Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok April 2008        Maj 2008         Dagbok Juni 2008 »


Sista dagen i maj

Lördag 31 maj 2008 | 17:40 | 22 grader

Så är den här månaden slut och de sista dagarna har det varit underbart sommarväder, särskilt idag. Det är bara att njuta och tacka och ta emot, för i nästa vecka ska det visst bli svalare igen.

Vi har besök av min kusin från Arboga, som ikväll är på en klassträff i Visby. Det är trevlig med en gäst i huset, det bryter av rutinerna lite. Igår gjorde vi en biltur längs Ekstastranden och där är det alltid lika vackert. Annars har vi inte gjort något särskilt utan vi har suttit ute i solskenet och pratat. Göran håller på med släktforskning, så det finns mycket att ventilera. Han forskar både på vår släkt och även på Levandrarna. Åke fick en hel bunt med papper att studera.

På förmiddagen idag klippte jag lite gräs medan Göran satt och läste tidningen och i eftermiddag har jag gjort i ordning en rabatt. Jag grävde upp alla gamla lökar, fyllde på ny jord och sedan planterade jag petunior och margeriter där.

Nu ska jag gå och fixa till lite middag till mig och Åke. Jag passar på att önska en riktigt trevlig helg!


Inga pengar i plånboken

Torsdag 29 maj 2008 | 14:40 | 17 grader

Enligt en artikel i DN idag kostar hanteringen av kontanter oss svenskar 11 miljarder/år och för att få oss att använda kontokort i större utsträckning vill riksbanken att man lägger en avgift på bankomatuttag. Först ska vi alltså betala årsavgif för kontokortet och sedan ska vi betala för att få ut pengarna via bankomaten och på kontot där vi har våra pengar får vi nästan ingen ränta. Det låter som om det bara är bankerna som kommer att tjäna på det här förslaget. För jag utgår ifrån att det är de som ska ha bankomatavgiften.

Kostnaden för tryckning av sedlar och påfyllning av bankomater läggs på varupriserna eftersom de betalas av handeln och bankerna. Men jag tycker att resonemanget haltar en aning. Även när vi betalar med kort får ju handeln betala avgifter till kortföretagen.

Om man nu anser att kontanthanteringen är så dyrbar, varför inte ta bort de större sedlarna i stället. Lite småpengar måste vi nog ha i plånboken i fortsättningen också. I Pressbyrån blir de inte glada om man drar fram kontokortet för att betala en glass. Men försvinner de stora sedlarna kommer säkert kortbetalningen att öka.

Själv betalar jag alltid med kort, men det finns faktiskt affärer där man inte kan göra det och då händer det att man står där lite snopen och tittar i plånboken som är tom. Då måste man alltså gå till bankomaten och ta ut pengar - eller varför inte - gå in på bankkontoret i stället! Där kan de väl ändå inte ta ut någon avgift när man vill ha ut pengar från sitt konto?


Ordlös onsdag - Smaskens

Onsdag 28 maj 2008 | 08:50 | 16 grader

Bruksanvisning

Flera ordlösa bilder hittar du hos Nejma i Marocko.

Flera ordlösa bilder hos mig hittar du HÄR


Spontanitet

Tisdag 27 maj 2008 | 17:30 | 18 grader

Jag skulle önska att man kunde vara lite mer spontan i sitt handlade. Det mesta i tillvaron har börjat bli så inrutat och allt går i samma rutiner dag efter dag. Egentligen ska jag väl inte beklaga mig som just kommit hem från en resa, men bortsett från det. Det kanske har med åldern att göra?

Igår var Åke hos diabetessköterska för kontroll. Förra gången vi var där var det en ganska bister dam, men den här gången var det en annan, och hon var riktigt snäll. Värdena ligger bra och vi lyckas hålla blodsockret på hyfsad nivå med vettig kost. Hon sa till och med att Åke kunde få tillåta sig en och annan godsak eller kaka utan att ha dåligt samvete. "Man ska inte vara för sträng mot sig själv", sa hon. Det var gott att höra.

När vi sedan var på väg hem kom jag på att vi skulle åka till Visby i stället. Så helt spontant bara vände jag bilen och så körde vi in till "stan". Vi gick på kafé och syndade med en god bakelse, jag var på Jysk och köpte nya dynor till mina badenbadenstolar och så var vi på Linds Växthus och köpte några plantor. En så trevlig eftermiddag det blev, bara för att vi tillät oss att göra som lusten föll på!

Väl hemma igen satte jag igång med bokföringen för april månad. Det är inte så mycket som ska bokföras, men man kan krångla till det riktigt duktigt med massor av kostnadsställen och annat som gör att det tar lång tid att få allt att stämma. De som känner mig vet att jag har lite bokföringsmani. Alla konton stäms av varje månad även ICA och MedMera-kontona.

Idag har det varit ett strålande väder. Jag har planterat mina pelargonskott i krukor och lådor som ska ut i trädgården och så de nyinköpta plantorna förstås. Jag köpte hänglobelia, som är så fint tillsammans med pelargonior och så lila petunior och ljusgula tagetes till två lådor. Ännu för allt stå inne i växthuset under natten, men på dagen ska jag ta ut dem så de får avhärdas lite innan de får vara ute för gott.

Carina behövde hjälp med rastning av Ludde idag, så en promenad med honom tog jag efter lunch och sedan åkte bikinin på en stund och så låg jag och slumrade i solen nästan en timme.

Nu har jag varit runt i trädgården och vattnat på rabatterna, för vi har väldigt torrt. Nu står spridaren på i trädgårdslandet och där behöver den nog stå ett bra tag.


Tisdagstema - Randigt

Tisdag 27 maj 2008 | 08:50 | 11 grader nu på morgonen

Ett broderi, mönstrat och randigt!


Mördarsniglar

Söndag 25 maj 2008 | 21:50 | 17 grader.

Jag fick se den här rubriken i Expressen - En dag förra sommaren plockade vi 1229 stycken - Fy vad läbbigt! Jag känner både Anita och Barbro och deras trädgårdar ligger bara ca 3 km från oss. Måtte vi inte få hit de här glupska sniglarna. Hittills har vi varit förskonade från dem, men varje gång man köper plantor så är ju risken stor att man får med sniglar eller snigelägg. I dagens Expressen finns det också en artikel med tips för den som fått in eländet i sina odlingar - Så blir du av med mördarsniglarna -

Idag har det varit Mors Dag och sönerna med sambos har varit här och uppvaktat. Eva ringde i morse och grattade hon också. På Sicilien har de haft väldigt varmt nu ett par dagar och idag skulle familjen Foti åka till stranden för första gången i år.

Det är inte bara Mors Dag utan också Efit och dagen finns nu dokumenterad i bilder.


Flitens lampa har brunnit

Fredag 23 maj 2008 | 17:10 | 17 grader.

och jag har gjort i ordningen en beskrivning av vår resa till Sicilien. Du hittar den i bloggen Våra Resor.

Igår och idag har det varit härligt väder och jag har varit ute i trädgården nästan hela dagarna. Igår gjorde jag i ordning växthuset och idag har jag satt tomatplantor - 1 gul plommontomat, 2 Elin, 1 dansk och 1 cocktailtomat. Jag lär väl få täcka dem om nätterna ett tag framöver, men jag har en elektrisk frostvakt, så de ska nog klara sig. Vindruvsplantan har vuxit till sig riktigt mycket och har massor av knoppar så det ser ut att bli en riktigt fin skörd i år.

Ha en riktigt trevlig helg och en fin Mors Dag!

22:00 Kvällens TV-tittande är avslutat och i mailboxen hittade jag den här söta morsdagshälsningen från Marietta, så nu kompletterar jag dagens inlägg med den.

Tack Marietta


Slut på semestern

Onsdag 21 maj 2008 | 21:30 | 14 grader.

Så är vi hemma igen efter 14 härliga dagar på Sicilien. Vi har haft det jättebra! Vädret har varit fint och lagom varmt. Det var egentligen bara under pingsthelgen som det var lite sämre, men annars har vi fått så mycket sol vi tålt. Vi har solat, gått promenader och varit mycket hemma hos Eva och hennes familj. Vi har varit ute på olika ställen och ätit gott, ett par kvällar var vi på La Spelonca, pizzerian som drivs av Claudios bror tillsammans med en kompanjon, och där fick vi både god mat, gott vin och trevlig underhållning och två gånger, var vi i trädgården på Villa Citrus och grillade och åt lunch där. Så snart jag får tid ska jag göra en ordentlig reseberättelse. Det är mycket att ta hand om när man varit borta 14 dagar.

Vi kom hem sent igår kväll och idag har vi hållit på med gräsklippning, tvättmaskinen har fått jobba för fullt, potatisen, som vuxit till sig riktigt bra medan vi varit borta, har fått en ordentlig omgång vatten och så har vi naturligtvis varit på Klinte och fyllt på matförrådet, posten är genomgången och diverse räkningar har blivit betalda.

Jag har tagit månadsbilden, som blev några dagar sen den här månaden och så har jag lagt in ett bildspel på startsidan med några foton från Sicilien.


Så här ser det ut utanför vårt sovrumsfönster just nu. Äppelträden blommar helt otroligt vackert i år.

Nu ska jag uppdaterad det här och sedan är det sängen som väntar. I morgon hoppas jag kunna surfa runt bland bloggisarna och se vad som hänt medan jag varit borta. Några har jag varit och hälsat på då jag varit hemma hos Eva och kollat mail och svenska nyheter, men det har bara varit snabbtittar. Nästa vecka återgår jag till ordningen med Tisdagstema och Ordlös onsdag som vanligt.


Semesterstängt

Söndag 4 maj 2008 | 17:40 | 16 grader.

Söndagsvädret har varit helt perfekt och vi har hållit på ute i trädgården hela dagen. Det här är faktiskt första gången i vår som jag varit ute i kortärmad tröja. Nu är vi färdiga med det som skulle göras och Bosse har varit här och gjort den sista klippningen bakom ladugården, så nu ser där snart ut som en golfbana. Men det är allt lite oroligt i luften! Jag satt ute en stund nu på sena eftermiddagen och det byggdes upp stora vita moln i öster och det mullrade av åska.

Nu blir det inga rapporter från Stenstugu på ett tag, men jag har hittat några videosnuttar på Youtube, som är ganska trevliga.

Tills vi ses igen, titta och njut av vacker musik och vackra vyer
från den delen av Sicilien där vi befinner oss.

Jag har valt ut några av de jag tycker är bäst om,
men det finns fler att titta på via "menu".

Ett aktuellt ämne när vi nu går över till nytt sophämtningssystem på Gotland.
I Visby skulle den här typen av sophämtning ju passa bra.
Man kanske skulle tipsa Gotlands Kommun!


Lördag igen

Lördag 3 maj 2008 | 13:10 | 11 grader.

Det är så tätt mellan helgerna den här veckan så man blir alldeles veckovill. Nu är det lördag igen och det känns som om det bara varit lördagar och söndagar den här veckan.

Nu börjar vår resa till Sicilien närma sig och idag tvättar jag det sista som jag tänkt mig packa ner. Åke och Bosse har hållit på med vedklyvning och nu sitter Bosse och klipper gräset bakom ladugården. Gräsmattorna ska jag klippa i morgon. Det är bara att hålla tummarna för att inte vår Herre sätter käppar i hjulet för mig.
Jag pratade med Eva i morse och de har jättefint väder på Sicilien idag, soligt och 20 grader redan vi 9-tiden. Hoppas att det blir så vackert när vi kommer också. Nu ska jag åka på Klinte och handla lite som vi ska ha med oss. Familjen Foti har en del önskemål som jag ska försöka uppfylla. Evas man, Claudio, vill ha sill, Gaetano vill ha ramlimpa och lätta och Edoardo vill ha falukorv. Få se vad vi får plats med i väskorna.

Igår gick jag en promenad med Ludde och då var vi på stranden där jag tappade min stegräknare i torsdags. Och har man sett! Där låg den precis där jag misstänkte att jag tappat den. Den hade jag ju tänkt ta med mig, så att jag kan rapportera in stegen jag gör på Sicilien. Där är det härligt att promenera!

Ha en trevlig helg!


Promenad utan röda fanor

Fredag 2 maj 2008 | 08:10 | 11 grader, men det blir nog varmare fram på dagen.

Igår var det blåsigt som bara den, så fanorna vajade friskt för de som valt att demonstrera här på Gotland denna 1 maj. Jag minns när jag var barn och det var demonstrationståg även här i Klintehamn. Då klädde mamma upp oss tre flickor i nya fina vårkläder och så var vi ute och tittade på tåget. Det var mycket spännande!

Årets demonstrationståg här på ön avstod jag ifrån och gick i stället en promenad ner till vår vackra strand på eftermiddagen. Jag gillar ju inte när det blåser, men är det bara tillräckligt varmt så får det gå an. Och när vädret inte inbjuder till att sitta ute på terassen så får man ut och röra på sig i stället. Jag hade min stegräknare på mig när jag gav mig iväg, men någonstans på vägen har jag tappat den, för när jag kom hem och skulle se hur många steg jag gjort, var den borta. Jag satt en liten stund nere vid stranden och det var väl kanske där den åkte av. Jag får ta en vända dit idag och kolla.


Tynnen, eller slånet, som det heter på svenska, har börjat blomma. Det sägs att det är en jobbig tid för de som lider av vårdepressioner just nu när tynnen blommar.


Här har jag kommit ner till stranden och vår strandbod.


Nere vid stranden såg den blommande tynnen ut som snödrivor.


Hjortarna vid Mulde Fritidsby stod och tryckte inne i skogen och ville inte vara med på bild.


Här är jag nästan hemma och passerar kräftdammarna.

Jag kom hem lagom till eftermiddagskaffet och nu hade det blivit så varmt och skönt, så vi kunde dricka vårt kaffe ute och sedan satt jag en lång stund och njöt i solskenet.

På kvällen såg jag på "Antikdeckarna" och sedan på "Humorgalan" på TV4. Om "Humorgalan" tyckte jag inte! Allvarliga och djupt rörande inslag varvade med trams, nej fy sjutton vilket dåligt upplägg! Jag tycker synd om de Unicef-ambassadörerna, som ställde upp på det här. Kattis Ahlström med sitt reportage från Kongo, Moneybrother från Guatemala och så Mikael Persbrandt med sina vädjande till TV-tittarna om att bli världsföräldrar. Nog kunde de fått en lite värdigare inramning! OBS nu såg jag bara sista halvan av programmet, första delen kanske var bättre?

Idag väntar en hundpromenad med Ludde. Carina är på Åland och Bosse jobbar, så då får jag rycka in som hundvallare och det gör jag så gärna. Vi ska snart åka till Sicilien och då tömmer Carina vår brevlåda och ser till att katterna får mat. För övrigt är det väl fredagsstädning som gäller. Någon, jag minns inte vem, skrev om dödsstädningen, som hon alltid måste göra när hon skulle åka bort (eller om det kanske gällde när hon skulle flyga? Hör gärna av dig om du känner igen dig!) och lite så är det allt. Man vill att det ska vara rent och i ordning i fall att......


Sköna maj välkommen!

Torsdag 1 maj 2008 | 08:50 | blåsigt, 11 grader

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Sköna maj, välkommen, våra lekars vän! Känslans gudaflamma väcktes vid din ljusning......

Vi var säkert många i vårt avlånga land som lyssnade till och sjöng med i den här hyllningen till våren på Valborgsmässoaftonen. Efter en ganska mulen dag började det regna så smått vid 18.30-tiden, men vi åkte trots det till Varvsholmen för att se vårelden, sjunga vårsånger och lyssna på talet till våren. Vi åkte dit i god tid för att få oss en tallrik god sjörövarsoppa i matsalen innan brasan skulle tändas. Det var rätt mycket folk där, så vi fick dela bord med tre andra gäster, som visade sig vara från Göteborg. Det var ett äldre par, som tillsammans med sin dotter bodde på Varvsholms pensionat några dagar. De var verkligen glatt överraskade över att hamna mitt i ett traditionellt Valborgsmässofirande tillsammans med en massa gotlänningar. Medan vi satt och åt, slutade det upp att regna och 20.30 tändes brasan.


Här hälsar Marie Modin samtliga välkomna, Jörgen Larsson sjöng vårsångerna
och Anna Ulmstedt höll talet till våren.


Det var mycket folk som samlats för att se brasan tändas.


En brasa, som låg så vackert precis ute vid vattnet.

Kvällen avslutades med ett vackert fyrverkeri. Det var 16:de gången den här kvällen firades på Varvsholmen och hur det blir till nästa år vet vi inte, eftersom rörelsen är till salu. Det här är sista sommaren med Marie och Göte Modin som ägare.


Englas begravning TV-sänds

Jag fick till min förfäran se att man kommer att direktsända Englas begravning i TV?! Hur i all världen kan man ha tagit ett sådant beslut? Ska inte ett litet barn kunna begravas i lugn och ro i kretsen av familjen? Nej här ska hela massuppbåden med journalister och TV-kameror följa händelsen. Det är så osmakligt så att jag mår illa bara jag tänker på det. Hur blir det när de två barnen som mördades i Arboga begravs - kommer även den begravningen att sändas i TV? Var går gränsen för vad vi ska förväntas sitta hemma i soffan framför TV:n och se på? Jag vet, det är frivilligt och jag kommer definitivt inte att se sändningen.


Trippel i firande

Idag firar vi inte bara Arbetarrörelsens dag utan också Kristi Himmelsfärds dag och Folknykterhetens dag. I och med att Kristi Himmelsfärds dag infaller på den 1 maj blir vi lurade på en röd dag. Nu händer det inte så ofta att de här dagarna sammanfaller, senast det inträffade var år 1913 och nästa gång blir år 2160.

Kristi Himmelsfärds dag infaller 39 dagar efter påskdagen och firas därmed alltid en torsdag. Den firas som den dag då Jesus enligt Bibeln lämnade jorden och fördes upp till himlen. I Fröjel kyrka sjunger kyrkokören från kyrktrappan just den här dagen och det brukar vara mycket folk samlade. Jag var uppe på kyrkogården igår och såg till gravarna och satte dit lite tulpaner och narcisser från trädgården. Det var så nyklippt och fint och smyckat på alla gravarna.V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Maj


A R K I V 2008

Google