Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Oktober 2004        November 2004         Dagbok December 2004 »


Tisdagen den 30 november 2004

Anders slaskar

Anders slaskar och enligt gamla bondepraktikan innebär det att julen "braskar". Det ska med andra ord bli en kall jul. Ja, det kan man väl nästan önska sig. Slask och gråväder är inget att stå efter.

Igår jobbade jag halvdag i stan och på eftermiddagen räfsade jag litet i trädgården. Vi har ett gammalt äppelträd och nu har äntligen de sista tusentalet småäpplen ramlat ner. Innan snön kom satt de ännu kvar på trädet, men som sagt, nu när snön töat bort, låg de där på gräsmattan och såg allmänt ruttna och eländiga ut. Det blev en hel skottkärra alldeles full.

Idag började dagen med en mammografiröntgen kl 08.15 (hälsokontroll) och sen jobbade jag till 14.00 och då tog jag bussen hem. Åke körde mig in till stan, för han skulle med bilen på verkstad. Vi har haft krångel med ett baklyse ganska länge. Det har lyst ibland och ibland inte, så nu måste det åtgärdas. Dessutom upptäckte jag att bromslyset uppe i bakrutan inte fungerade! Nu blev det också fixat. Hoppas nu att det inte händer något mer på ett tag.

Nu börjar det bli dags att dra igång julstöket. I morgon tror jag att jag ska vara hemma, få se vad jag hittar på då. Litet storstädning i sovrummet skulle nog inte skada. Fast jag måste nog medge, att jag dragit ner på en hel del av det där hysteriska städandet, som man höll på med till jularna förr. När varenda garderob, varenda låda, varenda skrubb och alla rum skulle städas och när alla golv och trappor skulle fernissas, allt silver putsas och allt porslin som inte använts på länge skulle diskas. Nej, nu gör man litet efterhand och det som inte blir gjort, blir inte gjort. Huvudsaken är att man har pyntat och att alla juldukar ligger på plats och att man har god mat, goda kakor och mycket glögg, sen ordnar sig resten.


Söndagen den 28 november 2004

Kommunalt vatten

Igår fick vi äntligen det kommunala vattnet inkopplat! Det är jättehärligt att äntligen kunna tappa vatten ur vilken kran som helst och få ett gott och välsmakande vatten. Vattenmätaren installerades för ca 14 dagar sedan och igår var Bosse här och gjorde det sista som skulle kopplas in. Dessutom fick jag en kran ute på väggen utanför, så att jag slipper gå in och hämta vatten när jag ska vattna i trädgården. Trädgårdsvattnet tar vi från vår egen brunn, så det kan man använda med gott samvete. Det är ju gratis!

På lördagskvällen var vi bjudna till en granne och de ordnade även att vi blev hämtade och skjutsade hem. Vi hade jättetrevligt med god mat och god dricka. Vi kom inte hem förrän kl 01.30, så det var litet segt i morse, men jag måste upp och börja städa i källaren efter rörmokaren. Nu ser det ganska hyfsat ut igen och så fort golvet har torkat ska jag börja bära tillbaka saker som varit placerade i salsfarstun under den här tiden.

Nu ska jag gå och sätta in en kyckling i ugnen för Bosse och Carina kommer hit på lunch kl 12.00.


Fredagen den 26 november 2004

Adventsfunderingar

Det är fredag förmiddag och jag har gått och pysslat litet, tagit fram ljusstakar och slingor och laddat upp litet inför advent. Sedan ska jag åka till stan och jobba några timmar. Jag tar bussen in kl 09.50 och sen får jag se hur länge jag blir kvar. Tillgången på sysselsättning får avgöra hur långa mina arbetsdagar blir.

Advent är en rätt fin tid, nu när allt är mörkt och grått. I år har jag köpt ljusnät, som jag ska sätta i buskarna på framsidan. Få se om jag kan få till någon bra bild, när det hela är klart och härligheten lyser. Granen som vi brukat ha ljus i har blivit alldeles för stor. Nu måste man ha skylift om man ska komma upp i toppen på den. Förra året satte vi bara ljus nedtill, så långt man kunde nå med stege.

När jag var barn, hävdade mamma bestämt, att till advent skulle man bara ha adventsstjärnor och de vanliga adventsstakarna med 4 levande ljus i. De elektriska ljusstakarna hörde julen till! Jag ärvde hennes sätt att se på saken, så det tog många år innan jag accepterade att plocka fram även de elektriska stakarna till advent, men nu har jag ett antal som ska placeras ut i morgon.

Nej, nu är det dags för mig att plocka i ordning litet, leta fram katterna och få ut dem och sen ska jag ge mig iväg till bussen för vidare befordran till den stora staden, Visby.


Tisdagen den 23 november 2004

Postflyget inställt

Nu har det varit ett fasligt väder några dagar! Idag började det med slask och snöblask, men nu har det utvecklat sig till ett riktigt yrväder, med mycket hård vind. Ska det verkligen vara på det här sättet??? Jag blir litet smådeprimerad när det är så här kallt och ruskigt. Vintern är i och för sig ganska trevlig när det är lagom med snö, soligt och ett par grader kallt, men det här!!!

Åkte med 7-bussen in till stan för att jobba idag, men åkte hem igen med 12-bussen. Postflyget var inställt och när löneköringen var klar, var det inte så mycket jag kunde göra. Det var lika bra att åka hem, medan det ännu gick att ta sig fram. Hoppas det blir bättre tills i morgon. Då jobbar jag eftermiddag, men kör nog in på förmiddagen i alla fall. Fåglarna behöver litet käk nu och jag tänkte köpa det på ÖB.

När jag kom hem bakade jag en toscakaka och sedan har det varit litet "daterande". Jag gjorde klart kalendern för 2005, men är litet osäker på hur det blir med pingsthelgen i år. Enligt den almanacka jag gick efter, så är annandag pingst ännu helgdag, men var det inte fr o m i år det skulle bli ändring till helg den 6:e juni? Tipsa mig gärna, om det är någon som vet!

Jag har också fakturerat för Åke. Han jobbar ju litet för grannarna med höpressning och annat och det ska klaras upp före årsskiftet.


Söndagen den 21 november 2004

Kall helg

Så fick vi en riktigt kall novemberhelg. Vi hade -11 grader igår morse och strålande solsken. Man kunde nästan tro att det var januari redan. Jag har fört dagbok sedan 1983 och inget år tidigare har det varit så kallt den 20/11. Hörde också på radion att det ligger ca 2 dm snö över hela Gotland och i november har det inte hänt sedan år 1905. Idag är det gråväder, blåsigt och yrsnö och ca -3 grader.

Den här veckan har jag varit i stan och jobbat varje dag. Inte några långa dagar, men i alla fall, och i morgon ska jag iväg igen. Nu är det lönerna, som ska göras i ordning. Jag har jobbat med löneprogram tidigare, men det är ca 15 år sedan, så det behöver friskas upp.

På kvällarna har jag suttit vid datorn och försökt förkovra mig i html och annat nyttigt. Jag är litet slö på att läsa, utan testar och testar. Nu har jag lyckats få till en kalender för de här sista månaderna 2004 och nu ska jag sätta igång med en för 2005, men först ska jag måla litet. I källaren ligger den snickarfröjd från verandan, som vi bytt ut och fått en snickare att göra om, och nu ska den målas sista gången. Jag har haft det i ladugården förut, men nu är det för kallt, färgen vill inte torka.


Fredagen den 19 november 2004

3 dm snö inatt!

Så här såg det ut i morse när jag kom ut. Det hade kommit ca 3 dm snö under natten och det snöade fortfarande.Onsdagen den 17 november 2004

Bredbandet fungerar äntligen

Jag skulle egentligen krypa till kojs nu, för i morgon ska jag jobba igen, men när nu bredbandet och internet fungerar, måste man ju passa på att utnyttja det. Det har varit ett evigt elände nu i november. Geab, som är leverantören, utlovar att det ska bli bättre och att man inte ska behöva betala för november månad. Det är en klen tröst, när man sitter där och ingenting går som man har tänkt sig.

I morgon ska jag jobba, som sagt. Jag trodde att det bara skulle bli på eftermiddagarna den här veckan, men idag har jag jobbat heldag och det blir likadant i morgon. Idag var det litet stressigt, när revisorn kom på besök och datorn hängde sig och jag var tvungen att ringa support, för att kunna byta till föregående bokföringsår. Svetten lackade, men det ordnade sig.

Vädret har varit hyfsat nu ett par dagar. Igår förmiddag fick jag mitt trädgårdsland grävt, så idag har jag nästan känt av ryggen litet. Nu väntar kyla och rusk med snö och blåst och jag vet inte allt vad för elände vädergubbarna hittar på, men det är väl sånt som hör årstiden till.Måndagen den 15 november 2004

Farsdagsfirande

Så har vi firat Farsdag. Vad ska man säga om den traditionen egentligen? Ska det vara nödvändigt att Far och Mor ska ha en speciell dag? Det är väl bara handeln, som tjänar på det. Sin far och mor borde man ju kunna fira och uppmärksamma någon dag då och då, när man känner för det och inte en dag, som är styrd av almenackan. Eller är det verkligen så att det behövs en bestämd dag????

Men igår kom i alla fall gossarna med respektive hem och gratulerade sin pappa med choklad och andra godsaker. Jag hade lagat till en köttgryta och gjort en äppelpaj med vaniljsås till efterrätt. Busen Ludde fick en bit falukorv, det uppskattar han.

Idag har jag varit i Visby och jobbat några timmar på eftermiddagen. Jag ska göra det en tid nu framöver. Tråkigt nog passar det dåligt med busstiderna, så jag måste köra. Litet tråkigt för Åke, som blir utan bil. Han får ta sina inspektionsrundor på förmiddagarna i fortsättningen.

I morgon förmiddag planerar jag, att jag ska hinna med att gräva färdigt trädgårdslandet, innan jag ska åka till Visby och jobba, sedan är "höstbruket" klart. Hoppas nu bara att vädret håller sig. Idag har det varit strålande fint, litet blåsigt, men runt 10 grader varmt (fast just nu hör jag att det regnar litet lätt).Lördagen den 13 november 2004

Nytt golv i köket

Idag när jag har haft innearbete har det varit soligt och vackert. Jag skulle ha sparat trädgårdsarbetet tills idag, men man vet aldrig vad för väder som väntar. Nu har jag nykrattat och klippt i trädgården och det känns skönt, även om det inte var skönt igår i blåst och småregn.

Morgonen började med inflyttning i köket efter golvläggningen och det känns verkligen skönt att ha tillgång till en spis igen efter nästan en vecka med micromat. Nu på eftermiddagen har vi varit på Klinte en vända och handlat litet och sedan sände jag hem handeln med Åke och gick själv hem via Värsändekvior. Det var riktigt skönt väder med lätt blåst och alldeles klarblå himmel.

  

Så här fint blev det nya golvet och jämfört med det gamla så är det bra mycket ljusare.Fredagen den 12 november 2004

Ny bloggadress

Nu har det varit stillestånd i skrivandet ett tag. Jag satt för ett par dagar sedan och ändrade och testade litet. Jag ville ha litet nya färger och på samma gång var systemet hemskt trögt, vilket det varit i stort sett hela månaden, men nu de sista dagarna har det varit helt hopplöst. I vilket fall som helst, jag lyckades i alla fall strula till det så att min blog helt plötsligt inte publicerade nya poster. Eftersom jag inte kunde klura ut varför, så har jag kopierat över alla text till en ny blog och min adress är därför ändrad till www.stenstugu.blogspot.com, i fall någon undrar!?!?

Den här veckan har bjudit på en hel del. Vi har varit i Visby en dag, för Åke skulle till tandläkaren, så har vi haft mattläggare och fått nytt golv i köket, det blev jättebra. Jag ska lägga in några bilder på "före och efter". Vi har inte fått flytta in i köket ännu för golvet ska vila ett dygn, men i morgon blir det inflyttning.

Idag har jag varit ute och klipp gräsmattorna, dels för att få bort löven, men också för att det varit så milt nu så länge, så gräset var faktiskt ganska långt. Vädret var väl inte något vidare, det har blåst hemskt idag och nu hör jag att det har börjat regna igen. Det är riktigt höstrusk.Måndagen den 8 november 2004

All Helgonahelgen, Kerstin här

Så har vi haft en Allhelgonahelg igen och den började med blåst och regn, men sedan ordnade det till sig och blev både soligt och vackert. Min syster Kerstin från Stockholm kom ner till Gotland i fredagseftermiddag och det är alltid lika roligt att ha henne här.

På lördagen åkte vi först upp till kyrkogården i Klinte och satte ljus och gravprydnader på mammas och pappas grav. Det blåste rejält, men det gick att få ljusen att brinna i alla fall. Sedan var det kyrkogården i Fröjel, som skulle besökas och där blåste det om möjligt ännu mer och dessutom började det regna. Ljuset på Åkes föräldrars grav var det inget problem med, men på den andra graven var det bara omöjligt. Vi fick ge upp till slut.

Sedan åkte vi en tur längs Ekstakusten. Vi var och tittade på det nya bostadsområdet som Frejsal Living håller på att projektera, det ska heta "Fröjelstranden", och där är redan en del vägar, gatubelysning och annat på gång. Där finns även en visningsvilla.

  

Trots blåsten tog jag mod till mig och gick ur bilen för att ta några kort av Karlsöarna. De är lika vackra alla årstider och i alla väder. När vi kom hem var det dags för lunch, men den blev litet försenad för ett par grannar kom in och vi satt och pratade en stund. På kvällen var Bosse o Carina här på middag. Naturligtvis åt vi duvbröst, vad annars?

Söndagen gick i slöhetens tecken. Vi tog det lugnt på morgonen, solen sken och det var jättefint väder så jag och Kerstin tog en promenad ner till stranden. Det är roligt att ha någon att gå och småprata med. Jag går alltid ensam annars, eftersom Åke inte orkar gå med. På eftermiddagen åkte vi till kyrkogårdarna igen och kontrollerade ljusen (vi tog en sväng på kvällen också bara för att det är så vackert att se alla ljus på gravarna)

Krister och Thomas har varit på Ikea i Älmhult i helgen och handlat till sin nya lägenhet och de kom hit på söndagseftermiddagen och satte av en massa kartonger här hos oss. Det får stå här tills det är dags för flytten.

Idag blev det en ny promenad och nu har vi varit i Visby och lämnat av Kerstin vid båten. Det blir tomt efter henne, men i morgon har jag fullt upp. Jag måste ordna litet i köket för på onsdag får jag mattläggare. Det ska bli härligt att få nytt golv, det behövs.Tisdagen den 2 november 2004

Dåligt samvete

Tro det eller inte, men solen skiner och jag har ett enormt dåligt samvete för att jag sitter här i stället för att putsa fönster eller gå ut i trädgården och rusta där. Det är förmiddag och klockan är 10. Nu ska jag i alla fall ta i håll med badrumsfönstrena. Vi har så enormt mycket flugor som kommer in nu på hösten. Detta trots att vi inte har några djur på gården längre. Jag skyller på grannarnas hästar.

Nu är klockan snart halv sex och jag ska laga middag.Det blev en promenad i alla fall idag. Jag gick över Mölner, förbi Klinte kyrka och sedan ner till Klintehamn. Där var jag och handlade litet och sedan kom Åke och hämtade mig. Jag tog några kort på längs vägen. Här är ett par stycken. Kyrkan är Klinte kyrka och där höll de på att ta vara på löven. Det såg jättefint ut.V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
November


A R K I V 2004

Google