Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok December 2008        Januari 2009         Dagbok Februari 2009 »


Lördagen den 31 januari 2009 | 15:10 | -1,5°

Tänk att den fanns där uppe i alla fall, solen, det hade man inte trott. I dag har det varit solsken i stort sett hela dagen och det är bra länge sedan vi hade en så vacker dag. Lite snålblåst och ett par grader kallt har det varit, men jag tog mig en promenad ner till stranden efter lunch och sedan har jag hjälp maken med vedklyvning, vilket innebär att jag skött spaken till klyven, så tro för all del inte att jag har stått med någon yxa och kluvit vedpackar.

Här följer några foton från min promenad:


Jag gick ner över Mulde Fritidsgårds kräftdammar och genom deras hage


Här har jag kommit ner till stranden


Den här gamla jaktstugan som ligger i Strandkvior är i stort behov av renovering


Jag sneddade genom grannens hage och passerade de här bikuporna.
Det är lugnt och stilla där nu, men jag så ett par bin som var ute och flög.


Och så kom jag ut på vår åker och passade på att ta ett kort av Stenstugu från baksidan. Det är den här rapsåkern som jag visar i headern.

Prenumerera            Fredagen den 30 januari 2009 | 16:10 |

Häromdagen fick jag en utmaning av Elonora. Jag skulle leta fram mapp nr 4 och där välja foto nr 4 och visa det. När jag går in på Mina Bilder och klickar på mapp nr 4 innehåller den foton från år 2006 och en undermapp för varje månad, så jag tog mapp nr 4 där också och foto nr 4 är det här:

Ett foto taget en sen eftermiddag i december 2006.

En annan utmaning har jag utsatt mig själv för. Jag letade efter ett billigt ekonomprogram med en aktieportföljfunktion (mitt gamla har gått ut och det går inte längre att uppdatera det) och hittade ett som jag laddade hem igår eftermiddag. Sen satt jag här sent på kvällen och försökte komma underfund med hur det fungerar. Man har 14 dagars gratis förfogande, sedan måste man betala en licens för att använda det. Så jag fortsatte i dag också, men när jag väl lagt in alla uppgifter bestämde jag mig för att det var inget för mig, så jag avregistrerade det igen. Så jag håller på, när jag i stället kunde varit ute och hjälpt maken med vedklyvning!

Prenumerera            Torsdagen den 29 januari 2009 | 10:50 |

I dag är maken på väg till återvinningsgården i Klintehamn med det här lasset:


Dator, videobandspelare, satelitmottagare, TV och annat smått och gott.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur utvecklingen rasat iväg sedan jag var ung. Ungdomarna i dag har nog svårt att förstå hur man kunde klara sig utan TV, men det gick ju alldeles utmärkt. Hemma samlades vi runt radion på kvällarna och det var stort nog att få höra Hyland och Karusellen på lördagskvällarna och lyssna på spännande uppläsningar och radioteaterföreställningar.

I slutet av 50-talet kom så de första TV-apparaterna till Klintehamn. Det var "Wibergs Värdshus", som skaffade en av de första, och dit kunde man gå och titta på en snöig och brusande bild, där det då och då skymtade fram ett ansikte. Och så hade "Westbergs" TV. De hade stora fönster ut åt vägen och TV:n var placerad så att man kunde stå ute på gatan och titta. Tala om fönstertittare, men det fanns många av den sorten i Klintehamn på den tiden.

1962 fick vi vår första TV. Vi hade en släkting som skulle flytta till fastlandet och han tyckte inte att det var någon idé att ta med TV:n, så då fick vi överta den. Den var inbyggd i ett skåp och när den inte användes stängdes dörrarna till om glasrutan.

Sen den tiden har det passerat ett antal TV-apparater, för att inte tala om alla andra tekniska prylar. Jag hoppas att jag får vara med ett tag till, för jag är väldigt nyfiken på hur tekniken kommer att utvecklas i framtiden. Hur platta kan TV-apparaterna bli, hur små kan datorerna bli och hur mycket kommer man att kunna göra med sin mobiltelefon?

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

Prenumerera            Onsdagen den 28 januari 2009 | 16:30 |

I dag har jag fått ännu en award och den här gången kommer den från Doris. Och Doris, klart att jag är stolt över att du tänkte på mig!! Med awarden följer också en utmaning eller egentligen två, men jag nöjer mig med den ena. Det har varit så många utmaningar nu ett tag, så fantasin tryter. Den här går ut på att man ska nämna 5 saker som man inte kan vara utan.

Fem saker jag inte kan vara utan:

(Jag tar bara med rent materiella saker.)

 1. Glasögonen
 2. Tvättmaskinen
 3. Datorn
 4. Min elektriska tandborste
 5. Digitalkameran
 6. Min ballografpenna
Det blev visst sex saker, men jag måste ju få med min älsklingspenna!

Nu ska jag ju förstås skicka den här awarden och utmaningen vidare till någon av mina bloggvänner, men jag avstår från det. Var och en av er som känner för det kan haka på.

I dag har det varit lika deprimerande grått som vanligt, men det är väl inte mycket att gnälla över, för så här ser det visst ut i stora delar av vårt avlånga land. Jag har tagit vara på en del tvätt, vi har hjälpts åt att tvätta bilen, som var totalt ingrodd med sump och så har jag pysslat en del med bokföring och avstämningar. Snart har alla årsbesked kommit och sen kan man göra bokslut och starta upp 2009.

...........................................................

Varning för virus!

Jag skickar detta mail till alla som mailat mig. En av er har virus!

Det är ett mycket aggressivt virus. Titta vad det har gjort med min mus...

Avsändare: Doris.

Prenumerera            Onsdagen den 28 januari 2009 | 09:40 |

Fler som är med i Ordlös Onsdag i dag hittar du hos Akson

Etikett: Ordlös Onsdag

Prenumerera            Tisdagen den 27 januari 2009 | 17.00 |

Inte nog med att det var vardagligt som tisdagstema i dag, det är Efit också, så det blir många vardagsbilder. Dagen är det alltså inte så mycket att orda, den finns dokumenterad i bilder på fotosidan.

Jag har klantat mig och lyckats med konststycket att blockera en IP-adress, som inte alls skulle behandlas på det sättet. Det är Astrid, som inte fått igenom sina kommentarer och när jag kollade så låg hon "bannad". Stackars Astrid, som försökt kommentera flera gånger utan resultat. Nu hoppas jag att det ska var ok igen och trots denna min blunder så har Astrid sänt mig det här gulliga vänkortet:

Tack Astrid!

Prenumerera          Tisdagen den 27 januari 2009 | 10:10 |

Den här veckan fokuserar vi på det vardagliga. Vad gör ni till vardags? Något ni tycker om eller inte tycker om? Fota och visa ert vardagsliv.

Här är en sak som jag ju inte gör varje dag, men just i dag håller jag på med att mangla.

Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

Etikett: Tisdagstema

Prenumerera          Måndagen den 26 januari 2009 | 15:10 |

Nu är det vardag igen efter en intensiv helg. Jag har för ovanlighetens skull sovit ganska dåligt inatt. Jag vaknade av att jag nös och var tvungen att gå upp och hämta en näsduk och sen var det varmt och allmänt obekvämt i sängen. Jag trodde nästan att jag var på väg att bli dålig, att jag fått storsnäu, men det var nog ett vanligt allergianfall, för jag somnade om och vaknade ganska pigg.

I dag har jag, förutom det vanliga hushållsjobbet, tagit vara på lite tvätt. Jag hade en fundering på att ta en promenad efter lunch, men ställde in den när jag var ute och hämtade in posten. Det var inte trevligt ute! Åke håller på med vedkrossning, han tycker att vädret är alldeles utmärkt.

På tal om storsnäu, brukar du titta efter vilket dagens gotländska ord är? Nu har jag lagt en länk till allnakku där det finns förklaringar till orden, ifall du inte kan lista ut vad de betyder.


Kom ihåg!

 1. De säger att elefanter aldrig glömmer. Skulle du säga att du har ett minne som en elefant eller en mygga?
 2. Vad för något har du otroligt lätta att komma ihåg?
 3. Vad för något har du alltid stora svårigheter att komma ihåg?
Mina svar:

 1. Vad är det som säger att en mygga har dåligt minne? Om vi ska hålla oss på djurnivå, så har jag nog ett minne som en större hund.
 2. Inte något speciellt faktiskt.
 3. Jag har ett dåligt minne för ansikten och det är jättetråkigt. Folk kan ju tro att man är stöddig när man inte känner igen dem. Därför hälsar jag till exempel på alla som nickar eller hejar, även om jag inte vet vilka de är.

Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i veckan


Fler bilder Utan Ord hittar du i dag hos Pumita

Etikett: Utan Ord

Prenumerera          Söndagen den 25 januari 2009 | 17:40 |

Igår var sönerna med sambos och Åkes syster och hennes man här. Åke tyckte inte att han ville ha något årsdagskalas, men jag tycker att man måste ta tillvara på tillfällena att träffas och festa lite. Om man slutar att fira årsdagarna är det risk för att det blir väldigt långt mellan festligheterna. Vi startade med ett litet glöggparty vid 17-tiden och sedan åt vi middag. Avocado med ishavsröra och räkor som förrätt, lammstek med ugnsstekta grönsaker till varmrätt och så fruktsallad till efterrätt. Lite senare drack vi kaffe och åt jordgubbstårta och saffranspannkaka med grädde och björnbärssylt.

Det blev inte så farligt sent, men lite sovmorgon tog vi oss i dag i alla fall. Och till lunchen hade vi rester från gårdagen, så det blev en lugn och skön förmiddag. När vi satt oss för att äta lunch fick jag höra att Kevin Borg, Sveriges gladaste maltesare, nu ligger etta på Svensktoppen med vinnarlåten "With every litle bit of me".

Det tycker jag är jätteroligt, för jag gillar honom verkligen! Han sjunger så bra och är så otroligt sympatisk

I dag har vi varit på Rondo i Klintehamn och sett den elfte uppsättningen av Gotlandsrevyns nyårsrevy. Vi har sett samtliga och den här var absolut fullt i klass med de övriga.

Vi har verkligen haft några trevliga timmar i en fullsatt salong och jag har skrattat så att tårarna runnit. Det var fin dekor, jättebra sång och musik och roliga sketcher.

Hela första akten handlade om Gotlands nya slogan "Magiska Gotland".

I pausen var det som vanligt kaffeservering, men vi avstod från kaffet den här gången.

I kylskåpet står en stor bit tårta från gårdagens årsdagskalas och den måste vi ju hem och äta.

Om vi inte hade bokat in revyn i dag, hade det nästan varit läge för en promenad, för just vi lunchtid var solen framme en liten aning och det var nästan 5° varmt. Det kändes nästan som vår i luften när vi gick ut till bilen. Hoppas att det blir några fina dagar nästa vecka. Jag har lust att åka in till Visby någon dag och gå och strosa lite i Almedalen och Botaniska trädgården (och i affärerna förstås).

Angående dagens ord i allnakku, "Geiskdagen" kommer här en liten förklaring: Geisk är detsamma som vidskeplighet och i dag, när Paul har namnsdag, tror de som är lite vidskepliga att om solen är framme så länge att man hinner sadla en häst, så blir det ett bra år.

Prenumerera          Söndagen den 25 januari 2009 | 10:40 |

Nu är vi framme vid det 30:e temat i Fototriss och denna vecka ska ni få fresta varandra med saker man kan äta, för ordet som gäller nu är ÄTBART!

Jag har tagit några foton av ätbart för både djur och människor.

Fler som är med i Fototriss idag hittar du Här

Etikett: Fototriss

Prenumerera          Fredagen den 23 januari 2009 | 22:20 |

... och sett till att TV-bilagan åter blivit en bilaga. I dag när tidningen kom, så upptäckte jag att vi nu slipper riva ur TV-bilagan ur kulturbilagan. Det hjälper tydligen att protestera mot idiotiska förändringar! Nu gäller det att få dem att återgå till den alldeles utomordentliga utformning TV-bilagan hade tidigare, men det blir nog knepigare.

I dag har jag fixat lite inför Åkes årsdag i morgon. Jag har städat och bakat en tårta, men ännu inte riktigt bestämt mig för vad jag ska bjuda på till middagen. Det börjar bli hög tid att göra det!

Just nu är det paus i Let´s Dance och efter nyheterna måste jag se vem som blir utröstad i kväll. Det är många som dansar urdåligt, så det är svårt att veta. Kan Carl-Jan leva på sin charm en vecka till?

Vad gjorde jag igår? Inte så många knop, men efter lunch var vi på Klinte och då passade jag på att promenera hem och fick då också tillfälle att köpa en årsdagpresent till Åke. Jag tror inte att han kommer att läsa det här, så jag kan väl avslöja att han får en ny rakapparat. Det är han i stor behov av, för den han har nu är bara för usel.

I onsdags var jag på Kupan i Hemse och jobbade. Det var inte så många kunder, för det var kyligt och grått väder, så de höll sig nog hemma, men det hade kommit kläder från Kupan i Visby, som skulle packas upp och prismärkas för försäljning, så jobb var det inte brist på

På datorfronten är det en liten nyhet: I huvudet här på dagboken finns nu Gutamålsgildes Allnakku (och även på Ingrids Sida). Gutamålsgillet har gjort en egen almanacka där de givit alla årets veckodagar egna gotländska namn. I dag är det till exempel snåikastningsdagen, vilket kan översättas till svenska med snöskottningsdagen. Jag hämtar uppgifterna från Gotlands Allehanda och från Gotlandsradion, men hoppas att jag ska kunna få tag i en Allnakku, så att jag ska kunna få almanackan komplett. Nu måste jag in och uppdatera varje dag och det är ju lite stressigt. Om jag inte kommit ihåg att uppdatera, eller inte haft tillfälle till det kommer det att stå ordinarie namnsdag och det ser ju lite konstigt ut.

Ha en trevlig helg!

Den här dagen förra året skrev jag ingenting, men 2006 var rubriken: Jobbe???

Prenumerera            Torsdagen den 22 januari 2009 | 15:20 |

... och drypande vått är det ute just nu och så har det varit mer eller mindre hela veckan.

Nu längtar jag efter solen! Det får gärna vara lite snö och kallt, för det här blöta och gråa vädret gillar jag inte.

Men i dag hörde jag talgoxens vårflöjtande, så det finns hopp!

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

Prenumerera            Onsdagen den 21 januari 2009 | 09:40 | -0,5°

Fler som är med i Ordlös Onsdag i dag hittar du hos Akson

Etikett: Ordlös Onsdag

Prenumerera            Tisdagen den 20 januari 2009 | 22:10 |

...av Maggan och då blir jag ju så mallig att jag måste lägga ut den med en gång.

Maggans motivering för att ge mig den är:

Ingrid, för hennes underbara foton från Gotland, de är jättemysiga!

Tack Maggan!

Reglerna man ska följa är:

 • Vinnaren kan kopiera awarden till sin blogg.
 • Länka till honom/henne du fick awarden från.
 • Nominera minst 3 andra bloggar.
 • Länka till dessa från din blogg.
 • Meddela de nominerade på deras bloggar att de fått en award.
Så här kommer mina nomineringar:

 • Eleonora, för en mysiga blogg där man möts av värme och medmänsklighet.
 • Annette, för en blogg med massor av helt fantastiska foton.
 • Ia, för en blogg där det tänks många kloka tankar.
Prenumerera          Tisdagen den 20 januari 2009 | 13:50 | 3° blåsigt

Nu får jag väl dra lite på smilbanden i alla fall, för i dag kom beskedet av mammografin och det fanns inga tecken på några förändringar i mina bröst och allt var normalt. Det hade jag väl nästan förväntat mig, men man kan ju aldrig veta säkert. En liten tanke ligger där alltid och gror - är det verkligen ingenting?

I dag försökte jag bryta min nedstämdhet och tog en promenad på förmiddagen. Jag tänkte att det var bäst att passa på medan vädret var någorlunda skapligt och det visade sig vara helt rätt, för efter lunchen började det regna. Jag gick Värsändekvior och hade kameran med och tog några kort trots att det var gråväder.


Det här tog jag mest för att de hade så mysiga jullyktor på veranden


Här har jag kommit fram till Värsändegården.
Den här skylten hade platsat till dagens Tisdagstema


Här rinner bäcken från kvarndammen vid Mölner ner och bildar ett vackert vattenfall


Sen rinner den vidare längs vägen en bit, under vägen...

..och så vidare ut mot havet


Det är så disigt att man nästan inte ser Klinte kyrka


Det finns minsann kvar lite snö i dikena


Den här eken har en enorm krona, det är en riktig "sparbanksek".

Nu har jag gått hela Värsändekvior och kommit ut på stora landsvägen och då kom Åke med bilen och hämtade upp mig. En vända in på ICA blev det innan vi åkte hem och åt lunch. Jag köpte bland annat semlor för första gången i år, så i eftermiddag blir det semmelpremiär. Nu är frågan om vi bara ska äta dem med en kopp kaffe till, eller om jag ska lägga min i en tallrik, slå varm mjölk på och pudra över lite kanel? Det tycker jag är bästa sättet att äta semlor på. Är det någon som håller med om det??

Förra året var rubriken:
Stormen inte värd ett namn

Prenumerera          Tisdagen den 20 januari 2009 | 09:30 |

Vi tar ett önsketema den här veckan också. Den här gången är det Iki som vill ha en favorit i repris, skyltar. Och eftersom jag gillade det temat förra gången så får det naturligtvis komma tillbaka.

Även den här gången har jag botaniserat i bildarkivet och hittat den här skylten:

Den satt på en husvägg i São Miguel, Azorerna. Nästan alla äldre hus var prydda med såna här keramikbilder.

Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

Etikett: Tisdagstema

Prenumerera          Måndagen den 19 januari 2009 | 17:10 |

En riktigt dyster och tråkig dag har det varit i dag. Den lilla snö, som kom igår kväll, regnade snabbt bort och dis och dimma har legat tungt och ruvat över oss i dag. Jag har just inte gjort något vettig och känner mig allmänt nedslagen och missbelåten med mig själv. Tur då att man har nätkompisar som muntrar upp en.

Tack Doris för ett gott skratt!
Det är ju alltid tacksamt att få driva med de stackars männen.

Fast det känns lite elakt att göra sig roligt på deras bekostnad, när jag tänker på maken, som varit i skogen i dag på förmiddagen och sedan hållit på ute på vedbacken hela eftermiddagen. Han är minsann inte rädd för dåligt väder och har en enorm vilja att arbeta och hålla igång.


Rent och fint

 1. Hur bäddar du sängen och gör du det varje morgon?
 2. Diskar du upp disken direkt efter dig? Lämnar du disk i diskhon? På bänken? Eller får det stå kvar där du satt och åt/fikade
 3. Är dina golv så rena att man kan äta mat på dem eller springer dammråttorna runt?
Mina svar:

 1. Jag vädrar sovrummet och bäddar varje morgon och lägger på sängöverkast.
 2. Jag har diskmaskin, disken hamnar direkt där när jag dukar undan, så min diskbänk är alltid tom.
 3. Jag skulle nog inte vilja äta mat på golvet. Det är otroligt vad 2 katter och 2 pensionärer kan dra in, men hyfsat är det och dammråttorna är väldigt små.

Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i veckan


Fler bilder Utan Ord hittar du i dag hos Pumita

Etikett: Utan Ord

Prenumerera          Söndagen den 18 januari 2009 | 21:40 | -0,8°

Jag släppte just ut katterna och upptäckte att det har kommit ett litet lätt lager snö igen. I dag har det annars varit uppehållsväder, men ganska grått och kylslaget. Trots det tog jag och maken en vända i skogen efter lunch för att kolla om det var några fler vindfällen, som han behöver ta hand om. När man väl kommer ut är det ju ganska behagligt, trots att det ser ruggigt ut när man går inne i värmen och tittar ut. Det blåste, men i skogen blir det ju lä.

När jag var på ICA häromdagen fick jag se att de hade Tracy Chevaliers nya bok "Oskuld och erfarenhet" i pocketupplaga, så då köpte jag den. Den ligger nu under kudden på kökssoffan för att vara lättillgänglig när jag får läslust. En skön lässtund fick jag i eftermiddag medan, maken satt och såg på fotboll. Jag tycker ju väldigt mycket om Tracy Chevalier´s böcker, men den här senaste är jag inte så förtjust i. Jag har väl läst ungefär en tredjedel av boken och visst ska jag fortsätt att läsa den, men det går lite trögt. De andra har jag i princip sträckläst. Få se, den kanske tar sig!

I dag är det ju den 18/1 och här kommer ett tulpankort (det sista för i år) med just det datumet.

Tack Ulf!

Förra året var rubriken:
Uppdrag Granskning om Dehno Acar

Prenumerera          Söndagen den 18 januari 2009 | 11:00 | -1° blåsigt

Idag har det varit en kall och vacker vinterdag och temat bestämde jag när jag var ute och promenerade och såg hur rimfrosten klätt naturen med sina kristaller - veckans Fototriss blir alltså FROST. Det kanske inte är frostigt vackert överallt i landet nu, men kan ni inte ta nya bilder har ni säkert något i bildarkivet. (Och krisar det totalt så kan ni fotografera på tema IS också.)

Det var inte helt enkelt att fixa några frostbilder i dag. Det är visserligen en minusgrad ute, men någon frost finns det inte. I mitt bildarkiv är det också dåligt med frostbilder, så jag får gå på det lite mer isiga temat.

Fler som är med i Fototriss idag hittar du Här

Etikett: Fototriss

Prenumerera          Lördagen den 17 januari 2009 | 22:40 | -3°

Jag är på väg i säng, men känner att jag missat att lägga ut ett tulpankort i dag, så här kommer det.

Tack Marietta

Egentligen hade jag tänkt skriva en lite rapport tidigare i kväll, men fastnade framför TV:n. Kerstin Dellerts dag i Stjärnorna på slottet och sedan Körslaget har vi sett på. Att "Team Welsh" blev utröstade, det var lite förvånande tycker jag och det tycker nog den gode Robert själv också.

Nu säger jag godnatt!

Prenumerera            Fredagen den 16 januari 2009 | 17:10 | -1°

I dag tog jag mig en promenad ner till Klintehamn efter lunch. Vädret lockar just inte till några uteaktiviteter, men man måste ju få lite frisk luft. Jag känner av min allergi och den blir inte bättre av att man är inne i stugvärmen hela dagarna. Dessutom hade jag planer på att ta årets första månadsbild.

Ett nytt motiv blir det i år. Jag tänker följa utvecklingen i den nyrenoverade parken i Klintehamn. Den har varit eftersatt i flera år, men nu har man rustat upp den. Motivmässigt kommer det väl inte att hända så mycket nu under vintern, men så är det ju den här tiden. Till våren får vi se hur anläggningen kommer att arta sig. Huset man ser i förgrunden är Donnerska huset, där biblioteket är inrymt.

Titta gärna in på FOTO/EFIT och kolla på Månadsbilden 2009, där finns fotot i ett större format!

I övrigt har väl inte så mycket hänt. Tvätt, städning och matlagning precis som vanligt, det är vad som gäller. Den här datorn börjar förresten bli väldigt seg och trött. Jag har liksom för mig att den är ny, men när jag tittade efter så är den faktiskt nästan 6 år gammal. Inte undra på att den verkar lite down ibland.

Sen vet jag inte vem det är som försöker bråka med mig, men Norton håller hela tiden på med sina varningar om attacker och intrång, nog kan man bli trött för mindre. Och det här tar ju kraft från datorn också, det märks minsann när något är på gång för då segar den väldigt.

Är det någon som känner igen problemet?


Jag avslutar med ett gulligt tulpankort i dag också.

Tack Ulla-Britt!


Förra året den här dagen var rubriken:
Utmanad av Doris

Prenumerera            Torsdagen den 15 januari 2009 | 13:50 |

Tre till fem koppar kaffe om dagen i medelåldern mer än halverar risken att drabbas av alzheimers senare i livet! Detta enligt en svensk/finsk studie. Andra studier har tidigare visat att kaffe skyddar mot både parkinson, typ 2-diabetes och mot att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Nu hamnar även demens på den listan. Om nu det här stämmer ligger jag nog ganska bra till. Tre till fem koppar kaffe har jag nog inmundigat dagligen sedan jag blev vuxen.

Nog kan man väl bli lite konfunderad över alla de här studierna och nya mer eller mindre vetenskapliga rön, som hela tiden dyker upp i media. Igår presenterade DN den häpnadsväckande nyheten: "Längre ringfinger ett framgångsrecept". Enligt den här studien, som kommer från England, så har du större förutsättningar att bli en aktieklippare om ditt ringfinger är längre än pekfingret! Vad ska man säga om det här? Jag tycker att det är närmast löjeväckande och tror att man måste ta alla de här "studierna" med en stor nypa salt. Fast visst satt jag där och mätte - jodå - mina ringfingrar är längre än pekfingrarna, åtminstone på vänster hand. Man kanske skulle börja kika lite på börslistorna igen och se om man skulle kunna göra något klipp?

Vad gör jag mer än att sitta här och blogga? På förmiddagen har jag bakat bullar och när det här är uppdaterat ska jag ta fram symaskinen och lägga upp ett par byxor för Åke.

Så är det det där med "Tulpanens dag". Jag blir lite förvirrad, för en del säger att den infaller den 15/1, en del att den är den 18/1 och någon att den firas mellan den 15/1 och 18/1 beroende på var i landet man bor? Strunt samma! Jag har fått ett par söta tulpanhälsningar och en av dem kommer i dag, den andra kan jag ju spara till den 18:de.


Tack Berit!

Förra året den här dagen var rubriken:
Tisdagstema - Tre

Prenumerera            Torsdagen den 15 januari 2009 | 10:20 | -2°


Fotot taget från Visby lasaretts restaurang igår eftermiddag

Sedan någon vecka har en kallelse till mammografi stått och tittat på mig. Jag var kallad till den 21 januari, men hade en känsla av att jag hade något inbokat just den dagen. I måndags kollade jag när jag ska på Kupan nästa gång och minsann, det var just den 21 januari. Så igår ringde jag för att boka om min tid vid lasarettet. Det gick alldeles utmärkt och om jag kunde komma in ganska omgående var det ännu bättre. Så det var bara att duscha, sätta på sig rena kläder och så fara iväg till Visby. Allt gick bra och nu är det bara att vänta på beskedet om jag är frisk, som jag ju tror, eller om det är något elakt på gång.

Hur är det med er tjejer, ni går väl när ni blir kallade till de här hälsokontrollerna? Jag läste en artikel i DN i höstas, om att man anser att det är "en klassfråga vem som får mammografi". En undersökning från Cancerfonden slår larm om ojämlikhet i vård av kvinnor: Låginkomsttagare och kvinnor födda utanför Sverige missar rätten till mammografi. På många håll i Sverige uteblir nästan var tredje kvinna från sin mammografi. Det är väldigt förvånande, tycker jag i alla fall, för har vi inte alla någon anhörig eller bekant som drabbats av den här cancern, som är den vanligaste cancerformen hos kvinnor.

Vad ni gör, tacka inte nej det den här möjligheten att förebygga svårare former av bröstcancer! I dag överlever 87,4 % av alla kvinnor i Sverige som insjuknar i den här cancersjukdomen, men det gäller att komma under behandling i tid och då är de här återkommande undersökningarna ett viktigt instrument.

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

Prenumerera            Onsdagen den 14 januari 2009 | 09:40 |

Fler som är med i Ordlös Onsdag i dag hittar du hos Akson

Etikett: Ordlös Onsdag

Prenumerera            Tisdagen den 13 januari 2009 | 21:30 |

Inte blev det någon promenad i dag inte. Det fortsatte att vara dåligt väder, så jag struntade i den. Men vi åkte till Klinte och handlade och den här gången fick det bli på ICA. Egentligen föredrar jag att handla där, men Konsum har alltid bättre kött, så jag går ofta i båda affärerna. Just när jag kommit in i butiken och hunnit plocka ner en förpackning öl i kundvagnen, blev det ett förfärligt skrikande och bråkande i entrén.

-Släpp mig! Var det någon som skrek.
-Nu lugnar du ner dig, och kommer med här! Fick han till svar.
-Nej, vad är det här för djävla sätt, jag har inte gjort något!
-Inget snack, nu kommer du bara med!

-Men vad är det som händer? Undrade en dam förskräckt.
-Är det en "Klintehemmare"?

Nej, det var ingen "Klintehemmare", det var butikspersonalen som tagit en snattare. Butiksföreståndaren och ett manligt biträde kom släpande på en äldre man, som försökte dölja sitt utseende genom att dra jackan över huvud. De passerade precis bredvid mig och när de gick förbi gondolen med frukt, hivade snattaren iväg en påse med nötter upp bland apelsinerna. Personalen såg det dock och tog med den och så drog de iväg med honom mot de bakre regionerna.

Jag vet ju inte om han tagit något mer än den där nötpåsen, men hur i all världen kan man vilja utsätta sig för en sådan skam, att bli tagen på bar gärning som snattare? En vuxen man, säkert mellan 50-60 år, han var alldels vithårig, så det var helt klart ingen tonåring. Är det en människa som måste söka lite spänning i tillvaron på det här sättet, är han kleptoman, eller är det bara en sport att försöka sno från butikerna? Har man inte pengar till en påse nötter, får man väl avstå ifrån den, så det kan väl knappast vara pengabrist som är orsaken. Nog har jag läst att ungdomar blir orättvist beskyllda för att det är de som snattar, när det i stället är helt "vanliga" vuxna som är det riktigt stora problemet. Men jag kan inte låta bli att förvånas i alla fall!

..............................................

Jag kanske ska förklara det där med "Klintehemmare". I början av 60-talet byggdes det ett hem för förståndshandikappade ungdomar och vuxna i Klintehamn. Det var ett väldigt omdiskuterat projekt, det gick runt listor i samhället mot etableringen och många var övertygade om att deras villor skulle bli värdelösa, för ingen skulle vilja bo i Klintehamn med en massa "idioter" runt knutarna.

Deras farhågor kom dock på skam. Klintehemmet skapade många arbetstillfällen och "Klintehemmarna" blev omtyckta och ett ganska charmigt inslag i samhället. Många av dem var så friska att de kunde vara ute på egen hand och det hejades och hälsades på dem var de än kom. Mig veterligen fanns/finns det ingen som efter den första tiden hade något emot vårdhemmet. I början av 90-talet lades vårdhemmet ner, institutionsvård var inte populärt längre, men många förståndshandikappade bor kvar i samhället i särskilda boenden. De är ofta med ute och handlar i affärerna och ibland kan någon av dem "få spel", det var anledningen till damens replik. För trots att Klintehemmet varit nedlagt sedan i början på 90-talet kallas de förståndshandikappade i Klintehamn fortfarande för "Klintehemmare". Det är inte alls sagt på något nedsättande sätt, det är bara ett gammalt uttryck som levt kvar bland den äldre befolkningen.

I dag ligger Vårdcentralen, Folktandvården och Donnergymnasiet i Klintehemmets gamla byggnader.

..............................................

I kväll har vi sett första delen av det nya programmet "Mästarnas Mästare" på SVT1. Vi tycker att det verkar riktigt lovande. Det är kul att få se lite närmare på de duktiga idrottarna, särskilt de som är lite äldre och som inte varit med på ett tag. Upplägget är trevligt med återblickarna på deras idrottskarriärer. Det här programmet kommer vi helt klart att följa.

Prenumerera           Tisdagen den 13 januari 2009 | 13:30 | 3° blåsigt

Veckans tema är ett önsketema. Den här gången är det Petra som har kommit med förslaget stora maskiner.

Många bilder har jag i arkivet av makens traktorer, men de är ju inte så väldigt stora. Så jag valde den här:

Det är vår arrendator som passerar med sin skördetröska på åkern precis utanför vår tujahäck.

Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

Etikett: Tisdagstema

Prenumerera          Tisdagen den 13 januari 2009 | 11:10 | 3° blåsigt

...av Sofia

4 av mina favorittvprogram:
 • Solens mat
 • På spåret
 • Morden i Midsomer
 • Så ska det låta
 • 4 saker jag gjorde igår:
 • Plockade undan julsaker
 • Fixade med Evas hemsida
 • Bakade en sockerkaka
 • Läste och löste Sudoku

 • 4 saker jag längtar till:
 • Våren, så att man kan vara ute mera
 • Ljuset, så att man slipper ha lyset tänt
 • Värmen, så att man slipper frysa ute
 • Solen, så att man kan få sitta ute och njuta med näsan i vädret

 • 4 favoritrestauranger:
 • Rosengården i Visby
 • Bakfickan i Visby
 • Pensionat Warfsholmen i Klintehamn
 • Hotell Djupvik i Eksta

 • 4 saker på min önskelista:
 • Att få göra en trevlig vinterresa
 • Att få åka till Sicilien i vår
 • Att vi får vara friska
 • Att barn och barnbarn ska ha det bra

 • Nu är det som vanligt meningen att jag ska utmana några andra, men jag avstår ifrån det. Den som känner för det får gärna haka på.

  I dag är det regn och rusk, blåsigt och allmänt trist. Jag hade hoppats på bättre väder för jag skulle vilja ut och röra på mig lite. I eftermiddag måste vi på Klinte och handla, få se om vädret bättrat sig då, så att jag kan promenera hem. Maken tar det lugnt i dag, det är ju den trettonde!

  Etikett: Utmaningar

  Förra året var rubriken:
  Söndagspromenad i solskenet

  Prenumerera            Måndagen den 12 januari 2009 | 22:10 | 4° blåsigt

  Sötsaker

  1. Vad är ditt favoritgodis?
  2. "Sockerfritt" eller riktigt socker?
  3. Om du fyller en påse med lösviktsgodis, vad lägger du i den?
  Mina svar:

  1. "Smågodis", om jag köper påsgodis blir det Bridgeblanding eller Engelsk lakritskonfekt
  2. Riktigt socker, men jag suger ibland på Extra-tabletter och de är ju sockerfria.
  3. Punchpraliner, aprikoser, lakritspinnar, geléhallon och engelsk lakritskonfekt.

  Har du lust att vara med, titta in HÄR

  Etikett: Tre i veckan

  Prenumerera            Måndagen den 12 januari 2009 | 19:00 | 4° blåsigt

  Fler bilder Utan Ord hittar du i dag hos Pumita

  Etikett: Utan Ord

  Prenumerera            Måndagen den 12 januari 2009 | 16:00 | 4°, blåsigt

  Så är helgerna slut för den här gången och nu är det oxveckor som tar vid. I år infaller påsken i början av april, påskafton är den 11 april, så det blir att kämpa på i 12 veckor innan det blir några helgdagar igen. För oss "daglediga" spelar det i och för sig inte någon större roll, men för den delen av befolkningen som arbetar kan det väl kanske bli jobbigt, men de får väl tänka tillbaka på en julhelg med många klämdagar och möjlighet till extra ledighet.

  Känner du till uttrycket oxveckor? Det är perioden från trettonhelgen fram till och med fettisdagen, som enligt gammal tradition kallas så. Men det kanske finns andra uttryck för den här perioden på året?

  Igår gjorde vi inte något speciellt. Åke såg på TV och läste och jag satt här vid datorn och pysslade. Eva ville ha några förändringar på Villa Citrus´s hemsida inför den nya säsongen.

  I dag har Åke varit i skogen och jag har plockat bort julen. Egentligen borde jag ju gått ut ett tag, men det har varit så blåsigt och grått, så lusten infann sig inte. Hoppas det blir lite bättre väder i morgon.

  Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2007 heller, men 2006 var rubriken:
  Äntligen torsdag!

  Prenumerera            Söndagen den 11 januari 2009 | 11:00 | 2,5°, blåsigt

  Det uppdrag jag ger er denna vecka är att välja ett motiv som ni ska fotografera ur tre olika vinklar. Det ska vara samma motiv på alla tre bilderna alltså, men olika fotovinklar kan ju ge helt olika bilder.

  Så lyder den här veckans uppdrag. Jag har gjort det lätt för mig och letat i mitt bildarkiv och hittade de här fotona som jag tog i somras när vi var i Visby och tittade på den vackra båten "Götheborg". Håll tillgodo med lite sommarkänsla!

  Fler som är med i Fototriss idag hittar du Här

  Etikett: Fototriss

  Prenumerera            Fredagen den 9 januari 2009 | 19:00 | 4,5°, -1° just nu

  I dag fick vi en katalog från Homeshop igen. Jag vet inte varför de sänder den till oss, för jag tror aldrig att vi handlat något från dem, men jag tycker alltid att det är roligt att titta i den. Så mycket mystiska grejor det finns, som man inte hade en aning om att man kunde ha behov av? En annons som förvånade mig var den här:

  Ser du vad det står i texten? Man säger att det här fickminnet kan vara bra att ha för att kunna göra inspelningar av saker som man behöver komma ihåg, bland annat var man ställt bilen. Brukar du ha besvär med att komma ihåg var du parkerat? Så stora besvär så att du behöver notera det på något sätt?

  Nu har vi ju inte speciellt stora parkeringsplatser på Gotland, så jag får nog säga att jag inte har några problem att hitta bilen, även om jag lider av återkommande mardrömmar om att bilen kommer bort. Jag har parkerat den och sedan kommer jag på att jag glömt att låsa, ibland har jag inte ens tagit ur nyckeln. Jag rusar iväg för att kolla och naturligtvis är bilen borta, stulen, bortforslad, vad vet jag? Borta är den i alla fall och ofta ligger det värdefulla grejor i den. Saker som inte är mina utan tillhör någon annan. Det är en riktigt otäck mardröm och när jag vaknar känner jag mig väldigt illa till mods.

  - Nu har jag gjort det igen! Glömt att låsa bilen!

  Den här drömmen återkommer minst ett par, tre gången om året.

  Var kommer sådana här drömmar ifrån? Mig veterligen har jag aldrig glömt att låsa och jag har aldrig haft några som helst problem med att hitta bilen. Kan det bero på ett trauma många år tillbaka i tiden?

  En gång när jag var hos Eva på Sicilien skulle vi åka upp till Taormina en kväll. Gaetano var liten och satt i barnvagn, så det måste vara minst 17-18 år sedan. Eva parkerade bilen och sedan spankulerade vi omkring i Taormina, var och åt på en mysig restaurang och hade en trevlig kväll. Det var bara det att när vi sedan skulle åka hem, var bilen borta! Stor panik, ingen polisstation var öppen och vi hade ingen aning om var bilen kunde vara. Till slut träffade Eva någon som talade om att den blivit bortforslad för att den stått felaktigt parkerad. Det var bara att ringa till en god vän och be att få bli hämtad och sedan åka och hämta ut bilen när deponeringsstället öppnade. Det blev en dyrbar kväll!!

  I dag har det varit ett helt strålande väder. Naturligtvis blev det en vända med dammtrasan och dammsugaren på förmiddagen och i eftermiddag har vi varit i Visby och besiktigat bilen. Den gick igenom utan någon som helst anmärkning, som tur var. En glad och trevlig kille var det som undersökte den och han påstod att bilen är riktigt bra trots att den snart är 8 år gammal. Nu gäller det bara att hålla ordning på den så att den inte försvinner!!

  Förra året var rubriken:
  Kundvård/Bondfångeri?

  Prenumerera            Torsdagen den 8 januari 2009 | 10:30 | -0,5°

  Den här vackra vita amaryllisen får representera alla vackra julblommor, som nog börjar bli i behov av omplantering nu. Gruppen, som den här står i, har dock klarat sig förvånadsvärt bra.

  Vita blommor - sorgeblommor - det är en annan aspekt på det här med vita blommor. Min vita amaryllis får vara en symbol för alla de vita sorgeblommor, som borde sänts till alla de som drabbats av kriget i Gaza. Medan vi har suttit här i godan ro och njutit av julen, har massor av oskyldiga män, kvinnor och barn sårats och dödats i det här kriget mellan Hamas och Israel. När och hur ska det kunna bli fred där?

  Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

  Etikett: Torsdagsreflektion

  Förra året var rubriken:
  Bredbands- och sopproblem

  Prenumerera            Onsdagen den 7 januari 2009 | 22:00 | -4,5°

  I dag har en kvinna halkat omkull utanför lasarettet i Visby och slagit sig så olyckligt att hon avlidit. Naturligtvis har det kommit upp diskussion om att olyckan berott på bristande sandning, men enligt chefen för teknisk service inom kommunen, Sivert Persson var sandningen ok. Trots hans försäkran om det, så är Gotlands Kommun polisanmäld för vållande till annans död. Det är ju otroligt tragiskt när sådant här händer och man får sig verkligen en tankeställare. Ingen vet när ens tid är utmätt!

  Att det var halt på vägarna upptäcket jag minsann i eftermiddag, för vi haft bilen på service på OK i Klintehamn och det är alltid funderingar på hur den ska lämnas och sedan hämtas. Åke körde ner den vid lunchtid och så hämtade sonhustrun, Carina honom på OK och skjutsade honom hem.

  Carina erbjöd sig att komma tillbaka på eftermiddagen och skjutsa oss ner till Ok, men jag tyckte att det skulle vara skönt med en promenad. Dessutom står vågen och darrar på den absolut högsta tillåtna gränsen, så jag beslöt att jag skulle gå ner till Klintehamn, alltid kunde man förbränna några kalorier. Det var ganska soligt, men kallt och blåsigt. Jag klädde på mig ordentligt och så marscherade jag iväg. Det var verkligen kyligt om kinderna, men jag höll värmen ändå. Men jag fick hålla mig på vägkanten, för där ligger ju sanden som man spridit ut på vägen. I och med att vi inte använder salt på vägarna på Gotland så hamnar ju sanden vid vägrenen efter en liten stund.

  Besvärligare var det när jag kom ner till Klintehamn, för där fanns det inte ett sandkorn på trottoarerna, som var rena isgatan. Det frös på i morse och när jag kom dit var klockan 14.30 och ännu hade man inte sandat någonting. Det tycker jag är skandalöst dåligt! Promenaden tog lite drygt en timme och jag klarade mig, som tur var, utan missöden och sen var det bara att punga ut med 2350:-, se glad ut och så hoppas att bilen går igenom besiktningen på fredag.

  Förra året den här dagen skrev jag ingenting och inte 2007 och 2006 heller men 2005 var rubriken:
  Tsunamin och besök i Endre

  Prenumerera            Onsdagen den 7 januari 2009 | 11:00 | -2,5°

  Fler som är med i Ordlös Onsdag i dag hittar du hos Akson

  Etikett: Ordlös Onsdag

  Prenumerera            Tisdagen den 6 januari 2009 | 16:30 | 0,5° blåsigt

  Trettonhelgen har varit lugn och skön. Igår åkte vi på Klinte för att handla, för något gott måste man ju hitta på när det är helgdagsafton. Jag visste inte riktigt vad vi skulle äta på kvällen, men köpte en liten benfri lammstek från Sindarve Lammgård, som ligger i Hemse här på Gotland och det var verkligen ett bra köp. Sällan har jag ätit så mört och fint lammkött. När jag var färdig med inköpen körde Åke hem med varorna och jag promenerade hem. Det var lite grått och kallt, snön knarrade under skosulorna, men när man går är det ju bara att sätta upp farten, så får man snart upp värmen. Inte var det särskilt halt heller, så det var bara att kliva på.

  I dag har det inte blivit något promenerande, för det har varit blåsigt och otrevligt väder. Efter lunchen har vi suttit och titta på några DVD-filmer med Hasse o Tages gamla revyer, som Åke fick i julklapp av Krister och Thomas. Den äldsta av revyerna var från 1964 och svart/vit och en aning mossig tycker jag nog, men det är kul att se dem ändå. Nu är Åke och kvällseldar i pannan och sen är det någon viktig fotbollsmatch som han ska se. Jag sitter väl här vid datorn och pysslar ett tag.

  Så är den här julen nästan slut, eller i alla fall helgdagarna. Fast enligt gammal tradition är julen inte slut förrän tjugondag Knut. Jag tänker dock gå händelserna i förväg och kasta ut granen i morgon. Visserligen barrar den inte speciellt mycket, men nu har jag tröttnat på den och vill se vardagsrummet utan ett stort lysande träd. Lika roligt som det är att plocka fram julsaker och pynt, lika skönt är det att få bort det igen.

  I kväll ser vi ”Rabalder i Ramlösa” från Fredriksdalsteatern.

  Förra året den här dagen var rubriken:
  Trettondag Jul

  Prenumerera            Tisdagen den 6 januari 2009 | 11:30 | -1,5°, blåsigt

  Det är vinter och kylan härskar just nu. Men vad pysslar ni med på vintern? Eller hur ser vintern ut hos er? Den här veckan vill jag se vinterbilder som visar just er vinter.

  Många vinterbilder har det blivit de senaste dagarna, när vi haft ner till -20° på inre delarna av Gotland. Nu har kylan mildrats lite, men då har det börjat blåsa i stället.

  Grållen föredrar att bedriva fågelspaning genom köksfönstret. Det är alldeles för kallt och ruskigt ute.

  Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

  Etikett: Tisdagstema

  Prenumerera             Måndagen den 5 januari 2009 | 16:00 | -3,7°

  Fler bilder Utan Ord hittar du i dag hos Thérèse

  Etikett: Utan Ord

  Prenumerera        Måndagen den 5 januari 2009 | 10:10 | -10° (-14,7° kl 06.30)

  Jul- och Nyårsresumé

  1. Hade du en trevlig jul & nyårshelg?
  2. Fick du någon mysig julklapp och i så fall, vad?
  3. Har du avgett något nyårslöfte?
  Mina svar:

  1. Vi hade en mycket trevlig jul & nyårshelg tillsammans med våra söner och deras sambos.
  2. Jag fick väldigt bra och önskade julklappar. Den mysigaste var nog usb-minnet med foton och musik från vår dotter Eva och hennes familj.
  3. Nej, det har jag faktiskt inte.

  Har du lust att vara med, titta in HÄR

  Etikett: Tre i veckan

  Prenumerera        Söndagen den 4 januari 2009 | 13:00 | -7,5° (-15° kl 07.00)

  .. och skidan hon slinter i bukter och finter, går bra, går bra! Och knutarna spraka, och medarna knaka, och isarna braka, hurra, hurra!

  Så lyder texten till en av Zackarias Topelius visor. Tyvärr brakar isarna visst lite oroväckande mycket, för räddningstjänsten har fullt upp att plocka upp folk som har plurrat igenom isen. Men med den här kylan vi fått nu, ska väl isarna bli allt säkrare.

  Vintern har verkligen slagit till den här helgen och i morse hade vi -15°, så det blev en faslig brådska att gå och sätta på elementen i salen och de andra rummen där värmen varit avstängd. Men otroligt vackert är det ute, alldeles stilla och soligt för det mesta med avbrott för en och annan liten lätt snöby. Träden är ännu fulla av snö och det är rena "Jenny Nyström", som Åke brukar säga.

  Eftersom det inte är något fototriss i dag, så gör jag mig ett eget triss med några nytagna vinterbilder.

  Igår var jag och hälsade på Astrids blogg och upptäckte då att hon givit mig en Proximidade-award. Tack Astrid! Jag har lagt till ditt namn i högerlisten under awarden.

  Förra året den här dagen var rubriken:
  Julgranen har åkt ut

  Prenumerera             Lördagen den 3 januari 2009 | 15:00 | -2°

  ...jag ser det snöar, det var väl roligt hurra!
  Nu blir det vinter, nu blir det vinter, som vi har önskat hurra!
  Då tar vi kälkarna fram och vantarna på.
  Och sen vi åker i backen, hej vad det ska gå!

  Fast jag får väl erkänna att vi jublar måttligt över snön. Det där med kälkåkning har vi liksom vuxit ifrån, men vi gläder oss åt att barnen kan få tillfälle till vinteraktiviteter medan det ännu är jullov och visst är det trevligt med lite vitt på marken. Det är bara att hoppas att det inte blir för mycket snö och att det inte börjar blåsa. Maken har satt på snöskopan på traktorn för säkerhets skull, för just nu snöar det ganska kraftig.

  De här mellandagarna blir det annars inte så mycket uträttat. Jag pysslar inomhus med sånt som ska till för att vi ska få mat i oss och rena kläder på oss. Granen står ännu grön och fin och barrar faktiskt ingenting, men ändå behövs det dammsugas av då och då. Maken har fullt upp med ved och eldning och så tar han sina dagliga inspektionsrundor med bilen. Och så måste vi ju fara på Klinte då och då för att fylla på förråden.

  Ha en riktigt trevlig helg!

  Förra året den här dagen var rubriken:
  Tryffel - Det svarta guldet

  Prenumerera              Lördagen den 3 januari 2009 | 10:00 |

  Januariutmaningen

  Januarifrågan eller Januariutmaningen från Erika låter så här:

  -Vill du vara med i månadens fråga eller bli utmanad en gång i månaden?
  Ska jag fortsätta??? Eller ska jag lägga ner den?

  Jag har inte varit med mer än ett par gånger, men har tyckt att det varit ett trevligt projekt. Det är kul med lite annat än alla fototeman som florerar och andra utmaningar med en massa mer eller mindre kluriga frågor, som man sedan ska skicka runt till sina bloggvänner.

  När Erika ställer en fråga eller ger oss en utmaning är det roligt att fundera ut hur man ska kunna göra något intressant av den och kul att sedan surfa runt och se andras tolkning. Bra är det dessutom, att man själv kan välja när man vill göra den. Är det någon dag blogginspirationen tryter, så varför inte surfa in till Härligheten och kolla om månadens fråga/utmaning kan vara något att skriva om.

  Etikett: Månadens fråga

  Förra året den här dagen var rubriken:
  Tryffel - Det svarta guldet

  Prenumerera              Fredagen den 2 januari 2009 | 16:00 | -2°

  Nu måste jag få utlopp för min ilska igen. Jag blir lika arg varje fredag när Dagens Nyheter kommer och jag möts av budskapet "Veckans TV, 12 sidor att riva ur och spara".

  Förut hade DN en riktigt bra TV-bilaga som kom varje onsdag och sedan räckte från torsdag till torsdag. En bilaga med alla kanaler och med bra information om programmen. Helt plötsligt slutade man med den bilagan och konstruerade en försämrad version som man stiftade in i Kulturdelen.

  Jag vet inte om det var fler än jag som reagerade, men efter några veckor kom man på den strålande idén att stifta in den i mittuppslaget och så kom då uppmaningen att man skulle riva ur de sidorna. Har man tänkt sig att vi ska ta fram lilla stiftapparaten och sätta i stift själva eller ska man ha någon typ av lösbladssystem på soffbordet? Dessutom är nuvarande tv-information så dålig att man behöver köpa sig en särskilt TV-tidning för att hålla koll på kanalerna.

  4185:- betalade vi för årets prenumeration och så får vi inte ens en ordentlig TV-bilaga längre, men alla möjliga andra bilagor som åker direkt i pannan eller i pappersåtervinningen: Motor, Bostad, Jobb, Läget m fl och så all reklam som bladas in i tidningen.

  Jag har mailat till DN och beklagat mig flera gången, men de ids inte ens svara, men det stämmer väl som maken säger, de vill inte ha prenumeranter på Gotland.

  Prenumerera            Fredagen den 2 januari 2009 | 11:00 | -2°

  Kan man lämna sitt bidrag till Torsdagsreflektion på en fredag? Jag gör det i alla fall, för igår orkade jag inte tänka till riktigt.

  Vad vill jag berätta med den här bilden? Jo, jag gick och tänkte på hur viktigt det är att vi håller fast vid våra traditioner. I en värld som blir allt tuffare och hårdare blir det mer och mer viktigt att vi får känna trygghet i just de gamla traditionerna kring bland annat julhelgen och andra helger också förstås.

  Den här bonaden sydde jag 1951, signaturen IS. står för Ingrid Svanborg, och när jag sydde den var jag 11 år. Den har suttit uppe varje jul sedan dess och utan den skulle det kännas väldigt konstigt. Och det är likadant med mammas gamla tomte och julbocken, som hängt med sedan jag var barn. Jag märker på mina egna barn, som nu är i 40-årsåldern, att de reagerar så fort jag ändrar på någonting. Allt ska vara exakt likadant och nya påhitt är inte alls uppskattade.

  När man sedan ser på TV och läser i tidningen om alla bränder, som gjort människor hemlösa runtom i landet, kan jag inte låta bli att fundera över hur det skulle vara att förlora alla gamla saker som man tycker så mycket om. Grejor som är totalt värdelösa för andra, som inte har något försäkringsvärde, men är väldigt värdefulla för mig. Det måste kännas väldigt tomt och förfärligt ledsamt.

  Det var min torsdagsreflektion för den här veckan. Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

  Etikett: Torsdagsreflektion

  Förra året var rubriken: 2 januari/Lillnyårsdagen

  Prenumerera            Torsdagen den 1 januari 2009 | 14:30 |

  En sorgens dag är det i dag för de anhöriga till de två 30-åriga män på Gotland, som miste livet under nyårsnatten. Straxt efter midnatt i natt blev en av dem knivstucken till döds vid Gråbo i Visby, samma område där det tidigare i höst begicks ett knivöverfall, då klarade sig offret dock. Nyheterna har hittills varit knapphändiga, men enligt Helagotland.se är två män anhållna i sin frånvaro. Nog är det fruktansvärt att sådant här ska behöva hända! En 30-åring, kanske med familj och små barn, får mista livet på ett så otäckt sätt. Vad är det som sker här på vår ö? Mord och ond bråd död har väl förekommit i all tid även på Gotland, men det skrämmande i dag är det oprovocerade våldet. Det räcker med ett förfluget ord, en nyfiken blick, eller att avvikande utseende för att få kniven i sig. Jag förstår folk som inte vågar gå ut ensamma om kvällarna.

  Den andra mannen omkom i en trafikolycka tidigt i morse. Det fanns en person till i bilen, som förts till lasarettet, men tillståndet för honom känner man ännu inte till. 2009 börjar inte riktigt som man kunde önska sig här på Gotland!

  2009 års första dag skiner solen så vackert. Jag försöker bortse från de tråkiga nyheterna och känner, som alltid en viss förväntan och förhoppning inför ett nytt år. Det känns som om man lägger det gamla året och det som hänt bakom sig, gör bokslut och kan ser framåt med tillförsikt. Jag får starta med nya fina almanackor, kalendrar med oskrivna blad för ett helt år framåt och nya pärmar och register för bokföringen och många blogginlägg att skriva. Några nyårslöften har jag inte avgivit, men visst finns det funderingar och föresatser för hur år 2009 ska levas och vad jag skulle vilja ha ut av det. Jo, ett litet nyårslöfte gav jag igår kväll när jag ställde mig på vågen. Det får vara slut med kakor och godisätande nu ett tag!

  2008 slutade riktigt trevligt för vår del i alla fall. Vi var bjudna till Carina och Bosse (äldsta sonen) och fick som vanligt en jättefin middag. Ludde var orolig när det började smälla raketer, men sysselsattes med ett ben och godisletning, så han höll sig ganska lugn. Vid tolvslaget, när det smällde som värst och vi stod upp och skålade in det nya året i champagne, tyckte han att det var riktigt otäckt, men Carina visste på råd:


  Ludde fick låna Åkes hörselskydd så att han slapp höra de värsta smällarna.
  (Bilden är nästan identisk med förra årets från nyårsafton.)

  I dag sov vi lite längre än vanligt och slappade på förmiddagen, men efter lunchen tog jag mig en promenad ner till stranden. Man måste ju passa på att utnyttja det fina vädret, för ingen vet när vi får se solen nästa gång. Och det var fler än jag som tänkte på samma sätt för jag mötte flera stycken, som gick och promenerade längs havet.


  Etikett: Månadens fråga Förra året var rubriken: Gott Nytt År 2008!

  Prenumerera          
  V Ä L K O M M E N  H I T!

  INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
  Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

  SE HELA MIN PROFIL
  ...............................................


  D A G B O K S I N L Ä G G
  Januari 2009


  A R K I V 2009

  Google