Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok September 2005        Oktober 2005         Dagbok November 2005 »


Glad Halloween

lördag, oktober 29, 2005

Helt strålande vackert har det varit idag också. Det blev ingen promenad i alla fall. Jag bakade en päronkaka på förmiddagen och på eftermiddagen blev det vedkrossning. Få se hur det artar sig i morgon. Nu har vi ätit middag och jag ska gå och se på Postkodmiljonären om en liten stund. En hälsning om en glad halloween vill jag sända till alla.

Lite om hur vi bor

fredag, oktober 28, 2005

Visst är det härligt att få använda stora solen för att illustrera väderläget! Det har varit ett helt underbart höstväder nu några dagar. Man är så tacksam när det blir så här fina dagar och det ser ut att arta sig till en underbar helg. Energin flödar och jag har använt den till att städa upp i salen och salskammaren. Visst är det konstigt att det kan bli så smutsigt i rum som man inte använder. 

För de som inte är så informerade kan jag berätta att vi alltså har ett gammalt hus där man har en avdelning, som bara används vid helger och större fester. De där stora festerna är inte så många nu för tiden och vintertid värmer vi inte ens upp rummen utan har bara värmen på så att det inte fryser. Låter det lyxigt att ha en massa utrymme som man inte behöver använda? Då kan jag tala om att vi i gengäld inte har något klokt utrymme för tvätt och grovkök utan tvättmaskinen står i samma bakfarstu  som vedpannan och vi har ingen ordentlig källare. Litet felplanering, skulle jag vilja säga! Men så är det i de här gamla gotlandsgårdarna, huvudsaken var att man hade plats för släktkalasen. Att husmor sedan hade dåligt med utrymmer för sitt arbete spelade mindre roll. Men jag ska inte beklaga mig, nu är det bara Åke och jag hemma, så vi har plats, både till vardag och fest.

Blir det så vackert som utlovat så måste det bli en skön promenad i helgen, fast Åke hotar med vedklyvning i morgon. Det blir väl tid till bådadera!

 Ikväll har vi sett på Postkodmiljonären och sedan på Dobidoo. Postkodmiljonären  är kul, fast jag tyckte bättre om "Alla mot en". Det är litet fusk tycker jag att man kan få sluta och ta pengarna när man inte kan svara på  frågan.  Kul är det att sitta hemma i soffan och klara den ena frågan efter den andra, men det är som alltid, allting som man kan  är enkelt och helt plötsligt dyker det upp en fråga, som man inte har en aning om och då sitter man där lika förbluffad som de i TV-stolen. Enda skillnaden är att de har en massa folk som sitter och ser på. Jag skulle aldrig våga ställa upp i en sån där tävling. Då om någonsin fick man väl hjärnstillestånd. 

Nu ska jag ta en dust med PSP-kursen innan jag går till sängs. Animering var ämnet denna vecka. Här kommer ett exempel på detta.


En fundering har jag: Vad händer när min kalender  på startsida hamnar på den 32 oktober??? Det tål att fundera på.  Regn o rusk

onsdag, oktober 26, 2005

Jag raderade gårdagens inlägg för formateringen blev så konstig. Få se om jag lyckas bättre idag. Här kommer kontentan av det jag skrev igår kväll:

Nu har det varit regn och rusk i två dagar. Igår hade vi två karlar från Lantmäteriet här för vi ska sälja en bit mark till en granne. Det är bara en liten bit , men det tog en stund i alla fall. När de kom började det regna och sedan höll det bara på. Litet snöblask var det i regnet också. Männen från, som skulle mäta av marken, var vid gott humör i alla fall. De var vana att jobba ute och när de var färdiga hos oss skulle de på Lojsta Hed och mäta ut några gränser där.  Litet fiffiga hjälpmedel har de också. De hade satt upp en satelitsändare i Klintehamn och med hjälp av den och kunde de sedan exakt mäta var av hur många kvadratmeter som de styckat av. 

Idag började det regna och blåsa redan på morgonen och sedan har det hållit på precis hela dagen och det håller ännu på. Jag har tvättat litet och tog också och gjorde ordentlig rengöring i några köksskåp. Efter lunch var vi på Klinte och handlade, mest för att kattmaten var slut. Katterna ligger inne precis hela dagarna nu. Grållen kom in vid 5-tiden i morse och i kväll fick jag bära ut honom när klockan var åtta, för då ansåg jag att han bara måste ut. Svarten har varit ute ett par gånger under dagen., men har kommit in kvickt igen. 

Till middagen idag hade vi rotmos och fläsklägg, mums mums!

Idag onsdag skiner solen i alla fall fast det är bra blåsigt. Jag ska gå och städa i källaren och ställa i ordning där efter sommaren. Lådor, krukor och täckväv behöver ordnas till för att det ska se litet hyfsat ut.

Nu ska jag uppdatera det här så får vi se om det ser bättre ut? Och det gjorde det, skönt! Jag blir så irriterad när det händer mystiska saker med de här bloggarna, boxarna, gästböckerna och jag vet inte vad, trots att man själv inte gjort någonting. Men det är väl så att de håller på och jobbar med programmet och gör uppdateringar och då kan vad som helst hända.Hur används ordet katastrof?

söndag, oktober 23, 2005

 Lite så här har vädret varit idag. Fast mest molnigt egentligen. Igår var det likadant och ganska blåsigt dessutom. Det är inget tvivel om att hösten är här och att det bara är att invänta ännu sämre väder. Men man får glädja sig åt att vi går mot advent och allt gott det för med sig i form av ytterbelysningar, stearinljus och glögg.

När man lyssnar på radio, ser på TV och läser tidningar möts man hela tiden av ordet katastrof.  Det är inte att undra på att folk mår dåligt av att hela tiden se och lyssna på sådant. Och nu det här med fågelinfluensan! Jag menar inte att det ska nonchaleras. Det är ett nog så allvarligt hot och att myndigheterna ser till att vi har en god beredskap, om nu en pandemi skulle bryta ut, får man verkligen hoppas. Men med all denna massmediala uppmärksamhet blir många totalt urflippade. Läste idag i Expressen att man inte vågar äta frukt, för den kan vara nersmittad med fågelträck, man funderar över om man vågar ha kvar sin katt, för den äter ju småfåglar, man har funderingar ikring om man är skyddad mot fågelinfluensa om man flyttar ut i sin ensamhet i någon skog? 

Är man för blåögd om man tror, att vi står bättre rustade idag mot ett eventuellt utbrott av influensan, än vad man gjorde när Spanska sjukan skördade en massa offer? Ja, jag kanske är det, blögd alltså,  men litet hopp och optimism inför framtiden måste man få känna annars blir det bara för tungt allting! Det går inte att bara älta alla katastrofer och se fram mot världens undergång.

Nog om detta för idag! Jo Kerstin,  tant Agnes med fisken  kom från Ockelbo, alldeles i närheten av Gävle.

Förresten, jag klarade av PSP-uppgiften. En ganska fånig grej, men svår att få till när man har svårt att läsa instruktioner.


Så här blev de. Vad man ska ha det till? Det vete sjutton, men det är kul att lära sig hur man gör för att få till det så här.Insamlingstrött

fredag, oktober 21, 2005

  Idag har det varit litet blandat väder, men ganska hyfsat ändå. Jag har städat litet, gjort en äppelpaj och suttit vid datorn en hel del. En uppgift i PSP-kursen går jag bet på! Började jobba med den igår kväll, höll på halva natten och fortsatte idag, blev nästan desperat och tänkte sluta med alltihop, men ska nog göra ett nytt försök igen. Skam den som ger sig!!

Såg på TV ikväll och där vädjar man nu om hjälp till Pakistan. Det är inte att undra på att de har svårt att få in pengar till den katastrofen, även om det är aldrig så behjärtansvärt. Det pågår hela tiden insamlingar. Insamlingen till Världens Barn i TV förra veckan gav 70 milj, man gav massor av pengar efter Tsunamin och ständigt ringer det på telefonen på kvällarna om att man ska skänka pengar till ditten och datten. Visst är det viktigt att vi hjälper nödlidande, men man blir bara så trött! Det är ju aldrig nog! Det spelar ingen roll om jag la 100:- i insamlingsbössan till Världens Barn när jag var och handlade. När jag sedan knäpper på TV-n på kvällen ska jag skänka pengar igen och ringa hit och dit.  Det är som om man är tvungen att ständigt leva med ett dåligt samvete. Hur mycket ska jag skänka för att det ska vara nog? Finns det någon mall för det? 

Nu ska jag ta en ny kamp med PSP-kursen och sedan väntar sängen.Bredband

onsdag, oktober 19, 2005

Jag tänkte gå och lägga mig, men så kom jag på att jag måste rapporter om hur det gick med mina mellanhavanden med GEAB. Inte fick jag något billigare bredband inte! Priset gällde bara nya kunder. Visst är det litet retligt att det alltid är så att det är de nya kunderna som ska lockas in med förmånliga villkor, medan de gamla sitter fast i sina avtal. Visst, man kan byta leverantör, men det är ju så himla bökigt. 

Det har varit helt strålande höstväder de här dagarna. Igår jobbade jag litet ute i trädgården på förmiddagen och på eftermiddagen var jag och hjälpte till på Kupan i Hemse. Vi hade eftermiddagsskiftet den här månaden, så jag kom inte hem förrän klockan var nästan sju.

Idag blev det litet pyssel ute på förmiddagen. Jag tog bort de sista tomatplantorna i växthuset gjorde rent där och bytte en del av jorden och satte in penséplantorna som stått i trädgårdslandet och  som jag ska ha till våren.

Efter lunch skulle vi åka och vaccinera oss mot influensan, men det var så hemskt med folk när vi kom till vårdscentralen vid 13-tiden, så jag lämnade av Åke och sedan gick jag en promenad med Ludde. När jag sedan var på väg hem kom Åke  ifatt mig och då var klockan nästan 1/2 3, så han hade fått vänta 11/2 timme! 

Vi åkte hem och drack kaffe och sedan åkte jag till Klinte och handlade litet och var införbi vårdcentralen och fick min spruta jag också. Jag vet inte om jag tror riktigt på att de där sprutorna fungerar, men jag har alltid en känsla av, att om man skulle bli sjuk och inte har tagit den där rackarn´s sprutan, så får man dåligt samvete för att man är oförståndig och nonchalant. Nu är det gjort i alla fall och så är det bara att hoppas att man klarar sig i år också.

Nu är det läggdags!Geab-avtal?

måndag, oktober 17, 2005

 Så har vi börjat en ny vecka. Det är hemskt vad tiden går, snart är det jul!  Ja, jag  vet att det är över 2 månader kvar, men Krister brukar börja "terra" mig redan kring midsommar, så jag är lagom uppstressad så här fram på höstkanten. Han har redan ringt och bokat julbord! Själv ska han för första gången fira jul med sin pojkvän i Skåne och vi ska för första gången fira jul utan våran Krister. Det kommer att kännas konstigt. Jag har beställt vikarier för honom  från Sicilien, men vet ännu inte om de kan komma. Det är dyrt och bökigt för dem att resa till Sverige och årstiden är ju inte den bästa när man kommer från ett land som inte har ordentlig vinter. Vi får väl se hur det utvecklar sig??

Helgen har varit lugn, vi har just inte gjort något särskilt. Vädret är litet grått och kallt nu och lockar inte till några större aktiviteter.  Dagarna rullar på i sakta mak. Åke håller på i skogen och röjer och tar hem lite ved och jag pysslar med mitt. Nu ska jag gå ut och rensa upp litet i en rabatt ,där tagetesen har fått stå kvar. Nu börjar den se vissen ut, så den ska jag ta bort.

Vi fick ett brev från GEAB, vår el och internetleverantör, idag där de beklagade att de förlorat oss som kund och hälsade oss välkomna tillbaka. Om vi ville komma tillbaka till dem som kunder, så erbjöd de bredband på 0,5 MG för 199:-/mån??? Vadå!  När det gäller elen  har vitett pågående 3-årsavtal med dem och deras bredband använder jag redan. 

Jag ringde dem och visst, de hade gjort ett fel! Jaha, sa jag, men det där erbjudandet om bredband vill jag ha. Nu betalar jag 285:-/mån för 0,25 MG. Njaa, det där erbjudande gäller nog inte när ni redan är kunder, sade kvinnan jag talade med. Men jag stod på mig och sa, att kunde de erbjuda nya kunder det priset, så skulle väl även gamla trogna få samma pris. Dessutom, sade jag erbjuder Telia bredband för 199:-/mån. Jag måste kolla detta och återkomma,  fick jag som svar. Ska bli kul att se vad de kommer att säga.

Nej, nu går jag ut trots att de inte ringt ännu. Jag får väl ta telefonen med mig..........Lövräfsning

torsdag, oktober 13, 2005

Ännu en dag med strålande höstväder har det varit. Höstjobbet i trädgården fortskrider och igår klippte jag ner pelargonerna och satte in plantorna i ladugården. Där får de stå tills det blir kallt, då får jag ta in dem. Det sved i hjärtat att klippa av en massa blommor, men vi har ju kyla och rusk som väntar, så jag kände att det var dags. Flitiga Lisorna får stå kvar ute tills frosten tar dem och de inte är någon prydnad längre. Lobelian och surfinan tog jag också bort, de var faktiskt inte vackra längre, utan såg bara skräpiga ut.

Idag har jag räfsat bort en del löv. På baksidan har vi stora almar och de har fällt massor av löv. Åke skulle bränna skräp från ladugården, så då passade jag på att bli av med löven också. Vi brukar annars inte bränna löv. Många år har det passat så bra att Åke har plöjt åkern bakom huset precis lagon i lövräfsningstider och då har jag kastat löven i plogfåran, så nästa vända han kommit med plogen har täckt över löven. Annars kör han ner dem till komposten i hagen.

Eftermiddagskaffet drack vi ute och äppelpaj och vaniljsås åt vi till kaffet idag.Och Grållen satt i äppelträdet intill och spanade på oss. Han kommer alltid när det är kaffedags.Vi får väl se om det blir fler kaffedrickningar utomhus i höst. Jag har tagit in alla trädgårdsmöbler, dynor och dukar, men sparat bord och stolar utanför köksfönstret. Om inte annat, vill Grållen sitta på bordet och spana in på oss i köket.Hårproblem

tisdag, oktober 11, 2005

Solen och värmen fortsätter, men nu säger profeterna att vi har annat väder att vänta i slutet av veckan. Och det är ju helt naturligt, så här kan det ju inte hålla på. Idag har jag hållit på ute i trädgården och rensat ut grenar från vinbärsbuskarna, beskurit några äppelträd litet och klippt bort vissna växter. Svetten lackade trots att jag bara hade en tunn skjorta på mig. Det är helt otroligt, man får passa på att vara ute.

I söndag gick jag en lång promenad, ner till stranden och sedan längs stranden till Klinte. Kameran var med, så det tog litet tid. Jag var ute nästan 2 timmar, men sedan hämtade Åke upp mig vid ICA, där jag med gott samvete köpte wienerbröd till eftermiddagskaffet. 

Igår var jag vid frissan och det är som alltid svårt att veta hur man ska ha håret. Jag har ju inte färgat det nu på ett tag utan kör naturfärg, lika med grått och det är bra trist. Funderade först på att permanenta mig, men det är ännu tantigare, så nu blev det bara klippning, inte så kort, utan liksom en kort page. Jag fattar inte att man har så dålig självbild. Min spegelbild stämmer inte överens med hur jag upplever mig själv. Jag står där och tittar och grimaserar och försöker se ut som jag känner mig,  men det går inte. Nej, det bästa är att inte se sig i spegeln alls.
Jag såg på kommissionen i kväll och den är fortfarande bra tycker jag. Undrar om det blir någon ny sprängning??Lördagskväll

lördag, oktober 8, 2005

Så var den här veckan nästan slut och värmen och solen har gjort att man velat var ute så mycket som möjligt. Det känns litet konstigt när man går i trädgården och funderar på nästa vår och det fortfarande blommar för fullt. Till och med Surfinan hänger med, fast den börjar se litet risig ut, men jag tycker inte att jag kan slänga den ännu, den är faktiskt full av blommor En rabatt har jag gjort höstfin i alla fall. Där hade jag silverek och tagetes förut. Tagetesen var ful, så den har jag tagit bort och så har jag satt ljung i stället. Dessutom har jag satt ner en massa nya tulpanlökar där. 

Jag sitter här vid datorn och runt öronen på mig surrar flugor. Vi som nästan inte har några flugor på sommaren, har ett elände med de här höstflugorna, som kommer in för att övervintra. Jag putsade fönster för litet sedan och det kan man absolut inte se nu. Nej, nu får jag sätta upp klisterremsor på fönstren som jag brukar, så att flugorna fastnar där. Då slippar man ha dem flygande i rummet. Det ser litet äckligt ut, men vad sjutton ska man göra!

Idag har jag tagit mig en promenad till Klinte i det vackra vädret. Jag kan inte tro att det är så varmt som det är, så jag tog för mycket kläder på mig. Jag fick bära jackan på armen och gick bararmad hela vägen. När gör man det i oktober annars? När jag kom hem satt vi ute och drack kaffe och  löste  DN-krysset .

Igår kväll såg jag filmen "Flicka med pärlörhänge". Filmen är baserad på boken med samma namn, skriven av Tracy Chevalier. Den handlar om hur tavlan, "Flicka med turban", målad av Vermeer 1660 blev till.Som vanligt måste jag säga, så är boken bättre än filmen. Filmen är ganska långsam och litet seg och stackars Åke som var tvungen att sitta och se den, han somnade. Trots det vill jag rekommendera både filmen och boken. Båda är bra, var och en på sitt sätt.

 Suttit vid datorn har jag ju gjort naturligtvis, trots det vackra vädret. Halloween närmar sig, även om det är nästan en månad kvar.  I mailboxen har många hälsningar kommit  med fantasifulla kort ,som jag har lagt in. Själv har jag suttit och gjort några egna kort i PSP, som jag har sänt iväg till mina nätvänner. Idag har jag skrivit en bit på ett nytt kapitel om Gentlemannen. Vet inte om det är någon annan än jag själv som tycker att det är roligt, men strunt detsamma, jag har kul i alla fall. 

I morgon ska jag ta kameran med ut och se om jag kan få några vackra höstbilder.Hemse Marknad

onsdag, oktober 5, 2005

 Trots utlovat solsken så blev det mulet hela dagen idag och ganska kyligt. Men vi åkte  till Hemse Marknad efter lunchen i alla fall. Och som jag trodde igår, så var demonstrationerna av fiffiga grejor igång för fullt. Det var superknivar, supertrasor och supergrönsaksskärare. Jag köpte ingetdera, men det är kul att lyssna på dem. Vi var inte där så länge, men träffade mer bekanta där än i Klintehamn faktiskt.  

Vad jag köpte däremot, var ljung. De sålde jättefin klockljung och i morgon ska jag fixa till en rabatt här hemma och så ska jag åka till kyrkogårdarna och snygga till litet där. Brittsommar

tisdag, oktober 4, 2005

 Helt strålande höstväder har vi just nu med hög klar luft och sol nästan varje dag. Morgnarna kan vara litet småmulna och disiga, men fram på förmiddagen lättar det och då tittar solen fram och sen är det bara för härligt.

Egentligen har det väl inte hänt så mycket sedan jag skrev sist. Livet rullar på i sakta mak och hushållsjobb och trädgård håller mig sysselsatt. Datorn tar just nu litet väl mycket tid.  Man borde var ute hela dagarna egentligen. Fast jag  tar mig en promenad varje dag, om jag inte jobbar i trädgården vill säga. Idag har jag planterat ut de sista jordgubbsplantorna som blev över när vi gjorde jordgubbstornet . Och så har jag vattnat överallt. Det är jättetorrt! Egentligen borde man väl ta in pelargonerna nu, men jag näns inte, de är så fina ännu.

Jag fick en krukros i present när Thomas föräldrar var här i maj månad och den satte jag ut i rabatten när det blev varmt och den är så jättefin och blommar ännu. Jag tog en bild på en av knopparna  i söndags.Få se nu om vi åker till Hemse på marknad i morgon. Är vädret lika härligt som idag, kanske det blir så. Skillanden mellan Klinte och Hemse marknad är väl inte så stor, men det är rätt kul ändå. Även om man inte handlar något, så är det mycket folk man träffar.  I Klinte var det inga demonstrationer av roliga grejor, men de brukar komma till  Hemse. Vem har inte kommit hem med fiffiga grönsakskärare, knivar, mirakeltrasor och andra mysko saker, som man sedan inte kunnat använda. Jag har i alla fall en hel del sånt i mina gömmor. Ett år köpte jag en handske, som skulle användas när man putsade fönster. Han som demonstrerade den fick jättefint resultat, så det var många med mig, som köpte av honom. Det är bara det, att om den ska fungera måste man trycka på så hårt, så efter en halv ruta är man alldeles slut. Så den ligger oanvänd.
Vi satt och såg på Kommissionen i kväll. Jag tycker att den är ganska bra, men den har fått dålig kritik i tidningarna, men det struntar man väl i. Och Krönikan i går, fick ju ett sorgligt avslut med Eriks självmord, som i och för sig var väntat. En sådan far kan knäcka den starkaste!

Nu väntar sängen. Godnatt!


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Oktober


A R K I V 2005

Google