Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Februari 2008        Mars 2008         Dagbok April 2008 »


Vårvindar friska....

Måndag 31 mars 2008 | 15:30 | 13 grader, men hemskt blåsigt.

Idag har det varit riktigt vårväder, men förfärligt blåsigt. Jag har stått ute planterat om alla mina pelargonsticklingar, men jag fick flytta bordet till läsidan av huset för jag orkade inte stå mitt i värsta blåsten. Nu har jag placerat alla krukorna på underbevattningsbricka vid ett söderfönster där det inte är något värmeelement, så nu kommer de säkert att växa och trivas. Det fungerade jättebra så förra våren i alla fall. Sedan fortsatte jag ute och räfsade upp lite kvistar och grenar och klippte ner isopen. Nästa projekt är att tujan ska beskäras, men det får vara till en dag när det blåser mindre och då måste jag nog ha hjälp av Åke.

Rensat upp i bokhyllorna gjorde jag också på förmiddagen och jag tänker ta med mig ett par kassar med gamla böcker till Kupan nästa gång jag ska dit. Det börjar bli fullt i hyllorna och böcker som man aldrig tittar i är det ingen större idé att ha stående där. En hel kasse gamla "När Var Hur", som nog ingen tittat i sedan de köptes tillhör det som jag rensat ut. Jag har försökt någon gång att leta fram information i dem, men aldrig lyckats hitta det jag sökt, så sedan har de bara blivit stående. Men man vet aldrig, det är kanske någon annan som vill ha dem. Det verkar finnas folk som samlar på allting.

Åke har bytt däck på bilen idag, så nu får vi hålla oss hemma om det blir halt, eller köra väldigt försiktigt i alla fall. Nu är han han gått ner i skogen en vända, men kommer nog hem snart för det börjar bli kaffedags.

Jag såg på min bredbandsleverantör Ephone's hemsida, att man nu kunde uppgradera sin hastighet eftersom de byggt ut kapaciteten vid stationen i Klintehamn, så glad i hågen skulle jag boka en uppgradering. Men så jämförde jag med Telia och såg att där kostade upp till 8MB bara 279:- och hos Ephone skulle det kosta 319:-. För 2MB, som jag har nu, betalar jag 299:-. Då mailade jag till Ephone och frågade varför de ska ha så mycket mer än Telia och idag ringde de och sa att de skulle uppgradera mig till 8MB och att jag skulle få det för 299:-. Det var väl trevligt av dem, jag hade inte hotat med att byta leverantör eller något sådant, utan undrade bara över prisskillnaden. Det lönar sig att jämföra och ifrågasätta det är tydligt. Nu får man köra bredbandskollen och se när den där uppgraderingen träder ikraft.


Ska vi surfa i skogen?

Söndag 30 mars 2008 | 16:30 | blåsigt, 11 grader

Jag läste med förvåning en artikel i DN idag med rubriken På nätet utan en tråd. Artikeln handlar om att "allt fler prylar, inte bara bärbara datorer, utrustas med mottagare för wifi-uppkoppling. Och en ny sändare ger nätverken enorm räckvidd". Och det är väl ingenting ont i det. Utvecklingen går framåt och det är väl bara att försöka hänga med, men däremot reagerar jag för att man påstår att den här nya möjligheten skulle lämpa sig för till exempel älgjägarna. "Älgjägaren på sitt pass kan fördriva tiden genom att ladda ner ny musik på sin mp3-spelare, titta på Youtube-video eller surfa".


Foto Malene Thyssen

Inte går man väl i skogen för att sitta och surfa? En älgjägare är i skogen för att njuta av naturen och stillheten, att sitta och lyssna på hundarna som driver och vara uppmärksam på om drevet närmar. Och naturligtvis för möjligheten att få skjuta en eller annan älg. Inte nog med att man ska vara ständigt tillgänglig via mobilen, ska nu datorn med ut i skogen också? Undra på att folk blir utbrända! Vi måste tillåta oss att njuta lite av stillhet och ro. Livet måste inte gå på högvarv hela tiden!

Det var nog inte helt fel, när man förr i tiden ansåg att man skulle helga vilodagen. Söndagen var/är till för återhämtning och vila, men idag är det inte många som tänker på det. Man stressar omkring mer, eller i all fall lika mycket, på söndagarna som alla andra dagar. Jag tror att vi måste tänka om. Allt fler drabbas av utmattningsdepressioner och det måste bero på att något är fel i vårt sätt att leva.

Har vi föregått med gott exempel idag?

Jag tycker faktiskt det. I morse var det omställning av klockorna och där rök plötsligt en timme. Vädret har varit skönt, fast lite för blåsigt i min smak, men en stund ute i solen blev det på förmiddagen och efter lunch gick jag en promenad. Det var riktigt skönt och jag ackompanjerades av härlig lärksång där jag gick i Värsendekvior. Sedan har vi varit och uppvaktat sonhustrun, Carina, som fyllt år och fick en trevlig stund hos henne och Bosse och gott kaffe med tårta.

Nu håller Åke på att samla ihop kassarna med tidningar och säcken med kattmatsburkar för imorgon kommer återvinningsbilen och de är här redan vid 6.30-tiden. Det är ett pyssel med den här sopsorteringen.


Slapp lördag

Lördag 29 mars 2008 | 19:15 | blåsigt, 5 grader

Är missnöjd med: vädret. Jag väntar och väntar på vårvärmen.

Är tacksam för: att min skadade tand håller sig lugn.

Är nöjd med: att Tina och Tobias vann gårkvällens Let's Dance.

Vädret idag: halvklart, 7-8 grader, hemskt blåsig och en skvätt regn på eftermiddagen.

Gjort idag: inte speciellt många knop.

Fotat idag: kameran har varit igång hela dagen för det har varit Efit


Lärkorna drillar igen

Fredag 28 mars 2008 | 14:30 | blåsigt, 6 grader

Jag vet inte om det beror på att kylan gett med sig lite men i förmiddags, när jag var ute på gården och ruskade mattor, ryttlade två lärkor högt uppe i skyn ovanför vår gård och de drillade helt underbart. Gårdagens oro för att de frusit ihjäl eller gett sig iväg igen, var tydligen helt obefogad.

Idag har jag fredagsstädat och plockat undan påskpyntet. Det har varit ganska vackert väder, så jag passade på att vädra sängkläder och mattor. Katterna börjar fälla och jag har katthår överallt. Det hjälper inte att dammsuga och städa. Svarten ligger i en av fåtöljerna och där har jag lagt en frottéhandduk och den blir svart av katthår på bara ett par dagar. Grållen ligger i en skinnfåtölj, så där kan man lätt dammsuga eller torka av håren. Jag är ju lite allergisk och borde inte ha katterna inne, men de är ju så mysiga.

Nu har vi varit en sväng till Sanda, till Stenhuse gård och köpt ägg och potatis. Det är så trevligt att åka dit och handla direkt i deras gårdsbutik. Sedan blev det en vända in på ICA också. Alla livsmedelspriser stiger nu, det märks faktiskt. Idag var det kattmaten som blivit 80 öre dyrare per burk.

Ikväll blir det riktig kanalkrock mellan "Så ska det låta" och "Let's Dance". Tur att vi har två TV-apparater för jag vill absolut se på "Let's Dance" och jag vet att Åke vill se "Så ska det låta", så vi får tillbringa fredagskvällen på varsitt våningsplan. Innan dess ska vi förhoppningsvis äta en god fredagsmiddag, som jag hade tänkt mig ska bestå av kasslergratäng med broccoli och bearnaisesås och till det ett glas vin.

Ha en trevlig fredagskväll och rösta nu på Tina!


Snittade levande kviga

Torsdag 27 mars 2008 | 16:00 | 3 grader

I Expressen kan man idag läsa en förfärlig historia om en veterinär som definitivt bör få ett kraftigt straff för det lidande han orsakat en kalvande kviga. När man har arbetat så mycket med djur som vi gjort och varit med om så många kalvningar där det oftast gått bra, men där vi ibland blivit i behov av veternärhjälp, då får man verkligen vara tacksam över att man inte råkat ut för en så oskicklig veterinär som denna. Hur kan man snitta ett levande djur? Den här mannen borde få ett kännbart straff och aldrig mer få tjänstgöra som veterinär! Jag blir verkligen upprörd när jag läser sådant.

Idag har det varit ett strålande solsken hela dagen, men ganska kyligt i vinden. På förmiddagen tog jag vara på tvätt och sedan satt jag ute i solen en stund. På eftermiddagen tog jag mig en skön promenad och såg faktiskt de första vitsipporna för i år. Men det är väldigt vad vintrigt det är nu jämfört med före påsk. Då var det så mycket fågelkvitter med drillande lärkor, talgoxar och blåmesar, bofinkar och flöjtande koltrastar. Nu är det alldeles tyst igen. De enda som hörs är talgoxarna och blåmesarna. Jag undrar vad som har hänt med alla lärkorna, har de flyttat eller har de gått under i kylan? På vägarna är det ingen snö, men i skogen och på åkrarna ligger det ännu ett lätt snötäcke. Nu vill vi ha lite värme!!

När jag just kommit hem, kom en granne in på besök och då satte jag på kaffepannan och så satt vi ute i solskenet och drack eftermiddagskaffe.

Igår fick Åke besvär med sin motorsåg, så då var vi en vända till Hemse för att lämna in den på reparation. Åke trodde givetvis att han skulle få med den hem igen, men det gick inte alls, för det var ett specialverktyg som skulle till för att åtgärda den trilskande sågen och det hade de inte hemma, så det var bara att åka hem igen. Så nu blir det en ny Hemsefärd om någon dag.


Tisdagstema - Minne

Onsdag 26 mars 2008 | 21:50 | 2 grader

Veckans tisdagstema är försenat, men här kommer det i alla fall.

Det här är en målning av vår kände gotländske konstnär Erik Olsson och den föreställer hur Klintehamn med Donnerska Huset och hamnen såg ut på 1800-talet. Bilden är ett minne för mig eftersom vi bodde i Donnerska Huset när jag var liten. Jag blev så glad när jag hittade den här målningen och nu har jag den även som skrivbordsunderlägg, så jag ser den varje dag.

Huset vi bodde i är det stora huset till höger med tegeltak och vi bodde i den längan som går vertikalt och nedan för den längan ser man en liten låg byggnad, det var utedasset. Det var tider det!

Idag finns den delen som går horisontellt, med porten och ett mindre hus till vänster om den, fortfarande kvar och där har vi bland annat vårt bibliotek. Längan där vi bodde är riven och där är byggt ett nytt hus i samma stil.


Ordlös onsdag

Onsdag 26 mars 2008 | 12:40 | 2 grader och rätt blåsigt.


Fler ordlösa bilder hittar du hos Nejma i Marocko.


Barfattigdom

Tisdag 25 mars 2008 | 22:25 | -3 grader.


Med illa dold förtjusning hittade jag den här inledningen till en artikel i Expressen.

Visst är det ett elände att vi ska vara så fattiga på barer i det här landet!

Nej, det här handlar naturligtvis inte om barer, och det är egentligen ingenting att skoja om, men lite olyckligt har man tappat en bokstav i ingressen. Det handlar om att ca 242 000 barn i Sverige lever under fattigdomsgränsen.

Idag hände en sak som jag väntat på länge, en av mina amalgamlagningar pajade. Eller rättare sagt, det var en bit av en lagad tand som lossnade. Jag störtade mig omgående till telefonen - Min tandläkare hade påskledigt till den 8/4 - Jag försökte med folktandvården här i Klintehamn, men de hade ingen tid förrän en bit in i nästa vecka. Nu får jag se om resten av tanden håller, så att jag klarar mig till den 8 april, annars får jag väl gå till tandakuten. Så himla försmädligt!! Jag vill inte gå till tandläkaren. Det gör ont både i mig och i plånboken. Dessutom startar en ny tandvårdsreform den 1 juli och jag hade tänkt att jag skulle klara mig tills dess med årets tandläkarbesök, men det går inte alltid som man tänkt.

Nu väntar sängen. Godnatt, godnatt!


Framtidsvisioner

Tisdag 25 mars 2008 | 10:25 | 2 grader.


Det är roligt när man får läsa om gotlänningar med framtidsvisioner. I Gotlandska.se kan man idag läsa om att Gotländsk tryffel är på väg till Japan. I veckan åker fyra gotlänningar till Tokyo för att undersöka vilka förädlade tryffelprodukter som kan passa den japanska marknaden. Tryffel, kallat det svarta guldet, växer vilt på Gotland och odlas också med stor framgång. Jag har skrivit om tryffel tidigare, här kan du läsa vad jag skrev den gången.

Vi har gotländska vinodlare också och på gotlandsradion hörde jag idag att de är bekymrade över den här plötsliga kylan. Vinstockarna hade börjat knoppas när kylan kom och nu har knopparna frusit. Blomningen kommer därför att bli försenad, vilket medför att mognaden av druvorna fördröjs. Risken är därför stor för att det blir dålig kvalité på årets vin.

Idag ser det inte ut som om det blir något tisdagstema så kameran får vila. Jag ska köra några tvättmaskiner och Åke är i skogen för att se om det finns några fler vindfällen att ta hand om. Solen skiner så vackert och snön smälter undan, men ännu är det ett ordentligt snötäcke på gräsmattorna.

Fortsätter det fina vädret ska jag nog ta en promenad idag också, men det får vara till i eftermiddag. Jag vill inte gå bort när Åke är i skogen ifall han skulle ringa. Det är den säkerhet han har när han är ensam i skogen, att han kan ringa om om han behöver hjälp på något sätt.

Till eftermiddagen får man inte glömma att det ska gräddas våfflor, för det är Marie Bebådelsedag idag och då bjuder traditionen att man ska äta våfflor. Våfflor med grädde och en god sylt till det är verkligen gott!


Korrekturläsning

Annandag Påsk 24 mars 2008 | 17:25 | 0 grader.


Jag fattar inte hur det kan vara att jag inte kan skriva rätt? Jag är hyfsad på stavning och är rätt haj på att skriva maskin, men det händer att jag tappar en bokstav hit och dit. Jag skriver i anteckningar, så där finns inget rättstavningsprogram att förlita sig på. Därför läser jag väldigt noga igenom det jag har skrivit och sedan testar jag det på skärmen innan jag laddar upp texten.

Efter att jag uppdaterat sidan läser jag igenom texten en gång till och då ser jag oftast om det är något fel, som behöver rättas till. För säkerhet skull testkör jag sedan texten i ett rättstavningsprogram, men ändå händer det att jag inte upptäcker en miss förrän efter flera dagar. Det är på så sätt det kan stå Hu istället för Hur och rubiker istället för rubriker. Det är svårt att se sina egna fel, för man vet ju vad det ska stå och läser det som man vill se.

Jag vet att det finns en del läsare som tror att man bara är nonchalant och slarvig när det blir fel, men så är inte fallet! Jag får väl trösta mig med att det finns större skribenter än jag som gör missar och de skriver för en bra mycket större läsekrets. Korrekturläsare existerar väl knappast längre på tidningarna och i en del artiklar kan det både var felstavningar och felsyftningar, som gör att innebörden av det skrivna blir helt annat än vad man tänkt sig.

Det blev en skön promenad i eftermiddag och efter kaffet har vi suttit och sett "Lillbabs i 50 år". Nu ska jag duka fram de sista resterna från påskaftonssupén och ikväll väntar en ny Wallanderfilm. Det blir inget gnäll över TV-utbudet idag inte!


Hur länge ska Andra Avenyn hålla på?

Annandag Påsk 24 mars 2008 | 11:25 | 2 grader varmt, men hemskt blåsigt.


Igår kväll öppnade jag med förväntning TV-tidningen för att se vad det skulle bjudas på för trevliga progam på påskdagen och jag blev verkligen besviken. Inte ett dugg att se! Kunde man inte ansträngt sig lite och åtminstone lagt in en trevlig film på påskdagen! Jag tycker att vi som inte gillar sport och bingolotto är lite styvmoderligt behandlade!

Och hur länge ska den totalt värdelösa serien "Andra Avenyn" få ta upp programtid? Jag bara undrar? Jag ber om ursäkt till er som gillar programmet, för ni måste ju vara några stycken i alla fall, eftersom man inte lagt ner det ännu, men jag tycker att det är med det sämsta TV har producerat på länge.

Nej, det blev inget TV-tittande för oss. Efter nyheterna och lite zappande gick vi och la oss och läste istället. Fast det blev inte så stor stund för ögonlocken ramlade bara ihop och jag fick läsa om och läsa om, så det blev tidigt sömn. Jag sov jättegott och vaknade först vid 7.30-tiden. Då hade Åke varit uppe länge och var i full färd med att ta ut traktorn för att köra in en pall ved. Han ville passa på med det ännu är fruset i marken. För det har varit kallt inatt också. -5 grader hade vi i morse, men nu har vädret svängt om och det är milt och blåsigt.

Idag händer inte något särskilt. Om inte vädret blir sämre ska jag nog försöka att komma ut och röra på mig lite. Den där stegräknaren ligger och blänger på mig och ger mig dåligt samvete!

Igår fick vi besök av Sofia med man och hundar. De har varit här och hälsat på oss en gång förut och det var så trevligt att få träffa dem igen. Eftersom matte och husse inte vill vara med på bild, så det blir Sören och Lucaz som får representera familjen. Det är två mycket charmerande hundar och Sören är jag alldels speciellt förtjust i.

Sören

Lucaz

Ha en god fortsättning på annandagen!


Skrämmande rubriker

Påskdagen 23 mars 2008 | 12:45 | -2 grader


När man läser alla rubriker över våldsbrott begångna under helgen, kan man verkligen bli rädd! Hur håller vårt samhälle på att utvecklas. Det verkar som om väldigt många inte har någon som helst förmåga till empati och ett människoliv mer eller mindre verkar inte spela någon större roll.

Och sätten att tillskansa sig medel får alltmer sofistikerade former, från pishing och skimming och nu senast hypnos. I Italien använder en rånare sig av just hypnos för att dupera butikskassörskor till att ge dem pengar. Eller är det bara ett sätt för honom och kassörskorna att samarbeta? Kan man verkligen fastställa om någon utfört en handling under hypnos?

Jag är så tacksam och glad över att få ha firat påskafton hemma i lugn och ro. Enligt Helagotland.se har det varit en stökig påskhelg på Gotland.

Jag är så tacksam och glad över att mina barn är vuxna och att de aldrig orsakat oss några bekymmer. Att vi sluppit uppleva det som föräldrarna till den 41-åring, som arresterats i USA för att han rest dit för att ha sex med en 14-åring, nu går igenom. Mannen riskerar ett hårt straff på mellan 10 års fängelse och livstid.

Jag är så tacksam och glad över att vi får äta oss mätta varje dag, att det enda bekymret man har är vad man ska äta. Det finns de som har betydligt större problem när det gäller sin försörjning.

Jag är lite missnöjd med påskvädret, men det får man väl stå ut med. Det kan ju inte bli så långvarig vinter nu i alla fall.

Koltrasten har ingen lust att sjunga för oss nu, där han sitter och kurar i kölden.

Det här vackra påskriset fick jag se idag utanför ICA i Klintehamn.

Ha en god fortsättning på påskhelgen!


Glad Påsk - Buona Pasqua

Påskafton 22 mars 2008 | 09:10 | blåsigt, 0 graderNu dj-lar ska vi ha höns!

Långfredag 21 mars 2008 | 10:10 | blåsigt, 0 grader

En ganska grå och trist morgon, men det är väl så det ska vara på långfredagen. När jag var barn, var långfredagen en osedvanligt tråkig dag, som bara innebar en lång och seg väntan på att det skulle bli påskafton. Vi fick inte gå ut och leka, i radion spelades bara psalmer och klassisk sorgemusik och allting var stängt. Man fick inte ens handarbeta (vilket egentligen gällde för söndagar också) eller spela kort. Allt roligt och trevligt var förbjudet. Annat är det idag! Nu är det inga begränsningar alls utan livet därute rullar på precis som vanligt.

Nu när påskafton närmar sig tänkte jag berätta en liten gullig och sann barnhistoria. Jag har nog haft med den någon påsk förut, men förhoppningsvis har inte du hört den.

När vår yngste son var liten hade jag en liten grannkille som dagbarn. Han var ett par år yngre än vår son, men de fungerade jättebra ihop och hade mycket skoj sig för. Till historien hör att vi på den tiden hade höns. Inte i någon större skala, de var väl ett 100-tal och barnen brukade vara med ute i hönshuset och plocka ägg och sedan hjälpa till med att göra rent dem och packa dem i äggfacken.

Till påsken hade vi som tradition att lägga ut godisägg i ett av redena hönshuset. Till barnen sa vi att det var tuppen som värpte och att han bara orkade göra det en gång om året. Småbarnen gick på det till en början och det var väldigt populärt. Den första påsken som mitt dagbarn var här, lade jag naturligtvis ut ett ägg till honom också. Och när han hade kommit på morgonen sa jag till Krister och honom, att de skulle gå ut i hönshuset och se om tuppen värpt. Vår son visste nog redan då att det bara var skoj, men den lille grannkillen var enormt imponerad av vad tuppen åstadkommit.

Med påskägget i en påse gick han hem till sina föräldrar och berättade upphetsad vad som hänt, slog näven i bordet och sa: "Nu djävlar ska vi ha höns!".

De skaffade några höns senare, men om anledningen till det var att de skulle se om tupparna kunde värpa känner jag inte till.


Sparkad för smutsigt hem

Skärtorsdag 20 mars 2008 | 16:10 | 1 grad

Har du sett TV4:s program om städning, "Rent Hus"? Jag såg det första, men har sedan valt bort det. Jag fattar inte hur i all världen folk kan ställa upp på att visa upp hur skitigt och rörigt de har det. Levde jag under sådana förhållanden skulle väl inga pengar i världen få mig att visa upp eländet för hela svenska folket, med de så kallade städexperterna rynkande på näsan och rotande i allt. De här människorna som ställer upp på något sådant måtte få väldigt bra betalt!

Nu har en av deltagarna fått sparken från sitt jobb på grund av det här programmet och jag förstår hennes arbetsgivare mer än väl. Inte skulle jag vilja ha någon anställd som för det första lever under så erbarmeliga förhållanden och sedan dessutom har den dåliga smaken att visa upp det i TV.

Snöbyarna har minskat i omfattning och efter vår shoppingvända till Klinte har jag faktiskt suttit ute i solskenet, väl påklädd och löst korsord. Avfärden till Blåkulla blev därför lite uppskjuten, men nu åker vi.


Vårdagjämning

Skärtorsdag 20 mars 2008 | 10:20 | -1 grad (-5 imorse)

Jag vaknade tidigt för det var ett strålande solsken och klarblå himmel, träden var vita av rimfrost och det hade kommit en hel del snö under natten. Det är upp- och nervända världen just nu. Ingen vinter på hela vintern, men nu när vi har passerat gränsen för vår blir det riktigt vintrigt. Jag läste i GA att den här snön som kommer nu på Gotland kallas bläcksnöi. Snö efter det att staren visat sig och innan Gertrudsdagen räknas som staräurar och av dem ska det vara 7 st. Tofsvipan kallas för bläcke på gotländska och snö som kommer efter det att tofsvipan anlänt kallas alltså bläcksnöi. Just nu får tofsvipan nog en hel del snö på sig för här kommer det en riktigt tät snöby just nu, som innan jag hann skriva meningen färdig byttes ut mot solsken.

Jag undrar om jag hörde rätt igår? På gotlandsradion var det en kalenderbitare som påstod att det är 152 år tills påsken blir lika tidig som i år. Är det så, upplever vi ju verkligen något riktigt unikt! Hoppas att jag hörde rätt.

Planerna inför dagen innehåller en vända på Klinte där jag ska försöka slå mig fram i någon av butikerna. Det lär nog vara en hel del folk i farten idag. Dammsugit av har jag gjort nu på morgonen och Åke har kört in en pall ved. Det går ju åt en hel del av den varan nu när det blev så kallt. Skulle vädret tillåta så kanske det blir en promenad i eftermiddag. Annars är vi redo för avfärd till Blåkulla nu, Svarten och jag.


Ordlös dymmelonsdag

Onsdag 19 mars 2008 | 08:50 | 0 grader (-3 imorse)

08:00

08:10

08:40


TV-avgift för datorn

Tisdag 18 mars 2008 | 17:50 | 2 grader

Ska alla vi som har dator betala TV-avgift för datorn? Det tycker Eva Hamilton enligt en artikel i Expressen. Eftersom man ha planer på att lägga ut hela kanalutbudet på nätet, så anser hon att de som har en dator med internetuppkoppling ska betala TV-avgift om inte hushållet har en TV som de redan betalar för. Men för att man har en dator med internetuppkoppling är det ju inte säkert att man kan se på TV den vägen. Har man ett smalt bredband eller bara telefonmodem blir kvalitén på mottagning så dålig så att det blir helt oanvändbart.

Själv har jag varit i kontakt med SVT angående de program som finns att titta på via SVTPlay och beklagat mig över att de är mörka och svåra att se. Jag har bett om råd om hur jag eventuellt ska kunna ställa in min datorskärm för att få bättre bild, men får då som svar att programmen är gjorda för TV och att man aldrig kan förvänta sig samma kvalité när man ser via datorn. Ska då de som avstår från att ha TV betala för en undermåligt produkt, som de dessutom inte vill ha? Har man valt att inte ha TV har man gjort ett aktivt val och det finns ju ingenting som säger att man kommer att titta på några TV-program via datorn.

Ett alternativ som enligt mitt förmenande är mycket bättre, är att avgiftsbelägga utbudet av TV-program man kan se via datorn. Så fungerar TV4 Anytime där man kan betala för att få se på ett urval av TV-program. Då får de som ser programmen betala för det! Och det är så det ska vara, det är de som använder tjänsten som ska betala för den!

En medieavgift är också ett alternativ som det har talats om förut. Den skulle fungera så att alla medborgare via skattsedeln ska betala en avgift för att man kan höra på radio och se på TV. Vilket sätt man tar emot tjänsterna på ska i så fall inte spela någon roll.


Tisdagstema - Elektrisk

Tisdag 18 mars 2008 | 12:50 | 2 grader

Elektrisk är dagens tema och som av en händelse gick det inte alls bra för mig när jag satte på datorn i morse. Min internetleverantör, Ephone, hade fått strömavbrott i en datorhall och all kommunikation var bruten. Det gick inte ens att komma fram till dem på telefon, men det gick ut meddelanden i gotlandsradion om avbrottet. Felet hade upptäckts vid 6-tiden på morgonen och de hoppades kunna åtgärda det under dagen. De lyckades lösa sina problem och kl 11 var förbindelsen uppe igen.

Den här är ett nödvändigt ont för att alla elektriska grejor i huset ska fungera.


Gertrud kommer med våren

Måndag 17 mars 2008 | 08:15 | 2 grader

Enligt gammal tradition är Gertruddagen, den 17 mars, den första vårdagen på Gotland. Årets första vårdag trilskas lite och det är grått och kallt och i Visby rapporterar gotlandsradion att det är hagelskurar. Mars förnekar sig inte!

Måndagmorgon är det igen och jag känner mig pigg och utvilad. Jag hade lite sömnproblem imorse och gick upp ganska tidigt och nu är det snart dags för frukost och sedan ska jag påskpynta. Dukarna ligger strukna och färdiga, det ska bara dammas innan jag kan lägga på dem. Så ska jag ta in några kvistar forsythia och sätta påskfjädrar i det. Ute kämpar mina nyplanterade penséer i kylan. Jag har också lite vildsinta planer på att sätta påskfjädrar i en buske ute i trädgården, men det hotas med att det ska komma snö till påsk, så det kommer nog bara att se larvigt ut. Få se hur jag gör?

En vända till Klinte måste vi nog också göra idag, för jag måste handla hem grejor så att jag kan baka några kakor till påsken. Vi äter inte så mycket sådant nu, men något vill man ha i burkarna ifall det skulle komma något besök. Sönerna med sambos kommer i alla fall hit på påskafton och det har aviserats besök från en bloggvän från Norrköping också.

Vad hände igår? Söndagen började med sol, så vi tog en tur med bilen på förmiddagen för Åke ville åka söderut och se hur mycket skog som blåst ner efter stormen häromveckan. Vi körde längs Ekstastranden på vägen hem och där är så vackert. Vid Vavle stannade vi och gick ur bilen ett tag och stod och såg ut över havet.

Hemma väntade strömmingen som Åke varit och köpt på morgonen, så det var bara att sätta igång att göra potatismos och steka strömming till lunchen. Det var riktigt gott! När vi ätit funderade jag på att gå ut och sätta mig i solen, men helt plötsligt mulnade det till och solen försvann och det blev ganska gråkallt. Jag satte mig med DN-krysset, men när det var klart tog jag på mig och gick en promenad i alla fall. Man måste ju få ut och röra på sig lite. Min rygg är inte helt bra ännu, men promenera är inga som helst problem. Jag höll värmen trots att det var lite kyligt, men jag ångrade faktiskt att jag inte tagit en mössa på mig.

På kvällen såg vi ett program av Folke Rydén om kvinnorna i Irak. Ett program som verkligen berörde mig djupt. Hur och när ska kvinnorna där få frihet och jämlikhet? Under Saddam Husseins välde hade de ett visst mått av frihet, men efter USA:s invasion och Saddams fall har de religiösa fundamentalisterna tagit över och kvinnornas villkor har avsevärt försämrats. 2003-2007 räknar man med att över 10.000 kvinnor mördats för att de inte uppträder i enlighet med de religösa lagarna. De mördas för att de inte bär slöja, de mördas för att de kör bil, de mördas för att de arbetar utanför hemmet. En kvinna som var tandläkare vågade bara ta emot vänner för behandling. Och skulle någon kalla henne för doktor, så att någon annan hörde det, fruktade hon för sitt liv. Det måste kännas hopplöst att leva under sådana förhållanden.

Jag önskar er en behaglig fortsättning på Stilla Veckan!


Påskfakta

Söndag 16 mars 2008 | 08:55 | -1 grad.(-3 gr i morse)

Dagen har börjat med sol och det ser härligt ut. Åke har varit på Klinte en vända och kom hem med nyfångad strömming som vi ska äta till lunch idag. Sedan blir det en promenad i solskenet.

Så har vi gått in i Stilla veckan, som inleds idag med Palmsöndagen. I fredags, när jag var i Hemse, satt vi och diskuterade benämningen på de olika påskdagarna och vad tisdagen i veckan före påsk kallas, kunde vi inte komma på, så jag har letat på nätet och här är vad jag kommit fram till:

Palmsöndagen är söndagen före påsk, ägnad minnet av Jesu intåg i Jerusalem, då folket hälsade honom med palmkvistar i händerna.

Blå måndagen eller Svarta måndagen kallas så efter en tradition från 1600-talet då kyrkorummet kläddes i blått eller svart.

Vita tisdagen är en gammal benämning på tisdagen i Stilla veckan eftersom det var den sista dagen man fick förtära vitt mjöl och ägg före påskhögtiden.

Dymmelonsdagen har fått sitt namn för att man förr i tiden bytte ut kläpparna i kyrkklockorna mot träpinnar, dymblar för att få en dämpad klang under skärtorsdagen och långfredagens gudstjänster. Jag pratade med Kerstin, som är med oss i Hemse på Kupan. Kerstin har varit klockare i Fröjel och hon berättade att man i Fröjel inte bytte ut kläpparna, utan dämpade klangen genom att vira tygstycken runt dem.

Skärtorsdagen firar vi för att Jesus instiftade nattvarden och den natten firade den judiska påskmåltiden tillsammans med sina lärjungar.

Långfredagen firas i kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata.

Påskafton är i den kristna traditionen en ”tom” dag. Kristus ligger i graven, och lärjungarna sitter inlåsta i rädsla för dem som avrättat honom. Inga gudstjänster firas i kyrkan denna dag. Istället väntar man till påsknatten för att fira Kristi uppståndelse.

Efter påskafton inleds Påskveckan, något som många av oss (inklusive jag själv) tror är veckan före påsk, men så är det inte. Påskveckan inleds med Påskdagen och Annandag Påsk och räknas fram till lördagen som föregår första söndagen efter påsk.

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse, och infaller på söndagen i påskhelgen.

Annandagen Påsk talar om hur den Uppståndne uppenbarar sig för lärjungarna och några av kvinnorna.


Sammanfattning av lördagen

Lördag 15 mars 2008 | 22:55 | -1 grad.


Inledde dagen med en dusch.

Var på kyrkogården på förmiddagen och planterade påskliljor.

Tog en skön promenad med Ludde på eftermiddagen, som gav 7843 steg på min stegräknare. Undrar hur många Ludde gjorde (han har ju 4 ben)?

Gjorde en påsktopp till startsidan.

Jo, ett glas vin blev det till maten ikväll, men det var vitt.

Såg melodifestivalen och tycker att Rätt låt vann.

Nu väntar sängen.


Morgonkonsert

Lördag 15 mars 2008 | 09:10 | med risk för -behov, 4 grader varmt.

När jag öppnade fönstret imorse för att vädra möttes jag av vårens första morgonkonsert av fågelsång och högt uppe i en tall nere i skogsbrynet skymtade en koltrast som flöjtade så underbart. Den hördes ända hem hit! Jag älskar koltrastens sång och tycker nästan att den gör sig bäst i stadsmiljö, när den sitter högst uppe på en skorsten eller taknock och överröstar bruset från biltrafik och annat oväsen.

Ha en trevlig helg!

Och hoppas att du också får höra lite vacker fågelsång! Om inte annat får du nöja dig med den här.


Fredag på Kupan

Fredag 14 mars 2008 | 21:50 | 3-5 grader varmt.

Idag har jag varit på Kupan i Hemse och jobbat. På fredagarna har de öppet från 10 till 15, så det blir nästan heldag. Det var inte så många kunder idag. Det verkar som om det är någons slags mellansäsong just nu. Man är inte sugen på att köpa vinterkläder längre och har inte börjat fundera på våren och sommaren ännu. Jobb fanns det, trots att det inte var så mycket kläder att sortera.

Jag har stått och strukit nästan hela dagen. Kläder som kommer in och är av god kvalité och som vi bedömer att det går att sälja, tvättas om de inte är riktigt fräscha. Så det är alltid en stor korg med kläder som ska strykas, prismärkas och sedan hängas ut i butiken. Vi sorterade bort en del från butiken också. Sådant som hängt länge och inte verkar gå att sälja, packas för vidare transport till katastroflagret i Halmstad. Jag satte på mig stegräknaren när jag åkte hemifrån för att kolla lite hur mycket man rör sig på en sån här dag och när vi slutat stod den på 4700 steg, trots att jag tycker att jag inte gått så hemskt mycket.

När vi hade städat och räknat kassan var klockan nästan halv fyra och då gav jag mig ut på Hemse för lite shopping. Vi är på jakt efter en ny flaggstång, eftersom vår blåste ner i stormen häromveckan, så jag åkte till Lantmännen för att kolla där. Jag fick lite prisuppgifter och information om flaggstängerna som de kunde ordna fram. Nu får vi fundera på hur lång den ska vara innan vi bestämmer oss. En säck jord, 6 krukor med påskliljor, som jag ska plantera på gravarna och några penséer köpte jag i alla fall. Efter en sväng in på ICA och en vända på Systemet för att fylla på vinförrådet inför helgen, så åkte jag hem.

Ikväll har det varit tävlingar för hela slanten, först "Postkodmiljonären", sedan "Så ska det låta" och efter det sista delen av "Let´s Dance". Nu sitter jag och skriver de här raderna medan jag väntar på resultatet av omröstningarna. Det ska bli spännande att se vem som åker ut ikväll. Jag gissar att det blir Karl-Petter och Jeanette.

Nu ska jag ladda upp det här, kolla resultatet av Let´s Dance och sedan väntar sängen.

22:45 Jag gissade fel . Det blev Danny och Malin som åkte ut. Godnatt!


Världsnjurdagen 2008

Torsdag 13 mars 2008 | 08:20 | 3 grader varmt, regnet är på gång.

Jag sitter och lyssnar på Gotlandsradion och där är ett reportage om att det idag är världsnjurdagen. Meningen med den här dagen är att öka medvetenheten om kroniska njursjukdomar och deras starka samband med sjuklighet och dödlighet i hjärtkärlsjukdom.

Man kan hitta det mesta på Youtube!


Utmanad av Bettan

Onsdag 12 mars 2008 | 09:00 | 3 grader varmt.

Genom att adoptera denna droppe och placera den på din hemsida/blogg, så visar du sympati för alla utnyttjade barn som finns på vår jord. Droppen är en symbol för alla tårar som fälls jorden runt av barn som lider i sin ensamhet.
Texten och droppen är kopierad från Bettans blogg.

Hos Bettan upptäckte jag också att hon utmanade mig!
HÄR hittar du utmaningen, som är arkiverad under Personligt.


Gårdagen var förfärligt blåsig. Jag hade bestämt mig för att gå ut på eftermiddagen och försöka få undan grenar och rise efter senaste stormen, men det blev inte så stor stund. Dels gillade inte ryggen idén och när jag hade fått ett ordentligt lass på kärran tog vinden tag i riset och blåste iväg det igen. Nej, jag gick in! På förmiddagen putsade jag av fönsterna i vardagsrummet och satte upp min lilla påskmobil.

Den här påskmobilen med de söta påskkärringarna har vi haft i "all" tid.

Köksfönsterna torkade jag också av och tvättade köksgardinerna och så putsade jag kopparkittlarna. Det måste ju snyggas till lite till påsk. Uteaktiviteterna får vara tills det blir bättre väder.

Idag ska jag fortsätta med påskstädningen. I sovrummet behöver jag få upp lite tjockare gardiner, det börjar bli så ljust på morgnarna. Man får ju sömnproblem! Åke jobbar på vedbacken. Nu håller han på med kapning av grenar.


Gotlandsnytt

I dagens GA läser vi att Modins tar över Packhuskällaren. Marie och Göte Modin som under 15 år drivit Pensionat Warsholmen, bjuder ut det till försäljning och har köpt "Restaurang Packhuskällaren" i Visby. Nu är vi verkligen oroliga för vad som ska hända med pensionatet, som ligger så vackert ute på Warvsholmen.

Här har vi varit och ätit många gånger både på sommaren och till julen.

En artikel om Misshandel på Hassela i Klintehamn väcker också intresse och Hassela i Klintehamn och ungdomsbråken i samhället debatteras livligt på Helagotland.se. Allt bus som händer i Klintehamn är inte Hasselaungdomarna skulden till, men en hel del. Att vi har en gymnasiefriskola med ungdomar från hela Gotland, där många är inackorderade i samhället har säkert också en stor skuld i oroligheterna. Det kan var tufft för tonåringar att klara sig på egen hand utan föräldrarnas dagliga insyn i vad de håller på med.


Tisdagstema - Badrum

Tisdag 11 mars 2008 | 09:20| 5 grader varmt, blåsigt.

Vi har ett litet men funktionellt badrum.

Och ett visst renoveringsbehov föreligger.


Nya vårtecken

Måndag 10 mars 2008 | 14:50 | 9 grader varmt, blåsigt.

En härlig promenad i ett lite blekt solsken tog jag mig efter lunch. Det blåste ganska mycket nere vid stranden, men vad gjorde det? Jag hittade tussilago och jag hörde lärkan för första gången i år.

Jag har i alla fall bildbevis på tussilago

Lärkorna lyckade jag inte fånga på bild. De höll till på en åker längst nere vid stranden och det var nog en 6-8 stycken som svingade sig upp och ner och drillade så underbart. Det ultimata vårtecknet!


Jag har blivit Ni-ad

Måndag 10 mars 2008 | 10:10 | 7 grader varmt, blåsigt.

"Vill ni ha kvittot?" sa den unga expediten till mig. "Nejtack!" sa jag och sedan tänkte jag efter. Vad hade hon sagt egentligen? Ni, varför sa hon det? Du-reformen infördes på 60-talet och den gäller väl fortfarande, eller har jag fel? Jag har sett i DN att frågan debatterats där och tyckt att det var en liten obetydlig bagatell bara. Men det är inte trevligt att bli ni-ad! Man känner sig inte hövligt behandlad utan det där ni-et känns som ett avståndstagande. Dessutom kändes det som att det är för att jag är så gammal, som hon ni-ade mig? Det skulle vara intressant att höra vad andra tycker i den här frågan. Ska vi gå tillbaka till Ni igen?

Jag kan berätta en liten historia som visar hur svårt det kan vara att veta hur man ska bete sig mot äldre. Min mamma, som inte hade körkort, behövde ett legitimationskort och gick till polisstationen i Klintehamn för att få det utfärdat. Polisen i receptionen tittade på henne och bad om legitimation."Det har jag ingen", sa mamma. "Det är därför jag är här, men ni känner väl igen mig." Det här var alltså i Klintehamn, där mamma bott i många år och där hon trodde att alla kände henne. Då vänder sig polismannen till en kollega och frågar:"Känner du igen den här tanten?" Tala om kränkt! Mamma blev först arg och sedan gick hon hem och grät! Jodå, det ordnade sig med legitimationen, men det tog ett bra tag innan mamma kom över chocken att bli kallad tant av en ung polisspoling med dålig uppfostran.

Solen skiner lite svagt idag. Ryggen är bättre! Jag vilade den igår för jag låg på sängen mest hela dagen och läste. Kajsa Ingermarssons bok "Den ryske vännen" läste jag ut igår och det var verkligen en bok som överraskade mig. Efter att ha läst "Små citroner gula" tänkte jag mig ju något likande, men inte alls."De ryske vännen" är en spännande och fascinerande historia om ett ganska komplicerat politiskt spel där det verkligen gäller att hänga med i svängarna. Perfekt att streckläsa!

Nu får morgonpasset här vid datorn vara slut, för nu väntar en strykhög och så hoppas jag kunna ta en promenad i eftermiddag.

En liten fundering till bara: jag har haft flera besökare från USA, bland annat Los Angeles, och en besökare har kommit hit via Google, där man sökt på "stenstugu". Vem kan det vara i Los Angeles som söker på "stenstugu"? Läser du det här så hör av dig! Jag blir sååå nyfiken.


Tofsvipesång

Söndag 9 mars 2008 | 11:10 | 7 grader varmt, blåsigt.

Bosse är här och han och Åke håller på med vedklyvning. I ugnen står en rostbiff och gottar till sig. Den ska vi äta till lunch tillsammans med stekta charlottenlökar, potatis och grönsallad.

Ryggen är lite bättre, bara jag låter bli att sitta för mycket (kan Åkes teori stämma i alla fall??), så det får bara bli några korta rader här idag.

Jag letade efter fågelsång på Youtube och hittade en hel del. Jag tänkt att jag skulle presentera en då och då här i dagboken. Tråkigt nog hittade jag bara en av "mina" vårfåglar. Sätt på högtalaren och lyssna, här kommer den:

Ha tålamod, den kommer straxt, först är det lite påannonsering om nästa program!

Ha en skön söndag!


Kan det vara latmasken?

Lördag 8 mars 2008 | 14:10 | 7 grader varmt, bara lite blåsigt. Morgon och förmiddag var mulen, men lagom till lunch kom solen.

Jag har fått ont i ryggen. Jag undrade först om det kan vara latmasken? Det började igår morse och jag rannsakade mig hela dagen igår och försökte komma på vad det kunde bero på. Jag kunde inte komma ihåg att jag gjort något särskilt. Åke hade en teori om att det berodde på att jag sitter för mycket vid datorn, men det förslaget röstade jag ner omgående. Igår kväll var det riktigt besvärligt, så jag gick till sängs utan att ha kollat resultatet på Let´s Dance. I morse var det lite bättre och nu har jag kommit på vad det ryggonda beror på. Det är inte latmasken som slagit till, utan det blev naturligtvis i torsdags när vi gjorde i ordning på uteplatsen. Vi har en sektion som vi lyfter undan på hösten och det var när vi satte den på plats, som jag väl tog i lite för mycket.

Idag har jag dammsugit och städat av, för det orkade jag inte igår. Efter lunchen har jag varit ute och hjälpt Åke med vedklyvning. Det är inte så avancerat, jag står bara och sköter en spak på klyven. Åke gör det tunga jobbet.

Jag har avslutat omröstningsomgången om huruvida vi driver upp egna sommarplantor eller inte. Utfallet ser du här:

Nu finns det en ny frågeomgång och den här gången gäller det vårfåglarna. Vilken fågel tycker du innebär att våren har kommit. För min del är det lärkan och förra året hörde och såg jag den just det här datumet, den 8 mars. Jag har läst i tidningen att den har kommit till Gotland redan, men här har den inte synts till. Jag får väl ge mig ut på fågelspaning imorgon om rygg och väder tillåter det.

Ha en riktigt fin Kvinnodag och en skön helg!
HÄR kan du läsa om hur vi firar dagen på Gotland


Varför en särskild kvinnodag?

Fredag 7 mars 2008 | 22:25 | 6 grader varmt, bara lite blåsigt.

I morgon är det den internationella kvinnodagen. En dag som det egentligen är en stor tragedi att den över huvudtaget behöver finnas. 1911 firades kvinnodagen för första gången (den 19 mars) i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz. Förutom att kräva rösträtt och rätt till offentliga ämbeten, krävde man rätt till att arbeta, rätt till facklig utbildning och att få slut på diskriminering på arbetsplatsen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

Den internationella kvinnodagen speglar berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia: kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. Men är det inte så vi har det idag? Är inte den här dagen en gammal mossig institution som borde skippas? Tyvärr är det ju fortfarande i vårt land inte alldeles självklart med lika lön för lika arbete, kvinnor har inte samma möjligheter till avancemang och kvinnor är inte accepterade inom alla yrken. Vi har dessutom våra invandrare där man har en helt annan kvinnosyn än vi är vana vid. Där finns det mycket att göra! Och världen över sliter kvinnor ont och förtrycks på de mest grymma sätt både verbalt och med hugg och slag.

Om jag ser på jämställdheten från mitt perspektiv, måste jag nog säga, att jag alltid har känt mig jämställd med min man. Vi har arbetat sida vid sida i vårt jordbruk, med olika arbetsuppgifter visserligen, men vi har börjat vår arbetsdag vid samma tid och vi har slutat den vid samma tid och vårt mål har varit detsamma, att få vårt företag att bli lönsamt. Var och en har gjort det den har varit bra på. Inte hade vi blivit mer jämställda om jag suttit ute på traktorn, som jag var dålig på och min man jobbat inne i köket med matlagning, som han var dålig på. Det är inte det att man gör exakt samma saker som är jämställdhet! Jämställdhet för mig inom ett förhållande är att den ena inte utnyttjar den andra för att få egna fördelar i form av fritid eller pengar.

Jag kanske har levt ett ganska slitsamt liv åtminstone under den period när vi hade mjölkkor, med allt arbete det medförde och när barnen var små och man skulle vara ute och jobba med betgallring, höskörd och annat, men det är ändå ingenting att jämföra med hur kvinnorna några generationer tillbaka har haft det. Jag tror att dagens unga familjer, där man kämpar för att fördela allt arbete minutiöst rättvist mellan man och kvinna, har svårt att sätta sig in i hur man hade det för bara någon generation tillbaka.

Vad har hänt inom jämställdhetsarbetet under mina 67 år? Jag har hittat en sida som redovisar vad som hänt inom ekonomi, arbete och utbildning som särskilt berör kvinnor. Sidan har titeln Kvinnohistoriska samlingar Det är visserligen en lång radda med årtal att läsa, men det speglar verkligen utvecklingen. Gå gärna in där, läs och begrunda!

Ett exempel: 1965 fick Sverige, som första land i världen, en lag mot våldtäkt i äktenskap. Det dröjde dock ända till 1984 innan lagen prövades. Det om något är väl ett tecken på hur långsamt jämställdsarbetet går. Det tog 19 år innan lagen prövades! För inte kan det väl bero på att det inte funnits några skäl att göra det tidigare?

Lite skoj i allvaret - Barns reflektioner om jämställdhet:

"Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp barnet, medan pappan gick fram och tillbaka till banken."
Anette, 7 år

"Att vara ängel är ett typiskt kvinnoyrke."
Louise 7 år

Skojet kommer från Doris.


Jag blev bönhörd

Torsdag 6 mars 2008 | 16:25 | 6 grader varmt, bara lite blåsigt.

Någon däruppe måste har hört mina böner om sol och vackert väder, för fram mot lunchtid idag blev det jättefint. Vi kom aldrig iväg på Klinte på förmiddagen, så när vi ätit jag tog mig en skön promenad i solskenet. Det var riktigt varmt och i dikena börjar blåsipporna slå ut nu. Nu är det inte bara enstaka blommor, utan många på samma ställe. Jag gick genom Värsende kvior och där passerade jag det här lilla vattenfallet som porlade så vackert.

Åke körde bil till Klinte och var och hälsade på en kompis medan jag tog min promenad och sedan träffades vi och så åkte jag med honom hem när vi handlat färdigt.

Nu hade vårkänslorna brutit ut på allvar, så när vi kom hem gjorde vi iordning på vår uteplats och så blev det kaffe ute för första gången iår. Så det blev ingen läsning i eftermiddag, men vad gör väl det!

Något som Grållen tyckte var riktigt trevligt!

Glad är jag också för att vi har bokat en resa till Sicilien i början av maj. Jag hade preliminäbokat för någon vecka sedan, men nu är det bestämt och det känns jätteroligt. Jag längtar så efter Eva hennes familj.

Och idag är det torsdag!


Tid för läsning

Torsdag 6 mars 2008 | 11:20 | 3 grader varmt och kraftig blåst.

Gårdagens snöbyar har bytts ut mot regn och blåst och det känns allmänt ruggigt och lite trist. Bättre väder är utlovat till morgondagen och det ser jag verkligen fram emot. Jag tog fram en solstol häromdagen och den vill jag använda nu. Aldrig längtar man väl efter sol och värme som i mars månad.

Igår gjorde jag inte så mycket nytta, bara det vanliga hushållgörat. På eftermiddagen satte jag mig med boken av Susanna Alakoski, Svinalängorna, som jag började på häromdagen. Den är verkligen fascinerande, så jag kunde inte släppa den, utan när kvällens TV-tittande var klart, fortsatte jag att läsa efter att jag gått till sängs och kunde inte sluta förrän boken var utläst. Jag har uppdaterat Bokhyllan, så titta gärna in där och läs om boken.

Den här tiden på året tycker jag egentligen ganska bra om. Det är stillsam period mellan jul och påsk och man har tid att slappa, gå långa promenader, sitta vid datorn, läsa och göra annat "onyttigt".

Nu ska vi åka en vända på Klinte och handla. I eftermiddag ska jag nog ta mig en lässtund till. Nu väntar Kajsa Ingemarssons bok "Den ryske vännen".


Mars, mars måne...

Onsdag 5 mars 2008 | 09:20 | 0 grader.

jag ska lura dig till Skåne skaldade vi när vi var barn. Varifrån vi fått det har jag ingen aning om. Att mars är en lurig månad visar sig idag. Dagen började med strålande solsken från en klarblå himmel och nu ett par timmar senare snöar det! Strömavbrott har vi också haft, men det blev inte så långvarigt. Avbrottet varade nog inte mera än någon halvtimma.

I Helagotland.se läste jag en debatt om huruvida man ska ta av vinterdäcken redan nu eller inte. Man är skyldig att ha vinterdäck på t o m den 31/3 om det är vinterväglag och det kan det ju bli när som helst. Om inte annat fryser det ju ofta på våta vägbanor och då är det ju vinterväglag även om det är snöfritt.

Jag har en gammal bondepraktika och där kan man läsa om mars månad:

M A R T I US

 • Om S:t Bengts dag är våt, så bliver våren våt, är han blåsande eller torr, så varder ock våren torr.
 • Om det varder mycken dimma i denna månaden, betyder ett vätskaktigt år och stort regn;
 • så mycken dagg som faller denna månaden, så mycken rimfrost vill komma efter Påska;
 • om i höstmånaden sammanledes är Vårfrudag, den 25 martii,
  rätt klar om morgonen och litet inpå dagen, betyder ett gott år.
 • Är klart väder på Psalmsöndag, då får kornet god växt det året.
 • Tordön i mars månad, betyder storm, god frukt och örlig.
 • Då är gott både plöja och beskära sina träd.
 • Uti denna månaden skall man sig ofta bada och två.
 • Det är gott att bruka sött dricka, som är mjölk och annat sådant; vakta dig för kall dryck.
 • Gnid ofta dina tänder med salt.
 • Då är gott att äta rutefrö, salvia, neglikor och persilja, det är gott bruka åderlåtande.
 • Om det frys Vårfrunatt, då fryser där efter 40 nätter.
 • Solen löper i väduren.
 • Då är gott att handla med herrar.
 • Bondepraktikan råder att man skall så sin säd samma dag, som Juledag föll det året.
 • Ingen skall heller så någon säd på tredjedag Påska, ty det värer intet korn efter.
 • Så ärter 3 dagar för nytändningen, så blomma de alla i sänder, probatum est.
Så och skär i rättan tid.
Bruka jorden med stor id,
Så finner du välsignelse rik.

Nu vet du hur du ska tyda tecknen i mars och vad vi har att vänta oss. Undrar om det här går att lita på? För egen del är jag nog lite tveksam. Det händer så mycket nu med den globala uppvärmningen och växthuseffekten. Men rådet att gnida sina tänder med salt? Kan det vara nåt? Jag minns när jag sommarjobbade på ett pensionat i mitten på 50-talet. En av ägarna stod varje morgon i tvättrummet och borstade tänderna med salt på tandborsten.

Nu är det full snöyra igen!


Ännu en sömnlös natt

Tisdag 4 mars 2008 | 13:20 | 1 grader varmt.

Ser du på Kungamordet på SVT1? Det gör jag trots att jag ligger sömnlös på natten efter att ha sett det. Nej, det är inte det politiska käbblet som gör att jag inte kan sova, det är de förfärliga kvinnoödena som skildras.

Hustrumisshandel av grövsta slag begånget av en politiker i hög position. Han misshandlar sin stackars hustru både psykiskt och fysiskt. Det är något så fruktansvärt så det går inte att beskriva. Och så här går det till i många familjer från alla olika samhällsklasser. Jag fattar inte hur kvinnor kan leva under sådana förhållanden år efter år. Jag mår verkligen illa av att se det och efter första avsnittet av serien hade jag bestämt mig för att inte titta mer, men ändå så sitter jag där. Och det är väl så att problemen inte försvinner för att man sticker huvudet i sanden och inte vågar se hur det kan gå till även i de bästa familjer. Jag kan inte tänka mig ett straff som är stort nog för de män som begår de här missgärningarna! Och jag nekar att tycka synd om dem, vilket många av de misshandlade kvinnorna gör. Jag kan inte känna någon förståelse för de här männens beteende även om de skyller aldrig så på olycklig barndom mm.

Hedersvåld Igår satte jag mig framför TV:n i den fasta förvissningen att Linda för tillfället var i skydd hos kvinnojouren, så kvällens avsnitt skulle inte beröra mig så djupt. Men då blev den stackars Yasmine utsatt först för ett våldtäcktsförsök och sedan inkastad i en bil av sina bröder som kallade henne hora och som försökte mörda henne inför ögonen på hennes pappa, som inte ingrep! Tur att hennes lillebror hann ringa polisen, som kom innan de andra lyckats i sitt uppsåt. Hedervåld, hedersmord!! Vad är det för uttryck? Har vi inte något lämpligare ord i svenska språket för de här övergreppen som de muslimska flickorna utsätts för den ena gången efter den andra? Och vad får de för straff, de här släktingarna som anser sig ha rätt att mörda för att skydda familjens "heder"?

Har du inte sett serien så går avsnitten att se i efterhand på SVTPlay. Det är fantastiska skådespelarinsatser och aldrig har väl Reine Brynofsson spelat en otäckare roll och Marie Richardsson har nog aldrig varit bättre. Här kan du läsa svt:s presentation av programmet.


Tisdagstema - Fritid

Tisdag 4 mars 2008 | 09:50 | 2 grader varmt.

Om dagens tema -fritid- finns en hel del att säga. Som pensionär har man ju massor av fritid. All tid är ju egentligen fritid när man inte har ett jobb man går till varje dag. Det är klart att man har saker som måste göras för att få tillvaron att fungera, sådant som andra får använda sin fritid till. Fritid för mig det är när jag använder min tid till något onyttigt, något som jag gör för min egen skull, något som jag tycker är roligt.

Här är några exempel på vad jag använder min fria tid till.

Och här är känner jag verkligen att jag har fritid!


Nya friska tag

Måndag 3 mars 2008 | 09:10 | 3 grader varmt.

Måndagsmorgon och ny vecka! Jag har sovit så gott i natt och vaknade pigg och utvilad vid 7.30-tiden. Egentligen hade jag tänkt sitta och se Wallanderfilmen Afrikanen igårkväll, men orkade inte utan gick till sängs istället. Efter ett par kapitel i den nyinköpta boken Svinalängorna släckte jag och somnade bums.

Nu gäller det att ta nya friska tag. Jag ska ta på mig och gå ut och putsa av våra fönster på nedervåningen. Det går så bra att stå på en hushållsstege när man ska putsa utifrån. Det är ju synd att inte släppa in vårsolen! Just nu är det ganska mulet, men det är utlovat solsken senare idag. Några små pelargonplantor behöver också skolas om i större krukor, så dagens program ligger klart.

I dagens Helagotland.se kan man läsa en artikel om auktionshuset Köpmansgården här i Klintehamn, Här kan man göra fynd. Köpmansgården har auktion nästan varje söndag och det är ett riktigt folknöje att gå dit. Åke brukar slinka in där ibland, när han ändå är på Klinte på söndagsförmiddagen för att hämta DN på Pressbyrån. Där finns en trevlig "gubbhörna" där det alltid finns någon att prata med.

Hur gick det för gotlänningarna igår i Vasaloppet? Bäst kom Jerker Loré från Östergarn som gick i mål som nr 448, drygt 50 min efter vinnaren. Det tycker jag är en strong insats, 448:a av över 13000 startande! Jag försökte kolla på SVTPlay på eftermiddagen, men det som sändes då var bara en kamera vid målet och ett rabblande av namn på en del av dem som gick i mål. Det var inte mycket att se.

Nu avslutar jag morgonpasset här vid datorn och önskar alla en trevlig måndag och en härlig ny vårvecka, för nu har vi ju vår, åtminstone i södra Sverige.


Sicilienreklam

Söndag 2 mars 2008 | 14:10 | 2 grader varmt, risk för paraplybehov.

Jag fick se att det är så skönt väder på Sicilien just nu. Vid lunchtid idag hade Catania 22 gr och solsken. Därför tänkte jag tipsa de som tänker sig söderut till påsken eller senare i vår, om att Sicilien är ett riktigt bra alternativ. Charterresorna till påsken är slutsålda nu, men man kan ju åka på andra sätt. Alitalia flyger på Catania varje dag och där brukar man kunna hitta biljetter till hyfsade priser.

Vår dotter och hennes man driver ett litet mysigt lägenhetshotell, Villa Citrus, som ligger ca 5 mil från flygplatsen och där man kan bo till en rimlig kostnad. Är du intresserad så gå in och kolla på deras hemsida.

Betydligt tråkigare väder är det här, men just nu (13:45) bryter solen genom molnen, så det kanske kan gå att ta sig en promenad lite senare. Vi har suttit och sett Vasaloppet på förmiddagen. Det var verkligen roligt att se det, trots att segern inte gick till Sverige. Segrade gjorde Jörgen Aukland och hans bror Anders gick in på 2:dra plats. Ett stort grattis till dem och till Norge! Jerry Ahrlin gjorde verkligen en kämpainsats och gick i mål som 3:a med blödande händer efter att ha stakat sig fram i 9 mil.

Vi hade en trevlig kväll igår och saknade inte alls melodifestivalen. Jag såg idag att Calaisa inte gick vidare och det var ju lite synd för gotlänningen Jörgen Ringqvist.
Trots att vi hade gäster så såg vi faktiskt på TV några minuter. Vi måste ju se hur det gick för Torgny i Postkodmiljonären. Han hade bara sista frågan kvar, klarade den och vann därmed 1 miljon. Den förste sedan 2006, som klarat alla 15 frågorna. Jag sträckte på mig lite extra för jag kunde faktiskt också svaret på miljonfrågan, vilken handlade om hur Senegals flagga ser ut. "Finns det en måne, ett kors, en fågel eller en stjärna på Senegals flagga?" Svaret är att det är en stjärna på flaggan och det var jag bombsäker på och Torgny resonerade sig fram till samma sak.


40 gotlänningar i Vasaloppet

Lördag 1 mars 2008 | 11:40 | 3 grader varmt, riktigt ruskigt är det idag.

I dagens Gotlandska.se kan man läsa att det är ca 40 tappra gotlänningar som ställer upp i Vasaloppet imorgon. Någon träning på snö har de inte kunnat få här på Gotland i vinter, utan det har nog blivit rullskidor och träningen på snö har de måst förlägga till andra ställen i landet.

I morgon sitter vi i alla fall där framför TV:n och följer loppet från start till mål. Det är en väldigt fascinerande tävling tycker till och med jag, som annars är måttligt intresserad av sport. I år ska man dessutom kunna följa eliten och "blåbären" i olika kanaler. Få se hur det kommer att fungera? Nu är det bara att hoppas att vädergudarna är nådiga så att det blir en trevlig dag för alla som ställer upp i loppet.

Ikväll "slipper" vi se melodifestivalen eftersom vi ska ha gäster, men annars finns det faktiskt gotländskt inslag där också. Calaisa framför "If I could" och den är skriven av bland andra gotlänningen Jörgen Ringqvist.

Heja Gotland!!


Nyare inlägg | Äldre inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Mars


A R K I V 2008

Google