Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Juni 2008        Juli 2008         Dagbok Augusti 2008 »


Sol och bad

Torsdag 31 juli 2008 | 17:30 | 24 grader


Nu har vi varit och badat två dagar i rad. Igår mådde inte Åke riktigt bra, hans reumatism var ganska besvärlig, så han avstod från badet, men jag badade två gånger. Det är så underbart skönt i vattnet och ännu syns inga alger till. Idag var det ännu skönare på Varvsholmen, det blåste inte så mycket som igår. Åke mådde lite bättre så även han tog sig ett snabbt dopp. Vi åker ner straxt efter lunch, för då hinner man göra lite nytta under förmiddagen, och så stannar vi tills det är dags att åka hem och dricka kaffe. I morgon ska det också vara sommartemperaturer så det blir nog en badutflykt då också. Sedan ska det visst bli ett litet uppehåll i värmen.

Medan vi leker badgäster så finns det en massa folk som måste jobba. Bland annat vår arrendator. När vi kom hem höll han på att tröska här utanför på åkern.


Att det är torrt är det inga tvivel om.

För att inte få in en massa stöv (damm) så har jag stängt till alla fönster och dörrar, så nu blir det svettigt här en stund. Men han är nog snart färdig och då kan vi öppna och vädra igen.

Nu ska jag gå och laga middag. Vi var på Konsum och handlade innan vi åkte hem, så ikväll ska det bli biff med stekt lök och potatis och eftersom det är torsdag så blir det ett glas rött därtill.


Våran Ernst II

Tisdag 29 juli 2008 | 15:00 | 24 grader


Ernst Kirchsteiger i sjödrama. Minsann fortsätter inte följetongen om Ernst´s olyckstillbud under inspelningen av den här omgången av "Sommar med Ernst". Enligt Aftonbladet höll båtfärden i måndagens ”Sommar med Ernst” på att sluta i katastrof.
– Jag var rädd, sa Ernst till Aftonbladet.
Blev det storm eller gick båten på grund? Vad var det som hände egentligen? Jo, de var en helikopter som levererade så mycket vind under filmningen, att båten höll på att välta, mitt ute på öppet hav.
-Då var jag rädd, det var jag, berättar Ernst.

Hatkampanj mot Ernst på TV4:s sajt kan man läsa i Expressen. Enligt tidningen får Ernst Kirchsteiger ta emot en massa hånfulla och nedlåtande hatmejl om hans person. Det handlar om hundratals mejl i veckan och oräkneliga inlägg på TV4:s egen Ernst-sajt.
- Med framgång kommer en baksida och det är ett läge jag försöker gilla på något sätt, säger Ernst om påhoppen.

Att vi tittare blir arga och upprörda över att han framställs som en riktig tönt, det har han väl både sig själv och pressen att tacka för.

Fortsättning följer säkert......

Det blev inget bad idag, för nu är det mulet, men ändå varmt. Jag roar mig med att putsa fönster i vardagsrummet och när jag blir för varm tar jag en vända upp till datorn och svalkar av mig.


Våran Ernst

Tisdag 29 juli 2008 | 09:30 | 21 grader


Ser du "Sommartorpet" eller "Sommar med Ernst" på måndagskvällarna? Jag har valt att titta på Ernst och hans program. Jag tycker verkligen om hans program, men nu är jag lite oroad. Vad ska han råka ut för inför nästa veckas sändning? Inför förra veckans program var det stora rubriker och bilder på honom eftersom han missat ett fästingbett, fått feber och måst söka läkarvård och inför den här senaste sändningen viftade han med en skadad tumme på en stor bild i tidningen. Han hade fått ett knips av en krabba. Och vilken smaskig rubrik Expressen fått till: Ernst Kirchsteiger bets blodig i sjödrama! Det är ju rent förfärligt att han ska behöva råka så illa ut! Behöver han verkligen den här publiciteten? Jag trodde faktiskt att han var så pass populär att han kunde klara sig utan så billiga trick.

Igår blev jag dessutom väldigt förvånad. Han byggde en duschkabin av korrigerad plåt. "Vad säger karl´n" - sa jag högt. Inte heter det korrigerad plåt, det heter väl i all sin dar korrugerad. Han sa det flera gånger och när sändningen var slut var jag tvungen att kolla och man kan visst säga bådadera. Men korrigerad plåt, det låter bara för galet i mina öron. Är det någon som har någon åsikt om det?

Vädret är fortfarande helt strålande. Igår var vi vid Varvsholmen och badade på eftermiddagen. Till och med maken vågade sig i. Idag ska jag till frissan och klippa mig på förmiddagen, men sen blir det en vända till stranden igen. Det känns verkligen som om man har semester och det behöver man ha även om man är pensionär.

Tisdagstema är uppdaterat och dagens tema är som väntat, eftersom förra veckans tema var tro, - Hopp.

Ha en skön dag och simma lugnt!


Jag har badat!

Söndag 27 juli 2008 | 17:10 | 29 grader


Nu är det verkligen sommar och varmt. Idag har vi upp emot 30 grader. Vi åkte till Varvsholmen redan i förmiddags och där var det jätteskönt. Det blåste ganska mycket, men värmen gjorde att det kändes behagligt. Så pass behagligt att jag tog mig ett bad och det var riktigt skönt. Åke fegade ur och avstod, han tyckte att det såg kallt ut.


Det var riktigt mycket folk på stranden redan på förmiddagen.


Vi åt lunch på restaurangen och den här kråkan satt alldeles över huvudet på oss
och väntade på att få sig något till livs.

Efter lunchen åkte vi ut på Koviks fiskeläge. Där har vi inte varit på många år och det var verkligen en positiv upplevelse. Det var så vackert och välordnat där med gamla vackra båthus och fiskebodar. Där finns mycket information att hämta för den som är intresserad av kustfisket förr i tiden. När jag var barn var vi rätt mycket därute, men jag kan inte minnas att det var så fint på den tiden.


Det gick ungdjur och betade på stranden.


Det här ankaret var så vackert bundet vid den grånande resten av ett träd.

När vi kom hem satte vi oss ute i skuggan under äppelträden. Inne kan man nästan inte vara - i köket är det 27,5 grad just nu.

Igår gick jag en promenad längs stranden till Klintehamn. Där finns på ett ställe en skyttepaviljong med tillhörande skottvall. Och där fick jag se att någon eller några låtit kreativiteten flöda.


Det är ju inte direkt fult när en så tråkig mur får lite färg på sig.


Båtar som ligger och väntar på att få komma i sjön.

På eftermiddagen låg jag ute i halvskugga och lyssnade på Åsa Larssons bok "Svart Stig" i mobilen. Det roliga med Storytel är att man kan få prova på olika böcker. Är det någon man inte tycker om är det bara att avsluta den och ladda ner någon annan. Den här verkar bli spännande och jag har läst de förgående böckerna av Åsa Larsson. Lagom till kaffet kom Krister och Thomas och hälsade på. De hade varit på Fröjelstranden och badat.

I fredags hände väl inte speciellt mycket. Vi var på Klinte och handlade och sedan satt vi i trädgården och hade det skönt. Man måste ju passa på att njuta av det vackra vädret och man mår helt enkelt inte bra av att anstränga sig för mycket. Åke tycker att värmen är riktigt jobbig och mår inte helt bra när det blir så här hett.

Fortsätter värmen i morgon också, så blir det nog en ny tur ner till Varvsholmen. Hoppas bara att det inte kommer in alger. Ännu syntes de inte till.

Veckans Fototriss är uppdaterat. Ämnet den här veckan är så lämpligt - det är vatten.


Pridefestivalen

Lördag 26 juli 2008 | 23:10 | 26 grader


Nu får väl Aftonbladet skärpa sig! Pridefestivalen är väl inte en manifestation av den svenska synden. Eller är det bara en rubriksättare som tänkt sig att öka upplagan som varit i farten. Jag hoppas att det är så för inte menar man väl att alla som inte är heterosexuella lever ett liv i synd? Nog har vi hade lämnat ett sådant tänkande bakom oss, eller??


Lita aldrig på media

Lördag 26 juli 2008 | 13:10 | 26 grader


Tidigare i i veckan förfasade vi oss över de bilder som kablades ut i hela Europa av 2 romska flickor som drunknat och låg döda på en badstrand utanför Neapel bland glassätande italienare.

Idag dementerar fotografen Alessandro Garofalo enligt TT, hur händelseförloppet skildrats. Enligt honom fick flickorna hjälp, folk var väldigt upprörda och chockade av det inträffade och själv hade han använt teleobjektiv, som gjort att de glassätande människorna ser ut att vara närmare de döda än de i verkligheten var.

Varför han valt att sälja de bilderna, framgår inte av artikeln, men givetvis var det för att tjäna pengar. Det är så omoraliskt och oanständigt att handla som han gjort, så det är helt osannolikt. Själv försvarar han sig med att tidningarna valt att publicera just de bilderna, men det är dock han som är ansvarig för att ha tagit dem och manipulerat sanningen. Tydligen ilsknade italienska myndigheter till och fick honom att dementerade sin skildring av det inträffade. Tro sjutton det, när en hel nation anklagas för bristande empati i braskande rubriker i tidningarna i hela Europa.


Tropisk natt

Torsdag 24 juli 2008 | 22:10 | 25 grader


Idag har det varit en riktigt härlig sommardag och enligt väderleksrapporten ska vi även kunna vänta oss en eller annan tropisk natt framöver. Med det menas att temperaturen inte understiger 20 grader. I natt lär det inte bli så, för just nu har vi 16 grader här på Stenstugu.

Det värsta med de här varma nätterna är att vi har en katt, Grållen, som är fasadklättrare och ser han att vi har sovrumsfönstret öppet, klättrar han in rätt vad det är och då vaknar vi givetvis, när det börjar dundra på taket och en jamande katt kommer in i sovrummet och helt frankt deklarerar att nu vill han ha mat. Så jag är väldigt tacksam så länge det är svalt ute om nätterna så att man kan stänga fönstret när man går och lägger sig.

Ännu en av mina nätvänner har varit på Gotland och gjort ett besök här hos oss. Det är Gunvi och henne man från Risliden i Västerbotten som besökt Gotland den här veckan och idag kom de och hälsade på oss. Gunvi och jag har haft kontakt via nätet ganska länge och det var jätteroligt att få ett besök av henne och få visa vår del av ön.

Igår var det också soligt och fint och jag tog en promenad på förmiddagen. Jag var på växthuset Suderviljan och köpte några silvereksplantor.Jag har en rabatt som behövde lite påfyllning och silverek är så trevligt. De står hela vintern och sedan blommar de nästa sommar. På eftermiddagen låg jag ute i solen och mådde gott. Åke hjälpte en granne med att köra sädvagnar. Skörden av höstkorn har startat här på ön och karavanen av traktorer med sädlass, som är på väg till Lantmännen passerar här hela dagarna.

Nu väntar en ny helg och fortsätter det att vara så här varmt och fint väder så ska vi nog åka till stranden och se om vi kan ta oss ett bad. Min bältros är utläkt och jag har bara lite ömhet i huden kvar. Jag undviker att få sol på just det område där jag har ärr, men annars solar jag som vanligt nu.

Ha en trevlig helg!


Rötmånaden startar idag

Tisdag 22 juli 2008 | 14:10 | 19 grader


Idag börjar rötmånaden, den tid på sommaren när det föds vanskapta kalvar och andra missfoster, köttet ruttnar, smöret härsknar, brödet möglar och mjölken surnar och vi drabbas av sommarsjuka (maginfluensa) och så ska vi ha det till den 22 augusti.

Varför blir det så? Dels är det oftast den varmaste tiden på sommaren och förr trodde man att det berodde på att solen står nära Sirius och att det gör oss människor apatiska och loja. Det kanske gör att vi slappnar av och inte tänker oss för riktigt hur vi hanterar livsmedlen. Vi kanske låter maten stå framme onödigt länge till exempel. Fast nu är det nog inte så farligt med allt det här, eftersom vi idag har bra kylskåp och frysmöjligheter och vi har lärt oss att kolla hållbarhetstiden på de livsmedel vi köper, något som man inte hade möjlighet till förr. Det skadar dock inte att vara extra försiktig, inte minst på utflykter, i sommarstugan eller i båten.

Förutom de här bekymren med maten, så brukar det dyka upp en massa konstiga rötmånadshistorier i tidningarna. Gå inte på dem!

Eter dessa varningens ord ska jag gå ut i trädgården och sätta mig i solen och njuta en stund och lyssna på Björn Hellbergs "Nattvandraren" (i mobilen givetvis, buzza ,buzza!!)

Jag måste bara tillägga att Tisdagstema är uppdaterat, dagens tema är Tro.


Nu kommer sommarvärmen!

Måndag 21 juli 2008 | 21:30 | 19 grader


Efter gårdagens regnväder kan vi nu se fram mot en period med vackert väder, om prognoserna kommer att slå in. Hela den här veckan och en bit in i nästa, ska det bli soligt och fint, 25-30 grader varmt är det utlovat.

Idag är har det varit en riktigt skön dag med sol och hög klar luft. Efter en lite orolig morgon, jag drömde så mycket konstigt, steg jag upp vid 7.30-tiden som vanligt, tog mig en dusch och tvättade håret och efter frukosten satte jag igång disk- och tvättmaskin. Medan de jobbade var jag ute i trädgården och pysslade och satt i solen en stund och löste korsord. Nog har man det bra!!

På eftermiddagen tog jag en promenad ner till Klintehamn för idag började en av sommarens traditionella begivenheterna, nämligen sommarrean på Westbergs Beklädnadsaffär. Jag gick hemifrån vid 12.30 och vi bestämde att Åke skulle hämta mig klockan 15.30. Åke bävade när jag berättade för honom om mina planer och undrade om det räckte med bilen eller om han skulle ha släpkärra också, vad han nu kan ha menat med det? Men han hade inte behövt oroa sig, för jag hittade ingenting jag ville ha.

Nu är klockan 21.30 och jag ska gå och se "Montalbano" på SVT1.


Regnvädersdag

Söndag 20 juli 2008 | 13:30 | 17 grader


Idag är det en riktig regnvädersdag. Solen sken tidigt i morse, men redan vid 9-tiden började det mulna och sedan har det regnat från och till. 10 mm har det kommit hitintills och det kommer säkert att bli mera innan regnområdet dragit förbi.

Nu på morgonen har jag uppdaterat Fototriss. Temat den här veckan är Gammalt. När jag var klar med det började åskan mullra, så då stängde jag av datorn och drog ur modem- och strömkablarna. Men det blev ingenting av åskvädret här, så nu vågar jag mig på att sitta här igen.

Ljudbok i mobilen

Nu ska jag passa på att buzza lite för det där med ljudbok i mobilen.

Det fungerar alldeles utmärkt och jag vill varmt rekommendera det till de som tycker om att lyssna på ljudböcker.

Det är väldigt smidigt och lätt att ladda ner spelaren i mobilen och sedan är det bara att vraka och välja bland Storytel´s stora utbud av böcker. Det finns runt 600 titlar att välja mellan.

Som du ser håller jag just på och lyssnar på Camilla Läckbergs bok "Sjöjungfrun".

Blir du nyfiken på det här? Gå då in på Storytel´s hemsida eller SMS:a bokbuzz till 71160.


Igår var det lördag och vädret var ganska hyfsat. Det växlade hela dagen och molnen kom och gick. På förmiddagen åkte vi till Västergarn för att se på Kustrullet. Det är ett inlineslopp från Visby till Västergarn. Efter lunch gick jag en promenad ner till stranden och sedan blev det en stund ute i solskenet med mobilen och ljudboken igång.

I fredags hade vi glädjen att få träffa Pia, pimli.se och hennes Tobbe igen. De är här på Gotland några dagar för att vara med på en MC-träff. Det är så roligt varje gång man får träffa någon av nät- och bloggvännerna. Jag tycker lite synd om Pia och Tobbe och deras kompisar idag när det regnar. Det kan inte bli någon motorcykelåkning idag inte och i morgon åker de hem igen. Det är bara att hoppas att de har haft en trevlig vecka här trots lite halvdåligt väder.


Stockholmsveckan

Fredag 18 juli 2008 | 09:10 | 17 grader


Vilken trevlig kväll vi hade på Robbjens! Vi var rätt många som samlats vid den gamla gården, det var säkert ett 40-tal och glädjande nog var det många från Klintetrakten. Ingrid och Tommy Wahlgren sjöng massor av gamla gotländska visor på gutamål och allsång blev det också i de mest kända visorna. Den som klingade bäst var nog den här, Vardesväiså (Vardagsvisa):

Den klarade både gotlänningar och fastlänningar trots att den versionen var otextad .

På den här videon finns också Ainbusks version av "Gunatt", lyssna gärna på den också, den är väldigt vacker och missa inte inspelningen från Närrevyn, där kan du få sjunga med i "Summarn kummar"!

I Visby roar man sig på helt andra sätt nu när Stockholmsveckan pågår, den vecka under sommaren när stan invaderas av festande stockholmsungdomar. I år är det stökigare än vanligt och många anmälningar kommer in från visbybor som får nattsömnen störd. Polisen har det hett om öronen, häromnatten gjordes det 60 ingripanden och de 6 cellerna på häktet blev överbefolkade. Det förekommer fylla, drogmissbruk, misshandel och prostitution. Men krögarna gnuggar händerna, ungdomarna bränner lätt 10.000:- vid ett spritbord (ett bord där man beställer in helflaskor). Dricker man inte all champagne man beställt in, sprutar man den över varandra.

Det är gott att vara här ute på landet. Det enda man har att bekymra sig om här, är att försöka passa in sina matinköp när turisterna ligger på stranden. Dagar med dåligt väder får man hålla sig hemma för då är det fullt i alla affärer.

Ha en trevlig helg!


Gutamålet i visa och revy

Torsdag 17 juli 2008 | 09:50 | 17 grader


Planerna inför dagen är väl inte helt utstakade, men det diskuteras gräsklippning. Gräset är inte speciellt långt ännu, så man skulle gärna kunna avvakta någon dag. Å andra sidan börjar det se lite ovårdat ut. Det är halvmulet, blåsigt och hyfsat varmt. Egentligen ett ideliskt gräsklipparväder. Beslutsvåndan är stor, men det får nog bli så! Maken har gått ut för att slipa knivarna till gräsklipparen.

I kväll har vi i alla fall bestämt vad vi ska göra - vi ska åka till Robbjens gård och lyssna på Ingrid och Tommy Wahlgren som ska prata om "Gutamålet i visa och revy". Tommy Wahgren, kallad kung Keno, är en mycket charmerande person och tillsammans med sin fru brukar de göra en del gamla sketcher från Närrevyn.

Igår blev det inget bloggande för jag var på Kupan i Hemse och jobbade. Det var jättemycket folk hela dagen och vi var bara två stycken från Fröjel som var där, så det var fullt upp. Jag undrar just om några andra som jobbar inom handel skulle gå med på att stå vid kassan mellan tio och tre utan att få någon rast. Men, men en gång i månaden, det står man ut med!

Den enda aktiviteten vid datorn igår var Ordlös Onsdag, som jag uppdaterade på morgonen innan jag åkte.


Världens äldsta bloggare död

Tisdag 15 juli 2008 | 13:50 | 22 grader


Jag blev för något år sedan uppmärksammad i gotlandspressen eftersom jag bloggar trots min (höga) ålder.

Jag tyckte själv att det kändes lite märkligt att bli uppmärksammad på det här sättet.

För vad är det mot australiskan Olive Riely, världens äldsta bloggare, som just avlidit 108 år gammal. Den 6 juni skrev Olive i sin blogg att vi skulle börja sjunga allesammans.

Här föregår hon med gott exempel.

Om jag skulle lyckas hålla mig vid liv, och framför allt hålla hjärnan vid liv, lika länge som Olive så har jag svindlande 40 år kvar att blogga. Skriver jag varje dag skulle det innebära att jag ska producera ca 14600 inlägg till! Vad i alla sin dar ska man hitta på att skriva om då? Men det är klart, om en 15-20 år har nog utvecklingen rasat iväg så att jag kan göra som Olive, som skrev om om hur livet var förr i världen. Redan nu skulle jag nog ha en del att berätta för de som är i 20-25 årsålder. Det liv jag levde som barn och ungdom skiljer sig nog ganska väsentligt från deras uppväxtvillkor. Men tills vidare avstår jag från att gräva i forntiden och rapporterar om hur vi har det för tillfället.

Igår tog jag mig en promenad och hade MP3-spelaren med och hörde på "Sommar, sommar" med Åsa Nilsonne medan jag traskade vägen fram i solgasset. Åsa var intressant att lyssna på, det kändes som om det fanns hopp inför framtiden, speciellt när hon förklarade att hjärnan hela tiden utvecklas och att det där med att hjärncellerna inte förnyas var totalt fel. Dessutom spelade hon bra musik. Jah Hollis efterlyste, i en kommentar till ett inlägg jag hade den 11 juli, musik som var annat än de gamla vanliga slagdängorna, Jag vill bli lite överraskad av musiken i stället för att redan känna igen allt som spelas alltför väl, skrev han. Annorlunda och överraskande var verkligen hennes musikval. Det var väl i princip bara "The Worrying Kind" jag kände igen.

Idag har jag bakat lite och nu sitter jag här vi datorn och lyssnar samtidigt på Antonia Ax-son Johnson. Det räcker nog att lyssna till henne och hennes musik med ett halvt öra.

Fotobloggen Tisdagstema, där temat idag är Blå, är också uppdaterad.


En skön söndag

Söndag 13 juli 2008 | 22:30 | 20 grader


Idag har har vi haft en riktigt skön söndag. Jag låg ganska länge, för som vanligt blev jag lite störd av bältrosen fram på morgonsidan. Det är rackarn vad den är envis! Efter morgonkaffet tog jag mig en promenad. Jag gick ner genom Marshagen till stranden och så längs stranden till Klintehamn. Det är en promenad på ungefär 1,5-2 timmar. Sedan kom Åke och hämtade upp mig för han skulle till Klinte och hämta DN, så jag slapp att gå hem.

Det var så gudomligt vackert i Marshagen. Den är lika underbar när man än går där, tidigt på våren är den som ett blått hav av blåsippor, sedan vit av vitsippor och nu på sommaren är hasselsnåren så täta så man går som i en lövsal. Solen kommer inte ner genom bladverket, det blir alldeles mörkt, stilla och tyst. Det hördes inte ett enda ljud, annat än tinnituspipet i mina öron, men det är ju ett ljud jag alltid har med mig var jag än är. När jag närmade mig stranden började jag höra bruset från havet och måsskrik och en och annan lärka. Jag trodde att det skulle blåsa kallt vid stranden, men det gjorde det inte alls, så jag hade nästan tagit på mig för mycket kläder. Jag hade jeans, men hade gärna kunnat ha shorts i stället.

När vi kom hem var det dags för lite lunch och sedan lade jag mig ute i solstolen för att lyssna på Sommar med Björn Ulveus. Jag hade nästan bestämt mig i förväg för att det inte skulle vara något att lyssna på, men han var jättetrevlig och spelade musik som var helt i min smak. Det var en riktigt nostalgitripp och på något sätt kände jag igen mig själv i det han berättade om sin bristande självkänsla och sitt dåliga minne för händelser i livet. Jag tycker att jag har ett väldigt dåligt minne av saker som hänt under mitt liv. En del mindre trevligt kan jag väl skylla på att jag förträngt, men jag har dåligt minne av de glada och trevliga episoder också.

När Sommar var slut fortsatte jag att sitta ute och löste korsord, vi drack kaffe och sedan tog jag fram DN:s fredagskryss, som jag inte klarade ut igår och fuskade mig igenom det genom att sitta vid datorn och googla.

Fototriss uppdaterade jag också. Där får man veckans tema redan på söndagen och den här gången skulle vi visa 3 byggnader. Välkommen dit och kika!

Ikväll blev det matjesill med gräddfil, gräslök och kokt hackat ägg, nykokt potatis och till det öl och en "lille en". Efter en riktigt härlig dag är det nu dags att gå till sängs och hoppas på att natten blir lugn.


Lördagen i korthet

Lördag 12 juli 2008 | 19:30 | 20 grader


Idag har vi varit på Lions loppmarknad. Den hålls traditionsenligt i mitten av juli här i Klintehamn. Mycket folk hade samlats och väldigt mycket grejor fanns det att köpa. Allt från porslin, bestick och kastruller till garderober, soffor och bord, kylskåp, datorer och gamla skrivmaskiner. Det såg ut att gå bra med kommersen, för vart man än gick så satt det lappar på de större grejorna att de var sålda.

Vädret var ju litet hotande och enligt väderleksrapporterna skulle det kunna bli regn under förmiddagen, men det kom bara några stänk.

För övrigt ska jag inte orda så mycket om den här dagen, för idag är det Efit, så vad som tilldragit sig finns dokumenterat i bilder.

Tilläggas kan att jag har uppdaterat Fotoblogg på MSN med foton från vårt Visbybesök i torsdags.


Visbyfärd

Fredag 11 juli 2008 | 17:30 | några lättare skurar nu på em, 17 grader

På förmiddagen igår när jag satt vid datorn upptäckte jag att det finns ännu ett fotoprojekt, Fototriss och tycker att det låter trevligt. Det blir kanske lite mycket med tre olika projekt förutom Efit och Månadsbild, men det är ju så roligt. Jag startade en ny blogg för Fototriss och fortsättningsvis kommer jag nog bara att använda bloggarna till de här fotoprojekten. En liten notering om att de är uppdaterade kommer jag väl att lämna här i dagboken, men jag kommer inte att lägga ut fotona här.

Igår åkte vi till Visby på eftermiddagen. Det var soligt och fint väder, så vi hade förhoppningar om att det inte skulle vara så mycket folk i stan. Men det var minsann turister så att det förslog. Nere i hamnen och i kvarteren runt Almedalen var det alldeles packat med folk och det tog ett bra tag att hitta en parkering, men det lyckades till slut. Polisbilar stod parkerade överallt, så det gällde att uppföra sig!


Åke fick sitt lystmäte på vackra båtar


Och jag frossade bland rosorna i Botaniska trädgården.

När vi kände oss nöjda åkte vi till Granngården för att köpa flagga till vår nya flaggstång, men de hade inte rätt storlek där, så det fick bli en sväng till Järn AB Södertorg också och där inhandlade vi både flagga och vimpel. Sedan åkte vi upp på Östertorg och var på Siesta och drack kaffe och åt blåbärsbakelse. Åke satte sig på en bänk för att titta lite på folk och jag tog en promenad till Adelsgatan.

Jag skulle ju bara titta in på Teliabutiken för att kolla läget, men kom ut med en ny mobil. Det är en Sony Ericson W200i, och den har vad som krävs för att kunna ta emot ljudboksfiler, så nu kan jag tacka ja till Buzzadorkampanjen. Det är en ganska billig mobil och dessutom hade jag ett presentkort på 300:-, så det sved inte så farligt i plånboken. Efter det inköpet lämnade vi Visby och åkte hem, men först var vi och hälsade på Åkes syster och hennes man i Endre. Det blev en riktigt trevlig stund hos dem och vi var inte hemma förrän vid 19-tiden.

Idag har jag roat mig med att försöka komma underfund med en massa roliga finesser som den här nya mobilen har. Nu har jag fått det mesta att fungera: Internet via Telia Surfport, epost, sms, mms, kamera, radio mm mm. Den har en väldigt bra MP3-spelare med riktigt fint ljud, så jag tror att jag kommer att trivas med den.

Jag har gjort lite nytta också. I morse var jag ute och klippte gräs, eller rättare sagt samlade upp björklöv. Gräset har inte vuxit så mycket ännu, men våra hängbjörkar har farit illa av torkan och gräsmattorna är fulla av björklöv. Det är lättare att samla upp dem med gräsklipparen än att räfsa. Det har varit riktigt mulet hela dagen och efter lunch började det regna. Så då tog jag fram strykjärnet och fick en hög strykning avklarad. Medan jag strök lyssnade jag på "Sommar med Leif Silbersky". Han är ju ganska självgod och uppblåst, men vilken underbar musik han spelade, rena örongodiset. Betyg för dagens "Sommar" blir: pratet**, musiken *****.

Ha en riktigt trevlig helg!


Buzzador

Onsdag 9 juli 2008 | 15:30 | 17mm regn på fm, 16 grader

Jag har ett problem! Jag har anmält mig som Buzzador och blivit erbjuden att delta i en kampanj där man ska testa ljudböcker via mobiltelefonen. Det är bara det att den mobil jag har, som är kompatibel med Storytel inte fungerar, och den mobil vi har som fungerar, inte är kompatibel. Kan man köpa en ny mobil för att få testa ljudböcker gratis 1 månad? Det tål att fundera på! Lite försmädligt är det att missa den här kampanjen. Den förra, som jag anmälde mig till kom jag inte med i, eftersom den blev övertecknad.

Att man är Buzzador innebär att man kostnadfritt får hem olika varuprover, som man sedan ska testa, berätta om för vänner och bekanta och sedan avrapportera utvärderingen. Det kan dröja ganska länge innan man kommer med i en kampanj. Och eftersom intresset är stort ställs nya ansökningar på kö.

Här kan du anmäla dig om du är intresserad att själv bli en Buzzador.

Information om Buzzador hittar du här.


Vad har hänt hittills den här veckan?

Idag hade vi egentligen tänkt åka till Visby, men vädret var sisådär i morse och helt plötsligt började det regna. Jag undrar om jag tagit i lite för mycket med regndansen för det kom 17 mm på ett lite nafs. Visbyresan ska vi göra i morgon i stället. Dels ska vi in och titta på alla turister, jag vill gå en vända i Botaniska trädgården och Åke vill se de vackra båtarna som ligger i Visby hamn nu. I stället för att åka till Visby, så har vi varit och hälsat på hos några fd grannar, som håller på och bygger sig ett sommarhus ner i "Strandkvior". Det var roligt att se hur långt de kommit med sitt bygge och gott kaffe bjöd de på också.

Igår var Åke på Klinte och hälsade på sin blinde kompis på eftermiddagen och då passade jag på att ta en promenad dit och så åkte jag med Åke hem när vi varit och handlat. På kvällen såg vi naturligtvis "Allsång på Skansen" och sen satt jag och såg "Morden i Midsomer", som var bättre den här veckan än förra. Det blir sena kvällar nu med alla de här serierna som börjar kl 21.00. Tur att man är pensionär och kan sova så länge man vill.

I måndags var vi på cirkus Åke och jag. Det var Cirkus Brazil Jack, som slagit upp sitt tält i Klintehamn. Det är många år sedan vi senast såg cirkus live, så nu passade vi på. Det var riktigt trevligt! Första delen var det nog lite för många clownnummer enligt min smak, men andra halvan var bättre. Det var mycket folk, hög stämning och många barn som åt sockervadd och popcorn så att det stod härliga till. Cirkusförställningen slutade 20.45, så vi hann precis hem till "Montalbano" började på TV1.


Lite mallig har jag blivit idag - jag har fått två utmärkelser för min hemsida och blog, en från Astrid och en från Bettan.

Tack Astrid!

Tack Bettan!

Det är ju förfärligt trevlig att få sådan här uppmärksamhet och när jag läser Astrids motivering sträcker jag på mig lite extra: Jag tilldelar dig med stor glädje denna speciella "Arte y pico" Award för din fantastiska hemsida, design och kreativitet och dina fina mänskliga egenskaper som jag värdesätter högt. Du är hjälpsam och vänlig.

Nu är det ju meningen att jag, enligt reglerna, ska sända de här utmärkelserna vidare, men jag avstår från det. Jag hoppas att ni inte tar illa upp Astrid och Bettan. Jag kan inte bestämma mig, för det är så många sidor jag besöker och det är jättesvårt att avgöra vem man ska skicka till. Dessutom har många redan fått de här prisen. I stället vill jag att alla som känner för det plockar med sig ett exemplar till sin sida.

Alla mina goda nät- och bloggvänner, som tittar in till mig och lämnar så gulliga kommentarer till det jag skriver, ni är alla värda ett pris - ingen nämnd, ingen glömd!


Ordlös onsdag - Cirkus

Onsdag 9 juli 2008 | 09:30 | 16 grader

Flera ordlösa bilder hittar du hos Nejma i Marocko.

Den här veckan är Krokofanten vikarie för Nejma

Flera ordlösa bilder hos mig hittar du HÄR


Tisdagstema - Före/Efter

Tisdag 8 juli 2008 | 09:30 | 15 grader

Det är snart två år sen vi gjorde ett före/efter-tema. Så jag tänkte att det kunde vara dags igen. Vad har förändrats hos er? Visa bilder på hur det sett ut före och efter.


Efter att ha haft det här mörka köksgolvet "Brun Pepparkaka" i över 25 år


var det dags för något ljusare. Visst blev det stor skillnad?!


Mamma Runa

Måndag 7 juli 2008 | 09:15 | (7mm totalt sedan igår) 14 grader

Idag är det 6 år sedan mamma lämnade oss och saknaden är fortfarande stor. Åke säger varje gång vi är på kyrkogården -"Jag kan inte finna mig i att hon inte finns hos oss längre". Jag var nästan 62 år när mamma dog och visst får man vara tacksam när man fått behålla sin mor så länge. Mamma var gammal, hon skulle fyllt 89 år i september det år hon dog, och hade levt ett strävsamt liv, så det var nog skönt för henne att komma till ro.

Pappa dog 1957 och mamma blev änka bara 44 år gammal och lämnad med ansvaret för oss tre flickor, 13, 15, och 17 år gamla. Alla som har haft tonårsdöttrar kan nog tänka sig hur tufft det var. Mamma, som varit hemmafru, fick nu söka ett arbete för att försörja oss och hon fick då en tjänst på Åvallegården, ett pensionärshem i Klintehamn, där hon arbetade som vårdbiträde fram till sin pensionering.

När mamma efter ett lårbensbrott inte längre kunde bo kvar i sin lägenhet, fick hon ett rum på just Åvallegården, där hon själv arbetat under så många år. Hon bodde där sina sista 5 år och hon blev under de åren alltmer dement.

Jag försökte att vara hos henne så mycket som möjligt och se till att hon fick komma ut lite, men när man jobbar heltid, så vill inte tiden räcka till riktigt. Hon hade bara mig, för mina båda systrar bor på fastlandet. Först när hon gått bort förstod jag hur mycket hon egentligen betytt för mig även de här sista åren, som ibland kändes tunga. Nu kunde jag inte längre säga -"Jag åker ner till mamma ett tag" eller -"Jag tar en promenad och så går jag och hälsar på mamma". Jag saknar att inte längre ha henne att ha tanke på!


Här är mamma och jag

Mamma var så glad och spontan och hon hade en massa roliga uttryck, som vi flitigt använder. Hur ofta säger jag inte "....... sa mamma"! Jag har tänkt, att jag någon gång ska samla ihop mig och skriva ner några av hennes talesätt. Men när jag sätter mig ner och börjar fundera på det, så hittar jag dem inte. Jag får väl ha ett anteckningsblock i närheten, så att jag kan skriva ner dem när de kommer uppdykande ur minnet.

Hon dog i sommarens tid
med ens var en livsdag förliden
Då världen var havsblå och vid
och luften som balsam och siden


Regnig söndag

Söndag 6 juli 2008 | 16:15 | 14 grader

Jag vaknade i natt, när maken var uppe en vända, och var varm och svettig och bältrosen gjorde det obekvämt i sängen. "Kan du öppna fönstret, det är så varmt!" sa jag till honom. "Visst", sa han. Men när han skulle öppna det upptäckte han att det regnade lite lätt, så det fick förbli stängt. Härligt att det regnar, tänkte jag och somnade om.

I morse var det mulet och stänkte ännu lite. Åke gick upp vid 6.30-tiden, men jag låg och tryckte till fram mot 8.00. När jag kom ner gick jag genast ut i trädgården för att läsa av hur mycket regn det kommit under natten. Det var inte mätbart en gång! Men det har hållit på att småregna och stänka hela dagen, så när jag var ute för en stund sedan och kollade regnmätaren hade vi fått 4 mm. Det är bara att hoppas att det fortsätter ett tag till. Det vore ju kul om gräsmattorna kunde grönska lite.

Vad har vi gjort idag? Jag tog mig ett skönt bad på förmiddagen och tvättade håret. Åke var en sväng ner till hamnen i Klinte för att se om det fanns någon färsk fisk, men det gjorde det inte, så jag fiskade lax i frysskåpet till lunch. Efter lunchen satt jag vid datorn ett tag och lade in några foton i min fotoblogg, dels de från Fröjel kyrka, som är med i gårdagens inlägg, men också från besöket på Sicilien i maj. Sedan har vi suttit och sett på TV, en film som handlade om koloniseringen av Amerika och nu ser Åke någon gammal fotbollsmatch.

Så muntrade jag upp mig med ett mail från Doris, hon kan verkligen få en att dra på smilbanden!
Lite elakt kanske!

Stackars män, men visst älskar vi dom, eller hur?

* Vad har män och moln gemensamt?
- När dom dunstar blir det en bra dag.

* Vad är en man i saltsyra?
- Ett löst problem.

*Vad säger en man som sitter i vattnet till midjan?
- Det här går över mitt förstånd.

*När är en man värd 10 kr?
- När han hämtar kundvagnen.

*Vad är en man som hoppar ut från 15:e våningen?
- Ett bidrag till "Bo Bättre".

*Vad är skillnaden mellan hundmat och en man?
- I hundmaten finns det mer hjärna.

*Varför ska en kvinna hellre vara söt än klok?
- För att män kan se bättre än tänka.

*Vad är skillnaden mellan en man och yoghurt?
- I yoghurt finns det kultur.

* Vad kallas män som misst 90% av sin intelligens?
- Änkemän.

*Varför finns män över huvudtaget?
- För att vibratorn inte kan klippa gräsmattan.

Nu håller jag tummarna för att regnandet fortsätter ett bra tag till, stilla och fint utan åska.


Fröjel kyrka

Lördag 5 juli 2008 | 16:15 | 24 grader

Idag har det varit en riktigt härlig sommardag. Efter lunch satt vi ute i skugga och hade det skönt ett tag och sedan beslöt vi att åka upp till Fröjel kyrkogård för att sätta upp blommor och för att vattna. Dessutom så pågår det en fotoutställning i Skolgården som vi ville se.


Fröjel kyrka ligger helt otroligt vackert.
Det finns nog ingen kyrka och kyrkogård som är vackrare belägen.


Utsikten över havet är lika fin året runt


Straxt norr om kyrkan ligger den här Kastalen


Kastalen är ett populärt utflyktsmål och där finns gott om bänkar och bord för den
som vill fixa till en picnic.


Från Kastalen har man en fin utsikt över Gannarveskär


Och Lilla Karlsö


Efter besöket på gravarna gick jag ut genom den här porten


och ner till den gamla Folkskolan, som idag fungerar som hembygdsgård.
Nu under sommaren finns där ett Infocenter och där finns också ett kafé.
Hela den här månaden har Sudrets Fotoklubb utställning i lokalen.


Där var vi och beundrade alla vackra fotografier

Ha en riktigt härlig helg!


Nya sophämtningssystemet förfular Gotlands landsbygd

Fredag 4 juli 2008 | 10:10 | 18 grader

Sedan våren 2008 har Gotland gått över till ett nytt sophämtningssystem vilket innebär att alla hushåll har hämtning var 14:de dag och där man får betala efter hur många kg sopor man lämnar. Man har olika system att välja på:

 1. Kasta alla sopor i samma kärl, dyraste årsavgiften.
 2. Sortera i brännbart och kompost, något billigare årsavgift.
 3. Bara lämna brännbart och kompostera själv, billigaste alternativet, men då måste man ordna en godkänd kompostanläggning för vilken man ska söka tillstånd. (Vi har valt detta)
Utan kostnad
 • Glas sorterar vi och lämnar i glasigloo
 • Tidningar och förpackningar hämtas 1 gång/mån
 • Metall hämtas 2 ggr/år
 • Plast hämtas 6 ggr/år
 • Övrigt får vi själva köra till återvinningsgården
Ragnsells, som sköter sophämtningen på kommunens uppdrag har lämnat sopkärl och anvisat plats där de ska stå vid hämtningstillfället. Och det borde ju inte vara några problem egentligen, men eftersom de flesta verkar föredra alternativ 2 står det oftast två sopkärl vid varje villa/gårds-infart. Om de står, för ofta blåser de omkull. Det verkar som om gotlänningarna inte vågar flytta på dem utan tror att sopkärlen måste stå ute vid vägkanten hela tiden. Det ser förfärligt ut när man åker längs de vackra gotländska vägarna. Varför drar man inte in sopkärlen och ställer dem på något undanskymt ställe. De har hjul så det borde inte vara några problem. Det är ju bara vid hämtningstillfället de ska stå på anvisad plats. Är man rädd för Ragnsells eller för tekniska nämnden som ligger bakom detta?

Dessutom är det nu insändare i gotlandspressen där folk ondgör sig över att turisterna slänger skräp i tunnorna när de passerar förbi. Tro sjutton det, när man inte ens behöver stiga ur bilen, utan bara kan stanna till och lyfta på locket och lägga i sitt avfall. Tekniska nämnden erbjuder därför lås till sopkärlen! Men varför ska de stå vid vägkanten? Förut satte man ut sin sopsäck när det var hämtning och det fungerade bra. Det är väl lika lätt att dra in sopkärlen efter hämtning och sedan sätta ut dem när det är dags igen. Då är man ju ifrån problemet med snyltare.

Låter jag gnällig? Jag sov lite dåligt inatt, det är kanske anledning till min irritation. Den rackarns bältrosen satte igång och störde mig vid 2-tiden. Jag funderade på att gå upp och ta en Alvedon, men var för sömnig. Så småningom somnade jag om igen. Idag ska jag ta en vända med dammsugaren och så ska tvättmaskinen få jobba.

Igår tog jag mig en promenad på förmiddagen och var på Suderviljan och köpte några isbegonior till två krukor där penséerna behövde bytas ut. Efter lunch lyssnade jag på Sommar i P1 med Jana Söderberg*** (Musikvalet ***). Det är gott att ligga i solstolen (i halvskugga) och mysa och lyssna på radio.


Utmanad igen

Onsdag 2 juli 2008 | 22:10 | 16 grader

Den här gången är jag utmanad av Krokofanten i Frankrike

Jag har nog gjort den här utmaningen någon gång tidigare, men visst kan jag köra den en sväng till.

Regler

 • Beskriv först reglerna
 • Svara på alla frågor
 • Välj ut 6 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din
 • Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen
Fem saker som fanns på din Att-göra-lista idag
 • Åka på kyrkogården och vattna (klart)
 • Plocka jordgubbar (klart)
 • Tvätta håret (sparar det till imorgon)
 • Lyssna på Sommar i P1 (Jajamän)
 • Åka till Visby och titta på turisterna (nix)
Vad gjorde du för 10 år sedan?
 • Då jobbade jag på Faktab Finans, som idag heter Payex. Jag var kundansvarig för en grupp större företag. bl a Microsoft (den svenska delen)
Ställen du bott på?
 • Jag är född i Stockholm, där jag bodde tills jag var ca 1 år.
 • Växte upp i Klintehamn på Gotland, där jag bodde tills jag gifte mig med Åke.
 • Då flyttade jag till Stenstugu i Fröjel, 3 km söder om Klintehamn. Jag har alltså inte rört på mig särskilt mycket.
Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
 • Hjälpa de stackars flickor i Afrika som Amelia Adamo pratade om igår. Flickor som får livet förstört p g a graviditeter innan de själva är vuxna. Graviditeter och förlossningar som förstör dem för hela livet.
 • Jag skulle också satsa pengar på forskning mot fibromyalgi och reumatiska sjukdomar, sjukdomar som så många lider av, men där forskningen är eftersatt.
 • Ge min familj pengar så att de kan leva gott.
 • Jag skulle vilja bygga mig ett hus. Tänk att få bygga precis som man vill ha det, utan att behöva snegla på kostnaderna....
 • Jag skulle skaffa mig bostäder på Sicilien, på Kanariöarna och i Spanien. Ställen dit jag sedan kan bjuda släkt och vänner.
Jag bryter nu reglerna och utmanar ingen speciell person. Den som känner sig manad får gärna göra den.


Missa inte DN:s ljudböcker

Onsdag 2 juli 2008 | 17:30 | 20 grader

Igår fick jag en kommentar från Erik "Semlan" Kling till tisdagstemat och när jag gjorde ett besök på hans trevliga blogg fick jag se att han hade ett inlägg om att det var dags att hämta hem två av de tre ljudböcker som DN bjuder på i sommar. Jag hade just suttit och funderat på om det var dags att göra det, så det var en bra påminnelse.

Nu har jag ladda ner alla (tre) delarna av "Aldrig fucka upp" av Jens Lapidius och "Trollkarlen från Oz" av L. Frank Baumer och nästa vecka kan man börja ladda ner "Ur vulkanens mun" av Helena von Zweigbergk. Här har du länken till sidan där du kan ladda ner böckerna. Det är ju så mysigt att ligga i solstolen och lyssna på en god bok. "Ur vulkanens mun" är jag mycket nyfiken på, för den handlar om en resa till Sicilien i akt och mening att försöka rädda ett slocknat äktenskap.

Sommar i P1 brukar jag försöka lyssna på så ofta jag kan, men det har gått dåligt för mig hitintills av olika anledningar. Några har det blivit i alla fall (stjärnorna anger vad jag tyckt om inslagen, max är *****):

 • 27/6 Björn Ranelid **   Musikvalet ***
 • 1/7 Amelia Adamo ****   Musikvalet **
 • 2/7 Peter "Poker" Wallenberg ***   Musikvalet ****

Idag har vi varit en sväng på Klinte och handlat och så var vi uppe på kyrkogården och vattnade. När jag lyssnat färdigt på "Sommar i P1 gick jag ut och plockade jordgubbar. Jordgubbarna är inte så stora, men väldigt många och vi äter så mycket vi bara orkar. De är ju allra godast färska, men jag får nog frysa in en del. Torrt är det som bara den och jag har hållit på och vattnat i krukor och rabatter och nu står spridaren på i trädgårdslandet.


Ordlös onsdag - Amuletter

Onsdag 2 juli 2008 | 09:30 | vindstilla och 20 grader varmt!

Flera ordlösa bilder hittar du hos Nejma i Marocko.

Den här veckan är Krokofanten vikarie för Nejma

Flera ordlösa bilder hos mig hittar du HÄR


Tisdagstema - Sommar

Tisdag 1 juli 2008 | 09:30 | 16 grader

Ett tema vi har haft förut men det är klart att vi måste återuppleva det.
Kan man någonsin få för mycket sommar?


Sommar innebär ju så mycket. Jag hade svårt att bestämma mig, så det fick bli så här.


Nyare inlägg | Äldre inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Juli


A R K I V 2008

Google