Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok April 2005        Maj 2005         Dagbok Juni 2005 »


Tisdagen den 31 maj 2005

Arlanda på väg till Sicilien

Sitter på Arlanda och försöker fördriva tiden fram till att vi ska gå ombord på planet till Sicilien. Klockan är bara 05.50 och vi kom hit alldeles för tidigt (som vanligt). 

Igår blev det litet allmän avstädning där hemma och vid 16-tiden gav vi oss iväg till Visby för vidare befordran till Arlanda. Vi har övernattat på Arlanda Hotellby dit vi kom vid 20-tiden. Egentligen hade vi tänkt gå och äta en bit, men började sitta och se på ett program med Siw Malmqvist. Hungern var inte så stor, för vi hade ätit massor innan vi åkte hemifrån. Kylskåpet skulle rensas! Vi såg programmet färdigt och sedan la vi oss och somnade ganska omgående. Klockan var satt på ringning redan kl 03.30 så det blev inte så många timmars sömn.

En härlig frukost hann vi få innan bussen tog oss till flygplatsen. Det är en utmärkt service, men man kan undra varför alla plan ska iväg så tidigt på morgonen! Det känns litet jobbigt faktiskt.

Jo, en litet detalj hemifrån. Jag skrev ju och talade om vår galne talgoxe. Det stämmer, de har fått ut ungar i vår grindstolpe! Om man tittar ner ser man de små gapen.

Tyvärr har våra katter även upptäckt dem.

Igår stog Grållen på staketet och kikade ner i hålet. Till slut stack han ner hela huvudet i stolpen. Han kan ju inte komma åt ungarna, som ligger långt ner i stolpen, men stör ju föräldrarna så att de inte kan komma dit och mata! Olyckligt var det att de fick ut ungarna lagom tills vi skulle iväg. Nu kan jag ju inte hålla katterna inne, utan de har fritt fram för fågeljakt.Söndagen den 29 maj 2005

Mors dag

Igår, lördag var vi i trädgården hela dagen både Åke och jag. Jag klippte gräsmattorna och hackade och kupade upp potatisen. Sedan la jag gräsklippet mellan potatisraderna efterhand som uppsamlaren blev full. Det brukar bli bra, det blir rent och fint i landet för ogräset trivs inte med en massa gräsklipp. Dessutom får potatisen en hel del näring från gräset. Åke gick med trimmaren och fixade och slog gräs under staketen och runt träden.

Idag har det varit Mors dag och jag har blivit uppvaktad av sönerna. 


    Krister och Thomas kom med en riktig bjässe till Surfina


     Av Bosse och Carina fick jag lotter. Här är vinstlotterna.


Det blev några småvinster och för dem tar jag nog nya lotter. Då får man en chans till. 

Egentligen skulle man väl inte fira Mors- och Fars dag. Belackarna säger ju att det är dagar, som handlarna hittat på för att få lite extra snurr på försäljningen en helg på våren och en på hösten. Många familjer struntar i att fira, men vi har alltid gjort det och tycker allt att det är litet roligt.  Man måste ta tillvara på tillfällena för att träffas och fira och äta litet gott.   

Som varmrätt hade jag lagat till  inkokt lax med majonäs och potatis och sallad och till efterrätt hade jag gjort rabarberpaj med vanlijsås. Härlig försommarmat, med andra ord. Rabarbern börjar redan bli väldigt stor, men är fortfarande god.

I eftermiddag har vi suttit ute och gottat oss i solskenet, druckit kaffe och ätit tårta. Vi har ett helt strålande väder idag, men enligt väderleksprofterna ska det bli sämre nästa vecka, så det gäller att ta vara på solen och värmen. Fredagen den 27 maj 2005

Vi i femman

Med spänning har vi suttit och sett på Vi femman. Solbergaskolan från Gotland var i final. Tyvärr förlorade de, men att komma som andra bästa femteklassare i Sverige smäller väl ganska högt det också. Åke orkade inte se på det, han lider så med dem som förlorar och speciellt när det är barn.

Nu har det varit några härliga dagar med mycket pyssel utomhus. Idag har jag oljat in trädäcket på uteplatsen och trästolarna. Det såg riktigt stiligt ut när jag blev färdig. 

Vi har också varit och plockat liljekonvaljer och satt upp på gravarna i Fröjel, det är tradition att det ska vara liljekonvaljer till mors dag. Onsdagen den 25 maj 2005

"Ladingsdinglu"

Nu har det varit ett par dagar till som mest gått åt till trädgårdsarbete. Jag har en rabatt där det är väldigt mycket olika vårlökar och den har jag försökt röja upp i litet. Massor av plantor av olika slag står och trängs i växthuset (mitt är väldigt litet bara 4 kvm) så jag har planterat ut i lådor och krukor. Nu är det bara att hoppas att värmen står sig, så att man kan ha dem ute. 

Åke håller på med städning i ladugården. Där finns alltid en massa att ta vara på. Han har varit litet hängig ett tag och tror själv att han känner av litet vårdepression eller vårtrötthet. Vet ni ,att man på gotländska talar om "ladingsdinglu"? "Ladingen" det är vår på gotländska och "dinglu" innebär att man är litet yr och trött.

Litet nya nätvänner har det dykt upp idag också och det gläder mig mycket.

Jag läste en hemsk historia i Gotlands Allehanda i morse. Den har jag skrivit om i min blogg Välkommen till Stenstugu . Läs gärna den!Måndagen den 23 maj 2005

Talgoxar i grindstolpen

Idag har vi fått smaka på den första sommarvärmen. Det har varit mulet och ibland litet halvklart, men stilla och runt 20 gr varmt. Det har verkligen kännts skönt. Förmiddagen ägnade jag åt strykning och mangling, men på eftermiddagen var det trädgården som gällde. 

I trädgårdslandet har potatisen piggnat till efter regnet och sallad, dill, spenat och rädisor börjar bli färdiga att skörda.

I äppelträden sitter det en talgoxe och skriker.  Jo, jag lovar, den skriker! Jag har aldrig hört en så högröstad talgoxe förut. Till och med Åke hör den. Vi vet inte om han, för det är en han, ropar efter en partner, eller om han har en hona som ligger och ruvar och därför försöker hålla andra på avstånd. Vi har grindstoplar av ihåliga rör och i ett av dem  flyger han ner ibland. Det är möjligt att de har ett bo där. Det är inte första gången talgoxar har byggt där. När vi hör ungarna pipa brukar jag ta en ficklampa och lysa ner och titta på dem. Men nu vill man inte störa. Vi undrar bara litet hur ungarna kommer upp, men rätt vad det är är de  borta.

Förutom trädgårdsarbetet har jag också roat mig med litet "daterande". Mina nätvänner börjar bli riktigt många och det gläder mig mycket. Jag kunde aldrig tro att det skulle vara så roligt att pyssla med en hemsida och att man kunde få sån fin kontakt med en massa trevliga männinskor via nätet. Schlagerfestivalen

söndag, maj 22, 2005

Igår lördag var det ett härligt väder, soligt och varmt. Jag var ute i stort sett hela dagen och jobbade i trädgården. Förmiddagen gick åt till gräsklippning och sedan rustade jag med litet plantor i växthuset. De börjar få det trångt ,så jag har  planterat ut litet i lådor och krukor, men de får ännu stå inne i växthuset. 

Litet senare på eftermiddagen åkte vi Klinte och handlade och var införbi Bosse o Carina. Bosse håller på att bygga en uteplats. Det såg jättebra ut och blir säkert bra också. 

På kvällen såg jag på schlagerfestivalen. Tålamodet tröt dock från och till, så det blev litet "daterande" och korsordslösning mellan låtarna. Röstningen blev dock en besvikelse även om jag tycker att "rätt låt vann".Jag har aldrig tyckt så där hemskt mycket om Sveriges bidrag, men att den skulle placera sig så dåligt?! Det hade jag inte trott. Martin Stenmark var bra tycker jag och gjorde det han skulle. 

Sen tycker jag att tidningarna är väldigt onyanserade i sin rubriksättning. Före lördagen var Stenmark och låten segertippad, scenen var hans, det var synd om den som skulle uppträda efter honom, mm, mm, mm, bara superlativer. Idag låter det inte riktigt likadant.  Enligt Anders Nunstedt, Expressen,  blev  vi förnedrade, pulvriserade, hånade och extremt nedflyttade. Helt klart är Anders besviken, men vadå! Det gäller ju bara schlagerfestivalen!!!

Idag har vi litet grått och regnigt väder. Jag var ute i morse och satte på vattenspridaren i trädgårdslandet i förhoppning om att vår herre skulle släppa ner litet nederbörd senare idag. Och det visade sig att det var ett klokt beslut (det var maken som uppmanade till det). Nu regnar det på ganska duktigt. Så det finns kanske hopp för midsommarpotatisen!! Bröllopsdag

fredag, maj 20, 2005

Idag har vi bröllopsdag Åke och jag. Vi har varit gifta i 44 år och det har verkligen varit 44 lyckliga år. Vi har väl haft motgångar vi också, som de flesta, men vi har alltid hållit sams och älskar varandra fortfarande. Jag fick blommor och choklad i morse av Åke och nu ska jag gå och laga till en god middag till oss. Litet måste man ju fira!

Idag har det varit skönt väder och jag har, efter litet städande och "daterande" (har lagt in en funktion där den som vill kan lägga in en länk till sin hemsida), varit ute i trädgården litet. Stenfoten på huset blev inte färdigmålad i höstas, för den skulle repareras och det har Bosse gjort nu, så idag har jag grundmålat den. Nu ska det bara hem en burk färg till , så att jag kan stryka den en gång till. Sedan är husmålningen äntligen klar (fast nu är det snart dags att börja om igen). 

Så är det att vara husägare!

21.50 Nu har vi ätit vår "bröllopsmiddag" och sett på "Vi i femman", där Solbergaskolan från Gotland vann och därmed gick till final. Åke gillar inte tävlingar där barn är med. Han tycker så synd om de som förlorar, men jag tycker att just "Vi i femman " är ett jättetrevligt progam och så är jag svag för Mark Levengood. Nu ser jag fram mot finalen nästa vecka.Datorproblem

torsdag, maj 19, 2005

Idag har jag tagit ett riktigt stortag och städat vinden. Det behövdes verkligen, där fanns massor av döda flugor att dammsuga upp. Efter att jag plockat igenom diverse underliga saker, som står och skräpar, inser jag att jag nog skulle kunna hålla en egen loppis. Fast jag kommer nog att lämna iväg överskottet till Lions. De har loppmarknad i början av juli och där brukar det mesta gå åt. Jag tycker att jag är duktig på att slänga, men det hjälper inte! Har man utrymme, så samlar man på sig.

På eftermiddagen har jag varit vid Bosse och Carina och försökt få deras nya dator att fungera med internet. Modemet krånglade, men med hjälp från Telia Support, så fick jag igång det. Allt var frid och fröjd, men för en stund sedan ringde Carina och då var det problem igen!!! Inte särskilt roligt, när man har en ny och fin dator och förväntar sig att allt ska fungera perfekt. Men Bosse fick igång det, så jag hoppas att det fungerar nu igen. Jag tror att det är glappkontakt någonstans. 

Telefon från Bosse igen, nu funkar det som det ska!! Det är bara att hoppas att det fortsätter så.Biltrubbel

onsdag, maj 18, 2005

Igår var vi i Visby för Åke skulle till tandläkaren, eller rättare sagt till tandhygenisten. Besöket gick bra, men sved i plånboken. Jag var och kollade litet på kläder på Julia Hultgren bl a, men jag kläderna ser så knasiga ut nu, så det är inte lätt att hitta någonting vettigt.

På vägen hem skulle vi åka in till Bilcity och köpa olja till bilen och höra om vi kunde få en skyddskåpa under motorn ditsatt. Någon gång under vintern har den ramlat bort. Jag har hört litet missljud ibland, men inte fattat vad det berodde på. Den rackarn´s kåpan har åkt av en gång tidigare, när bilen var precis ny. Åke var i verkstaden och pratade med en kille där, som bestämt hävdade att någon sådan kåpa skulle vår bil inte ha. När Åke sa att vi har fått en ditsatt tidigare, menade killen, att det måste varit på den gamla bilen. Så vi åkte hem, men när vi kom hem kollade jag i bokföringen och minsann år 2001 sattes en ny skyddskåpa på den här bilen in, till en kostnad av 1200:-. Man kan undra varför man åker till märkesverkstäder när de har så dålig koll. Nu måste vi in till stan en gång till bara för deras dålig kunskap om bilarna de säljer. Pust...........

Idag har jag varit i Hemse på Kupan och jobbat. Kupan är Röda Korsets frivilligverksamhet där man tar emot kläder och mycket annat och sorterar, säljer, packar för vidare befordan till beredskapslager plus att där försiggår massor av annan verksamhet: släktforskning, kortspel, snickeri, vävning, datakurser mm mm. Fröjel Röda Korskrets, som jag tillhör hjälper till en dag i månaden.

Vädret är som vanligt, kallt nattetid med nattfrost nästan varje morgon och soligt och runt 12-13 grader dagtid. Inte mycket till värme alltså. Nu längtar men nästan efter ett ordentligt regn. Det känns som om det måste till litet rusk för att vi ska kunna få litet försommarvärme.Gamla kort

måndag, maj 16, 2005

Jag fick några gamla kort från kusin Göran. Korten är tagna år 1974 när Göran med familj var här och hälsade på. Jag kan inte låta bli att visa ett av dem föreställande vår son Krister och Görans dotter Kia.Visst är de söta? 

Idag är det gråväder och litet allmänt trist. Jag har suttit vid datorn och fixat litet, tvättar några maskiner och har vissa planer på att börja städa vinden. Men det är så kallt därute, så det får nog anstå till ett annat tillfälle.

Geab-bredband har krångel med mailservern just nu. Idag droppar det in ett mail då och då från den 14/5. Man undrar var resten är? Jag har testat att sända till mig själv, men de kommer inte fram. Det ska bli spännande att se när  de löser problemet. Jag ringde i morse och pratade med dem och de "jobbar på det".

21.30 Nu verkar det som om mailproblemet är löst. Det har dråsat in en hel massa i eftermiddag och ikväll.Pingstdagen o gökotta

söndag, maj 15, 2005

Pingsten blev en härlig helg trots att den är litet kortare i år. 

Igår, pingstafton, var vi vid Bosse och grillade. Krister och Thomas var också med och det blev en trevlig stund. Bosse grillade kotletter och fläskkarré och det smakade jättegott. Ett glas vin fick vi också (eller två). Lite bilder från kvällen finns i EFIT

Idag var vi på gökotta vid gravfältet vid Sälle i Fröjel.  Det var mycket folk som kom trots att det var ganska kallt på morgonen. När Åke gick upp vid 5-tiden var det alldeles vitt av frost, men när solen kom upp blev det snabbt varmare. Gökottan, som startade kl 08.00,  inleddes med en litet morgonandakt och sedan var det ett föredrag om undersökningarna av gravfältet.
Sälle gravfält har 430 gravar från tidig järnålder, ca 400 f Kr och 600 år framåt. Utgrävningarna pågick från 1947-1985. 

Solen sken, fåglarna höll nästan på att överrösta föredragshållaren, göken gol och allt var ganska härligt denna morgon. Vi hade med oss kaffe och mackor och när det var förtärt gick vi en promenad och såg på det enormt stora gravområdet. Man kan inte fatta att det bara var en människa som begravdes i dessa stora gravar.

På eftermiddagen har vi solat och haft det skönt och nu sitter jag och ser en Beck-film på TV4. Just nu är det paus för nyheter och då passar jag på att skriva litet här.Pingstafton

lördag, maj 14, 2005

Helgerna duggar tätt så här på våren och nu är vi framme vid pingsten. Litet naggad i kanten känns den allt, när man nu beslutat att vi inte ska ha annandagpingst. Nu blir pingsten ett veckoslut som alla andra!  Idag har vi haft en jättefin dag med sol och hyfsad värme ( fast i morse var det -1,5 grad när Åke kom ner).

På förmiddagen var vi uppe på kyrkogårdarna med litet blommor och nu i eftermiddag har vi solat och haft det skönt. Nu ska vi åka ner till Bosse och grilla. Jag har gjort potatissallad och köpt litet fläskkarré. Krister och Thomas kommer också ut, för Krister ska hjälpa Bosse installera en ny dator inköpt från Dell.

Idag är det Efit-dag, så kameran är igång och i morgon lägger jag ut de nya bilderna.

I morgon ska vi på sedvanlig gökotta med Röda Korset och Hembygdsföreningen i Fröjel. Hoppas nu att det blir lika fint väder som idag. Det brukar vara trevliga tillställningar med intressanta mål. I år ska vi besöka utgrävningarna vid Sälle i Fröjel.Stockholmsbesök

fredag, maj 13, 2005

Så är vi tillbaka på "ön" efter ett par härliga dagar i huvudstaden. Vi åkte alltså upp i onsdagsmorse och kom hem nu i natt kl 01.10, så idag har det varit sovmorgon. Jag hade tänkt att jag skulle hitta någonting att ta på mig nu till våren, men jag är ju en hopplöst dålig shoppare. Jag kom hem med en tröja! Det var allt.

Vi bodde hos min syster Kerstin på Lidingö och hon mötte upp i Stockholm vid lunchdags och efter litet shopping tog vi tunnelbanan hem till henne. På kvällen bjöd hon på en härlig middag och igår körde hon och hennes man, Hassine, omkring med oss på Lidingö och Stockholm hela dagen. Vi såg jättemycket vackra områden, vi var och hälsade på deras söner också. Tariq är tandtekniker och har ett eget företag ute i Täby och det var verkligen intressant att få se hur han arbetar. Sedan var vi och hälsade på Haroun och hans familj. De har just fått en litet baby, som blir 1 mån nu på söndag. Det är en liten flicka och hon är Kerstin och Hassines första barnbarn. Kerstin med lilla Tess i famnenIdag är det gräsklippning som gäller. Man måste ju snygga till till pingsten. Åke vill just inte göra någonting idag - det är ju fredagen den 13:de!Ny dagbok

tisdag, maj 10, 2005

Har haft en fundering på att byta dagbok och tror att jag ska testa den här från Bioblog. Få se vad jag tycker om den?!

Igår klippte jag gräsmattor för första gången i år. Inte allt, men det som växt sig längst. Det är ju så kallt, så inte ens gräset växer. Nu på morgonen hade vi -2,5 gr och det var alldeles vitt ute. Tulpanerna ligger som slagna soldater i rabatterna. I växthuset var det som lägst +2 grader. Hoppas att mina plantor klarat sig. Jag har inte vågat vara ute och titta ännu.

Få se nu vad dagen bjuder. Litet småpyssel blir det för i morgon ska vi åka till huvudstaden med tidiga morgonbåten.Litet vackra blåsippor, kortet tagen häromdagen i Masshagen.

V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Maj


A R K I V 2005

Google