Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok April 2006        Maj 2006         Dagbok Juni 2006 »


Måndagen den 29 maj 2006

Morsdagsmiddag mm
Ganska skönt väder har det varit idag och inte så blåsigt, temperatur ca 12-15 gr.

I lördags var vi uppe på gravarna med blommor . Jag har ju planterat där, men till Mors dag ville jag sätta upp lösa blommor i vaserna. Tyvärr börjar det bli dåligt med blommor i trädgården nu, för tulpanerna är snart avblommade och annat har inte startat ännu. Så det fick bli en vända på Klinte först och köpa några buketter.
Jag tog också fotot för månadsbilden och gjorde i ordning sidan.

Igår kom Carina och Bosse och hämtade oss och så åkte vi till Visby där Krister och Thomas väntade på oss. Där bjöd sönerna på Morsdagsmiddag på Resturang Rosengården, ett trevligt ställe med väldigt god mat. Vi år sparrissoppa med friterad pankopanerad pilgrimsmussla och till varmrätt ungsbakad sjötungsfilé med ett potatismos smaksatt med skaldjur. Det var mycket gott.

När vi åkte hemifrån sken solen, men i Visby regnade det. Efter att vi ätit åkte vi hem igen. Bosse körde en sväng in i landet, så det blev en sightseeing på gotländska landsbygden. När vi närmade oss Klintehamn, sken solen igen, så när vi kom hem satt vi ute och solade och mådde gott. Åkes syster och hennes man kom införbi och drack eftermiddagskaffe hos oss. De hade varit och plockat liljekonvaljer och varit på graven med.

Idag har jag varit ute och rustat i trädgården och så har jag varit och plockat mera kajpar. Åke vill absolut ha kajpsoppa en gång till. Jag är rädd att kajparna är för gamla nu, men jag gör väl ett soppkok, det kan väl inte bli sämre än att det går att äta.

Här en bild av lökväxten som jag kämpar en ojämn kamp med. Det är ju ganska vackert när det blommar, men det är bladmassan som är problemet.


Fredagen den 26 maj 2006

Kristi Himmelsfärd/Besök från Skåne
Idag har det varit solig fram till nu 14:50, då började det helt plötsligt regna igen. Det har varit ganska soliga dagar sedan jag skrev sist, men blåst väldigt och rätt vad det är så har det mulnat och kommit en skur, precis som idag. Temperaturen håller sig runt 10-15 gr.

I onsdags var Kristers svärföräldrar från Skåne här och åt lunch med oss. Jag bjöd på stekt lax och till efterrätt åt vi citronpaj. Receptet till citronpajen har jag fått av Romy och det finns bland "Mina Recept/Tårtor". Den är lättlagad och jättegod. Vi satt och pratade en stund efter maten och senare på eftermiddagen åkte vi en sväng nere vid Ekstakusten tillsammans med dem.

Här är en av gästerna, visst är hon söt!

Igår på Kristi Himmelsfärdsdagen, gjorde vi inte så mycket. Vi försökte sitta ute en stund, men det blev för blåsigt och kallt, så vi fick gå in igen. Åke var på Klinte en stund och såg på fotboll och jag satt vid datorn och experimenterade.
Jag ändrade layouten på sidan med Månadsbilden och den blev jag ganska nöjd med själv.

När Åke kom hem såg vi på "Äppelkriget" på SVT1 och "Working girl" på TV4. Vi har sett båda förut, så det zappades friskt mellan filmerna.

På eftermiddagen var det ganska soligt så jag gick ut i trädgården och tog några kort.

Vårt sommaräppelträd blommar så vackert just nu.

Och det japanska körsbärsträdet är inte sämre.

Idag har jag varit ute mest hela dagen. Först var det gräsklippning och rensning i rabatterna och på eftermiddagen har jag varit och hjälpt Åke räfsa ihop gräs som han slagit bakom ladugården. Han slår det med slåtterbalk, räfsar upp det och lastar det i traktorskopan och sedan kör han det till en granne som har det till sina får och hästar.

Nu ska jag gå och sätta på eftermiddagskaffet.


Tisdagen den 23 maj 2006

Rensade djungeln och bakade
Idag har det varit solig, men annars har vädret verkligen varit ostadigt nu ett tag. Det har regnat om nätterna och blåst väldigt. Temperaturen håller sig runt 15 gr.

Igår natt regnade det 5 mm, men det torkade upp ganska snabbt i blåsten, så jag var ute och rensade i "djungeln" nästan hela dagen. Det är en rabatt där det växer en massa lökväxter på våren och nu måste det rensas bort blad, för att inte all annan växtlighet ska kvävas. Jag fick för många år sedan några lökar som ger en vit liten blomma, som är väldigt söt. Den påminner om en scilla, men är större och kraftigare. Det är bara det att den sprider sig något fruktansvärt. Den tar över allt. Två rabatter har jag lagt till, för att jag inte orkade hålla på att rensa och nu är det den tredje som jag snart ger upp.

Idag bakade jag på förmiddagen och på eftermiddagen har jag varit i Hemse och jobbat på Kupan. Jag kom inte hem förrän klockan var 19.30. Vi stänger visserligen klockan 18.00, men som i de flesta affärer, så är det alltid kunder som inte kan klockan, utan går kvar helt obekymrade utan att tänka på att vi vill räkna kassan och få komma iväg hem. Så ikväll fick det bara bli en tallrik soppa till kvällsmat.

Nu ska jag krypa till kojs . I morgon kommer Kristers svärföräldrar hit på lunch. Få se vad jag ska hitta på att bjuda dem på????Söndagen den 21 maj 2006

Bröllopsdag o ESC
Nu har det regnat både igår, 4 mm, och inatt och det håller ännu på. Ett lätt regn,som bara har gett några mm, men det är ganska kallt 10-11 grader bara.

Det är tråkigt att det är regnigt just idag, när fotbollslandslaget kommer till Gotland. Jag hörde på radion, att det redan vid 8-tiden i morse, börjat bildas köer vid insläppet till Gutavallen där fotbollshjältarna ska ha öppen träning idag. Men så är det, vädret kan vi inte göra mycket åt, det är bara att tacka och ta emot.

Igår hade vi 45-årig bröllopsdag och firade det med god mat och en flaska rödvin. Jodå, sen satt jag uppe och såg på ESC. Jag fick sitta ensam, för Åke gav upp redan efter en stund. Att Lordi skulle vinna, var jag ganska säker på redan innan sändningen. Inte för att jag tycker att de är så speciellt bra, men de är annorlunda.

Jag tror att de fick så många röster för att folk är trötta på de där stereotypa schlagerlåtarna, som framförs av lättklädda (läs avklädda) brudar, som ser i stort sett likadan ut allihop vare sig de är religiösa eller inte. (Jag vet, där fick Carola sig en känga!)

Idag hejar jag på Edoardo, som är i Palermo och spelar i en tennisturnering. Hoppas att det kommer att gå bra för honom.

Annars väntar jag på att det ska sluta regna, så att jag kan få ta mig en promenad efter lunchen.

=======================================

Det blev minsann en skön promenad efter lunch och kameran var med.Fredagen den 19 maj 2006

Härfågel
I natt fick vi 7 mm regn. I dag har det sett ut så här och nu (19.20)regnar det igen.

Det har väl inte hänt så mycket nu i veckan. Vädret har varit växlande, men allmänt svalt. I onsdags klippte jag gräsmattorna ordentligt för första gången och det blev jättefint. Det finns väl ingenting som är så tacksamt som att klippa gräsmattorna! Då ser man verkligen att man har gjort någonting.

Igår strök jag och manglade tvätt från förra veckan, som fått ligga till sig i väntan på "inneväder".

Igår kväll satt jag och såg på schlagersemifinalen. Jag var bra sömning och slumrade nog till en stund, men slutet blev spännande. Det var nästan så att man trodde att Carola missat, men hon kom ju med i alla fall. Jag är ingen stor Carolafan, men hon är verkligen proffsig, men något gör att jag inte riktigt kan tycka om henne. Jag vet inte vad det är????

Idag har det varit städning på schemat och så har vi varit en vända på Klinte och handlat.

Jag läste idag i Gotlands Allehanda att man hittat och ringmärkt en härfågel.

När jag var barn fick min pappa, som var mycket fågelintresserad, se en härfågel i vår trädgård. Han kom och väckte oss barn, så att vi också fick se den. Han rapporterade det också till tidningen, så det blev en liten notis den gången också.

Nu har vi ätit middag och ikväll är det sista programmet av "Så ska det låta" som väntar.Tisdagen den 16 maj 2006

Vitsipporna i Masshagen
Sommaren har tillfälligt lämnat oss, temperatur ca 12 gr.

I lördags eftermiddag tog vi en sväng ner till Masshagen och gick och njöt av vitsippsprakten. Det är helt överväldigande vackert.

Här står Åke mitt i härligheten.

I söndags sken solen ganska bra, så det blev en stund i solstolen på eftermiddagen, men sen drog molnen in och det blev kallt. På förmiddagen var vi och plockade kajpar igen och sedan var Carina och Bosse här och åt kajpsoppa tillsammans med oss.

Igår hade jag storstädning i vardagsrummet och nu har jag så rent och fint. Det var soligt och fint på förmiddagen, så det gick som en dans med fönsterputsningen.

När jag var färdig satt jag vid datorn ett tag och kopierade över mina inlägg från Blogspot, till min egen hårddisk, så nu är arkivet komplett.

Idag har det mest varit gråväder och det har faktiskt kommit några regnstänk, men vi har i alla fall varit uppe på gravarna och planterat penséer. Egentligen är det i senaste laget, men jag vågar inte sätta något annat ännu, för det blir nog nattfrost när som helst. Nu på eftermiddagen har jag klippt gräs, men det blev något fel med klipparen, så jag fick sluta. Åke får ta sig en titt på den, så får vi se om han kan fixa den tills i morgon.

Nu ska jag gå och förbereda middagen. I kväll kommer kusin Göran och gör oss sällskap och det blir trevligt. Vi har inte setts sedan vi var i Arboga i somras på bröllop.Lördagen den 13 maj 2006

Blogginläggen flyttade
Vädret har varit växlande både igår och idag, temperatur ca 18 gr.

Igår städade jag på förmiddagen och på eftermiddagen var vi på Klinte och handlade. När vi kom hem drack vi kaffe och sedan vattnade jag på grässådden och i växthuset.


Här en bild av vindruvsplantan, som ger hopp om skörd i år.

Nu när det är varmt öppnar jag till sovrummen, som annars är stängda under vintern och det gillar katterna. I morse hittade jag Grållen i den här positionen:

Idag har jag suttit en stund vid datorn och kopierat över inläggen jag gjort i bloggen på Blogtown. Jag vet väl att det inte just är någon annan än jag själv som är intresserad av äldre dagboksanteckningar, men jag har redan upptäckt så praktiskt det är att kunna gå tillbaka och titta i arkivet. Nu har jag i alla fall anteckningar här i datorn. När man inte använt sin blogg på en viss tid (jag tror att det är 6 mån) plockas den bort och då är ju allt man skrivit försvunnet och man inte tagit vara på det på något sätt.

Förra veckan beställde jag utskrift av foton från 2005 och sedan skrev jag ut reseberättelserna jag har i resebloggen och satte tillsammans med fotografierna i fotopärmen, så nu har jag koll även på dem.

För övrigt så har jag haft storstädning i bokhyllan i vardagsrummet. Det behövs minsann då och då. På måndag ska jag putsa fönstrena där och städa ordentligt och då är det skönt att ha bokhyllan färdig.

Nu skiner solen ganska bra, så det blir eftermiddagskaffe på terrassen idag också.Torsdagen den 11 maj 2006

Kajpar
Vädret har varit växlande idag, det kom t o m några regnstänk efter lunch, temperatur ca 18 gr.

På förmiddagen gjorde jag trädgårdslandet färdigt och la på väv på de nysådda sängarna. Sedan åkte jag och letade efter ännu flera "kattskallar" och plockade kajpar.

"Kajpar" är en slags vild purjolök, som är jättegod att göra soppa av. Det finns säkert flera recept, men jag kokar några potatisar i vatten smaksatt med en buljongtärning och när potatisen är färdigkokt vispar jag sönder den och lägger in kajparna som jag skurit i bitar. De får koka med en stund och sen har man i lite mjölk och en skvätt grädde och smaksätter med salt och peppar. Det blir en härlig vitamin- och järnchock för kroppen. Lider man av ladingsdinglu (vårtrötthet) går det garanterat över efter en tallrik kajpsoppa.

Vid lunchtid drog molnen in och det kom några regnstänk, så jag satte igång och bakade en toscakaka och havrerutor, så nu har vi kaffebröd till helgen.

Ikväll har vi sett "Timeout" och det är alltid roligt och sedan såg vi på "Äntligen Trädgård". Jag måste säga att de här trädgårdsprogrammen där det byggs och planeras med hjälp av kranbilar, grävmaskiner, snickare och hur mycket folk som helst (i kvällens program tror jag att jag räknade till 10 pers) gör mig lite trött! Tro sjutton att det blir tjusigt!

Här får man gå ner i åkern med ett spann i var hand och plocka sina stenar och själv bära iväg dem till bilen, med armar som domnar av trötthet. Fast jag tycker att jag får det jättefint och är nöjd med min prestation.

Men nog skulle det vara roligt att få ett gäng "specialister", som tog sig an trädgården. Själv blir man ju "hemmablind" och ser inte vilka möjligheter som finns.

I morgon är det fredag igen och jag kan ju passa på att önska alla en fin helg!Onsdagen den 10 maj 2006

Gräs- och hårklippning
Vädret har varit stabilt hela veckan, soligt och vackert, med runt 20 gr mitt på dagen.

Nu har jag inte skrivit något på några dagar, så här kommer en liten sammanfattning av första halvan av den här veckan.

I måndags blev det gräsklippning, årets första. Det tar nästan en hel dag om man ska vara riktigt ordentlig, men den här gången var jag inte så noga. Det är ännu så mycket blommor i gräsmattan, så jag ville inte klippa så kort. Därmed slapp jag ha samlaren på och då går det fortare.

När gräsklippningen var klar satt jag ute på terrassen och njöt i solskenet och kände den härliga doften av nyklippt gräs. Det är väl ingenting som går upp emot det.

Igår var vi i Visby, för Åke skulle till tandhygenisten. När han varit där for vi till plantskolan och köpte några tujaplantor. Vi har en häck, som är 4 år gammal och där har några plantor dött. Jag fattar inte varför, men de bara torkade förra sommaren trots att jag vattnade. På plantskolan fattade de inte heller vad det kunde bero på.

Vi kom hem till kaffedags och efter kaffet fixade jag i växthuset. Min vindruvsplanta artar sig riktigt bra i år. Det ska bli spännande att se om det blir några druvor. Det finns små, små anlag redan.

Idag rensade jag upp i tujahäcken och planterade de nya små plantorna, som jag köpte igår. Åke har börjat att skrapa kalkväggarna på ladugården, för den ska kalkas senare i sommar och då måste all gammal färg och lös puts bort.

På eftermiddagen har jag varit vid frissan och klippt mig och när jag var färdig där åkte jag införbi Carina och Bosse. Jag skulle hjälpa dem fixa till sina mailkonton. Jag kom inte hem förrän klockan var över sex, så Åke trodde nästan att jag rymt. Så det fick bli snabb middag ikväll, spaghetti carbonara blev det.

På datorfronten har väl inte hänt så mycket. Den första sommargåvan har anlänt och premiären gjordes av Malin. Blir det sämre väder nu får jag väl ta en stund och se om jag kan få till några alster, men så länge det är varmt och soligt vill man bara vara ute.Söndagen den 7 maj 2006

Vårutflykt till Hoburgen
Sommarväder har det varit både lördag och söndag med runt 20 gr.

Igår på lördagen jobbade jag i trädgårdslandet och satte potatis och sådde sallad, dill och rädisor.

Jag ska ännu sätta bönor, men det är för tidigt och squashplantorna står på tillväxt i växthuset.

Efter välförrättat värv blev det en skön stund i solstolen

Idag har vi varit på en tur söderut. Vi åkte till Hoburgen och åt middag på Majstregården.

Kameran var naturligtvis med, för jag ville ta årets foto av våradonisen. På ena sidan av vägen var det en vacker "stentun" och havet utanför och på andra sidan stenvallen, som kallas "Husrygg", med våradonis blommande överallt.

Det är lika vackert varje gång, men i år såg det lite annorlunda ut. De hade röjt bort en massa träd och det var kalt och inte så lummigt och fint som det brukar vara. Det är som om det gått mode i att röja så hårt att all växtlighet försvinner, men blir det sedan betat av får, så kanske det kommer att se bra ut om några år igen, men nu kände man som sagt inte riktigt igen sig.

Fakta om våradonisen: Våradonisen är en flerårig, lågväxt ört med mycket finflikiga blad. Blommar i maj-juni med stora gula blommor i toppen av stjälken. Den blommar bara i solsken, sluter sig på kvällen och vid mulet väder. Den förekommer sällsynt på Öland och Gotland på kalkhedar. Den är fridlyst.

Vi var hemma igen vid 15.30-tiden och då drack vi kaffe och jag satte mig i solstolen ett tag medan Åke tog igen sig och läste tidningen.

I morgon väntar årets första gräsklippning!


Fredagen den 5 maj 2006

Hästgäster
Soligt och vackert väder har det varit både torsdag och fredag med runt 20 gr.

Igår fick vi minsann fisk! Åke och Bosse kom hem med 2 laxar och en abborre. En massa id hade de också fått, men den slängde de tillbaka igen.

Jag höll på i trädgården på dagen och satt i solstolen och njöt ett bra tag. Man måste ju passa på!

På kvällen kom Bosse och Carina hit och vi åt stekt lax med skarpsås och potatis och ett glas vitt vin till det. Det smakade verkligen bra.

Idag har vi blivit med hästar! Det är tävlingar här i Fröjel i helgen och det har kommit ner en massa hästar och hästfolk från fastlandet. Eftersom vi har boxar som står tomma i ladugården så bor 4 hästar hos oss nu under helgen.


Här är hästtransporten som också fungerar som bostad för hästfolket


Här ett kort på hästarna som nu står i vår ladugård.

Ikväll har Åke varit ute och gett hästarna nattmat för ägarna var på Gannarve och grillade. Tänk vad underbart det måste vara för de här ungdomarna att ha föräldrar, som har ekonomi och vilja, att ställa upp för barnen på det här sättet. Den där stora hästtransporten innehåller absolut allting. Ur luckor i sidorna på den kom det fram hinkar, kvastar, foder, foderkärror, ja allt man bara kan tänka sig. Ladugården är full av deras prylar!

Ikväll har vi sett på "Så ska det låta" och det var lika trevligt som vanligt. Sen blev det "Hej Baberiba" på TV4. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag tycker om det heller inte? Däremot ser jag med spänning fram mot måndagens sista avsnitt av "Möbelhandlarens dotter", en serie som jag älskar.

Nu är det läggdags!


Onsdagen den 3 maj 2006

Trädgårdsjobb
Soligt och vackert väder hela dagen. Nu på eftermiddagen hade vi 17 gr.

Jag hade egentligen tänkt städa och putsa fönster, men vädret var så härligt så jag hamnade ute i trädgården i stället.

Gångplattorna började bli övervuxna av gräs så jag skar bort gräset med kniv och stampade sedan till kanterna, så nu ser det jättesnyggt ut

På eftermiddagen har vi varit i Hemse. Jag handlade och Åke har varit och hälsat på en kompis på sjukhemmet.

När vi kom hem satt vi ute och drack kaffe och njöt i solskenet och nu har Åke och Bosse åkt ner till stranden för att sätta nät.

Förhoppningsvis blir det fisk till middag i morgon.


Tisdagen den 2 maj 2006

Bakning och bokföring
Regn på fm, 8 mm, temp runt 8 gr. Solen visade sig vid 15-tiden.

Igår eftermiddag åkte vi en sväng och var uppe på Klinteberget och tittade. Det var så disigt, så man såg inte så långt, men en hel del flaggor vajade i den hårda vinden. Askhögen efter valborgsmässoaftons eldande rykte fortfarande.

Efter besöket på berget, så var vi och hälsade på några bekanta som vi inte sett på länge.

Idag har jag bakat på förmiddagen och nu på eftermiddagen har jag gjort bokföringen för april månad färdig

Eftermiddagkaffet drack vi ute och så har vi suttit och njutit av solen och värmen en stund. och nu börjar det bli dags att laga middag. Stekt torsk med skarpsås ska det bli idag.


Måndagen den 1 maj 2006

Valborgsmässoafton/Kattskallar
Hemskt blåsig och ca 10 gr har det varit idag på förmiddagen.

Igår på Valborgsmässoafton var Bosse och Carina här och åt lunch och sedan åkte Åke och jag iväg och letade stenar igen.

Stenarna jag ville ha tag i är fossiler, som heter Stromatoporoidéer, men dagligdags kallas kattskallar. De finns i alla storlekar, från sådana som är så stora att man nästan inte orkar dem, till pyttesmå. Här kan du få läsa om dem, om du är intresserad. Vi hittade några till, så jag fick en rabatt färdig.

På kvällen var vi på Varvsholmen och såg på majbrasa. Det var hemskt med folk trots blåsigt väder. Vi hade tänkt gå i restaurangen innan elden tändes, men det var så fullt med folk där, så vi sköt upp det till senare. När elden tänts hörde vi ett trevligt tal till våren och vackra vårsånger framförda av Allmänna Sången.

När elden började falna gick vi in i restaurangen och åt sjörövarsoppa och hörde på ännu ett framträdande av kören. Kvällen på Varvsholmen avslutades med ett jättefint fyrverkeri.

Idag är det som sagt, halvklart och väldigt blåsigt. Vi har varit en vända till och letat sten och nu får det räcka. Nu har jag fått till mina två små rabatter.

Nu är det snart lunch och eftermiddagen har vi inga planer för. Det blir väl en sväng med bilen eftersom det är så blåsigt så att man inte orkar vara ute.V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Maj


A R K I V 2006

Google