Ju mer jag tänker på saken, dess tydligare tycks det mig att livet är till helt enkelt för att levas. /Goethe
  Till bloggens startsida
« Dagbok September 2007        Oktober 2007         Dagbok November 2007 »


Onsdagen den 31 oktober 2007
En underbart solig morgon, 5 grader varmt.

Glad Halloween!

Så här på månadens sista dag har jag avslutat oktober månads fråga och här ser du utfallet av min undran om vad du gillar att flyga.

Nu finns det en ny fråga här uppe till höger: Använder du glasögon eller linser?

Sista dagen i oktober innebär också att det är Halloween. Jag vill önska alla som firar den helgen en riktigt trevlig kväll. Själv ska jag förbereda lite inför morgondagen och Allhelgonahelgen.

För i morgon kommer min syster Kerstin med båten på eftermiddagen, så då ska vi ta en vända till Visby och hämta henne. Hon kommer hit för att fira Allhelgona tillsammans med oss och det ska bli riktigt trevligt. Det har blivit lite av en tradition sedan mamma dog, att vi går tillsammans och smyckar graven och tänder ljus.

Jag har fått ett så underbart elektroniskt Halloweenkort från Annette. HÄR kan du titta på det!

       

Tisdagen den 30 oktober 2007
9 grader varmt.

Tisdagstema - Trasig

Dagens tema, trasig var det inga problem att hitta motiv till. Problemet vara att välja en av alla trasiga grejor, så det får bli tre olika alternativ den här gången

Ett trasigt växthus.

En sprucken lampa.

En maläten kjol.

       

Måndagen den 29 oktober 2007
9 grader varmt.

Skillnad på folk och folk

Nu har Ingmar Bergmans anhöriga fått tillstånd att flytta Ingrid Bergmans gravurna till maken gravplats på Fårö. Och det beslutet bevisar att det finns olika tolkningar av gravfriden. Tidigare i år har anhöriga, som velat flytta sin mammas gravurna till pappans grav på Klinte kyrkogård, fått nekande besked. Det är bara precis som vanligt skillnad på folk och folk!

Europas bästa öar är framröstade av resemagasinet Condé Nast Traveler. Över 28000 av deras läsare har varit med och röstat, och där hamnar Sicilien på 4:e och Gotland på 10:e plats. Du hittar artikeln och hela listan HÄR.

Idag har det varit soligt och fint, trots att väderleksrapporten i morse talade om 10 mm regn, men det kommer kanske inatt istället. Åke har börjat gräva trädgårdslandet och jag har bakat några kakor. Det är ju snart helg.

På tal om helg firar du Halloween på något sätt? Det gör inte vi utan vi väntar till Allhelgonahelgen. Men nu till Halloween som ju är på onsdag har jag fått några hälsningar. Här kommer några av dem.

Tack Vonni, Lotta, Sussi och Ulla-Britt!

       

Söndagen den 28 oktober 2007
9 grader varmt.

Demensen har slagit till

Jag glömde totalt att det var dags för månadsbilden igår, men nu är fotosidan uppdaterad, fast en dag försent, men det gör väl inte så mycket.

Jag tänkte att jag skulle visa skillnaden mellan oktober 2006 och 2007

27 oktober-06 10.30, sol/moln, hård vind, 12 grader

28 oktober-07 12.40, mulet, disigt, 9 grader

Vilken otrolig skillnad mellan åren!

       

Söndagen den 28 oktober 2007
9 grader varmt.

Årets längsta söndag!

Har du kommit ihåg att ändra klockan idag och har du vridit den åt rätt håll? 1 timme tillbaka ska den vridas och på det viset får men en extra timme. Jag tycker att det är så jättehärligt när man vaknar och går upp i vanlig tid och så har man helt plötsligt en hel timme tillgodo. Inte för att tiden i och för sig betyder så mycket, men det känns lite lyxigt ändå. Annars tycker jag ju egentligen att sommartiden borde vara normaltid.

Igår kväll var vi på ett årsdagskalas och kom hem ganska sent. Det var en riktig trevlig kväll med god mat och trevligt umgänge. Det är skönt att göra något annat än att sitta och titta på TV. Lördagsprogrammen går ju dessutom i repris, så dem kan vi se i efterhand. Undrar hur det gick för Babben igår? Det verkar som om många blev besvikna på förra veckans program.

Jag läser i Helagotland.se idag att den gotländska motionen om gårdsförsäljning av öl, vin och sprit gått igenom vid moderaternas partistämma. Nu gäller det för moderaterna att få de övriga i alliansen med på förslaget.

Vi diskuterade den här frågan igår kväll och det var väl delade meningar om det. Mest framkom den nog ganska typiska gotländska inställningen - att gotlänningarna inte ska försöka konkurrera med fransmän, italienare och tyskar när det gäller tillverkning av t e x vin och att vi inte har de rätta förutsättningarna för att få fram bra produkter.

Men eftersom vi trots det har några duktiga vinproducenter på ön, skulle jag personligen tycka att det vore trevligt om de kunde få lansera sina produkter på samma sätt som vinbönderna gör i övriga Europa. Inte tror jag att det är någon risk att det blir ökat spritmissbruk för den skull. Vilka ungdomar åker ut på landet till en vingård och köper en flaska rödvin för 250:-, för det är där prisnivån ligger. Det är nog en helt annan grupp man vänder sig till.

Idag är det grått och dystert ute och det blåser ganska mycket. Vi var ute och körde med gräsklipparna i fredags, jag och maken, och fick så fint i trädgården, men nu har det rasat ner en massa löv igen. Det är bara att hoppas att vår herre hjälper till ordentligt och blåser iväg löven. Annars får vi väl ta en vända med krattan också när resten ramlat.

Ha nu en riktigt skön söndag!

       

Fredagen den 26 oktober 2007

Missuppfattning

Den här bilden mailade Carina, min sonhustru, till mig ikväll. Den lille talgoxen har totalt missuppfattat hur fågelautomaten fungerar. Han ska inte krypa in i den, utan snyggt och prydligt sitta på kanten och picka i sig fågelmaten. Men är man hungrig så är man och maten har tagit slut, så vad gör en liten hungrig fågel för att få tag i de sista fröna?

Carina fick se fågeln, hämtade mobilen och tog ett kort av den och sedan lyfte hon på locket och släppte ut den.

       

Fredagen den 26 oktober 2007
6 grader varmt.

Blogga eller inte blogga

Varför ska man blogga? Ja, det är ju en fråga man kan ställa sig. Och vilken nivå ska man lägga sig på? Måste ambitionen vara att man i varje inlägg måste vara intressant och spirituell? Jag vet inte om jag är det någon gång egentligen, men så föredrar jag ju att kalla min blogg för dagbok, för det är vad den är.

Jag skriver för mig själv, för att jag tycker att det är roligt, för att det är praktiskt att kunna gå tillbaka och kolla vad jag gjorde och vad jag skrev om för x antal månader sedan. Tycker någon annan att det är roligt att läsa vad jag skriver och eventuellt lämna en kommentar därtill, så är det ju grädden på moset!

Det är tråkigt när någon man brukar besöka helt slutar att blogga för att de inte kan hitta på något att skriva om eller för att det tar för mycket tid. Som pensionär har jag ju fördelen att jag har just tid. Skulle man jobba heltid och ha barn och familj som kräver sitt, så blev det kanske inte så många inlägg.

Varför lämnar man inga kommentarer? Jag kan ju se att det ibland är väldigt många besök här, men det är inte så många som lämnar kommentarer. Varför gör man inte det? Om det är 35 besök på sidan och bara några få kommentarer, vad beror det på? Är det jag skriver så tråkigt och trist att det inte ens är värt en liten hälsning?

Jag har läst andra som haft liknande funderingar och därför försöker jag alltid att lämna några rader när jag besöker en hemsida eller blogg. Bara så mycket att ägaren vet att jag varit och hälsat på.

Är det kommentarsfunktionen som är besvärlig att använda? Jag har sett att en del har haft bekymmer med att inlägg har försvunnit när man skrivit och det är naturligtvis försmädligt, men jag hoppas att det bara varit tillfälligheter. Jag vill ju gärna ha den kvar!

Tycker du att jag ska svara på kommentarerna och på inläggen i gästboken? Jag har gjort det tidigare, men slutade för jag inbillade mig att det var trevligare att få återbesök av mig, men jag ska försöka göra både ock från och med nu.

Ett varmt tack från mig till alla som skriver kommentarer eller några rader i gästboken.

Till dagens händelser! I morse kom en fiskförsäljare hit igen, så jag har tagit vara på några strömmingar och en liten lax. Laxen har jag lagt i frysen för att ha till Allhelgonahelgen och strömmingarna är stekta och klara för konsumtion. Senare idag ska vi ta en vända på Klinte och handla. Man måste ju hitta på något smarrigt att äta när det är fredagskväll.

Nalledagen är det imorgon och jag har fått några gåvor till den dagen. Här kommer de:

Tack Ulla-Britt, Lena-Birgitta och Sussi!

Ha en riktigt trevlig helg!

       

Torsdagen den 25 oktober 2007
Soligt och vackert med runt 8-9 grader.

Nya djärva grepp

I morse hörde jag på gotlandsradion att tekniska nämnden i Gotlands Kommun, för att roa de sportlovslediga barnen, ordnat en pulkabacke på Öster i Visby. 20 ton snö från ishallen hade körts dit. Vad det innebär för kostnad för det här endagsnöjet redovisades inte. Tror du mig inte? Titta HÄR.

Det är väldigt skönt ute idag och jag har varit ute i trädgården på förmiddagen. Nu har jag plockat bort pelargoner och lobeliakrukorna, det fanns visserligen en och annan blomma kvar, men det började se skräpigt ut. I eftermiddag ska jag nog ta mig en promenad. Egentligen skulle jag behöva kratta löv, men det sitter ännu så mycket kvar på träden, så jag väntar nog lite till. Ett par kalla nätter till och lite blåst, så ska de väl ramla av.

När nu hela Sverige har gått över till digitaltv har säkert många samma problem som vi. Vi har parabol och digitalbox och det fungerar bra, men om man skulle vilja spela in något program, är problemet att man bara kan spela in det program man ser på. Och varför skulle man vilja göra det? Om man vill spela in ett annat program måste man ha en digitalbox till videon också.

Nu blev jag så trött på att se den där videon stå och samla damm, så igår plockade jag bort den. I stället ska jag skaffa en DVD-spelare, så kan man se en film då och då när inte TV:s utbud passar.

Och så vill jag bara påminna om att Efit är uppdaterat!

       

Onsdagen den 24 oktober 2007
En solig och fin dag med runt 10 grader.

Hur ärlig är du?

Jag fick kontoutdraget från Konsum idag och när jag satt och stämde av det upptäckte jag att ett kvitto inte var draget. Min första reaktion var, ja men så får dom väl skylla sig själva! Sen la jag undan kvittot och tänkte att det kanske blir draget nästa månad. Men så är jag ju så himla korkad, så jag plockade fram kvittot igen och tänkte ta det med mig när jag skulle och handla.

När jag satt och tittade på lappen, kollade jag vad jag handlat och upptäckte då att det inte kunde vara mitt kvitto. Bindor är det ett bra tag sedan jag hade behov av att köpa. Vilken tur att jag fick se det, innan jag gjorde mig märkvärdig med min fåniga ärlighet.

En samvetsfråga: Hur gör du om du upptäcker att du fått betala för litet? Får man betala för mycket är det ju helt klart hur man reagerar, men om det är åt andra hållet? Säger du till, eller tiger du och tänker - "jag betalar ändå så mycket"?

Det om detta Idag har jag städat färdigt vardagsrummet och i eftermiddag har jag tagit mig en promenad. Det är ett helt strålande vackert väder och handskar och halsduk åkte snabbt av.

Det är Efit idag, så imorgon kan du kolla på fotona och se mer i detalj vad jag gjort idag.

       

Tisdagen den 23 oktober 2007
En solig och fin morgon efter en kall natt. Vi har haft -1,5 grader, men nu är det hela 10.

Tisdagstema - Saknad

Det blir två alternativ till temat saknad:

Här saknas helt klart en. Ett inte helt ovanligt fenomen!

    

Våra barnbarn, som vi saknar väldigt mycket.

Idag ska jag ta ner och tvätta gardinerna i vardagsrummet och putsa fönster där. Man måste ju passa på när det är vackert väder. I eftermiddag ska vi åka till vårdcentralen för att ta den obligatoriska influensasprutan.

       

Måndagen den 22 oktober 2007
0 grader.

Tjejsnack - Miljön

Veckans frågor kommer från Jenny

 • Är det viktigt att man gör något aktivt för att förbättra för miljön?
  Absolut, vi måste alla försöka göra vad vi kan.
 • När du handlar mat, väljer du då kravmärkta varor framför de som inte är det?
  Jag försöker välja kravmärkt, men ibland får plånboken råda.
 • Väljer du att åka kollektivt om det finns möjlighet till det dit du ska?
  Det försöker jag göra.
 • Vad väljer du helst, nyproducerat eller second hand?
  Jag är nog lite dålig på att handla second hand, men efter det att jag börjat jobba på Röda Korsets Kupan, så har jag köpt både begagnade kläder och hushållsgrejor.
 • Kan du ge något tips på vad man kan göra för att förbättra för miljön?
  En sak som jag tror är ganska viktig är att man försöker köpa sådant som är närproducerat. Det gynnar både miljön och producenten. Jag föredrar t e x att köpa kött, som jag vet är producerat här på Gotland, framför sådant som importerats från Brasilien.
       

Måndagen den 22 oktober 2007
Morgonen och förmiddagen var mulen, men nu skiner solen så vackert och det är 8 grader varmt.

En vanlig måndag

Igår efter lunch tog jag mig en skön promenad ner till "vår" strand. Det var ganska mulet, men alldeles kav lugnt. Alla vindkraftverk stod stilla och det är minsann inte så ofta det händer.

Svanarna simmade i godan ro ute vid skäret

Idag har Åke varit på halvårskontroll på vårdcentralen och allt var bara bra. Alla värden var perfekta. Det var skönt att få en bekräftelse på att kosten vi håller nu räcker för att hålla hans lätt förhöjda sockervärden på en acceptabel nivå.

När vi kom hem satte jag en liten bulldeg och bakade några plåtar bullar och en sockerkaka.

Efter det har jag haft storrenovering av mitt brödskrin. Limmat ena hållaren till lockat, slipat och lackat om den. Nu är den som ny!

Det har kommit lite skojiga mail i helgen och dem har jag saxat och lagt in bland mina Guldkorn i Bokhyllan.

       

Söndagen den 21 oktober 2007
5-6 grader.

Grattis Ludde!

Ännu en dag jag missat - Luddes årsdag, fy skäms på mig.

Grattis Ludde på årsdagen!

       

Lördagen den 20 oktober 2007
En solig och fin dag, 5-6 grader.

Missat en "dag" igen

Det var tydligen ett väl ambitiöst företag att försöka redovisa alla temadagar i oktober. För idag har det varit Hörselskadades dag och den hade jag totalt missat. Min lista är härmed kompletterad.

En härlig höstdag har det varit idag och jag har roat mig med städning. Fattar inte att jag aldrig kan komma till skott med veckostädningen förrän på lördagen nu för tiden. Förr var det ju alltid fredag som gällde. Men det är precis som om nu när man har all tid i världen, så drar men ut på sånt som inte är så lockande. "Vad spelar det för roll - jag kan göra det imorgon istället".

Förut när man jobbade var schemat så fullspäckat, så då var man tvungen att utnyttja tiden maximalt. Jag vet inte om det är positivt eller negativt, men jag får lite dåligt samvete ibland för att jag inte är så effektiv som jag skulle vilja vara. Men i nästa stund tycker jag att jag har min fulla rätt att ta det lite med ro. Som pensionär ska man ju trivas och ha det gott.

Ikväll har vi suttit och sett på "Svensson, Svensson" och sedan "Babben". Jag blev allt lite besviken på Babben ikväll. Ja inte just på henne, men på de så kallade komikerna. Göran Gabrielsson och Lasse Carlsson fick väl gå an, men de andra två? Jag förstår att Jan Guillou och Per Morberg inte hade några problem för att hålla sig för skratt, för det hade inte vi heller. Efter Babben såg jag "Brottskod försvunnen" med min, nja inte älskling, men jag är lite svag för honom, Anthony LaPaglia.

Nu ser jag fram mot en fin söndag och en skön söndagspromenad ner till stranden. Det är ju så vackert i naturen nu med alla höstfärger och det lät på väderleksrapporten som om vi har några fina dagar att vänta.

Nu ska jag snabba mig och uppdatera det här medan det ännu är lördag!

       

Fredagen den 19 oktober 2007
Det har varit sol hela dagen, men med en och annan lätt regnskur, 4-5 grader varmt.

Änglarna har badat

Har du hört uttrycket "När solen skiner och det regnar, då badar Gud sina änglar"? Stämmer det, så är änglarna rena nu! För solen har lyst nästan hela dagen och så har det kommit den ena regnskuren efter den andra.

Tack för alla uppmuntrande ord och goda råd med anledning av mina målningsbekymmer. Nu är det klart i alla fall och jag känner mig ganska nöjd och belåten. Badrumstaket blev jättefint och hela rummet fick verkligen ett lyft när taket blev vitt och fräscht igen.

Nu börjar julpyntet dyka upp i butikerna igen och i tidningarna annonseras det för fullt om julbord. Är det inte i tidigaste laget? Man hinner ju tröttna på julen innan den ens har börjat. Och jag måste säga att jag aldrig skulle ha en tanke på att köpa julgrejor nu. Fast jag är ju en sån där "sistaminutenjulklappsköpare".

Våra tre barn fyller alla år i december. Eva den 2/12 och Bosse den 4/12 och det har liksom blivit så, att när deras födelsedagar varit avklarade, då först har jag kunnat samla ihop mig och tänka på julen. Stackars Krister, som är född den 22/12, har nog kommit lite ikläm. Det blev nog dåligt med födelsedagskalas för hans del när han var liten och sina födelsedagspresenter fick han nog ofta inslagna i julklappspapper.

Nu är barnen inga barn längre och några födelsedagskalas behöver jag inte ordna för dem, men de gamla vanorna sitter i och jag är lika sen i julstarten ändå!

Det finns dock saker som jag gör i god tid och dit hör min julsida. Den är i alla fall klar och den kommer jag att lägga ut i början av november. Först ska vi klara av Nalledagen, Halloween och Alla Helgons Dag.

Nu ska jag gå och fixa till en god fredagsmiddag. Lammentrecóte med potatisgratäng ska det bli ikväll och till det naturligtvis ett glas vin.

Ha en trevlig fredagskväll!
       

Torsdagen den 18 oktober 2007
Det har varit ett strålande solsken hela dagen, men ganska svalt, bara 7 grader.

Målarkludd

Jodå, jag kokade minsann soppa till lunchen och den blev riktigt god. På förmiddagen var vi på Klinte och handlade och så var vi på kyrkogårdarna och planterade ljung. På mammas grav var plantorna, tagetes och fuchsia, ännu så vackra så där fick det vara, men på Fröjel behövde det fixas till litet.

Målarkludden Ingrid har varit i farten. Jag gillar inte att måla! Jag tycker att jag kladdar med färg överallt. Det blir färg på mig, på kläderna, på dörrhandtag och alla andra upptänkliga ställen.
Nu är tvättrummet i alla fall färdigt och slutresultatet blev nog rätt hyfsat. Det värsta är att det blev så mycket takfärg över så att det räcker till att måla om badrumstaket. Så nu ska jag ta och tvätta av det så att jag kan få måla det imorgon.

       

Torsdagen den 18 oktober 2007
Det ser ut att bli en riktigt fin dag, temperatur 8 grader vid 8-tiden på morgonen.

Måltidens Dag 2007

Idag, den 18 oktober är det måltidens dag och på föreningen Låt Måltiden Blomma's hemsida finns följande recept till den soppa man lämpligen lagar till idag. Den är förbluffande lik en soppa som jag brukar göra till lunch när det inte finns några rester att ta till. Här kommer receptet:

- Recept Måltidens dag-
      soppan 2007

Av: Christin Malmén 2007-09-06

Rias gyllene soppa

 • 4 medelstora morötter
 • 1 bit rotselleri, ca 50 g
 • 1 gul lök
 • 3 medelstora potatisar
 • 3 - 4 msk smör
 • 1/2 tsk salt
 • 1 liter grönsaksbuljong
Till servering
 • 4 msk creme fraiche
 • 1 msk sweet chilisås
Gör så här:
Skala rotfrukter och lök. Skär morötter, selleri och lök i bitar och lägg dem i en kastrull med smör och en nypa salt. Lägg på ett lock och låt sjud på svag värme - rör om då och då. Skala under tiden potatisen och skär den i skivor och lägg den i kastrullen. Värm buljongen och häll på drygt hälften. Låt småkoka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan till en puré och späd med resten av buljongen. Späd ev med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera en klick crème fraiche med sweet chili till.

Låt Måltiden Blomma's hemsida finns det förresten en hel del trevligt att läsa, den kan jag rekommendera!

       

Onsdagen den 17 oktober 2007
Idag är det verkligen paraplyväder. Det har regnat hela dagen, temperatur 12 grader.

Diskussion angående P-tillstånd

Jag vet inte om du har sett det, men jag har haft en liten dispyt, eller kanske hellre diskussion, med Victoria om ett inlägg hon hade i sin blogg på tisdagstemat "hinder". Det hela rörde sig om att Victoria ansåg att antalet P-platser för handikappade är för få och det kan jag gärna hålla med om. Det jag reagerade på var hennes uttalande om äldre människor:

"Och det allra största problemet är att de flesta med P-tillstånd inte är människor med vanliga rörelsehinder utan uråldriga tanter och farbröder med höftledsproblem som borde slutat köra bil redan då Bengt Öste var programledare i TV."

Att uttalande var tillspetsat och avsett att väcka debatt framgår nog ganska klart. Jag tände i alla fall till ordentligt, trots att jag inte anser mig höra till just den där gruppen äldre, men vem vet vad andra anser? Men nu tror jag att vi har rett ut det här Victoria, eller hur? Vi är nog i sluttampen ganska ense om vari problemet ligger. Men det är kul med lite meningsutbyten och det är väl till stor del därför man bloggar.

Igår var jag på Kupan i Hemse och jobbade för Röda Korset och idag håller jag på och ska fixa till i tvättrummet. Jag har tvättat målningen och väntar nu på att den ska torka så att jag kan få börja spackla.

       

Tisdagen den 16 oktober 2007
9 grader.

Tisdagstema - Hinder

Jag har valt att illustrera hinder på två olika sätt:

Den här dimman hindrar oss genom att flyget inte kan gå,
vi får bland annat ingen post när det ser ut såhär.

Datorn hindrar mig från att göra vettigare saker!

Idag ska jag dock slita mig och åka till Hemse och jobba på Kupan på eftermiddagen. Det är alltid trevligt att komma iväg en liten stund. Hade det inte varit för den utfärden skulle vi åkt till vårdcentralen och tagit vår årliga vaccinering mot influensa, men nu får det vara till nästa vecka. Hoppas att vi klarar oss tills dess.

Jag ska passa på att köpa lite spackel och färg, för imorgon ska jag dra igång målningen av tvättrummet. Inte för att jag gillar det, men det kan väl i alla fall inte bli sämre?

Igår var det en riktigt fin dag och jag var ute i trädgården och tog vara på nerfrusna dalior och klippte bort annat visset. Jag har solcellslampor ute i trädgården på somrarna och dem tog jag också in. Dagarna blir att kortare och mörkare och då fungerar de dåligt.

       

Söndagen den 14 oktober 2007
9 grader.

Tjejsnack - Relationer

Veckans frågor kommer från Ewelina

 • Vem är den människa som du vet att du alltid kan komma till oavsett?
  Min man är den som jag vänder mig till i absolut första hand.
 • Vågar du rangordna dina vänner och bekanta i vilka som betyder mest? Kan man göra det eller inte?
  Det kan nog var svårt att rangordna sina vänner och bekanta. "I nöden prövas vännen", heter det ju och det är nog så det är. Det är först i en krissituation man ser vilka som är de verkliga vännerna.
 • Har du blivit sviken av en vän någon gång? Hur/När? Känns det fortfarande?
  Det kan jag nog inte påstå att jag har.
 • Känner du att du har en bra relation till människor omkring dig?
  Det tycker jag nog att jag har, hoppas att de tycker detsamma?
 • Vad tror du andra tycker är din bästa/sämsta egenskap?
  Svårt att veta, kanske är jag lite envis av mig. Jag har svårt att avbryta något jag håller på med och vill nog väldigt gärna vara den som har rätt.
       

Söndagen den 14 oktober 2007
8 grader och blåsigt.

Poliskontroll i Klintehamn

Klockan 8 i morse hade polisen trafikkontroll i Klintehamn. Samtliga förare som kontrollerades, 24 st, var glädjande nog nyktra, men 4 fick böta för att de inte använde bilbälte. Polisen på Gotland har väldigt ofta kontroller och det är sällan det är någon som kör med alkohol i blodet. Att inte använda bilbältet är dumt och oansvarigt, men det är ju dock ingenting som skadar någon annan.

Det blev en rejält kall natt. I morse hade vi -2,5 grad och mina dalior är därmed slut för iår. Nu är det bara att gräva upp dem och försöka övervintra knölarna. Pelargonior och lobelian ser dock ut att ha klarat sig, men de krukorna står närmare huset, så där har det nog inte varit så kallt.

Nu har vi just ätit lunch, Åke vilar och jag tror att jag ska ta mig en promenad när jag "daterat" färdigt. Det är bara att ta vinterjackan på och ge sig iväg. Man kan ju inte sitta inne bara för att det börjar bli höst! Sedan kommer Krister och Thomas hit för att städa sin bil, men de kommer nog inte förrän lite senare.

Jag har satt in en ny toppbild på startsidan. Bilden är ett foto av en bro över en av kräftdammarna vid Mulde Fritidsby.

       

Lördagen den 13 oktober 2007
Temperatur idag ca 10 grader och ganska blåsigt, nu ikväll är det -1, undrar hur det går med mina blommor?

Givmilda gotlänningar

Så sitter jag här med skammens rodnad blossande på kinderna, när jag läser i Helagotland.se att Röda Korset på Gotland idag samlat in över 100.000:- till Världens Barn. Jag får väl skylla på att vi inte varit i närheten av någon insamlingsbössa och därmed inte bidragit till det fina resultatet.

Nej idag har vi hållit oss hemma. Jag tog på mig och gick ut i den fasta förvissningen att det skulle var skönt att vara ute, men hej så jag bedrog mig, det var svinkallt! Jag surfade runt lite på förmiddagen till några nätvänner och skröt över det fina vädret, men det var innan jag varit ute. Jag tar alltså tillbaka vad jag sa då!

Det blev bara en liten stunds uppröjning i trädgårdslandet, sedan gick jag in igen. Jag hade tvätt att ta hand om och på eftermiddagen kom Bosse upp och fortsatte med snickeriarbeten i tvättrummet där han bytte avloppsrör för ett tag sedan. Nu återstår det att måla och det är ingenting som jag ser fram emot direkt. Jag är en usel målare och tycker aldrig att det jag gör blir bra. Men jag får väl göra så gott jag kan.

Ikväll var Bosse och Carina här och åt middag tillsammans med oss. Jag hade tänkt bjuda på söndagsmiddag, men då var det golf på schemat.

Nu har jag skrivit i ordning en reseberättelse från vår Sicilienfärd, du kan läsa den i Våra Resor och flera fotografier (mest blommor) finns det till beskådande på MSN.

Nu väntar sängen. Ha en trevlig söndag!

       

Fredagen den 12 oktober 2007
Temperatur 10 grader och ganska blåsigt.

Inställda färjeturer

Så är vi isolerade här på vår ö igen. Destination Gotland väntar hårt väder idag och snabbfärjan till Nynäshamn som ska avgå 12.55 ställs in. Cirka 800 personer berörs och får därmed planera om sin helg. Jag menar inte att beklaga mig, men visst är det ett bekymmer för många när man inte kan vara säker på att färjorna går som de ska. Förr när man skulle ut och resa och hade tider att passa, så vågade man inte lita på att flyget gick som det skulle, men båten gick i stort sett alltid som planerat. Det är skönt med snabbfärjorna, men vi har blivit bra mera utsatta. Stackars alla som har anslutningar att passa för att kunna ta sig vidare i Sverige eller ut i världen.

Idag håller Åke på med att göra vinterservice på traktorerna och så ska vi åka på Klinte och handla. Jag ska köpa nya gardiner till hallen där jag sitter vid min dator. Det är bara ett fönster, så det ska väl gå att få tag i något trevligt. Jag hade tänkt köpa ny gardinstång och så någon typ av panelgardin för att kunna dölja lite sladdar och anslutningsgrejor.

Med posten hade det kommit nya taxeringsförslag medan vi varit borta. Höjningen var inte måttlig, hela 49%! Man ändrar en siffra på ett papper och helt plötsligt stiger förmögenheten en massa, ett tvivelaktigt nöje , som bara medför ökade kostnader.

Igår kväll satt jag och gjorde i ordning några foton från Gaetanos årsdag. Är du intresserad hittar du dem i Personligt/Barnbarn/Gaetanos 18-årsdag.

       

Torsdagen den 11 oktober 2007
Temperatur 8 grader och man kan ana solen där ovanför molnen .

Första frostmorgonen

I morse hade vi ordentligt kallt. Gräset var alldeles vitt av frost och termometern visade på -0,6 grader. På sina ställen på ön har det varit kallare än så, Visby rapporterade -2 vid 8-tiden.

Jag tog vara på tvätt imorse och plockade undan alla tunna sommarkläder och plockade fram höst- och vinterkollektionen för nu är nog sommaren slut för gott.

Sedan var Åke och jag nere vi stranden och satte in utemöblerna, som står i Garngården, i vår strandbod.

Det var så vackert vid stranden med en blek sol som lyste över Karlsöarna.

På datorfronten var jag lite flitig igår. Tjejsnack, Tisdagtema och Kattbloggen, vilka du hittar i menyn här till vänster under "Bloggar"är uppdaterade och en ny månadsomröstning finns det att svara på. Nu är jag lite nyfiken på vad du tycker om att flyga. Klicka på flygplanet här uppe till höger och tala om vad du känner inför en flygresa.

Jag läste i dagens GA att imorgon är det Äggets dag. Det var väl det jag kunde tro, att det fanns flera temadagar i oktober än de jag hittat. Listan är nu kompletterad med denna viktiga dag. Ät nu många ägg imorgon!

       

Onsdagen den 10 oktober 2007
Temperatur 8 grader och blåsigt, brrr.

Nu är vi hemma igen

Vilken chock det var när man kom ut idag på morgonen. Vi har varit på Sicilien en vecka och haft mellan 25 och 30 grader varmt och här är det bara 8-9. Vi fryser!!! Tur att vi har varmt och gott inomhus i alla fall.

Veckan på Sicilien har varit jättehärligt. Vi har bott så bra på Villa Citrus, Eva har varit ledig i fyra dagar och vi har firat Gaetanos 18-årsdag, vi har ätit och druckit gott och njutit av sol och värme.

Jag har tagit massor av foton och de kommer att finnas till beskådande lite senare. Och en reseberättelse ska jag också försöka skriva i bloggen Våra Resor.


Här är ett första kort av Gaetano i sitt livs första kostym. Visst är han stilig!

Tjejsnack o Tisdagstema ska jag försöka uppdatera också, men idag blir det nog inte, för det är en del att ta vara på när man varit borta ett tag. Vi kom hem med flyget igårkväll och var inte här på Stenstugu förrän klockan var 21:45, så då blev det bara uppackning av tandborsten och sen i säng. Svarten kom och mötte oss när vi körde in på gården, men Grållen dök inte upp förrän idag. De var helt klart glada att se oss och nu ligger de så belåtet här inne och sover.


Medan jag har varit borta har det kommit flera mail med anledning av bröstcancerdagen. Den här kvinna marscherar för kampen mot bröstcancern. Hon gör det för att stötta alla de kvinnor som har drabbats av denna hemska sjukdom. Jag har valt att sätta in bilden här i dagboken i stället för att maila det vidare. (Är lite anti mot alla kedjebrev, även om syftet med dem kan vara nog så goda).

       

Måndagen den 1 oktober 2007
Temperatur vid 9-tiden, 12 grader.

Oktober, slaktmånaden

Söndagen var lugn och skön, med vackert väder till att börja med i alla fall, för vid 16:30-tiden började det regna . På förmiddagen var vi en vända på Klinte för att hämta DN. Vardagar får vi den i brevlådan, men på söndagarna är det ingen utbärning, utan då får vi hämta den i Pressbyrån.

Alla spår efter gårdagens marknad var nästa borta. Det enda man kunde se nu var numreringen i asfalten där stånden stått och så en balvagn full med skräp och kartonger. Hela tivolit var nedpackat och bilarna stod redo att dra vidare till Hemse på onsdag.

Efter lunchen gick jag en skön promenad ner till stranden. När jag kom hem satt Åke och såg finalen i fotbolls-VM mellan Tyskland och Brasilien, så då blev jag sittande vid TV:n jag också. Tyskland vann igen. Vi höll naturligtvis på Brasilien eftersom "svenska" Marta är med där, men det hjälpte inte att vi höll tummarna för dem.
De tyska damerna var helt överlägsna och deras målvakt går nu till historien som den första målvakt som inte släppt in ett enda mål på ett VM.

Så har vi lämnat september, som väl vädermässigt blev lite av en besvikelse, och gått in i oktober månad, som enligt bondepraktikan kallas slaktmånaden. Man kan läsa att Slaktemånad säger:

Nu ska man plöja och rågen så,
Med nytt vin man faten fylla må,
Nu månd´kölden till oss skrida,
En varm kakelugn kan jag väl lida.

I denna månad må man bruka allehanda läkedom och sådan spis, som rensar livet, också är fåre- och getemjölk icke osund. Du må väl dig återslå, och bruka örter, som äro av het natur.Carl Larssons (1882) målning "Oktober"

Oktober har också en massa "dagar":
 • 01 oktober - Bröstcancerdagen, Internationella Barndagen, Internationella dagen för äldre, Internationella dagen för boende och bebyggelsefrågor
 • 04 oktober - Kanelbullens dag och Kattens Dag
 • 05 oktober - Internationella dagen för lärare
 • 07 oktober - Gräddtårtans dag
 • 09 oktober - Världspostunionens dag
 • 10 oktober - Världsdagen för Mental hälsa, Seniorsurfdagen och Internationella dagen för begränsning av naturkatastrofer
 • 12 oktober - Reumatikerdagen, Äggets dag
 • 15 oktober - Vita Käppens dag
 • 16 oktober - Världslivsmedelsdagen
 • 17 oktober - Internationella dagen för utrotning av fattigdom
 • 18 oktober - Måltidens dag
 • 20 oktober - Hörselskadades dag
 • 22 oktober - Internationella stamningsdagen
 • 24 oktober - FN-dagen och Världsdagen för information om utvecklingsfrågor
 • 29 oktober - Psoriasisdagen
 • 27 oktober - Internationella Nalledagen och Internationella skolbiblioteksdagen
 • 31 oktober - Halloween och Grannens dag
 • 4-10 oktober - Världsrymdens vecka
 • 24-30 oktber - Nedrustningsveckan
Nu vet du vad du ska fira och sätta fokus på under oktober månad och det skulle inte förvåna mig om det finns ännu fler speciella dagar den här månaden än de jag har hittat.

Här inleder jag oktober månads alla temadagar med två gåvor som jag fått till den Internationella Barndagen.

Tack Anita!


Tack Marietta!

Ha en riktigt fin höstvecka!

       


V Ä L K O M M E N  H I T!

INGRID heter jag och gården vi bor på heter STENSTUGU. Jag är gift med ÅKE och vi har tre barn, två barnbarn och två katter.
Jag har jobbat i jordbruket och som kontorist och nu använder jag en hel del av min tid till att försöka få min dator att göra som jag vill. Att fotografera är också ett av mina intressen.

SE HELA MIN PROFIL
...............................................


D A G B O K S I N L Ä G G
Oktober


ARKIV 2007

Google