Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok Otober 2007        November 2007         Dagbok December 2007 »


Fredagen den 30 november 2007
5 grader.

Anders slaskar

Om nu det gamla talesättet "Anders slaskar, julen braskar" stämmer, så lär det bli en kall jul, för idag är det riktigt milt och dessutom regnigt. Just nu (10:50) ser det ut att klarna upp, men man vet aldrig. Den här tiden är det inte långt mellan skurarna.

Idag väntar jag besök av en av nätvännerna, Sofia, som är på Gotland under helgen för att hälsa på släkten (och mig). Det ska bli så roligt att träffa henne. Vi har haft så bra kontakt via bloggandet. Igår fick jag ett mail med ett recept på "chokladkolasnitt" och dem har jag bakat idag. Det blev jättegoda. Tack för receptet Nina, det ska jag uppdatera receptsidan med!

Uppdateringar har det varit en hel del på julsidan och imorgon drar julkalendern igång. Välkommen att titta in och öppna luckor! Årets klurigheter kommer uteslutande att handla om hemsidekunskap. Förutom uppdateringar av julsidan har jag bytt toppbild här i dagboken och på startsidan. Det ska ju se lite adventsaktigt ut även på hemsidan.

       

Onsdagen den 28 november 2007
0-+2 grader.

Hosianna vann omröstningen

En härligt solig och fin dag har det varit idag. Det passade alldeles utmärkt, för igår började jag att storstäda i rummen där Eva och hennes pojkar ska bo när de kommer hit. Jag hade bara fönsterputsningen kvar och den gjorde jag på förmiddagen idag, så nu är det klart där.

Åke har varit i skogen och huggit granris och det har vi lagt ut nu vid trapporna och så passade vi på att lägga ut ljusnäten över buskarna på framsidan. Det ska inte tändas förrän till helgen, men vi tyckte att det var bäst att ta vara på det vackra vädret.

Nu har vi druckit eftermiddagskaffe och jag har satt in en saffranskaka i ugnen. Elljusstakarna och adventsstjärnorna är kollade och fungerar som de ska. Det var bara julgransbelysningen som måste kompletteras med en lampa. Adventsstakarna är framplockade och stearinljusen inköpta - det kan få bli advent när som helst!

Jag avslutar omröstningen om adventssångerna och så här gick det

Jag tycker nästan lite synd om "Det är en ros utsprungen", jag tycker själv att den är väldigt vacker, men "Hosianna Davids Son" vann överlägset. Nu finns det en ny fråga att svara på.

       

Tisdagen den 27 november 2007
blåsigt och ca 2 grader varmt.

Vill sälja vin på sin gård

Om klimatet blir varmare finns det goda möjligheter för de gotländska vinodlarna att kunna öka sin produktion. Enligt ett reportage i Expressen kämpar nu de gotländska politikerna för att vinbönderna ska kunna sälja sitt vin direkt på gårdarna.

Socialdemokraterna är ett av oppositionspartierna som är emot förslaget och hänvisar till att på Gotland är folkhälsan sämst i landet och att försäljningen av alkohol står i relation till folkhälsan. Men inte tror jag i alla fall, att några missbrukare eller undomar kommer att åka ut på landet och köpa vin! Det går att få tag i annat att berusa sig med som är bra mycket effektivare och billigare. Bekämpning av hembränning och smuggelsprit är nog det man bör inrikta sig på för att få ner alkoholkomsumtionen.

Nej, fram för att de gotländska vinbönderna ska få samma villkor som övriga inom Europa. Skulle man sedan inte kunna stå sig i konkurrensen, så får man väl inse att vi trots allt inte har de rätta förutsättningarna för att få fram bra viner på de här breddgraderna.

       

Tisdagen den 27 november 2007
blåsigt och ca 2 grader varmt.

Tisdagstema - Pynt

Dagens tema är pynt och jag har valt något som inte är julpynt.

Det här är en gammal tavla med hårarbete gjort av en sk Hårkulla, en konsthantverkare med hår som arbetsmaterial. Tavlan har vi ärvt, så jag vet inte hur gammal den är, men förmodligen från någon gång i slutet av 1800-talet eller början av 1900. Hårarbetet är inglasat och det är väl därför det hållit sig så fint.

       

Måndagen den 26 november 2007
0-+1 grader varmt.

Jag är trött på TV-reklamen

Såg du Christer Hammerin, gotlänningen som jobbar som hisstekniker i Stockholm, i "Deal or no Deal" på TV4 i lördags? Det var väl en charmig kille? Jag hörde en intervju med honom på Gotlandsradion idag och han var lika trevlig där. Han påstod sig vara fullt nöjd med de 50.000:- han lyckades få med sig.

Efter det programmet skulle jag se lördagsfilmen "En andra chans". Den var ganska småtrevlig, men TV4:as täta reklamavbrott är bara för jobbiga och när man genomlidit en lång räcka av dem, plus ett avbrott för nyheter, och det bara är 5 min av filmen kvar tror man väl att nu kan det inte bli fler! Jodå, det kunde det - det blev ett avbrott till - och sen direkt på nästa progam! Man fick inte se slutet på filmen . Tydligen upptäcktes det, eller de blev upplysta om sitt misstag, för de sista minuterna av lördagsfilmen kunde man se igårkväll.

Jag tror att annonsörerna i längden kommer att förlora på den här TV-reklamen. Man blir så utledsen på den, så att man får avsmak för sakerna de gör reklam för. Nej en digtalbox med hårddisk eller något liknande får man nog skaffa sig för att slippa få alla program och filmer sönderhackade i småbitar!

Idag har det varit ganska vackert vinterväder. Jag är så tacksam när det är ordenligt ljust och man slipper ha lamporna tända hela dagarna inomhus. Och visar sedan solen sig är det helt perfekt.

Vi inledde dagen med en tur till Hemse. Jag ville gå på Kupan och lämna ifrån mig ett par kassar med grejor som jag sorterat ur när jag städade köksskåpen. Jag ska visserligen dit och jobba den 15 december, men då är det nära jul och mina saker kan nog bli bra julklappar. Jag minns när man själv var barn och hade fått en slant att köpa julklappar för. Då gällde det att få tag i billiga presenter för att få pengarna att räcka.

På Kupan hade de fått fram så mycket fina julgrejor sedan jag var där och jobbade sist, så det var riktigt svårt att slita sig därifrån utan att köpa med sig något.

I eftermiddag har jag varit ute på vinden och klippt bort murgröna utanför vindsfönstret, vi brukar ha en adventsbelysning där och ska den synas utifrån så vill det till att man håller efter den värsta grönskan. Sedan putsade jag av fönstret och satte upp belysningen. Nej, jag har inte tänt den ännu! Det blir inte förrän till helgen. Åke har varit på Klinte efter lunch och tagit en promenad med sin blinde kompis. Det var kallt ute för det blåser ganska mycket, men en liten tur tog de i alla fall.

En stund vid datorn har det naturligtvis blivit både igår och idag. Igår var det regnigt och grått, så det blev inga uteaktiviteter. Krister och Thomas kom förbi en sväng på förmiddagen för att byta däck på sin bil. De hade med sig en bit citronpaj, mycket god, men nog inte helt lämplig för en diabetiker. Carina och Bosse var här på lunch och sedan satt Åke och såg fotboll och jag "daterade". Jag har fått ganska många vinterhälsningar och en del av dem har jag lagt ut tidigare här i dagboken, men nu har jag samlat ihop dem och gjort en särskild sida med vintergåvor och den har jag placerat i Julsidan

       

Lördagen den 24 november 2007
2-5 grader varmt.

Årets första julmarknad

En helt underbar dag har det varit idag, soligt, vindstilla och ett par grader varmt. Jag sov länge imorse och vaknade utvilad och pigg och vid 11-tiden gav vi oss iväg till Roma på julmarknad.

Vi åkte inte till Kungsgården utan till Lövsta Lantbruksskola där Hushållningssällkapet hade sin årliga marknad. Det var massor av folk för att inte tala om antalet bilar. Vi fick flirta lite med parkeringsvakterna för att få en parkering som inte låg allt för långt bort.

Det var utställningar och marknader både utomhus och i husen runt omkring på området. Vi vandrade runt och tittade på alla fina saker och trots att det är "Köpfria dagen" idag kunde jag ju inte låta bli att öppna plånboken. Jag köpte ett par grytlappar, en burk hemgjord äppelmos, ett hyacintglas med tillhörande hyacint och en förpackning med mandelmusslor. När det blev lunchdags gick vi till matsalen och åt en härlig jultallrik med sill, ägg och potatis, köttbullar, prinskorvar, skinka, rödbetssallad, mimosasallad och grönkålssallad och till det ett underbart gott hembakat bröd.

Eftersom det var så stort område att ta sig runt på fanns det två hästvagnar som man kunde få åka runt med.

Vi åkte hem igen vid 14.30 och då tog vi en sväng ut på hamnen i Klinte och där var så vackert i eftermiddagssolen, så jag kunde inte motstå att ta ett foto av Varvsholms Pensionat.

Där ska vi äta julbord nästa söndag.

       

Fredagen den 23 november 2007
7 grader varmt.

Det som göms i snö...

kommer upp i tö. Det är den bittra sanningen. Det var så vitt och vackert ute de där dagarna vi hade snö, men nu när den gått bort så är det en massa löv som ligger där och skräpar. Idag var jag ute på förmiddagen och räfsade bort det mesta. Det är ganska varmt ute, hela 7 grader, så det blev nästa svettigt när man var klädd för kyla. Nu ser det ganska hyfsat ut i alla fall.

Efter lunchen tog jag mig en promenad ner till Klinte för vi behövde handla till helgen. Och så skulle jag ju ha hem en bruk svart färg till hängrännan. Nu har jag målat den första gången och när den torkat ska jag stryka den en gång till. på söndag kommer Carina och Bosse hit på lunch, så då får Åke hjäp av Bosse att sätta upp rännan.

Humöret är ganska stabilt, vilket innebär smågrinigt, men jag försöker intala mig att det bara är dumheter, att jag har så mycket att vara tacksam över och andra positiva tankar. Och så ett varmt tack för alla uppmuntrande kommentarer! Inte kan man väl gå och hänga läpp då!

Och jag skäms allt lite, när jag vet hur många av er har det med sjukdomar, värk och elände. Jag är ju frisk, tror jag i alla fall, och det om något är ju värdefullt. Nu har jag bestämt mig för att nästa vecka, när man kan börja planera inför advent, så kommer jag att känna mig mycket gladare och mera "på hugget".

Imorgon är det julmarknad på Roma Kungsgård och om inte vädret är för eländigt ska vi nog ta oss en sväng dit. Maken är inte informerad ännu om mina planer, men han brukar aldrig ha något emot en utflykt.

Till första advent har jag bokat julbord på Varvsholms Pensionat tillsammans med sönerna och deras sambos och det ser jag verkligen fram emot. Jag ska baka Mormors saffranskaka och köpa hem glögg och så är det all adventsbelysning både ute och inne. Det ska bli så roligt att plocka fram allting igen.

En påminnelse vill jag komma med: Se till att du handlar det du ska idag, för imorgon är det En köpfri dag/Buy Nothing Day! Vilken placering den dagen har, just den här helgen som stora julrushen bryter ut. Jag misstänker att det inte är så många som bryr sig om den här dagen. Även om t e x Uppsala erbjuder vaccinering mot "galna köpsjukan" av doktor Inga Prylberg.

Här kommer ännu en vinterhälsning

Tack Ulla-Britt!

       

Torsdagen den 22 november 2007
4 grader varmt.

Grått och trist

Det är samma gråa trista väder idag också och humöret är inte så där i topp precis. Jag borde ta ihåll med någonting konstruktivt, men lusten vill inte infinna sig. För att muntra upp mig och maken har jag i alla fall bakat en sockerkaka nu på förmiddagen.

Igår röjde Åke upp efter bilolyckan och nu har han varit på återvinningsgården i Klintehamn med det sönderkörda staketet. Hans andra projekt, den trasiga hängrännan, har avancerat det också. Han har varit på en verkstad och fått den läckande skraven svetsad. Nu har jag fått i uppdrag att ta fram målarpenseln igen och sedan, när jag målat rännan, ska den på plats igen. Men först av allt måste vi åka på Klinte och köpa en burk färg, för vi har ingen svart färg hemma.

Undrar om jag är ensam om att, när jag läser igenom det jag skriver, få rensa bort en massa ju, väl och lite? Hur kan det vara att det är så lätt att lägga in de där småorden både här och där? Vilka olater man lägger sig till med! Och det är likadant när man talar, helt plötsligt kan jag höra mig själv säga "precis" för så där femtielfte gången!

Nu avslutar jag frågan om hur du gillar snö. Här ser du resultatet:

 • 34 stycken har lämnat sin röst
 • 53% påstod sig älska snö
 • 9% gillar inte snö så där speciellt mycket
 • 32% kan tänka sig snö till julen
 • 6% avskyr snö
Nu närmar sig advent och då ställer jag en ny fråga: Vilka adventssånger tycker du om?

       

Onsdagen den 21 november 2007
4 grader varmt.

Cancern skördar sina offer

Jag känner mig lite nedstämd idag efter att ha fått besked om att två bekanta avlidit i cancer. Båda kvinnor i 60-årsåldern, skötsamma, icke rökare, nykterister och den ena av dem var dessutom vegetarian. Deras levnadssätt borde gett dem garanti för ett bra mycket längre liv. Cancern slår urskiljninglöst mot alla åldrar och grupper. Finns det någon som inte har någon bekant eller anhörig som gått bort i denna hemska sjukdom?

Vädret är också dystert och hjälper just inte till att få mig på bättre humör. Igår och idag på förmiddagen har jag hållit på i köket och städat skåp och lådor och tvättat målning. Gårdagen finns också dokumenterad på Fotosidan, det var ju EFIT igår.

Skaderegleraren från försäkringsbolaget var här i morse och såg på ladugården och det ska nog inte bli några problem att få den upplagad. De skulle försöka få samma killar som rappade den för oss förra sommaren, att åta sig jobbet. Har de tid att göra det, blir det säkert perfekt, de är väldigt duktiga och dessutom trevliga. Tyvärr kommer det väl inte att gå att göra något åt väggen i vinter, utan det måste nog vara till våren, men nu har Åke i alla fall kunnat få plocka bort resterna av staketet, så ser det inte så uppseendeväckande ut.

Idag har jag inga foton att visa så då får det bli en vinterbild istället.

Tack Heleca

       

Tisdagen den 20 november 2007
4 grader varmt.

Tisdagstema - Omgjord

Dagens tema var lite knepigt, men jag har gjort två olika tolkningar.

2005 års upplaga av min julsida .

Omgjord så här år 2007.

Mitt kök oktober 2004.

Här omgjort med nytt golv november 2004.

       

Måndagen den 19 november 2007
5-6 grader varmt.

Nu är det Tobaksfria veckan

Den här veckan är det Tobaksfria veckan och den uppmärksammas både på riksplanet och här på Gotland. I år är temat barnens rätt till ett rökfritt hem. De flesta offentliga miljöer är rökfria, men i hemmen kan barnen utsättas för passiv rökning utan att det går att göra något åt.

Jag ska inte förhäva mig alltför mycket, för när våra äldsta barn var små rökte vi både Åke och jag och de flesta i vårt umgänge också. Begreppet passiv rökning fanns inte då, men det var precis det vi utsatte våra barn för. På den tiden var det de, som inte tyckte om rökning, som fick dra sig undan. Hemmen pryddes med fiffiga cigarettändare och vackra askkoppar och man hade fina askar på soffbordet där man förvarade cigaretterna.

Sedan, i mitten på 60-talet, började man bli mer medveten och det var rökarna som fick gå ut och det var inte ok att röka överallt. När så Krister, vår yngste son, föddes 1972 slutade jag röka helt och Åke slutade ett år senare.

Vi kunde ursäkta oss med att vi inte visste bättre, när vi satt och bolmade i samma rum som barnen, men de föräldrar som idag röker inomhus så att barnen får svarta lungor, har ingenting att skylla på. Alla får information om hur skadlig rökningen är och även om den farliga passiva rökningen. Enligt Socialstyrelsen är det ca 5% av Sveriges barn som utsätts för denna misshandel.

Idag har det varit en ganska fin dag och jag har hållit på och städa i köksskåpen. Eva sa en gång när hon var hemma och skulle hjälpa mig: "Mamma, vet du egentligen hur mycket skit du har"! Nu har jag rensat undan en del, kastat sådant som är fult och kantstött och diskat och packat resten i kassar som jag ska ta med till Kupan. Alltid kan mina pytsar och skålar, som bara har stått som damm och fettsamlare i flera år, bli någon julklapp för den som inte har så mycket pengar.

I morgon är det både tisdagstema och Efit, så då blir det ett fasligt fotograferande hela dagen. Idag har kameran fått vila, men i stället visar jag ännu en av de härliga vinterhälsningarna som jag fått.

Tack Marietta!

       

Söndagen den 18 november 2007
6-7 grader varmt.

Rånarna utan chans mot Ulla

I gårdagens tidning kunde man läsa om Ulla i Visby, som i sin butik blev utsatt för ett rånförsök av 3 män beväpnade med yxa. Det uppmärksammades bara med några rader, men i Helagotland.se blev det ett ordentligt reportage. Tur för Ulla att det var ett gäng så ynkliga individer som gick till angrepp, det kunde annars gått riktigt illa. Vad är det för ett samhälle vi lever i där sådant här händer? Och har vi blivit så förhärdade, så att ett sådant här överfall bara är värt några ynka rader i pressen. Säger inte det en hel del om vart vi är på väg!

Igår var det en härlig dag med strålande solsken. Vilket innebar att jag var ute en hel del i trädgården. Jag hade ännu kärleksört i rabatterna och de hade farit så illa av kylan och snön, så de var ingen större prydnad längre, så dem klippte jag ner och så blev det lite lövräfsning.

Idag är det en riktigt grå och mulen dag och efter de senaste dagarnas blidväder så har all snö, som jag skröt med i början på veckan, töat bort. Så nu kan man nog säga att ordningen är återställd, för inte ska vi ha vinter och snö i november månad!

Det är så stilla och fint ute idag, så jag har redan varit på en promenad och nu har vi ätit lunch. Åke var på hamnen i Klinte i morse och kom hem med färsk strömming, så det blev stekt strömming och potatismos idag. Dessutom blev det mycket strömming över när vi ätit oss mätta och dem har jag lagt in i ättikslag. Inlagd stekt strömming är Åkes förtjusning, så nu har han smörgåsmat ett tag framöver.

När det gäller fredagens olycka så har jag talat med försäkringsbolaget och där säger de att det är bilägarens trafikförsäkring som ska betala reparation av ladugårdsväggen. Det kommer en skadereglerare imorgon och tittar på det.

Det ser kanske inte så märkvärdigt ut utifrån,

men när man kommer in i vedboden ser man hur pass omfattande skadan är. Muren har rasat så att tegelstenar ramlat ur och man kan se tvärs genom väggen. Dessutom är hela murhörnet raserat.

       

Fredagen den 16 november 2007
1-2 grader varmt.

Dramatisk morgon

Om du inte har satt på vinterdäcken ännu är det hög tid att göra det nu. Annars kan det gå för dig som för tjejen som körde av vägen och rakt in i vår ladugård imorse.

Vi satt och drack morgonkaffe när det knackade på dörren och en gråtande tjej stod utanför och snyftade fram att hon kört av vägen och förstört vår ladugård. Hon var nog ganska chockad, så jag såg till att hon kom in och fick sig en kopp kaffe medan hon ringde till jobb och föräldrar för att tala om vad som hänt. Stor oro var det också för vad försäkringsbolaget skulle säga när de fick veta att hon kört med sommardäck trots att det var jättehalt.

Här har några samlats för att se på eländet.

Det var rena turen att bilen inte välte och att hon klarade sig helskinnad.

Bilen har gått ner för dikesslänten, genom staketet och sladdat med bakändan rakt in i ladugården. Den har krossat dörren med dragkroken, flyttat på dörrposten och gjort ett stort krosshål i muren som dessutom fått en lång spricka. Det är bara att hoppas att hon har en bra försäkring, för det lär inte bli billigt att sätta upp nytt staket och laga upp ladugårdsgaveln. Nu väntar vi på att bärgningsbilen ska komma och forsla bort den kvaddade bilen.

Vad händer annars idag? Inte så mycket faktiskt. Vi har varit på Klinte och handlat fågel- och kattmat. Nu håller Åke på och kör in ved och jag ska dammsuga av i vardagsrummet, stryka och mangla.

Kör nu försiktigt och ha en fin fredag!

       

Torsdagen den 15 november 2007
1-2 grader varmt.

Tycker du om snön?

Vad tycker du om snön egentligen? Nu kan du få tala om det här till vänster och samtidigt har jag avslutat omgången gällande synen. Själv gillar jag snön om den ligger stilla och inte far omkring och ställer till med drivor. Några grader kallt, sol och ett lagom tjockt snötäcke - det är idealet. Tyvärr har vi inte så många sådana vinterdagar här på Gotland. Det är mer regel än undantag att vintrarna är milda, gråa och blåsiga. Årets vinter och snöfall har börjat ovanligt tidigt, så vi får väl se hur det kommer att bli i fortsättningen?

Här ser du utfallet av den förra frågeomgången.

Det är många av oss som använder glasögon, det är tydligt!

Idag har jag hållit på med storstädning i sovrummet. Det var idealiskt väder för att vädra sängkläder och putsa fönster, så nu är det rent och fint och förhoppningsvis dammfritt någon dag i alla fall. Just nu står en kyckling i ugnen och jag ska gå och sätta på några potatisar och fixa till en sallad.
Jodå, det blir ett glas vin ikväll det är ju torsdag!

Jag har inga gåvosidor längre, men har fått några vintergåvor och tänkte passa på att visa någon här då och då. Här kommer en av dem.

Tack Anette

       

Onsdagen den 14 november 2007
1 grader varmt.

Hur ser våra skrivbord ut?

Idag ska jag inte visa några snöfoton även om det är lockande. Det har snöat inatt och snöar fortfarande, så nu är det rena Jenny Nyströmvykortet när man tittar ut. Det är i huvudsak södra Gotland som fått mycket snö och bekymmer med vägar och strömavbrott har förekommit på grund av nedfallna träd. Det är inte så kallt så snön är väldigt tung.

Pellispricken - Kerstin hade en uppmaning igår i sin blogg att vi skulle lägga ut bilder på vad vi använder för skrivbordsbakgrund på våra datorer och här är den jag använder nu:

Den är kanske inte så vacker, men betyder en hel del för mig. Det är en målning gjord av vår kände gotländske konstnär,som nu är avliden, Erik Olsson och föreställer Klintehamn och Donnerska Huset, som det såg ut på 1800-talet.

I Donnerska Huset, det stora huset med tegeltak, bodde vi när jag var barn. Den horisontella delen av huset finns kvar och är restaurerat och de som varit i Klintehamn har säkert sett det. Det ligger på Södra Kustvägen och där är idag bland annat Klinte Bibiliotek inrymt.

Vi bodde i den andra längan från det jag var i 1-årsåldern och tills vi köpte eget hus ca 10 år senare. Det var ett "charmigt" boende med dass på gården, vedeldning i kakelugnar och kaminer och badrummet var en zinkbalja i tvättstugan. Den här längan revs senare och byggdes upp igen, så huset ser likadant ut idag som det gjorde på 1800-talet. Varje gång jag sätter på min dator tittar jag på bilden och minns tillbaka.

Vad händer idag? Jag ska åka till Hemse i eftermiddag för att jobba på Kupan och sänder en tacksamhetens tanke till Bosse som var här igårkväll och bytte till vinterdäck, inte bara på sin och Carinas bilar, utan också på vår. Nu ska jag avsluta det här morgonpasset och gå och tvätta håret så jag inte skrämmer bort kunderna.

       

Tisdagen den 13 november 2007
1 grader varmt.

Tisdagstema - Sverige idag - ute

Dagens tema passade alldeles utmärkt när vi nu för en gångs skulle har lite snö att visa upp. Gotland är ingen stor ö, men variation i vädret kan det minsann vara ändå. Titta här!

Fröjel 08.00.

Fröjel 09.00.

3½ mil norrut, Visby, Adelsgatan 10.00, ingen snö i sikte

Visby, Söderport 11.30.

Fröjel 12.40, snön har töat undan en aning.

Fröjel 13.40, men nu kommer det påfyllning.

       

Måndagen den 12 november 2007
En kall morgon, -6 grader, men nu vid 9.30-tiden är det bara -1.

Första vintermorgonen

Idag när jag slog upp mina violblå och tittade ut var det bara att inse, vintern är här! Igår var det lätta snöbyar till och ifrån och så här ser det ut när jag tittar ut genom fönstret nu.

Visst är det vackert med snö och solsken!

Igår var det Fars dag och det har väl ingen kunnat missa antar jag. Carin och Bosse var här och åt lunch och hade med sig skraplotter och lite annat spännande till Far. Eva och Krister ringde och gratulerade.

På Sicilien är allt bara bra. De har haft regnigt och tråkigt väder ett tag, men igår var det varmt och skönt. På Villa Citrus är det inte så mycket gäster nu i veckorna, men några rum är alltid uthyrda i helgerna, så det rullar på så där lagom. Nu är det bara drygt en månad tills Eva och pojkarna kommer hem. Ett besök som vi verkligen ser fram emot.

Medan maken satt och såg fotboll på TV igår på eftermiddagen passade jag på att fixa med hemsidan. Startsidan har fått några förändringar i layout och utseende. Innehållet är i stort sett detsamma, även om jag rensat bort en del. Som vanligt är jag tacksam för om du säger till om du ser några konstigheter eller fellänkningar.

       

Lördagen den 10 november 2007
Riktigt ruskväder, inatt fick vi 20 mm regn, temperatur +2.

Gutamålets dag

Idag trotsade vi vädrets makter och körde till Visby för att vara med på Gutamålets dagWisby Strand, Gotlands nya tjusiga kongresshall eller, som Tommy Wahlgren kallde den, "Gotlands största bygdegård". Det blåste kraftigt och kom byar med snöblandat regn på vägen in till Visby, men nederbörden slutade i alla fall fram på eftermiddagen. Wisby Strand ligger alldeles nere vid havet och idag gick vågorna höga därute på havet.

Utsikten över havet från panoramafönstret på övre våningen.

När vi kom in möttes vi av gotländska musiker som underhöll medan vi samlades.

Efter en stunds minglande var det dags att gå in i kongresshallen, det var mycket folk som sökt sig dit. 1000 personer ryms i kongresshallen så fullt var det inte, men vi var ungefär 400 personer som deltog idag.

Den här skylten mötte oss när vi kom in. (Mycket välkomna!)

I den första delen av programmet var 2 professorer från Högskolan inbjudna att tala om Gutamålet och om hur dialekterna i Sverige utvecklas. Och om hur just öar bildar egna dialekter. En av dem hade haft en gästprofessur på en lite ö utanför Canada och drog paralleller och likheter med Gotland och Gutamålet. Han påstod att de talade Gutamål, men på franska? Det var mycket intressant!

När vi gick in fick varje deltagare tre papperslappar med sig, en blå, en gul och en röd och under eftermiddagen visades då och då olika gutniska ord upp och så skulle vi gissa vad det betydde. När orden kom upp gällde det sedan att vifta med rätt lapp. Det här ordet - Navva di! - betyder skynda dig. Kom nu ihåg det! Nu kan du säga "skynda dig" på gutamål - Navva di! Och det uttalas precis som det är stavat.

En paus var det mitt i då vi fick gott kaffe och en kanelbulle och efter pausen var det mannekänguppvisning med kläder från slutet av 1800-talet.

Naturligtvis gjorde man även reklam för Gutamålsgillet och de som var intresserade kunde anmäla sig för att eventuellt få bli medlemmar. Det är en en sammanslutning där såväl kvinnor som män får delta, men det är årsmötet som avgör om man får bli medlem.

Man räknar med att det bara är ett par tusen gotlänningar som kan tala gutamål och att det kanske är ca 15.000 som förstår det. Vi övriga gotlänningar talar gotländska och det är något helt annat.

Sedan avslutades eftermiddagen med underhållning av Gotlands mesta och bästa revypappor - Allan Nilsson och Roland Olsson -. Sedan åkte vi hem igen i blåsten, nöjda med en trevlig dag i Visby.

Med anledning av gårdagens inlägg har jag fått frågor om de tidigare gångerna jag blivit intervjuad. Första gången var det siten Dax.se som gjorde en intervju med mig angående hur man ska göra för att kunna hålla ihop sitt äktenskap. Här kan du läsa Daxintervjun. Det reportaget ledde till att Helagotland.se tog kontakt med mig och ville höra lite om mitt bloggande. Den kan du se här. Dessutom har vi haft ett "hemmahosreportage" som radio Gotland gjorde med oss i januari-07. Så du ser, vi är riktiga kändisar jag och maken.

       

Fredagen den 9 november 2007
Soligt är det idag också och runt 5-6 grader varmt.

Intervjuad igen!

Idag har jag blivit intervjuad av två studenter från Göteborgs Universitet om mitt bloggande. Det är två studenter som heter Johathan och Caroline, som under den här terminen skriver en C-uppsats i socialt arbete om identitet och bloggande.

Syftet med deras uppsats är att undersöka hur svenska bloggförfattare förhåller sig till och upplever sitt bloggande i relation till föreställningen om identitet. De hade sökt bloggare av olika åldrar på bloggportalen.se och hittat mig där. Jag fick en förfrågan från dem för någon vecka sedan och svarade att jag ville vara med i deras undersökning. (Det kanske är fler av er som också blivit kontaktade av dem?)

Intervjun tog över en timme och gjordes via Messenger och där fick jag verkligen tänka till om hur och varför jag håller på med det här bloggandet och vad det egentligen betyder för mig. Det ska bli spännande att läsa deras uppsats sedan. Allt är ju anonymt och de har intervjuat många, men några av mina tankar och funderingar kanske finns med där.

Mötet igår kväll avlöpte lugnt. Vi tror att vi kommit på en lösning på problemet med att vi är så få i Fröjel, vi är bara tre stycken, och ett bra sätt att samarbeta med kretsarna runt omkring. Det är två kretsar som har 10 resp 14 som jobbar på Kupan. Nu ska vi få uppbackning från de andra så att vi inte behöver byta och krångla om någon av oss tre har förhinder. Jag var hemma igen vid 21-tiden och då blev det minsann ett glas rödvin, så helt lottlös blev jag inte.

I eftermiddag ska vi ta en vända på Klinte och tanka bilen, jag ska byta DVD-spelaren som jag köpte för ett par veckor sedan, den rackaren fungerar inte som den ska och så ska det handlas hem lite till helgen. Det är ju Fars Dag på söndag och då vill Far ha något gott i magen.

Novemberlista är kompletterad med ännu en temadag - Ostkakans dag firas den 14 november - tack för tipset Jah.

       

Torsdagen den 8 november 2007
En härligt solig dag med en temperatur på runt 5 grader.

Användarbarhetsdagen

Ännu en temadag har dykt upp - idag är det användarbarhetsdagen. Enligt Biblioteksbloggen är syftet med dagen att verka för användbarhet och användarcentrerad utveckling. Min novemberlista är kompletterad med denna för mig totalt okända dag.

Efter ett par regniga och trista dygn har det varit helt strålande fint väder idag. Jag har varit ute i trädgården en del på förmiddagen och efter lunch blev det en lång promenad med Ludde.

Nu har jag duschat och tvättat håret för ikväll ska jag på ett sammanträde på Kupan i Hemse. Det ska diskuteras hur jobbet ska läggas upp i fortsättningen. Problemet är att vi är alldeles för få i Fröjel som vill ställa upp, så ett samarbete med någon annan krets är aktuellt.

Jag vill bara berätta att jag beslutat mig för att ta, som det så trendigt heter, timeout från Tjejsnack. Jag tycker inte att det roar mig längre och jag känner att mina svar på frågorna är oengagerade.

Ha en trevlig torsdagskväl! (Själv missar jag torsdagsvinet)

       

Onsdagen den 7 november 2007
Solen visade sig en stund imorse, men nu är ordningen återställd och det regnar och blåser. Frost och kallt har det varit inatt och många bilar har, enligt gotlandsradion åkt i diket nu på morgonen.

Har du betalat svart?

Med anledning av debatten om svart arbetskraft har GT ställt ett antal frågor till de gotländska politikerna.

 • Har du någon gång anlitat svart arbetskraft eller köpt svarta tjänster?
 • Har du själv arbetat svart någon gång?
 • Brukar du hyra ut till turister? Om ja, tar du då upp det i din deklaration?
 • Finns det något läge då det är okej med svartjobb eller svarta tjänster? Är regelverket för strikt?
HÄR kan du läsa hur de svarade. Är det inte så här det ser ut överallt oberoende av politisk tillhörighet?

Har du betalat svart? Du kanske har gjort det och inte ens vet om det. Om du går in på ett café eller restaruang och bara får en remsa från en räknemaskin eller kanske inget kvitto alls när du betalar, kan du nog vara ganska säker på att pengarna du lämnat går rakt ner i plånboken utan att passera bokföringen och det är likadant vid frisören.

Jag hörde nu på morgonen att sedan skatteverket infört personalliggare har man fått in 600 miljoner mer i arbetsgivaravgifter. Det säger en del om storleken på fusket! Det kanske är dags att göra här i Sverige som i Italien där man är skyldig att kunna visa upp ett kassakvitto när man kommer ut från en restaurang, butik eller frisör. Utanför kan det stå en polis från Guardia di Finanza och avkräva dig kvitto. I Italien ligger det inga kvitton och skräpar vid kassorna utan alla tar noga vara på sina lappar och skulle man inte göra det så blir man ofelbart uppmärksammad på att man ska ta med det.

Redan idag upptäckte jag en temadag till i november - Psykiatrins dag. Här på Gotland uppmärksammas den dagen den 8 november och fokus är satt på depression. Dagen är lagd i november månad, men det varierar vilken dag man väljer att uppmärksamma den. Jag har valt att lägga in gotlandsdagen i min novemberlista över temadagar.

Idag ska jag först ta vara på lite tvätt och efter lunch ska jag ta en promenad med Bosse´s hund Ludde. Carina är bortrest och Ludde behöver få komma ut ett tag mitt på dagen. Det är bara att hoppas att det här regnandet upphör snart, annars blir det en blöt hund!

       

Tisdagen den 6 november 2007
Det har regnat mer eller mindre oavbrutet sedan igår kväll. Temperatur 6 grader

Tisdagstema en/ett

Dagens tema är en/ett och här är mina bidrag

En av mina favoritförfattare.

Ett vinställ där det bara finns en enda flaska kvar och så ett väldigt högt exemplar av kaktusarten.

November - Vintermånaden

November är den gråaste och tristaste månad jag vet och idag är det verkligen novemberväder. Jag tittade i Bondepraktikan och där kan man läsa om november.

NOVEMBER, vintermånad, haver 30 dagar och vintermånad säger:

De rika, nu feta gäss av mig köper,
Jag hugger ved, till elden jag löper,
Till bad och okyskhet vill jag dig icke råda,
att taga drick och åderlåta.

I vintermånaden, skall man inte göra svettebad och all den spis man brukar, skall vara varm, och må man äta senap, agrimonia och lök, ditt liv skall med arbete bevara sig, och bruka dryck till levren.

Temadagarna är många även i november, här är de jag hittat:

 • 3 november - Lungcancerdagen
 • 6 november - Gustav Adolfsdagen
 • 7 november - Kladdkakans dag
 • 9 november - Arkivdagen
 • 11 november - Fars Dag (andra söndagen i november)
 • 14 november - Internationella diabetesdagen
 • 17 november - Världs-KOL-dagen
 • 16 november - Internationella dagen för tolerans
 • 19 november - World Day for Prevention of Child Abuse
 • 20 november - Barnkonventionsdagen och Industrialiseringsdagen för Afrika
 • 21 november - Världsdagen för TV
 • 24 november - En köpfri dag (Buy Nothing Day)
 • 25 november - Internationella dagen mot våld mot kvinnor
 • 29 november - Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket
Idag, den 6 november är det alltså Gustav Adolfsdagen och allmän flaggdag, så då flaggar jag här också. Ha en fin dag och ät en god Gustav Adolfsbakelse till kaffet!

       

Måndagen den 5 november 2007
Efter en kall natt med -4 grader har dagen varit väldigt växlande. Ena stunden har det varit solsken och nästa har det mulnat till och regnat. Och blåsigt har det varit och bara 5-6 grader varmt.

Vardag igen

Nu är helgen över och idag har vi varit i Visby och lämnat av Kerstin vid båten. Det har varit så roligt att ha henne här den här speciella helgen. I fredags var vi på kyrkogården med ljus och gravprydnader. Här är ett foto från den dagen.

Här står Kerstin vid mammas och pappas grav.

Igår var det soligt och vackert, men blåsigt. Kerstin och jag tog en promenad på förmiddagen till Köpmansgården i Klintehamn där det är auktion varje söndag. Vi var inte ute efter att köpa något, men det är kul att titta in där ibland. Det kommer folk från hela Gotland för att handla och bekanta träffar man alltid.

Efter lunchen gick vi ut i trädgården och räfsade löv. Det var så skönt väder och det gick så lätt. Kerstin och jag räfsade och Åke lastade och körde bort löven i traktorskopan.

Inte har det blivit mycket tid här vid datorn, men nu är i alla fall julsidan öppnad och du är hjärtligt välkommen att titta in där. Det lär väl inte hända så mycket där förrän det är dags att börja öppna luckor i kalendern, men eftersom det är en hel del som surfar runt via julringarna redan nu så ville jag ha sidan färdig i början av november.

       

Lördagen den 3 november 2007
Fredagen den 2/11 var en underbart solig dag,fast blåsigt och bara 5-6 grader varmt.

Alla Helgons Dag

Första noteringen i november månad får bli några rader så här på nattkröken. Nu har vi min syster Kerstin här och då vill man i första hand umgås med henne. Datorn får komma i andra hand.

Idag har vi varit uppe på kyrkogårdarna och satt upp vinterdekorationer och ljus. Det gjorde vi på förmiddagen och på eftermiddagen har vi suttit och pratat och haft det trevligt. Egentligen funderade vi på att ta oss en promenad, men det har varit så blåsigt så lusten gick av oss. Och ikväll har Carina och Bosse varit här och ätit middag tillsammans med oss och sedan satt vi och såg på Dobidoo.

I morgon kommer Krister och Thomas hit på lunch och senare när det blir mörkt ska vi åka och se på alla tända ljus på kyrkogården.

Jag har ändrat lite här på dagboken och tagit bort framelayouten. Skillnaden är inte så stor, men om det är någon som länkat till http://dagbok.stenstugu.com/dagbok.html, så fungerar inte den länken längre. Nu räcker det med http://dagbok.stenstugu.com (vilket det gjorde förut också).

Tack för alla kommentarer här i dagboken, jag kommer att besvara dem och hälsa på hos er när helgen är över.

Ha en riktigt god fortsättning på helgen

       


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
November


ARKIV 2007

Google