omkring granbarr i hela huset. Svarten kom ut i köket igårmorse alldeles grön i sin svarta päls. Dessutom stod granen på den plats i vardagsrummet där Åke har sin motionscykel, så när nu granen tagits bort, kan han få sätta in sin cykel igen.

Jag har haft krångel med mitt bredband nu en tid! Helt plötsligt så har förbindelsen med omvärlden brutits och mest har det hänt kvällstid. Under julhelgen har det blivit så även dagtid och i morse när jag satte på datorn så var det likadant igen. Jag ringde bredbandsleverantören, Ephone, och gjorde en felanmälan och enligt dem så är det fler från vårt område som hört av sig. Det är bara att hoppas att de fixar det snart, för det är väldigt irriterande.

Idag skulle jag t e x boka oss en resa och det gick givetvis inte, men vid 10-tiden var förbindelsen uppe igen. En tur till Gran Canaria ska det bli i slutet av månaden. Det ska bli så skönt att få åka iväg ett tag och så passar vi på att fira Åkes 80-årsdag på hemlig ort. Nu gäller det bara att hitta någon typ av anslutningsresa och hotellrum för övernattning. För givetvis hinner vi inte åka till fastlandet samma dag som vi ska åka och när vi kommer hem är det försent att ta sig till Gotland. Ännu är det ett tag tills vi ska iväg, så det må väl ordna sig på det ena eller andra sättet.

Revybiljetter ska det också bokas. Gotlandsrevyn ger Dundakalas och revysion och den föreställningen måste vi ju se. Men jag får avvakta med den bokningen, för de har haft en datakrasch, så det går inte att göra någon bokning förrän nästa vecka. Visst är det bra med datorer och internet, men ett sårbart system är det verkligen.

Ha en trevlig Trettondagshelg!

Torsdagen den 3 januari 2008
Lätta snöbyar och -3 grad, det börjar likna vinter!

Tryffel - Det svarta guldet

Gotland har en hel del att erbjuda och till det mer sällsynta hör tryffel. Tryffeln växer 5-50 cm ner i marken, har funnits där sedan 2000 år tillbaka. De första fynden gjordes här på Gotland för ca 10 år sedan. Här kan du läsa en artikel om tryffel om du är intresserad av ämnet. Förutom de företag och gårdar som nämns i den artikeln, så finns det tryffel på vår granngård, Mulde Fritidsby där man även har odling av tryffel.

Nu när julmaten börjar ta slut, kanske det skulle passa med några recept på hur man använder tryffel. Thomas Lundgren, Jordkällaren i Visby har många goda recept på hur tryffeln kan användas som smaksättare i matlagningen.

Ute är det ruskigt väder. Jah Hollis har ett bra uttryck för sånt här väder: "det blåser huggormar"! Sådant är vädret idag och man håller sig med andra ord helst inne och drömmer och planerar inför våren. Jag fick pelargonfrön från Pellispricken och dem är det snart dags att peta ner i jorden. Det finns med andra ord hopp om en vår någonstans där i framtiden.

Åke har återhämtat sig efter gårdagens otrevligheter hos tandläkaren och idag har han kört in vedpallar. Med det här kyliga och blåsiga vädret så går det åt mycket ved.
17:00 Bilen har kommit hem efter genomgång och service till en kostnad av nästan 2000:-, nu återstår kamrems- och drivremsbyte, vilket ska göras nästa vecka.

Nu är det torsdag igen!

Onsdagen den 2 januari 2008
Lätta snöbyar och -1 grad.

2 januari/Lillnyårsdagen

Så har vi den första vardagen på det nya året. Den 2 januari kallar Åke för Lillnyårsdagen. Är det någon annan som känner igen det uttrycket? Jag har googlat på det, men inte hittat någonting. Enligt Åke så visar vädret på Lillnyårsdagen hur de närmaste 7 veckorna kommer att bli. Så här kommer det att vara snöslask och slabb i 7 veckor om hans profetia stämmer. Dagens lätta snöbyar är faktiskt de första sedan vi hade vinter i mitten av november.
Idag har vi varit i Visby och eftersom jag inte vågade köra med vår bil, fick vi låna Carinas, som jag aldrig kört förut, men det gick bra och vi kom lyckligt hem igen. Nu ligger Åke och vilar sig efter pärsen hos tandläkaren (han har fått en kindtand utdragen). I morgon har vi fått en tid på verkstaden för vår bil. Få se vad det kan vara för fel på den. Det ska göras service på den också och den 16 januari ska den besiktigas. Det blir nog till att ta fram stora plånboken är jag rädd!

Grållen är i onåd! Jag släppte ut katterna när vi skulle åka i morse och bara någon minut senare fick jag se Grållen sitta och mumsa på en fågel. Det är inte lätt för en katt att begripa att möss går det jättebra att jaga, men fåglar ska man låta vara ifred. Just nu sitter han på bordet och spanar på fåglarna ute vid fågelbordet. Nu gäller det verkligen att hålla katterna inne dagtid, så att småfåglarna får vara ifred.

Nu ska jag se om jag kan köra ut kontoutdrag och påbörja bokföringen för december månad.

Tisdagen den 1 januari 2008
Ca 4-5 grader varmt.

Gott Nytt År 2008!

Tisdagstema är det idag, och dagens tema är nytt och nytt idag är ju alla nya almanckor och kalendrar.

Det här är några av våra.

Så är år 2007 slut och vi startar på ett nytt år, som dessutom är skottår. Nyårsafton var vi hos Carina och Bosse och redan när vi körde dit vid 19-tiden var fyrverkerierna igång. Ludde är ganska skotträdd, så han var lite upprörd då och då under kvällen när det smällde som värst, men en och annan ostkrok fick honom att glömma de farliga ljuden.

Vid 12-slaget när det smällde som värst fick han hörselskydd på sig och det fungerade bra.

Här ser du också resultatet av omröstning om fyrverkerier. De flesta av oss tycker att ett litet fyrverkeri på nyårsafton är trevligt och att det hör 12-slaget till. Och det är väl ok, om man bara håller sig till den kvällen. Det är ett oskick med smällandet som pågått på sina ställen under hela julhelgen.

Bosse bjöd på traditionsenlig nyårsmeny: toast skagen, oxfilé, som i år serverades med en härlig potatisgratäng och sallad och så varma päron med "aftereighttäcke" och glass. Och när vi sedan satt där i soffan och pustade över hur mätta vi var, så serverades det chips, ostkrokar och dipsåser!

Bosse häller upp nyårsskumpan.

Idag sov vi länge och dagen har gått i slapphetens tecken. Ett par grannar kom in på eftermiddagen för att önska gott nytt år och de stannade på kaffe, annars har det inte hänt så mycket.

Imorgon börjar vardagen igen och årets första dag ska vi ta en tur till Visby. Åke ska till tandläkaren på förmiddagen. På eftermiddagen måste vi lämna vår bil till verkstad, för det är något konstigt ljud i den, som måste undersökas.

Ny undran har jag också - hur länge tycker du att man ska ha julpyntet framme?

Nyare inlägg | Äldre inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Januari


A R K I V 2008

Google