Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Februari 2009        Mars 2009         Dagbok April 2009 »


Tisdagen den 31 mars 2009 | 15:05 |

Sista inlägget i mars

Mulet, blåsigt och ett och annat regnstänk, det är vad den här sista dagen i mars bjuder på. I allnakku kan man läsa att det är Storspoens dag och här ser du en bild på den. Det är alltså storspoven det rör sig om.

På förmiddagen idag satt jag och ändrade här i bloggen. Jag har lagt över listan med bloggvänner i ett eget dokument. Länk dit finns under BLOGGLISTA i headern. Jag saknade mina snapshots så mycket och dem går det inte att få in i bloggen. Har du synpunkter på förändringen? Hör gärna av dig i så fall och likadant om du vill vara med på listan!

Jag har inte suttit vid datorn hela förmiddagen, utan gjort lite nytta också. Bland annat så har jag planterat de första penséerna, visserligen inte i rabatten, men i amplar vid köksdörrarna. Jag envisas med att påstå att det är vår!

I eftermiddag har jag varit vid frissan och fått några mörkare slingor i håret så att jag inte ser så väldigt blek och färglös ut. Jag blev mycket nöjd med resultatet och maken säger att det är snyggt. Nu är det dags för en kopp eftermiddagskaffe!
Tisdagen den 31 mars 2009 | 09:45 | blåsigt 3°

Tisdagstema - Inifrån och ut

Veckans tema är ett förslag av Tanja:

Inifrån och ut (foto taget genom fönster tex. “Det är som om att ute och inne vill varandra någonting.” för att citera Ernst Kirchsteiger)
Så vad ser ni om ni tittar inifrån och ut?

Här kommer ett alldeles nytaget foto. Det är taget genom ett fönster på andra våningen där det är ett päronträd alldeles utanför. Knopparna är stora och bruna och färdiga att spricka om det bara vill bli lite sol och värme. Sedan jag tog fotot (för ca 0,5 timme sedan) har det börjat regna och det blåser ordentligt. Marsruskväder med andra ord den här sista dagen i månaden!

Fler som är med i Tisdagtema hittar du HÄR idag.
Måndagen den 30 mars 2009 | 12:10 |

Första veckan med sommartid

Så har vi gått in i sommartiden på allvar. Det var faktiskt lite trögt att vakna när klockan ringde, även om den gör det ganska sent nu för tiden, 7.30 piper min väckarklocka. Det är mulet och grått och bara ett par grader varmt, men det är utlovat sol i eftermiddag. I allnakku kan man läsa att det är Jåkkus dag och det kan man väl hålla med om. Efter snösmältningen är det verkligen jockigt ute på gården.

Nu på förmiddagen har jag kört några maskiner tvätt och så ringde jag till Ortopedcenter för att fråga om Åkes nya skor var färdiga snart och det visade sig att de blivit klara i fredags, så han fick en tid redan i eftermiddag för provning. En vända till Visby blir det med andra ord om en liten stund.

Igår var vi bjudna till äldste sonen och hans sambo för hon fyllde år och det blev en trevlig stund tillsammans med dem och deras grannar och god smörgårtårta blev vi bjudna på. På kvällen skivade jag bara upp en bit gravlax, kokade några potatisar och gjorde gravlaxsås, så jag slapp verkligen lindrigt undan när det gällde matlagning. Jag tycker i och för sig att det är ganska roligt att laga mat, men ibland är det skönt att kunna ta det lite lätt.
Söndagen den 28 mars 2009 | 11:55 |

Veckans fototriss - En stad eller ort (gissa vilken)

Den här veckan kommer ett kul tema som Della har föreslagit. Hon tycker det vore roligt om ni trissdeltagare i tre bilder visar upp en valfri stad. (Jag modifierar ordet stad till att även innefatta ort, så behöver vi inte fastna i definitionen av vad som räknas som stad, utan även mindre orter går bra.)

Här kommer min stad. Det är en stad i tyska delstaten Niedersachsen och den har omkring 46 500 invånare (2003-12-31). Staden ligger vid utkanten av bergsområdet Harz och är känd för sin gamla stad som är ett världsarv. Om inte den här ledtråden hjälpte, så finns det en länk längst ner, där får du facit.

>

HÄR kan du se vad det är för stad.

Fler som är med i Veckans fototriss och visar bilder från städer hittar du HÄR idag.
Söndagen den 28 mars 2009 | 10:20 |

Påskfest med SPF

Idag är det grått och mulet väder och bara 1° varmt. När jag steg upp i morse blev jag genast snuvad på en timme. Vi bryr oss aldrig om att ändra klockorna på lördagskvällen när det ändras mellan sommar- och normaltid utan det får vara till söndagsmorgonen. Hoppas att du har ändrat rätt och flyttat fram klockan en timme. I allnakku är det ett underligt namn idag, det är Hattsjofladdrikens dag. Jag hoppas verkligen att jag inte anses vara en hattsjofladdrik!

Igår var vi i Hejde bygdegård på en påskfest som pensionärsföreningen ordnade. Det jättemånga som var med, säkert över 100 personer, och lokalen blev alldeles full. Man fick till och med sätta in extra bord.

Det var en god buffé vi fick med sill, ägg, korv, skinka, köttbullar, janssons frestelse mm mm. Solen sken så vackert in genom fönsterna och stämningen var hög.

Här en bild av några av våra bordskamrater, bland annat Åkes syster. Vi visste inte att hon och hennes man skulle komma med, så det blev en trevlig överraskning att få träffa dem.

Efter maten var det underhållning av Dan Svensson och Kjell Thomsson. De är välkända och väldigt omtyckta här på Gotland med egna visor och berättelser på gutamål från den gotländska vardagen. Jag letade på YouTube efter någon video med dem och hittade en, men den var av så dåligt kvalité, så den gav dem inte alls rättvisa.

När underhållningen var slut fick vi kaffe och påskbakelse, det såldes lotter och vid dragningen vann jag en påse fruktte från Krusmyntagården. Vi dricker inte te så ofta och fruktte vet jag inte om jag har druckit, men nu måste jag ju prova.
Lördagen den 28 mars 2009 | 09:10 |

Idag ska vi på påskfest

Ute är det mulet och grått, frukosten är avklarad och i radion är Nanne Grönwall värd för "Ring så spelar vi". Om man kollar i allnakku, så står det att det är Slåitus Dag och det stämmer ganska bra, för slabbigt är det och snön håller på att försvinna.

Begravningen igår avlöpte lugnt och avskedet blev inne i kyrkan, som tur var, för ute var det ett förfärligt väder. På kvällen satt vi och såg på "Så ska det låta" och så naturligtvis finalen av "Let´s Dance". Jag röstade på Laila, men det var Magnus som vann tävlingen och det var väl kanske rättvist att han fick glasskon, för hans utveckling har varit enorm. Lailas och Tobias sista dans var dock så vacker att man bara satt och njöt.

Nu ska jag gå och snygga till mig, för i eftermiddag ska vi på påskfest med SPF.
Fredagen den 27 mars 2009 | 16:00 | / hård vind 1°

Middagsutmaning

Jag har fått en Middagsutmaning från kajsalisa och den går ut på att man ska ordna en fiktiv middag á la Go´kväll. Jag hade tänkt avvakta med den lite, men nu är det ju fredag,
så här kommer mitt förslag till Go´kväll på Stenstugu där maken kommer att agera värd:

Var: Jag kommer att duka i salen med vit linneduk och brutna linneservetter,
finporslinet, silverbesticken och vackra glas. Våra stora silverkandelabrar, som brukar
skymma sikten, ställer jag en i varje ända av bordet, så att mina fyra gäster kan se
och samtala med varandra. En vacker låg blomsteruppsättning blir det också mitt på bordet.

Menyn blir gotländsk och kommer att bestå av:

Förrätt: Kajpsoppa
Varmrätt: Lammentrecoté med potatisgratäng och hemgjord vinbärsgelé och sallad
Efterrätt: Saffranspannkaka med hemkokt björnbärssylt och vispgrädde


De fyra gäster:

1. Som min första gäst skulle jag vilja ha Amalia (Amli), Åkes faster, som jag aldrig fått träffa, men som jag hört så mycket talas som. Hon dog innan vi gifte oss och ligger begravd på Fröjel kyrkogård i en av de gravar jag sköter. Hon var en väldigt speciell person och historierna om henne är många. Det skulle vara roligt att få höra henne berätta om sitt liv.

2. Min andra gäst blir Elvis. Han som betytt så mycket för mig under min uppväxt! Vilken dröm att få ha honom vid middagsbordet. Jag skulle vilja ha reda på varför han trots sina enorma framgångar var en så olycklig person, som for så illa med sig själv. Och så skulle jag be honom sjunga "Love me tender".

3. Som tredje gäst har jag bjudit Malena Ernmann. Jag gillar henne skarpt, hon är en riktigt operadiva, men med en härlig inställning till sin konstart. Det finns väl ingen som bjuder på sig själv som hon gör. Och tänk att få höra henne i en duett med Elvis!!

4. Anna Jansson blir min fjärde gäst. Anna skriver inte bara deckare utan också böcker om etik och moral i vården och det skulle jag vilja prata med henne om och så om hennes uppväxt här på Gotland och om hennes farmor, som vi bodde granne med när jag var barn. Dessutom tror jag att hon och "Amli" skulle ha mycket trevligt tillsammans.

Nu skicker jag stafettpinnen vidare till:

Anette, Åsa, Eleonora, Berit , har ni lust vore det trevligt att se hur ni skulle ordna en sådan här middag, men bara om ni har lust till det förstås. Känn inget tvång!

Ni har en hel vecka på er innan det är fredag igen. Trevlig helg! Här kommer en ung Elvis.

>
Fredagen den 27 mars 2009 | 09:10 | / hård vind 0°

Fredag och ruskvädret fortsätter

Fredagmorgon och när jag tittar ut snöar/regnar det och det är runt 0:an och det blåser hårt. I allnakku kan man läsa att det är Jaugasis Dag.

Jag steg upp ganska tidigt i morse. Vi har inga rullgardiner för fönsterna så när man vaknar till och öppnar ögonen och ser att det är alldeles ljust ute är det svårt att somna om. Det blir bra nu när sommartiden börjar, för då blir det lite mörkare på morgnarna ett tag i alla fall. Morgonkaffet, tidningsläsningen och frukosten är avklarat och nu ska jag gå och bädda och fixa till mig.

I eftermiddag ska vi gå på en begravning. Det är en gammal fd granne som avlidit. Hon blev över 90 år, så hennes liv var levt. Även om det är många år sedan hon flyttade ifrån Fröjel och vi väl inte haft så stor kontakt med henne sedan dess, känner vi att vi bör följa henne till den sista vilan. Förhoppningsvis blir avskedet i kyrkan och inte in snögloppet ute vid graven!
Torsdagen den 26 mars 2009 | 22:20 | -4,5°

Staren har kommit till Stenstugu

I morse när vi satt och åt frukost fick vi se den första staren för året. Åke hade lagt ut bröd till koltrastarna och där gick den härligt metalliskt glänsande staren tillsammans med dem och smaskade i sig brödsmulorna. Det är ju inte lätt att hitta mask när marken är stelfrusen, så det passade bra med lite bröd.

Fotot är lite dåligt för jag tog det genom fönstret och innan jag hann ställa om kameran för ett nytt försök, flög den rackaren iväg. Men den närmaste med den gula näbben är en koltrast och den andra är staren.

Vårtecknen arkiverar jag på min sida Foto/EFIT/Vårtecken.
Torsdagen den 26 mars 2009 | 12:25 |

Skicka inte vidare mail med ämne: WF:Info från polisen

Nu har jag fått ett mail igen med virusvarning och med hundratals öppna mailadresser, avsändare är maja karlsson. Jag har tidigare skrivit om det här fenomenet, men vill ändå uppmana alla som får de här mailen att inte sända dem vidare. Uppmaningen att sända mailet vidare till alla man har i sin adressbok - det är det verkliga viruset!
Torsdagen den 26 mars 2009 | 09:10 | -0,5°

Torsdagsreflektion - Jag är lika otålig varje vår

En solig och vacker morgon är det idag också, men kallt. Vi har haft -11,5° nu på morgonen och jag hörde på radion att det varit ner till -20 på sina ställen här på ön. I allnakku kan man läsa att det är Pas-juskus dag.

Finns det någon gång man är så otålig som på våren? Man väntar och väntar på värmen och solen och att det ska börja spira och grönska, men egentligen vet vi ju att mars nästan alltid innebär kyla och snö. Jag har ett dagboksarkiv från 2004 till 2009 och när jag tittar tillbaka är det samma gnäll varje år så här i slutet av mars. Någon enstaka dag är det jubel över sol och värme, men sen är det samma klagan igen. Jag ska sluta klaga nu! Ladingen kummar när han kummar!

Igår åt vi i alla fall våfflor och firade Vårfrudagen - Marie Bebådelsedag. Det är en fin tradition tycker jag. Mitt gamla våffeljärn fungerade perfekt och våfflorna blev riktigt goda.

Jag läste i Bondepraktikan att om det fryser Vårfrunatt, så kommer det att frysa 40 nätter framöver, så nu vet vi vad vi har att vänta. Det måste ju vara natten till igår som man avser med Vårfrunatt och då hade vi också en väldigt kall natt och morgon. Å andra sidan kan man också läsa, att om det är soligt på morgonen Vårfrudag och en bit in på dagen, så kommer det att bli ett gott år och igår var det soligt i stort sett hela dagen. Det blir säkert ett bra år, en skön vår och en varm och fin sommar.

Fler som är med i Torsdagsreflektion idag hittar du hos Trebarnsmamman.
Onsdagen den 25 mars 2009 | 09:30 |

Solen skiner och humöret är på topp

smileyEfter gårdagens oväder så är dagens solsken verkligen välkommet. Kallt som attan har det varit inatt. Vi hade -8,5 i morse, men nu stiger temperaturen snabbt och just nu är det runt 0:an. Maken har varit ute och skottat snö, jag har tvättat håret och lite senare ska vi en vända på Klinte. Enligt allnakku är det ju Vaffeldagen, så jag får väl se till att få hem lite mix så att jag kan göra våfflor till eftermiddagskaffet.

Solen tar hårt på snön nu och jag hör hur den rasar av taken och det rinner och skvalar i stuprännorna. Nu får vi hoppas att det här var sista vändan med snö och kyla för i år. Fortsätter det vackra vädret får man väl ge sig ut och få lite D-vitamin. Man blir lite smått förvirrad över de här hälsodebatterna. Fett eller inte fett, GI-kost eller Kolhydratkost med lite fett, sol eller inte sol? Lite lagom av varje och inte extremt åt någotdera hållet, så tror jag vi mår bäst.

Jag har placerat min blogg i Fröjelbloggkartan.se!
Tisdagen den 24 mars 2009 | 12:30 | hård vind -1°

Tisdagstema - Platt

Platt är ett tema som vi faktiskt inte haft ännu. Och det är klart att vi måste fota vad vi kan hitta på som är platt. Fram med kamerorna och sätt igång!

Så låter dagens uppdrag den här ruskiga tisdagen. smiley Humöret har naturligtvis gjort ett platt fall, när stormen viner och snön virvlar så att man bara ser några meter, men det låter sig väl knappast fotograferas, humöret menar jag. I stället blir det något helt annat och väldigt platt. För vad kan väl vara plattare än en platta?

Fler som är med i Tisdagstema hittar du HÄR idag.
Tisdagen den 24 mars 2009 | 12:30 | hård vind -3°

Idag har vi snöstorm!

smiley Idag har vi ett riktigt uselt väder. Det är -3° och blåser huggormar (Jah Hollis uttryck), dessutom snöar det. Det är med andra ord snöstorm. Det har varit massor av bilolyckor både i Visby och på landsbygden, det är strömavbrott, nerfallna träd, inställd postutbärning och uppmaningen från räddningstjänsten lyder: Stanna hemma! Här vid Stenstugu sitter vi inne och trycker.

Jag tog ett par kort på förmiddagen för att visa lite av hur vi har det och jag kan väl säga att det är ännu värre väder nu. Först ett kort av mitt nyförvärv, en påskkaktus.

Och när man tittade ut genom fönstret såg det ut så här. Jag kommer nog att hålla mig inomhus idag, det är ett som är säkert.

Måndagen den 23 mars 2009 | 09:00 |

Glad och stolt tar jag emot den första utmärkelsen för den här nya bloggen

Nog fick vi snö alltid! Nu är det vitt ute igen, men det lär väl förhoppningsvis inte ligga kvar så länge, men ännu snöar/regnar det. Idag kan man läsa i allnakku att det är Di Smas dag.

Det är väl inte just de här Di Sma unda jordi man tänker på, men varför inte lite gotlandsmusik så här på morgonen. Videon är från 1985 och det är med andra ord en ung upplaga av bandet. Alla som såg Göran Ringbom i "Hemma hos mig" i TV4 ser nog att det gått några år.

Till rubriken på det här inlägget. Igår fick jag i en kommentar från Villa Sciacca reda på att jag hade något att hämta. Glatt skyndade jag mig dit och fick se att jag förärats den här fina utmärkelsen, Tack snälla Pysen för den!

Vilka ska jag nu skicka den vidare till? Det är alltid svårt att välja någon/några bland alla fantatiska bloggare jag har kontakt med, men jag väljer några andra som kör One.com´s blogg och som också kämpar för att vi ska kunna få support och utvecklingsavdelningen hos dem att fixa till kommentarsfunktionen.

Astrid, Corina, Susanne/Photo och Kicki får det bli, är det någon annan som också kör One.com ? I så fall så är det bara att ta för sig!

Söndagen den 22 mars 2009 | 09:40 |

Veckans Fototriss - Kraft

Söndagmorgon och det är grått och ett par grader varmt bara, det lär ska bli snö senare idag smiley enligt allnakku är det idag Bräusdagen och dessutom är det ju fototriss på söndagarna. Dagens uppdrag lyder så här:

Nu är det en ny utmaning och det ni ska illustrera med era foton den här veckan är det tävlingsvinnaren Annika på Rubinara som valt. Hennes uppmaning till er är att ni i era trissar ska visa bilder på tema KRAFT. Vad hittar ni som symboliserar kraft? Här finns det tolkningsmöjligheter, så tänk till och Fototrissa av hjärtans lust! Ni har som vanligt på er ända fram till nästa söndag att delta, så ni behöver inte stressa fram några bilder.

Här kommer mina förslag på temat kraft:

Här har det gått åt mycket människokraft för att plocka all den här stenen på åkrarna
och sedan göra så vackra stentunar av dem.

Med hjälp av maskinkraft går det snabbt och lätt att tömma glasigloosarna
(så konstigt det ordet såg ut) vid Konsum.

Solen har verkligen en helt fantastisk lyskraft. Den här bilden tog jag en vacker augustidag 2007. En del har kanske sett den förut, men jag tycker att när ämnet är kraft passar den bra att använda en gång till.

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du HÄR idag.

Lördagen den 21 mars 2009 | 22:25 | Stjärnklart -1°

Maxhastigheten på Gotland 80 km/tim

Vägverket flaggar för att det kommer att skyltas om på Gotlands vägar i november. Man anser att standarden på vägarna är för dålig för att det ska gå att köra 90 km/tim. I dagens Gotlands Allehanda har Mats Linder en ledare om det här. Läs gärna den, den är riktigt fyndig!

Vad säger ni fastlänningar, som varit här på Gotland. Går det inte att köra 90 km/tim på de stora vägarna? Kommer ni att ha tålamod att ligga och masa i 70-80 och kommer gotlänningarna att rätta sig efter de nya hastighetsgränserna. På de vägar som idag är 90-skyltade kommer det att bli 80 eller 70 km/tim och där det är 50 km/tim kommer hastigheten att ändras till 40.

Jag minns inte vilket år det var, men det var någon gång när det var kris och det skulle sparas energi, då fick vi bara köra 70 km/tim och det var inte helt lätt. All uppmärksamhet gick åt till att sitta och titta på hastighetmätaren.

Jag läste också häromdagen att Gotlands sämsta väg ligger här i Fröjel, från Fröjel kyrka och söderut, så vi lever farligt här minsann! Sen kan man ju undra över varför Vägverket inte ser till att åtgärda de farliga vägavsnitten och förbättra vägarna så att det går att köra åtminstone 90 km/tim.

Maken och jag har dock lite skilda åsikter när det gäller bilkörning och hastighet. Jag ser bilkörningen som ett sätt att ta sig från punt X till punkt Y och det ska gå så snabbt som möjligt. Han kan få bilresan mellan Klintehamn och Fröjel att framstå som en utflykt, där det går ut på att man ska hinna se så mycket som möjligt, vilket då också innebär att man måste köra extremt långsamt. Det här ger upphov till diskussioner....

Lördagen den 21 mars 2009 | 17:15 | 4-5°

Lördagspromenad

Idag har en svag sol visat sig då och då, men mest har det varit mulet, temperaturen har legat på 4-5°. Enligt allnakku ska den här dagen ägnas Fammen u Faffen.

På förmiddagen tog jag en vända med dammsugaren och när vi ätit lunch tog jag stövlarna på och kameran i fickan och gav mig ut på en promenad. Jag gick genom Mulde Fritidsby´s hage och ner till stranden. När jag gick genom hagen fick jag se att de håller på att plantera ny skog på ett hygge.

Först stötte jag på ett par såna här backar med småplantor, som stod vid vägkanten.

Sen fick jag se det här planteringsröret som man borrar ner i marken och sedan släpper ner plantan igenom. Det röda grejen som ligger bredvid antar jag att man bär plantorna i.

Två små nysatta plantor.

Visst är det otroligt att de kan klara sig på egen hand och växa och bli till stora träd. Nu får vi bara hoppas att de får var ifred för rabbis och harar.

Fredagen den 20 mars 2009 | 12:45 |

Idag kan man läsa i DN om att det fortfarande är 13 landsting som fortsätter att skuldsätta barn. Debatten kring det här har ju pågått ett tag och jag kan inte fatta hur man tänker. Ska en artonåring, som kanske är utan egen försörjning, krävas på skulder som föräldrarna inte betalat? Det är fullkomligt barockt!

Jag jobbade förut på Payex, före detta Faktab Finans, och vi skötte kraven när det gällde sjukvård för Gotlands Kommun. Fakturor och påminnelser gick iväg i barnens namn, men så fort ett krav inte blev betalt i tid och var aktullet för inkassokrav, skrevs det om till målsman, som sedan var den som krävdes. Blev kravet inte betalat efter en vända vid Kronofogden, lades det in på långtidsbevakningen, men hela tiden i målmans namn. Det var aldrig tal om att barnen skulle krävas när de blev myndiga.

De här landstingen, som skuldsätter barn, hävdar att de bara följer lagstiftningen och det har de kanske gjort, men andra landsting har tolkat lagen helt annorlunda och anser att det är självklart att det är vårdnadshavaren som ska stå som gäldenär.

Man får verkligen hoppas att samtliga landsting omgående ansluter sig till den tolkningen.

Fredagen den 20 mars 2009 | 11:45 |

Idag är det vårdagjämningen och trots en väldigt kall morgon, vi hade -6 grader, så känns det i alla fall att våren närmar sig. Dagarna blir allt längre och just idag har solen tittat fram, även om den är ganska blek. Vårdagjämningen på "svenska" blir enligt allnakku Ladisjamninggi på gutamål. Ladingen är detsamma som våren.

Vi har just kommit hem efter att ha varit och klippt oss båda två. Det är fasligt vad håret kan växa snabbt. Åkes har jag putsat ett par gånger med rakapparaten, men nu hade det blivit för långt för att jag skulle våga mig på det och mitt eget "barr" ska vi bara inte tala om. Nu har jag beställt tid i nästa vecka för att göra några slingor. Det är för trist med det här gråa håret, som bara blir ljusare och ljusare.

När det nu är vårdagjämningen passar det ju bra att lägga ut ett vårkort till, som jag hittade i mailboxen i morse.

Tack snälla Susanne!

Torsdagen den 19 mars 2009 | 12:30 | blåsigt 4°

Idag är det enligt allnakku Klambarhules dag och den dagen passar för min torsdagsreflektion. För det jag har hållit på med veckan som gått och planerar inför att göra den närmaste tiden är - att röja i alla mina klambarhul.

Alla prylar som står på vinden, i garderober och skrubbar är riktiga energitjuvar. Man känner ständigt dåligt samvete över att det står en massa saker till ingen nytta. Saker som bara tar plats och som i värsta fall far illa och blir förstörda. Nu har jag bestämt mig för att i vår ska jag röja undan en hel del av det som jag tror att vi inte kommer att få användning av.

Här är ett av mina klambarhul.

Undrar om man får lämna gamla mattor, kuddar och madrasser gratis på återvinningen? De ska undersökas!

Fler som är med i Torsdagsreflektion hittar du hos Trebarnsmamman.

Torsdagen den 19 mars 2009 | 11:45 | blåsigt 4°

Vädret har mulnat till och det blåser småspik (mammas uttryck). Jag har varit ute ett tag och putsat några fönster från utsidan, men det var inte särskilt behagligt så jag gick snabbt in igen.

Jag har fått några hälsningar i mailboxen, både vårkort och påskkort. Påskkorten väntar jag med lite, men här är ett av vårkorten som kommer från Mailaika`s Place

Tack snälla Joan för ditt vackra kort!

Onsdagen den 18 mars 2009 | 23:05 | Stjärnklart -2°

Jag fick ett recept av Bosse när de var här i söndags. Det var ett recept på en tortellinigratäng och ikväll har jag lagat den och den blev riktigt god. Snabbt gjord var den också.

Strimla och bryn ett paket bacon, strimla också en purjolök och låt den fräsa med, häll på 1 till 1½ dl matlagningsgrädde och låt det stå och puttra en stund.

Koka ett paket ( ca 250 gr) färsk tortellini med pestofyllning, det tar bara 3-4 minuter, häll av i ett durkslag och häll sedan dem i stekpannan. Blanda ihop allt och häll i en gratängform, riv lite ost över och gratinera i ugnen tills osten smält och fått lite färg.

Servera med en grönsallad till.

Receptet finns också på min Receptsida/Smårätter och där kan du skriva ut det om du vill.

Onsdagen den 18 mars 2009 | 19:50 | Stjärnklart 0°

I ett strålande vackert marsväder åkte vi till Visby för ett studiebesök hos Riksutställningar. Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet utlokaliserades till Visby när de militära förbanden lades ner. På Riksutställningar i Stockholm arbetade då ca 60 personer och alla erbjöds att flytta med till Gotland, men det var inte så många som nappade på det. Bara 11 av de anställda valde en provtjänstgöring på Gotland. Några har sedan avgått med pension och några har efter provåret valt att flytta tillbaka till fastlandet, så av de 11 återstår inte många och det innebär att nästa samtliga anställda är nya i gamet. Idag arbetar 48 personer vid Riksutställningar i Visby och guiden vi hade, var en av de få som kommit från fastlandet och blivit kvar.

Här har vi börjat samlas i hallen. Det var ungefär 20 personer med på den här utflykten.

Guiden var en riktigt trevlig och omtänksam kille som hjälpte till med hiss för dem som hade svårt att gå i trapporna, ordnade fram klappstolar för de som hade svårt att stå och tålmodigt svarade på alla våra frågor.

Guidningen började med att vi fick gå ut och se på ett konstverk som heter Troja. Det är en container som är målad med en färg som gör att den skiftar i olika nyanser beroende på väder och var man står någonstans. Den var riktigt läcker. När vi sedan kom in igen och gick genom huset fanns det överallt spännande saker att titta på. Bland annat en modell av en mobil utställning där hela lokalen fraktas runt på en lastbil och sedan fälls ut, en tredimensionell affisch, Surrealism, och liten inglasad skulptur som heter "Sune sover".

Riksutställningar producerar utställningar som sedan skickas runt i Sverige, Europa och övriga världen. Man har en helt otrolig snickarverkstad. Guiden påstod att det var Sveriges vackraste och mest funktionella och det skulle inte förvåna mig om han har rätt.

Just nu höll de på att göra i ordningen en utställning som skulle till Svenska Ambassaden i New York.

Det här är delar till utställningen Lek, som nu stod nedpackad i väntan på att skickas till Baltikum. Utställningen har varit runt ute i Europa i flera år och vill visa vikten av att barn har tillgång till lekplatser.

Det är ingen dålig "uteplats" de har.

Vill du ser fler bilder från vårt besök hittar du det i Bloggen.

Drygt en timme gick vi runt och tittade och så avslutades besöket med kaffe i caféterian. Guiden hade ställt fram kakor till oss och så fick vi ta oss kaffe i kaffeautomaten. Det var ett riktigt trevligt besök och nästa gång hoppas jag att vi får komma och se på Riksantikvarieämbetet. Jag tror att det är minst lika intressant.

När vi druckit kaffet åkte Åke och jag till Gotlands Allhanda och hämtade ut teaterbiljetterna som jag vunnit. Det är en förställning som går i Hemse den 31 mars och den heter Tills döden skiljer oss åt, det låter kanske inte så muntert, men kan nog vara bra ändå.

Onsdagen den 18 mars 2009 | 09:05 |

smiley Solen skiner idag, men det är ganska molnigt och blåsigt. I allnakku kan man läsa att det är Otndagen idag.

På förmiddagen kommer jag nog att hålla mig inomhus, jag gillar ju inte när det blåser, men i eftermiddag ska vi åka till Visby. SPF har ordnat ett studiebesök hos Riksutställningar och Riksantikvarieämbetet och det ska vi vara med på. Det ska bli spännande att se vad de har att visa upp. Vi ska träffas där kl 14.00. Förhoppningsvis bjuder de på otndag, om inte får vi väl ta en sväng in på Siesta och dricka kaffe där. Sedan ska jag  och hämta ut de där teaterbiljetterna, som jag vann.

Jag kommer att ta med kameran och hoppas att ha några bilder att visa här senare.

Tisdagen den 17 mars 2009 | 12:45 |

Ruskvädret fortsätter, jag har tvättat en maskin (jag var tvungen att tvätta kläderna jag hade igår för de luktade hönsgödsel) och tagit vara på andra kläder. Nu ska jag betala några räkningar och så kolla postlådan och se om jag får något nytt ICA-kort.

Sylvia har satt in ett så fint vårkort i gästboken så det tänkte jag pigga upp mig med här i bloggen, för vårkänslorna fick sig verkligen en knäck idag. Tack snälla Sylvia!

Tisdagen den 17 mars 2009 | 09:10 |

Regn och rusk är det idag och i allnakku står det att det är Gartu som ska firas. Det är också tisdag vilket innebär att det är dags för Tisdagstema och dagens uppdrag lyder:

Veckans tema tänkte jag att vi skulle rikta in oss på ett perspektiv, eller en riktning. Jag tänkte att bilderna skulle tolka temat från sidan. Vad kan ni fota från sidan?

Jag tänkte först att ta fram kameran och fota Grållen, men han får vara med på så många foton, så jag valde ett i arkivet.

Fler som är med i Tisdagstema idag hittar du HÄR

Måndagen den 16 mars 2009 | 17:30 |

Temat vecka 12 är alltså Viktigt och frågorna är:

1. Vilken sak kan du inte vara utan?
2. Varför är just den saken så viktig?
3. Kan du tänka dig att byta ut den saken?

Mina svar:

1. Den absolut viktigaste saken för mig är nog den här datorn. Först tänkte jag på kameran, men utan dator, där jag kan ladda upp bilderna betyder den inte så mycket. Sen tänkte jag på mobilen, men nej, den är mindre viktig. Det är datorn som är viktigast.

2. Med hjälp av den sköter jag bokföringen, betalar räkningar, söker information av olika slag, håller kontakt med vänner, mailar, bloggar, laddar upp foton från kameran, sms-ar, ringer utomlands med Skype, ja det finns otroligt mycket som man har anpassat sig till att sköta via datorn.

3. Min dator är snart 6 år gammal och börjar bli väldigt trött, så visst kan jag tänka mig att byta ut den.

Har du lust att vara med och svara på tre frågor i veckan, titta in HÄR

Måndagen den 16 mars 2009 | 15:00 |

smiley Det ringde på mobilen, men jag var uppe på övervåningen och mobilen nere, så jag hann inte svara. Efter en stund ringde den vanliga telefonen:

-Hej, det är Rolf Wahlgren på Gotlands Allehanda, du hade ju SMS-at in svaret på en av våra tävlingar, och nu har du vunnit två teaterbiljetter.

Så glad jag blev, den där tävlingen hade jag totalt glömt bort. Så glad man blir när man vinner någonting! Jag kommer inte ens ihåg vad det var för teaterföreställning det rörde sig om, men det får jag väl ta reda på.

Nu skulle jag ge mig iväg till Klinte för att ta det där månadsfotot. Som vanligt stoppade jag kameran i ena fickan och så skulle jag lägga ICA-kortet i den andra, för en vända in på ICA och handla planerade jag också. Det var bara det att ICA-kortet var borta! Det fanns inte i plånboken, inte i fickan, inte i skrivbordslådan, inte i kassen och inte i handväskan. Det var borta och det är inte bara ett vanligt ICA-kort utan ett Mastercard kreditkort. Jag letade en gång till och den där euforiskt lyckliga känslan jag haft efter telefonsamtalet sinade så sakta bort. Jag gick in på mitt konto på ICA-banken, men inga okända uttag var gjorda, som tur var. Det var bara att ringa ICA och spärra kortet.

smiley Ganska slokörad stoppade jag sedan en hundralapp i fickan och gav mig iväg på min promenad, grubblande på var jag kunde ha tappat kortet. Men det hela löste sig i alla fall, för när Åke kom med bilen för att hämta upp mig och handeln, låg kortet på golvet i bilen. Det hade nog åkt ur fickan när jag använde det senast och det var fredagen den 13:de! Gissa vem som fick vatten på sin kvarn?

Nu har jag inget ICA-kort på hela veckan. Det nya kortet kommer i morgon, men koden kommer inte förrän på fredag. Och så måste man lära sig ännu en kod......

Måndagen den 16 mars 2009 | 13:00 |

Vilken underbar vårdag det blev idag! Solen skiner från en blå himmel och det är bara några lätta slöjmoln som skymmer den ibland. Vi har varit ute i trädgården och rustat, jag och maken, han har räfsat bort en massa kvistar och löv och jag har sått ut gödning på gräsmattorna. När vi var i Hemse sist var jag inne på Lantmännen och köpte 2 små säckar med gödning, som innehåller mossdöd också. Vad jag inte tänkte på, när jag började så ut den var att den också innehöll hönsgödsel. Jag var barhuvud, det blåser lite, gissa om jag doftar gott nu!

När vi höll på i trädgården fick jag plötsligt höra den underbara lärksången för första gången i år. Två stycken stod och ryttlade över åkern bakom vårt hus. När lärkan har kommit till Stenstugu, då är det verkligen vår!

Jag har ställt ut krukorna med blomsterlök, som stått i växthuset under vintern, sopat av på terrassen och tagit fram ett bord och några stolar. I eftermiddag blir det kaffe ute i solskenet om inte vädret blir sämre.

Måndagen den 16 mars 2009 | 08:30 |

Så är det måndagsmorgon igen, lite grått är det ute och i morse var det -1 grad, nu är det runt 0:an. Enligt allnakku är det idag Staräurns dag.

Jag vaknade ovanligt tidigt idag och har klarat av DN:s måndagskryss, som är veckans lättaste, mailat lösenordet till tidningen och nu börjar det bli dags för frukost. I radion sjunger Malena Ernman sin vinnarlåt och jag hör att Åke pysslar i köket, nu måste jag gå.....

Söndagen den 15 mars 2009 | 15:40 |

Brukar du byta blixtlås när de gått sönder? Jag har en symaskin och ett och annat blixtlås har jag väl bytt, men fy vad det är svårt att få det snyggt. I en kjol går det väl an, men byxor är det riktigt krångligt att få bra. Det är ett fasligt sprättande innan man får ur det gamla och i det nya. Åke har just nu ett par vardagsbyxor, som han inte kan använda för att blixtlåset är trasigt och jag har verkligen dragit mig för att laga dem.

Men så satt jag och läste HelaGotland.se nu på eftermiddagen och fick se att en gotländsk produkt fått ett fint pris. Och döm om min förvåning, när det gällde ett nytt fiffigt sätt att laga blixtlås.Det är två tjejer som kommit på ett sätt att laga dem i stället för att byta. Den här fiffiga grejen vill jag absolut slå ett slag för.

Man tar bara bort den gamla löparen och knäpper dit den här nya. Den finns i alla upptänkliga storlekar, så samtliga på marknaden förekommande blixtlås går att laga. Nu gäller det bara att ta reda på var man kan köpa den här uppfinningen. Här på Gotland ska den finnas att köpa i Visby. Skulle du vara intresserad så har du adressen till deras hemsida här, där man kan få reda på var produkten finns att köpa.

Nästa gång vi kommer till Visby ska jag minsann se till att få handla hem en zlideon till Åkes byxor!

Söndagen den 15 mars 2009 | 10:20 |

Omgång 37 av Fototriss är här och uppdraget den här veckan är att ni ska fotografera på temat SPEGELBILDER! Fram med kameran (och kanske en spegel...) och tänk till kring hur ni kan tolka det här temat på bästa sätt.

Här kommer mina bidrag som innehåller både gammal skåpmat och alldeles nytt.

En vårmorgon när jag satte mig i bilen satt den här typen och speglade sig i vindrutan, den ser verkligen läskig ut och stor var den, säkert 1 dm mellan spetsarna på spröten.

Visby hamn en lugn och fin sommardag. Nog längtar man till sommar, sol och salta vindar.

En alldeles nytagen bild där vårt vardagsrum speglar sig i glaset till fotot av vårt yngsta barnbarn, Edoardo.

Fler som är med i Veckans fototriss hittar du HÄR.

Söndagen den 15 mars 2009 | 10:00 |

smiley En solig och fin söndagsmorgon är det, eller förmiddag kanske man ska säga för klockan närmar sig tio. Vi har just ätit vår söndagsfrukost och jag har varit ute en vända på trappan för att se om jag kunde se starn, för enligt allnakku är det Starns dag idag, men jag varken hörde eller såg till någon stare, det var bara några talgoxar som flöjtade.

Idag kommer äldste sonen och hans sambo hit på lunch. Jag hade planerat att steka en kyckling, men Åke tog en vända ner till Klintehamn på morgonen och där hade en fiskare just kommit in och höll på att rensa fisk, så då köpte Åke en torsk av honom, så det får bli ugnsstekt torsk till lunchen. Det är inte ofta vi får färsk fisk och det kan man ju tycka är lite underligt när vi bor på den här ön. I våra affärer här i Klintehamn finns det i regel bara den norska odlade laxen och så ett och annat paket med strömming som kommer från fastlandet.

Mannen, som Åke köpte fisken av, berättade att på näten hade det suttit massor av torskboddar (torskhuvuden), kropparna hade sälarna ätit upp. Bredvid båten hade en stor säl simmat, helt orädd och förmodligen mätt och belåten. Det kan inte vara roligt att få upp sina nät på det sättet.

Nu ska jag gå och fixa till mig och sen försöka ta några foton till Veckans Fototriss.

Lördagen den 14 mars 2009 | 23:00 |

Så var Melodifestivalen slut för i år och mina favoriter kom etta och tvåa. Tänk att två så olika melodier kan placera sig i toppen. Malena Ernman som vann med "La Voix" och Caroline af Ugglas som kom tvåa med sin "Snälla, snälla". Nu blir det spännande att se hur Malena placerar sig i Moskva, det är i alla fall en låt som satt sig riktigt.

När jag stängt av TV:n ringde jag till Eva på Sicilien för att höra om hon sett på Melodifestivalen och till min stora förvåning hade hon inte det. En så viktig tävling?! Hon var mest förvånad över att programmet slutat så tidigt, men jag förklarade för henne att här går vi och lägger oss vid 22-tiden.

Så nu är det hög tid för mig att gå till sängs. Åke sover nog redan om inte Eva och jag har stört honom för mycket.

2009 års Melodifestivalvinnare

Lördagen den 14 mars 2009 | 13:00 |

Nu på förmiddagen när jag satt och fixade, mailade jag till supporten på One.com och framförde önskemål, dels om att man ska kunna centrera texten och dels att det borde gå att länka i kommentarerna. Och att man ska få mailavisering när någon lägger in en kommentar.

Jag fick till svar att de skulle framföra mina synpunkter. Hoppas att de fixar till det, för jag gillar annars det här enkla upplägget.

För övrigt har jag gjort ett litet avslut på den gamla dagboken och ändrat länkarna i menyn på hemsida. Är det någon som upptäcker något konstigt är jag som vanligt glad för ett tips så att jag får rätta till det.

Nu ska jag ner i köket och släpa fram spisen och göra rent bakom den. Är det vårkänslorna som brutit ut månne??

Lördagen den 14 mars 2009 | 10:30 |

Efter ett moget övervägande har jag beslutat mig för att pausa med den är "egentillverkade" bloggen och använda den som finns på One.com. Den har sina brister bl a när det gäller kommentarsfunktionen, men jag hoppas att de fortsätter att utveckla den och att de rättar till det.

Så här ser den ut, för tillfället är det väl bäst att säga.

Den gamla får naturligtvis ligga kvar för det är ju här jag har allt "krimskrams" inklusive all historik och den är värdefull för mig, men mina nya inlägg hittar du nu HÄR och om du länkar till mig, vilket jag alltid är glad över, är adressen alltså http://blogg.stenstugu.com/#home

Nu har jag lite pyssel med att ändra mina egna länkningar i menyer och annat. Hoppas att du fortsätter att hälsa på hos mig i den nya bloggen!


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Lördagen den 14 mars 2009 | 09:30 |

Lördag morgon och solen syns inte till. Det är mulet och bara ett par grader varmt. I Gutamålsgillets allnakku kan man läsa att det idag är Motvädardagen.

Igår kväll satt vi givetvis och såg på "Så ska det låta" och sedan fortsatte jag med "Let´s Dance". Äntligen åkte Elisabeth Höglund ut och det tycker jag nog att hon borde ha gjort för länge sedan. Det måste var frustrerande att sitta som jury och se bättre dansare få lämna programmet medan folkets favoriter blir kvar. Men det är väl som Elisabeth själv sa, hon kanske inte varit någon stor dansare, men hon har satsat och bjudit på underhållning och det är ju vad det här programmet går ut på - att underhålla.

I pausen fram till omröstningen såg jag ett fantastiskt program på SVT2, som heter "Från trädgård till tallrik" en brittisk trädgårdsserie som ska gå i 6 delar. Är du odlare och vill ha bra tips om ekologisk odling och tillagning av dina trädgårdsalster, så kan jag varmt rekommendera det programmet. Fast jag måste säga att mitt sviktande självförtroende fick sig en knäck - frågan är om jag ska så till mitt trädgårdsland?smiley

Ikväll är det Melodifestivalsfinal och den måste vi ju följa. Det ska bli spännande att se vem som vinner i år. Jag kollade i DN nu på morgonen och de har Caroline af Ugglas och Sarah Dawn Finer som favoriter. Själv gillar jag Malena Ernman, men hennes melodi och framträdande hade DN bara satt en 2:a på.


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Fredagen den 13 mars 2009 | 10:10 |

En riktigt grå och kulen dag är det idag, men det har utlovats vår till helgen, så då får man väl lita på det. Idag är det ju ännu en av de här ruskiga dagarna som maken fruktar. Han lider av paraskavedekatriafobi och i år kommer ju fredagen den 13 slag i slag. Nu inträffar det inte förrän i november, som tur är.

Igår var jag på Kupan i Hemse och jobbade. Det var rätt många kunder och det kom in duktigt med pengar i kassan. Bra kläder fick vi in också. Det märks att folk börjat städa i garderober och skåp nu till våren. En del av det vi fick in var i så gott skick att det bara var att plocka upp ur kassarna och hänga upp på galgar, prissätta och hänga ut i butiken. Då är det riktigt roligt! Men nu verkar det som om det inte blir så många gånger till i Hemse. Vi är bara tre stycken från Fröjel, som är där och jobbar och nu ska två av dem sluta, så då slutar jag också. Ensam kan jag ju inte vara där. Vi får se om jag hittar på något annat att göra. Det finns en Kupa i Klintehamn också och även om de inte har någon försäljning där, så kanske de behöver hjälp på något sätt.

................................................................................

Ny blogg på gång

Jag har några funderingar på att lägga ner den här "egentillverkade" bloggen. Det tar väldigt lång tid att få till alla dokument, arkivering, XML-mall mm mm. Våren och sommaren är snart här och jag längtar efter att bara kunna logga in och skriva några rader när jag känner för det. One.com har en blogg som inte har speciellt många funktioner, den är enkel, men trevlig att jobba med. Jag ska nog köra dubbelt ett tag och se om jag kommer överens med den.

Titta gärna in och kolla, titeln blir densamma Dagens rapport från Stenstugu. Kom gärna med synpunkter! Kommer du att sakna all "krimskrams" som jag har med på "min egen" blogg, jag tänker närmast på innehållet i vänster/högerlisterna, eller är det bättre att jag lägger krutet på att skriva oftare och intressantare inlägg?


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Torsdagen den 12 mars 2009 | 11:20 |

Solen skiner, himlen är alldeles klarblå och det är en jättehärlig marsdag. Maken sitter ute på trappan och solar sig.

Idag blir min torsdagsreflektion en fundering över min bilfobi.

Jag undrar över hur det kan vara att jag har ett så dåligt förhållande till vår bil? Jag hade ett inlägg i januari där jag berättade om hur jag drömmer att bilen kommer bort.

Nu har det dykt upp ett nytt fenomen. Flera gånger den här veckan har jag varit ute och kört i mörkret, utan att ha strålkastarna på och med ögonen stängda!! Jag förundras hela tiden över hur bra det går! Och hur kan det vara att jag inte kör i diket? Och varför krockar jag inte med andra bilar? Är jag en så enormt skicklig bilförare eller är det andra som lyckas hålla sig ur vägen för mig? Jag försöker hela tiden att öppna ögonen, men det går inte. Jag kan kisa litegrann, men ser ändå väldigt dåligt var jag kör någonstans.

Det är ju tur att det här bara händer på nätterna när det är väldigt lite trafik på vägarna!

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Onsdagen den 11 mars 2009 | 09:10 |

Enligt allnakku är det idag Bläkkus Dag och bläkku är detsamma som tofsvipan. Jag har inte sett någon ännu i år, men det rapporterades i GA redan i förra veckan att den kommit till Gotland. Tyvärr börjar den här trevliga fågeln bli mer och mer sällsynt. Förr såg och hörde man dem överallt på åkrarna, men dagens intensiva jordbruk med alla stora maskiner gör nog att lantbrukarna inte kan ta hänsyn till bläckredena (tofsvipans bon). De lägger sina ägg i en grop ute på öppna åkern och det sker just den period på våren när vårbruket är igång. Vi kanske får nöja oss med att lyssna på tofsvipans ängsliga läte på det här sättet i framtiden:

Här kan du få lyssna på tofsvipan efter programannonseringen.

Lite synd är det om de tofsvipor, starar och lärkor som redan vågat sig hit till ön, för idag är Gotland klätt i vinterskrud igen. Igår kväll hade det kommit ett litet tunt snötäcke och nu på morgonen är marken alldeles vit och fortfarande snöar det ordentligt. Enligt ett gammalt talesätt ska vi har sju starurar innan det blir vår på riktigt, men det antalet måtte väl vara passerat för länge sedan? (En starur är ett snöfall som kommer efter det staren anlänt.)

Idag måste vi trots vädret en vända på Klinte för att fylla på förråden. Katterna sitter och tittar anklagande på mig, för burkmaten är slut och då blir de en aning irriterade. Svarten sätter sig mitt på köksgolvet med huvudet i vädret och bara glor på mig och när jag går förbi honom slår han efter mig med tassen. Grållen, som är lite diskretare, sitter vid matbackarna och starrbligar på dem, som om det skulle hjälpa.

Nu ska jag uppdatera det här och sedan sätta fart med morgonsysslorna. Hoppas att du får en fin onsdag!

Jag har ju glömt en sak - Har du sett att det går ett program på TV4 kl 19.30 måndag-torsdag, som heter "Hemma hos mig". Helge Skoog är speaker och den här veckan lagas det mat hemma hos 4 gotlänningar.


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Tisdagen den 10 mars 2009 | 10:10 | Lättfall 1°

Veckans tema är ett önsketema: "Hej! Det hade varit kul att få göra Tisdag som tema. Dvs vad är tisdag för mig! Hälsningar Ann". Och det var väl en bra idé tyckte jag. Tack för tipset Ann!

Tisdag är en sällsynt trist veckodag tycker jag. Det händer ingenting speciellt den här dagen utan den används till vanliga hushållsgöromål. Idag är det tvätt, mangling och bakning på schemat, ingenting att fotografera precis. Det enda lite speciella på tisdagarna är just den här fotoutmaningen.

Jag illustrerar min gråa och trista tisdag med en grå och trist bild av hur det ser ut när jag går ut på balkongen och tittar norrut mot Klintehamn. I luften far något obestämbart vått. Det är svårt att avgöra om det är snö eller regn, blött är det i alla fall.

Ha en fin tisdag!

Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

Etikett: Tisdagstema


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Måndagen den 9 mars 2009 | 11:00 |

Idag är det grått och trist väder och likadant har det varit hela helgen, men våren fortskrider även om det går långsamt i år. I fredags när jag tänkte gå ut och promenera började det hagla/regna/snöa just när jag öppnade ytterdörren, så det var bara att gå in igen och ta av ytterkläderna. Lite trevligare var det i lördags och då var jag ute ett bra tag och tog då de här fotona:


Videkissarna börjar visa sig.


Hasseln är beredd att blomma så fort det blir en varm och solig dag.

Vårtecknen arkiverar jag på sidan Foto/EFIT/Vårtecken

................................................................

Söndagen började lugnt och stilla, som vanligt. Jag hade sett att det var en temagudstjänst i Fröjel kyrka med anledning av Kvinnodagen, så vi bestämde oss för att gå på den. Det var rätt mycket folk i kyrkan och gudstjänsten var verkligen mycket trevlig. Vi har en kvinnlig präst, som heter Doris Granath, och hennes predikan handlade om Jesus förhållande till kvinnorna.

Såg du Skavlan i fredagskväll? Jonas Gardell var med där och pratade om sin nya bok om Jesus och han och Doris var inne på samma ämne - nämligen att Jesus säkert haft kvinnor i sin skara av lärjungar. Doris Granath hade också en teori om varför det aldrig framkommit att kvinnor ingick i kretsen kring Jesus - I det grekiska språket gör grammatiken, att en grupp människor behandlas som maskulinum, så fort det finns en man med. Det spelar ingen roll om det är tusen kvinnor och bara en man i gruppen. I översättningar av bibeltexter kan det därför ha sett ut som om det bara var män som var lärjungar. Hur sannolik den här teorin är kan jag inte bedöma, men det var en givande stund i kyrkan.

Sen var vi bjudna till yngste sonen och hans sambo i Visby, så det var bara att fara vidare när gudstjänsten var slut. En riktig god middag fick vi och en trevlig stund tillsammans. Det är så härligt att få sätta sig till dukat bord och bli serverad. Vi fick kyckling och hasselbackspotatis och sedan kaffe och "misslyckad sockerkaka" (vårt namn på en skål med sockerkaksbitar, jordgubbar och vispgrädde) mums, mums.

................................................................

Jag har ju beklagat mig över Dagens Nyheter och också varit i kontakt med dem angående försämringen av tidningen. På mina klagomål har jag bara fått några kortfattade svar tidigare, men uppenbarligen är det många som varit förargade, för häromdagen fick jag ett långt mail från Nils Öhman, biträdande redaktionschef på tidningen. Han förklarar där att anledningen till att vi i landsorten får en sämre upplaga av tidningen är att annonsörerna, som primärt har sina kunder i Stockholmsområdet, valt att inte köpa annonsplats i den del av upplagan som distribueras utanför Mälardalsområdet. Det innebär ett annat sätt att trycka vår upplaga:

Vi trycker enligt en metod som kallas enkelproduktion och som är effektiv när upplagan är begränsad. Nackdelen är att antalet möjliga format (fördelningen av sidor mellan delarna) är betydligt mer begränsat än i dubbelproduktion, som vi använder för Stockholmseditionen. Rikseditionen får alltså färre annonser samtidigt som vi är mer begränsade i hur vi kan trycka tidningen. Tidigare har vi kunnat använda några av annonsmarknaderna som vi kunnat flytta mellan delarna för att balansera, men när den volymen nu är begränsad räcker inte det. Vi tvingas flytta också redaktionellt innehåll mellan delarna.

Vi får tydligen bara finna oss i försämringarna. Det är ju inte roligt alls, men naturligtvis är det bara att acceptera och när man fått en vettig förklaring till försämringarna känns det genast bättre. Sen är det ju upp till oss att avgöra om vi ska ha tidningen kvar.

................................................................

I fredags fick jag en kommentar från Ulla-Britt där hon talade om att hon hade en sak till mig i sin blogg. Jag skyndade genast dit och hittade den här awarden. Jag har fått den tidigare, men vad gör det, det är alltid lika roligt med uppskattning.

Tack snälla Ulla-Britt!

................................................................

 1. Älsklingssång?
 2. Älsklingsfilm?
 3. Favoritbok?
Mina svar:

 1. Såna här frågor är svåra, för favoriterna har en tendens att variera. Just nu lyssnar jag gärna på Kevin Borg och Living on a Prayer.
 2. En film som jag kan tänka mig att se om är Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant.
 3. Min favoribok är "Anna, Hanna och Johanna" av Marianne Fredriksson.
Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i Veckan

................................................................

Andra chansen blev lite tjatigt till slut, men visst satt vi där och tittade. Jag kan fortfarande inte med Petra Mede och hennes forcerade sätt och ansträngda roligheter, men det är ju bara att stå ut med henne om man vill se programmen.

Roligt var det att vår egen Janis Joplin, Caroline af Ugglas, gick vidare till Globen med sin låt.

Fast om den har möjlighet att vinna i Globen eller i Moskva är väl tveksamt.


~~~~~~~~ ~~~~~~~~

................................................................

Söndagen den 8 mars 2009 | 17:15 |

Efter en månads uppehåll i fototrissandet blev jag lockad att vara med idag, då temat är färgkontraster.


Tre färger - Hundertwasserhaus i Wien


Rött och grått - En detalj från konserthuset i Las Palmas


Grönt och rött - En husvägg i en by på Gran Canaria

Fler som är med i Fototriss idag hittar du Här

Etikett: Fototriss

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Lördagen den 7 mars 2009 | 16:30 |

Den 8 mars firas den Internationella Kvinnodagen, en dag som är väl värd att uppmärksammas.

Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Dagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. I en del länder firas dagen genom att kvinnor får presenter och blommor och ett "grattis på kvinnodagen" - trots att det knappast finns anledning att gratulera kvinnor på en dag som uppmärksammar ojämställdheten i samhället./Wikipedia

Så är det här i alla fall, vi uppmärksammar den här dagen, men firar den inte. Egentligen är det ett stort nederlag att det ska behövas en särskild kvinnodag, men kvinnor och flickor världen över lever i en väldigt ojämlik tillvaro.

Flickor, som inte lever som familjen vill, utsätts för hedersvåld (ett förfärligt uttryck), något som vi också ser exempel på här i Sverige där många flickor, som inte följer familjens bestämmelser, får söka hjälp för att få skyddat boende och skyddade identiteter för att överleva. I krigssituationer är systematiska våldtäkter av flickor och kvinnor vanligt förekommande. Flickfoster aborteras och inte bara i länder som tillämpar bestämmelser om hur många barn man får skaffa, nu har vi ju fått exempel på att det förekommer också i Sverige.

I många länder får inte flickorna gå i skolan. Har man resurser att låta något barn få skolgång blir det pojkarna som får gå. Flickorna räknas inte utan får stanna hemma och arbeta mer eller mindre som slavar. Dessutom kanske de får genomgå könsstympning!

Ja nog finns det många flickor/kvinnor som sliter ont på olika sätt, både här hemma och ute i världen, det är bara att hoppas på att jämställdhetsarbetet fortsätter så att alla kan få samma möjligheter till en dräglig tillvaro.

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Fredagen den 6 mars 2009 | 11:00 |

Nu har jag fått två trevliga utmärkelser igen. Jag blir ju så glad och stolt!

Igår kväll fick jag den här från Annette, Tankar i Haga

Tack snälla Annette!

Och välkommen hit och träna dig på gotländska.

Och i morse fick jag den här från Pysen, Livet på Citronodlingen

Jag bugar och tackar!!

Nu ska jag förstås skicka de här vidare, men väljer att ge dem till alla som tittar in här och förgyller min tillvaro. Håll till godo!

Vad händer idag? Inte så mycket. Jag har lagt rent i sängarna, tvättmaskinen snurrar och ute är det grått och lite blåsigt. När fredagsstädningen är klar ska jag nog ta mig en promenad ner till Klintehamn och handla något gott till kvällen.

På söndag är det den Internationella Kvinnodagen, en dag väl värd att fira. Jag såg på anslagstavlan över aktiviteter i Fröjel, att i Fröjel kyrka är det en gudstjänst med temat Kvinnan. Det är nästan så att man skulle göra ett besök i kyrkan, vilket inte hör till vanligheterna. Kyrkobesöken inskränker sig till de stora helgerna och knappt det.

Jag har fått några gåvor med anledning av den här dagen och de finns i ett bildspel på min startsida, Ingrids sida, titta gärna in där!

Ha en riktigt trevlig helg!

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Torsdagen den 5 mars 2009 | 17:00 |

Häromdagen hittade jag den här bokstavsutmaningen hos Livet på Citronodlingen. Den var lite rolig, så jag kopierade den och har lurat på den då och då. För den är inte helt lätt!

Utmaningen lyder som följer:
Varje svar måste börja med första bokstaven i ditt namn. Alla svar måste vara riktiga, man får inte hitta på ord eller ljuga. Om personen som utmanade dig har ett namn som börjar med samma bokstav som ditt får du inte ge samma svar som han/hon gjort. Du får heller inte skriva samma svar två gånger eller skriva ditt eget namn som svar (där blev jag lite konfunderad om man tänker på den första frågan??).

 • Vad heter du?   Ingrid
 • Ett ord på fyra bokstäver:   Illa
 • Flicknamn:   Isabel
 • Pojknamn:   Ivar
 • Yrke:   Ingenjör
 • Färg:   Indigoblå
 • Klädesplagg:   Islandströja
 • Mat:   Isterband
 • Sak i badrummet:   Isadora läppstift o mascara
 • Plats/stad:   Istanbul
 • En orsak att vara sen:   Ingen påminde mig!
 • Något man skriker:   Inte nu igen!!!
 • Film:   Istället för Abakadabra
 • Något man dricker:   Isté
 • Band:   Iron Maden
 • Djur:   Igelkotte
 • Gatunamn:   Ingrid Bergmans Väg
 • Bil:   Isdera
 • Sång:   Inatt jag drömde...
 • Aktivitet med mera än en deltagare: Ishockey

Känner du för att testa är det bara att ta för sig!

Etikett: Utmaningar

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Torsdagen den 5 mars 2009 | 10:20 |

Den här veckan har det inte hänt så mycket som känns angeläget eller som dominerat på något sätt. Snön har nästan försvunnit och nu är det lerigt och dant ute på gården och på grusvägarna. Jag tänkte egentligen visa hur det ser ut här i min svarta kontorsstol när Grållen kommit direkt utifrån och sedan placerat sig här, men jag ska bespara er från det. Min reflektion den här veckan ska i stället handla om fenoment med den odlarglädje som många av oss "lider" av.


Här är mina små pelargonplantor som kämpar på så tappert.

Varje vår/sommar bestämmer jag mig för att nästa år, då ska jag minsann inte hålla på och driva upp en massa plantor själv! Resultatet blir ofta inte som jag tänkt mig. Odlarivern drar iväg och får mig att börja alldeles för tidigt och sen har jag en massa förvuxna och rangliga blommor.

Det sägs ju att av skadan blir man vis, men det gäller inte mig. Jag köper glatt hem jord och frön i början av februari i alla fall. Är det någon som känner igen sig? Nu har jag ledig plats i fönstret här på hallen där jag sitter vid min dator, så nästan gång jag ska på Klinte och handla ska jag köpa hem fler fröpåsar. Visst kan man så petuniefrön nu?

Fler som är med i den här fotoutmaningen hittar du hos Trebarnsmamman

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Onsdagen den 4 mars 2009 | 10:20 | 3,5°

De senaste dagarna har det pratats i Gotlandsradion om folk som känt sig lurade sedan de tagit kreditupplysningar på sig själva. De ha upplevt att erbjudande varit gratis, men fått en otrevlig överraskning när det sedan kommit en faktura på nästan 300:-

Det är www.kredit.notara.se, som erbjuder vad man trott vara gratis kreditupplysning. Ingenstans på sidan står det att det kostar något att få reda på hur kreditvärdig man är.

Det är bara att ange sitt personnummer, sen kommer man till nästa sida och där anger man sitt mobilnummer och "thats it"! Vad man inte har observerat är Information längst ner på startsidan. Den raden är ju väldigt lätt att missa när man ser de där stora svarta gubbarna och uppmaningen att skriva i sitt personnummer allra överst på sidan. Om man klickar på Information kommer man till en sida där de första raderna är följande:


En av de som råkat illa ut berättar att hon reklamerat fakturan och efter en lång och jobbig tid, som slutade med att hon sände en reklamation med rekommenderat brev, äntligen blivit av med kravet på betalning. Hon råder nu alla som råkat ut för detta att göra likadant och inte betala.

Vi måste alla tänka till både en och två gånger när vi ser liknande erbjudanden. Tro inte att några företag gör någon tjänst gratis. Metoderna att lura till sig pengar blir mer och mer sofistikerade och enda sättet att skydda sig är att vara kritisk till reklam och lockande erbjudanden.

På tal om reklam - jag lägger in min googlereklam igen, för jag kollade mitt konto och där fanns faktiskt lite drygt $75. Det var Pimli.se, som berättade i sitt senast inlägg att hon fått in pengar på sitt konto från Google Adsense, som fick mig att gå in och kolla mitt konto. Så nu har jag öppnat ett särskilt bankkonto för att inte behöva uppge mitt ordinarie kontonummer. Om ett halvår kanske jag är uppe i de stipulerade $100, som är gränsen för utbetalningar. Det beror förstås på hur intressant reklamen är och hur många som klickar på den.


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Tisdagen den 3 mars 2009 | 15:20 |

Gråväder är det i dag, men jag har trots det tagit mig en promenad efter lunchen. Åke skulle och hälsa på sin blinde kompis och då åkte jag med ner till Klintehamn och så gick jag hem. Jag hade kameran med, så jag passade på att gå in ta ett kort av vintergäcken i Hasselas trädgård.


Här är gräsmattan alldeles gul och jag har för mig att sedan kommer den att bli blå av scilla. Vackert är det i alla fall!


Ännu ett vårtecken - en "pussluden", som kröp mitt i vägen.


När jag kom hem tog jag ett foto av mina egna vintergäck, de är inte speciellt många ännu, men de växer väl till sig.


Grållen tyckte att det var roligt när jag kom hem och visade upp vilken duktig klättrare han är.

Vårtecknen arkiverar jag på sidan Foto/EFIT/Vårtecken


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Tisdagen den 3 mars 2009 | 09:20 | 1,5°

Veckans tema är ett önsketema från Tanja. Hon kom med flera bra förslag varav detta: spår. Vad ser ni för spår?


En solig och fin vinterdag nere vid Muldestranden.

Fler som är med i Tisdagstema i dag hittar du här.

Etikett: Tisdagstema


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Måndagen den 2 mars 2009 | 22:10 |

 1. Vad gjorde dig extra glad?
 2. Vad gjorde dig arg?
 3. Vad gjorde dig ledsen?
Mina svar:

 1. Jag såg de första små vintergäcken, det gjorde mig glad och hoppfull.
 2. Jag blev arg på mig själv för att jag brände en plåt bullar. Det var bara ett litet bak på 3 plåtar och så sabbar jag 30%!
 3. Jag har letat efter någon lämplig vinterresa, men hittade inte något passande och det gjorde mig lite ledsen. En veckas sol och värme skulle annars sitta bra nu!
Har du lust att vara med, titta in HÄR

Etikett: Tre i Veckan

~~~~~~~~ ~~~~~~~~Måndagen den 2 mars 2009 | 17:00 | 2° blåsigt

I dag har mars visat sig från en helt annan sida än igår. Det har varit riktigt blåsigt och inte på något sätt lockande att vara ute. Jag har plockat fram pelargonerna som stått i källaren över vintern och klippt ner dem, vattnat och ställt dem ljust i ett fönster. De som sedan visar god vilja kommer att få ny jord lite senare. På söndag är vi bjudna till yngste sonen i Visby och då tänkte jag passa på att gå på Linds Växthus och köpa pelargonjord.

Medan jag skriver det här lyssnar jag på låtarna jag har inlagda här i musikspelaren och inser att det är dags att förnya dem. Julsånger känns lite dammigt just nu! Jag får nog ta och göra ett besök hos MixPod.com.

Jag blev förvånad i morse när jag läst förklaringen till dagens ord i allnakku. Vintarnarrar trodde jag var detsamma som vintergäck, men de påstår att det är snödropparna som heter så på gutamål och då får man väl tro på det. På tal om vintergäck, så såg jag massor av dem i en av Hasselas trädgårdar i Klintehamn i dag. Jag får ta och smyga mig in där med kameran och ta ett kort av dem. Jag har några stycken i min trädgård också, men det är bara några enstaka exemplar, här var gräsmattan alldeles gul av dem.


~~~~~~~~ ~~~~~~~~Söndagen den 1 mars 2009 | 19:25 | Klart -3°

Det har varit ett helt strålande väder i dag, den här Vasaloppsöndagen. Morgonen var kall som bara den, vi hade -9° på termometern, men när väl solen kom upp blev det raskt mildare och mitt på dagen hade vi ett par grader varmt. På morgonen och förmiddagen satt vi och såg på Vasaloppet och det är verkligen en fascinerande tillställning med alla dessa människor, som likt en lång orm tar sig från Sälen till Mora. Efter lunchen satt Åke ute och solade sig och jag tog mig en promenad ner till Klintehamn. Där gick jag en sväng in på Konsum och köpte oss varsin semla till eftermiddagskaffet.

I dag är det ju inte bara Vasaloppsöndag utan även Kattbånsns dag och här kommer några foton av mina kattbånsar, om man nu kan få kalla dem för det när de är kastrerade.

Trots att de inte borde begripa vad det innebär att vara "marskatt" verkar det som om de ändå börjat få lite oro i kroppen. Det är mycket spring ut och in nu och de ligger inte och sover hela dagarna, som de annars gjort hela vintern.

I gårdagens Efit kan de som kikat på det se, att vi begick får premiär i pensionärsföreningen SPF igår. Jag har varit med i föreningen sedan jag blev pensionär, men Åke har inte varit med. När mitt inbetalningskort för årsavgiften för 2009 kom, var det bifogat ett program för årets aktiviteter och då fick jag se, att på mötet den 28 februari skulle Bison komma och hålla föredrag. Bison, Bernt Nilsson, har varit journalist på Expressen och Aftonbladet en gång i tiden, varit ute som krigskorrespondent, varit korrespondent i London och nu, när han är pensionär själv, har han skrivit 2 böcker och håller på med den tredje och så skriver han kåserier i GT varje vecka.

När vi anlände till församlingshemmet i Klintehamn där mötet skulle vara, blev vi så varmt välkomnade av alla. Massor av bekanta var det där och det kändes riktigt trevligt. Efter en kort mötesförhandling vidtog en liten stunds gymnastik, kaffedrickning och lottförsäljning och sen kom Bison.

Han var mycket trevlig och det var tänkvärt, det han talade om. Det kändes nästan som om han läst mitt lite smådeppiga inlägg i fredags, vilket han ju inte kan ha gjort, men jag kände mig verkligen träffad när han pratade om oss pensionärer och de gränser vi sätter för oss själva. Han pratade om att vi inte får ge upp och slå oss till ro, utan att vi fortfarande kan och ska sätta upp mål och försöka förverkliga våra drömmar. Vi kan inte bestiga Mount Everest längre, sa han, men det är så mycket annat vi kan göra. Själv planerade han och tränade för att cykla i Baltikum till sommaren. Det var en gammal dröm som han skulle förverkliga. Han avslutade med att spela dragspel och det var något som han också börjat med som pensionär. Inte lät det speciellt vackert, men det var ännu en gammal dröm han sett till att förverkliga.

Eftermiddagen avslutades med lottdragning och Åke vann ett paket gula ljus. De kommer bra till pass nu när det snart är påsk.

Den här träffen var verkligen trevlig och nästa gång är det påskfest i Hejde och jag tror nog att vi kommer att försöka vara med då också. Åke anmälde sig förresten som medlem han med, det kan ju vara dags nu vid 81 års ålder att gå med i en pensionärsförening!


~~~~~~~~ ~~~~~~~~................................................................................

Till februari månads inlägg


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Mars 2009


A R K I V 2009

Google