Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok September 2006        Oktober 2006         Dagbok November 2006 »


Tisdagen den 31 oktober 2006

Trevlig Halloween!
Dagens väderläge är om möjligt ännu sämre än igår. Det blåser hårt och inatt fick vi 13 mm regn.

Det som muntrar upp mig är att min syster Kerstin kommer och hälsar på oss till Allhelgonahelgen.

Ikväll kommer Krister och Thomas hit för att sätta på vinterdäcken på sin bil. De har beställ dillkött till middag och det står redan på spisen och puttrar!

Måndagen den 30 oktober 2006

Första frostnatten
Grått och ruskigt väder är det idag, blåsigt och ca 6-7 gr och regnet hänger i luften. Ingen höjdare med andra ord och gårdagens var inte så mycket bättre. Inatt hade vi första frostnatten -2,4 gr var det som kallast. Vi har gått in i vintertiden både väder- och tidsmässigt det är tydligt.
Det där med vinter- och sommartid är ett kapitel för sig. Jag tycker att det skulle kunna vara sommartiden som normaltid. Varför ska vi hålla på att ställa om alla klockor 2 ggr om året för??

Igår trotsade jag vädret i alla fall och tog mig en promenad. Det blåste ganska frisk nordostlig vind, så jag satt kursen söderut och sedan kom Åke och hämtade upp mig. Det blev en riktigt skön marsch.
Datorn kunde jag inte låta var ifred naturligtvis, så det blev ett nytt dokument döpt till "Om Ingrids Sida". Kika in på startsidan om du är nyfiken!

Idag har jag tagit vara på tvätt från lördagen och varit ute i trädgården en tag, men det var inte särskilt trevligt, så det blev inte så lång stund. Jag tittade just på långtidsprognosen för gotlandsvädret och det ska bli kallt och regnigt hela veckan. De långa kalsongernas natt har börjat.

Lördagen den 28 oktober 2006

Vintertid igen
Idag tar jag fram stora solen, för det är ett helt strålande vackert väder. Efter alla gråa dagar känns det underbart att det är ordentligt ljust. Det är visserligen bara ca 10 gr varmt, men ute i solskenet är det riktigt behagligt. Jag var ute på förmiddagen och putsade fönsterna på bottenvåningen på utsidan och blev riktigt varm.

Gårdagens storm, som man varnat för så väldigt, blev det inte så mycket av. Det hade varit strömavbrott här och där på Gotland igår, men bara kortvarigt och vi klarade oss utan några stopp i elleveransen. Jag gjorde klart i vardagsrummet och Åke var i skogen och högg enestörar.
Jag tog också oktobers Månadsfoto och det var inte helt lätt. Vädret växlade så mycket och jag sprang fram och tillbaka och knäppte för att få en bra bild. Nu är den på plats i alla fall.
På kvällen såg vi först Postkodmiljonären och sedan Dobidoo. Sen såg jag slutet av Idol. Jag tycker att Markus är den absolut bästa, både sångmässigt och som personlighet.

Nu har vi just ätit lunch och när Åke vilat middag, ska vi åka på Klinte och handla. Vi fick ingen DN idag på grund av krångel med flyget, så vi måste köpa oss en tidning.

Ha en riktigt trevlig helg!
Och glöm inte ställa tillbaka klockan!

Torsdagen den 26 oktober 2006

Vulkanutbrott mm
Väderläget just nu (22:10) regn, temperatur ca 10 gr, ganska blåsigt.

Nu hukar vi oss och inväntar höstens första oväder. Jag misstänker att det inte blir så farligt här, men i Norrland, där det skulle kunna bli upp till 1 meter snö och hård vind, där väntar bistra tider med strömavbrott och elände. Vi får väl se vad det blir av det hela.
Jag satt och såg ett program om Vesuvius på TV ikväll och där tror de att ett utbrott kan väntas omkring år 2023, men det är bara ett antagande. Annat är det med Etna, som ständigt har mindre utbrott.

Jag kollade på RaiNews från Sicilien ikväll och där strömmar lavan från Etna igen och ett jordskalv, 5,7 på richterskalan, hade det varit också vid de Eolska öarna norr om Sicilien. Stor dramatik alltså när det gäller naturkrafterna både i Italien och här i Sverige.


Nattbild från en webkamera

Idag har jag börjat städa i vardagsrummet. Jag mjukstartade med bokhyllan och vitrinskåpet, har tvättat gardinerna och putsat fönstren. Slutspurten sparar jag till imorgon. Varför stressa!

Nu väntar sängen! Godnatt, godnatt!

Onsdagen den 25 oktober 2006

Höstmörker
Väderläget just nu (09:30), temperatur ca 10 gr.

Höstmörkret har verkligen lagt sig över oss nu. Det är bara några timmar mitt på dagen, som man upplever det så ljust, att man inte behöver ha ljuset tänt inomhus. Nej, jag deprimerar inte, men längtar efter någon dag med sol. Vardagsrummet ska städas och jag har fyra fönster där som ska putsas ordentligt och det är inte särskilt kul när det regnar hela tiden.

Roligt är det däremot att flera stycken antagit min utmaning från i måndags! De som gjort det är: Kerstin, Göran, Astrid och Bia.

Igår gjorde jag om Gotlandssidan lite. Titta gärna in där!

Idag ska vi ta en sväng till Visby för lite shopping på eftermiddagen och sedan blir det en sväng förbi Endre, där svåger Bengt fyller 71 år. Grattis Bengt!

Måndagen den 23 oktober 2006

Utmanad av Jessica
Regn och rusk är det idag, temperatur ca 14 gr.

Igår var det lite bättre väder, men ingenting som lockade till uteaktiviteter. Bosse och Carina var här och åt lunch och sedan satt Åke och såg fotboll och jag surfade runt bland nätvännerna. Det är så spännande när man inte besökt en sida på ett tag. Alltid har det hänt något och ibland känner man inte igen sig alls.

Nu har jag en äppelkaka i ugnen, för det har ramlat ner massor av äpplen igen. Den här gången provade jag med att ha en havregrynssmet som täcke.

Jag har fått några nya Nallar och Halloweengåvor som jag lagt in i bildspelet på startsidan.

Den här utmaningen har jag fått från Jessica.

A) Fyra jobb som jag haft:

Hembiträde
Kioskföreståndare
Lantbrukarhustru
Kontorist

B) Fyra filmer jag kan se om och om igen.

Sällskapsresan
Ett fönster med utsikt
Sömnlös i Seattle
Moonlight Serenade

C) Fyra platser jag har bott på:

Solna (Tills jag var 2 år)
Klintehamn (Där är jag uppvuxen)
Visby (Inackorderad 1 år då jag gick på läroverket)
Fröjel (Sedan vi gifte oss Åke och jag år 1961)

D) Fyra TV-program jag älskar att titta på:

Solens Mat
Morden i Midsomer
Hem till byn
Anna Phil

E) Fyra platser jag har semestrat på:

Kanarieöarna (Gran Canaria, Teneriffa)
Italien (Rom, Terracina, Riccione, Sorrento, Sicilien)
Madeira
Azorerna

F) Fyra Webbsidor jag besöker "dagligen":

Privata Affärer
Astrids hemsida
Kerstins Blogg
pimli.se

G) Fyra favorit-maträtter:

Fläskkotlett
Pasta
Min syster Kerstins CousCous
Lax (stekt, inkokt, gravad, rökt mm mm)

H) Fyra ställen jag hellre skulle vilja vara på just nu:

Sicilien
Gran Canaria
Visby (för ett besök på Linds Växthus)
Klintehamn (för jag behöver gå på ICA och proviantera)

I) Fyra vänner jag tror kommer svara eller vet har svarat:

Jag har inte blekaste aning. Jag utmanar ingen speciellt, men är det någon som känner sig manad att svara på alla de här frågorna så är det ju roligt.

Lördagen den 21 oktober 2006

Ljung på gravarna
Väderläget just nu (17:15), men tidigare idag har faktiskt solen visat sig en aning, temperatur ca 12 gr.

Igår var Åke på ett nytt läkarbesök på förmiddagen. Han behöver ingen ytterligare medicinering, men kosthållet ska skärpas upp och vi ska ha en träff med en diabetessköterska för att få råd och tips.
På kvällen såg vi först Dobido och sedan Idol. Det var helt rätt att Snäckan blev utröstad. Jag har haft svårt för hans smöriga stil hela tiden.

Idag har jag tagit vara på tvätt från gårdagen och efter lunch åkte vi till kyrkogården i Fröjel och planterade ljung på gravarna där. Det var just då som visade sig.

När vi kom hem satte jag mig vid datorn och gick igenom foton från sommaren och beställde utskrifter från Fotolabo. Jag vill ha en del kort att sätta in i mina album.

Nu regnar det riktigt ordentligt, men det är inte helt fel, det är ganska torrt, så regn behövs verkligen.

Det får vara allt för idag. Jag ska sätta igång och laga middag, som i och för sig inte är så komplicerat. Potatis ska kokas och till det blir det en köttgryta som jag gjorde i torsdags. Jodå, det serveras ett glas rött också!

Torsdagen den 19 oktober 2006

Plockade smultron
Så här ser det ut idag, men det regnar inte mycket och är ca 12 gr varmt, ganska skönt väder alltså.

I förmiddags var vi i Hemse för Åke skulle ha delar till sin motorsåg och i eftermiddag har jag varit ute i trädgården lite. Där hittade jag de här smultronen.

Det är inte varje höst man kan plocka smultron i mitten av oktober. Jag sparar dem till Åke, han gillar smultron med lite socker och mjölk på. Jag nöjer mig med att lukta på dem. Doften är helt underbar - det luktar sommar!!

Onsdagen den 18 oktober 2006

Milt höstväder
Man märker att det blir kallare och kallare, temperaturen de här dagarna ligger på runt 10-13 gr och häromnatten var det bara +1, men ännu har vi inte haft någon frost.

I måndags duggregnade det på förmiddagen, men inte mycke. Jag var ute i trädgården och plockade upp nedfallen frukt och körde ny jord på en rabatt. Det var faktiskt kanska skönt ute trots fukten ovanifrån. På eftermiddagen var vi på kykrkogården och planterade ljung på mammas och pappas grav. För övrigt gick dagen åt till det vanliga hushållsgörat.
På kvällen såg vi på "Anna Phil" på TV4. "Hem till byn" sparar jag till lördageftermiddag. Den som spar han har!
Igår var det månadens Efit, så vad jag pysslade med då kan du se där.

Nu är det morgon, vi har just ätit frukost och Åke har åkt till skogen, där han håller på med röjning. Jag ska göra mig i ordning och sedan ska jag sätta in en äppelkaka och i eftermiddag ska vi åka på Klinte och handla.

Ha en skön "piglördag"!

Söndagen den 15 oktober 2006

På teater i Visby
Ganska soligt, temperatur 12-15 grader och ungefär likadant väder var det igår.

Igår var vi och förlustade oss riktigt. Vi var i Visby och såg Länsteaterns uppsättning av Dario Fo´s "Vi betalar inte, vi betalar inte". Dario Fo är en italiensk författare, som fick Nobelpriset i litteratur 1997. Vi har tidigare sett "Tigern", som han också skrivit och gillade den mycket, så förväntningarna var stora. Den här pjäsen skrev han 1974 och den handlar om hur politiska beslut alltid påverkar förorten och den lilla människan.

Länsteatern på Gotland var först ut i Sverige med att spela pjäsen och den hade premiär fredagen 24 mars 2006, på Nobelpristagarens åttioårsdag. Sedan har de haft "sommarlov" och nu ger de den igen under oktober-november. Samtliga föreställningar under både vår och nu på hösten har varit och är fullbokade.

Våra förväntningar kom inte på skam, det var verkligen en riktigt rolig pjäs och sällan har vi skrattat så mycke och hjärtligt. Man behöver minsann få skratta och ha roligt ibland. Titeln "Vi betalar inte, vi betalar inte" passar ju ganska bra in i dessa dagar med fuskande ministrar som vägrar betala både det ena och det andra och de fick sig minsann en och annan känga.

Idag tog jag mig en skön promenad på förmiddagen och när jag kom hem satte jag in en äppelkaka, som vi har ätit till eftermiddagskaffet. Nu har vi varit på Klinte och hämtat tidningen och Åke sitter och ser fotboll på TV.

Fredagen den 13 oktober 2006

På Kupan i Hemse
Idag har det faktiskt varit mest soligt, temperatur 12-15 grader och ungefär likadant väder var det igår.

Igår var jag alltså i Hemse och hjälpte till på Kupan. Röda Korset får in massor av kläder och saker av alla de slag. Vi sorterar och går igenom allting och det som går att sälja går till butiken, annars packas kläderna och sänds till katastroflagret.

Tråkigt nog är det en del som har för sig att Röda Korset är någon typ av återvinningsstation där man kan lämna ifrån sig all möjlig lump, trasig, smutsigt och väldigt illaluktande . Allting som ska sändas måste vara helt och rent, det är ett absolut krav. Man måste känna att man själv skulle kunna tänka sig att ta på sig kläderna. Men jag tror att många har för sig att man ännu kan få betalt för lump, men så är det inte. Det som inte går att använda får Röda Korset själva köra till sopstationen.

Att handla i Kupan´s affär är väldigt populärt och vi hade full av folk hela dagen. Särskilt barnkläder går åt som smör i solsken, men även annat. En del kläder och grejor som man sorterar och hänger ut i affären hinner inte nå ställningen förrän det är sålt.

Den sociala funktionen är också väldigt viktig och många kommer in och går runt i affären ett tag, sedan slår man sig ner och dricker en kopp kaffe och pratar med andra kunder, eller med oss som är där och jobbar. Ett gäng samlades på eftermiddagen och satt och spelade kort. Ja, Kuporna har verkligen en funktion att fylla i vårt samhälle.

Idag har jag hållit på i trädgården och så tog jag mig en promenad. Åke var och promenerade med sin kompis Hasse och då åkte jag med honom till Klinte kyrkogård och tog med en bukett höstastrar till mammas och pappas grav. Sedan gick jag hem från kyrkogården, en promenad på ca 40 minuter.


Här är mina höstastrar som blommar så vacker nu.

Vädret var så härligt och jag blev så varm, så jag fick ta av mig jackan och gå i kortärmad tröja. När Åke kom hem satt vi ute och drack eftermiddagskaffe. Det är väl inte illa fredagen den 13 oktober! Just den här dagen ska ju vara otursdag, men hittills har det inte hänt något oroväckande, men Åke som är skrockfull har inte vågat använda motorsåg och sådana farliga redskap idag.

Idag har jag satt in en ny toppbild på startsidan, från ett foto taget i trädgården idag. Jag, som ser min hemsida varje dag, gillar lite omväxling.

Nu ska jag gå och laga middag, idag blir det stekt strömming. En fiskare kom in med ett kilo i morse, så fisken är pinfärsk och det brukar smaka utmärkt.

Onsdagen den 11 oktober 2006

Klantiga ministrar
Det ser ut att bli växlande väder idag och så var det igår också, temperatur nu kl 9 är ca 12 grader.

Jag har inte kommit längre än till att sitta här vid datorn och rensa nattens spam. Nog kan man bli trött på allt skräp som hamnar i mailboxen!

Och trött kan man också bli på medias fokusering kring de förfärliga felsteg våra nya ministrar begått. Egentligen ska det ju inte försvaras och det är inte min avsikt heller, men jag tycker nog att det är att göra en höna av en fjäder. Hur många av oss har levt våra liv utan att ha begått minsta fel.

Den enda man kan klandra i den här soppan är Fredrik Reinfeldt, som utnämnt ministrarna trots att han kände till deras användande av svarta tjänster och obetalada TV-avgifter. Kan han verkligen vara så blåögd så att han inte insåg vad det skulle innebära?

Nej, nu får det vara nog med detta för idag. Det ska bli spännande att se hur det hela utveckar sig.

Idag ska jag först ut och plantera några lökar som jag köpte igår och sedan ska det bli en promenad om vädret tillåter det. Nu ska jag gå och bädda. Grållen väntar på att sängöverkastet ska komma på så att han kan få inta sin plats.

Imorgon ska jag till Hemse igen och jobba för RK på Kupan. Jag ska ta med mig ett par klänningar, som av någon konstig anledning inte går på mig längre (kan de ha hängt och krympt i garderoben månne?).

Måndagen den 9 oktober 2006

Nya gräsklipparen invigd
Två dagar med underbart väder har det varit, temperatur: 15-17 grader.

Igår var Carina och Bosse här och åt lunch, duvgryta med ris och äppelpaj och vaniljsås till efterrätt, bjöd jag på. Efter lunchen hjälpte Bosse Åke med gräsklippningen bakom ladugården. Det gick som hejsan med den nya klipparen.

Idag provkörde jag den och klippte storgården och de större ytorna i trädgården, men sen fick jag ta den vanliga och finfixa med. Härligt varmt och gott har det varit och eftermiddagskaffet har vi minsann druckit ute idag också.

Den planerade köksstädningen får anstå till någon dag med sämre väder.

Dagens namnsdag är Ingrid och det här fina namnsdagkortet fick jag från Britt-Marie

Tack så mycket Britt-Marie och ett varmt tack till alla andra som gratulerade mig på Ingrid-dagen via gästboken, mail och shutboxen. Och ett tack också till maken , som hade köpt en chokladask till mig!

Jag har lagt in Nalle och Halloweenhälsningar på startsidan. Kissarna får maka på sig till ett senare tillfälle.

Lördagen den 7 oktober 2006

Höststädningen fortskrider
Riktigt gråmulet höstväder, temperatur: 13-14 grader.
Jag har just (16:40) sett reprisen av "Hem till byn". På måndagskvällarna, när den annars går, ser jag "Anna Pihl" på TV4, för jag är svag för de här danska serierna.

Hem till byn har man börjat komma in i igen och efterhand som familjerna dyker upp i handlingen, så klarnar sammanhanget. Det är fasligt vad åren har farit hårt fram med en del av skådisarna, men det är väl så med oss alla. Man hinner förändras en hel del på 34 år, det märker man när man tittar sig i spegeln.

Nu har Åke tagit över TV:n för lördagens fotbollsmatcher och jag ska väl sätta igång och laga middag. Ikväll blir stekt laxfilé med spenatstuvning och potatis.

Annars har det väl inte hänt så mycket sedan jag skrev sist. Jag har hållit på med höststädningen. Den fortskrider planenligt och på måndag ska köket få sig en duvning.

Jag har ändrat om i menyn och satt rubrikerna i bokstavsordning. Om någon vill ha ett kort till Nalledagen den 27 oktober eller till Halloween så finns det att hämta bland Gåvor/Mina gåvor till dej. Och så har våra kära kissar fått en fin plats på startsidan.

Onsdagen den 4 oktober 2006

Sekreta dina inloggningsuppgifter?
Temperatur: 15-16 grader.

Måste bara vädra mina funderingar om vad som håller på att hända med vårt svenska språk. Jag såg en intervju på TV angående utbytet av inloggningsuppgifter mellan FP och Socialdemokraterna. Folkpartiets stabschef, Helena Dyrsen uttalade sig på följande sätt: "Det är allvarligt när ungdomarna inte begriper att man måste sekreta sina inloggningsuppgifter." Vad är det för svengelska??? Nog finns det väl bättre ord att använda i sammanhanget än sekreta. Duger inte hemlighålla t e x.

Nu är det färdiggnällt för ikväll. Nu ska jag gå och se filmen "Lantana" med Anthony La Paglia. Jag har sett filmen förut, men de håller nog att se en gång till och jag gilla La Paglia. Fast det blir nog bara en stund. Jag sov lite dåligt inatt, så jag känner mig ganska sömnig redan.

Tisdagen den 3 oktober 2006

Garderobsstädning mm
Temperatur: 15-16 grader.

Riktigt höstväder har det blivit. Igår var det åska och regn nästan hela dagen. Datorn fick vara avstängd och alla modemkablar urjackade för att slippa skador ifall åskan skulle slå. Regnade en hel massa gjorde det och vi fick totalt 30 mm.

Jag sysselsatte mig med att städa i garderoberna och gå igenom kläder och fick rensa undan en hel del. Fasligt vad mycket man sparar på i tron att det nog kan vara bra att ha någon gång.

Idag har jag varit med Åke vid läkaren på förmiddagen och nu i eftermiddag har jag varit ute och planterat ljung och annat frosttåligt i krukorna. Pelagoniorna har jag tagit in nu.

Jag har uppdaterat Annat att läsa/Guldkorn med några skojiga mail, ett från Eva på Sicilien och ett från Ann-charlott.

Nu kommer snart Åke in och ska ha eftermiddagskaffe. Lite splittrad känner jag mig, för medan jag skriver det här chattar jag med Jessica och läser ett mail från Pia. "Det är mycke nu"!

Dessutom blir jag stressad av att se Julbords-annonser i DN den 2 oktober. Nog börjas det i god tid alltid.

Söndagen den 1 oktober 2006

Klinte marknad
Temperatur: 15-16 grader.

Så har vi då gått in i oktober månad. Fort går tiden verkligen och september går väl till historien som en av de varmaste på väldigt många år.

Igår, den sista september var det höstmarknad i Klintehamn. Den är alltid den sista lördagen i september. När jag var barn var marknaden ett väldigt stort arrangemang, som höll på i 3 dagar. På fredagen och lördagen var det sedvanlig kommers, men på söndagen var det familjedag och då var bara tivolit öppet. Tivoli är det nu också och med en massa karuseller, men då var det även cabaréuppträdanden med svärdslukare, fakirer, jonglörer och lättklädda damer.

Knallarna är dock flera nu för tiden och det finns allt att köpa. 12 par strumpor för 100:- är väl ett ganska oöverträffat pris!

Inte behövde man var hungrig heller. Det var hur många stånd som helst med bakad potatis, hamburgare och varmkorv. Dessutom är det lammvecka på Gotland nu, så det serverades lammburgare med tunnbrödsrulle med potatissallad och inlagd gurka. Det var mycket gott!

Här kommer några bilder från marknaden.


Karuseller fanns det för både stora och små.


Mycket folk var det i rörelse.


Minibungyjymp var mycket populärt.


Den som kände för det kunde få ta en ridtur på den här oxen.
Åke nöjde sig med att posera framför den.


Musikunderhållning under parasollet.

Idag har vi inte gjort så mycket. Bosse har varit här en stund och hjälpt oss starta upp den nya gräsklipparen och nu sitter Åke och ser fotboll på TV. Nu ska jag sätta på kaffet och sen ska jag ta mig en titt på "I Claudius".

Den här gynnaren hittade jag i växthuset när jag skulle plocka in tomater. Den var inte särskilt stor och poserade högst motvilligt, men jag lyckades ta ett kort innan jag släppte ut den.


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Oktober


A R K I V 2006

Google