Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok April 2009        Maj 2009        Dagbok Juni 2009 »


Söndagen den 10 maj 2009 | 17:50 | blåsigt, 12°

Bloggpaus

Söndagen har innehållit en hel del aktiviteter. Den började med molnigt väder, men det blev ganska snart bättre, om än blåsigt. I allnakku kan man läsa att det är Nautis dag och det är ju ett ganska aktuellt ämne, nu när man gör reklam på TV för att folk ska vända sig till LRF för att få veta vilka gårdar man kan besöka för att se korna springa in våren.

På förmiddagen satt jag och klurade lite på den nya bloggen, som jag har problem med. Någonstans blir det fel, för jag får ingen korrekt texteditor och det är lite retligt. I det fallet så är ju den här bloggen exemplarisk. Få se om det löser sig! Jag har installerat om och kollat alla filer, men det vill sig inte i alla fall. Vill du tjuvkika på mitt försök att få till en Wordpress-blogg kan du titta in här.

Till lunchen var Carina och Bosse här, för vi skulle gå igenom lite vad de skulle göra medan vi är borta. Carina tömmer postlådan och ger katterna mat en gång om dagen och så kanske det behöver vattnas lite i växthuset också.

När de hade åkt hem gick jag ut och klippte färdigt gräsmattorna. Jag hann inte göra det klart igår.

Nu blir det en bloggpaus på några dagar.
Lördagen den 9 maj 2009 | 23:10 | blåsigt, 8°

One.com och den här bloggen

Jag har varit i kontakt med One.com igen och det visar sig att de förmodligen inte kommer att åtgärda bristfälligheterna i den här bloggen. Dels så fungerar ju kommentarerna dåligt, det går inte att länka och ni besökare kan inte skriva in era hemsideadresser, dessutom är det bökigt att läsa koden när ni ska skriva kommentarer, bland annat Mien har haft problem och tycker att det är bökigt och några har skrivit kommentarer som bara försvunnit. Sedan sänder de bara med den första raden i inläggen i XML-filen och inga länkar och det gör att man inte kan registrera sig på bloggkartan.se och de man länkar till får ingen notering om det. Dessutom har den här bloggen en bristfällig arkivering, eftersom man inte arkiverar månadsvis utan bara enligt kategorier. Jag har därför hela tiden fört över inläggen i min gamla blogg för att få ett komplett månadsarkiv.

Vid den senast kontakten med support fick jag helt enkelt beskedet, att om jag önskar en blogg med flera funktioner än den de erbjuder, så får jag väl skaffa en annan blogg!

Jag kommer därför att sluta använda den här bloggen och har startat en Wordpress-blogg. Lite krångligt var det, kanske mest för att det var svårt att hitta ett tema som jag gillade, men jag tror att jag har fått till det. Den känns rätt och jag kommer inte att återgå till min gamla dagbok, utan den får ligga kvar som ett arkiv bara. Ett arkiv, som väl egentligen det bara är jag själv som är intresserad av, men det är kul att kunna gå tillbaka i tiden och se vad som hänt.

Ett tag till kommer jag att skriva här, men när vi kommer hem från Sicilien kommer jag att byta.
Lördagen den 9 maj 2009 | 22:50 | blåsigt, 8°

Lördag och grillning hos Bosse

Jag vaknade tidigt i morse och trodde att det åskade?! Det dånade på som bara den, men det var blåst och regn som åstadkom allt oväsen. Ett fasligt oväder var det, men som tur var gick det över ganska snabbt. Vi fick 7-8 mm regn, det har blåst kraftigt hela dagen, men vid 10-tiden var solen framme igen. I allnakku kan man se att det är Gaukens dag.

På förmiddagen var vi och klippte oss både Åke och jag, vi måste ju se någorlunda hyfsade ut när vi kommer till Sicilien så att Eva slipper skämmas för oss. En vända in på ICA blev det ockå, det finns ju vissa önskemål om falurkorv, gotlandssenap och annat, så resväskorna lär bli fulla! Sen hade vi ju siktat in oss på gräsklippning, men insåg att det fick vi vänta lite med för det var bra vått i gräset.

Efter lunchen kom Bosse och fixade vattenläckan och det var inga stora problem, det var bara en koppling som behövde dras lite extra, så mina farhågor visade sig obesannade och det var ju tur. När han hade åkt satt vi igång med gräsklippning i alla fall och det gick ganska bra, så nu är det bara en liten bit kvar och den får vi ta i morgon eller på måndag.

För ikväll var vi bjudna till Bosse och Carina på grillfest och det var så gott så gott. Bosse hade köpt hängmörad ytterfilé av gris och marinerat den och det blev så mört och läckert.

Till köttet fick vi ugnsrostade grönsaker, bearnessås, stekt haloumi och sallad.


Fredagen den 8 maj 2009 | 09:45 | 14°

Gaukblommars dag

Solen skiner och det är ganska varmt och skönt idag. Jag blev riktigt förvånad när jag kom ut. I allnakku står det att det är Gaukblåmmars dag jag har sett att det växer sådana precis utanför vårt staket, så jag tog kameran med ut och tog ett foto av dem. De får pryda headern ett tag. Gullvivor är blommor som jag tycker mycket om. När vi var barn drog vi loss den gula blomman och sög på den, för den är söt av nektar.

Idag är det inte bara Gaukblåmmars dag utan det är också Åke som har namnsdag och då ska man enligt gammal tradition kunna höra göken för första gången. Jag missade att gratulera min käre make i morse, men blev snabbt påmind om min fadäs. Jag får väl fixa till något gott till kaffet idag, så blir jag nog förlåten.
Torsdagen den 7 maj 2009 | 10:10 |

TorsdagsReflektion - Våren

Idag skiner solen så vackert igen, men det var snudd på frost i morse, +0.2° var det på termometern och det är ingen större värme nu heller. Idag uppmärksammas Gotlands landskapsdjur, för det är Piggsveinsdagen enligt allnakku. Piggsveinet är ett djur som börjar bli mer och mer sällsynt. Här i trädgården är det flera år sedan jag såg något och ser man ett piggsvein så ligger de oftast överkörda på vägen.

Dagens reflektion får bli en tanke kring den här vackra tiden vi har just nu. Nu är det definitivt som vackrast och till och med min djungel är fin. Den här rabatten är så full av lökväxter, så den är helt hopplös att få någon stil på när alla vårlökar blommat färdigt, men just nu är det vårkrage som blommar (tack för hjälpen med namnet Znogge) och då är den riktigt fin.

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman


Onsdagen den 6 maj 2009 | 22:40 |

Onsdag - Bästa TV-kvällen

Först av allt ska jag göra ett försök att placera den här bloggen i Fröjelbloggkartan.se, jag har försökt en gång förut, men då funkade det inte.

På onsdagskvällarna är det verkligen trevligt att sitta framför TVn.

Klockan 20.00 ser vi I Regnskuggans land på SVT2, en australisk miniserie på sex delar som handlar om två veterinärer som arbetar i en del av landet som är utsatt av svår torka. Idag var det del 5, så nu är det bara en kvar.

Klockan 21.00 på SVT1 börjar sedan den danska dramaserien Sommer, som handlar om en läkarfamilj där den åldrade pappan tvingas sluta arbeta eftersom han drabbas av alzheimer. Den här serien är lite längre, idag var det program 15 av 20. Jag gillar de här danska produktionerna, de är verkligen bra och bäst av alla var nog Matador, som gick redan 1978. Sommer lever väl inte riktigt upp till den, men får klart godkänt av mig i alla fall.

Nog fick vi regn idag alltid, jag tyckte att det var 11-12 mm i mätaren. Det är väl ingen rotblöta precis, men kommer nog till god nytta på allt nysått (och mina nysatta potatisar).
Onsdagen den 6 maj 2009 | 12:25 |

Nu deprimerar jag igen!

Vädret är grått idag och det småregnar. Det är bara att hoppas att det kommer lite ordentligt med regn, för det är väldigt torrt i markerna och bönderna vill ha väta för att vårsådden ska gro. I allnakku står det att det är Halsbandans dag. Halsbandan är detsamma som halsbandsflugsnapparen och den är Gotlands landskapsfågel. När jag var barn hade vi halsbandsflugsnappare som häckade i en holk i trädgården flera somrar i rad, så den fågeln känner jag väl igen.

Men det är inte vädret som får mig att deppa, utan anledningen är att jag har upptäckt en vattenläcka igen. Den här gången är det i badrummet som det sipprar fram vatten från vattenledningen alldeles nere vid golvet. Det här är ju ett gammalt hus och alla ledningar är från början av 40-talet, så det är väl egentligen inte så mycket att förvåna sig över, men det är så himla trist. En anledning till att vattenledningarna går hål på nu kan kanske vara att vi fick kommunalt vatten för några år sedan och att vattentrycket nog är högre nu än det var förut när vi hade eget vatten.

Vi har ju som tur är Bosse (äldste sonen) som hjälper oss med sånt här, men nu börjar jag nästan fundera på om det går att hålla på att lappa och laga och sätta i stumpar där ledningarna blivit svaga eller om det kanske måste göras något radikalt. Det kanske vore läge för det nu när det finns möjlighet till rotavdrag. Ett stambyte är det nog läge för, men vad kommer det att innebära egentligen? Suck, suck, suck!!

Idag har jag varit och fixat i källaren, städat skafferiet och tvättat en maskin och nu ska jag göra rent i kylskåpet. Kylskåpet börjar också bli åldersstiget och hyllorna börjar rosta, undrar om det går att köpa nya? Det tål att undersöka.
Tisdagen den 5 maj 2009 | 17:25 | blåsigt 8°

Planerna gick i stöpet

Mina planer på att köpa penséer och åka och plantera på gravarna gick totalt i stöpet. Dels så fanns det inga penséer att köpa och dels började det regna redan när vi åkte till Klinte. Jag har haft påskliljor på gravarna och de har stått så fint, men nu är de avblommade och att sätta frostkänsliga plantor redan nu är ingen höjdare. Det enda som skulle gå att sätta nu är just penséer. De tål en och annan frostnatt, men nu går det alltså inte att få tag i dem på Klinte. Nu vet jag inte riktigt hur jag ska göra? Låta det se ut som det gör tills vi kommer hem igen, eller chansa och ta tagetes och pysslingskrage som jag har i växthuset och hoppas på att det inte blir kallt?

Det har inte regnat så mycket idag, men det har blåst och stänkt nästan hela dagen. Åke, som är en tuffing, har hållit på med vedklyvning medan, jag som inte är av lika segt virke, har hållit mig inomhus. Jag började med att göra bokföringen för april månad klar och sedan har jag varit ute på vinden och röjt lite och damsugit upp en massa döda flugor och spindelväv. Jag känner alltid att jag måste ha ordning när vi åker bort. Någonstans läste jag om en tjej som pratade om dödsstädning och lite åt det hållet är det nog. Ifall jag inte skulle komma hem igen, vill jag att det ska se någorlunda hyfsat ut. Det kanske är fånigt att tänka så, men så är det i alla fall.

På tal om vår resa till Sicilien, så har det varit ett fasligt planerande och dividerande om hur vi skulle ta oss till och ifrån Arlanda. Åke säger alltid så bestämt att han vill åka båt, så då skulle vi göra det. Men så fick jag se att det fanns ett flyg som passade ganska bra att åka hem med från Arlanda när vi kommer tillbaka och det tyckte Åke också lät bra, för då kommer vi hem redan vid åtta-tiden på kvällen, istället för mitt i natten, så då bestämde vi oss för att vi skulle boka in det. Upp skulle vi åka båt, men jag avvaktade lite med att boka in båtresan och tur var det, för igår morse hade Åke bestämt sig för att vi skulle flyga upp också. Det är ju ganska jobbigt att åka båt och sedan med buss till Cityterminalen och så buss därifrån till Arlanda. Tidigast vid 22.30 tiden skulle vi vara där i så fall. Jag lyckades få tag i flygbiletter till hyfsat pris och bokade in det, så nu blir det flyg båda vägarna plus en övernattning på Rest & Fly.

Övernattning åker vi nästan alltid på för flygens avgångs- och ankomsttiderna tar ingen hänsyn till oss som kommer från Gotland. Den här gången stänger incheckningen redan 04.55. Det är bara att vara tacksam för att vi kommer tillbaka i rimlig tid, så att vi kan ta oss vidare hem samma dag. Jag fick tag i billiga Sicilienbiljetter, men anslutningsflyg båda vägarna och övernattningen kostar nästan lika mycket. Det är dyrt att bo på den här ön, när man ska ut och röra på sig, åtminstone om man vill göra det bekvämt för sig och inte ta båten och diverse bussresor.

Nu ska det bara planeras in hur vi ska ta oss till och ifrån Visby!!
Tisdagen den 5 maj 2009 | 09:20 | blåsigt 7°

Tisdagstema - Flytta

Idag är det en mulen och blåsig dag och det lär ska bli regn lite längre fram på dagen. Om man läser i allnakku verkar det som om det vore lämpligt att ut och stängsla, för idag är det Töininggdagen, men det får nog vara för vår del. Vi ska till en början med åka på Klinte och handla. Jag ska köpa penséer, som jag ska plantera på gravarna och det är bäst att passa på innan regnet börjar.

Och så är det ju det där med Tisdagstemat, så här lyder dagens uppmaning:

Veckans tema är ett förslag från Bertil som kom med det utmärkta förslaget flytta. Ska bli roligt att se vilka roliga tolkningar ni kan göra av det. Fram med kameran!

Här flyttas det!

Fler som är med i Tisdagstema hittar du här idag.
Måndagen den 4 maj 2009 | 09:45 |

Tre i veckan - Övernaturligt

I morse fick vi en liten skvätt regn, men nu börjar det klarna upp och solen tittar fram, 7° har vi just nu. I allnakku står det att det är Sveinblåmdagen och med det menas att vi ska fira att maskrosorna börjar lysa som gula solar i gräsmattan.

Nu till Tre i veckan:

Vecka 19 är temat Övernaturligt och här följer frågorna från Maria:

1. Tror du på övernaturliga ting?
2. Är du vidskeplig?
3. Har du upplevt något paranormalt?

Mina svar: (som tyvärr är rätt tråkiga)

1. Nej.
2. Nej.
3. Nej.

Fler som är med och svarar på de här frågorna hittar du hos Maria.
Söndagen den 3 maj 2009 | 09:35 | 11°

Veckans Fototriss - Så här är det hos mig idag, del 3

Solen skiner lite blekt idag också och vi har en 10-12° just nu. I allnakku kan man läsa att det är Gladränggis dag och det gäller nog att passa på att utnyttja gladränggi idag, för till kvällen ska det bli regn och sedan väntar en period med svalare och molnigare väder.

Idag är det ju Fototriss igen och dagens uppgift lyder:

Det är vår och därmed dags för ett tema som återkommer varje årstid här i Fototriss - ni ska dokumentera hur det ser ut hos er just nu. Det ska bli extra kul att se alla era bilder nu, för det ju verkligen skilja mycket i hur långt våren har kommit i vårt avlånga land. På vissa håll är det nästan sommar och på andra håll ligger snön fortfarande djup... Och ni trissdeltagare som bor i andra länder - har ni vår hos er?

Veckans tema
Temat som gäller fram till nästa söndag är SÅ HÄR SER DET DÄR JAG ÄR IDAG. Den här veckan får du alltså inte inte använda arkivbilder, utan nu är det endast nytagna foton som gäller. Så ta med kameran utomhus och fotografera!

Här kommer mina alldeles nytagna bilder och jag använder samma motiv som de förra gångerna.


Så här ser det ut där jag är idag, del 2

Så här ser det ut där jag är idag, del 1

Fler som är med i Veckans Fototriss hittar du här idag.
Lördagen den 2 maj 2009 | 19:15 | 16°

Mannekänguppvisning

Idag har SPF, pensionärsföreningen där vi är med Åke och jag, haft en mannekänguppvisning. Åke hade inte lust att följa med så jag fick gå ensam. Han föredrog att vara hemma och klippa gräset i "täppan" bakom ladugården.

Det var en trevlig eftermiddag tillsammans med gamla bekanta och mannekängerna visade kläder från Westbergs Beklädnadsaffär, en gammal anrik affär i Klintehamn, som säljer dam och herrkonfektion. Mannekängerna var sex pensionärer och de visade tre-fyra omgångar kläder vardera och det gjorde de med den äran. Här är hela gänget samlat.

Det är en duktig musiker som är med i pensionärsföreningen, Erling Lindvall, och han underhöll med pianospel mellan numren.

Efter visningen fick vi kaffe, vi kunde få ta oss en närmare titt på alla kläderna och så var det den vanliga lottförsäljningen. Jag köpte sex lotter och vann på tre av dem, så det kan man väl nästan kalla för maximal utdelning. 2 paket kaffe och en rabarberpaj hade jag med mig hem efter den här eftermiddagen, som avslutades som vanligt med att vi gemensamt sjöng Gotlandssången. Jag upptäckte att jag inte kan texten till den riktigt, så den måste jag öva på.

Gotland fosterö i Norden gamla bygd du är oss kär. Är vår vän om än på jorden, vikinglynnet vida bär. Nordrets raukar, stup och hällar, Sudrets väna lövskogsprakt. Havets glans i sommarkvällar, vinterstormars vilda makt. All den kärlek dU är vorden, Gotland väna fosterö.

Gotland sagans ö i havet, fri Du växte fri och stark. Aldrig losse vi på kravet; frie trampa fädrens mark. Nordbor helt till liv och kynne, Gutar först som sist ändå, vi som ärvde fädrens lynne, fädrens hjärtelag också, vi Din fana trohet svära. Hell vår hembygd, Gutars ö.
Lördagen den 2 maj 2009 | 09:27 | 11°, kall natt -2,2°

Förstamajutflykt till Sudret

Inatt har det varit riktigt kallt igen, det var alldeles vitt av frost i morse, -2,2° stod termometern på, men solen skiner, så det lär nog snabbt bli varmare. Enligt allnakku är det Klukkhynus dag och i dagens Gotlands Allehanda kan man läsa ett kåseri med rubriken Klukkhynus dag får oss att minnas hur det var.

Igår kom Bosse och Carina och hämtade oss vid 11.30-tiden. Planen var att vi skulle åka ut till Hoburgen för att titta efter våradonis och så äta lunch på Majstregården. Och våradonis var det fullt av! Jag tror aldrig att jag har sett dem blomma så rikligt och vackert.

Tynnen, som vi kallar slånet för på Gotland, hade också börjat blomma.

Medan jag fotograferade blommorna stod Åke och Bosse och studerade en skylt som berättade om en forntida grav där på stranden.

Det var massor av bilar på väg ner mot Hoburgen och framför oss på vägen, mellan ett par bilar, skymtade vi ett litet fordon som vi inte riktigt kunde komma på vad det var, men i en kurva fick vi se att det var en lite trehjulig bil. Och när vi kom fram till Majstregården stod den parkerad där.

Och en rad imponerande vackra motorcyklar också.

Vi började misströsta om möjligheten att få någon mat, men just när vi kom in i restaurangen reste man sig vid ett bord och då var jag snabbt där och tog det. Det tog lite tid att få in maten, men vi satt bra och det gick ingen som helst nöd på oss. Det fanns ett bra salladsbord, så vi stillade den värsta hungern med bröd och sallad. Sedan fick vi in maten och det smakade jättebra och när vi ätit färdigt gick vi till glasskiosken och köpte oss varsin mjukglass som efterrätt.

Sedan började vi vända hemåt och Bosse körde minsann inte raka spåret precis. Vi hamnade i Lojsta och i Russparken fick vi faktiskt syn på russen. Jag har varit där och kört så många gånger för att försöka se dem utan att lyckas. Nu hade de tydligen just blivit utfordrade för hela flocken var samlad och stod och mumsade hö. Bosse räknade russen och sa att det var ca 35 stycken. Ännu fanns det inga föl, men en del var väldigt runda om magarna, så de kommer nog senare.

Vi var hemma igen vid 16.30-tiden efter en härlig dag, speciellt uppskattad av mig, som slapp köra.

Tack Bosse o Carina!
Fredagen den 1 maj 2009 | 09:35 | 11°

Valborgsmässoafton på "Varvet"

En riktigt kylslagen morgon har det varit idag. Vi hade -1° när det var som kallast, men nu stiger temperaturen snabbt för det är soligt och fint. I allnakku står det att det är Kaipkålns dag, och kajpen växer som bäst nu, så vi ska passa på att plocka en omgång till. Kajpsoppa är gott!

Igår hade vi en härlig kväll på Warfsholmen. Vi var först i restaurangen och åt sjörövarsoppa, en fisksoppa, som mer var som en fiskgryta, med massor av olika sorters grönsaker och fisk, gudomligt god var den och ett hembakat ljummet bröd fick vi till.

Elden skulle tändas klockan 20.30, så vi satt kvar tills det var dags, för det var blåsigt och kallt, men soligt. När vi kom ut var det en otroligt vacker solnedgång. Massor av folk hade samlats för att vara med om firandet. Jag tror aldrig att jag har sett så mycket folk vid en maield förut. Från restaurangen hade vi sett en jämn ström av människor på Warfsholmsbron på väg ut till "Varvet", så vi förstod att det skulle bli en stor uppslutning.

Åke står och värmer sig vid elden.

Nu var det dags för talet till våren.

Clary Winberg, som höll talet, började med att tala om elden och dess betydelse för oss människor.

Någon manskör som sjöng vårsånger var det inte, men tre duktig tjejer som underhöll och ledde allsång och det gick precis lika bra.

Idag ska vi åka ut på "Sudret" tillsammans med Bosse (äldste sonen) och hans Carina, för vi vill se om det finns några våradonis ännu. Det är tradition att göra det så här i månadsskiftet april/maj. Förra året var vi där den 27 april och då fanns det gott om dem. En titt på Hoburgsgubben ska vi också ta oss och så blir det lunch på Majstregården.

V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Maj 2009


A R K I V 2009

Google